Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Απαλλαγή και από την τήρηση βιβλίων Απαλλάσσονται από την έκδοση αποδείξεων φυσικά πρόσωπα με έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Απαλλάσσονται πλέον από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται από την εγκύκλιο εφαρμογής του «Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών» (Κ.Φ.Α.Σ.) που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και με την οποία παρέχονται αποσαφηνίσεις σε μια σειρά κρισίμων ζητημάτων.

Έτσι, η εγκύκλιος προβλέπει την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής των φυσικών προσώπων, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ.

Εξαιρούνται από την απαλλαγή αυτή όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όσοι πραγματοποιούν ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, όσοι εξάγουν τα αγαθά τους ανεξαρτήτως ποσοστού, αλλά και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, και οι γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων.

Στην απαλλαγή εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που τηρούσε με τον ΚΒΣ πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες, όπως ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ., ακόμη περιλαμβάνονται ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση και ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για μικρότερο κόστος Κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ ξεκινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας


Ο έλεγχος θα αφορά το κόστος και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας
Ο έλεγχος θα αφορά το κόστος και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κοστολογικό έλεγχο στη ΔΕΗ με στόχο τη συμπίεση του κόστους παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των ορυχείων λιγνίτη ξεκινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει το έργο.

Όπως επισημαίνεται σχετικά στην προκήρυξη, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή το 2011 ήταν 75% ενώ στην προμήθεια (μετά τη χρεοκοπία δύο εταιριών το 2012) φθάνει στο 99% της αγοράς. Συνεπώς, η μείωση του κόστους μπορεί να οδηγήσει συνολικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κοστολογική αξιολόγηση κάθε επιμέρους δραστηριότητας της ΔΕΗ τόσο εσωτερικά (για παράδειγμα συγκρίνοντας δυο ομοειδείς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης) όσο και εξωτερικά (με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού).

Τελικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι «οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές ηλεκτρισμού αντικατοπτρίζουν τη δομή κόστους μιας αποτελεσματικής αγοράς ενέργειας».

Ο κοστολογικός έλεγχος της ΔΕΗ έχει σχέση και με την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού, για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών εκτός από τις ευπαθείς ομάδες, από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα.

Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2013.

Αναμένονται αυξήσεις σε τρεις δόσεις έως το καλοκαίρι, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενώ για τα κόστη μεταφοράς και διανομής η ΡΑΕ αποφάσισε μειώσεις από 2 - 15% (για τους οικιακούς  καταναλωτές το ποσοστό μείωσης είναι 7 %).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ Δύο συνεργάτες του Γ.Παπακωνσταντίνου εξέτασαν οι οικονομικοί εισαγγελείς


Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ μετά την παραλαβή της από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξακολουθούν να ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι εξέτασαν τη Δευτέρα άλλους δύο μάρτυρες από το υπουργικό του γραφείο, ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς έγινε με το ηλεκτρονικό αρχείο με τους καταθέτες στην ελβετική HSBC.

Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν, πιθανότητα διά υπομνήματος, οι συγγενείς του Γ.Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους αναφέρουν πως έως τώρα κανένας μάρτυρας από όσους έχουν εξεταστεί από τους εισαγγελείς δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε, μετέγγραψε ή κλήθηκε να μεταβάλει το επίμαχο υλικό από τον πρώην υπουργό.

Έτσι η εισαγγελική έρευνα για το τι συνέβη με το πρωτότυπο CD συνεχίζεται με την κλήση σε κατάθεση επιπλέον μαρτύρων από το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού προκειμένου να εντοπίσουν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που ανέλαβαν τη φύλαξη ή μετεγγραφή της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για το σκέλος αυτό της υπόθεσης έχει δεδομένη την ακριβή ημερομηνία δημιουργίας του USB memory stick που τους διαβιβάστηκε, μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αν το επίμαχο stick είναι η πρώτη αντιγραφή από το CD της λίστας Λαγκάρντ ή αν πρόκειται για αντιγραφή του ήδη αντιγραμμένου αρχείου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Για Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε σχέση με τυχόν πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει του λόγους για τους οποίους ζητά:

1) Να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου για όλες τις ανωτέρω μνημονευόμενες και εξειδικευόμενες αξιόποινες πράξεις

2) Να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματογνωμοσύνης, της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.

3) Να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ενδείξεις ενοχής των δύο πρώην υπουργών οικονομικών και ζητά να διερευνηθούν οι εξής αξιόποινες πράξεις:

  • Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου: Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία.
  • Για τον Ευ.Βενιζέλο: Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επίσης ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή, διότι «η βουλευτική περίοδος διάρκειας δύο ημερών της Βουλής που συνήλθε στις 17-18 Μαΐου 2012 δεν αποτελεί 'τακτική σύνοδο' και δεν υπολογίζεται για την προθεσμία των άρθρων 86 παρ. 3 του Συντάγματος και 3 παρ. 2 του νόμου 3126/2003».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» που βαρύνουν «όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού».

«Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων υπουργών, τους διαδοχικούς πρωθυπουργούς αυτών των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού πρωθυπουργού Α.Σαμαρά. Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ.Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης» αναφέρει η πρόταση.

Σε ότι αφορά την κίνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να προτείνουν Προανακριτική αποκλειστικά κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αυτή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι παρά ένα χοντροκομμένο τέχνασμα της σημερινής κυβέρνησης ώστε να συσκοτίσει την υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και να προστατεύσει κάθε άλλον εμπλεκόμενο, συμπεριλαμβανομένου, ιδιαιτέρως, του χρήσιμου κ. Βενιζέλου».

«Κίνητρο, ένας νέος, τρικομματικός- κυβερνητικός 'όρκος σιωπής', για να προστατευτεί ο απαραίτητος για την κυβέρνηση κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες για τους χειρισμούς του κατά την θητεία του ως υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, όταν πήρε και κράτησε κρυφά στην κατοχή του, επί μήνες, την περιβόητη λίστα.

»Το ίδιο ισχύει και για την συντεταγμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περιοριστεί η διερεύνηση στην διαγραφή από τη λίστα τριών ονομάτων, για τα οποία τονίζεται μόνον συγγένειά τους με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και παρασιωπώνται οι λοιπές σχέσεις και ιδιότητές τους, που τα συνδέουν ευθέως με τη σημερινή και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το βασικό θέμα είναι προφανώς άλλο και σχετίζεται με την παραθεσμική διαχείριση της λίστας ώστε να μην αξιοποιηθούν οι πληροφορίες που εμπεριέχονταν σε αυτή και να μην διενεργηθούν φορολογικοί έλεγχοι που πιθανόν να έθεταν σε κίνδυνο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» συμπληρώνει.

Αντιδράσεις


Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε πυράκατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολιτικό 'ρεσάλτο'. Θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να λειτουργήσει, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Δεν θέλει να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αποκτήσει προοπτική, τώρα που έχουμε αποκτήσει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο αναφοράς».
«Πρόκειται λοιπόν για μία εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού, ακραία, ένα 'ρεσάλτο', το οποίο είναι επανάληψη της προσπάθειας που έκανε προεκλογικά και έχασε. Έξι μήνες μετά τις εκλογές, θα ξαναχάσει. Συγκρούεται με όλη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ, συγκρούεται ο κ. Τσίπρας μαζί μου, συγκρούεται με την κοινή λογική. Είναι μία λάθος επιλογή. Θα έχουμε πολλά να πούμε τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να χυθεί φως στην υπόθεση 'λίστα Λαγκάρντ'», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.  «Η λίστα Λαγκάρντ και οι άλλες λίστες μεγαλοκαταθετών αποδεικνύουν ότι πλούτος υπάρχει και προέρχεται από τη στυγνή εκμετάλλευση του λαού», προστίθεται στο σχόλιο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε τελικά την κωλοτούμπα, δίνοντας συγχωροχάρτι στον Παπανδρέου και διαγράφοντας τις ποινικές του ευθύνες για το σκάνδαλο Λαγκάρντ. Ο Αλέξης μυρίστηκε εξουσία και άρχισε τα υπόγεια πολιτικά παιχνίδια. Είναι δεδομένο πλέον πως και η δήθεν κόντρα με τον Βενιζέλο γίνεται για το θεαθήναι, ενώ στο απυρόβλητο μένει ο πρωθυπουργός του ΔΝΤ, ο πρώτος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάντια της χώρας» σχολίασε η Χρυσή Αυγή.
Με βασικό αντικείμενο τον καθορισμό της θέσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στο θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, θα συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί στη Βουλή η ΚΟ του κόμματος υπό της προεδρία του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα προτείνουν την παραπομπή σε Προανακριτική των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, αλλά και των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Τουλάχιστον 194 εκατ. ευρώ «βγήκαν» από την Ελλάδα για Ασία και Αφρική



toylaxiston-194-ekat-eyro-vgikan-apo-tin-ellada-gia-asia-kai-afriki 
Με τον «νόμιμο» τρόπο αποστολής μικροεμβασμάτων στέλνουν χρήματα στο εξωτερικόμετανάστες που ζούνε στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος.

Έγγραφο του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με τα εμβάσματαοικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό, ενημερώνει ότι η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως ασιατικές χώρες (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και αφρικανικές χώρες. 

Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union), χωρίς να αποκλείεται και το σύστημα «Hawala», αναφέρει ο κ. Νικολούδης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε δια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. 

Η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές. «Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον "νόμιμο" τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300- 1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος» σημειώνει ο κ. Νικολούδης.

Ενημερώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί η Αρχή, κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2012, οι εκροές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ. Ο κ. Νικολούδης αναφέρει, πάντως, ότι η Αρχή έχει αρχίσει την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό και που ενδεχομένως έχουν νόμιμη προέλευση, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.

Στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής έχει απαντήσει εγγράφως ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης ότι έχει δρομολογηθεί η αποστολή προσκλήσεων σε υπόχρεα πρόσωπα που περιέχονται στις λίστες εμβασμάτων ετών 2009- 2011, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι υπόχρεοι καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία, ώστε το Δημόσιο να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο. Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής, για αλλοδαπό υπήκοο, ενώ από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, ερευνάται μια υπόθεση με αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά.
http://newpost.gr

Read more...

«ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΒΗΜΑΤΑ» ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΓΙΛΝΤΙΖ Προκλητική η Τουρκία για την ελληνική ΑΟΖ



proklitiki-i-toyrkia-gia-tin-elliniki-aoz 
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για το ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ, απέστειλαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.


Μετά τα δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ, η τουρκική πλευρά έσπευσε να δηλώσει «παρών» αφήνονταςαιχμές για θερμό επεισόδιο.

«Σε περίπτωση που συμβεί αυτό και η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίστοιχα βήματα», δήλωσε οΑχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ενώ ακόμη πιο αιχμηρός ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο». 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα ότι έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

«Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα» τόνισε. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λέγοντας ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης η Ελλάδα δεν θα εγκαινιάσει «νέα πεδία αντιδικίας». 

Συγκεκριμένα ο κ. Γιλντίζ είπε πως «δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».
http://newpost.gr/

Read more...

Ζητούν επιστροφή χρημάτων



Όπως δήλωσε ο κ. Κοκκόρης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΠΑ «οι επιτροπές πιστοποίησης έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, να έχουν φτάσει από 500 με 600 κατά μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες σε 1340. Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των επιτροπών ώστε να μην παραμένουν σε εκκρεμότητα περιπτώσεις που σχετίζονται με συντάξεις και φάρμακα».

Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα ο κ. Κοκκόρης τόνισε τη συλλογική, μεθοδική και αναπτυξιακή  προσπάθεια που καταβάλλεται για μείωση της ανεργίας σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση πρόγραμμα απασχόλησης 62.000 θέσεων εργασίας για νέους έως 29 χρόνων σε τομείς που αφορούν στον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «Κινούμαστε με στόχο τη δημιουργία ευκαιριών για είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και παράλληλα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

enikos.gr

Read more...

Ορκίστηκε ο Τζιτζικώστας


Η τελετή της ορκωμοσίας του νέου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, έγινε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης 'Ανθιμο και παρουσία του υπουργού Μακεδονίας, Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και άλλων δημάρχων του νομού καθώς και εκπροσώπων του στρατού και της αστυνομίας.
Πριν την ορκωμοσία ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στο βήμα του προεδρείου προσφωνώντας τον ιδρυτή της παράταξης.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στον επόμενο ενάμισι χρόνο η περιφέρεια καλείται να δώσει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση στην κοινωνία και τη ζωή των πολιτών, τονίζοντας ότι οι μαγικές λύσεις και οι έτοιμες συνταγές δεν υπήρχαν ποτέ και απηύθυνε έκκληση για διαπαραταξιακή συνεργασία.
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προτεραιοτήτων του υπογράμμισε ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και την αναβάθμιση των υποδομών.
Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας ο μητροπολίτης 'Ανθιμος απέδωσε στους Παναγιώτη Ψωμιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα αναμνηστικά μετάλλια των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.


Πηγή: Seleo.gr
enikos.gr

Read more...

Προσεχώς η τροπολογία Ισόβια για τους ληστές με καλάσνικοφ ή άλλο βαρύ οπλισμό εισηγείται το υπουργείο


Η τροπολογία περί ισόβιας κάθειρξης θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Κώδικα για τα ναρκωτικά
Η τροπολογία περί ισόβιας κάθειρξης θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Κώδικα για τα ναρκωτικά   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθηνα
Ισόβια κάθειρξη θα αντιμετωπίζουν οι ληστές που χρησιμοποιούν καλάσνικοφ ή άλλον βαρύ οπλισμό. Αυτό προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να εντάξει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο του Κώδικα για τα ναρκωτικά, το οποίο στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, όσοι διαπράττουν ληστείες χρησιμοποιώντας καλάσνικοφ ή άλλον βαρύ οπλισμό, εάν συλληφθούν και παραπεμφθούν σε δίκη θα καταδικαστούν απαρέγκλιτα με ισόβια κάθειρξη.

Ο Κώδικας για τα ναρκωτικά περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, εισάγει ευνοϊκές διατάξεις για τους κρατούμενους ως προς το καθεστώς χορήγησης αδειών, την υφ' όρον απόλυση, τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές κλπ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΗΣ BAYER ΕΡΕΥΝΑ ΤΟ ΣΔΟΕ



Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ βρίσκονται καταγγελίες για υπόθεση διαφθοράς και υπερτιμολογήσεων φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων της γερμανικής Bayer, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου. Ο βουλευτής αναφέρει...
ότι οι γερμανικές αρχές ερευνούν μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην οποία πρωταγωνίστησαν στελέχη της εταιρείας φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων Bayer και, ακόμη, πως μια από τις πτυχές της υπόθεσης αυτής είναι οι υπερτιμολογήσεις. 

Μάλιστα, αναφέρεται σε περίπτωση αντικαρκινικού φαρμάκου, το οποίο αν και κοστολογήθηκε από τον «Δημόκριτο» στα 572 ευρώ ανά κυτίο, διατέθηκε στην αγορά με επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων για τουλάχιστον 3.500 ευρώ ανά κυτίο. 

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι κύριο έργο του ΣΔΟΕ, εκτός των άλλων, είναι η αποκάλυψη και η καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης φοροδιαφυγής, καθώς και ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων. 

Ενημερώνει, επίσης, ότι το ΣΔΟΕ έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες όσον αφορά τα αναφερόμενα από τον βουλευτή, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Read more...

ΑΛΛΟΙ 125000 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟ 2013



Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο θα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις του Δημοσίου όλοι οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός...
Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και ενημέρωσε για την πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, όπως μεταδίδει το site της ΕΡΤ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα μετακινηθούν άλλοι 12.500 υπάλληλοι, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν. 

Στην ανάγκη για άμεση προκήρυξη των θέσεων που θα καταλάβουν οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ώστε να νιώσουν ότι κανείς δεν τους κοροϊδεύει, αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το έργο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βασικό στόχο να γίνουμε ένα κράτος με ασφάλεια και προοπτική.

Read more...

ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΟ MEGA...


... META THN KAΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...
Επιστολή στο MEGA απέστειλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετα την καταγγελία του Πάνου Σκουρλέτη, όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή που επισυνάπτεται...
σε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΣΡ ζητά την παροχή εξηγήσεων από τον τηλεοπτικό σταθμό εντός δύο (2) ημερών.
''Άμεση ήταν η αντίδραση του ΕΣΡ στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, που καλείται εντός δύο ημερών να δώσει εξηγήσεις '', αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Read more...

NEEΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ MEGA ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 98 ΕΚ. ΕΥΡΩ


Η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega Channel) με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο διευκρινίζει ότι από το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ που έλαβε πρόσφατα, μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση του δανεισμού. Τα υπόλοιπα...
88 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφιστάμενου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Μετά τη παρακράτηση των προμηθειών το εκταμιευθέν ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη αχθεί σε εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας προς προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις. Για το δάνειο παρασχέθηκαν εξασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας η αξία των οποίων υπερβαίνει το ύψος των 140 εκατ. ευρώ.

Read more...

LE MONDE: ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ



Υγειονομική «βόμβα» αποτελούν τα εμπορεύματα αλλά και τα ίδια τα κοντέινερ που φθάνουν στα λιμάνια της Ευρώπης από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, αφού συχνά μετατρέπονται σε... 
«θαλάμους» τοξικών αερίων και καρκινογόνων ουσιών που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών αλλά και μια σειρά υπαλλήλων που καλούνται να τα χειριστούν, όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της η εφημερίδα Le Monde. Πρόκειται για ένα φαινόμενο τεραστίων διαστάσεων αφού ένα εκατομμύριο κοντέινερ γεμάταεμπορεύματα φθάνει κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, μέσω πλοίων. Όπως αναφέρει η Monde, το 15%-20% των κοντέινερ που φθάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δηλαδή ένα στα πέντε, περιέχουν ιδιαιτέρως επικίνδυνα αέρια, καρκινογόνα ή νευροτοξικά.

Αυτές οι τοξικές, άοσμες και άχρωμες ουσίες απειλούν πολλές κατηγορίες εργαζομένων: υπάλληλοι του λιμανιού, των τελωνείων, μεταφορείς κλπ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι ότι το 2010, στην Ολλανδία, κατά την παραλαβή ενός γυάλινου κοντέινερ από την Κίνα που μεταφερόταν σε ξύλινες θήκες, δυο υπάλληλοι δηλητηριάστηκαν. Ο ένας έμεινε 5 μέρες σε κώμα, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεύτερου επιδεινώθηκε: έχασε βάρος, αλλοιώθηκε η όσφρηση και η γεύση του.

Η παρουσία αυτών των τοξικών αερίων, οφείλεται εν μέρει στην διαδικασία απολύμανσης που συχνά είναι υποχρεωτική, για να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η μούχλα, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να τηρηθούν, αλλά δυστυχώς δεν ακολουθούνται πάντα.

Υπάρχει επίσης μια άλλη πηγή τοξικότητας που απειλεί εξίσου την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για αέρια και ατμούς που εκπέμπονται από τα ίδια τα προϊόντα κατά την διάρκεια της μεταφοράς: τα έπιπλα, τα παπούτσια, τα ρούχα, που κατασκευάζονται στην Ασία και κυρίως στο Βιετνάμ και την Κίνα περιέχουν συχνά διαλύτες με καρκινογόνες ουσίες.

Read more...

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να βρει πότε έγινε η "αλλοίωση" της λίστας...



Θέμα ωρών θα ήταν για την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να λύσει το «μυστήριο» της αφαίρεσης των τριών αρχείων με τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου από την λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο, κανένα από... τα στελέχη της δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση. Αυτό αναφέρουν πηγές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημειώνοντας με νόημα πως οι εισαγγελικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αυτή τη δυνατότητα.

«Θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα να εντοπίσουμε το χρόνο κατά τον οποίο έγινε η αφαίρεση των αρχείων αλλά ουδέποτε μας το ζήτησε κανείς», τονίζουν και αποσαφηνίζουν πως μέχρι στιγμή κανείς από τους ειδικούς επιστήμονες της υπηρεσίας δεν κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να συνδράμει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

«Ανάλογα με την ποιότητα του usb (στικάκι) θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς αλλοιώθηκε η λίστα και πότε ακριβώς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Ο εντοπισμός του χρόνου της αφαίρεσης των αρχείων από τη λίστα θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες στην εν εξελίξει εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης», αναφέρουν σημειώνοντας πως θα ξεκαθάριζε έτσι το τοπίο γύρω από τις ευθύνες πρώην πολιτικών προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.

Ο Παπαδημούλης

Πριν από περίπου δυο ημέρες, εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό είχε επισημάνει πως το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί με τα μέσα και την τεχνογνωσία που διαθέτει να διαπιστώσει με ακρίβεια ποτέ αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο, όπως είπε, δεν γνωμοδότησε ποτέ για την υπόθεση.


protothema.gr


Read more...

Όγδοη θέση στην ΕΕ Στο 25% του ΑΕΠ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα


Ο μέσος όρος της παραοικονομίας στην ΕΕ είναι 14,9% και στην Ευρωζώνη 15%
Ο μέσος όρος της παραοικονομίας στην ΕΕ είναι 14,9% και στην Ευρωζώνη 15%   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Στην όγδοη θέση στην Ευρώπη των «27» βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Η παραοικονομία στη χώρα μας φθάνει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 50 δισ. ευρώ.

Στις πρώτες επτά θέσεις βρίσκονται οι Βουλγαρία (31,9% του ΑΕΠ), Εσθονία (29,3%), Ρουμανία (29,1%), Λετονία (28,5%), Λιθουανία (26,1%), Κύπρος (25,6%) και Μάλτα (25,3%).

Ο μέσος όρος της ΕΕ των «27» είναι 14,9% και της Ευρωζώνης των «17» 15%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Αυστρία (7%), Λουξεμβούργο (8,2%) και Ολλανδία (9,5%).

«Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σημειώνει κάποια μικρή κάμψη το τελευταίο διάστημα, που όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γενικότερη κρίση και όχι στην υλοποίηση μέτρων για την καταπολέμηση της'», σχολίασε ο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος.

Όπως επισήμανε, «αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή σχεδιαστούν και εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, και παράλληλα εξυγιανθούν και ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, τότε πραγματικά θα πετύχουμε ως χώρα τον περιορισμό της παραοικονομίας τουλάχιστον στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δήμευση περιουσιών όσων έχουν κλέψει το δημόσιο...




Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί μέχρι... σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου!
Προχωρά η...
προσπάθεια για δήμευση των περιουσιών όσων αποδειγμένα βρεθεί ότι έχουν βλάψει το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί μέχρι σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Μόνον στην υπόθεση της ProtoBank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία, που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις, κυρίως λογαριασμών, έχουν γίνει και στη διερευνόμενη υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power. Εκεί τα δεσμευμένα ποσά φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο των ερευνών -που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο- για εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TorM1 και οι συμβάσεις των υποβρυχίων, με δεσμεύσεις περιουσιών και «μπλοκάρισμα» λογαριασμών που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ή χρημάτων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπέρ του Δημοσίου στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι ειδικοί ανακριτές που χειρίστηκαν την έρευνα, Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος, με ειδική πραγματογνωμοσύνη προσδιόρισαν με λεπτομέρειες τι έχει «λαμβάνειν» το Δημόσιο μόλις η δίκη του Ακη ολοκληρωθεί και αφού υπάρξουν καταδίκες.

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν -στη βάση των αντικειμενικών αξιών- σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις δεσμεύσεις υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί.

Το παράδοξο είναι ότι ήταν πολύ μικρά τα ποσά στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού. Μόλις 5.000, σε δικό του λογαριασμό, ενώ η σύζυγός του Βασιλική Σταμάτη διέθετε σε προσωπικό λογαριασμό περί τις 200.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση.

Για να περιέλθουν όμως στο δημόσιο ταμείο τα ποσά αυτά απαιτείται καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Σε πολλά δεσμευμένα ακίνητα υπάρχουν π.χ. υποθήκες από τραπεζικό δανεισμό.

Το Δημόσιο επίσης δεν διαθέτει μηχανισμούς αξιοποίησης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων. Αρμόδιες εισαγγελικές πηγές δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου τα δεσμευμένα να αξιοποιούνται με άρση εμποδίων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ενδεικτικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει συγκροτημένος φορέας διαχείρισης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων, καθώς το Γραφείο Ανάκτησης Δημόσιας Περιουσίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ δεν είναι στελεχωμένο.

Αλλά και ο αμφιλεγόμενος νόμος περί ποινικής συνδιαλλαγής, που δίδει τη δυνατότητα στον οικονομικό εγκληματία και καταχραστή του δημοσίου χρήματος να επιστρέφει τα κλεμμένα για να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, ελάχιστα έχει εφαρμοστεί. Εφαρμόσθηκε μερικώς στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, όπου επιστράφηκαν 51 εκατ. ευρώ, αλλά το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα χρήματα σε μία εκτεταμένη εφαρμογή του Νόμου...

xespao.blogspot.com


Read more...

Στα άκρα η κόντρα για τη λίστα Πολιτικό ρεσάλτο καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος



Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Μανιτάκη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Μανιτάκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την αναμενόμενη πρόταση της Κουμουνδούρου για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία θα περιλαμβάνει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα πολιτικό 'ρεσάλτο'» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει: «Θέλει να παρεμποδίσει την κυβέρνηση να λειτουργήσει, θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος. Δεν θέλει να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει και να αποκτήσει προοπτική, τώρα που έχουμε αποκτήσει ένα σταθερό και ασφαλές  πλαίσιο αναφοράς».

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για «εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού, ακραία ένα 'ρεσάλτο'» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, «το οποίο είναι επανάληψη της προσπάθειας που έκανε προεκλογικά και έχασε.  Έξι μήνες μετά τις εκλογές, θα ξαναχάσει. Συγκρούεται με όλη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ, συγκρούεται ο κ. Τσίπρας μαζί μου, συγκρούεται με την κοινή λογική. Είναι μία λάθος επιλογή. Θα έχουμε πολλά να πούμε τις επόμενες ημέρες».
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...