Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κοινή δήλωση Eurogroup για σχέδιο αρωγής ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν τους όρους της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ, αναφέρει κοινή δήλωση του Eurogroup.

Ειδικότερα, το Eurogroup τονίζει ότι οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να παράσχουν χρηματοδότηση μέσω διμερών δανείων, υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, να εργάζονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με τις ελληνικές αρχές σε ένα κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι χώρες του ευρώ θα κάνουν τα αναγκαία βήματα, σε εθνικό επίπεδο, ούτως ώστε να είναι σε θέση να παράσχουν άμεση βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, το κοινό πρόγραμμα αρωγής θα καλύψει περίοδο τριών ετών.

«Οι χώρες του ευρώ είναι έτοιμες να συνεισφέρουν το μερίδιό τους το οποίο θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 30 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί μαζί με το ΔΝΤ και με την συγχρηματοδότησή του», αναφέρει η δήλωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η οικονομική στήριξη για τα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί στη βάση αυτών που θα συμφωνηθούν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.

Ακόμη, η δήλωση τονίζει ότι προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές, τα δάνεια από τις χώρες του ευρώ δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση χαριστικό χαρακτήρα.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στην παροχή των δανείων είναι οι ενδεδειγμένες.

Επίσης, σημειώνεται πως τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα βασίζονται σε Euribor τριμήνου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η δήλωση του Eurogroup, στις 9 Απριλίου, για ένα τριετές δάνειο με σταθερό επιτόκιο, το επιτόκιο θα ήταν γύρω στο 5%.

Τέλος, το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αποφασιστικές προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των ευρωπαίων εταίρων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το Εurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2010, το οποίο αποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς», καταλήγει η δήλωση των χωρών του ευρώ.
nooz.gr

Read more...

Δάνειο περίπου 40 δισ. ευρώ γα 2010, αν χρειαστεί


Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα, το οποίο θα είναι τριετές.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, θα είναι άμεσα διαθέσιμο για εφέτος ένα δάνειο ύψους περίπου 40 δις. ευρώ, τα 30 δις. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωζώνη και τα 10 δις. ευρώ από το ΔΝΤ. Αλλα επιπλέον περίπου 40 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, στην περίπτωση που τα χρειαστεί η Ελλάδα, για την περίοδο 2011- 2012.

Στην περίπτωση που το δάνειο αυτό είναι τριετούς διάρκειας, θα έχει ή κυμαινόμενο επιτόκιο 3,7%- 3,85% ή σταθερό επιτόκιο 4,90%- 5% (για τον υπολογισμό του τελικού επιτοκίου, λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας, στο οποίο προστίθενται συγκεκριμένες επιβαρύνσεις και προμήθεια).

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ολι Ρεν

Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ακόμη ότι με την απόφαση διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζεται η βασική αρχή της ΕΕ που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους, καθώς ο μηχανισμός έχει τη μορφή δανείων που είναι εξοφλητέα.

Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του Eurogroup, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν ακόμη να εξουσιοδοτήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό για την τελική διαμόρφωση των πτυχών του κοινού προγράμματος δανεισμού Ευρωζώνης-ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε το πρωί της Δευτέρας να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα το κοινό πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελληνικών αρχών.

Στο ίδιο θέμα ο Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις θα αφορούν το ύψος των δανείων του ΔΝΤ, το επιτόκιο δανεισμού το οποίο όπως αποσαφηνίστηκε από τον κοινοτικό επίτροπο θα είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό της ευρωζώνης, η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος δανεισμού.

Ο Ολι Ρεν αφού ανέφερε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του διαδικασίες και τους δικούς του κανόνες δήλωσε βέβαιος πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο κοινό αυτό πρόγραμμα λόγω της στενής συνεργασίας που υπάρχει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και λόγω της εμπειρίας που υπάρχει πλέον από τη δανειοδότηση των χωρών μελών της ΕΕ που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.

Ο κοινοτικός επίτροπος δεν θέλησε να πει ποιό θα είναι το ύψος της δανειοδότησης από το ΔΝΤ, άφησε όμως εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα ισχύσει η αρχή 2/3 βοήθεια από την Ευρωζώνη και 1/3 από το ΔΝΤ.

Ο Ολι Ρεν αναγνώρισε ότι οι όροι δανειοδότησης από την ευρωζώνη δεν είναι χαριστικοί και ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δανείσουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι για ένα τριετές δάνειο το επιτόκιο θα είναι 5%.

Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ακόμη ότι τα πρόσθετα μέτρα που έλαβε και εφαρμόζει η Ελλάδα και τα οποία βασίζονται στο «θαρραλέο και φιλόδοξο» επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης επαρκούν για το 2010.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας αναφορά και στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες, ο επίτροπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει τονίζοντας ότι προσεχώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις διαδικασίες αρωγής προς χώρες που στο μέλλον μπορεί να βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση με αυτή της Ελλάδας.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε τέλος πως κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων σταθερότητας των χωρών μελών που θα συνδράμουν την Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο αρωγής τους προς τη χώρα μας και οι ενδεχόμενες επιβαρύνσεις των προϋπολογισμών τους.

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Την πλήρη ικανοποίησή του για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί «σαφή και ισχυρή δέσμευση», η οποία αποδεικνύει ότι «η ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου».

«Με τη συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», σημειώσει ο Ζ. Μπαρόζο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει.

Γ. Παπανδρέου

«Το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

«Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τη χώρα μας. Είναι μια σημαντική απόφαση για την ίδια την Ευρώπη, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι με την απόφαση η ΕΕ στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: «Ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης».

«Θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι. Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, οι κόποι που καταβάλλουμε, που καταβάλλουμε όλοι μας, πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα, πίστη στις δυνάμεις μας, με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνστίνου χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ σημαντική απόφαση».

Ενημέρωσε ότι «αφορά σε διμερή χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπό το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Για το 2010, η συνεισφορά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για τα επόμενα έτη θα υπάρχουν περαιτέρω κεφάλαια. Το κόστος θα είναι περίπου 5% σε σταθερό επιτόκιο για δάνειο τριετούς διάρκειας και κάτω από 4% σε κυμαινόμενο επιτόκιο», εξήγησε.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «από τη Δευτέρα συνέρχεται στις Βρυξέλλες τεχνική επιτροπή για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, παρόλο που αυτός είναι, ήδη, άμεσα διαθέσιμος». «Στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές», τόνισε.

«Το μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των χωρών έχει, ήδη, αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010», επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση «δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην Ελλάδα».

Την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
.nooz.gr


Read more...

Παπανδρέου: "Κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα"




Ο Γ. Παπανδρέου, μόλις έφτασε στην Κύπρο, έκανε δηλώσεις για το μηχανισμό στήριξης που ανακοίνωσαν σήμερα οι Όλι Ρεν και ο κ. Γιούνκερ. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα πήρε μορφή το δίκτυ προστασίας της Ε.Ε προς την Ελλάδα. Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι...



... η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά

Η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τη χώρα μας. Είναι μια σημαντική απόφαση για την ίδια την Ευρώπη, για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα. Ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου

troktiko

Read more...

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για τη βοήθεια της Ελλάδας



"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΗΘΕΙΑ"

Επανέλαβε ο Παπακωνσταντίνου ότι είπε πιο πριν ο Όλι Ρεν και ο Γιούνκερ, όμως διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα πάρει 30 δις ευρώ σαν χρηματοδότηση με 5% σταθερό επιτόκιο και 4,5 περίπου κυμαινόμενο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι...



...η Ε.Ε θα δώσει 30 δις σε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ ενώ επανέλαβε ότι το σημαντικό από αυτή την απόφαση είναι ότι για άλλη μια φορά παίρνει ψήφο στήριξης το ελληνικό πακέτο στήριξης και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

troktiko

Read more...

Ευρωστήριξη 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%

Εκτάκτως συνεδρίασε το Eurogroup για τη «συγκεκριμενοποίηση» του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ της ελληνικής οικονομίας.

Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ολα τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Θα χορηγηθεί μέσω της ΕΚΤ ποσό έως 30 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος, ενώ το επιτόκιο θα είναι 5% για τρία χρόνια. Η ενεργοποίηση θα γίνει μετά από αίτημα της Ελλάδας.

Για βοήθεια που θα επτρέψει στη χώρα μας να επιστρέψει στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες, έκανε λόγο ο Ζαν Κλντ Γιούνκερ. Για «αποφασιστικό βήμα» των κρατών μελών της ΕΕ, μίλησε ο Ολι Ρεν.
nooz.gr

Read more...

Δηλώσεις Όλι Ρεν για το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα



5% ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συμφώνησαν οι χώρες μέλη για το μηχανιμό, που θα ενεργοποιηθεί όταν η Ελλάδα το ζητήσει. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν τώρα η Ε.Ε έχει όλα τα εργαλία στα χέρια της ώστε αν χρειαστεί να επέμβει άμεσα, και σε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ...



Εντολή στήριξης δήλωσε ότι πήρε ο Όλι Ρεν, στήριξης της Έλλαδας. Μιλάει για συντονισμένα διμερή δάνεια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Δ.Ν.Τ θα παρθούν οι αποφάσεις για το ύψος της βοήθειας της Ελλάδας.

Κατά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν επιτόκιο 5%.

troktiko

Read more...

Εξι συλλήψεις για «Επαναστατικό Αγώνα»










Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματά τους αλλά και φωτογραφίες. Πρόκειται για τους εξής:

ΜΑΖΙΩΤΗΣ Νικόλαος του Αγαμέμνονα, ετών 39.

ΡΟΥΠΑ Παναγιώτα του Βίκτωρα, ετών 41.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος του Κωνσταντίνου, ετών 32.

ΚΟΡΤΕΣΗΣ Χριστόφορος του Γεωργίου, ετών 31.

ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ Σαράντος του Ευσταθίου, ετών 32.

ΓΟΥΡΝΑΣ Κωνσταντίνος του Δημητρίου, ετών 30.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι στο σπίτι των συλληφθέντων Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα, στα Καλύβια Αττικής, βρέθηκε σκληρός δίσκος υπολογιστή με προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη, βρέθηκαν χειρόγραφα κείμενα, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμη ότι βρέθηκαν χειρόγραφα σχεδιαγράμματα χώρων για επικείμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμισε τους αριθμούς κλήσης 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα και με διασφάλιση του απορρήτου, για να παρέχουν πληροφορίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στοιχεία στους αστυνομικούς έδωσε του κινητό τηλέφωνο του Λάμπρου Φούντα που τραυματίστηκε θανάσιμα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Δάφνη.
nooz.gr


Read more...

Έχασε τη ζωή του ένα παιδί Δυστύχημα με θύματα θεατές στη διάρκεια αγώνα αυτοκίνητου στις Αφίδνες








Αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi που συμμετείχε σε αγώνα, σε πίστα στις Αφίδνες, στο 32ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω στους θεατές με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικίας 8 και 9 ετών.

Ο πατέρας διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, ενώ τα δυο παιδάκια στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί, το ένα από τα δυο παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Για τις συνθήκες του δυστυχήματος γίνεται έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Newsroom




Read more...

Είχαν γυμναστήριο μέσα στις γιάφκες τους




Όλα τα είχαν μέσα στις γιάφκες οι τρομοκράτες. Μέχρι και πάγκο γυμναστικής με βαράκια για να γυμνάζονται και να κρατιούνται σε καλή κατάσταση. Και στις δύο γιάφκες είχαν κάνει μικρά γυμναστήρια για να μην πηγαίνουν έξω και δίνουν στόχο. Ήθελαν...


να είναι φουσκωμένοι οι ...επαναστάτες που σκότωσαν κόσμο(αστυνομικός) και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους νεαρούς.
Η διαφορά στην ιδεολογία δεν λύνεται με όπλα και βόμβες. Υπάρχουν άλλοι τρόποι αντίδρασης. Όχι το αίμα. Μπορεί να έχουν δίκιο σε όσα λένε όχι όμως σε όσα έκαναν.

/troktiko.

Read more...

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την τρομοκρατία μετά τις προσαγωγές επτά υπόπτων



Συνεχίζονται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι έρευνες για την τρομοκρατία που ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με προσαγωγές και κατ'οίκον έρευνες στην Αττική και την περιφέρεια. Κατά πληροφορίες οι προσαχθέντες ενδέχεται να συνδέονται με τον Επαναστατικό Αγώνα.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, οι κινήσεις ...
αυτές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στο σοβαρό θέμα της τρομοκρατίας και αναμένονται συνεχώς εξελίξεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι προσαγωγές στην Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέρχονται σε επτά. Τα έξι άτομα που έχουν προσαχθεί αναμένεται να συλληφθούν.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν κάποιοι από τους προσαχθέντες να συμμετείχαν και στη Σέχτα Επαναστατών, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα βρουν και τη γιάφκα που κρύβουν τον οπλισμό τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ενταντικών ερευνών έχει ανοίξει όλους τους φακέλους με τα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα.

Μέχρι στιγμής, ανακρίνονται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία ή δύο γυναίκες που θεωρούνται μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στο σπιτί ενός εκ των προσαχθέντων στη Νέα Ιωνία βρέθηκαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκηρύξεις, ιδιόχειρα σημειώματα που αφορούν κείμενα τρομοκρατικής οργάνωσης, σφραγίδα της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή βομβών.

Βρέθηκαν, ακόμη, δύο πρωτότυπες προκηρύξεις, εκ των οποίων, η μία αφορά στην ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η άλλη αρνείται την ανάληψη ευθύνης για την ένοπλη επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής.

Έχει ερευνηθεί ακόμη ένα σπίτι στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι και άλλα σπίτια σε διάφορα σημεία της Αττικής.

Στο σπίτι στο Λαγονήσι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε υπολογιστής, ο οποίος ενδεχομένως χρησιμοποιούνταν για την συγγραφή προκηρύξεων.

Μετά την άρση του απορρήτου, διαπιστώθηκε πως τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ειδικούς κωδικούς για την επικοινωνία τους για να παραπλανούν αστυνομικούς που ενδεχομένως τους παρακολουθούσαν.

Οι προσαγωγές δεν έχουν εξελιχθεί σε συλλήψεις, αλλά αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από τους αρμόδιους εισαγγελείς, οι οποίοι εποπτεύουν τις έρευνες.

Το υλικό που έχει κατασχεθεί, συγκρίνεται με υλικό που έχει βρεθεί στους τόπους τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και στους χώρους που έχουν ερευνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συσχετισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αργά το απόγευμα, να δοθούν στη δημοσιότητα από την αστυνομία τα στοιχεία των προσαχθέντων.

Κατά πληροφορίες η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες με μεγάλη μυστικότητα και παραμένει σε πλήρη εξέλιξη με κατ' οίκον έρευνες και έρευνες σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής αλλά και στην επαρχία.

Οι προσαχθέντες, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν απασχολήσει την Αστυνομία και στο παρελθόν. Ένας εξ αυτών φέρεται να είχε συλληφθεί και πριν από δέκα χρόνια.

Η άκρη του νήματος για την προσαγωγή τους θεωρείται ότι βρέθηκε μετά την αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη κατά την οποία έπεσε νεκρός ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας. Μάλιστα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές ένας από τους προσαχθέντες πιθανόν να ήταν μαζί με τον Λάμπρο Φούντα, την ημέρα της συμπλοκής.

Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΦΘΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη είναι η έγκυος κοπέλα που συνελλήφθη για την συμμετοχή στην οργάνωση του "Επαναστατικού αγώνα". Όπως...


είπε η Ηρώ Καριοφύλλη, η οργάνωση ετοίμαζαν πολύ μεγάλο χτύπημα ανάλογο με αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή στο Α.Τ.
Βρέθηκαν προκηρύξεις και ο υπολογιστής που τις έγραφαν ενώ μια από αυτές ήταν η προκήρυξη για το χτύπημα στο χρηματιστήριο.
troktiko.


Read more...

Μ. Χρυσοχοϊδης: Ζούμε μια βίαιη μετάλλαξη της τρομοκρατίας

Ανήσυχος εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από τη μετάλλαξη της τρομοκρατίας.

«Από τη μια πλευρά, το ότι παραμένουμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία «αναπνέει» ακόμη η τρομοκρατία, δείχνει ότι πρόκειται για παλαιά γάγγραινα. Από την άλλη, από τα στοιχεία που έχουμε, είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε μια βίαιη μετάλλαξή της από νεαρά άτομα χωρίς κανέναν ενδοιασμό», δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Πρόκειται για ωμή, φασιστική, χαοτική βία. Το περιστατικό στα Πατήσια με τον θάνατο του 15χρονου μετανάστη εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό-η τρομοκρατία μάς αφορά όλους, στρέφεται εναντίον όλων μας και ζητεί την έμπρακτη καταδίκη όλων μας», τονίζει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της Αθήνας ως «Καμπούλ», απαντά σε όσους του τον υπενθυμίζουν, λέγοντας «ας κάνουν την αυτοκριτική τους αυτοί που παρέλαβαν την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων και την μετέτρεψαν σε τριτοκοσμική πόλη». «Τα λόγια ή οι δηλώσεις δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ την πολιτική, όμως μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα και συμβολισμούς που θεωρώ χρέος ενός πολιτικού να μοιράζεται με τους συμπολίτες του», διευκρινίζει ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σχετικά με τη λαθρομετανάστευση, λέει ότι σύντομα ξεκινά ολοκληρωμένο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών. Επίσης, αναφέρει ότι έχουν κλείσει οι πύλες εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ώστε να εμπεδώσουν τα κυκλώματα διακίνησης ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα διέλευσης και ότι συνεργάζονται «συστηματικά με χώρες προέλευσης μη νόμιμων μεταναστών (Μαρόκο, Τυνησία) και προχωράμε σε συμφωνίες επανεισδοχής, να δέχονται δηλ. πίσω μη νόμιμους μετανάστες».

«Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι ο τεράστιος όγκος της μετανάστευσης που δέχεται η Ελλάδα απαιτεί πια πανευρωπαϊκή συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων και βελτίωση της Συμφωνίας του Δουβλίνου», τονίζει ο υπουργός, ο οποίος ανακοινώνει ότι «ειδική επιτροπή έχει ήδη έτοιμο πόρισμα για τις προδιαγραφές των χώρων φιλοξενίας των μη νόμιμων μεταναστών, σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα».

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής και βίαιων αντιδράσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, κ. Χρυσοχοϊδης απαντά ως εξής: «Φυσικά με προβληματίζει, αφού απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί από την πλευρά των αρχών, τόσο για την αποτροπή των βίαιων συμπεριφορών όσο και για την αποτελεσματική προστασία του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Μην έχετε καμία αμφιβολία: η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σκληρότητα των μέτρων και τις θυσίες που καλούμαστε όλοι μας να καταβάλουμε. Εχθρός μας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ο εργαζόμενος, αλλά οι βάνδαλοι και όσοι επιδιώκουν να καταστρέψουν, να επιτεθούν, να τρομοκρατήσουν».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτιμά ότι «με ή χωρίς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κατάσταση θα είναι δύσκολη». «Κανείς Ελληνας πολίτης δεν έχει ψευδαισθήσεις, πόσω μάλλον η κυβέρνηση που επωμίζεται την τιτάνια προσπάθεια και λαμβάνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Ούτως ή άλλως οι αλλαγές που προωθούμε είναι διαρθρωτικές, ώστε να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας», σημειώνει.
nooz.gr


Read more...

Όλο το πόρισμα -σοκ για τις παράνομες προσλήψεις στο Μετρό...


"Καίγονται" για άλλη μια φορά Λιάπης, Χατζηδάκης και Στυλιανίδης. Πώς διόριζαν με αδιαφάνεια τους δικούς τους, φορτώνοντας με ελλείμματα την ΑΜΕΛ. Μόνο στο Press-gr...

Το Press-gr δημοσιεύει στα επόμενα posts αποκλειστικά ολόκληρη την Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τις παράνομες και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Μετρό από το 2004 μέχρι και τις εκλογές του 2009.
Όπως γράψαμε ήδη (δείτε εδώ), πρόκειται για ένα ακόμη σκάνδαλο της περιόδου της ΝΔ που βαρύνει όλους τους τότε υπουργούς Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Λιάπη αφού διαπιστώνονται όργια με τον τρόπο που διορίζονταν οι υπάλληλοι, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών του 2009. Τότε μάλιστα διορίστηκαν -με αδιαφανείς διαδικασίες - συγκριτικά οι περισσότεροι, συμπατριώτες του Ε. Στυλιανίδη και του Γ. Σουφλιά.
Χωρίς βιογραφικά, με φαξ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς επαγγελματική εμπειρία, φορτώνοντας με ελλείμματα που δεν είχε προηγουμένως η ΑΜΕΛ, όσοι είχαν "ακρη" έπαιρναν μια θέση. Από σερβιτόροι και dealer σε καζίνο μέχρι ιδιαιτέρες και οδηγοί υπουργών και υφυπουργών...
ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ,
ΚΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ




Read more...

Επισκέψεις Μπεγλίτη σε αμυντικές βιομηχανίες στη Μαγνησία

Αμυντικές βιομηχανίες στο νομό Μαγνησίας και το 304 Προκεχωρημένο εργοστάσιο βάσης, επισκέφτηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Επίσης, είχε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στρατιωτικών μονάδων αμυντικής βιομηχανίας της περιοχής.

«Οι αμυντικές βιομηχανίες συντελούν στην ανάπτυξη μέσα από την συμμετοχή τους στο εθνικό εισόδημα και μέσα από την δημιουργία θέσεων εργασίας. Η πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει μέλλον υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις, όπως να αποκτήσει ο αμυντικός τομέας εξωστρέφεια, να ξαναβρεί την χαμένη του ανταγωνιστική δύναμη, να ενσωματώσει τεχνολογία και τεχνογνωσία και να επενδύσει νέους δυναμικούς τομείς», τόνισε στις δηλώσεις του.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι μπορούν να συνυπάρξουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας: «Για μας ο δημόσιος και ο ιδιωτικός δεν πρέπει να έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις. Μπορούν και πρέπει να έχουν συμπληρωματικές σχέσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της εθνικής άμυνας, της τοπικής ανάπτυξης του νομού και της περιφέρειας».

nooz.gr

Read more...

Θρήνος στην Πολωνία για τον θάνατο του προέδρου

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πολωνία, μετά τον τραγικό θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, της συζύγου και πολλών αξιωματούχων της στο αεροπορικό δυστύχημα σε δασική περιοχή, κοντά στο Σμόλενσκ, στη Ρωσία.

Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του και της συζύγου του Μαρίας. Το αεροσκάφος Τουπόλεφ-154 κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος.

Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής. Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί έχουν αρχίσει την εξέτασή τους. «Ο καταγραφέας ήχου και αυτός των παραμέτρων της πτήσης μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο, όπου παρουσία αξιωματούχων από την Πολωνία, και συγκεκριμένα εκπροσώπων της εισαγγελίας, άρχισε η διαδικασία ανάλυσής τους», ανακοινώθηκε.

Ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αλεξάντερ Αλιόσιν τόνισε πως οι ρωσικές αεροπορικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την τραγωδία στους πιλότους του πολωνικού αεροσκάφους, οι οποίοι αγνόησαν τις οδηγίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η ρωσική εισαγγελία που ανέλαβε την υπόθεση, ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για «πιθανές παραβιάσεις των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Αλεξάντερ Μπαστρίκιν περισσότεροι από σαράντα Ρώσοι ειδικοί εξετάζουν τον τόπο της καταστροφής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για λάθος του πιλότου, ενώ ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ανέφερε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ είτε στη Μόσχα. Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη.

Η Πολωνία κήρυξε εθνικό πένθος για μία εβδομάδα, ενώ Ευρωπαϊκή Ενωση και Μόσχα αποφάσισαν να κηρύξουν τη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου και δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών μέσα στις προσεχείς 14 ημέρες, μετά από συνομιλίες που θα έχει με όλα τα πολιτικά κόμματα της Πολωνίας.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Πολωνού προέδρου.





.nooz.gr

Read more...

Πωλητήριο σε δεκάδες ΔΕΚΟ...


Το βαρύ πυροβολικό του σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι η κατάργηση δεκάδων φορέων και οργανισμών και οι μαζικές και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με μείωση του ποσοστού του Δημοσίου ακόμα και σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.
Οπως λένε αρμόδια στελέχη, σε αυτήν την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και με τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χρονοτριβές και εξαιρέσεις από τον κανόνα των ιδιωτικοποιήσεων και κάνουν λόγο για αναγκαστική στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις.
Κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο μπαίνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί με συσσωρευμένα χρέη δεκάδων δισ., όπως είναι ο...
ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, και για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους, απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού και είσοδο στρατηγικών εταίρων στην εκμετάλλευση των δυναμικών εμπορικών τμημάτων τους.

Η λίστα
Θα κλείσουν οριστικά φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αφού δεν εξυπηρετούν κανέναν οικονομικό και κοινωνικό σκοπό. Η λίστα με τη συνδρομή όλων των υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν είτε να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο είτε να πωληθεί πακέτο μετοχών. Για το μάνατζμεντ υπάρχουν δύο κατά περίπτωση σενάρια: είτε να δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες ή να υπάρχει και συμμετοχή του Δημοσίου με συμφωνίες μετόχων, όπως έγινε με τον ΟΤΕ. Ειδικότερα:

* Για την ΔΕΗ υπάρχει η πρόταση το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί από το 51% στο 33%, αλλά αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφυλακτικότητα λόγω της κοινωνικής και πολιτικής βαρύτητας μιας τέτοιας απόφασης.
* Για τον ΟΠΑΠ προτείνεται η συμμετοχή του Δημοσίου να πέσει έως το 20% από 34%, παραμένοντας όμως στην ουσία ο βασικός μέτοχος.
* Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπάρχει η σκέψη το ποσοστό του Δημοσίου να πέσει στο 51% από 61% και 75% που είναι σήμερα με είσοδο στρατηγικών επενδυτών.
* Για το καζίνο της Πάρνηθας έχει αποφασισθεί η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου.
* Για τα ΕΛΤΑ προκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο και η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής τους εταιρείας «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ».
* Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προωθείται η αποκρατικοποίησή του μέσω της εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο. Για τα υπόλοιπα αεροδρόμια το σχέδιο προβλέπει συνεργασίες με ιδιώτες που θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό τους και θα έχουν την εκμετάλλευσή τους για σημαντικό χρονικό διάστημα.
* Για τα ΕΛΠΕ δρομολογείται η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου που ανέρχεται στο 27% άμεσα και 8% έμμεσα μέσω της ΔΕΚΑ.
* Για τα λιμάνια εξετάζονται η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά συμφέροντα και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω της εισαγωγής επιπλέον ποσοστού της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
* Για τη ΛΑΡΚΟ προωθείται πλήρης ιδιωτικοποίησή της.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι η είσπραξη εσόδων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά γύρω στα 6 δισ. ευρώ την τριετία.

Ο βασικός κανόνας
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κερδοφόρων και δυναμικών ΔΕΚΟ ο βασικός κανόνας είναι να μην πωληθεί το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, αλλά μειοψηφικά πακέτα της τάξης του 10%-20%.

Τα ακραία σενάρια
Εξετάζεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% στη ΔΕΗ και το λουκέτο σε ζημιογόνες δραστηριότητες ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ.

Κόντρα για τις τράπεζες
Ορισμένα στελέχη διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής , καθώς στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα έχανε έναν ουσιαστικό μοχλό παρέμβασης στην τραπεζική αγορά.

Με την τελευταία έκθεση
Συμβουλές από το ΔΝΤ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με απολύσεις προσωπικού μειώσεις αποδοχών και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι Αρχές θα πρέπει να θέσουν προθεσμία 5 ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και άμεση ανάληψη δράσης ως προς: α) τον περιορισμό των δημόσιων οργανισμών, τη μείωση του προσωπικού και των πολιτικών διορισμών σε αυτούς, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, β) την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Ετοιμη η... Αστυνομία ημιυπαίθριων...



Α. Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Με 1 ευρώ το τ.μ. θα επιβαρυνθούν σταδιακά όλα τα κτίρια της χώρας τα οποία θα πουληθούν ή θα ενοικιαστούν στο μέλλον. Αυτό προβλέπει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ο οποίος τίθεται άμεσα σε ισχύ έπειτα από απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη.

Στο θέμα των ΚΕΝΑΚ όμως υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή από πολλούς: οι ενεργειακοί επιθεωρητές που θα πιστοποιηθούν και θα διενεργούν τις επιθεωρήσεις προκειμένου να
δώσουν πιστοποιητικό ώστε ένα διαμέρισμα να πουληθεί ή να ενοικιαστεί είναι αυτοί οι οποίοι θα επιβλέψουν και τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους!

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν εκτός από την ενεργειακή απόδοση ενός διαμερίσματος και την ύπαρξη ή όχι ημιυπαίθριου χώρου με αλλαγή χρήσης στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Θα καταρτίζουν μάλιστα ξεχωριστή έκθεση αυτοψίας, στην οποία θα βεβαιώνουν ότι το διαμέρισμα διαθέτει ημιυπαίθριο χώρο που άλλαξε χρήση και θα διαβιβάζουν την έκθεση αυτή τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) όσο και στο υπουργείο Οικονομικών. Αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν έχει προχωρήσει σε καταβολή του «προστίμου μη κατεδάφισης» για τον ημιυπαίθριο, τότε θα καλείται μέσα σε 30 ημέρες να πληρώσει το πρόστιμο· διαφορετικά, συνεργεία του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις νομαρχίες θα κατεδαφίζουν το τμήμα εκείνο του ημιυπαίθριου που άλλαξε χρήση.

Με τον τρόπο αυτόν και με τη μερική μετατροπή των ενεργειακών επιθεωρητών σε... επιθεωρητές ημιυπαίθριων χώρων τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος υπολογίζουν να εισπράξουν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ. Η... Αστυνομία ημιυπαίθριων χώρων είναι πλέον γεγονός και αποτελείται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, δηλαδή από τους πιστοποιημένους μηχανικούς που θα διενεργούν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων.

Τι είναι το «πράσινο διαβατήριο» στα κτίρια
Με τον ΚΕΝΑΚ προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., τα «σημερινά» κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα κτίρια επιφανείας άνω των 50 τ.μ. όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και για όλα τα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πιστοποιητικό θα ισχύει για 10 χρόνια.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο.

Επίσης, θεσμοθετείται η μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά, και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά τον σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) τη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Κτίριο αναφοράς θεωρείται το κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο, το οποίο πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία βρίσκεται, θα έχει κόστος 150 ευρώ για την απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού.

«Σπάταλα» κτίρια
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσον όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσον όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβήνονται σε διάστημα 5-8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα με έτος κατασκευής το 1970 μπορεί να αλλάξει «κατηγορία» ενεργειακά με κόστος 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000 ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει σε οκτώ χρόνια.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές (ειδικό σώμα μηχανικών που θα πιστοποιηθεί από το ΤΕΕ) θα βαθμολογούν τρία κυρίως σημεία: τη χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού του (προσανατολισμός, χωροθέτηση των ανοιγμάτων), το κέλυφος του κτιρίου (ύπαρξη θερμομόνωσης, ποιότητα κουφωμάτων) και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (καυστήρες-λέβητες, κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα). Βάσει των επιθεωρήσεων αυτών τα κτίρια θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα (καθορίζονται 10 ενεργειακές κατηγορίες) κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης (το κόστος αναμένεται να είναι το ίδιο).

Παράλληλα με το σώμα των ιδιωτών επιθεωρητών, θα δημιουργηθεί και ένα σώμα ελεγκτών από το υπουργείο, το οποίο θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές.
ΒΗΜΑ.
nonews-news


Read more...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ "Εχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας"...


Η ΠΡΩΤΗ εικόνα που αντίκρισα μπαίνοντας στο γραφείο του Πρωθυπουργού ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου, όρθιος, να διαβάζει με περίσκεψη ένα σημείωμα. Με το σκούρο επίσημο κοστούμι- είχε μόλις αποχωρήσει κάποιος ξένος επισκέπτης- μου φάνηκε περισσότερο κουρασμένος από κάθε άλλη φορά που τον έχω δει.

Λίγη ώρα αργότερα όμως, όταν συζητούσαμε καθισμένοι στο γραφείο του, είχε πάρει το γνωστό χαμόγελό του και επιχειρηματολογούσε με πάθος για το...

...έργο της κυβέρνησης μιλώντας συχνά με το σώμα και τα χέρια.
Η συζήτηση μαζί του μπορεί να σου δημιουργήσει λάθος εικόνα. Μιλάει απλά, είναι πάντα ανοικτός και στην αντίθετη άποψη, έτοιμος να δει την άλλη πλευρά. Σε κάνει να πιστεύεις ότι μιλάει αυθόρμητα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Στην πραγματικότητα είναι πολύ προσεκτικός. Δύσκολα μπορεί να τον παρασύρεις να πει κάτι που δεν θέλει.
Πηγαίνει προφανώς με τη θέση αλλά και με την πολιτική, ιδίως στην Ελλάδα όπου είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αναγάγουμε τα πιο τετριμμένα σε μείζονα ζητήματα. Μπορείς όμως να καταλάβεις γιατί τον εκτιμούν τόσο στο εξωτερικό- για την ειλικρίνεια που αποπνέει και τη διάθεση να καταπιαστεί με τα σοβαρά ζητήματα πέραν της μικροπολιτικής.
Σε αυτά θέλησε να επικεντρωθεί και η συζήτησή μας. Και όταν, προτού ακόμη ανοίξω το μαγνητόφωνο, κάπως ήρθε το θέμα των «διαρροών» που υποτίθεται ότι ανέβασαν τα σπρεντ στις αρχές της εβδομάδας, ήταν η μόνη στιγμή που έδειξε θυμωμένος. «Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημά μας» είπε.

- Εξι μήνες μετά τις εκλογές τα προβλήματα στην οικονομία δεν λένε να υποχωρήσουν.Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο, παρά τα σκληρά μέτρα, να αναγκαστούμε να προσφύγουμε στο ΔΝΤ;

«Η κυβέρνηση αυτή, με τη στήριξη και συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας, εφαρμόζει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα. Ταυτόχρονα, έχει βάλει μπρος για μεγάλες τομές που εγγυώνται πως στο μέλλον δεν θα φτάσουμε ξανά εδώ. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται ήδη επιτυχώς και έχει οδηγήσει στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος εις βάρος των Ελλήνων και της χώρας. Ολοι πια αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα κάνει γενναίες προσπάθειες να βάλει μόνη της τάξη στα του οίκου της. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο κεκτημένο. Γιατί πριν από έξι μήνες, κανείς δεν μας πίστευε, κανείς δεν μας άκουγε. Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

- Στους πολίτες όμως υπάρχει ανησυχία...

«Πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται να υπάρχει ψυχραιμία και ήδη αυτό το οποίο καταφέραμε μας δίνει τη σιγουριά ότι μπορούμε και έχουμε εναλλακτική λύση για να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε βεβαίως για να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Και μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει. Αρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας».

- Είμαστε όμως ευχαριστημένοι με αυτή τη λύση που δόθηκε; Γιατί έχει κάποιες γκρίζες περιοχές.

«Πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι διότι δόθηκε μια λύση. Πριν δεν υπήρχε λύση. Εμείς βέβαια - και όταν λέω εμείς δεν εννοώ μόνο ως κυβέρνηση, αλλά και οι σοσιαλιστές στην ΕΕ και άλλες ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο- είχαμε προτείνει και άλλες λύσεις που προσομοιάζουν περισσότερο με ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα διασφάλιζε χαμηλότοκα δάνεια από την αγορά. Για πολλούς λόγους- και ξέρουμε ότι στην Ευρωζώνη των 16 υπάρχουν 16 διαφορετικές προσεγγίσεις- αποφασίστηκε μια διαφορετική λύση. Βεβαίως άνοιξε μια νέα προοπτική και άνοιξε με επίσημες αποφάσεις της ΕΕ. Να συζητηθεί το όλο θέμα σε διαφορετική βάση. Να αναζητηθεί ένας μηχανισμός που θα είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικός. Προφανώς η Ελλάδα είναι το πείραμα, η Ευρώπη πειραματίζεται αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι, αν θέλετε, το αρνητικό. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να ανοίξει αυτή η νέα προοπτική».

- Είστε ικανοποιημένος από την αλληλεγγύη της Ευρώπης;

«Ολοι έχουμε διαπιστώσει πως η Ευρώπη έχει χάσει μέρος της δυναμικής της. Η κρίση έχει θέσει σε δοκιμασία την Ευρώπη, το βιοτικό επίπεδο και τα κεκτημένα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Μερικές φορές μάλιστα υπάρχει μια υπερβολική πίστη στην ορθή λειτουργία των αγορών. Οι λαοί πιέζονται, οι κυβερνήσεις το ίδιο και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των τάσεων εθνικού εγωισμού και αναδίπλωσης, έναντι του προφανούς δρόμου της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την υπέρβαση μιας κρίσης με κατ΄ εξοχήν υπερεθνικά χαρακτηριστικά. Το “ο καθένας μόνος του” έχει αποδειχθεί ολέθριο σε περιόδους κρίσης. Σε αυτές τις συνθήκες, θεωρώ πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη, ένα ουσιαστικό και μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας».

- Από την κυρία Μέρκελ; «Από την αρχική σύλληψη του κοινού ευρωπαϊκού οράματος ως και σήμερα η Γερμανία έπαιξε πάντα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Οπως όλες οι χώρες της ΕΕ, η Γερμανία σήμερα αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλα εσωτερικά προβλήματα λόγω της διεθνούς κρίσης. Αλλά αποτελεί αυταπάτη η άποψη πως ή θα μπορούσε να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά εκτός ή και εις βάρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την ευημερία των κυρίων εμπορικών της εταίρων που είναι οι ευρωπαϊκές χώρες».

- Της ασκείται κριτική ότι προέταξε τα στενά γερμανικά συμφέροντα αντί να λειτουργήσει ως ευρωπαϊκή ηγέτιδα δύναμη.

«Κοιτάξτε, πρώτα απ΄ όλα δεν ξέρω αν υπάρχει χώρα που δεν κοιτάει τα εθνικά συμφέροντά της. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να τα συνδυάσει κανείς με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εμείς προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ώστε να πούμε στους εταίρους μας, “συμφέρον σας είναι αυτό που προτείνει η Ελλάδα να είναι και ευρωπαϊκή πολιτική”. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η κυρία Μέρκελ έκανε πολλά βήματα που αρχικώς είπε ότι δεν θα έκανε. Βεβαίως κάθε ηγέτης αναλαμβάνει και τις ευθύνες απέναντι και στη χώρα του και στην Ιστορία της και στην Ιστορία της Ευρώπης. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογήσουμε κατά πόσον οι αποφάσεις που πήραμε ήταν επαρκείς, αν οι αγορές θα σταματήσουν να μας πιέζουν».

- Φοβάστε το ενδεχόμενο μεταστροφής των πολιτών σε αντιευρωπαϊκές θέσεις;

«Οι έλληνες πολίτες παραμένουν πεπεισμένοι υποστηρικτές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που αποτέλεσε μια ιστορική διαδικασία προόδου για την Ευρώπη συνολικά αλλά και για τη χώρα μας ειδικά. Είναι πεπεισμένοι πως οι συνθήκες επιβάλλουν περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αν από κάτι απογοητεύονται είναι ακριβώς από την έλλειψη βούλησης να αντιμετωπίσουμε από κοινού και στον βαθμό που θα έπρεπε προβλήματα που κατά βάση καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της. Οι μεγάλες σημερινές απειλές για την ανθρωπότητα, όπως η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και η κλιματική αλλαγή, απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε κοινή δράση. Αυτό υποστηρίζουν οι Ελληνες αλ λά και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες».

- Με τη γνώση που έχουμε σήμερα πιστεύετε ότι καθυστερήσαμε να πάρουμε τα μέτρα;

«Από την πρώτη στιγμή λάβαμε αποφασιστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με τον προϋπολογισμό που παρουσιάσαμε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές προσδιορίσαμε τον δημοσιονομικό στόχο για το 2010 που ισχύει ακόμη και σήμερα. Επειδή η κατάσταση ήταν έκρυθμη, είπαμε εξαρχής πως ενδέχεται οι συνθήκες να απαιτήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Αυτό κάναμε διότι αυτό ήταν το χρέος μας απέναντι στη χώρα. Να τη βγάλουμε από το τέλμα, στο οποίο την οδήγησαν λάθη, παραλείψεις και νοοτροπίες δεκαετιών, που διογκώθηκαν σε αδιανόητο βαθμό από το 2004 ως το 2009. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας αγωνιζόμαστε νυχθημερόν να τη βγάλουμε από το τέλμα. Δεν έχουμε χάσει ούτε λεπτό σε αυτό τον αγώνα».

- Μήπως όμως και η κυβέρνηση, οι υπουργοί μεταξύ τους δεν ήταν κατασταλαγμένοι στο τι μέτρα χρειάζονταν;

«Δεν νομίζω, καθόλου. Πρώτα απ΄ όλα μιλώντας για καθυστέρηση, αν δει κανείς τι έκανε αυτή η κυβέρνηση σε σχέση με όποια άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης στον λίγο αυτό χρόνο, θα εκπλαγεί. Και μάλιστα όταν διαδεχθήκαμε μια κυβέρνηση που επί έξι χρόνια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα- η αδράνεια ήταν το μοτίβο της-, αλλά έκανε και καθετί για να υπονομεύσει την πορεία της οικονομίας. Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που έπρεπε και μάλιστα κάναμε αυτό που σύμφωνα και με τις εξελί ξεις βλέπαμε ότι χρειαζόταν. Γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι είχαμε μια πρώτη απόφαση και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Επιτροπής της ΕΕ που ήταν θετική για την Ελλάδα».

- Η Κομισιόν ωστόσο είχε χαρακτηρίσει «φιλόδοξο» το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

«Φιλόδοξο είναι και σήμερα το πρόγραμμα, αλλά η Κομισιόν δεν ήταν αρνητική, ήταν θετική για τα μέτρα. Οι αγορές όμως δεν αντέδρασαν και μετά ήρθαν απαραιτήτως και τα επόμενα μέτρα. Ουσιαστικά αυτό το οποίο αναδείχθηκε και το οποίο το είχαμε πει προεκλογικά αλλά δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει στο βάθος του, είναι η βαθιά έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας».

- Εχετε μετανιώσει γι΄ αυτό που είπατε προεκλογικά, ότι «υπάρχουν τα λεφτά»;

«Παρά το ότι κακομεταχειριστήκαμε τις δυνατότητές μας, η Ελλάδα είναι σήμερα στις είκοσι πέντε πλουσιότερες του κόσμου σε κατά κεφαλήν εισόδημα και τριακοστή δεύτερη πλουσιότερη χώρα σε απόλυτο μέγεθος. Λεφτά βεβαίως και υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα- και αυτό το είχα επίσης πει προεκλογικά, αλλά κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν- είναι πού πήγαν τα λεφτά. Κατασπαταλήθηκαν και δεν βρίσκονται στα δημόσια ταμεία. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές που επέτρεψαν τη διαφθορά, τη δημιουργία μιας οικονομίας που σε μεγάλο ποσοστό της ήταν μαύρη και στις απίστευτες χαριστικές ρυθμίσεις σε όσους έβγαζαν αυτά τα χρήματα, χωρίς να εισφέρουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα στα κρατικά ταμεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δημόσιο. Και το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας πλέον, είναι διπλό. Και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το αστείρευτο δυναμικό της χώρας για την παραγωγή πλούτου αλλά και να το διανείμουμε δίκαια. Αυτό κάνουμε με τη στροφή του παραγωγικού προτύπου της χώρας προς την πράσινη ανάπτυξη αλλά και με τη ριζική αλλαγή που φέρνει το νέο φορολογικό σύστημα. Ενα μόνο παράδειγμα είναι το τεκμήριο εισοδήματος για την πολυτελή ζωή που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματα».

- Η κυβέρνηση έχει βάλει πρόσθετους φόρους στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα διανεμόμενα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα. Είστε εναντίον του πλούτου;

«Σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, είμαστε μαζί με όσους συμβάλλουν στη δημιουργία του μέσα από βιώσιμες επενδύσεις και υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαστε υπέρ του πλούτου που παράγεται με υγιή και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και επανεπενδύεται. Αυτός ο πλούτος αποτελεί κέρδος για τη χώρα, με θέσεις εργασίας για τους πολίτες. Είμαστε όμως κατά του παρασιτικού και κοινωνικά ανεύθυνου πλούτου γιατί υπηρετούμε την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαστε κατά κάθε εξαίρεσης από την ίση αντιμετώπιση των πολιτών, καθώς και κάθε ιδιοτελούς προνομίου εις βάρος της κοινωνίας. Προνομίων που ήταν συνήθως προϊόντα συναλλαγής μεταξύ του πολιτικού συστήματος και ορισμένων συντεχνιών. Αυτά τελείωσαν. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι για την Ελλάδα μια επανάσταση. Με ανατροπές υπέρ των πολλών αλλά και υπέρ μιας καθαρής από μαύρο χρήμα και ορθολογικής οικονομίας, που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να κάνει. Γνωρίζω ότι όσοι μέχρι σήμερα ευνοήθηκαν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος δυσαρεστούνται. Και είναι αναμενόμενο να αντιδρά κανείς, όταν του αφαιρούνται προνόμια που απολάμβανε για δεκαετίες. Αυτό όμως που πετυχαίνουμε, για το οποίο είχαμε μάλιστα δεσμευτεί ρητά απέναντι στους πολίτες, είναι η αποκατάσταση επιτέλους της δικαιοσύνης στον τρόπο που το κράτος φορολογεί κάθε είδους εισοδήματα».

- Σας απασχολεί το ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να αποθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων;

«Οχι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνει την προσέλκυση κεφαλαίων η νέα φορολογική πολιτική. Αντιθέτως, μαζί με ένα ολοκληρωμένο σύνολο πολιτικών για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, θα ενθαρρύνει την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα και φυσικά τις επενδύσεις. Διότι το ζήτημα της εισροής κεφαλαίων στη χώρα δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικών συντελεστών, που ούτως ή άλλως εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλοί για τα κέρδη που επενδύονται. Αφορά την ασφάλεια δικαίου στη χώρα, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, την απλοποίηση στην ίδρυση και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και φυσικά μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική που αναδεικνύει τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτά ζητούν όλοι οι σοβαροί Ελληνες και ξένοι επενδυτές για να φέρουν τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας και σε οποιαδήποτε χώρα. Και αυτά όσο περνάει ο χρόνος τα αντιμετωπίζουμε, τα λύνουμε. Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

- Το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων καλούνται να το σηκώσουν οι μισθωτοί κυρίως του δημόσιου τομέα. Το βρίσκετε δίκαιο;

«Γνωρίζω ότι τα μέτρα που πήραμε είναι δύσκολα για πολλούς συμπολίτες μας. Είπα πολλές φορές πως οι αποφάσεις μας ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα αύριο όλοι οι έλληνες πολίτες σε ένα καλύτερο μέλλον είναι το ότι πρέπει σήμερα να σταθεί γερά στα πόδια της η πατρίδα μας. Σας διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που πήραμε θα είναι αποτελεσματικά. Αυτή τη φορά οι κόποι του λαού θα πιάσουν τόπο. Και θα βγούμε από αυτό το τούνελ όλοι μαζί, πιο δυνατοί, πιο ασφαλείς και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και για όσα μπορούμε να καταφέρουμε. Και όπου μπορούμε θα αντισταθμίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε με μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Το κάναμε ήδη με τη στήριξη κοινωνικής αλληλεγγύης με την οποία ενισχύονται δυόμισι εκατομμύρια Ελληνες με φόρους που εισπράττονται από τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το κάνουμε και με το νέο φορολογικό σύστημα, με το οποίο επιτυγχάνεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μας επιτρέπει να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών που αντισταθμίζουν και μέρος των απωλειών των εργαζομένων στο Δημόσιο». - Φταίει όμως ο δημόσιος υπάλληλος;

«Σαφώς δεν φταίει, δεν έχει ευθύνες ή έχει ελάχιστες ευθύνες. Εχουμε όλοι μας ευθύνη ότι ανεχθήκαμε, αν θέλετε, ένα σύστημα ρουσφετολογικό, πελατειακό, εύκολης σπατάλης στη λογική ότι το Δημόσιο μπορούμε να το αρμέγουμε και κάποιος άλλος να το πληρώνει. Για αυτές τις αντιλήψεις φταίμε όλοι μας, δεν θέλω να εξαιρέσω ούτε τον εαυτό μου. Αλλά αυτό είναι άλλο από τις ευθύνες που είχαν οι κυβερνήσεις, τις ευθύνες των πολιτικών που δεν αντιμετώπισαν αυτά τα φαινόμενα, που δεν πήραν αυτές τις αποφάσεις, τις θαρραλέες αποφάσεις για να λειτουργήσει σωστά το κράτος. Αυτά είναι που πληρώνει σήμερα ο δημόσιος υπάλληλος».

Αστείο το σενάριο να φύγουμε από το ευρώ
- Αντέχει η Ελλάδα το ευρώ ή θα υποχρεωθεί να φύγει από την ΟΝΕ;

«Δεν φταίει το ευρώ για τα δικά μας προβλήματα. Η θέση της Ελλάδας ανήκει στην ευρωζώνη. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο συνιστά αστειότητα. Αυτό που η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο είναι να σπαταλά τις δυνάμεις της και τις δυνατότητές της, να απαξιώνει τον εαυτό της. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι η χώρα των πολλαπλών ελλειμμάτων, του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, παραγωγής, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ευνομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο τα στρεβλά φαινόμενα της μεταπολιτευτικής περιόδου που έφτασαν σε πρωτοφανή έξαρση και σε σημείο παρακμής την προηγούμενη πενταετία».

Στόχος μικρά και μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής
- Εχετε πάρει σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Παρ΄ όλα αυτά πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα ψάρια θα γλιτώσουν. Τι απαντάτε;

«Τα μέτρα που πήραμε κατά της φοροδιαφυγής είναι τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει κυβέρνηση κατά των φοροφυγάδων. Και θα είναι και αποτελεσματικά. Και για τα μικρά και για τα μεγάλα ψάρια. Παράλληλα, με τις πράξεις μας και τη συνέπειά μας προσδοκούμε πολλά και από την καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλους τους πολίτες. Την εμπέδωση της πεποίθησης ότι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην Πολιτεία πρέπει να τηρούνται, γιατί μόνο μια Πολιτεία που είναι δημοσιονομικά ισχυρή και σταθερή μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους μας- και ιδιαίτερα όταν βρεθούμε σε μια στιγμή ανάγκης στη ζωή μας- σοβαρή στήριξη και κοινωνικές δομές. Είτε αυτό μεταφράζεται σε καλές υπηρεσίες Υγείας είτε σε υπηρεσίες Παιδείας, είτε ακόμα και σε καλύτερη αστυνόμευση στη γειτονιά μας. Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ενεργοποιηθεί η κοινωνική συνείδηση του πολίτη. Και γνωρίζω ότι μέχρι σήμερα η καχυποψία απέναντι στην Πολιτεία ήταν μεγάλη και οι πολίτες δύσπιστοι. Ομως αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να κάνει το πρώτο βήμα και αυτή την αντίληψη να την ανατρέψει με τις πράξεις της. Το κάνουμε κάθε μέρα που περνάει και οι πολίτες το αναγνωρίζουν».

- Ο κόσμος όμως περιμένει και κάποιοι να τιμωρηθούν.

«Κι εγώ περιμένω, και είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης».

- Αλλά πάντως έξι μήνες δεν είδαμε να γίνεται κάτι. «Η ευνομία είναι ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να μπει στη χώρα μας. Η ευνομία σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές αρχές είναι πολλές φορές μέρος του προβλήματος, δεν είναι να δώσει εντολή ο υπουργός να μπει κάποιος στη φυλακή. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ο υπουργός, δεν είναι ούτε δικαστής ούτε εισαγγελέας».

- Εχει την ευθύνη όμως του αποτελεσματικού ελέγχου, δεν την έχει;

«Βεβαίως, αλλά έχει έναν μηχανισμό, δεν πάει ο ίδιος προσωπικά. Δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι και αντιδεοντολογικό και αντισυνταγματικό πιθανώς. Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν μάθει χρόνια τη συναλλαγή. Το ξέρουμε. Θα σου το πει και ο ίδιος ο εφοριακός, θα σου το πει και ο ίδιος ο υπάλληλος της πολεοδομίας, ο ίδιος ο γιατρός στα νοσοκομεία, κατά πόσο δίνουν αποδείξεις ή αν υπάρχει το φακελάκι».

- Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με παραδειγματικές τιμωρίες;

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν τιμωρίες και ότι θα είναι παραδειγματικές, με την έννοια ότι θα είναι σωστές και επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

- Εμείς όμως βλέπουμε να γίνεται και το αντίθετο. Κάποιοι αξιοποιούν ακόμη και τα μέτρα για να κάνουν κερδοσκοπία. Ας πούμε, τώρα το Πάσχα έγινε χαμός στην αγορά με τη βενζίνη.

«Ναι. Γι΄ αυτό εμείς φωνάξαμε πρώτα απ΄ όλα την ηγεσία της Δικαιοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η δημόσια συζήτηση που κάναμε είχε στο επίκεντρο το θέμα της ατιμωρησίας. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ζητά επιτέλους να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η κυβέρνηση τις αναλαμβάνει, να αναλάβει και η Δικαιοσύνη τις δικές της. Νομίζω ότι αυτό ήταν το μήνυμα που περάσαμε, να αναλάβουμε όλοι, και οι επιχειρηματίες, τις ευθύνες μας απέναντι στο σύνολο. Γιατί αν θεωρεί κάποιος ότι λόγω της αύξησης των τιμών είναι ευκαιρία να κερδοσκοπήσει, υπονομεύει την οικονομία. Τελικά υπονομεύει την ίδια του την πατρίδα. Κι έχει σημασία να αλλάξουμε νοοτροπία, γιατί μπορούμε μέχρι ενός σημείου να βάλουμε αστυνομικούς κοντά σε κάθε πολίτη. Το θέμα τελικά είναι θέμα συνείδησης. Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν. Οχι μόνο στην αγορά των καυσίμων, αλλά οπουδήποτε σημειώνονται κρούσματα κερδοσκοπίας. Αποτελεί άλλωστε βασική προεκλογική μας δέσμευση και άμεση ανάγκη για την προστασία των καταναλωτών». Οι υπουργοί αξιολογούνται
- Υπάρχει point system για υπουργούς; «Ο όρος “point system” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ομως η αξιολόγηση για όλους είναι βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Το λέγαμε και προεκλογικά: αξιολόγηση και λογοδοσία παντού και για όλους. Θα ήταν λοιπόν ανακόλουθο να μην υπάρχει οποιαδήποτε διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης της ίδιας της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου- πέρα φυσικά από την καθημερινή αξιολόγηση από τους πολίτες. Ολοι κρινόμαστε καθημερινά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για τη χώρα. Οπως έχω ξαναπεί, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατά συνέπεια οι λύσεις στα προβλήματα πρέπει να είναι ριζοσπαστικές και να δίνονται με ρυθμούς πολύ διαφορετικούς από εκείνους στους οποίους είχαν μέχρι σήμερα εθιστεί το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση».

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
- Πρόκειται να αλλάξετε τη μονιμότητα; «Η μονιμότητα στο Δημόσιο είναι συνταγματικά καθιερωμένη. Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε και αλλάζουμε είναι ο τρόπος λειτουργίας. Προχωρήσαμε ήδη στη ριζική αλλαγή του Πειθαρχικού Δικαίου, έτσι ώστε να πάψει το καθεστώς ατιμωρησίας που σήμερα ισχύει. Πλέον όποιος παρανομεί θα δέχεται τις συνέπειες άμεσα, όχι αφότου βγει στη σύνταξη.

Αποκαταστήσαμε την αξιοκρατία στις προσλήψεις, ενώ όλοι οι προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση θα επιλέγονται αξιοκρατικά, χωρίς καμία πολιτική ή κομματική επιρροή».

Συζητούμε δεν σημαίνει διαφωνούμε
- Στην κυβέρνηση έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα δυσλειτουργίας και δημοσίων διαφωνιών.Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

«Είμαστε ένα σύνολο ανθρώπων και συνεργατών με απόλυτη συνοχή, κοινό στόχο, που δουλεύει ομαδικά και συντεταγμένα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσουμε μια νέα και διαφορετική Ελλάδα είναι συλλογική και γίνεται απ΄ όλους καθημερινά. Και στο πλαίσιο της συλλογικής δουλειάς γίνεται πάντα διάλογος για να βελτιωθούν οι πολιτικές μας και για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο άρτιες. Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές οι συζητήσεις που γίνονται εντελώς καλόπιστα μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εκλαμβάνονται ως διαφωνίες. Αυτό όμως που πραγματικά συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο. Επειδή δεν είχαν συνηθίσει σε αυτό, ορισμένοι εκπλήσσονται από το αυτονόητο, όπως π.χ. ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει και ότι σε αυτό γίνεται ουσιαστική συζήτηση. Είναι ακριβώς αυτή η ανταλλαγή απόψεων που αποτελεί τη δύναμή μας να βελτιώνουμε τις αποφάσεις μας και να καταλήγουμε σε ολοκληρωμένες προτάσεις. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μια κυβέρνηση δεν αρκείται στην εξουσία που έχει. Δεν είμαστε πάνσοφοι και κανείς μας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Γι΄ αυτό δεν ανταλλάσσουμε απόψεις μόνο μεταξύ μας, αλλά συνομιλούμε διαρκώς και με την κοινωνία. Χωρίς αυτό να εμποδίζει ή να καθυστερεί τη λήψη των αποφάσεων. Ποτέ στο παρελθόν Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε τέτοια παραγωγή νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή».

- Αρα δεν σκεφτήκατε ποτέ διαγραφές. «Κατά καιρούς το έχω κάνει. Αλλά νομίζω ότι μέσα σε μια τέτοια μεγάλη κρίση ο κάθε υπουργός έχει τρομερή πίεση. Πρέπει να πάρει αποφάσεις και να στηρίξει αποφάσεις που πολλές από αυτές δεν ήταν καν στις σκέψεις του προεκλογικά. Πώς θα διαχειριστεί θέματα που έχουν να κάνουν πάντα με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, που έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

- Μήπως ανοίγετε πολλά μέτωπα στην κοινωνία; «Νομίζω ότι πρέπει σήμερα να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα. Οχι απλώς για να τα ανοίξουμε. Αλλά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές τώρα για να έχουν απόδοση μετά από δυο-τρία χρόνια. Και έχω πει ότι αυτή η κυβέρνηση- δεν ξέρω πριν από τη Μεταπολίτευση, αλλά σίγουρα μετά τη Μεταπολίτευση- είναι αυτή που καλείται να κάνει τα δυσκολότερα, τα περισσότερα, στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Βεβαίως κάποιες αλλαγές θα μας ξεβολέψουν όλους μας, θα αλλάξει από το πώς λειτουργεί ένας υπουργός μέχρι το πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος υπάλληλος. Αλλά προς το καλύτερο».
BHMA

nonews-news


Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"


Ρεπορτάζ : Σπύρος Φρεμεντίτης
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

Νέο μοντέλο διοίκησης των δήμων και των αιρετών περιφερειών προβλέπει το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη». Μεταξύ άλλων, πρώτη φορά ιδρύεται Εκτελεστική Επιτροπή που θα ασκεί τη διοίκηση. Ορίζονται επίσης αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, θεμελιώνονται...
θεσμοί διαβούλευσης και διαμεσολάβησης των πολιτών και, τέλος, ανά δήμο συστήνονται συμβούλια ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες.
Οι βασικοί άξονες
Το σύστημα διακυβέρνησης της αυτοδιοίκησης που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.» θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή από 1-1-2011 και στους βασικούς του άξονες περιλαμβάνει:
*Τη λειτουργία Εκτελεστικής Επιτροπής -εν είδει υπουργικού συμβουλίου- η οποία στους δήμους θα αποτελείται από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους και στην περιφέρεια από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες. Στη σκέψη του υπουργείου Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είναι το όργανο αυτό να αποτελεί «το βασικό συλλογικό όργανο άσκησης, συντονισμού και λογοδοσίας της εκτελεστικής λειτουργίας στην αυτοδιοίκηση, με σκοπό να περιοριστεί η συγκέντρωση εξουσίας στο δήμαρχο και στον περιφερειάρχη».
*Ορίζονται αντιδημάρχοι και εκλέγονται άμεσα αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα, ώστε να διασφαλιστεί η διεύθυνση των υπηρεσιών σε καταργούμενους δήμους και νομαρχίες, όπου υφίστανται σήμερα σημαντικές υπηρεσίες.
*Εκλέγεται διαπαραταξιακό προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου με εκπροσώπηση και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
*Ιδρύονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (σε δήμους άνω των 2.000 κατοίκων) για την ενίσχυση της δημοτικής αποκέντρωσης με την παροχή νέων αρμοδιοτήτων.
Οι κοινότητες
*Παραχωρούνται αρμοδιότητες στα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων με ταυτόχρονη διασφάλιση των οικονομικών τους. Κατοχυρώνεται η συμμετοχή των προέδρων τους στα δημοτικά συμβούλια (με ψήφο όποτε αποφασίζεται ζήτημα που αφορά άμεσα την κοινότητά τους).
*Διασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των συνενούμενων δήμων και κοινοτήτων, μέσω της καθιέρωσης εκλογικών περιφερειών που αντιστοιχούν σε αυτούς ακριβώς τους δήμους/κοινότητες και την επιτόπια εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει κατ' αντιστοιχία και στις περιφέρειες (τέως νομοί ή νομαρχίες ως εκλογικές περιφέρειες) με βασικό στόχο την καταπολέμηση της αποξένωσης μεταξύ τοπικών κοινωνιών και αιρετών.
*Στο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης ότι η Δημαρχιακή Επιτροπή θα μετονομαστεί σε Οικονομική και αναβαθμίζεται ως προς τις λειτουργίες οικονομικού ελέγχου και τακτικής παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη επιτροπή λειτουργεί και στις περιφέρειες.
*Συστήνεται επίσης στους δήμους η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με αρμοδιότητες για θέματα πολεοδομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Εχει επίσης ευθύνη και για τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Σημαντική παράμετρος του νέου συστήματος διακυβέρνησης αποτελεί η καθιέρωση δύο σημαντικών οργάνων διαβούλευσης και διαμεσολάβησης:
Αυτοέλεγχος
1 Καθιερώνεται η Επιτροπή Διαβούλευσης τόσο σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων όσο και στις περιφέρειες, με στόχο να συζητούνται θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Τα μέλη της επιτροπής προέρχονται από τους παραγωγικούς φορείς του δήμου ή της περιφέρειας (εκπρόσωποι εργαζομένων, επιχειρήσεων, επιστημονικοί σύλλογοι, αθλητικοί - πολιτιστικοί σύλλογοι). Οι ανωτέρω φορείς επιλέγονται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του. Σημαντική καινοτομία αποτελεί ότι το 1/3 των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης αποτελείται από πολίτες οι οποίοι κληρώνονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους οικείους εκλογικούς καταλόγους.
2 Δημιουργείται επίσης στους δήμους και τις περιφέρειες ένα επιπλέον όργανο με τον τίτλο «Συμπαραστάτης». Αποτελεί θεσμό εσωτερικής καταπολέμησης της κακοδιοίκησης και διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ. Εχει ως αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών. Φιλοδοξία είναι μέσω του «Συμπαραστάτη» πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης να επιλύονται στο πλαίσιο του ίδιου του ΟΤΑ και να μη χρειάζεται να καταφεύγει ο πολίτης στα δικαστήρια.
* Καθιερώνονται επίσης νέοι θεσμοί συμμετοχής των πολιτών στη διοίκηση μονάδων παροχής υπηρεσιών (λ.χ. τους παιδικούς σταθμούς).
* Επιπλέον σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών. Είναι κυρίως ένα συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Εργο αυτών των οργάνων είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του δήμου.
fimotro


Read more...

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Σ. Σκορδίλης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Υπό το βάρος οικονομικών ζημιών που συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση εσόδων εισέρχεται η ελληνική ακτοπλοΐα στη νέα θερινή περίοδο του 2010. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ διανύουμε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης η οποία, όπως εκτιμούν πολλοί παρατηρητές της ακτοπλοϊκής αγοράς, θα επιταχύνει και θα ενισχύσει την...
ανάδειξη όλων εκείνων των ζητημάτων που ως τώρα ο κλάδος είχε την πολυτέλεια να αποφεύγει εν αναμονή των καλύτερων ημερών, που όμως δεν ήρθαν ποτέ.
Τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο η κατάσταση σήμερα είναι περισσότερο ρευστή από κάθε άλλη φορά στην πρόσφατη ιστορία του κλάδου της ακτοπλοΐας. Δύο ενώσεις αντιμάχονται για το ποια εκφράζει αποτελεσματικότερα τον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα δύο επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό μέσα στο Αιγαίο πέλαγος. Πρόκειται για μια κόντρα που διαπερνά όλο το φάσμα της ακτοπλοΐας και δείχνει ικανή να επανακαθορίσει σε μεγάλο βαθμό, πάντα σε συνδυασμό με την κρίση, τη μορφή της ελληνικής ακτοπλοΐας στα χρόνια που έρχονται.
Στη μέση αυτής της κόντρας που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα, θεσμικό και επιχειρηματικό, βρίσκονται τα νησιά του Αιγαίου πελάγους και της Κρήτης, οι τοπικές κοινωνίες τους, η προσπάθεια των τοπικών οικονομιών να επιζήσουν την επόμενη θερινή περίοδο εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικών προβλέψεων για τον τουρισμό, αλλά και τα περίπου 11 εκατομμύρια επιβάτες της ακτοπλοΐας που ταξιδεύουν κάθε έτος από και προς κάθε νησί, μικρό και μεγάλο, εκκινώντας από τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο, τα οποία ούτως ή άλλως πληρώνουν ένα πολύ βαρύ αντίτιμο για λίγες ημέρες φυγής.
Ο αδύναμος κρίκος σε αυτό το παζλ συνεχίζει να είναι η πολιτεία, η οποία εξακολουθεί να απέχει επιδεικτικά από τις εξελίξεις αφού πα ραμένει ακόμη, επτά μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, νεφελώδης η κατάσταση αναφορικά με το σε ποιον ανήκουν οι αρμοδιότητες που αφορούν την ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ως τώρα, ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων αυτών ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ένα κομμάτι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ένα άλλο κομμάτι, αυτό που αφορά την άγονη γραμμή, στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Η ειρωνεία είναι ότι ο μόνος ο οποίος ύστερα από τόσους μήνες ασχολήθηκε ενεργά με τα ανοικτά μέτωπα της ακτοπλοΐας είναι ο νέος γενικός γραμματέας Ναυτιλιακής Πολιτικής καθηγητής κ. Γ. Βλάχος, προς τον οποίο τυπικά δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη οι σχετικές αρμοδιότητες, ενώ αναφορές στην ακτοπλοΐα των μικρών νησιών έχει κάνει και ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκης.
Βεβαίως, για να είμαστε ακριβείς με τις εξελίξεις, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη είχε σπεύσει κατά το πρόσφατο παρελθόν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το μείζον θέμα της ελληνικής ακτοπλοΐας προαναγγέλλοντας τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχολούνταν με το σύνολο των ανοικτών θεμάτων του κλάδου. Αυτό που απομένει είναι να συγκροτηθεί η εν λόγω επιτροπή, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν έχει καταστεί εφικτό.
Αγωνία στις άγονες γραμμές
Αυτή η κόντρα έρχεται να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα προβληματικό ακτοπλοϊκό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αναστολή της δραστηριότητας τεσσάρων ακτοπλοϊκών εταιρειών και συγκεκριμένα της G.Α. Ferries του κ. Γερ. Αγούδημου , της ΣΑΟΣ του κ. Φ. Μανούση , της Κallisti Ferries του κ. Γ. Σπανού και της ΑΝΕΚ. Η αναστολή της δράσης των εν λόγω εταιρειών μεταφράστηκε σε μείον 22 πλοία από το εθνικό ακτοπλοϊκό δίκτυο των άγονων γραμμών κυρίως και σε απώλεια τουλάχιστον 1.300 θέσεων εργασίας ελλήνων ναυτικών.
Και ενώ ο κλάδος κατάφερε να ανασυνθέσει το δίκτυο των δρομολογίων, το οποίο δέχθηκε και νέο πλήγμα από την αποχώρηση οκτώ ακόμη πλοίων, εκ των οποίων τα πέντε ταχύπλοα, από τα ελληνικά νερά, γιατί είτε ναυλώθηκαν είτε πωλήθηκαν στο εξωτερικό, αυτό που δεν κατάφερε ήταν να απορροφήσει το σύνολο των ανέργων ελλήνων ναυτικών της ακτοπλοΐας, ο αριθμός των οποίων διευρύνθηκε κι άλλο ύστερα από την εγκατάλειψη της ακτοπλοΐας και των οκτώ ακόμη παραπάνω πλοίων.
Η κατάσταση, κατά γενική ομολογία, δεν είναι καθόλου καλή. Αν λάβει κανείς υπόψη του τα στοιχεία της κίνησης στην ακτοπλοΐα κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, εντοπίζει μια πτώση της τάξεως του 15% σε όλο το εύρος των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, με μοναδική εξαίρεση τις γραμμές της Κρήτης, όπου ο εντεινόμενος ανταγωνισμός έχει βοηθήσει στο να βελτιωθούν οριακά οι δείκτες της κίνησης.
Αν αυτή η πτωτική τάση δεν ανακοπεί εν όψει των θερινών διακοπών, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται αδύνατον να συμβεί, τότε θα έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή κατά την οποία όλα όσα ξέρουμε σήμερα για την ελληνική ακτοπλοΐα δεν θα υφίστανται.
Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και ο πρόεδρός της κ. Απ. Βεντούρης επιχειρούν να θέσουν μια νέα ατζέντα θεμάτων του κλάδου που συνδέονται άμεσα με την επιβίωσή του. Ο κ. Βεντούρης «βλέπει» πως, αν δεν τα θέσει ο ίδιος ο κλάδος αυτά τα ζητήματα, αργά ή γρήγορα θα τεθούν από μόνα τους και τότε κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν. Πρώτο θέμα στη νέα αυτή ατζέντα είναι η πλήρης απελευθέρωση του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για ένα θέμα που εγείρει σειρά σημαντικών επί μέρους ζητημάτων, που συνδέονται με τη σειρά τους κυρίως με την απασχόληση των ελλήνων ναυτικών στην ακτοπλοΐα όπως τη γνωρίζουμε τώρα.
Η κόντρα του Βεντούρη με την ΠΝΟ
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, προς την οποία ετέθη εκ μέρους του κ. Βεντούρη αυτή η νέα ατζέντα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συζήτησης επί θεμάτων που συνδέονται με την απασχόληση των ελλήνων ναυτικών στην ακτοπλοΐα θεωρώντας ότι αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της.
Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Βεντούρης δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθεια να πιέσει προς την κατεύθυνση της μεταβολής βασικών παραμέτρων της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής επιχείρησης εκτιμώντας ότι η προσομοίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ακτοπλοΐας προς το μοντέλο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση και την ανάπτυξη του κλάδου.
Ενίσχυση ακτοπλοϊκών δρομολογίων μελετά η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής του ΥΠΟΙΑΝ, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, έχουν ήδη μελετηθεί και έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα της ελληνικής ακτοπλοΐας.
Οπως ανέφερε ο κ. Βλάχος, ήδη προχωρεί ο επανασχεδιασμός της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης των νησιών της χώρας με ταυτόχρονη εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της ακτοπλοΐας με το κοινοτικό δίκαιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο. Εξάλλου ο κ. Βλάχος προανήγγειλε αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου, ετήσιο καθορισμό συνδέσεων για τις οποίες δεν υφίσταται κρατικό ναυλολόγιο και δημιουργία μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.
Επίσης υπογράμμισε ότι αναμένεται να εγκριθεί η ανάληψη υποχρέωσης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσού 40 εκατ. ευρώ για το έτος 2010 προκειμένου να συναφθούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας ως 12 ετών κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών, 40,4 εκατ. ευρώ για το έτος 2011 και 40,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2012. Η εν λόγω πρόβλεψη θα συνδυαστεί, κατέληξε, με ενίσχυση των άγονων γραμμών, με την εφαρμογή συνδυασμένων δράσεων αγοράς πλοίων και επιδότησης δρομολογίων.

fimotro

Read more...