Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ασφάλιση με... κουπόνια σούπερ μάρκετ για τους κατ' οίκον εργαζόμενους!


newpost.gr
Ασφάλιση με... κουπόνια σούπερ μάρκετ για τους κατ' οίκον εργαζόμενους!
Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ΄ οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.


Πρόκειται για το "εργόσημο" που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το "εργόσημο" θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Η παραλαβή του "εργόσημου" θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.

Με αφορμή ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε ότι το μέτρο του εργοσήμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Αυγούστου. Όπως διευκρινισε ο υπουργός, το μέτρο είναι για όλους, μετανάστες και μη. Εκτιμάται όμως ότι αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.

Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, όπως εξήγησε ο υπουργός, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄ οίκον μαθήματα. Με "εργόσημο" θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.

"Καταλήξαμε σε αυτή τη μορφή ασφάλισης που διευκολύνει και τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους είτε όσους εργάζονται κατ΄ οίκον είτε στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, όπου παρατηρείται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θυμίζοντας ότι το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.

Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Σήμερα κάποιος που απασχολεί εργαζόμενο στο σπίτι του, έστω και περιστασιακά, οφείλει κανονικά να υποβάλλει περιοδική αναλυτική δήλωση και ταυτόχρονα να παρακολουθεί τον εργαζόμενο αν είναι ασφαλισμένος. Με τη νέα διαδικασία ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο το δίπτυχο κουπόνι που θα φέρει ταινία γνησιότητας και όταν το εξαργυρώνει ο απασχολούμενος, θα γίνεται απευθείας η παρακράτηση (σ.σ. 20% για μισθωτή εργασία και 10% για αγροτική εργασία).

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι "το μεγαλύτερο κίνητρο είναι ότι χωρίς κόστος και γραφειοκρατία, εξασφαλίζει πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα γλυτώνει τον εργοδότη από τη διαπόμπευση που θα υπάρξει αν συμβεί κάτι στο σπίτι του".

Read more...

UBS: Περικοπές δαπανών έως 2,5 δισ. δολ...



Σχέδια για περικοπές δαπανών έως 2 δισ. ελβετικών φράγκων (2,5 δισ. δολάρια) τα επόμενα 2-3 χρόνια ανακοίνωσε σήμερα η UBS, ανοίγοντας το δρόμο για νέες απολύσεις στην ελβετική τράπεζα.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο παρουσίασης των... τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της UBS, τα οποία ήταν χαμηλότερα εξαιτίας των μειωμένων συναλλαγών και της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 1,015 δισ. ελβετικών φράγκων στο τρίμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, 49% μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.

Η UBS επισήμανε ότι οι περικοπές δαπανών θα οδηγήσουν σε «σημαντικές επιβαρύνσεις αναδιοργάνωσης αργότερα φέτος» και προειδοποίησε ότι, ως αποτέλεσμα, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για την ετήσια κερδοφορία της.

Τα έσοδά της υποχώρησαν το ίδιο τρίμηνο κατά 14% στα 7,2 δισ. ελβετικά φράγκα.



Read more...

"Οι βόμβες μολότοφ έχουν γίνει παιδικό άθλημα!"

Μεγάλη ανησυχία στην Αστυνομία για την έξαρση της βίας


http://img.protothema.gr/778F835C1BCEE32859AB9AEFE5ACB49B.jpg
Την αγωνία και την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ελευθέριος Οικονόμου για την «ραγδαία κλιμάκωση της βίας» μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στην Αττική και συμπλήρωσε ότι «είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις με καλάζνικοφ καθημερινά»! Όπως εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας, υπάρχει μια αύξηση των φαινομένων βίας από τα γεγονότα του 2008 (δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου) και μετά καθώς και αναπροσαρμογή της τακτικής και των «όπλων» που χρησιμοποιούν οι ομάδες που βιαιοπραγούν.

Αναλυτικά, όπως είπε ο κ. Οικονόμου «παρατηρούμε ότι οι κλασικές βόμβες μολότοφ τείνουν να καθιερωθούν στην ελληνική κοινωνία ως παιδικό άθλημα. Παρατηρούμε ότι η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική χρησιμοποιώντας βεγγαλικά με ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Μέσα βάζουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρευστα υγρά για να καθίσουν στις στολές αστυνομικών και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Χρησιμοποιούνται τόξα με βέλη, σφενδόνες που πετάνε μπουλόνια, πιστόλια φωτοβολίδας, σιδερόβεργες, πέτρες και μάρμαρα. Ενός αστυνομικού μπήκε η φωτοβολίδα μέσα στο κράνος με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά, άλλη φωτοβολίδα είχε ως συνέπεια να πάρει φωτιά ο εθνικός κήπος. Πολλοί έρχονται με βαριοπούλες και σπάνε μάρμαρα. Πυροσβεστήρες για δημιουργία θολού περιβάλλοντος, καπνογόνες βόμβες, εκτυφλωτικά λέιζερ λέιζερ, καυστικά οξέα που προκαλούν εγκαύματα και μπουκάλια με ούρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τους χώρους ασυλίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άλλη πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο. Παρατηρείται πολύ μεγάλη και ανησυχητική κλιμάκωση. Δημιουργείται και μια φασίζουσα ακροδεξιάς προέλευσης βία. Δεν έχει ακόμα λάβει τις διαστάσεις των αναρχικώ. Δρα σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί είδαμε όμως και μια περίεργη σύμπλευση, ομάδες ακροδεξιών και αναρχικών να ανέχονται η μια την άλλη και να βάλουν κατά αστυνομικών. Είμαστε η μόνη χώρα που στοχεύεται ευθέως η Βουλή. Στην πλατεία Συντάγματος έπεσαν πάνω από 20 τόνοι πέτρας με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να λένε «δεν αντέχουμε άλλο μας έχουν χτίσει»».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αν και υπήρξε μια αποκλιμάκωση των φαινομένων βίας μετά το τραγικό συμβάν της Μαρφίν, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση ενώ στα φαινόμενα της Κερατέας οι αναρχικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να αναβαθμίσουν τους τρόπους δράσεις τους.

Read more...

«Οι μισθοί συνδέονται με την απόδοση και τη θέση ευθύνης» το μήνυμα Ρέππα για το Δημόσιο

«Από την απαξίωση στην καταξίωση»

«Στόχος μας δεν είναι να μηχανοργανώσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες» είπε ο υπουργός
«Στόχος μας δεν είναι να μηχανοργανώσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες» είπε ο υπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Το κράτος θέλει τους καλύτερους στις θέσεις ευθύνης» επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας την Τρίτη στους τμηματάρχες του υπουργείου.

Ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε τους μισθούς με την απόδοση των υπαλλήλων και την θέση ευθύνης.

«Αλλά και η δουλειά τους πρέπει να έχει αντίκρισμα στην εξέλιξη και την αμοιβή τους. Αυτά τα δύο συσχετίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ζήτησε από τα στελέχη του Δημοσίου «ανοιχτό μυαλό, ανοιχτές πόρτες, ανοιχτές διαδικασίες».

Το στίγμα της πολιτικής του, όπως είπε, συμπυκνώνεται στη φράση: «από την απαξίωση στην καταξίωση».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό ρόλο της δήμόσιας διοίκησης ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «προϋποθέτει απλοποίηση και διαφάνεια στη λειτουργία της».

«Στόχος μας δεν είναι να μηχανοργανώσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να αποσυρθεί ο νόμος-τέρας Παπακωνσταντίνου για φυλακή στα 5.000 ευρώ χρέος

Αρκετά έχουν υποστεί οι Έλληνες από τα απανωτά μέτρα


http://img.protothema.gr/F3AB91AB1F67288817B4DC2D5C01C324.jpg

Ανεπανόρθωτα εκθέτει την κυβέρνηση η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Καπελέρη, εις εφαρμογήν του νόμου Παπακωνσταντίνου, με την οποία δίνει οδηγίες στις εφορίες όλης της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα -με ειδοποιητήρια, τηλεφωνικά ή με άλλον πρόσφορο τρόπo- τους οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Από την 1η Αυγούστου ξεκινά η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου Παπακωνσταντίνου που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην ειδοποίηση όσων έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούν τις αυστηρές ποινές της νομοθεσίας.

Όσο και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να «κυνηγήσει», όπως λέει, τους μεγαλοοφειλέτες με τη διάταξη αυτή, η απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης επείγει, καθώς πλήττει άμεσα τους μικροοφειλέτες, οι οποίοι ήδη υφίστανται τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους και θα το δουν μάλιστα να συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, με τα «χαράτσια» που αναμένονται κάθε δέκα ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Read more...

Ανταλλαγή πυροβολισμών «μπροστά» στα μάτια του Καρατζαφέρη


newpost.gr
Ανταλλαγή πυροβολισμών «μπροστά» στα μάτια του Καρατζαφέρη
Άγρια καταδίωξη ληστών με ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή του Τραγανά όπου διατηρεί εξοχική κατοικία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

Όλα ξεκίνησαν ότνα ένοπλοι ληστές πήγαν στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Αταλάντη και πήραν τα χρήματα που βρίσκονταν στα ταμεία, περίπου 8.000 ευρώ, καθώς και ένα φορητό χρηματοκιβώτιο, το οποίο αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν περιείχε χρήματα.

Αμέσως ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα από παράπλευρους δρόμους. Λίγο αργότερα στην περιοχή της Τραγάνας εγκατέλειψαν ένα καλάσνικοφ, το άδειο χρηματοκιβώτιο και μια κουκούλα.

Στην προσπάθεια τους να βγουν και πάλι στην εθνική οδό προς Αθήνα, βρέθηκαν στην πλατεία του χωριού Προσκυνά, όπου εκείνη την ώρα συνομιλούσε με κατοίκους ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη.

Εκεί, οι ληστές, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν πίσω από ένα αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο κινούνταν με πολύ αργούς ρυθμούς και, προκειμένου να επιταχύνει ο οδηγός του για να τους ανοίξει το δρόμο, πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Οι ληστές διέφυγαν και λίγο αργότερα αντάλλαξαν πυροβολισμούς και με αστυνομικούς που τους ακολουθούσαν. Οι ληστές διέφυγαν με κατεύθυνση την Αθήνα και το αυτοκίνητο εντοπίστηκε αργότερα στην περιοχή της Θήβας, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες.

Οι αστυνομικοί του Γ. Καρατζαφέρη βρίσκονταν πολύ κοντά στο περιστατικό και προς στιγμήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι πυροβολισμοί είχαν αυτούς στόχο. Ωστόσο, η αστυνομική φρουρά του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ δεν είχε καμία εμπλοκή στην ανταλλαγή πυρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί ενώ η καταδίωξη συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.
Read more...

Νέος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Δρ. Ιωάννης Γροσσομανίδης



H Αμερικανοελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση (ΑΧΕΠΑ), η οποία ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα για να αντιμετωπίσει το ρατσισμό της Κου Κλουξ Κλαν κατά των Ελλήνων και μέχρι σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλεξε νέο πρόεδρο στη...
διάρκεια του 89ου ετήσιου συνεδρίου της, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Νέος πρόεδρος είναι ο Δρ. Ιωάννης Γροσσομανίδης, ο οποίος διαδέχεται τον ελληνοκυπριακής καταγωγής Νικόλα Καρακώστα.
“Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να εκλεγώ πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ”, δήλωσε ο Δρ. Γροσσομανίδης, που για 27 χρόνια είναι μέλος του ελληνοαμερικανικού αυτού φορέα, με τμήματα σε όλες τις πολιτείες της χώρας. “Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα και ο λαός της βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να πιεστεί για να φτάσει σε επίτευξη διευθέτησης και τα δεινά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζονται”. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι θα συνεργαστεί με όλους για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να κρατήσει την οργάνωση στο δρόμο της αποστολής της.
Ο Δρ. Γροσσομανίδης, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της φαρμακευτικής, είναι από το Ρόουντ Άιλαντ και ανήκει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα Αγίας Τριάδας στο Νόργουιτς.
ana-mpa



Read more...

Απεργία στα αεροδρόμια- Νέο πλήγμα στον τουρισμό


newpost.gr
Απεργία στα αεροδρόμια- Νέο πλήγμα στον τουρισμό
Νέο μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό αναμένεται να προκληθεί από την απεργία στα αεροδρόμια της χώρας και μάλιστα εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου. Ειδικότερα, πρόγραμμα καθημερινών κινητοποιήσεων για ολόκληρο σχεδόν τον Αύγουστο, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων.

Από τις κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 4 μήνες για εργασία που ήδη έχουν προσφέρει τις νύκτες, τις εξαιρέσιμες ημέρες και τις αργίες, αλλά έκαναν υπομονή για να μην πληγεί ο τουρισμός. Όμως, σύμφωνα με την ΟΣΥΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών τούς ενημέρωσε ότι δεν θα πληρωθούν έως τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να πραγματοποιούν καθημερινά από 3 έως και 31 Αυγούστου στάσεις εργασίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7:30 το πρωί, ενώ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (24ωρη απεργία) τις Κυριακές 7, 14, 21, 28 και τον δεκαπενταύγουστο.
Read more...

Συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα πάνω από 8.000 ιδιοκτήτες ταξί από όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Περίπου 8.000 ιδιοκτήτες ταξί από όλη τη χώρα συμμετέχουν στη συγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί το Σύνταγμα. Οι αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γραφεία του ΣΑΤΑ επί της οδού Μάρνη.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, πριν ξεκινήσει η πορεία, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος ανέφερε: «Είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε».

Η πορεία (προπορεύονταν δύο οχήματα και 300 μοτοσικλέτες) ακολούθησε τις οδούς Πατησίων και Σταδίου μέχρι το Σύνταγμα, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 5:30. Κλειστή η κάθοδος της βασ. Σοφίας από Σέκερη, η άνοδος της Λ. Συγγρού από Διάκου.

Επίσης, η Ακαδημίας από Κανάρη, η Σταδίου από Αιόλου και η βασ. Αμαλίας από Συγγρού.

Εντός του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Μεταφορών Γ.Ραγκούσης θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί.

Ο υπουργός έχει βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά για τους χειρισμούς του στο θέμα του ανοίγματος του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί.

Εκτός της κριτικής από την αντιπολίτευση και της επιμονής των αυτοκινητιστών να συνεχίσουν την επ' αόριστον απεργία τους, με μορφές κινητοποίησης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ο κ. Ραγκούσης δέχεται βολές και εκ των έσω.

Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει για άλλη μια φορά αποφασισμένος να προχωρήσει.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «ελευθέρας»

Έρευνα για το αδίκημα της παράνομης βίας εκ μέρους αυτοκινητιστών ταξί, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελενη Ράϊκου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κλάδου σε διόδια.

Αντικείμενο της νέας έρευνας αποτελεί το άνοιγμα των διοδίων από τους οδηγούς ταξί, που έχει σημειωθεί σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ελεύθερη διέλευση οχημάτων.

Η κ. Ράϊκου, με έγγραφο της δίνει εντολή στην αστυνομία να διερευνήσει αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παράνομης βίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αστυνομικοί θα ζητήσουν τις καταγραφές από το κύκλωμα καμερών που είναι εγκατεστημένο στα διόδια ενώ θα εξετάσουν, ως μάρτυρες, υπαλλήλους των διοδίων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαβάστε ποιοι …φεσώνουν το ΙΚΑ !...



Δείτε ποιοι Οργανισμοί και Υπουργεία χρωστάνε στο ΙΚΑ !...
Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει και την «ασφυξία» του ΙΚΑ, το Ίδρυμα καταφεύγει στη λύση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προκειμένου να συγκεντρώσει από τους μεγαλο-οφειλέτες τουλάχιστον 1,150 δισ, ευρώ μέχρι το τέλος του 2011. Στη λίστα των οφειλετών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί αλλά και ...
υπουργεία που χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια!
Συγκεκριμένα:
Υπουργεία – ΔΕΚΟ- Συναιτερισμοί – ΝΠΔΔ με οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ:
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 14.826.675,88 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυδωνίας – Κισσάμου 11.593.517,76 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας 10.383.991,74 ευρώ
Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς ΑΕ 9.890.783,17 ευρώ
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ 9.178.529,43 ευρώ
Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» 7.558.311,03 ευρώ
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ 6.898.747,34 ευρώ
Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ΑΕ 6.468.582,38 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Λιβαδειάς ΕΑΣΕΛ 6.430.471,70 ευρώ
Κέντρο Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών 6.192.075,01 ευρώ
Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας 5.300.824,67 ευρώ
Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων 5.005.197,12 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Δήμου Άνω Λιοσίων 4.847.991,20 ευρώ
ΗΛΠΑΠ 4.729.077,86 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Κιλκίς 4.616.728,21 ευρώ
Υπουργείο Οικονομικών 4.177.114,96 ευρώ
Οργανισμός Κωπαΐδας 3.656.093,79 ευρώ
Δήμος Κορυδαλλού 3.115.310,88 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Άνω Λιοσίων 2.881.958,74 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας 2.854.194,82 ευρώ
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Γεν. Γραμματεία ΕΣΥΕ 2.826.242,13 ευρώ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ – (ΤΕΒΕ) 2.705.760,35 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Περάματος 2.627.346,57 ευρώ
Δήμος Νίκαιας 2.532.437,39 ευρώ
ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) ΑΒΕ 2.394.352,76 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού 2.363.451,25 ευρώ
Δήμος Περάματος 2.343.430,49 ευρώ
Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαγκάδα 2.313.090,94 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων Δήμου Αχαρνών 2.306.738,66 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας 2.280.121,26 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου 2.267.916,51 ευρώ
Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Πρόοδος» Μακροχωρίου 2.249.874,41 ευρώ
Αναπτυξιακή Επιχείρηση Δήμου Κερκυραίων 2.150.119,03 ευρώ
Πολιτισμός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων 1.948.629,64 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου 1.941.329,80 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείο Δήμου Αχαρνών 1.845.063,45 ευρώ
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων 1.714.903,79 ευρώ
Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 1.680.416,88 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών Ρόδου «Ρόδα» 1.651.119,59 ευρώ
Δήμος Άνω Λιοσίων 1.644.397,98 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς 1.640.876,06 ευρώ
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα 1.567.380,44 ευρώ
ΤΕΙ Λάρισας 1.545.157,03 ευρώ
Κεντρική Οργανωτική Εκτελεστική Επιτροπή 6 Παγκοσμίου Πρωτ. 1.513.975,33 ευρώ
Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου – Κοινωφελής Επιχείρηση 1.255.468,20 ευρώ
Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού 1.214.111,42 ευρώ
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βονίτσης ΣΥΝ ΕΠΕ 1.199.940,71 ευρώ
Κοινωφελής Επιχείρηση Συγκοινωνίας και Κυκλοφορίας Δήμου Αμαρουσίου 1.115.980,64 ευρώ
Δωδεκανησιακή Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία 1.075.839,67 ευρώ.newsbomb.gr



Read more...

Τα θέλουν όλα οι Γερμανοί –Αέρα Ήλιο και εξοπλισμό δικό τους !...



Όχι μόνο θέλουν τον ήλιο και τον αέρα μας για φτηνή ενέργεια, αλλά θέλουν να αγοράσουμε από αυτούς και τα υλικά, πχ. τις ανεμογεννήτριες!
Ο λόγος φυσικά για τους… Γερμανούς και το σχέδιό τους το… αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης.
«Μια απο τις δράσεις μας», είπε, «ήταν και η ...
προχθεσινή συνάντησή μας με το Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών και τους υπουργούς βεβαίως. Αυτή τη στιγμή, σκέφτονται αυτό που είπε ο κος Σόιμπλε, να εγκαταστήσουν εδώ μεγάλες επενδύσεις παραγωγής ενέργειας απο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να εξάγεται αυτή η ενέργεια στη Γερμανία. Αυτό είναι μια win-win υπόθεση, δηλαδή και αυτοί έχουν κέρδος και εμείς έχουμε κέρδος. Και το κέρδος το μεγάλο είναι ότι δεν παίρνουμε απλώς τις συσκευές που παράγουν τις ανεμογεννήτριες, αλλά αν μπορούμε να εξάγουμε το ρεύμα προς αυτούς, τότε αυτή είναι μια υπόθεση αμοιβαία κερδοφόρα!» Είπατε τίποτα;;;
prionokordela.gr



Read more...

Μαύρο καλοκαίρι και χειρότερο φθινόπωρο για την Άννα


newpost.gr
Μαύρο καλοκαίρι και χειρότερο φθινόπωρο για την Άννα
«Μαύρο» καλοκαίρι φαίνεται ότι περιμένει την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εκτός του ότι δύσκολα θα ξεκλέψει χρόνο για θερινές διακοπές λόγω των εξελίξεων στην παιδεία, έχει να αντιμετωπίσει (ήδη) και τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι πρυτάνεις κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση για αντίδραση στον νόμο-Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και, ουσιαστικά, για κλείσιμο των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την Κυριακή.

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της δηλώνει σύμπλευση απόψεων με τους πανεπιστημιακούς, ενώ προειδοποιεί με νέες κινητοποίησεις σε περίπτωση που επιβληθούν περικοπές στις αποδοχές τους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν εκδηλώσει τις «άγριες» διαθέσεις τους με κινητοποιήσεις και καταλήψεις από το τέλος του καλοκαιριού διαφωνόντας όχι μόνο στο νέο νόμο πλαίσιο αλλά και στα «καρφιά» της υπουργού για κομματικά φέουδα στε ελληνικά πανεπιστήμια.

Εντωμεταξύ, μάλλον πανικός έχει καταλάβει την «σκληρή» Αννα καθώς πυκνώνει η φημολογία ότι ενδέχεται να συγκαλέσει... νύχτα και στο... σπίτι της τον ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και να μπορέσει να ψηφιστεί άρον άρον από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικείμενες κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου οδήγησαν την κυρία Διαμαντοπούλου σε σπασμωδικές κινήσεις, όπως να ζητήσει να τοποθετηθεί πάνω στα ήδη υπάρχοντα κάγκελα γύρω από το υπουργείο, «τείχος» μεγαλύτερου μάλιστα ύψους. Ήδη μια κλούβα της αστυνομίας βρίσκεται στο Μαρούσι και η φρουρά του υπουργείου θα ενισχυθεί σημαντικά από την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να αποφθεχθούν τα τελευταία επεισόδια με φοιτητές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο του Αμαρουσίου.

Υ. Γ: Άννα, αντιδράσεων για τον Νόμο Πλαίσιο, φυγείν αδύνατον... και με αστυνομικό «τείχος».



Α.Γ

Read more...

«Κίτρινος πυρετός» σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Προτροπή σε Ραγκούση να παραιτηθεί


newpost.gr
«Κίτρινος πυρετός» σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Προτροπή σε Ραγκούση να παραιτηθεί
Όσοι πιστεύουν ότι το αποψινό ΚΤΕ μεταφορών του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια ανώδυνη υπόθεση με ολίγη από τη συνήθη γκρίνια και θα καταλήξει όπως πάντα σε αμοιβαίες διαβεβαιώσεις και ένα συμβιβασμό, μάλλον πλανώνται πλάνη οικτρά. Ήδη, ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας το πρωί στον Βήμα Fm, ανέφερε με αφορμή την απεργία των ιδιοκτητών ταξί ότι ο κ. Ραγκούσης θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.


Όσο πλησιάζει η 6η απογευματινή της Τρίτης, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η ένταση και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, παραπέμποντας σε κλασσικές γουέστερν ταινίες του τύπου «το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» ή τη «μονομαχία στο Ο.Κ Κοράλ».

Ο Ραγκούσης δεν θα κάνει πίσω, το ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του την Κυριακή και για να μην υπάρχει παρεξήγηση, έστειλε και το μήνυμα στους βουλευτές του ΚΤΕ τι ακριβώς θα ακούσουν από το στόμα του «Είμαστε συνεπείς ή όχι με τις δεσμεύσεις μας, με τις ίδιες τις αποφάσεις μας; Ψηφίσαμε ήδη έναν νόμο, τον οποίο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην εφαρμόσουμε. Μόνο αυτή η στάση είναι συμβατή με ένα κράτος ευνομίας, με ένα κράτος κανόνων και όχι ένα κράτος εξαιρέσεων», έγραψε τη Δευτέρα στα ΝΕΑ. Ο νόμος αυτός είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων από τις 2 Ιουλίου και ο Ραγκούσης τονίζει σε όποιον θέλει να το ακούσει, ότι αυτόν τον νόμο τον έχουν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές που αντιδρούν σήμερα.

Την άποψη του για τους βουλευτές που αντιδρούν, ο υπουργών Υποδομών την έχει καταστήσει δημόσια γνωστή. Την περασμένη εβδομάδα έβγαλε ανακοίνωση κατηγορώντας τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή τη φορά θα τους το πει και κατάμουτρα. Με την δημόσια καταδίκη της στάσης των βουλευτών, στους οποίους ο Ραγκούσης χρεώνει και το γεγονός ότι οι ταξιτζήδες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και θα αποκλείσουν απόψε τη βουλή, σηματοδότησε ότι δεν θα πάει στο ΚΤΕ απλά για να ακούσει τον εξάψαλμο των βουλευτών, ούτε να επιδιώξει έναν συμβιβασμό. Η λογική αλληλουχία των κινήσεων του υποδεικνύει ότι θα περάσει στην επίθεση.

Το απροσδόκητο ήταν ότι για τον επίδοξο ΓουΪατ Ερπ της κυβέρνησης βρέθηκε και Ντοκ Χολιντέι στο πρόσωπο του Στάθη Κουτμερίδη, βουλευτή Δράμας που έγραψε σε άρθρο του τη Δευτέρα, ότι «Δεν θα κάνουμε τη χάρη στους πολιτικούς επικριτές αυτής της πρωτοβουλίας, τους συνήθεις υπόπτους, οι οποίοι υποκρίνονται και ξεγελούν τους πολίτες, με ευχολόγια και πολιτικές κορόνες, να ανακόψουν τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας μας».

Ο Κουτμερίδης που καταλόγισε στους επικριτές της απελευθέρωσης «ανορθόδοξες παλαιοκομματικές πρακτικές, μοιραίες για το μέλλον της χώρας» και πλέκει και το εγκώμιο πολιτκών σαν το Ραγκούση, που «δεν κρύβονται στην αδράνεια υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, αλλά τολμούν να στηρίξουν όλες τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και να συγκρουστούν με παλαιοκομματικές, καθεστωτικές και συντεχνιακές αντιλήψεις». Ο Ραγκούσης δεν θα είναι μόνος στο ΚΤΕ, κάτι που τον βοηθάει να πάει αυτήν την κόντρα στα άκρα.

Και θα την πάει στα άκρα. Πρώτο το «Newpost.gr» πριν από 10 μέρες έγραψε ότι σκέφτεται ακόμα και την ηρωϊκή έξοδο, τι καλύτερη ευκαιρία θα παρουσιαστεί; Με την τακτική του ο Ραγκούσης είτε θα εξαναγκάσει τους βουλευτές σε υποχώρηση, και θα έχει κερδίσει έτσι την πατρίδα ή τον Πρωθυπουργό να ενεργοποιηθεί και να τον στηρίξει ή να τον αποπέμψει, πραγμα πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει υποσχεθεί στη Μέρκελ ότι θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα των μεταφορών. Το ρίσκο είναι μεγάλο, τα μέτωπα ξεκάθαρα και η παρτίδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον...

Read more...

Το μεγάλο ερώτημα για Γ. Παπανδρέου και τους κορυφαίους και ΠΑΣΟΚ: Μπορούν;

newpost.gr








Το μεγάλο ερώτημα για Γ. Παπανδρέου και τους κορυφαίους και ΠΑΣΟΚ: Μπορούν;
Η Ευρώπη μίλησε. Η Ελλάδα θα πρέπει να πράξει. Το ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος μπορούν; Αν μπορούν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν χωρίς να διαλύσουν τη χώρα. Πρώτα απ’ όλα αν μπορούν να συνεργαστούν, ακολούθως αν συμφωνούν στο τι πρέπει να γίνει και τελικά αν μπορούν να πείσουν το ΠΑΣΟΚ να τους στηρίξει.

Αν αντέχουν να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αν έχουν τα κότσια να τα βάλουν με τα συντεχνίες και οργανωμένα συμφέροντα. Γιατί, τα δείγματα για τη συνοχή της κυβερνώσας παράταξης είναι ανησυχητικά.

Γ. Ραγκούσης έμαθε από τον Β. Έξαρχο ότι θα πρέπει να απολογηθεί σήμερα στο αρμόδιο ΚΤΕ του κόμματος και από τον Η. Μόσιαλο πως θα… καταθέσει νέες προτάσεις στο διάλογο(;) με τους ταξιτζήδες!

Μ. Χρυσοχοΐδης μιλά για «θαύμα», αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση.

-Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Λοβέρδος έχει σοβαρές ενστάσεις για τη λύση που δόθηκε, αλλά δε μιλά για να μη δημιουργήσει (τώρα) πρόβλημα στην κυβέρνηση.

-Και την ώρα που η κυβέρνηση θα έπρεπε να δίνει απαντήσεις, ψάχνει… ερωτήσεις για τα δημοψηφίσματα!

-Ενώ οι οίκοι, μετά την αρχική ευφορία, ξεκίνησαν τις υποβαθμίσεις. Από κοντά ο διεθνής Τύπος που μιλά για… τρίτο πακέτο σύντομα και ο Τρισέ να προειδοποιεί πως τίποτα δεν έχει κριθεί.

-Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου στέλνει σήμερα επιστολή στους υπουργούς που έχει καλέσει σε συνεδρίαση για να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο. Για να κάνουν αυτό τον Αύγουστο ότι δεν έκαναν τους προηγούμενους 11 μήνες. Όταν τους έλεγε «κάντε διακοπές χωρίς τύψεις», υπό την ευφορία του πακέτου των 110 δις.

Το ζήτημα είναι να μην γίνει η ευφορία για τα δανεικά εποχιακό σύμπτωμα στο ΠΑΣΟΚ. Το καλοκαίρι να δανείζεται για να κάνει διακοπές, τον χειμώνα να τα κουτσοφέρνει βόλτα και την Άνοιξη να πέφτει στην κατάθλιψη και να ρίχνει τον λαό στα διλήμματα. Μπορούν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος να κάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο ότι δεν έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους 20 μήνες; Το ερώτημα είναι κρίσιμο. Καθώς, αν δεν μπορούν ο πάτος από το βαρέλι θα βγει. Και θα αποδειχθεί ότι οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο. Ότι και ο γιατρός έκανε λάθος συνταγή και ο ασθενής δεν ήταν καλός.

Read more...

“Κλωτσάνε” ακόμη μεγάλες τράπεζες για τα ομόλογα

Η Αθήνα πιέζεται για το rollover


http://img.protothema.gr/336CCDA5E80E9AF4CCFBA09C093571FD.jpg

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατείνονται πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια των νέων ρυθμίσεων που προβλέπονται από την τελευταία συμφωνία των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, η ουσία όμως είναι πως το θέμα του περιβόητου roll over - που ας σημειωθεί αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έχει θέσει εξαιρετικά “φιλόδοξους” στόχους - δεν έχει κλείσει.

Επί της ουσίας ακόμα και τώρα αρκετές μεγάλες τράπεζες, με σημαντικές θέσεις στο ελληνικό χρέος, είτε αποφεύγουν να πάρουν θέση στο κατά πόσον θα συμμετάσχουν στην μετακύλιση χρέους, είτε προσανατολίζονται αρνητικά!

Επισήμως κανείς τραπεζίτης δεν έχει δείξει ξεκάθαρη άρνηση, πλην όμως πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν ... διευκρινίσεις και δεσμεύσεις!

Τα πιο “τρανταχτά” ονόματα αυτών είναι η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS), οι πορτογαλικές Millennium BCP και Banco BPI αλλά και αρκετές γερμανικές και αυστριακές τράπεζες.

Σωρευτικά οι περί ων ο λόγος τράπεζες ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικούς τίτλους, ποσό που μοιάζει πιθανότατα μικρό σε σχέση με το σύνολο του εξωτερικού χρέους μας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, σημαντικό όμως εάν αναλογιστεί κανείς πως από την όλη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες και η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπουν σε ένα συνολικό “κέρδος” ύψους 12 έως 16 δισ. ευρώ ...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίες οι χτεσινές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ουάσινγκτον, κατά τις οποίες οι ιδιώτες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε ποσοστό 90% στη ρύθμιση.

Η Αθήνα, μάλιστα, δείχνει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ερχόμενη, κιόλας, εβδομάδα, ωστόσο οι εκκρεμότητες είναι, όπως προαναφέρθηκε, σημαντικές.

Κλειδί, βεβαίως, είναι και η έκταση του haircut που θα γίνει, καθώς είναι σαφές ότι ποσοστά τύπου 40% και 50% θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως ουσιαστική χρεοκοπία με συνέπειες απρόβλεπτες για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το DJ International Banks Group βλέπει ότι μία επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο μία ημέρα, ενώ η επιστροφή στις αγορές θα ήταν εφικτή μέσα σε δύο χρόνια…
Read more...

«Καμπανάκι» Ομπάμα για στάση πληρωμών

Τηλεοπτικό διάγγελμα


http://img.protothema.gr/6EF8EC7B0D4325AB590540C8A1C76F84.jpg

Έκκληση για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών.

Ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο και όχι μια περιστασιακή λύση που θα επαναφέρει το πρόβλημα ύστερα από έξι μήνες με κίνδυνο, μάλιστα, να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.

"Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου...Θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση--μία κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσιγκτον," είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ θα επηρέαζε άμεσα τις ζωές των απλών αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα των βετεράνων, τις συντάξεις και να τηρήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με χιλιάδες επιχειρήσεις.

"Έχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου--έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω," είπε και πρόσθεσε "είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον συμβιβασμό."

Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν να υπάρξουν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αντιτίθενται στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για μία "ισορροπημένη" συμφωνία που θα περιελάμβανε και τις πιο εύρωστες εταιρίες και ιδιώτες περικόπτοντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές.

"Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε μία πολωμένη κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε μία δυσλειτουργική κυβέρνηση," είπε ο Ομπάμα.

Απαντώντας στον αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, επανέλαβε την απόρριψη από το κόμμα του σχεδίου που προτείνει ο πρόεδρος, λέγοντας ότι η αποκαλούμενη "ισορροπημένη" προσέγγιση σημαίνει: "ξοδεύουμε περισσότερα...πληρώνετε περισσότερα."

"Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήθελε μία λευκή επιταγή πριν από έξι μήνες και θέλει μία λευκή επιταγή και σήμερα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί," είπε ο Μπένερ.

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι το διάγγελμα του Ομπάμα είχε στόχο περισσότερο τους ψηφοφόρους παρά να καθησυχάσει τις αγορές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

Πρόστιμο και γη για να... σωθούν τα αυθαίρετα

newpost.gr
Πρόστιμο και γη για να... σωθούν τα αυθαίρετα
Τακτοποίηση των αυθαιρέτων για 40 χρόνια προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η τακτοποίηση θα γίνεται με την καταβολή ενός προστίμου, το οποίο, σύμφωνα με πληφορίες, θα προκύπτει από την αντικειμενική αξία πολλαπλασιαζόμενη επί έναν συντελεστή προστίμου - ο οποίος θα κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 - και το είδος της παράβασης.

Το «όπλο» του ΥΠΕΚΑ απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι - πέρα από το πρόστιμο - όπως έχει αναφέρει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου - ο οποίος το έχτισε, για παράδειγμα, σε έκταση δύο στρεμμάτων, ενώ θα έπρεπε να το χτίσει σε 4 στρέμματα που απαιτούνται συνήθως για την εκτός σχεδίου δόμηση - για να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει είτε να αγοράσει την υπόλοιπη έκταση από όμορο οικόπεδο - χωρίς όμως να μπορεί να χτίσει στα καινούργια δύο στρέμματα - είτε να πληρώσει στον δήμο την άξια των επιπλέον δύο στρεμμάτων. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία χώρων ελεύθερων και πρασίνου.
Από τη ρύθμιση θα αποκλείονται όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός δασικών και αρχαιολογικών χώρων.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά. Σύμφωνα με πληφοροφορίες, το αυθαίρετό τους θα μπορούν κατ' εξαίρεση να γλιτώσουν εντασσόμενοι στη ρύθμιση χωρίς την επιβάρυνση της εισφοράς περιβαλλοντικού ισοζυγίου, μόνο όσοι το έχουν ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα.

Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από ένα δισ. ευρώ με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως το τέλος του 2011 - στον προϋπολογισμό ο στόχος είναι τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η διευθέτηση του θέματος των αυθαιρέτων, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα στηριχθεί στη λογική του «καρότου και του μαστιγίου». Αυτό σημαίνει ότι τα αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν με μειωμένα προστιμά, ωστόσο όσοι δεν τα πληρώσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατεδάφιση.


Πηγή: Τα Νέα

Read more...

H υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΔΝΤ είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος

Ομιλία του υπουργού Οικονομικών

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Σε θετικό κλίμα πραγματοποίησε τις επαφές του στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. Σε ομιλία που απηύθυνε σε οικονομικό ινστιτούτο, τόνισε ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία που της δίνεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες», ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ισχυρή και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να πάρει μια πολύ συγκεκριμένη και πρακτική μορφή. Συνολικά, η στήριξη που παρέχεται από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη, τη διεθνή οικονομία και την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

»Η υποστήριξη των ΗΠΑ, ιδίως μέσω του ΔΝΤ, είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, αλλά και για τη διεθνή νομισματική σταθερότητα. Αν μπορώ να το πω, αυτή η υποστήριξη είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγετική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτή την ευκαιρία (με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής). Σε ένα κλίμα πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής, θα ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του ελληνικού έθνους μέσα και έξω από την Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους Έλληνες της διασποράς και την ελληνική εμπορική ναυτιλία να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας, την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της και την επίτευξη ανταγωνιστικής θέσης στη διεθνή αγορά.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση τους τελευταίους 20 μήνες, με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις «και με δική μας ευθύνη».

Όσον αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι επιθέσεις από τις αγορές κατά της Ιταλίας και της Ισπανίας οδήγησαν σε πιο ώριμη στάση όσον αφορά την ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την αυτοπροστασία της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωζώνη, με τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα υποστήριξης» για τον εαυτό της και το νόμισμά της με «εντυπωσιακές αποφάσεις» σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η προσοχή θα στραφεί:

  • Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού
  • Στην εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης
  • Στη διαδικασία με τις διαρθρωτικές αλλαγές
  • Στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε την άποψη ότι τώρα έχουμε ένα νέο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους τομείς που υπάρχουν ενδιαφέρον για επενδύσεις και ανάπτυξη, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ακίνητα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Θετική η στάση του ΔΝΤ λέει ο Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με την Κρ.Λαγκάρντ

«Όλα εξαρτώνται από εμάς»


Εποικοδομητικές και υποστηρικτικές χαρακτηρίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του και την Κρ.Λαγκάρντ
Εποικοδομητικές και υποστηρικτικές χαρακτηρίζονται οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του και την Κρ.Λαγκάρντ (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγτον
«Ιδιαίτερα αισιόδοξες και υποστηρικτικές» χαρακτήρισε τις συναντήσεις του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.Λαγκάρντ και τον Αμερικανό ομόλογό του ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Η στάση του ΔΝΤ «είναι πολύ θετική», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση τους «στηρίζει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και θα εκφράσει την υποστήριξη της και σε διμερές επίπεδο και μέσα στο ΔΝΤ».

Βεβαίως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη διεθνή στήριξη αποτελεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων. «Όλα εξαρτώνται από εμάς ... αρκεί να αδράξουμε την ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα εξαρτώνται από εμάς. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε σήμερα (Δευτέρα) διαδοχικές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τ. Γκάιτνερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία συμμετείχε ο Τζον Λίπσκι και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών.

Πλήρη υποστήριξη από ΗΠΑ

«Η συζήτηση που είχα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κύριο Γκάιτνερ, ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένη, πάρα πολύ πρακτική και πάρα πολύ θετική. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και θα εκφράσει την υποστήριξη της και σε διμερές επίπεδο και μέσα στο Δ.Ν.Τ.» είπε ο κ. Βενιζέλος.

»Αυτό είναι ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς τις αγορές, προς την διεθνή κοινότητα, είναι μια πράξη υποστήριξης της Ελλάδος και των πολιτών της, που υπόκεινται σε θυσίες, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την χώρα μας» πρόσθεσε.

Θετική η στάση του ΔΝΤ

Αναφερθείς στη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και μακρά συνάντηση εργασίας με την κ. Λαγκάρντ, την νέα Γενική Διευθύντρια και το επιτελείο της. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα, η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική. Βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς.»

»Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους.»

«Υπό την έννοια αυτή, οι δύο συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες και υποστηρικτικές» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερθείς στις άλλες σημαντικές συναντήσεις του επισήμανε: «Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντήσω την Διεθνή Ένωση Τραπεζών, το IIF, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης.»

»Είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε συγκέντρωση όλων των στελεχών της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, τον κ. Τσαρλς Νταλάρα και είχα επίσης την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς Εκτελεστικούς Διευθυντές, εκπροσώπους του ΔΝΤ, εκπροσώπους δηλαδή χωρών που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, τη Κίνας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και ως εκ τούτου νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και το νέο σχέδιο και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχοντας στα χέρια μας μία νέα ευκαιρία. Αρκεί να μη χαλαρώσουμε, αρκεί ν' αδράξουμε την ευκαιρία αυτή».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...