Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Χωρίς «συγγνώμη» στη Χιροσίμα...


Χωρίς «συγγνώμη» στη Χιροσίμα ο Ομπάμα

ΒΙΝΤΕΟ...

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ...
που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος χωρίς να ζητήσει «συγγνώμη» ενώ κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη στις 6 Αυγούστου του 1945.

«Ήρθαμε να θρηνήσουμε τους νεκρούς. Ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό και ο κόσμος άλλαξε» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα κλείνοντας τα μάτια του. «Στεκόμαστε εδώ και αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να φανταστούμε τη στιγμή που η βόμβα έπεσε... ακούμε ένα βουβό κλάμα».




Για τον Ομπάμα η επίσκεψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στα πυρηνικά και στο μάθημα που «έδωσε» η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. 

Ποτέ άλλοτε μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους και ποτέ άλλοτε μια και μόνη βόμβα δεν άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Το πρώτο πυρηνικό όπλο στον κόσμο χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία, 70 χρόνια πριν, στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8:15 το πρωί. Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 ανθρώπους συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν 40.000 άνθρωποι.

protothema.gr

Read more...

«Τα πράγματα πάνε καλύτερα»... O Ολάντ στη μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας του


O Ολάντ στη μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας του
Από τα επεισόδια της Πέμπτης στο Παρίσι: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά συνοψίζει όλα τα προβλήματα της χώρας αλλά, πολιτικά, και του ίδιου του γάλλου προέδρου   (Φωτογραφία:  Associated Press )0
Παρίσι
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κανονικά σκόπευε αυτούς τους μήνες να βολιδοσκοπήσει, με το σύνθημα «τα πράγματα πάνε καλύτερα», αν παρά τη δημοτικότητά του στο ναδίρ υπάρχει περιθώριο να δοκιμάσει να θέσει ξανά υποψηφιότητα με τους Σοσιαλιστές στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τα πράγματα όμως, τουλάχιστον για τον ίδιο, μόνο καλύτερα δεν πηγαίνουν: Η χώρα, ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βράζει επειδή η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει απέναντί τα συνδικάτα και η αποδυνάμωση του προέδρου εντείνεται σε σημείο αδιεξόδου.

Αναμενόμενα, ο Ολάντ περνά στο πεδίο των εργασιακών τη μεγαλύτερη δοκιμασία της θητείας του: Η αγορά εργασίας ήταν εξαρχής η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλλικής ηγεσίας και ο νόμος ελ Κομρί συνοψίζει και το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η γαλλική οικονομία αλλά και τα προβλήματα με τα οποία ήταν εξαρχής αντιμέτωπος ο Ολάντ.

Οι αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο νόμος στο Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την ψήφισή του. Παρά δε τις παραχωρήσεις που εμφανίστηκε να κάνει στο νόμο, το ισχυρό συνδικάτο CGT δεν κάμφθηκε και πλέον έχει πάρει την σκυτάλη από τις συγκεντρώσεις και έχει μεταφέρει τις κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια, τις μεταφορές και τα λιμάνια.  

Μπορεί να φαίνεται, και σε κάποιο βαθμό να ισχύει, ότι το CGT δεν συνιστά πλειοψηφία, όμως αυτό είναι δευτερεύον. Και ο Σαρκοζί είχε βρεθεί αντιμέτωπος, όμως ο ανοικτός πόλεμος συνδικάτου με σοσιαλιστική κυβέρνηση διατηρεί ακόμη σημαντικό βάρος για τη Γαλλία -και μάλιστα σε μία συγκυρία που ο Ολάντ είναι ήδη τόσο αποδυναμωμένος που δύσκολα μπορεί να το αντέξει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον βρετανικό Guardian ο Πιερ Μασό, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Sciences Po της Λιλ, ο Ολάντ «είναι παγιδευμένος ό,τι κι αν κάνει». Αν κρατήσει σκληρή στάση και κινητοποιήσει «τα γκλομπ» θα εξοργίσει όλη τη του βάση και θα ικανοποιήσει μόνο τους υποστηρικτές του κεντροδεξιού στρατοπέδου, τους οποίους έχει ούτως ή άλλως χάσει. Αν κάνει υποχωρήσεις, και πάλι μεγάλο μέρος της βάσης των Σοσιαλιστών θα παραμείνει ανικανοποίητο.

Εύκολα δεν είναι τα πράγματα ωστόσο ούτε για το ίδιο το πεδίο των κινητοποιήσεων, καθώς εκεί βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και μία μάχη για την επιρροή του CGT απέναντι σε άλλα συνδικάτα, χωρίς επιπλέον να υπολογίζεται ο παράγοντας της κόπωσης.

Το πιο αποφασισμένο τμήμα εμφανίζεται επίσης να στοχεύει να αξιοποιήσει και την περίοδο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όταν όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στη Γαλλία και η σκιά των κινητοποιήσεων θα πέφτει ακόμη βαρύτερη στον γάλλο πρόεδρο.

Πάντως, βέβαιο είναι ότι το σύνθημα «τα πράγματα πάνε καλύτερα» -με το οποίο θα ξεκινούσε ο Ολάντ τη μάχη για νέα υποψηφιότητα, και εξαρχής είχε προκαλέσει οργή και ειρωνία- τουλάχιστον αυτήν την περίοδο δεν μοιάζει επίκαιρο. Γεγονός επίσης είναι πως για τη Γαλλία είναι ανήκουστο (και δείγμα της κατάστασης) το να μην βάλει ξανά υποψηφιότητα πρόεδρος μετά την πρώτη του θητεία και, ακόμη κι αν το κάνει, να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να χάνει ήδη από τον πρώτο γύρο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος Στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος


Λίγο πριν τις 11:00 έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.
kirilosthessaloniki
Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος.
Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπώφ.
Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Κύριλλου από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι δύο υφυπουργοί έκαναν δηλώσεις.
«Με ιδιαίτερη χαρά η ελληνική πολιτεία υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Μοσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο» είπε ο κ. Αμανατίδης και σημείωσε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με τις δράσεις στα πλαίσια των εκδηλώσεων του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, «οι οποίες δυναμώνουν περισσότερο τους παραδοσιακά καλούς δεσμούς που έχουμε με τη Ρωσία». Πρόσθεσε: «Οι δύο λαοί μας έχουν την ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορία». Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι ο Πατριάρχης ανταπέδωσε τον χαιρετισμό με την ίδια εκτίμηση για τις καλές σχέσεις και την προοπτική ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός του απηύθυνε ότι όλοι αναμένουν με ελπίδα το μήνυμα που θα εκπέμψει η πανορθοδόξος Αγία και Μεγάλη Συνόδος στην Κρήτη και οι προκαθημένοι των ορθοδόξων εκκλησιών, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επισημαίνοντας τον ρόλο τού Πατριάρχη, ως παράγοντα σταθερότητας της Ορθοδοξίας.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει». Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Το πρόγραμμά του Με υπουργούς και επιχειρηματίες φτάνει ο Πούτιν στην Αθήνα


Συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται στην Αθήνα στις 15:00 και θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο.
poutin
Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.  Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και  αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .
Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί
α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Πρόγραμμα επίσκεψης Βλαντίμιρ Πούτιν
15.30-15.45: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.
Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.
Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Παναγιώτης  Καμμένος.
16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο     .
17:00: 'Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.
17:05-17:35: Κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας - διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.
18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.
Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα Αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο "Divani Apollon".
Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)
Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.
Στη Θεσσσαλονίκη  ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, θα τον υποδεχθεί ο ΥΦΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδης
Στη Θεσσαλονίκη φτάνει  ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο 'Αγιο Όρος.
Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10.00 πμ, στον Κρατικό Αερολιμένα «Μακεδονία», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Στην τελετή υποδοχής θα παρίσταται εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Άδειασε ο καταυλισμός της Ειδομένης...



Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, όπου ζούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων, άδειασε. Συνολικά...
18 λεωφορεία μετέφεραν 783 άτομα σε διάφορες δομές την Πέμπτη.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης (στο παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό και στο πρώην εργοστάσιο Sinatex στο Καβαλάρι), ενώ ένα λεωφορείο αναχώρησε με προορισμό το δομή στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Επίσης, ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε.

Συνολικά, κατά τις τρεις μέρες της επιχείρησης, έφυγαν από τον πρόχειρο καταυλισμό 3.820 άτομα: 2.031 την πρώτη μέρα, 1.006 τη δεύτερη και 783 την τρίτη. Την ίδια ώρα, πάντως, αρκετές εκατοντάδες επέλεξαν να φύγουν μόνοι τους.

thepressproject.gr

Read more...

Ο νέος ΕΝΦΙΑ «καίει» 530.000 ιδιοκτήτες...



«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν φέτος πάνω από 530.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, λόγω της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου, ενώ το ποσό...
που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΒ, τρία στα τέσσερα φυσικά πρόσωπα που πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν μικρά ποσά ενώ ένα στα τέσσερα θα πληρώσουν κατά μέσο όρο περίπου 4.500 ευρώ.

Ειδικότερα:

- 485.505 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και το συνολικό ποσό φόρου που θα τους καταλογιστεί θα φθάσει τα 566 εκατ. ευρώ.

- Από αυτά τα 485.505 φυσικά πρόσωπα, τα 363.456 (ποσοστό 74,86% του συνόλου, δηλαδή 3 στους 4 φορολογουμένους) θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ. Καθένας από τους φορολογουμένους αυτούς θα πληρώσει, δηλαδή, κατά μέσο όρο μόλις 40 ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

- Οι υπόλοιποι 122.049 θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 551 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 4.514 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Οι 4 πλουσιότεροι από αυτούς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν συνολικά 2,4 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή από τους 599.935 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
'Αλλοι 29 μεγαλοϊδιοκτήτες θα πληρώσουν συνολικά 8,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 287.620 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο, ενώ άλλοι 113 λιγότερο πλούσιοι θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 128.620 ευρώ ο καθένας.
Ο αυξημένος συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ του 2016 θα ανέλθει σε 22.432 ευρώ κατά μέσον όρο για 6.784 φορολογουμένους.

- 45.084 νομικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες 140 εκατ. ευρώ.

- Συνολικά, 530.589 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 808 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Read more...

Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με κάρτες και αποδείξεις


Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με κάρτες και αποδείξεις
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Πλαφόν στην χρήση μετρητών στις συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θέτει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, θα προβλέπει ότι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, διατραπεζικά κτλ), ενώ σήμερα το όριο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.  
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το 2017, για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου η Εφορία θα δέχεται μόνο αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Οπως αναφέρεται, κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, η εφορία θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά, ενώ από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Διαφορετικά θα χάνουν το αφορολόγητο όριο.

• Από την 1η Ιουλίου 2016 η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του πρώτου εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.

• Από το 2017, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

• Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος. Οσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των αποδείξεων που θα ζητάει η εφορία. Ωστόσο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο, ενδεχομένως για το 2016 να ζητούνται λιγότερες αποδείξεις.

• Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων.

• Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

• Ολες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

• Οι συναλλαγές των πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Ρυθμίσεις για τι επιχειρήσεις

• Οι μεταξύ των επιχειρήσεων συναλλαγές θα γίνονται από την 1η Ιουλίου με χρεωστικές, πιστωτικές ή e-banking για ποσά άνω των 50 ευρώ.

• Από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η φιλοσοφία της κυβέρνησης γύρω από το θέμα ηλεκτρονικής πληρωμής κινείται σε τέσσερις άξονες:

α) Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

β) Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.

γ) Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή (εφόσον το επιθυμεί) να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.

δ) Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...