Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΑΓΟΡΩΝ


Ρεπορτάζ : Κ. Τσουπαρόπουλος - Κ. Στάμου

Ενώ απομένει μόλις ένα 15νθήμερο για να καταδειχθεί αν στην Ελλάδα επιβάλλεται άλλο ένα -επαχθέστερο- κύμα λιτότητας και το κοινοτικό μαγειρείο καλά κρατεί, στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο γραμμές για την αντιμετώπιση των πιέσεων των αγορών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μία θέλει την αναβολή των νέων σκληρών μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, φόρος πολυτελείας, νέα περικοπή μισθών) μέχρις ότου φανούν τα αποτελέσματα των πολιτικών παρεμβάσεων του πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους...
ηγέτες, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η απόφαση του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής για πολιτική (αλλά και οικονομική) στήριξη της Ελλάδας.
Την απόφαση αυτή «ανέτρεψε» στην ουσία η απόφαση του πρόσφατου Ecofin, που «συνέστησε» στην Ελλάδα -στο πλαίσιο της σκληρής επιτήρησης- να λάβει πρόσθετα μέτρα, γιατί οι αγορές με τη συμπεριφορά τους έδειξαν ότι όσα ανακοινώθηκαν θεωρούνται ανεπαρκή.
Στην κοινοτική «ανατροπή» αντιτάχθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την επαναφορά σε ισχύ της «κοινοτικής τάξης». Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του απέφυγε και πάλι να μιλήσει για οικονομική βοήθεια, αλλά είναι βέβαιο ότι η πολιτική στήριξη στην Ελλάδα ενσωματώνει και τη χρηματοδοτική στήριξη.
Πρόσθετα μέτρα
Η άλλη πλευρά -η λεγόμενη «δεύτερη γραμμή»- θέλει τη λήψη των πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να μη φανεί ότι επιβάλλονται από την Ε.Ε. Η αντιμετώπιση αυτή κρίνεται απλώς επικοινωνιακή, αφού θεωρεί βέβαιη την αναγκαστική προσφυγή τής κυβέρνησης σε νέα μέτρα. Απλώς θέλει να διαφυλάξει το ίματζ του ΠΑΣΟΚ, ιδίως εάν και όταν ενταθεί η κοινωνική αναταραχή (την Τετάρτη πραγματοποιείται η γενική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ).
Στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ήδη στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ, διότι διαφορετικά η εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας θα προσκρούσει σε ξέρα.
Επισκέψεις
Στο «μαγειρείο» που αναπτύσσεται, εντάσσεται η επίσκεψη στην Αθήνα των τριών κλιμακίων Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ και ακολούθως του επιτρόπου Ολι Ρεν. Τα κλιμάκια θεωρείται βέβαιο ότι θα προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα μέτρα.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα επισημάνουν δήθεν στοιχεία αβεβαιότητας στην επίτευξη των στόχων του Προγράμματος (π.χ. ύφεση μεγαλύτερη από την προβλεφθείσα αρχικώς) και θα υποβάλουν στους Οργανισμούς τις σχετικές αναφορές. Με τις αναφορές αυτές ανά χείρας ο επίτροπος Ολι Ρεν θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα ζητήσει τα πρόσθετα μέτρα. Θα δημιουργηθεί έτσι το κλίμα για την επιβολή των μέτρων, είτε την επόμενη εβδομάδα είτε στο Ecofin του Μαρτίου (15 - 16 του μήνα).

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: