(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ευρω-πριμ της τάξεως των 2.000- 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο προβλέπει στην τελική μορφή του το περιβόητο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών από το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο να εφαρμοστεί τον Ιούνιο. Το σχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε παίρνοντας απευθείας επιδότηση για το κόστος των... προτεινόμενων εργασιών (με μέγιστο ποσοστό το 30% του κόστους) είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση του επιτοκίου που μπορεί να φθάσει και το 100%. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το σπίτι θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να είναι γνωστό ποια σημεία χρήζουν παρεμβάσεων. Το κόστος της επιθεώρησης δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίζει από ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο φιλοδοξεί να επωφεληθούν περίπου 45.000- 50.000 σπίτια από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων και άλλα 30.000- 40.000 από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες. Συνολικά έχει τεθεί ως στόχος να ικανοποιηθούν περίπου 100.000 δικαιούχοι (είτε μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες είτε ολόκληρα κτίρια), αντί για τους μόλις 15.000 του αρχικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, επιπλέον κονδύλια, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του υπουργείου Οικονομίας είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εργασίες που θα επιδοτούνται
Αναφορικά με τις εργασίες που θα επιδοτούνται, θα είναι εκείνες που θα προτείνουν στο κείμενό τους οι ενεργειακοί επιθεωρητές, όπως θερμομόνωση κελύφους, αλλαγές κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρα και λέβητα, καθώς επίσης τοποθέτηση σκιάστρων για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση κλιματιστικών συσκευών και επομένως την εξοικονόμηση ενέργειας. Έστω, για παράδειγμα, δικαιούχος που επιλέγει τη λύση του επιδοτούμενου δανείου από τράπεζα για να κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο διαμέρισμά του. Το δάνειο είναι ύψους 15.000 ευρώ και δεδομένου ότι το μέσο τραπεζικό επιτόκιο αυτής της κατηγορίας είναι το 6%, αν το κράτος το επιδοτήσει κατά 100%, σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα λάβει στην ουσία ενίσχυση 2.000- 3.000 ευρώ.
Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν μαζί με το τελικό σχέδιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (γνωστού ως ΚΕΝΑΚ) που προβλέπει υποχρεωτικές ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια κτίρια, αλλά και τα παλαιά εφόσον αυτά πρόκειται να πωληθούν. Το σχέδιο οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, καθώς ενσωματώνονται κάποιες αλλαγές μετά την ολοκλήρωση- προ μερικών εβδομάδων- της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ενεργειακά όρια που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό είναι ελαστικά, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για παρεμβάσεις μεγάλου κόστους. Έτσι, ένα νεόδμητο, για παράδειγμα, ακίνητο θα μπορεί σχετικά εύκολα να λάβει θετική αξιολόγηση (να καταταγεί, για παράδειγμα, στην κλάση Β), ώστε εν συνεχεία να μην απαιτούνται πολύ κοστοβόρες παρεμβάσεις για να ανέβει κατηγορία (Α ή Α+).
Τον Μάιο οι πρώτες επιθεωρήσεις
Εντός του Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην αγορά οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτού του είδους, αφού μαζί με τον ΚΕΝΑΚ θα ανακοινωθεί και το προεδρικό διάταγμα για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, που θα ορίζει τι θα πρέπει να διαθέτουν. Εξαιτίας και της κρίσης στην οικοδομή, είναι πολλές χιλιάδες οι μηχανικοί και οι απόφοιτοι ΤΕΙ (από το σύνολο των 300.000 πανελλαδικά) που περιμένουν με ενδιαφέρον το νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.
Το νέο καθεστώς θα έχει μια μεταβατική περίοδο 8 μηνών από την ισχύ του, κατά την οποία δυνατότητα να κάνουν επιθεωρήσεις θα έχουν μόνο μηχανικοί, εφόσον έχουν εμπειρία 10 ετών και άνω. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν διεξαχθεί τα σχετικά σεμινάρια που ετοιμάζει το ΤΕΕ, ώστε να εκπαιδευθούν όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο (φυσικοί, μαθηματικοί και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον).
/fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου