Το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία στέλνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τη διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega και την εκπομπή «
Ανατροπή».
«Είμαι 15 μήνες πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Και σας το λέω τώρα που τα γεγονότα είναι νωπά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Αναφερόμενος στη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Σαμαράς απευθύνει μήνυμα ενότητας λέγοντας: «Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ενότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους και των ξένων στην Ελλάδα» υπογράμμισε.
«Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων. Υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύμα και ιδιαίτερα γι' αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε» ανέφερε.
Αυτό που κάνουν κάποιοι αυτή τη στιγμή -συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός- είναι «σαν να ανάβεις σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη, σε μια στιγμή μάλιστα που έχουμε τόσες φωτιές άλλες οικονομικές μπροστά μας».
Η αντίδραση στη Χρυσή ΑυγήΟ πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «η δημοκρατία καταδικάζει πράξεις, όχι προθέσεις. Και θα σας πω ότι θέλει στοιχεία» ενώ διέψευσε ότι δέχτηκε εισηγήσεις από «ακροδεξιούς» στο κόμμα του για μια ήπια μεταχείριση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση.
«Δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση, δεν αντέχουν στην κριτική. Όποτε γίνεται κριτική δεν την αντέχουν και ρίχνουν λάσπη, είναι ένα τικ το οποίο δείχνει μια παιδαριώδη αντίδραση, μιας αδυναμίας του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δεν μου έχει κάνει τέτοια εισήγηση, κανένας ακροδεξιός δεν υπάρχει» είπε.
«Εδώ έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ο άνθρωπος ο οποίος ήταν φυλακισμένος και βασισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ακροδεξιό» συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «αυτοί οι οποίοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και το νεοναζισμό στην Ελλάδα» και ότι «ρίζες ναζί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν».
«Αυτή είναι μια αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα. Και ήρθε ο κόσμος και σου λέει «εγώ θα βάλω την ψήφο μου σε κάποιον ο οποίος μπορεί και να χαστουκίζει και μια γυναίκα στην τηλεόραση, αλλά αρκεί που είναι βουλευτής αυτή η γυναίκα, καλά της έκανε». Αυτό είναι μια περίεργη φάση που περνάει σήμερα η Ελλάδα, που νομίζω ότι με το που θα μειωθεί η ανεργία και θα ξεκινήσει ο κόσμος δουλειά και θα μπούμε σε μια σταθερότητα και ομαλότητα, αυτό τότε θα εξαφανιστεί τελείως» πρόσθεσε.
Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑΟ κ. Σαμαράς επανέλαβε τις αιχμές του κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ούτε μπορεί και από την άλλη πλευρά, τώρα προχθές, στη Θεσσαλονίκη, στην 28η να υπάρχουν δηλώσεις ότι κατεβείτε στα πεζοδρόμια, να ανατραπεί η κυβέρνηση [...] Αυτό μπορεί να μην είναι πράξη βίας, αλλά είναι σίγουρα κάτι το απαράδεκτο και πιστεύω ότι είναι αυτή η συμπεριφορά η οποία πρέπει να καταγγελθεί».
«Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα. Να υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι να πηγαίνουν να καταθέσουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν. Εννοώ ότι όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή και αυτό ακριβώς το οποίο αισθάνομαι είναι ότι αυτό "ναι μεν καταδικάζω, αλλά…" είναι εκείνο που δίνει το δικαίωμα σε έναν κόσμο, είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.
«Η βία είναι μία και πρέπει να καταδικάζεται, τα κόμματα πρέπει να καταγγέλλουν τις πράξεις βίας αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στην βία. Δεν μπορεί να καλεί τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία» είπε.
Όχι νέα οριζόντια μέτρα
Εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα διότι «ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι μένουν τα λεγόμενα προαπαιτούμενα και επέμεινε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι «το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι».
Ως προς το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα.»
Για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «η τρόικα από την πλευρά της είναι άτομα τα οποία θέλουν να ξέρουν με φαρμακευτική ακρίβεια που βρίσκεται ο κάθε λογαριασμός, θα το δούνε, θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευθούμε επαναλαμβάνω όχι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε φυσιολογική κατάσταση».
Για τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το προηγούμενο ήταν ανεφάρμοστο τελικά. Η ίδια η τρόικα είπε ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος», αλλά «το καινούριο αυτό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σήμερα είναι εφαρμόσιμο, είναι πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει». Επέμεινε δε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο».
Ενιαίος φόρος ακινήτων
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι πολλοί βουλευτές «είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων, και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».
Σημείωσε δε ότι βρήκε πολύ σωστή την ιδέα που διατυπώθηκε «μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα».
Για τη σχέση με το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της».
Όσο για τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Πολιτικά μας χωρίζουν πάρα πολλά. Αυτό το οποίο μας ενώνει είναι αυτή η κοινή ευθύνη που σας είπα, για το αύριο».
«Εγώ θα τολμήσω να το πω δημόσια, [ο κ. Βενιζέλος] βάλλεται για τα υποβρύχια. Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται;
»Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε.