Κατά την πρώτη ημέρα της επί της αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, κατέθεσε σειρά τροποποιήσεων, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως επουσιώδεις και αναντίστοιχες της κριτικής που δέχθηκε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.
Ειδική αναφορά έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, στην περίπτωση της κατάργησης του υφιστάμενου ορισμού του δάσους («νόμος Δρυ» 3208/2003) αφήνοντας παράλληλα «αιχμές» για «βόλεμα υμετέρων» με την ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, υπενθυμίζοντας πως υφίσταται ήδη νομοθεσία για την διενέργεια των κατεδαφίσεων:
«Δεν χρειαζόμαστε άλλες υπηρεσίες σ’ αυτό το κράτος. Μη διογκώνετε άλλο το δημόσιο τομέα. Μην ξοδεύετε ασκόπως χρήματα το πρωί και το βράδυ κλαίτε ότι ξοδεύουμε πολλά και σπαταλάμε και τα κόβουμε από τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε» προέτρεψε την υπουργό, ο κ. Μαρκόπουλος.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο ΛΑΟΣ, θεωρεί εκ του περισσού τις προβλέψεις που επιχειρούν να υπερκεράσουν την υφιστάμενη πρόβλεψη για αναδάσωση, όπως επίσης και ελεγχόμενης συνταγματικότητας την άρση της οικοδομικής δραστηριότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών (επιτρέπεται μονάχα η ανακατασκευή των νόμιμων κτισμάτων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και η ανέγερση κτισμάτων κατόπιν ήδη εκδοθείσας νόμιμης άδειας, υπό την προϋπόθεση επικύρωσής της από ειδική τριμελή επιτροπή).
Σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας, φάνηκε πρόθυμος μάλιστα να καταθέσει κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ), χωρίς ωστόσο να δώσει συνέχεια στο θέμα.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Η κυβέρνηση αποτελειώνει τον ιδιοκτήτη: Του λέει πως, όχι μόνο υποβαθμίστηκε η περιουσία σου, εσένα που αγόρασες νόμιμα, εσένα που προσέβλεψες στη δυνατότητα να οικοδομήσεις νόμιμα, αλλά εμείς τώρα σου δεσμεύουμε και την περιουσία (…) Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να φέρνουν νομοθετήματα και να κάτσουν να κάνουν τη δουλειά τους στο επίπεδο της εποπτείας της διοικήσεως. Αυτό χρειαζόμαστε για την προστασία των δασών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε μάλιστα πως «η πρωτοβουλία σας δείχνει ότι η επιλογή εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού κάνει ζημιά - είναι φανερό πως δεν κάνατε διεξοδικό διάλογο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Αττικής πριν να φέρετε το νομοσχέδιο».
«Παγώνοντας τη δόμηση στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που κάηκαν, διασφαλίζουμε ότι καμία επέμβαση δε θα γίνει στις περιοχές αυτές μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών» απάντησε στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη.
«Για όσους έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια πριν από τις πυρκαγιές και βρίσκονται στο περίγραμμα των περιοχών που κάηκε, τότε θα γίνει αυτοψία από ειδικές επιτροπές για να προχωρήσουν οι αντίστοιχες εργασίες. Το τι είναι δάσος ή όχι, θα το κρίνει ο δασικός χάρτης. Έχει προστατευθεί κανένα δάσος μέχρι τώρα από τον ορισμό της αναδασωτέας έκτασης; Αυτή είναι η ερώτηση που καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε - και η πραγματικότητα μας διαψεύδει» σημείωσε.
Άλλες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, υπήρξαν ωστόσο κοινές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης - αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να υπογραμμίσει πως το πνεύμα της κριτικής του είναι ριζικά αντίθετο με εκείνο των κομμάτων της Δεξιάς.
Η κατάργηση του ορισμού του δάσους που ίσχυε από το 2003 και η επαναφορά ενός ορισμού του 1979, πιο «ευέλικτου» νομοθετικά αλλά και με λιγότερη αυστηρότητα στην περιγραφή του, (χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ερμηνεύεται με εγκύκλιο), έδωσε αφορμή στον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Βλάχο να παρατηρήσει απευθυνόμενος προς την υπουργό, πως «μας ζητάτε να συμφωνήσουμε να σας ακολουθήσουμε σε μια περιπέτεια, που δεν ξέρετε τι θέλετε και κυρίως, πώς θα το πετύχετε».
«Αν παραμείνει έτσι, με μόνη τη διατύπωση που υπάρχει στο Σύνταγμα και που μιλάει για «αναγκαία επιφάνεια», (σ.σ. χωρίς συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης του εδάφους από φυτά), τότε ο καθένας θα μπορεί να την εφαρμόζει κατά το δοκούν» ανέφερε από πλευράς του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
«Ένας σαφής προστατευτικός ορισμός του δάσους κατ’ επιταγήν του Συντάγματος, παραμένει κενό και αόριστο. Και λέτε εσείς, σε λίγους μήνες θα το ξαναδούμε. Στο μεταξύ έχουν γίνει όργια. Γιατί δεν προσπαθείτε να μας φέρετε μία διάταξη, που να προστατεύει, με ένα σαφή τρόπο, το δάσος;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
«Με την κατάργηση των κριτηρίων του 2003, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε ανάρτηση των δασικών χαρτών που βρίσκονται θεωρημένοι στη Δασική Υπηρεσία εδώ και πέντε χρόνια» απάντησε η κ. Μπιρμπίλη. «Θέλω να είμαι σαφής: Η κήρυξη της αναδασωτέας έκτασης χωρίς δασικούς χάρτες, έδινε το δικαίωμα στον όποιο δασάρχη να χαρακτηρίζει μέσα στο περίγραμμα της καμένης περιοχής εκτάσεις ως αγροτικές και να χτίζονται σπίτια».
Άλλο σημείο ευρείας κριτικής, υπήρξε η ανάθεση της κατάστρωσης των δασικών χαρτών στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με την αρμόδια Διεύθυνση Δασών να τους θεωρεί και να επικυρώνονται τελικώς, από τον Περιφερειάρχη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παραγκωνισμό της Δασικής Υπηρεσίας, της κατά τον νόμο αρμόδιας για κατάστρωση των δασικών χαρτών - αν και η ΝΔ, αναγνώρισε την αναγκαιότητα συνδρομής ιδιωτών δασολόγων στην κατάστρωση των χαρτών, για επίσπευση των διαδικασιών.
Ιδιαίτερα ο Κώστας Κιλτίδης υπογράμμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει την κατάστρωση δασικών χαρτών για την Αττική και την Χαλκιδική, χρηματοδοτώντας μάλιστα το έργο με 6,5 εκ. ευρώ.
«Χρησιμοποιώντας το Κτηματολόγιο προχωρούμε στην κατάρτιση των δασικών χαρτών άμεσα, αποδεσμεύοντας ανθρώπινο δυναμικό από τα δασαρχεία που είναι υποστελεχωμένα και έτσι επιταχύνουμε το ρυθμό σύνταξης των δασικών χαρτών» απάντησε η υπουργός. «Όμως, η Δασική Υπηρεσία, συνεχίζει να θεωρεί, να εγκρίνει, να αναρτά και να κυρώνει τους χάρτες. Αυτή είναι η αρμόδια και η μόνη υπεύθυνη υπηρεσία. Οι άλλοι φορείς απλώς διευκολύνουν το έργο της».
Οι βασικότερες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, είναι οι εξής:
- Ορίζεται πως η βεβαίωση της δυνατότητας οικοδόμησης στην επίμαχη περιοχή, σε εφαρμογή ήδη υφιστάμενης οικοδομικής άδειας, δίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης (σ.σ. η Ν.Δ. είχε ζητήσει περιθώριο το πολύ ενός μήνα)
- Υποχρεούται η Διεύθυνση Δασών να θεωρήσει τους δασικούς χάρτες που θα της υποβληθούν απ’ το Κτηματολόγιο, εντός 20 ημερών.
- Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον υπουργό Περιβάλλοντος, να ζητήσει τη συμπερίληψη γεωγραφικών συντεταγμένων στις οικοδομικές άδειες και σε άλλες περιοχές της χώρας.
- Ορίζεται πως «ο προσδιορισμός των δασών και δασικών εκτάσεων κατά την σύνταξη των δασικών χαρτών, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.998/1979.
Η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται αύριο.
nooz.gr
Read more...