Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Πυρ ομαδόν" κατά Μπιρμπίλη στη Βουλή για το σ/ν των καμμένων

Σκλήρυνση της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η επιμονή του υπουργείου Περιβάλλοντος στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων το καλοκαίρι του 2009, εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής.

Κατά την πρώτη ημέρα της επί της αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, κατέθεσε σειρά τροποποιήσεων, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως επουσιώδεις και αναντίστοιχες της κριτικής που δέχθηκε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια.

Ειδική αναφορά έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, στην περίπτωση της κατάργησης του υφιστάμενου ορισμού του δάσους («νόμος Δρυ» 3208/2003) αφήνοντας παράλληλα «αιχμές» για «βόλεμα υμετέρων» με την ίδρυση της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, υπενθυμίζοντας πως υφίσταται ήδη νομοθεσία για την διενέργεια των κατεδαφίσεων:

«Δεν χρειαζόμαστε άλλες υπηρεσίες σ’ αυτό το κράτος. Μη διογκώνετε άλλο το δημόσιο τομέα. Μην ξοδεύετε ασκόπως χρήματα το πρωί και το βράδυ κλαίτε ότι ξοδεύουμε πολλά και σπαταλάμε και τα κόβουμε από τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε» προέτρεψε την υπουργό, ο κ. Μαρκόπουλος.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και ο ΛΑΟΣ, θεωρεί εκ του περισσού τις προβλέψεις που επιχειρούν να υπερκεράσουν την υφιστάμενη πρόβλεψη για αναδάσωση, όπως επίσης και ελεγχόμενης συνταγματικότητας την άρση της οικοδομικής δραστηριότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών (επιτρέπεται μονάχα η ανακατασκευή των νόμιμων κτισμάτων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και η ανέγερση κτισμάτων κατόπιν ήδη εκδοθείσας νόμιμης άδειας, υπό την προϋπόθεση επικύρωσής της από ειδική τριμελή επιτροπή).

Σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας, φάνηκε πρόθυμος μάλιστα να καταθέσει κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ), χωρίς ωστόσο να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Η κυβέρνηση αποτελειώνει τον ιδιοκτήτη: Του λέει πως, όχι μόνο υποβαθμίστηκε η περιουσία σου, εσένα που αγόρασες νόμιμα, εσένα που προσέβλεψες στη δυνατότητα να οικοδομήσεις νόμιμα, αλλά εμείς τώρα σου δεσμεύουμε και την περιουσία (…) Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να φέρνουν νομοθετήματα και να κάτσουν να κάνουν τη δουλειά τους στο επίπεδο της εποπτείας της διοικήσεως. Αυτό χρειαζόμαστε για την προστασία των δασών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε μάλιστα πως «η πρωτοβουλία σας δείχνει ότι η επιλογή εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού κάνει ζημιά - είναι φανερό πως δεν κάνατε διεξοδικό διάλογο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Αττικής πριν να φέρετε το νομοσχέδιο».

«Παγώνοντας τη δόμηση στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που κάηκαν, διασφαλίζουμε ότι καμία επέμβαση δε θα γίνει στις περιοχές αυτές μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών» απάντησε στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη.

«Για όσους έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια πριν από τις πυρκαγιές και βρίσκονται στο περίγραμμα των περιοχών που κάηκε, τότε θα γίνει αυτοψία από ειδικές επιτροπές για να προχωρήσουν οι αντίστοιχες εργασίες. Το τι είναι δάσος ή όχι, θα το κρίνει ο δασικός χάρτης. Έχει προστατευθεί κανένα δάσος μέχρι τώρα από τον ορισμό της αναδασωτέας έκτασης; Αυτή είναι η ερώτηση που καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε - και η πραγματικότητα μας διαψεύδει» σημείωσε.

Άλλες ενστάσεις για το νομοσχέδιο, υπήρξαν ωστόσο κοινές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης - αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να υπογραμμίσει πως το πνεύμα της κριτικής του είναι ριζικά αντίθετο με εκείνο των κομμάτων της Δεξιάς.

Η κατάργηση του ορισμού του δάσους που ίσχυε από το 2003 και η επαναφορά ενός ορισμού του 1979, πιο «ευέλικτου» νομοθετικά αλλά και με λιγότερη αυστηρότητα στην περιγραφή του, (χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ερμηνεύεται με εγκύκλιο), έδωσε αφορμή στον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Βλάχο να παρατηρήσει απευθυνόμενος προς την υπουργό, πως «μας ζητάτε να συμφωνήσουμε να σας ακολουθήσουμε σε μια περιπέτεια, που δεν ξέρετε τι θέλετε και κυρίως, πώς θα το πετύχετε».

«Αν παραμείνει έτσι, με μόνη τη διατύπωση που υπάρχει στο Σύνταγμα και που μιλάει για «αναγκαία επιφάνεια», (σ.σ. χωρίς συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης του εδάφους από φυτά), τότε ο καθένας θα μπορεί να την εφαρμόζει κατά το δοκούν» ανέφερε από πλευράς του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

«Ένας σαφής προστατευτικός ορισμός του δάσους κατ’ επιταγήν του Συντάγματος, παραμένει κενό και αόριστο. Και λέτε εσείς, σε λίγους μήνες θα το ξαναδούμε. Στο μεταξύ έχουν γίνει όργια. Γιατί δεν προσπαθείτε να μας φέρετε μία διάταξη, που να προστατεύει, με ένα σαφή τρόπο, το δάσος;» ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Με την κατάργηση των κριτηρίων του 2003, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε ανάρτηση των δασικών χαρτών που βρίσκονται θεωρημένοι στη Δασική Υπηρεσία εδώ και πέντε χρόνια» απάντησε η κ. Μπιρμπίλη. «Θέλω να είμαι σαφής: Η κήρυξη της αναδασωτέας έκτασης χωρίς δασικούς χάρτες, έδινε το δικαίωμα στον όποιο δασάρχη να χαρακτηρίζει μέσα στο περίγραμμα της καμένης περιοχής εκτάσεις ως αγροτικές και να χτίζονται σπίτια».

Άλλο σημείο ευρείας κριτικής, υπήρξε η ανάθεση της κατάστρωσης των δασικών χαρτών στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με την αρμόδια Διεύθυνση Δασών να τους θεωρεί και να επικυρώνονται τελικώς, από τον Περιφερειάρχη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για παραγκωνισμό της Δασικής Υπηρεσίας, της κατά τον νόμο αρμόδιας για κατάστρωση των δασικών χαρτών - αν και η ΝΔ, αναγνώρισε την αναγκαιότητα συνδρομής ιδιωτών δασολόγων στην κατάστρωση των χαρτών, για επίσπευση των διαδικασιών.

Ιδιαίτερα ο Κώστας Κιλτίδης υπογράμμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προκηρύξει την κατάστρωση δασικών χαρτών για την Αττική και την Χαλκιδική, χρηματοδοτώντας μάλιστα το έργο με 6,5 εκ. ευρώ.

«Χρησιμοποιώντας το Κτηματολόγιο προχωρούμε στην κατάρτιση των δασικών χαρτών άμεσα, αποδεσμεύοντας ανθρώπινο δυναμικό από τα δασαρχεία που είναι υποστελεχωμένα και έτσι επιταχύνουμε το ρυθμό σύνταξης των δασικών χαρτών» απάντησε η υπουργός. «Όμως, η Δασική Υπηρεσία, συνεχίζει να θεωρεί, να εγκρίνει, να αναρτά και να κυρώνει τους χάρτες. Αυτή είναι η αρμόδια και η μόνη υπεύθυνη υπηρεσία. Οι άλλοι φορείς απλώς διευκολύνουν το έργο της».

Οι βασικότερες αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, είναι οι εξής:

- Ορίζεται πως η βεβαίωση της δυνατότητας οικοδόμησης στην επίμαχη περιοχή, σε εφαρμογή ήδη υφιστάμενης οικοδομικής άδειας, δίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης (σ.σ. η Ν.Δ. είχε ζητήσει περιθώριο το πολύ ενός μήνα)

- Υποχρεούται η Διεύθυνση Δασών να θεωρήσει τους δασικούς χάρτες που θα της υποβληθούν απ’ το Κτηματολόγιο, εντός 20 ημερών.

- Αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον υπουργό Περιβάλλοντος, να ζητήσει τη συμπερίληψη γεωγραφικών συντεταγμένων στις οικοδομικές άδειες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

- Ορίζεται πως «ο προσδιορισμός των δασών και δασικών εκτάσεων κατά την σύνταξη των δασικών χαρτών, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.998/1979.

Η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται αύριο.
nooz.gr

Read more...

"Όχι" σε έκτακτη φορολογία- αύξηση του ΦΠΑ σχολιάστε και εσείς

"Όχι σε έκτακτη φορολογία- αύξηση του ΦΠΑ", λέει η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε ρητή δέσμευση ότι μολονότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται "για ό,τι χρειαστεί", η υστέρηση των εσόδων θα αντιμετωπιστεί μόνο με μείωση δαπανών.

Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά "δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ" και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας.

Είπε, εξάλλου, ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στη διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Πρόσθεσε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους υπαλλήλων δημοσίων οργανισμών.

"Τον Ιούνιο η πρώτη επίσημη εξέταση"

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Eco/fin, δήλωσε ότι "ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ενδιάμεσα θα εξετάζονται τα στοιχεία μήνα- μήνα".

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι, είπε, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι οι ομόλογοί του έδειξαν ότι κατανοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να μπει η οικονομία σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. "Γυρνάμε το κλίμα" είπε χαρακτηριστικά, γύρω από τα πράγματα που αφορούν τη χώρα μας.

Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, στο Eco/fin της 15ης και 16ης Φεβρουαρίου

Ανεξάρτητη ΕΣΥΕ


Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από το ελληνικό κράτος. "Το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είναι ιδιαίτερα βαρύ όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας", είπε για να συμπληρώσει ότι "αυτό συνεπάγεται κόστος για εμάς, μέσω της διεύρυνσης των spreads στις διεθνείς αγορές. Το ζήτημα των στατιστικών στοιχείων είναι, κατά τη γνώμη μου, το ίδιο σοβαρό με το ζήτημα του ελλείμματος".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες στο θέμα της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων, από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Λαϊκό ομόλογο


Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου εφέτος, ενώ ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται την έκδοση τέτοιου ομολόγου τόνισε: "Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση". Επισήμανε ότι με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου νωρίτερα αυτό το μήνα ολοκληρώθηκε το δανειακό πρόγραμμα για τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείς για τον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο εφέτος να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads).

Road shows σε Ασία και ΗΠΑ

Ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ.

Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις".

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

"Οι δηλώσεις του υπουργού επιδείνωσαν, αντί να εκτονώσουν, την ανησυχία και την επιφυλακτικότητα των αγορών. Το κλίμα, αντίθετα με τις προσδοκίες του κ. υπουργού, δεν γυρνάει εύκολα. Και σίγουρα δεν γυρνάει με αμφίσημες δηλώσεις, με υπαναχωρήσεις και με παλινωδίες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής" δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραπέμπει και σε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή, για "επικοινωνιακά τρικ".

nooz.gr

Read more...

Παπανδρέου: Εφ όλης της ύλης διάλογος με τους αγρότες


Μήνυμα στους αγρότες έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του "άτυπου" υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για κινητοποιήσεις σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία και υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αγροτικό πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και επεσήμανε την πρόθεση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για βαθιές αλλαγές στο ζήτημα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ούτως ή άλλως θεσμικά και θα προωθηθούν μέσα από το διάλογο στον οποίο έχει καλέσει η κυβέρνηση. Και ο οποίος, όπως τονίστηκε, είναι ανοιχτός αν οι ίδιοι οι αγρότες το θέλουν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μιλώντας γενικότερα, ότι δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις και παράλληλα να δίνεται αυτή η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επιπλέον υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία στο πρόγραμμά της περιέχει τις αλλαγές αυτές.

Είναι ευκαιρία για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη σύσκεψη, να αξιοποιήσουν το νέο της κυβέρνησης και τη διάθεσή της για αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα άμεσα με την μορφή πακέτων από εθνικούς πόρους.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο που θα παρουσιάσει και θα συνδιαμορφώσει μέσα από το διάλογο στις 25-26 Ιανουαρίου, καλώντας τους αγρότες να προσέλθουν σε αυτόν.

"Κατανοούμε τα προβλήματα των αγροτών που συσσωρεύτηκαν από την προηγούμενη κακοδιαχείριση, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να τα λύσουν" δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά την άτυπη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες γνωρίζουν τη δύσκολη κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί με λογικά επιχειρήματα. Επίσης, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην άσχημη εικόνα στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα συνολικά, ενώ σε ό,τι αφορά τους αγρότες είπε ότι αν θέλουν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στα μπλόκα. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για αλλαγές και τομές και τόνισε ότι ο διάλογος δεν είναι φιέστα, αλλά ουσιαστικός, καθώς έχει στο επίκεντρό του το αγροτικό πρόβλημα της χώρας.

Τέλος, ερωτηθείσα για χρηματικές αποζημιώσεις η κ. Μπατζελή είπε ότι χρήματα έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, 500 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις και 160 για το σιτάρι και αυτά επιστρέφονται εις διπλούν ως πρόστιμο. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα χρήματα δεν λύνουν κανένα πρόβλημα ενώ επιπλέον επιβαρύνουν και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αγρότες δεν πρόκειται να πάρουν κάτι παραπάνω σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ξεκαθάρισε νωρίτερα μέσω του Flash 96 η Κατερίνα Μπατζελή. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός, να δώσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ και να μας τα ζητά τώρα πίσω η Κομισιόν» επισημαίνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσθέτοντας χαρακτηριστικά: υποθέτω ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα χάσει το χρώμα του.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Πρόσκληση» και «έκκληση» στους αγρότες να έρθουν στον διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους και να σταματήσουν το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καλούμε τους αγρότες- που βρίσκονται στα μπλόκα- σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της χώρας μας και την εικόνα που δίνουμε, ειδικά σε αυτή το κρίσιμο χρονικό διάστημα, στο εξωτερικό», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορίσοφ με Παπανδρέου - Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος του ανέφερε ότι πέραν της γενικής αναστάτωσης οι μικροί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Βουλγαρίας επιβαρύνονται καθημερινά με κόστος τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι μέσα από το διάλογο θα γίνει προσπάθεια να σταματήσει το κλείσιμο των οδικών αξόνων.

Παράλληλα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξέφρασε στον κ. Μπορίσοφ την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του κλεισίματος οδικών αρτηριών. Η ΝΔ θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό τους και να δώσει άμεσα λύσεις.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτοί που πέρυσι χαρακτήριζαν ψίχουλα το πακέτο των 500.000.000 προς τους αγρότες» δήλωσε στον Flash 96 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Και οι αγρότες της Λάρισας θα κατεβάσουν τα τρακτέρ αλλά δεν θα κλείσουν τους δρόμους λέει στον Flash 96 ο Θανάσης Κοκκινούλης.

Απάντηση Μπατζελή

Απάντηση στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών, έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το εγγυημένο εισόδημα, η υπουργός αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αδικίες, για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος σημειώνει ότι "η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ", ενώ για επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου πετρελαίου, τονίζει ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, με πολιτική απόφαση του υπουργείου, τακτοποιούνται εντός του Φεβρουαρίου χρόνιες εκκρεμότητες προς τους αγρότες, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Βουλγαρία


Οικονομικές ζημίες τριών εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.


Κλιμάκωση κινητοποιήσεων


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Συντονιστικό όργανο των αγροτών, που συνεδρίασε στη Βέροια. Οι αγρότες χαρακτήρισαν τα μέτρα του υπουργείου ανεπαρκή και τόνισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε έναν μη εποικοδομητικό διάλογο. Όπως όλα δείχνουν οι αγρότες θα αποκλείουν και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Τα μπλόκα των αγροτών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου από το πρωί έστησαν νέα μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, με συνέπεια η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία από παρακαμπτηρίους δρόμους.

Στον νομό Σερρών κλειστός παραμένει για τρίτη ημέρα ο μεθοριακός σταθμός Προμαχώνα. Τους διαδηλωτές αγρότες επισκέφθηκε ο Βούλγαρος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Πλάμεν Ιβάνοφ, και συζήτησε μαζί τους, αλλά οι προσπάθειές του να τους πείσει να ανοίξουν τα σύνορα απέβησαν άκαρπες.

Κλειστή είναι η Εγνατία οδός σε δύο σημεία, στον κόμβο Κερδυλλίων και έξω από τη Χρυσούπολη Καβάλας. Μετά τη 1 το μεσημέρι και για 4 περίπου ώρες οι αγρότες απέκλεισαν και τον παρακαμπτήριο δρόμο (την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας) με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν πολλοί οδηγοί.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού. Η συγκεκριμένη εθνική οδός θα ξανακλείσει αύριο από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, με αυτοκίνητα, μουλάρια και άλογα απέκλεισαν από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι τον κόμβο σηματοδοτών Βρασνών - Ασπροβάλτας, δασεργάτες του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης & Θεσσαλίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Ανοιχτά παραμένουν τα τελωνεία Εξοχής Δράμας και Ευζώνων Κιλκίς, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στα «Πράσινα Φανάρια», στα Μάλγαρα και στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στη Νίκαια Λάρισας παραμένει κλειστή η εθνική οδός, ενώ στο Βογατσικό Καστοριάς, στον μεθοριακό σταθμό Νίκης Φλώρινας και στο 40ο χιλιόμετρο του δρόμου Φλώρινα - Κοζάνης ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα τα οδοφράγματα. Επίσης, συγκεντρωμένα παραμένουν τρακτέρ στην πόλη των Γρεβενών και στη γέφυρα Σερβίων Κοζάνης.

Συνεχίζεται το μπλόκο από τους αγρότες της Πελοποννήσου στον κόμβο της Στέρνας, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης. Στο Ναύπλιο συγκέντρωση πορτοκαλοπαραγωγών της Αργολίδας έξω από την νομαρχία, όπου νωρίτερα πέταξαν στον προαύλιο χώρο κλούβες πορτοκαλιών.

Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπήκε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων. Το πρωί, αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας, απέκλεισαν το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται οι δύο Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες των Χανίων, ενώ κλειστό για περίπου μια ώρα έμεινε και τμήμα της οδού Τζανακάκη έξω από το κτίριο των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Παρέμβαση Τέντε για τα μπλόκα


Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προϊσταμένους των εισαγγελιών εφετών της χώρας στις περιοχές των οποίων υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις. O κ. Τέντες είπε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών να διενεργούν ελέγχους στα σημεία που συγκεντρώνονται οι αγρότες και μόνο αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παρακώλυσης των συγκοινωνιών να ασκούν ποινικές διώξεις.
nooz.gr
Read more...

TO KΟΛΕΓΙΟΠΑΙΔΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ...


Από το : espresso news

Ο πρώην Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Γ. Βαλληνάκη (που άνηκε στο Καραμανλικό μπλοκ) ήταν Πρόεδρος του ΕΟΤ κατά την περίοδο που ο Κ. Μαρκόπουλος μοίραζε με τη σέσουλα δεξιά και αριστερά δημόσιο χρήμα. Όλες οι διευκολύνσεις του Μαρκόπουλου προς Συλλόγους, Εταιρίες και τα...
συναφή περνούσαν από τον έλεγχο και έφερναν την υπογραφή του Γιάννη Κοφίνη! Ο Γιάννης Κοφίνης για όσους τον γνωρίζουν καλά ήταν το πρότυπο του στελέχους που συνήθως εκτελεί στο ακέραιο τις εντολές του πολιτικού του προϊσταμένου. Ο 35χρονος με τις κολεγιακές σπουδές υπέγραφε ό,τι του ζητούσε ο Μαρκόπουλος και σήμερα βρίσκεται κι αυτός σε δύσκολη θέση και ασφαλώς φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το μεγάλο «φαγοπότι» στο Υπουργείο Τουρισμού!
Θα επανέλθουμε

fimotro.

Read more...

Θα αποκλείσουν τα κτίρια των Εφοριών οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων!



Διαφορετικό τρόπο κινητοποιήσεων επέλεξαν οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων και αύριο το πρωί με τα τρακτέρ τους, θα κάνουν πορεία και στη συνέχεια λίγο μετά τις 10 το πρωί, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα αποκλείσουν τα κτίρια των Εφοριών. Στο μεταξύ μετά τις 3 το μεσημέρι, οι αγρότες της Πρέβεζας, απέκλεισαν και πάλι τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων -Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου Πρέβεζας, αλλά η συγκοινωνία διεξάγετε κανονικά από παρακαμπτήριο δρόμο.



Read more...

Εμείς το είπαμε και το ξαναλέμε: ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΕΛΟΣ!



Ο Υπουργός πολιτισμού κ. Γερουλάνος μπορεί να ενεργεί αργά, ... αλλά δεν ξεχνά!
Εμείς προχτές λέγαμε ότι ο κ. Μαρκόπουλος τελειώνει από την πολιτική, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που έφερε στο φως το "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ" του τηλεοπτικού σταθμού ΕΞΤΡΑ 3 με τον Γιάννη Παπαγιάννη και τους συνεργάτες του.

ΕΝΤΟΛΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ Ο ΕΟΤ...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Η εντολή δόθηκε σήμερα το πρωί. "Ψάξτε τα πάντα που αφορούν το υπουργείο Τουρισμού επί Μαρκόπουλου". Ο Γερουλάνος ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις αποκαλύψεις που είδαν (και θα δουν) το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις... συμβάσεις, τις περίεργες χρηματοδοτήσεις και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ. Κύριε Γερουλάνο εάν δυσκολεύεστε να βρείτε τα στοιχεία, στείλτε μας e-mail. Τα έχουμε όλα. Σε... κούτες ταξινομημένα! Θα σας τα στείλουμε με κούριερ!...



Read more...

Στην “γύρα” για 4,7 δισ. ο Λοβέρδος

Ξεκινούν έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή

Eλέγχους στην αγορά με σκοπό την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου μικτά συνεργεία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά σχετική ενημερωτική καμπάνια με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει».
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες, με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600εκατ. ευρώ».
Η πρόταση του ΚΚΕ, όπως αναλύθηκε από τον εισηγητή της Γιώργο Μαυρίκο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιστροφή όλων των απωλειών των ταμείων από το 1950, κατάργηση κάθε διάταξης που επιτρέπει επενδύσεις σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα, εκτός από τίτλους του δημοσίου με εγγυημένη απόδοση, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες και πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σύνταξη στο 80% των συνολικών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση και προοπτική απαλλαγής των εργαζομένων από τις ασφαλιστικές εισφορές.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου τόνισε ότι από τη βαθειά κρίση στην οποία βρίσκεται η οικονομία δεν μπορεί να βγει κανείς αλώβητος.
Αναφέρθηκε δε στη συνολική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, χωρίς να θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών, ενώ τάχθηκε υπέρ βαθιών, καθοριστικών, δομικών αλλαγών και όχι ημίμετρων.
Αναφερόμενη δε στην πρόταση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι επιβαρύνει υπέρογκα τον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος επίσης δήλωσε αντίθετος στην πρόταση, εξέφρασε το φόβο ότι το έλλειμμα θα μεγαλώσει όχι γιατί δεν θα πετύχει το τριετές πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά λόγω του ασφαλιστικού και της πραγματικότητας, που λέει ότι 19 δισ. είναι οι εισφορές που εισρέουν στα ταμεία και 46,5 δισ. οι δαπάνες.
Ο κ. Γιακουμάτος έκανε αναφορά και στα δομημένα ομόλογα, την υπόθεση των οποίων χαρακτήρισε ως «ακραία συμπεριφορά των golden boys που αναδείχθηκαν σε συμβούλους της αρπαχτής για να οικονομήσουν τα κοράκια της αγοράς».
Ταυτόχρονα κατηγόρησε και τους συνδικαλιστές όλων των κομμάτων που μετείχαν στα ΔΣ των ταμείων ότι δεν αντέδρασαν στις αποφάσεις για επένδυση στα ομόλογα αυτά.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελλόπουλος διαφώνησε με την πρόταση του ΚΚΕ, θεωρώντας την ακριβή, αλλά και εξωπραγματικά τα περί μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.
Αντίθετα υπέρ της αρχής της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι το κράτος για πολλά χρόνια διαχειρίστηκε τα αποθεματικά των ταμείων, ενώ προσδιόρισε τη λογιστική ζημία των ταμείων από τα δομημένα ομόλογα στα 230 - 250 εκατ. ευρώ, ενώ από τις επενδύσεις σε μετοχές παρά τις απώλειες στην κρίση 1999 - 2000 ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός.
Μείζον ζήτημα, όπως τόνισε, είναι, κατά τον ίδιο, οι πελατειακές παρεμβάσεις όλων των κυβερνήσεων και η σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων δια των συνδικαλιστών «σε καιρούς απερισκεψίας και ευδαιμονίας».
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η επιβάρυνση του ΙΚΑ από την ένταξη σε αυτό των ταμείων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ [DEHr.AT] και των Τραπεζών είναι πάρα πολύ μεγάλη, όπως και το κόστος για τις εθελούσιες «που αλλιώς υπολογίζονται και αλλιώς προκύπτουν», ενώ γνωστοποίησε ότι απευθύνεται με επιστολές προς τις διοικητές ΔΕΚΟ για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο ΙΚΑ.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι στην εισφοροδιαφυγή πρωταθλητής είναι το ίδιο το κράτος, που δεν πληρώνει φερ’ ειπείν εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλλους: «Δεν υπάρχει ούτε καν λογαριασμός,ούτε τοκίζονται. Ούτε οι ΔΕΚΟ αποδίδουν εισφορές».
Σήμερα, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος τα αποθεματικά είναι εκεί και κάθονται, γιατί οι διοικήσεις των ταμείων έχουν φοβηθεί και δεν αποτολμούν επενδυτικές προσπάθειες.
Η πρόταση του ΚΚΕ δεν ετέθη σε ψηφοφορία, καθώς υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη ότι δεν ψηφίζονται προτάσεις που επιφέρουν οικονομικό βάρος για το Δημόσιο.

protothema.gr


Read more...

Στηρίζει Κουβέλη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στήριξη της στον Φώτη Κουβέλη εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας το αίτημα 23 μελών της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούν την καθαίρεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κατηγορώντας τον για περιφρόνηση των συλλογικών αποφάσεων.

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία απέκλεισε κατηγορηματικά "κάθε θέμα συζήτησης" για την αντικατάσταση του Φ. Κουβέλη. Κατά τη συνεδρίαση, αριθμός βουλευτών άφησε αιχμές για ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και για ποικίλα πρόσωπα. Στην ανακοίνωση που αποφασίστηκε να εκδοθεί, ωστόσο, διατηρούνται χαμηλοί τόνοι.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε: “Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κανείς από τους δεκατρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση των 23".

Τη δήλωση των "23", την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων Μανόλης Γλέζος και Γιάννης Μπανιάς, αποδοκίμασαν κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού που μιλούν για απροκάλυπτη επίθεση κατά του κόμματος.
nooz.gr

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με το οποίο εισάγεται στην Ελλάδα το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο. Κάθε δανειολήπτης θα μπορεί να προσφύγει μόνον μία φορά στο Ειρηνοδικείο, πληρώνοντας τουλάχιστον το 10% των οφειλών σε μηνιαίες δόσεις για τέσσερα χρόνια, ενώ η... πλήρης απαλλαγή από τις οφειλές προβλέπεται μόνον για ορισμένες κατηγορίες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Το μέτρο δεν αφορά τους εμπόρους, ούτε μπορεί να συμπεριλάβει διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους προς το Δημόσιο και εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πρώτο βήμα για τη ρύθμιση είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με μεσολάβηση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, από Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που θα λειτουργεί σε κάθε νομαρχία, από εγκεκριμένες ενώσεις καταναλωτών ή και από δικηγόρους.
Αν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο Ειρηνοδικείο, το οποίο επιδιώκει εκ νέου εξωδικαστικό συμβιβασμό με συναίνεση των πιστωτών που καλύπτουν το 51% των απαιτήσεων. Αν και τότε δεν βρεθεί λύση, ξεκινά η δικαστική ρύθμιση.
Τα στεγαστικά δάνεια συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο, αλλά με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τα άλλα δάνεια, καθώς προβλέπεται ότι ως τη συζήτηση της αίτησης ρύθμισης θα εκτοκίζονται με το συμβατικό επιτόκιο και θα εξυπηρετούνται με δόση ενήμερης οφειλής.
Αντίθετα, στα άλλα δάνεια η οφειλή παγώνει και τα διωκτικά μέτρα αναστέλλονται από την κοινοποίηση της αιτήσεως.
Υπό προϋποθέσεις, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία του την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας με ευνοϊκό επιτόκιο για χρονικό διάστημα ως 20 χρόνια την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οφειλέτες με αιφνιδιαστική αδυναμία πληρωμής μπορούν να πετύχουν με δικαστική απόφαση την αναστολή ως δύο χρόνια της εξυπηρέτησης των δανείων τους. Οι εγγυητές δανείων μπορούν επίσης να μπουν στη ρύθμιση, μόνον όμως με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής του δανείου.
Από την πλευρά των τραπεζών, εκφράζεται η ανησυχία ότι θα παρατηρηθεί κύμα απροθυμίας πληρωμής δόσεων από οφειλέτες δανείων, που σήμερα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με δυσκολία.

fimotro

Read more...

Άλλη μία μάχη για την ειδική φρουρό Σοφία Ψυχογιού





Έτοιμη να δώσει άλλη μία μάχη είναι η Σοφία Ψυχογιού, η οποία τον περασμένο Οκτώβρη τραυματίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες αδίστακτων δολοφόνων, έξω από το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, ενώ επέστρεφε από περιπολία με άλλους δόκιμους αστυνομικούς.
Η 23χρονη ειδική φρουρός, η περιπέτεια της οποίας είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, θα υποβληθεί σε λεπτότατη χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η παραλυσία στα άνω άκρα.
Με την επέμβαση οι γιατροί θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα το δεξιό χέρι της, που είναι παράλυτο μετά το χτύπημα από σφαίρα, η οποία κυριολεκτικά συνέτριψε τα νεύρα στην περιοχή του ώμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 23χρονη κοπέλα με τους χιλιάδες φίλους στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, θα εισαχθεί την Τετάρτη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για προεγχειρητικό έλεγχο και το πρωί της Πέμπτης θα μπει στο χειρουργείο.
Οι γιατροί και το θεραπευτήριο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, έχουν αναλάβει να ΄κάνουν αφιλοκερδώς τη λεπτή χειρουργική επέμβαση, στη νεαρή ειδική φρουρό, που αποδείχτηκε παλικάρι.

seleo.gr

Read more...

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Ιδού ένα νέο δείγμα γραφής ασχετοσύνης, αφέλειας (;), ή στην καλύτερη περίπτωση παγίδευσης της πολιτικής αρχής του υπουργείου, από τους αιώνιους θύλακες του μανδαρινισμού και της κρατικοδίαιτης διοικητικής γραφειοκρατίας, που διαχρονικά... νομοθετεί υπέρ των προνομίων της εκμεταλλευόμενη την άγνοια των πολιτικών της προϊσταμένων. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η κα Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση σχέδιο νόμου που τροποποιεί το ν. 2939/2001 για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Πρόκειται για το σύνολο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης – ανακύκλωσης σειράς... προϊόντων, από τις συσκευασίες, μέχρι τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, λάμπες, ελαστικά, λιπαντικά, γυαλί κ.λ.π. Τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης τα τελευταία 7 χρόνια, ουσιαστικά με ίδιους πόρους δηλ. αυτοχρηματοδοτούμενα, λειτουργούν με σημαντικά επιτεύγματα έχοντας κρατήσει τη χώρα εντός των στοχεύσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Η πεμπτουσία του σχεδίου νόμου της κας Μπιρμπίλη ή τέλος πάντων όποιου την «έψησε» να το υιοθετήσει, είναι η δημιουργία ενός νέου κρατικού Οργανισμού που θα αποκαλείται Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, με 30 κρατικούς υπαλλήλους, για τους οποίους μάλιστα προβλέπεται και ειδική επιδοματική πολιτική (!!!), με Πρόεδρο βέβαια, μέλη Δ.Σ., Γενικό Διευθυντή, Συμβούλους, γραφεία, εξοπλισμό και…λοιπά έξοδα! Ο Οργανισμός αυτός, με την πολυτελή σύνθεσή του, υποτίθεται θα συντονίσει το έργο τηςεναλλακτικής διαχείρισης, έργο που σήμερα γίνεται από το Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης του Υπουργείου, με 2-3 υπαλλήλους και που θα μπορούσε κάλλιστα, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι που έχουν κοινό νου, το Γραφείο αυτό, να αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση Εναλλακτικής Διαχείρισης, με τις κατάλληλες αρμοδιότητες, χωρίς προβλέψεις άλλων δαπανών και πολυάνθρωπων σχημάτων και στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει θαυμάσια ο συντονιστικός ρόλος των συστημάτων.
Ιδιαίτερα, πρέπει να επισημανθεί, όπως αναφέρεται από τους εκπροσώπους των συστημάτων στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται τις μέρες αυτές στο government.gr το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει, ότι, ο υπό σύσταση Οργανισμός, θα χρηματοδοτείται και από ιδιωτικούς πόρους (3% από τις εισφορές των συστημάτων, ήτοι 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), χρήματα ουσιαστικά που θα μετακυληθούν στους καταναλωτές, θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, (παρ’ ότι θα στελεχωθεί από δημοσίους υπαλλήλους με…ειδικά επιδόματα), θα αναθέτει
μελέτες χωρίς διαγωνισμό και δεν θα υφίσταται προληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες δημόσιες ελεγκτικές αρχές.
Πρόκειται δηλαδή για ένα πρωτοπόρο εμπνευσμένο σχήμα, στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να μεγαλουργήσει αναπαράγοντας όλη την παθογένεια ανάλογων σχημάτων, που κοστίζουν ένα σκασμό λεφτά στους πολλούς για να επωφεληθούν οι λίγοι. Κι αυτός ο Οργανισμός θα έλθει ως «καπέλο» σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που συγκροτήθηκαν με ίδιους πόρους και στηρίζονται στην αυτοοργάνωση, αυτορρύθμιση και αυτοδέσμευση. Φυσικά κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει σ’ όλη την Ευρώπη. Για ν’ αποδειχθεί για
μια ακόμα φορά ότι, στη χώρα, η οποία διαπρέπει στο παγκόσμιο στερέωμα σε επιδόσεις διαφθοράς, η έμπνευση του δημόσιου παρασιτικού διοικητικού μανδαρινισμού, εκτός από προκλητική είναι και αστείρευτη.
Δικαίως οι εκπρόσωποι των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης αναρωτιούνται τι εξυπηρετεί η δημιουργία ενός τέτοιου Οργανισμού, σε συνθήκες, μάλιστα, που η κυβέρνηση επαγγέλλεται τη μείωση τέτοιων οργανισμών στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης ευρύτερα. Δικαίως επίσης, αναρωτιούνται γιατί το σχετικό νομοσχέδιο δεν καταπιάνεται με καυτά θέματα, όπως είναι η υποχρεωτική ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή της στην υπόθεση της εναλλακτικής διαχείρισης προϊόντων προς απόρριψη, ή, η θεσμοθέτηση πλαισίων που
περιορίζουν την ανεξέλεγκτη διάθεση αποσυρόμενων προϊόντων στη χαλυβουργία ή αλλού, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της απορρύπανσης των προϊόντων αυτών. Σε τελευταία ανάλυση μόνο τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να οργανώσουν και να προάγουν ευρύτερα τη συλλογική δράση και την κοινωνική εταιρική ευθύνη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και όχι η συγκρότηση ενός ακόμα εξαμβλώματος με τη μορφή οργανισμού.
Δικαίως, τέλος, κάποιοι αναγνωρίζουν τον ιθύνοντα νου του σχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση από την κα Τίνα Μπιρμπίλη, δυστυχώς με υπογραφή της. Ποιος είναι αυτός; Είναι ο άνθρωπος όλων των καταστάσεων, ο εξ απορρήτου του Γ. Σουφλιά, το think tank της…. «περιβαλλοντικής θωράκισης» της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, εκείνος που «ξέρει» την άγνοια των πολιτικών του προϊσταμένων και παίζει χρόνια μπάλα στο γήπεδο μόνος του. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, ή πάνε κι έρχονται, μα εκείνος μένει!
Φτου….σκόρδο και μακριά από το περιβάλλον!

fimotro

Read more...

Άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μαξίμου


Το αδιέξοδο, που διαμορφώνεται στις σχέσεις κυβέρνησης – αγροτών, με τα μπλόκα να παραμένουν στους εθνικούς δρόμους, αλλά και η αποτίμηση των αντιδράσεων επί του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της μεσημεριανής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έχει αποδειχθεί στις άτυπες αυτές συνεδριάσεις του υπουργικού γίνονται πολύ πιο σοβαρές συζητήσεις απ’ ό,τι στις επίσημες συνεδριάσεις του οργάνου, υπό τις τηλεοπτικές κάμερες. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να διεξαχθεί σε αυτή την κρίσιμη φάση η συγκεκριμένη συνεδρίαση, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος και τα προβλήματα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των υπουργών. Η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη ακόμη, αλλά τα κρούσματα συνεχώς πληθαίνουν και όλοι προβλέπουν ότι εάν δεν υπάρξουν κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, θα ξεσπάσει σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, που ίσως φτάσει και στην απομάκρυνση υπουργού ή υπουργών!

Πέραν του προβλήματος του συντονισμού η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει κυρίως στο αγροτικό πρόβλημα, αφού είναι προφανές ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν υποχωρούν εάν δεν διατεθούν μεγάλα ποσά στους αγρότες, την ώρα όμως που τα ταμεία δεν έχουν και μεγάλες δυνατότητες. Ο διάλογος πάντως, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν συγκινεί τους αγρότες, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πολιτική πίεση και την κοινωνική απομόνωση των μπλόκων και δεν συζητά επιβολή αστυνομικών μέτρων για τη διάλυσή τους.

protothema.gr

Read more...

Διακόπηκε η δίκη για τον Αλέξη Ενταση στην Αμφισσα

Κλίμα εντασης επικρατεί στην Αμφισσα, καθώς πούλμαν με αντιεξουσιαστές κατέφτασαν στην πόλη όπου διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή, ωστόσο έξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40ο αντιεξουσιαστές από την Αθήνα, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών και των δικαστών.
Οι νεαροί έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο της Αμφισσας, τη λεωφόρο Σαλώνων, ενώ είναι περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται από χθες στην περιοχή.

Η δίκη για τον Αλέξη έφερε και τον φόβο των επεισοδίων στην Αμφισσα. Πολλά καταστήματα έχουν κλειδαμπαρωθεί και έμποροι δεν πήγαν τη Δευτέρα στη δουλειά της, στους δρόμους υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία και η πόλη βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό. Μέσα στη δικαστική αίθουσα, βρίσκονται παντού άντρες των ειδικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, ενώ για να μπει κανείς στην κατάμεστη αίθουσα υποβάλλεται σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Στο εδώλιο κάθονται οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του άτυχου μαθητή.

Η διαδικασία ξεκίνησε με αιτήματα διακοπής της δίκης και από τις δύο πλευρές, τα οποία και έγιναν δεκτά από το δικαστήριο. Ειδικότερα, αίτημα διακοπής υπέβαλε η πλευρά της πολιτικής αγωγής, δηλαδή η οικογένεια του άτυχου Αλέξη, εκτός από τον πατέρα του (ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή), καθώς η γιαγιά του 15χρονου θύματος νοσηλεύεται από τις 11-1-2010 και η κατάσταση της υγείας της είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.

Γι’ αυτό το λόγο η μητέρα του Αλέξη, κυρία Τσαλικιάν δεν μπόρεσε, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί της στο δικαστήριο να εμφανιστεί ενώπιον του ακροατηρίου αν και είναι η πρώτη στη λίστα των μαρτύρων. Από την πλευρά της η υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα υπέβαλε και αυτή αίτημα διακοπής της δίκης λόγω του ότι ο βασικός συνήγορος του ειδικού φρουρού κ. Αλέξης Κούγιας αγορεύει σε άλλη δίκη, στη Μυτιλήνη (στη δίκη για το θάνατο στη Μύκονο του Αυστραλού Ντουζόν).

Στο εδώλιο, ψύχραιμος ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ντυμένος με τζιν και ένα κόκκινο μπουφάν. Ο κατηγορούμενος συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα της αίθουσας που είναι κατάμεστη από πολίτες, αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

protothema.gr


Read more...

"ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη - Λία Νεσφυγέ
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Υπέρ της χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες ανεξαρτήτως του αν μπήκαν νόμιμα ή παράνομα στη χώρα, αλλά με προϋπόθεση να έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, τάχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης. Μάλιστα, αφού είπε εμφατικά ότι «πρέπει να μπει μια τάξη επιτέλους», αναφέρθηκε- χωρίς να επεκταθεί- σε...
περιπτώσεις «πελατειακής παρέμβασης βουλευτών» και πιο συγκεκριμένα σε υποθέσεις χορήγησης ιθαγένειας με αποτέλεσμα, όπως είπε, κάποιος να έχει κάνει αίτηση το 2001 και να παίρνει νωρίτερα την ιθαγένεια από πολίτη με παρόμοιο αίτημα που υπεβλήθη 10 χρόνια νωρίτερα.
Ως παράδειγμα στρεβλής λειτουργίας του συστήματος απονομής ιθαγένειας έως τώρα ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις Αλβανών Βορειοηπειρωτών αλλά η ιθαγένεια έχει απονεμηθεί μόνο σε 30.000, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη δέχεται πλήθος καταγγελιών για τις σημαντικές καθυστερήσεις της Διοίκησης στην απονομή ιθαγένειας. Ωστόσο, βουλευτές όπως ο Γιώργος Φλωρίδης έβαλαν μεταξύ άλλων θέματα πρακτικής εφαρμογής του νόμου Ραγκούση τασσόμενοι εμμέσως πλην σαφώς κατά της δυνατότητας να προσφύγουν οι μετανάστες στη Δικαιοσύνη εάν η Πολιτεία αρνηθεί να τους δώσει την ιθαγένεια.
«Ο Συνήγορος του Πολίτη ποτέ δεν είπε δώστε ιθαγένεια» τόνισε ο κ. Καμίνης, ο οποίος νωρίτερα υπογράμμισε ότι η χορήγηση ιθαγένειας δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας. «Είναι εύλογο ωστόσο και απαραίτητο όταν έχεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επί μακρόν διαμένουν στη χώρα, έχουν συνάψει δεσμούς, έχουν φτιάξει οικογένειες, τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει εδώ, να τους βοηθάς να αποκτήσουν ιθαγένεια», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι αποφεύγει να τοποθετηθεί αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει. «Η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία της οποίας ο πολίτης έχει κάποια δικαιώματα».
Πιο γρήγορα το άσυλο
Τη σύσταση νέας Υπηρεσίας Ασύλου για την αντιμετώπιση με νέα διαδικασία των υποθέσεων ασύλου εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.
Στην ενημέρωση για τη νέα μεταναστευτική πολιτική και πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την οποία προωθεί το υπουργείο, ο υπουργός ανάμεσα στα άλλα περιέγραψε το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται στις 50.000 τα οποία θα κριθούν μέσω μεταβατικής διαδικασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημιουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου η οποία θα θεσπισθεί μέσω νόμου, ο οποίος θα είναι έτοιμος σε ενάμιση μήνα.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι η νέα υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται τα αιτήματα ασύλου θα είναι ανεξάρτητη έτσι ώστε « αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από προστασία να μην θυματοποιούνται, να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους διακινητές». Ο κ. Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ περιέγραψε ακόμα τα νέα δεδομένα του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς το 30% των παράνομων μεταναστών της Ευρώπης εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Ο υπουργός ήταν σαφής: «Όποιος αλλοδαπός ζει στη χώρα, είτε είναι αιτών άσυλο, είτε είναι νόμιμος μετανάστης, θα είναι γνωστός στις Αρχές».
Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Σαμαρά για τη νέα μεταναστευτική πολιτική είπε ότι «σε ό,τι αφορά την απόδοση ιθαγένειας στους δεύτερης γενιάς μετανάστες, έχω να πω ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Τα παιδιά αυτά γεννήθηκαν εδώ και είναι ισότιμοι πολίτες».
fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "BHMATOΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...





Read more...

ΣΤΑ ΥΨΗ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...


Με πενταπλάσιο κόστος σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο δανείστηκε χθες το Δημόσιο 1,5 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, αντανακλώντας τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα, παρά την κατ' αρχήν θετική υποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας από την Ε.Ε. Η απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων εκτινάχθηκε σε 1,67% έναντι μόλις 0,35% πριν από τρεις μήνες, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους ήταν πολύ πιο περιορισμένο. Ενδεικτικές... των επιφυλάξεων είναι και οι σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, στις οποίες διατυπώνουν ισχυρές αμφιβολίες για το εάν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ θα εφαρμοστούν και απειλούν με υποβάθμιση.
Δύσπιστη είναι και η Κομισιόν, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση του Προγράμματος όχι μόνο μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου, αλλά και με την αποστολή ελεγκτών κάθε μήνα στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι το επόμενο κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα είναι τον Ιούνιο, οπότε αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Επίσης, δεσμεύθηκε σε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων.
fimotro


Read more...

Ο ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ "ΠΑΙΖΕΙ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


Ρεπορτάζ : Αργ. Παπαστάθης

O διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον, 53 ετών, θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που «παίζουν» αυτή την περίοδο την Ελλάδα και το ευρώ. Πληροφορίες κύκλων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους. Ουσιαστικά ταυτίζεται με το εν εξελίξει κερδοσκοπικό παιχνίδι με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου το οποίο πρωταγωνιστεί στις πιέσεις επί...
επί των ελληνικών τίτλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πόλσον έχει συγκροτήσει ομάδα 20-30 αναλυτών των διεθνών αγορών οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα» και σε συνεργασία μαζί τους αποφασίζει για τις κινήσεις του.
Ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων φέρεται ότι αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα (μέσω του hedge fund Ρaulson & Company το οποίο ίδρυσε και διοικεί) ποντάροντας στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη μας. Κύκλοι των αγορών συνδέουν ευθέως το hedge fund του κ. Πόλσον με το πρωτοφανές κύμα κερδοσκοπίας με επίκεντρο την Ελλάδα, το οποίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το προοίμιο ήταν η παύση πληρωμών από τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του Ντουμπάι. Η είδηση αποσταθεροποίησε τις διεθνείς αγορές στα μέσα Νοεμβρίου και έφερε στο προσκήνιο αναλύσεις για το δραματικό ενδεχόμενο κατάρρευσης ενός ανεξάρτητου κράτους, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την ύφεση και οδεύει στον δρόμο της ανάκαμψης. Η στήριξη του Ντουμπάι από το πετρελαιοπαραγωγό Αμπου Ντάμπι καθησύχασε τις αγορές. Εκτοτε η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς οικονομικού Τύπου και της διεθνούς κερδοσκοπικής... κοινότητας, εξέχον μέλος της οποίας είναι ο κ. Πόλσον.
Αφορμή για το πρώτο κύμα της κερδοσκοπικής επίθεσης κατά της Ελλάδας ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους οίκους Fitchκαι Standard & Ρoor΄s. Την εβδομάδα 7-11 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έγινε το βασικό οικονομικό θέμα που επηρέαζε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και «γκρέμιζε» το ευρώ... Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα προβλήθηκε με όρους «θρίλερ» από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ελληνικό χρέος και το spread των ελληνικών ομολόγων κυριάρχησαν και εκφράστηκαν ανοιχτά «φόβοι για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα πλήξει το ευρώ». Η Ελλάδα ήταν «η λέξη στα χείλη όλων των επενδυτών» σημείωσε εύστοχα η ευρωπαϊκή έκδοση των «Financial Τimes». Πρόκειται για την εφημερίδα που ασχολήθηκε όσο καμία άλλη με το «ελληνικό πρόβλημα», διατυπώνοντας μάλιστα τις πλέον ακραίες απόψεις ( «Η Ελλάδα στον δρόμο της Αργεντινής» ).
Πόνταρε στο κραχ των στεγαστικών δανείων
O συνεπώνυμος του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Πόλσον φημίζεται για τη « διορατικότητα με την οποία προέβλεψε την ταχεία και επώδυνη» κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprime) στις ΗΠΑ. Από το 2006 το hedge fund που διοικεί πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς των subprime. Οι εξελίξεις δικαίωσαν πανηγυρικά το κερδοσκοπικό του εγχείρημα και ο σχετικά άγνωστος ως τότε Πόλσον έγινε «εν μια νυκτί» πλούσιος και διάσημος. Τα κέρδη της Ρaulson & Company ξεπέρασαν το 2007 τις αποδόσεις κάθε άλλου hedge fund, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών του κλάδου. «Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι «Νew Υork Τimes». Τη χρονιά εκείνη η απόδοση ενός από τα fund της εταιρείας του (με την ονομασία Credit Οpportunities) έφθασε στο αστρονομικό 590%!
Κατά τους τελευταίους μήνες του 2008, την ώρα που κατέρρεαν οι διεθνείς αγορές ο κ. Πόλσον συνέχισε απρόσκοπτα να πλουτίζει. Το περιοδικό «Forbes» τον κατέταξε το 2009 στην 33η θέση των 400 πλουσιότερων Αμερικανών και στην 76η των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, υπολογίζοντας την προσωπική του περιουσία στα 6 δισ. δολάρια και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται 29 δισ. δολάρια. Ο κ. Πόλσον διαθέτει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και προτού δημιουργήσει το δικό του hedge fund το 1994 είχε θητεύσει στην επενδυτική Τράπεζα Βear Stearns. Τον Απρίλιο του 2008 αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι προσέλαβε ως σύμβουλό του στην Ρaulson & Company τον πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν.
fimotro


Read more...

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ, ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Μιχ. Κουρμούσης

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει ο αγροτικός ξεσηκωμός. Τα μπλόκα και οι αποκλεισμοί των εθνικών δρόμων και των τελωνείων επεκτείνονται, ενώ οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και νέος στόχος προβάλλει η πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση «ταμπουρώνεται» πίσω από τον θεωρητικό της διάλογο, απορρίπτει τα οικονομικά αιτήματα, αφήνει όμως μια χαραμάδα για κάποια διαπραγμάτευση στο θέμα της απώλειας εισοδήματος και στον διαχωρισμό των αγροτών...
σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, ενώ εντείνονται και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Σήμερα το βράδυ έρχονται στην Αθήνα εκατοντάδες Κρητικοί αγρότες για να κάνουν πορεία προς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ από το πρωί πιάνουν κομβικά σημεία οι αγρότες της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος). Χθες στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα παρατηρήθηκε μαζική προσέλευση «πράσινων» αγροτών στα μπλόκα του Βαγγ. Μπούτα και τα μη καθοδηγούμενα κομματικά.
Οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο και έχουν αρχίσει συζητήσεις για αποκλεισμό του Ισθμού στην Κόρινθο. Οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας προγραμματίζουν κάθοδό τους στην Αθήνα με πορεία προς το Καστρί (πρωθυπουργική κατοικία), με στόχο την τήρηση της περσινής εξαγγελίας του για χορήγηση στους αγρότες ενός δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ουσιαστικά απέρριψε τα αγροτικά αιτήματα, προβάλλοντας κυρίως επιχειρήματα ότι η ικανοποίησή τους προσκρούει σε κοινοτικούς κανονισμούς.
Αναλυτικά: Στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα, η απάντηση είναι ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη, ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.
Στο αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος αναφέρεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε. και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για τον φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.
Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης, προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.



Read more...

Πληρωμή με κουπόνια...


Με κουπόνια θα πληρώνονται πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισφοροδιαφυγή. Tο συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε χθες από τον υφυπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γιώργο Kουτρουμάνη και οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

H νέα ρύθμιση αφορά άτομα που παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα οικιακοί βοηθοί, γυναίκες που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών, κηπουροί) αλλά και τους αγρεργάτες (που ασχολούνται με τη συγκομιδή ροδάκινων, πατάτας, ελαιοκάρπου κ.ά.). Στόχος είναι να...

...ασφαλιστούν οι συγκεκριμένες ομάδες (όπου σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά εισφοροδιαφυγής) και να αυξηθούν τα έσοδα των Tαμείων κατά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Πληρωμή με κουπόνια

H νέα διαδικασία, που θα καθιερώσει το υπουργείο Eργασίας, έχει ως εξής:

O εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών. Στόχος είναι σε δεύτερη φάση -και εφόσον διασφαλιστεί πως δεν θα μπορεί να παραβιαστεί η γνησιότητα- τα κουπόνια να πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα.

Tα κουπόνια θα εκδίδονται σε διάφορες τιμές (π.χ. 10 ευρώ, 20 ευρώ). Mάλιστα οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν και συνδυασμούς ανάλογα με το τελικό ποσό (π.χ. αν η αμοιβή είναι 70 ευρώ να παίρνουν ένα κουπόνι των 50 ευρώ και ένα κουπόνι των 20 ευρώ).

O εργοδότης θα δίνει το κουπόνι στον εργαζόμενο.

O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον OΓA) και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.

Tο Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

Eιδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Oταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.

Κίνητρα
Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Eνδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.

«Δίνεται η δυνατότητα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνουν νόμιμοι όσοι απασχολούνται σε οικιακές εργασίες και οι αγρεργάτες» τονίζει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γιώργος Kουτρουμάνης.

Σημειώνεται πως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Eργασίας, καθώς αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Mάλιστα υπολογίζεται πως οι απώλειες των Tαμείων από τη «μαύρη» εργασία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

* Ιδιώτης απασχολεί για λίγες ώρες μία οικιακή βοηθό. Ο συγκεκριμένος εργοδότης παίρνει από την τράπεζα κουπόνι των 50 ευρώ και το δίνει στην εργαζόμενη. Στη συνέχεια η οικιακή βοηθός προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο παρακρατεί 10 ευρώ για εισφορές και τις δίνει 40 ευρώ
* Αγρεργάτης αμείβεται με 40 ευρώ την ημέρα για τη δουλειά που κάνει. Πηγαίνει στον ΟΓΑ με το κουπόνι. Το Ταμείo κρατά 3 ευρώ για εισφορές και δίνει 37 ευρώ στον εργαζόμενο.
Kατερίνα Kοκκαλιάρη - ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

Έρχεται καπέλο έως και 1% στα δάνεια...


Τσουχτερές αυξήσεις αρκετών εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο ετοιμάζουν οι τράπεζες στις δόσεις των δανείων, ανεβάζοντας τα επιτόκια έως και 1% σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με την κόντρα των τραπεζιτών με το υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των χρεών, οδηγεί σε υψηλότερες δόσεις στα νέα δάνεια, τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, είναι...

...πλέον ζήτημα ημερών να περάσουν σιωπηρές αυξήσεις 0,25% έως και 0,5% στα στεγαστικά δάνεια κάθε είδους, ενώ για την καταναλωτική πίστη και τις πιστωτικές κάρτες η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1%.

Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τους νέους δανειολήπτες. Ωστόσο, ο κλοιός των υψηλότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις όλων των δανείων στα κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν και στα σταθερά.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα που επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις των δανειοληπτών και τα υψηλά κριτήρια που θέτουν πλέον οι τράπεζες έχουν προκαλέσει βουτιά στις χορηγήσεις δανείων. Ενδεικτικό είναι ότι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων καταγράφουν πτώση έως και 50% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική είναι η μείωση στα καταναλωτικά δάνεια και στις εκδόσεις νέων πιστωτικών καρτών. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι ο νόμος για τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επισφάλειές τους προαναγγέλλοντας περαιτέρω μείωση του ρυθμού των χορηγήσεων δανείων.

Ακριβό χρήμα και επισφάλειες
Το υψηλό κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι τραπεζίτες για να δικαιολογήσουν την άνοδο των επιτοκίων. Ο άλλος λόγος είναι η αύξηση των επισφαλών δανείων, που όπως λένε οι ίδιοι θα πρέπει να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Το καπέλο που πληρώνει η Ελλάδα για να αντλήσει ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές μεταφέρεται και στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους το μετακυλίουν στους πελάτες τους.

Παράλληλα, τα «κόκκινα δάνεια» που εκτιμάται ότι άγγιξαν το 10% για το 2009 αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αυξάνουν τα επιτόκια προκειμένου να «βγάλουν τη ζημιά» από τους συνεπείς πελάτες. Μάλιστα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το κύμα των επισφαλών απαιτήσεων θα γιγαντωθεί, καθώς στη ρύθμιση για επιχειρήσεις μπαίνουν και τα ενήμερα δάνεια, γεγονός που όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε επιδείνωση των αποτελεσμάτων τους προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων στα επιτόκια.

Τσουχτερές αυξήσεις
Η επιβάρυνση από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ανάλογα με το δάνειο, κυμαίνεται από κάποιες δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, είτε αυτό υπολογίζεται με κυμαινόμενο, είτε με σταθερό επιτόκιο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 20ετούς στεγαστικού δανείου ύψους 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τελικό επιτόκιο 4%, το συγκεκριμένο δάνειο επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 1.212 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις, με το επιτόκιο να ανεβαίνει στο 4,5%, η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265 ευρώ. Δηλαδή, για τον νέο δανειολήπτη προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 ευρώ ανά μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.

Αν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει τελικά στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, το κόστος δανεισμού γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτο. Στο δάνειο του παραδείγματος, το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4,75%, η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 1.292,5 ευρώ και η επιπλέον επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα είναι 80,5 ευρώ τον μήνα ή 966 ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο ΚΛΟΙΟΣ των υψηλότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο

ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ όχθη, κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων βγαίνουν οι καταθέτες και όσοι διαθέτουν χρήματα προς επένδυση. Ήδη οι μικρές τράπεζες έχουν ανεβάσει τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας κατά 0,5% και για μεγάλα ποσά- άνω των 100.000 ευρώ- το ονομαστικό επιτόκιο ξεπερνά το 3% και προσεγγίζει ακόμη και το 3,5% για τρίμηνες ή εξάμηνες καταθέσεις.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στο παιχνίδι σύντομα θα μπουν και οι μεγαλύτερες τράπεζες, προσφέροντας μάλιστα καινοτόμα καταθετικά προϊόντα. Στόχος τους, πέρα από το να αποκτήσουν φθηνή ρευστότητα (σε σύγκριση π.χ. με την έκδοση νέων ομολόγων), είναι και να «επαναπατριστεί» τουλάχιστον ένα μέρος από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.
Δημήτρης Πεφάνης - ΝΕΑ

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συναγερμός για τα μπλόκα
Αυξάνεται η ένταση, καθώς κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους και οι Θεσσαλοί αγρότες. Απόβαση των Κρητών στον Πειραιά, ενώ ετοιμάζεται πορεία με τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός αποκλείει δυναμική αντιμετώπιση, η Μπατζελή μοίρασε χρωστούμενα 340 εκατ. ευρώ

ΒΗΜΑ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που "παίζει" την Ελλάδα
Κεντρικό πρόσωπο στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται με επίκεντρο το Σίτι του Λονδίνου κατά της ελληνικής οικονομίας και του ευρώ είναι ο 53χρόνος αμερικάνος διαχειριστής hedge fund Τζον Πόλσον (φωτογραφία), ο οποίος, σύμφωνα με κύκλους της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς, τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετήθηκε πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και φέρεται να έχει πάρει μεγάλες επενδυτικές θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και ομολόγων

nonews-news


Read more...

Οι εφημερίδες σήμερα...


ΕΘΝΟΣ: Κουπόνια για το... οικιακό προσωπικό
Διαδικασία πληρωμής με κουπόνια καθιερώνει το υπυοργείο Εργασίας για 250.000 άτομα που παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες

ΝΕΑ: Άλμα στις δόσεις για δάνεια, κάρτες
Υψηλότερες δόσεις θα πληρώνουν στο άμεσο μέλλον οι νέοι δανειολήπτες, μετά τις αυξήσεις έως 1% στα επιτόκια που ετοιμάζουν οι τράπεζες

nonews-news


Read more...

"Hφαίστειο" ο ΣΥΡΙΖΑ - Ζητούν αποπομπή Κουβέλη

Έντονη αντιπαράθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Επίθεση κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Φ. Κουβέλη, εξαπέλυσαν με δήλωσή τους μέλη τη Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για περιφρόνηση των συλλογικών αποφάσεων. Προτείνουν μάλιστα να πραγματοποιηθεί άμεσα κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να συζητηθεί το θέμα αυτό. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του ΣΥΝ, που μιλούν για ευθεία επίθεση ενάντια στον Συνασπισμό

Στην δήλωση μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι "σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαϊκού κινήματος, των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης".

Αντ’ αυτού, προστίθεται στη δήλωση, «ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές ``συναίνεσης`` και ``εθνικής ενότητας``, που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι υπογράφοντες τη δήλωση επισημαίνουν ότι «το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις».

Τη δήλωση υπογράφουν οι Γαλάνης Νίκος, Γιαννόπουλος Τάκης, Γλέζος Μανώλης, Δεμέστιχας Γρηγόρης, Ζαχαριάδης Αδάμος, Καρακώστα Εύη, Κατσούλας Χρήστος, Κοσμάς Πάνος, Μαντάς Παναγιώτης, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, Μπαλαούρας Μάκης, Μπανιάς Γιάννης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπουζάνης Νίκος, Νταβανέλλος Αντώνης, Παγιάτσος Αντρέας, ,Ρήγος Αλκης, Σαπουνάς Γιώργος, Σπαθής Μάκης, Χριστοδουλοπούλου Τασία και Ψυκάκος Δικαίος.

Aντιδράσεις
Με δήλωσή του ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας τονίζει ότι "η ανακοίνωση συντρόφων από συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ". Ο κ. Βίτσας διευκρινίζει ότι πριν λίγες ημέρες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, τόσο σε σχέση με τη στάση του σχήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα σενάρια "εθνικής συνεννόησης".

Ο Γραμματέας του ΣΥΝ τονίζει ότι η προσπάθεια ριζοσπαστικής ανανέωσης της Αριστεράς σε πολιτική αλλά και σε πρόσωπα, δέχεται την επίθεση του πολιτικού κατεστημένου, αλλά συναντά και σθεναρές αντιστάσεις από κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές και στον χώρο της Αριστεράς. Και καταλήγει:

"Είναι σίγουρο πως ο δρόμος της ριζοσπαστικής ανανέωσης της Αριστεράς έχει ανοίξει. Ο κόσμος της γνωρίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή και τον υποστηρίζει, απαιτώντας την ενότητα και την ευρύτερη δυνατή συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Αυτή την προοπτική είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε και θα την υπηρετήσουμε, κόντρα σε εκατέρωθεν διχαστικές λογικές.

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης σε δήλωσή του υπερασπίζεται τον κ. Φ. Κουβέλη τονίζοντας ότι "ο Βουλευτής έχει, κατά το Σύνταγμα, πλήρη ελευθερία να διατυπώσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του". Ο κ. Λεβέντης προσθέτει ότι "για ορισμένους νοσταλγούς άλλων εποχών η ελευθερία της άποψης θεωρείται απαγορευμένος καρπός που επισύρει την έκπτωση και την εκπαραθύρωση από τον Παράδεισο. Η Αριστερά έχει ταλανιστεί από παρόμοιες πρακτικές και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η αποτοξίνωση από παρόμοια δηλητήρια δεν έχει ακόμα επιτελεσθεί και δεν έχει φτάσει σε όλα τα παρακλάδια της". Και η δήλωση του κ. Λεβέντη καταλήγει:"Έλεος σύντροφοι! Το να απαιτείτε τον αποκεφαλισμό του κοσμήματος της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, του κατεξοχήν Κοινοβουλευτικού, του Φώτη του Κουβέλη, δείχνει ότι “μωραίνει Κύριος…”.

Ο Γ. Μπαλάφας μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ είπε ότι η δήλωση των μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, «συνιστά μια ευθεία επίθεση ενάντια στον ΣΥΝ». Και πρόσθεσε ότι «προβληματίζει ο χρόνος και η ένταση της επιθετικότητας. Οι σύντροφοι που υπογράφουν την ανακοίνωση πρέπει να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής».

Σε δήλωση προέβη και ο κ. Στ. Μπαγεώργος, επίσης μέλος της ΠΓ ο οποίος είπε ότι «το κείμενο που υπογράφουν μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια προκλητική ενέργεια κατά του ΣΥΝ. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρουν ότι βαδίζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουν ευθέως ότι επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ».
nooz.gr

Read more...

659.000 ΕΥΡΩ(!) ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΚΛΟΓΩΝ!...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το κόλπο που είχε στηθεί στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ με τις παντελώς άγνωστες διαφημιστικές εταιρείες που ανέλαβαν την προβολή της χώρας στο εξωτερικό μας κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το Fimotro έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία... δημοσιοποιούμε. Οι περισσότερες από αυτές τις διαφημιστικές εταιρείες είναι Ο.Ε. και άλλες που εμφανίστηκαν ως Α.Ε. έχουν κλείσει σήμερα! Εκτός από την απόφαση για την ανάθεση δημοσιεύουμε και το τιμολόγιο με το εξωφρενικό ποσό. Προσέξτε την ημερομηνία στο πρώτο έγγραφο. Είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές!...
fimotro


Read more...

4.918 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ(!) ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΟΤ!!!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σε προμηθευτή από την Εύβοια αγόρασε ο ΕΟΤ τις... χρυσές κουρτίνες για το γραφείο πληροφοριών του Οργανισμού. Από άλλο μέρος της Ελλάδας, κύριε Μαρκόπουλε δεν υπήρχαν προμηθευτές;
/fimotro


Read more...

1,2 ΕΚ ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ!!!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΕΤΣΙ ΜΟΙΡΑΖΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Ο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κάπως έτσι αποφάσιζε ο Κώστας Μαρκόπουλος και κάπως έτσι έδινε εντολές στον τότε πρόεδρο του ΕΟΤ να μοιράζει δεξιά και αριστερά το κρατικό χρήμα για εκδηλώσεις προβολής πόλεως της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στην πρώτη περίπτωση (κλικ) έχει δώσει με απευθείας ανάθεση 668.780 ευρώ(!) σε... παντελώς άγνωστη εταιρείας προβολής. Στη δεύτερη περίπτωση περίπτωση (πατήστε κλικ) έδωσε άλλα 580.720 ευρώ(!) και πάλι με απευθείας ανάθεση σε άλλη μια άγνωστη εταιρεία διαφήμισης. Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος επί Μαρκόπουλου δεν είχε προηγούμενο. Θα τι ψάξουμε τις εταιρείες. Και θα ψάξουμε και τι έργο έχουν κάνει για να πάρουν τόσο μεγάλα ποσά. Προσέξτε τις ημερομηνίες. Είναι πριν από 5 μήνες!
fimotro


Read more...