Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Προβληματισμός στη ΝΔ για τις πιέσεις της Τρόικας

Λεπτές ισορροπίες πριν τη σύσκεψη των αρχηγώνΓια τη μια το μεσημέρι της Κυριακής μετατίθεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ο κ. Παπαδήμος και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καλούνται να απαντήσουν σε πολύ δραματικά διλήμματα που θέτει η τρόικα στη χώρα μας, ζητώντας νέα, επώδυνα μέτρα.

Η καθυστέρηση οριστικοποίησης της σύσκεψης, είναι ενδεικτική της εμπλοκής που υπάρχει στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για το πακέτο των μέτρων.

Η διαρροή από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου ότι αν δεν προκύψει συμφωνία ο κ. Παπαδήμος θα καταθέσει την εντολή προκάλεσε αίσθηση στη Ν.Δ. Στελέχη του κόμματος απαντούσαν: «Ο κ. Παπαδήμος έπρεπε να κάνει τον σκληρό στο εξωτερικό της χώρας στις διαπραγματεύσεις και όχι στο εσωτερικό απέναντι στα κόμματα και στον ελληνικό λαό».

Στη λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα. Είναι δύσκολο ο κ. Σαμαράς να αρνηθεί τη συμφωνία και να θέσει εν κινδύνω το PSI και το νέο δάνειο. Από την άλλη, είναι δύσκολο να εξηγήσει στους ψηφοφόρους και στην κομματική βάση την πλήρη υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε βάλει.

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στις επικουρικές και στο μισθολογικό κόστος αλλά επεκτείνεται στο συνολικό πακέτο που ζητούν οι εταίροι και δανειστές, το οποίο προβλέπει νέα μέτρα για το διάστημα 2012-2015 και κινείται σε αντιαναπτυξιακή τροχιά. Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε την Παρασκευή το βράδυ ότι για τη Ν.Δ. αποτελεί κόκκινη γραμμή το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού. Αρκετά στελέχη θεωρούν ότι «αν ο κ. Σαμαράς δεχτεί όσα του ζητούν, θα υπογράψει τον πολιτική του αυτοκτονία». Αμφισβητούν αν τα μέτρα αυτά πάρουν την έγκριση της Βουλής καθώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ εκτιμούν ότι θα έχουν μεγάλο εκλογικό κόστος για τη Ν.Δ.

Είναι σαφές ότι, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές ο κ। Σαμαράς και ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας, θα έχει να διαχειριστεί μια οικονομία σε συνεχή ύφεση -και για το 2012 και το 2013- χωρίς δημοσιονομικά εργαλεία και αναπτυξιακούς πόρους και ενώ θα έχει εκ των προτέρων δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων. Στην ουσία από τον πρώτο μήνα θα πρέπει να υλοποιεί επαχθή μέτρα εισπρακτικού και φορολογικού χαρακτήρα.
protothema.gr
Read more...

Έκτακτο Εurogroup το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη

Έκτακτο Εurogroup το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στις 14.30.

Οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν για την κρίση χρέους μετά τις απειλές των οίκων αξιολόγησης προς ολόκληρη την ευρωζώνη, αλλά και τη νέα υποβάθμιση του Βελγίου. Ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί το πλήρες περιεχόμενο της θεματολογίας του τηλεφωνικού Eurogroup.

Εντωμεταξύ, την Τετάρτη θα συνεδριάσουν αυτοπροσώπως τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν την Δευτέρα।
http://newpost.gr

Read more...

Οι «κηπουροί» του Γιώργου τρέμουν το… κλάδεμα

Οι «κηπουροί» του Γιώργου τρέμουν το… κλάδεμα
Κάθε παραίτηση αρχηγού, έχει και τις παράπλευρες απώλειές της. Συνήθως την πληρώνουν παρακαθήμενοι και παρακοιμώμενοι- ετερόφωτοι. Ο αρχηγός, τις περισσότερες φορές, θεωρείται από τον διάδοχο (του) πρόσωπο ιερό- σαν αγελάδα στην Ινδία ένα πράμα. Έτσι συμβαίνει και την περίπτωση του Γ. Παπανδρέου.

Η είδηση ότι στις προσεχείς εκλογές δεν θα είναι αυτός που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ- λογικό είναι, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους «κηπουρούς» του Γιώργου. Δεν θα μπορέσουν βλέπετε να αλιεύσουν ψήφους ως άνθρωποι του προέδρου. Ούτε της στήριξης των ΜΜΕ θα απολαμβάνουν, αφού θα απολέσουν το προνόμιο να έχουν διαθέσιμο το αυτί του αρχηγού. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μεσαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χωρίς σοβαρή εμπειρία διοίκησης, ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε (τρομάρα μας) τους όρους του Μνημονίου, λέγεται ότι έχει ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου να του διασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εκλογή του με σταυρό, σε οποιαδήποτε περιφέρεια, θεωρείται κάτι παραπάνω από… χλωμή. Θα συνεχίσει ο Γιώργος να τον προστατεύει σκεπτόμενος ότι υπήρξαν συνυπεύθυνοι για την οικονομία; Και αν ναι, θα συναινέσει ο νέος αρχηγός; Ίδωμεν. Ο Δημήτρης Δρούτσας, προς το παρόν απολαμβάνει την σιγουριά της ευρωβουλής. Φαίνεται όμως ότι ήδη λαμβάνει τα μέτρα του, καθώς έχει μεταστεγαστεί στο Βερολίνο, όπου εργάζεται πλέον και η σύζυγός του Φαίη Καραβίτη ως ανταποκρίτρια του ΑΠΕ. Δεν μπορούμε φυσικά να φανταστούμε τι μπορεί να κάνει σαν… γκασταρμπάιτερ από το 2014 και μετά, γιατί την ευρωβουλή μόνον ως επισκέπτης στις Βρυξέλλες θα την ξαναδεί.

Ο Παύλος Γερουλάνος, φαίνεται αποφασισμένος να υποβληθεί στη βάσανο των εκλογών και να διεκδικήσει ψήφο. Μάλλον στην Α’ Αθηνών, περιφέρεια που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ του. Με δεδομένο πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα (το είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο Γιώργος στην ΚΟ) το εγχείρημά του θεωρείται απονενοημένο. Έχει όμως πίσω του την οικογενειακή «θαλπωρή» και κάποιες επιχειρήσεις. Ο Δημήτρης Δόλλης, δεν ήταν ποτέ στο πολιτικό προσκήνιο- για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, συνήθως ακολουθούσε τον Γιώργο.

Αυτό αναμένεται να πράξει και τώρα. Ιδιαιτέρως αν ο κ. Παπανδρέου επανεκλεγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι περιπλανήσεις στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή εικάζεται ότι θα είναι στο κάδρο των ενδιαφερόντων του. Ο Σπύρος Κουβέλης, ενδεχομένως να πολιτευτεί για δεύτερη φορά. Για την τιμή των όπλων περισσότερο. Μετά… πράσινη ανάπτυξη, που όπως είπε και ο Γιώργος δεν είναι… πράσινα άλογα. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Τίνα Μπιρμπίλη η οποία διαβιεί στο Παρίσι, με πλουσιοπάροχες αμοιβές, σοφέρ και λιμουζίνα, ως πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ. Η πράσινη Τίνα, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα των ευεργετημάτων των γυμναστηρίων. Εκτός από κοιλιακούς, μεταξύ διαδρόμου και μπάρας, μπορεί να γνωριστείς και με κανένα… μελλοντικό πρωθυπουργό και να κάνεις την τύχη σου.

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

«Κλείδωσε» το PSI

Απομένει η τυπική ανακοίνωσηΤη σφραγίδα του Τσάρλς Νταλάρα περιμένουν σήμερα με την επιστροφή του στην Αθήνα, κυβέρνηση και τρόικα για να κλείσουν οι τελικοί όροι της συμφωνίας για τo PSI. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Βενιζέλος έχει έτοιμη την τροπολογία που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των CACs, της ρήτρας συλλογικής ευθύνης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως τις 9 Φεβρουαρίου, προκειμένου βάσει του χρονοδιαγράμματος η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων να ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Η απομείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους €206 δις, συμφωνήθηκε να είναι 50% στην ονομαστική αξία, που αντιστοιχεί σε σωρευτική ζημία της τάξεως του 70%. Από το υπόλοιπο 50%,πέραν του κουρέματος, το 15% (του συνόλου) αναμένεται να δοθεί σε διετή ομόλογα του EFSF και το εναπομένον 35% σε 30ετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%. Το επιτόκιο θα αυξάνεται με βάση ρήτρα συνδεδεμένη με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που θα αυξάνεται βάσει των προοπτικών της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Με βάση τους κανόνες εποπτείας και κεφαλαιακής επάρκειας, τα νέα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να είναι της τάξης του 70%. Για την εκτίμηση της σημερινής επίπτωσης, από το ποσό αυτό, φυσικά, θα πρέπει να αφαιρεθεί η επίπτωση 21% του αρχικού PSI του Ιουλίου, η οποία έχει ήδη εγγραφεί και αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Ωστόσο, η πραγματική συνολική επιβάρυνση δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά από το ποσοστό του 70% καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν: η φορολογική μεταχείριση των ζημιών. Σήμερα προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικά κέρδη στη διάρκεια 5ετίας. Ωστόσο η διάρκεια αυτή ενδέχεται να επιμηκυνθεί σημαντικά.

Επιπλέον, η λογιστική μεταχείριση των ζημιών που εξαρτάται από την κατανομή των ομολόγων στα επιμέρους χαρτοφυλάκια της κάθε τράπεζας Η τελική πραγματική επιβάρυνση μπορεί έτσι να διαμορφωθεί σε ένα εύρος 58%-65%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ομόλογα που θα διακρατηθούν η πραγματική ζημία σε βάθος χρόνου βαίνει μειούμενη όσο πλησιάζει η ωρίμανσή τους.

Όσον αφορά τα ομόλογα των ιδιωτών φυσικών προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συμφωνηθεί, να εξαιρεθούν από τη βασική συμφωνία του PSI όσοι κατέχουν ομόλογα αξίας έως 100।000 ευρώ, το ισόποσο δηλαδή των εγγυημένων καταθέσεων, ωστόσο στους κατόχους θα επιστραφεί το αρχικό επενδεδυμένο κεφάλαιο και όχι η αξία των ομολόγων στην ονομαστική τους τιμή. Δηλαδή εάν ένας ιδιώτης είχε αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου π.χ. στην τιμή του 75 δεν θα λάβει 100 που είναι η ονομαστική αξία αλλά τα 75 που αποτελούν το κεφάλαιό του.
protothema.gr
Read more...

Κορυφώνεται το σκληρό παζάρι για χρέος-δανειακή σύμβαση

Nέα συνάντηση με την Tρόικα


Οι συνομιλίες συνεχίζονται, πολλά μέτωπα μένουν ακόμα ανοικτά, πολλά έχουν κλείσει κι ένα έχει κλειδώσει!

Συγκεκριμένα, «κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, στα βασικά του σημεία το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και όλα πια εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σήμερα για το «ελληνικό πρόγραμμα» με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που θα συνοδεύουν τη νέα σύμβαση. (Διαβάστε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα την Παρασκευή το protothema.gr)

Μετά την 12ωρης διάρκειας σύσκεψη που είχε με την τρόικα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε :«Έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν αρκετά κρίσιμα θέματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το PSI το οποίο είναι και το ευκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό, πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης. Σήμερα (Σάββατο) είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα».

Καθώς τα περισσότερα ζητήματα που συνδέονται με το PSI έχουν, όπως όλα δείχνουν, σχεδόν επιλυθεί και συμφωνηθεί για αυτό άλλωστε καταφθάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του IFF Τσαρλς Νταλάρα και πλέον το βάρος πέφτει στα μέτρα που θα αποτελέσουν το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. Με δυο λόγια στην κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε ο υπ. Οικονομικών, στάση των κομμάτων.

Το πρωί θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου όπου θα εξεταστούν τα μέτρα περιστολής δαπανών στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Ακολούθως στις 2 το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα για τα μέτρα αυτά, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει σε τηλεφωνική διάσκεψη τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Κατόπιν όλων αυτών καθοριστική είναι η συνεδρίαση του Εurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα οριστικοποιηθεί το νέο «μνημόνιο» για την Ελλάδα।

protothema.gr


Read more...

Στα 170 δισ. ευρώ φτάνει η διαγραφή του ελληνικού χρέους από το κούρεμα

Την Τρίτη ανακοινώνεται η συμφωνία


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Σε σύνθετη συμφωνία για τη διαγραφή ελληνικού χρέους 170 δισ. ευρώ ή 80% του ΑΕΠ οδηγούνται η ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα, οι ιδιώτες πιστωτές και ο επίσημος τομέας. Η συμφωνία που βασίζεται στην επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα, προβλέπει τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης με περίπου 23 δισ. ευρώ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να κλειδώσει το σύνολο της συμφωνίας» δηλώνει πηγή στα Νέα Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως οι συζητήσεις για το PSI, την αγορά εργασίας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Η ίδια πηγή αποκαλύπτει πως οι όροι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με 147 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή του επίσημου τομέα με 23 δισ. ευρώ, περίπου.

Η τελική φόρμουλα για το PSI θα προβλέπει πως τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές θα κουρευτούν κατά 71,78% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κάτι που συνεπάγεται συνολικό όφελος για τη χώρα 147 δισ. ευρώ.

Το μέσο επιτόκιο θα είναι 3,4% έως το 2020 και το προεξοφλητικό κοντά στο 10%.

Τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι υπό το αγγλικό δίκαιο. Απομείωση 71,78% θα υποστούν και τα ομόλογα των μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών, κυρίως μικροαποταμιευτών, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Για ομολογιούχους με χρεόγραφα αξίας έως 100.000 ευρώ δεν θα ισχύσει το κούρεμα.

Σημειώνεται πως συνολικά τα ομόλογα των μικροαποταμιευτών αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πολιτικές σκοπιμότητες και παράνομες συμπεριφορές καταγγέλουν Energa και Hellas Power

«Οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθ’όλα νόμιμοι»

(Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα
Πολιτικές σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και παράνομες συμπεριφορές της ΔΕΗ καταγγέλουν, με καταχώρησή τους στον Τύπο, οι δύο ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, Energa και Hellas Power, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

«Από την αρχή λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης για κάθε σχεδόν αγορά που απελευθερώνεται και μεταβαίνει από το καθεστώς του μονοπωλίου σε καθεστώς ανταγωνισμού. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι, ωστόσο, το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της» αναφέρουν.

«Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος καθώς και άλλων κλαδικών συμφερόντων.

»Γιατί Ρυθμιστικές Αρχές, ΔΕΗ και πολιτική ηγεσία οδήγησαν την αγορά στο κλείσιμό της: Οταν δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά η οποία έχει πρόσφατα απελευθερωθεί αποσπούν μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων μερίδιο αγοράς που φθάνει το 8% από τον βασικό ανταγωνιστή και η ανάπτυξή τους κινείται εκθετικά αυξητικά (περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα), είναι μάλλον αναμενόμενο να προκαλούν τις αντιδράσεις της ΔΕΗ καθώς και άλλων συμφερόντων του κλάδου.

Οι δυο εταιρίες κάνουν λόγο επίσης για «παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ» και που τους δημιούργησαν τεράστια προβλήματα.

«Η ΔΕΗ δεν έχει μεθοδεύσει ηλεκτρονικά την αντιστοίχηση πελατών, με αποτέλεσμα οι πελάτες να διπλοτιμολογούνται και να μην υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το πότε διακόπτεται ή ενεργοποιείται ένας πελάτης. Επίσης, δεν θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπού νται από ιδιωτικές εταιρείες, δεν προχωράει και δεν ενημερώνει για τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρέους» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθ’όλα νόμιμοι και δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. «Για ποιον λόγο λοιπόν απαγορεύεται σε μια εταιρεία να έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό;».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Για την Κυριακή μετατέθηκε η συνάντηση Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στη 1 το μεσημέρι

Την Κυριακή θα υποδεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός
Την Κυριακή θα υποδεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Για τη 1 το μεσημέρι της Κυριακής μετατίθεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου και να συνεχιστεί την Κυριακή, λόγω κομματικής υποχρέωσης του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, και λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αποφασίστηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με κρίσιμα θέματα, όπως η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ για τις 14.30 έχει προγραμματισθεί τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ομολόγους του. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μετάβασης του κ. Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Οι «κόκκινες γραμμές»

Πάντως, στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων με τον πρωθυπουργό, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να προσέλθουν με τις δικές τους κόκκινες γραμμές.

«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης θα προσέλθει ο Γ. Παπανδρέου. Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των συζητήσεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τρόικας, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η τελευταία γραμμή υποχώρησης, την οποία κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να υπερβεί, είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές - δηλαδή με διασφάλιση του δικαιώματος του δημοσίου να έχει καθοριστικό λόγο στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ' αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα προσέλθει με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο.

Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.

Κρίμο θέμα θεωρείται για τη ΝΔ και αυτό των έγγραφων δεσμεύσεων και το εάν ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ώς το τέλος να μην υπογράψει.

Με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα.

Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Για το θέμα του κρατικού ελέγχου των τραπεζών είναι επιφυλακτικός και δεν μετακινείται από την κάθετη άρνησή του να μην δεχθεί τις έγγραφες δεσμεύσεις.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθοί και συντάξεις ψαλιδίζονται, αλλά όχι και οι τιμές των προϊόντων (infographic)

Τιμές ανά προϊόν και ανά χώρα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Το «μαχαίρι» έχει μπει βαθιά σε μισθούς και συντάξεις, αλλά όχι και στις τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες. Ένα επιπλέον στοιχείο που δημιούργησε αίσθηση τα τελευταία 24ωρα είναι η επίσημη επιβεβαίωση, από στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η Ελληνίδα νοικοκυρά έχει ένα από τα ακριβότερα καλάθια στην Ευρώπη.

Δείτε στο infographic αναλυτικά ποια προϊόντα πωλούνται ακριβότερα και πόσο στο ελληνικό ράφι, σε σύγκριση με τις άλλες έξι χώρες.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics


Η έρευνα διεξήχθη από την υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης σε δείγμα 70 προϊόντων που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση στις τιμές αφορά την Ελλάδα και τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ισπανία και Μ. Βρετανία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα βρίσκεται κατά μέσο όρο στην 4η θέση. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία στην Ελλάδα πωλούνται πολύ ακριβότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και σε διπλάσια τιμή.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν για παράδειγμα είδη ατομικής φροντίδας, είδη καθαρισμού και δημητριακά.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Εποπτείας της Αγοράς Γ.Στεργίου, το φαινόμενο οφείλεται μεταξύ άλλων στους αυξημένους φόρους που έχει ο κλάδος και στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, το κόστος μεταφοράς από την Κρήτη στον Πειραιά είναι το ίδιο όσο εάν τα προϊόντα έφθαναν στον Πειραιά από την Ολλανδία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...