Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Το συλλογικό συμφέρον και η υπηρεσία στον πολίτη



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυθεντικά δημοκρατικός θεσμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις λήψεις αποφάσεων, να αναπτύσσουν δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της περιοχής τους αλλά και να ασκούν κριτική σε αδιαφανείς διαδικασίες της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, ο πολίτης έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα της καθημερινότητας που τον απασχολούν και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του.

Αυτή η καθημερινότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσφορά στους πολίτες, αγαθών όπως η υγεία, η κοινωνική προστασία στις ευπαθείς και οικονομικά ασθενείς ομάδες πληθυσμού, με ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις (από τα δημοτικά τέλη μέχρι τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών), η ασφάλεια, η διευκόλυνση μεταφοράς με τα συγκοινωνιακά μέσα, η προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων πρασίνου, η καλή καθαριότητα, η σωστή υποδομή για την ανακύκλωση υλικών.

Επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε στο θεσμό, δεν μπορούμε να μη φωνάξουμε για άλλη μια φορά ότι κουραστήκαμε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή του Γαλατσίου να παραμένει ίδια και απαράλλαχτη, εδώ και χρόνια. Τη στιγμή μάλιστα που συντελούνται μεγάλες αλλαγές και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εποχή μας είναι κρίσιμη και τα πράγματα έχουν φτάσει πια σε οριακό σημείο. Δε μπορούμε εμείς να παραμένουμε θεατές ενός παρωχημένου μοντέλου άσκησης δημοτικής εξουσίας, βασισμένου στις πελατειακές σχέσεις. Δε γίνεται να εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι πάγιες τακτικές που εξυπηρετούν συμφέροντα και σκοπιμότητες, χωρίς να προσφέρουν στον πολίτη τα αυτονόητα.

Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: μια δημοτική αρχή που κινείται με βάση την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων ή θέλουμε λύσεις στα προβλήματά μας, βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αφήσει παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή που θα δίνει λύσεις, θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την υπηρεσία στον πολίτη

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί. Η ανανέωση, η διαφάνεια, η συμμετοχική διαδικασία, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νέα διοικητική οργάνωση για να υπερβούμε τα παρωχημένα και να αποκτήσουμε μια Δημοτική Αρχή, που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα μάχεται ουσιαστικά, για να προσφέρει καλύτερες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, με λιγότερο κόστος. Μια Δημοτική Αρχή «σπάταλη» στην παροχή υπηρεσιών και φειδωλή στις δαπάνες.

Απαιτούμε δυναμική και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα εκφράζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο συνδέεται με την εξέλιξη των θεσμών και το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Στο κέντρο κάθε δράσης πρέπει να είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του, ώστε να επιβεβαιώνεται καθημερινά η σημασία του ρόλου και της λειτουργίας του Δήμου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δύναμη που πρέπει να την αξιοποιήσει ορθολογικά, να ξεφύγει από τη λογική της εξάρτησης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να παραμένει κολλημένη στα παλαιά και κατεστημένα στερεότυπα.

Έχουμε συγκροτημένη αντίληψη για το Δήμο, για τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, αλλά και για τον τρόπο που θα το πετύχει αυτό. Μέσα από αυτό το πρίσμα, προσπαθούμε να κρίνουμε τα θέματα που ανακύπτουν.

Έλενα Ζέρβα

www.prasinogalatsi.gr




Read more...

Κατατέθηκε η πρόταση-ίσως κληθεί ο Αλμούνια

Το βράδυ της Δευτέρας, κατατέθηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009. Σύμφωνα με τον κοιν. εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή στην Επιτροπή είναι πιθανό να κληθεί και ο πρώην Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη πρωτοφανούς επίθεσης από διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους και ΜΜΕ λόγω - μεταξύ άλλων - και της "διαπιστωμένης αναξιοπιστίας" των δημοσιονομικών στοιχείων. Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην "απογραφή" που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Καραμανλή, θύμα της οποίας - όπως αναφέρεται - ήταν "το ίδιο το κύρος της χώρας".

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν επίσης στη ΝΔ ότι παρά αυτό το πρώτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, "απέκρυψε συστηματικά τα πραγματικά στοιχεία από τους Έλληνες πολίτες και τους διεθνείς εταίρους με προφανή σκοπιμότητα".

"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησης τους προς τον λαό και τις αρχές της ΕΕ" σημειώνεται.

Η πρόταση αναφέρει ότι:

- Παρά το γεγονός ότι η χώρα εξήλθε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το καλοκαίρι του 2007, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2007 έως το μήνα Ιούλιο, που έδειχναν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ήδη κατά 30,1% μεγαλύτερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους (έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 8,1%), δεν δημοσιοποιήθηκαν παρά μόνο μετά τη διενέργεια των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2007

- Το έλλειμμα του 2007 συνέχισε μεθοδευμένα να υποεκτιμάται και να μην αποτυπώνεται με ακρίβεια στα δημοσιευόμενα στοιχεία του 2007 χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την μείωσή του.

- Όπως αποκαλύφθηκε, η Επιτροπή σε έκθεση που κατέθεσε στις 2 Ιουλίου 2009, είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ αν η κυβέρνηση δεν ενεργούσε αποτελεσματικά για την μείωσή του. Η προειδοποίηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Τον Σεπτέμβριο του 2009, στο πλαίσιο της υποχρέωσης γνωστοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων στη Eurostat οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβίβασαν στην ηγεσία της ΕΣΥΕ τους Πίνακες των στοιχείων και στις 30 Σεπτεμβρίου οι Πίνακες αυτοί στάλθηκαν στη Eurostat, όμως με κενές τις στήλες για τα έτη 2008 και 2009.

- Στις 2 Οκτωβρίου σε νέα γνωστοποίηση προς τη Eurostat, με συμπληρωμένες τις στήλες, στις οποίες το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2009 προβλεπόταν σε 14.360 εκ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ και το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης 17.522 εκ. ευρώ ή 7,3% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν το υπόβαθρο της προεκλογικής επιχειρηματολογίας της ΝΔ και με τα στοιχεία αυτά η ΝΔ διεκδίκησε την ψήφο του ελληνικού λαού.

- Πριν την αποστολή των ανακριβών αυτών στοιχείων είχαν ήδη δημοσιευτεί από την Τράπεζα της Ελλάδος οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση έως τον μήνα Αύγουστο του 2009, που έδειχναν ότι το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης είχε σχεδόν φτάσει το ποσό των 22 δισ. ευρώ.

- Στα στοιχεία που στάλθηκαν στις Ευρωπαϊκές αρχές δεν συμπεριλαμβανόταν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των νοσοκομείων. Για τα χρέη αυτά είχε αποσταλεί στις ευρωπαϊκές αρχές επιστολή που βεβαίωνε ότι ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2008. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή έγγραφα που αποδείκνυαν ότι το ύψος των χρεών των νοσοκομείων ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ έως τις 31/12/2008.

"Εξ όλων αυτών προκύπτει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επέδειξε μια ανεύθυνη πολιτικά και καταστροφική για την οικονομία της χώρας πρακτική, η οποία θυσίασε στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας, το δημόσιο συμφέρον.

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ αποδοκιμάστηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση και τις ενέργειες προσώπων, που είχαν λειτουργικά, θεσμικά και πολιτικά την ευθύνη να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να τηρήσουν τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας.

Ο ελληνικός λαός απαιτεί την πλήρη διερεύνηση αυτού του θέματος και απόδοση ευθυνών. Για τους λόγους αυτούς συντρέχουν οι προϋποθέσεις και είναι αναγκαία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144, και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης για την αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων και της αλήθειας" αναφέρεται στο αίτημα των βουλευτών.

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κεφαλογιάννης είχε επισημάνει: "Είναι απαράδεκτο να διασαλεύεται η εθνική συνεννόηση για τα θέματα της Οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο, διχάζοντας τον λαό και καταθέτοντας μία πρόταση για την περίοδο 2004-2009". "Αν το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται να πάμε από το 1981" είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, που επισήμανε ότι η πρόταση για την εξεταστική για τα δημοσιονομικά κατατίθεται για λόγους επικοινωνίας.

Κλήση Αλμούνια

Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του κ. Παπουτσή στον ραδιοσταθμό Flash 96 ότι δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Η ΝΔ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει η έρευνα να ξεκινήσει απο το 1980.
nooz.gr

Read more...

Απεμπλοκή επενδυτικών σχεδίων ύψους 20 δισ. ευρώ

Κινήσεις απεμπλοκής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 20 δισ. ευρώ, αποφασίστηκαν στη άτυπη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.

Όπως έγινε γνωστό η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα. Λούκα Κατσέλη ενημέρωσε την Διυπουργική Επιτροπή για τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις που κληρονομήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Αποφασίστηκε να προωθηθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την απεμπλοκή όσων από αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο που εκδηλώνονται οι εμπλοκές.

Στη συνεδρίαση η κα Κατσέλη παρουσίασε τέσσερις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, που περιλαμβάνουν: τα προγράμματα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το σχέδιο αναμόρφωσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), τις προτάσεις για την αναθεώρηση του νόμου 3614 για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) και τις πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, που περιλαμβάνουν τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τις ρυθμίσεις για απλούστευση της ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, τα αναπτυξιακά ταμεία.

Η Υπουργός Οικονομίας παρουσίασε επίσης συνοπτικά το νέο σχεδιασμό για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και τις προτάσεις αναμόρφωσης του νόμου 3755/2009 για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών ("Fast Track"), με έμφαση στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε ευρύτερο φάσμα επενδυτικών σχεδίων, καθώς και στον περιορισμό του χρόνου για την υποβολή προσφυγών.

Τέλος στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκαν τα έργα του προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης που θα προωθηθούν από το ΥΠΟΙΑΝ το προσεχές διάστημα και περιλαμβάνουν τα πληροφοριακά συστήματα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διακίνησης υγρών καυσίμων, για τις ηλεκτρονικές προμήθειες στο Δημόσιο, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και για την ίδρυση επιχειρήσεων σε ένα μόνο βήμα.
.nooz.gr/

Read more...

Παρέμβαση Πετσάλνικου για το δημοσίευμα - σοκ του Focus

Παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου προκάλεσε το σημερινό εξώφυλλο του έγκριτου περιοδικού Focus, που αποκαλεί τους Έλληνες "απατεώνες" και συνοδεύεται από χυδαίο εξώφυλλο με παραποιημένη φωτογραφία της Αφροδίτης της Μήλου.

Ο κ. Πετσάλνικος ζήτησε να δει τον γερμανό πρέσβη για το θέμα και έστειλε επιστολή προς το ΜΜΕ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ευνοϊκή αγορά για την γερμανική βιομηχανία όπλων και άμυνας, ότι η Γερμανία είναι ο βασικός εξαγωγέας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ότι και η Γερμανία έχει λάβει πληθώρα κονδυλίων απο την Ε.Ε. για την ενσωμάτωση του πρώην ανατολικού τμήματος.

Για δημοσιεύματα ανάξια σχολιασμού έκανε νωρίτερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς από δημοσιογράφους.

Δημοσίευμα - σοκ

Σε νέα "ύψη" οξύτητας φέρνει την κριτική κατά της χώρας μας, το εξώφυλλο του έγκριτου γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Κεντρικός τίτλος στο εξώφυλλο είναι "απατεώνες στην Ευρω - οικογένεια", ενώ η φωτογραφία που το κοσμεί είναι μία παραποιημένη εικόνα της Αφροδίτης της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία.

Το ερώτημα που θέτει το δημοσίευμα είναι αν η Ελλάδα "τρώει" τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Οι συντάκτες επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση στην Ελλάδα στην ευρωστία του ευρώ και στη γερμανική οικονομία, ενώ αναφέρουν ότι οι Έλληνες είναι εξίσου σοκαρισμένοι με τους Γερμανούς, για το τί πραγματικά συμβαίνει στο ταμείο της χώρας τους.

Ρεπορτάζ του Focus για το δημοσίευμα

nooz.gr

Read more...

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Aegean- Olympic Air

Ανακοινώθηκε η συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών Olympic Air και Aegean. Η νέα εταιρία θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες Olympic Handling και Olympic Engineering θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της Olympic Air έπειτα από το μεταβατικό χρονικό αλλαγών και προσαρμογής, κατά το οποίο θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της Aegean.

Η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί μετά την 9η Σεπτεμβρίου, καθώς τότε συμπληρώνεται ένα έτος από την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, διάστημα εντός του οποίου η MIG έχει δεσμευθεί έναντι του ελληνικού Δημοσίου ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία μετοχική αλλαγή.

Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της OA (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία. Στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δύο εταιρίες έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

Του νέου σχήματος θα ηγηθούν οι κύριοι Βασιλάκης και Βγενόπουλος.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης
δήλωσε: "Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις. Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο".

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος
σημείωσε: "Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συγχώνευση της OLYMPIC με την AEGEAN επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες".

nooz.gr

Read more...

Υπέρ βοήθειας προς την Ελλάδα ο Σόιμπλε!

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε, αλλά...

Την ώρα που ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, που γνωρίζει, ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των διεθνών αγορών κατά νομισμάτων και εθνικών οικονομιών, αφού οικοδόμησε την κολοσσιαία περιουσία του ποντάροντας κατά της βρετανικής στερλίνας πριν από δύο δεκαετίες, αποκομίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, δηλώνει πως εκείνο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να δοθεί μία ''αυτοσχέδια'' βοήθεια προς την Ελλάδα, στη γερμανική κυβέρνηση μοιάζουν να μην γνωρίζουν τελικά ποια θα είναι η επίσημη γραμμή τους αναφορικά με το θέμα της «διάσωσης» της χώρας μας!

Το πρωί κυκλοφόρησε το επίμαχο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο φιλοξενεί «αποκάλυψη» αναφορικά με την βοήθεια, ύψους 20 έως 25 δις ευρώ, που φέρονται να έχουν συμφωνήσει οι ευρωπαϊκές χώρες να χορηγήσουν στην Ελλάδα προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τη δημοσιονομική κρίση.

Άμεση ήταν η διάψευση του δημοσιεύματος από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου έκανε λόγο για «απλές εικασίες» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις στους κόλπους του Υπουργείου Οικονομικών που να αφορούν σε μια βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Όμως – κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη των ημερών – ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο μέχρι χθες «στριφνότερος και αυστηρότερος» επικριτής της Ελλάδας, δήλωνε στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ ... υπέρ μιας διμερούς βοήθειας προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της!

Τα …greek statistics

Κι όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για οικονομικά θέματα, Αμαντέου Αλταφά χαρακτήριζε «ελλιπή» τα στοιχεία που απέστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν αναφορικά με τις επίμαχες συμφωνίες swap που κατηγορείται ότι είχε συνάψει η χώρα μας με τράπεζες και επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού πριν από το 2008 ώστε να αποκρύψει μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους.

Τις πληροφορίες και τα στοιχεία για το επίμαχο θέμα έστειλε τελικώς – όπως είχε ζητηθεί – το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν την Παρασκευή 19 του μηνός με την υποσημείωση όμως ότι οι απεργίες στις δημόσιες υπηρεσίες δεν είχαν επιτρέψει στα στελέχη του υπουργείου να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία!

Και τώρα η Κομισιόν φαίνεται πως βλέπει μπροστά της ξανά το φάντασμα των ... «Greek Statistics»!!!

Πάντως η υπόθεση έχει ... «ουρά», αφού σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως δεν ήταν μόνον η Goldman Sachs αυτή που «βοήθησε» τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις να αποκρύπτουν τα χρέη τους.

Κατά το πρακτορείο συνολικά 15 τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, ασχέτως εάν η Goldman Sachs ήταν αυτή που οργάνωσε το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων swaps. Το νέο στοιχείο όμως είναι το κομμάτι εκείνο του ρεπορτάζ που αποκαλύπτει πως οι περί ων ο λόγος 15 ξένες τράπεζες που είχαν ή έχουν ακόμη (!) συμφωνίες swap με την Ελλάδα είναι ακόμα και σήμερα μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων ...
protothema.gr

Read more...

ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


(Πηγή: Ναυτεμπορική)

Αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και κίνητρα για συνεργασία με τις αρχές και για την καταγγελία υποθέσων διαφθοράς στο δημόσιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τα μέτρα διαφάνειας στη δημόσια ζωή (πόθεν έσχες, εξωχώριες εταιρείες κ.λ.π.) που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που δοθούν στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του καταγγέλλοντος βοηθά στην αποκάλυψη της υπόθεσης, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του προσώπου που θα συνεργαστεί με τις αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του. Επιπρόσθετα, βάσει των διατάξεων του νέου ν/σ, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως (πόθεν έσχες) συγκεκριμένων προσώπων όταν υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη, ή έχει υποβληθεί η καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό, ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου. Με άλλη διάταξη μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ. Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές και για τους υπόχρεους σε δήλωση «πόθεν έσχες» που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες (off shore), καθώς πλέον θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών!
fimotro

Read more...

Συσκέψεις για την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική

Ο συντονισμός των δράσεων της κυβέρνησης που αφορούν στο επενδυτικό και κοινωνικό έργο της κυβέρνησης και η κοινωνική πολιτική τίθενται επί τάπητος σε 2 συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

"Από το Νοέμβριο και μετά όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας με ρευστότητα στις επιχειρήσεις, προώθηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων και μεγάλες τομές", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για το

Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη αν υπάρχει "κόκκινη γραμμή" στις πιέσεις των Βρυξελλών, είπε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης "είναι η βασική μας πρόταση για έξοδο απο την κρίση".

Στη δεύτερη σύσκεψη στο τραπέζι θα τεθούν θέματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία και η υγεία. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
nooz.gr

Read more...

Πέντε μήνες Κυβέρνηση Πασοκ.


Γράφει η Κοραλία.Η ευθύνη της ΝΔ για την οικονομία είναι πλέον γνωστή και εισέπραξε το κόστος στις εκλογές.Μπορεί να γίνει απολογισμός του έργου του ΠΑΣΟΚ μετά 5 μήνες. * Καθυστέρησε στη λήψη μέτρων. Αποτέλεσμα: Το χρέος και το έλλειμμα αυτούς τους μήνες να μη μειώνεται. Εξαγγέλλει μέτρα, που όμως ακόμα δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια τον πανικό στην αγορά. Δηλαδή ούτε αύξηση εσόδων-μείωση δαπανών από τα μέτρα, αλλά και μείωση εσόδων από το πάγωμα στην αγορά. Η ανάπτυξη το 2009 έκλεισε με -2%, το 2010 είναι πιθανόν να κλείσει με 2,5%, ίσως και περισσότερο όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης βλέποντας την δυστοκία και τα αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης προέβησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μόνο η Moody's διατήρησε αξιολόγηση Ά, πρόσφατα όμως δήλωσε ότι θα επανακτιμήσει τη βαθμολογία της. Εξαρτώμεθα επομένως από την Moody's και δήλωση ΕΚΤ ότι θα δεχθεί κρατικά ομόλογα με ελαστικά κριτήρια και το 2011. Διαπραγμάτευση που δεν φαίνεται να έχει γίνει επαρκώς από την κυβέρνηση. * Έστρεψε τα φώτα δημοσιότητας στην Ελλάδα με καταστροφικές δηλώσεις περί διαφθοράς και επικείμενης χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα όλα τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται καθημερινά. * Μόλις ανέλαβε έκανε απερίσκεπτα και ανεύθυνα επανεκτίμηση του ελλείμματος, μία σαφώς πολιτική εσωτερική κίνηση. Με πολλαπλές διεθνείς επιπτώσεις για την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και της Eurostat. * Έμπλεξε από την αρχή το ΔΝΤ λέγοντας ότι συμβουλεύεται τον D.S. Kahn, ενώ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη εμπλοκή του ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Το ΔΝΤ αποτελεί κόκκινη γραμμή για ΕΕ, το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις των Γερμανών, αλλά και της Γαλλίδας υπουργού οικονομικών. Θεωρείται από τους ευρωπαίους θεσμός που ελέγχεται από ΗΠΑ, ποτέ δεν έχει ψηφίσει εναντίον συμφερόντων ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ προτείνεται από Βρετανικά & Αμερικάνικα ΜΜΕ, από αναλυτές της εκεί όχθης αλλά και πολιτικούς όπως ο Μπράουν. Ευτυχώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, αν και ο υπουργός οικονομικών σε μια βλακώδη κίνηση υποτιθέμενου εκβιασμού, δεν το αποκλείει.Από το 74 η χώρα έχει στρατηγικό σταθερό προσανατολισμό στην ΕΕ. Ο ΓΑΠ με τις δηλώσεις του, τις διεθνείς επαφές και προτεραιότητές του φαίνεται ότι τον αμφισβητεί και αυτό εισπράτεται από εταίρους στην ΟΝΕ, με αρνητικές συνέπειες στην στήριξη τους. Στην σχέση ΗΠΑ-Κίνας που στις μέρες μας δοκιμάζεται και αναπροσδιορίζεται, η ΕΕ θέλει να παίξει ρόλο και οι κινήσεις του ΓΑΠ εισπράτονται αρνητικά από τον πυρήνα της ΟΝΕ. Υπάρχουν προτάσεις στην ΕΕ η νομισματική ισοτιμία να μην κρίνεται μόνο ανάμεσα στο δολλάριο και το γουάν, αλλά και με συμμετοχή του Ευρώ. Είναι κατανοητή επομένως η σημασία που αποδίδεται σε κάθε κίνηση που αποδυναμώνει την ΟΝΕ.

yperpasok

Read more...

Την κρίση τους να πληρώσουν οι κλέφτες που τα έφαγαν!





Read more...

Το γερμανικό περιοδικό Focus...



Nr. 8 vom 22. Februar 2010...έχει υπερβεί τα εσκαμμένα!

Από το http://tvstarnews24.blogspot.com/

Στο γερμανικό περιοδικό focus στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται η Αφροδίτη της μύλου σε άσεμνη παράσταση και ο τίτλος του περιοδικού "Απατεώνες στην ευρω-οικογένεια. Oι απατεώνες του νότου θα αρπάξουν τα λεφτά των τίμιων γερμανών φορολογούμενων".




Read more...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΙΜ ΓΙΑ 100.000 ΣΠΙΤΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ευρω-πριμ της τάξεως των 2.000- 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το περιβόητο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να εφαρμοστεί τον Ιούνιο. Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των...
προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εργασίες που θα επιδοτούνται
Αναφορικά με τις εργασίες που θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν στο κείμενό τους οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Έστω, για παράδειγμα, δικαιούχος που επιλέγει τη λύση του επιδοτούμενου δανείου από τράπεζα για να κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο διαμέρισμά του. Το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και δεδομένου ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας είναι το 6%, αν το κράτος το επιδοτήσει κατά 100%, σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λάβει στην ουσία ενίσχυση 2.000- 3.000 ευρώ.
Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (γνωστού ως ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν. Το σχέδιο οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, καθώς ενσωματώνονται κάποιες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση- προ μερικών εβδομάδων- της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).
Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις
Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην αγορά οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτού του είδους, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι θα πρέπει να διαθέτουν. Εξαιτίας και της κρίσης στην οικοδομή, είναι πολλές χιλιάδες οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.
Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο (φυσικοί, μαθηματικοί και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον).

/fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"... ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...







Read more...

ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το είδος της «στήριξης» που θα έχει η Ελλάδα, στην περίπτωση που υποστεί νέα επίθεση από τους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους, φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Όπως αφήνει να διαφανεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλίες με συνεργάτες του, το όλο θέμα είναι αντικείμενο ενός σκληρού πόκερ στο τετράγωνο... μεταξύ Αθήνας- Βερολίνου- Παρισίων- Βρυξελλών και έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με χαμηλά επιτόκια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επίμονες διαρροές στον ξένο Τύπο μιλούν για την παροχή στην Ελλάδα υπό μορφή δανεισμού ενός πακέτου που μπορεί να φτάσει ώς τα 25 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από κανέναν, επιζητεί μόνο τη στήριξη της Ευρώπης έναντι της κερδοσκοπίας των διεθνών αγορών.
Στο ΒΒC
Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΒΒC (στη δημοφιλή εκπομπή του Άντριου Μουρ), ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για οικονομική βοήθεια, έκανε όμως πρώτη φορά λόγο για ένα «καινούργιο χρηματοοικονομικό εργαλείο». Είπε μόνο ότι η Ελλάδα θα ήθελε να έχει τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των αγορών ώστε να δανείζεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι άλλες χώρες. Και άφησε να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, και μόνο τότε, η πολιτική στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει και πιο «ουσιαστική» μορφή με την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων προς τη χώρα υπό μορφή δανείου, το οποίο θα εξυπηρετηθεί από την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν μιλάει σε καμιά περίπτωση για «δωρεά», αλλά για χρήματα που θα επιστραφούν. Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες ερμηνεύουν τα παραπάνω με έναν και μόνο τρόπο- ότι έχει πλέον «κλειδώσει» το γεγονός πως η Ελλάδα θα στηριχθεί από την Ένωση στις δανειακές της ανάγκες αμέσως μόλις ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων ώστε να διασφαλισθεί ο στόχος της επίτευξης της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%. Το γεγονός μάλιστα ότι μιλά πλέον γι΄ αυτό και ο κ. Παπανδρέου υποδεικνύει πως έχει υπάρξει μια ανταλλαγή: μέτρα επιπλέον από την Ελλάδα- στήριξη από την Ευρώπη.
Πώς θα γίνει αυτή η στήριξη του ελληνικού δανεισμού; Το πιθανότερο σενάριο, κατά τους κοινοτικούς αξιωματούχους, είναι να αγοράσουν ορισμένοι εταίροι τής ευρωζώνης ελληνικά ομόλογα σε λογικά επιτόκια ή να παράσχουν εγγυήσεις για τα ελληνικά ομόλογα ώστε αυτά να αγοραστούν από δικές τους τράπεζες. Δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας να είναι με δόσεις, ώστε να διατηρείται η πίεση για εφαρμογή των υπεσχημένων μέτρων. Δημοσίευμα πάντως του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει έτοιμο σχέδιο στήριξης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας με επιμερισμό ενός ποσού των 25 δισ. ευρώ μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, διαψεύσθηκε από Γερμανούς παράγοντες.
Στη συνέντευξή του στο ΒΒC, ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά «δώστε μας χρόνο, δώστε μας στήριξη- και δεν μιλώ για οικονομική, αλλά και πολιτική στήριξη- προκειμένου να αποδείξουμε ότι κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και ότι είμαστε και πάλι αξιόπιστοι» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη δανεισμού. Οι ανάγκες μας για δανεισμό είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που λέμε είναι απλά ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, προκειμένου να μπορέσουμε να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και οι υπόλοιπες χώρες και όχι με τα υψηλά επιτόκια που υπονομεύουν τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων».
Διαψεύσεις για ΔΝΤ
«Δεν είναι στις προθέσεις μου να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δηλώνει ξεκάθαρα ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλίες που έχει με τους συνεργάτες του. Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως θεωρεί «άκυρη εντελώς» την όλη συζήτηση για το ΔΝΤ. Σε διάψευση περί ΔΝΤ προέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, είναι στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε».
fimotro


Read more...

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ Ε.Ε.


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Το οικονομικό επιτελείο μετρά την αποδοτικότητα αλλά και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα έκτακτα μέτρα και ετοιμάζεται να υποδεχθεί κλιμάκιο εκ Βρυξελλών, το οποίο καταφθάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα. Οι ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...
και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκινούν από αύριο επαφές, εν αναμονή της άφιξης του επιτρόπου Ολι Ρεν την ερχόμενη εβδομάδα.
Με δεδομένη την ασφυκτική πίεση των εταίρων για την άμεση προσφυγή σε νέα μέτρα, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε τρία σενάρια για τις επικείμενες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος στο 8,7%.
Ο χρόνος των ανακοινώσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό από τον πρωθυπουργό, όπως έγινε και με τη γνωστοποίηση του προηγούμενου πακέτου μέτρων («πάγωμα» μισθών και αύξηση του φόρου στα καύσιμα), εν όψει και της ανάγκης για προσφυγή σε νέο δανεισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρώτο σενάριο περιέχει:
Περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, ώστε η εξοικονόμηση πόρων να φθάσει το 20%. Ηδη έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για δημιουργία αποθεματικού στα κονδύλια που χορηγούνται στα υπουργεία (πλην μισθών και συντάξεων) ίσου με το 10% της συνολικής δαπάνης. Το αποθεματικό αυτό πιθανότατα θα διπλασιαστεί.
«Ψαλίδισμα» των κονδυλίων για επενδύσεις, επιχορηγήσεις και κόψιμο του επιπλέον 1 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση της Παιδείας, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Οσον αφορά τις επενδύσεις, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζεται για το τρέχον έτος στα 10,3 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται μια συρρίκνωσή του κατά 10%. Αλλωστε, μείωση των κρατικών επενδύσεων έχει ζητήσει και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ.
Νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα και φορολόγηση με ειδικό καθεστώς των ειδών πολυτελείας. Υπολογίζεται ότι αν αυξηθεί ο ειδικός φόρος σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης κατά 15%, τα πρόσθετα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Το ΦΠΑ
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιπρόσθετα και την αναπροσαρμογή κατά δύο μονάδες των συντελεστών του ΦΠΑ, ώστε να πάνε στο 11% και 21% από 9% και 19% σήμερα. Το μέτρο κοστολογείται πολύ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ που θα απέφερε στα δημόσια ταμεία υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή δεν είχαμε την αναμενόμενη βουτιά της κατανάλωσης. Στα πλην του μέτρου και η αλυσιδωτή εκτόξευση τιμών και πληθωρισμού που θα επιφέρει.
Στο τρίτο σενάριο μαζί με τα παραπάνω μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ως ύστατη λύση η κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων για το τρέχον έτος. Στην κυβέρνηση μάλιστα συζητούν για 14ο μισθό με τη μορφή... μπόνους. Δηλαδή να ανακοινωθεί το κόψιμό του κι αν η εικόνα βελτιωθεί και εκτελεστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, να δοθεί τελικά στο τέλος του έτους.
Για τον 14ο μισθό πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται ανοιχτά κατά του μέτρου, με το σκεπτικό πως είναι το πλέον επώδυνο, καθώς πλήττει κυρίως τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν εναλλακτικές λύσεις με το ίδιο ποσοτικό αποτέλεσμα (εξοικονόμηση 1 με 1,2 δισ. ευρώ). Δεν είναι τυχαίο ότι συζητείται έντονα να μη δοθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ στην Παιδεία.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι κοινοτικοί εταίροι, οι οποίοι σε προσκήνιο και παρασκήνιο εμμένουν για δραστικά και σκληρά μέτρα.
Θεωρείται βέβαιο πως μέχρι τις 16 Μαρτίου και τη συνεδρίαση του Εκοφίν θα παιχτεί ένα «σκληρό» πόκερ μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας. Γιατί από εκεί και πέρα τα μέτρα θα επιβάλλονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
fimotro


Read more...

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΑΓΟΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Κ. Στάμου

Ενώ απομένει μόλις ένα 15νθήμερο για να καταδειχθεί αν στην Ελλάδα επιβάλλεται άλλο ένα -επαχθέστερο- κύμα λιτότητας και το κοινοτικό μαγειρείο καλά κρατεί, στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο γραμμές για την αντιμετώπιση των πιέσεων των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μία θέλει την αναβολή των νέων σκληρών μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, φόρος πολυτελείας, νέα περικοπή μισθών) μέχρις ότου φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους...
ηγέτες, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η απόφαση του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής για πολιτική (αλλά και οικονομική) στήριξη της Ελλάδας.
Την απόφαση αυτή «ανέτρεψε» στην ουσία η απόφαση του πρόσφατου Ecofin, που «συνέστησε» στην Ελλάδα -στο πλαίσιο της σκληρής επιτήρησης- να λάβει πρόσθετα μέτρα, γιατί οι αγορές με τη συμπεριφορά τους έδειξαν ότι όσα ανακοινώθηκαν θεωρούνται ανεπαρκή.
Στην κοινοτική «ανατροπή» αντιτάχθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την επαναφορά σε ισχύ της «κοινοτικής τάξης». Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του απέφυγε και πάλι να μιλήσει για οικονομική βοήθεια, αλλά είναι βέβαιο ότι η πολιτική στήριξη στην Ελλάδα ενσωματώνει και τη χρηματοδοτική στήριξη.
Πρόσθετα μέτρα
Η άλλη πλευρά -η λεγόμενη «δεύτερη γραμμή»- θέλει τη λήψη των πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να μη φανεί ότι επιβάλλονται από την Ε.Ε. Η αντιμετώπιση αυτή κρίνεται απλώς επικοινωνιακή, αφού θεωρεί βέβαιη την αναγκαστική προσφυγή τής κυβέρνησης σε νέα μέτρα. Απλώς θέλει να διαφυλάξει το ίματζ του ΠΑΣΟΚ, ιδίως εάν και όταν ενταθεί η κοινωνική αναταραχή (την Τετάρτη πραγματοποιείται η γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ).
Στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ήδη στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ, διότι διαφορετικά η εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας θα προσκρούσει σε ξέρα.
Επισκέψεις
Στο «μαγειρείο» που αναπτύσσεται, εντάσσεται η επίσκεψη στην Αθήνα των τριών κλιμακίων Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ και ακολούθως του επιτρόπου Ολι Ρεν. Τα κλιμάκια θεωρείται βέβαιο ότι θα προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα μέτρα.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επισημάνουν δήθεν στοιχεία αβεβαιότητας στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος (π.χ. ύφεση μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα αρχικώς) και θα υποβάλουν στους Οργανισμούς τις σχετικές αναφορές. Με τις αναφορές αυτές ανά χείρας ο επίτροπος Ολι Ρεν θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα ζητήσει τα πρόσθετα μέτρα. Θα δημιουργηθεί έτσι το κλίμα για την επιβολή των μέτρων, είτε την επόμενη εβδομάδα είτε στο Ecofin του Μαρτίου (15 - 16 του μήνα).

fimotro

Read more...