Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

O ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...


Read more...

«Κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο, για να ξεσηκώσουμε τους Τούρκους κατά των Ελλήνων»

Aντιδράσεις στην Κύπρο από την ομολογία σόκ


http://img.protothema.gr
Αίσθηση προκαλεί η δημόσια ομολογία του Τούρκου στρατηγού ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου πως πριν από το 1964, κατά τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο, Τούρκοι πυρπόλησαν μουσουλμανικό τέμενος προκειμένου να υποδαυλίσουν το μίσος των Τουρκοκυπρίων κατά των Ελληνοκυπρίων.
Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο HABERTURK για τη δράση της υπηρεσίας του, ο απόστρατος σήμερα στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου παραδέχτηκε: «Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί. Εμείς κάψαμε τζαμιά στην Κύπρο».
Στα κατεχόμενα, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως δεν ευσταθούν οι δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού, αν και παραδέχτηκε ότι Τούρκοι τοποθέτησαν τη βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου το 1958 στη Λευκωσία, αλλά δικαιολογήθηκε ότι η ενέργεια αυτή δεν κατευθυνόταν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, «αλλά ήταν μια πράξη δύο νεαρών Τουρκοκυπρίων» και ο ίδιος πληροφορήθηκε την αλήθεια για τους δράστες, έπειτα από επτά χρόνια.
Ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης ΤΜΤ Χασάν Κεσκίν δήλωσε ευθαρσώς: «Αν ο στρατηγός προέβη στη δήλωση αυτή, σημαίνει ότι έτσι έχουν τα πράγματα».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Φερντί Σογέρ καυτηρίασε την ομολογία Γιρμιμπέσογλου, λέγοντας: «Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα στην Κύπρο. Οι προβοκατόρικες ενέργειες της εποχής αποσκοπούσαν στην πόλωση κα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ξένων».
Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε ότι βομβαρδίστηκαν τζαμιά για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ότι αυτό ήταν έργο του τουρκικού βαθέως κράτους, το οποίο παρουσίασε ως δράστες τους Ελληνοκυπρίους. Πρόσθεσε, όμως, ότι «και το βαθύ κράτος των Ελληνοκυπρίων έκαψε εκκλησίες και παρουσίασε ως δράστες τους Τουρκοκυπρίους. Αυτοί είναι οι λόγοι που προκάλεσαν τους πολέμους στο νησί», ισχυρίστηκε.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» προβάλλει την ομολογία του Τούρκου στρατηγού υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμείς βομβαρδίσαμε τα τζαμιά». Αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση κατά των τζαμιών Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ το 1962 και γράφει ότι οι δημοσιογράφοι Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν θα αποκάλυπταν τους δράστες, γι’ αυτό και δολοφονήθηκαν το 1962.

Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από την κυπριακή κυβέρνηση για τις αποκαλύψεις Γιρμιμπέσογλου, ενώ από τα κυπριακά κόμματα μόνο η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία τονίζει: «είναι εξόχως αποκαλυπτική, αλλά κυρίως διδακτική η ξετσίπωτη ομολογία του Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, απόστρατου στρατηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην στελέχους της διεύθυνσης ανορθόδοξου πολέμου στην Τουρκία, ότι υπήρξε εμπρησμός από τους ίδιους τους Τούρκους τζαμιού στην Κύπρο για να δημιουργηθούν αισθήματα μίσους κατά των Ελλήνων». Η ανακοίνωση προχωρεί και σε έμμεση αναφορά της «φωτογραφίζει» το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η ομολογία είναι διδακτική «για όσους τα τελευταία χρόνια ανιστόρητα υποστηρίζουν ότι δήθεν ευθύνεται ο κυπριακός Ελληνισμός για την τουρκοανταρσία του 1963-64 και όσα ακολούθησαν».
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυνική ομολογία του Τούρκου απόστρατου στρατηγού θα συνετίσει όσους με εθνική απερισκεψία προσπαθούν να διαστρέψουν την ιστορική αλήθεια και να δημιουργήσουν αισθήματα συλλογικής ενοχής στον κυπριακό Ελληνισμό».

Read more...

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι!»

Νέο «ξεσπάθωμα» Πάγκαλου


http://img.protothema.gr
Νέα, σκληρή επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, λίγες ημέρες μετά το «τα λεφτά τα φάγαμε μαζί, γιατί σας διορίσαμε στο Δημόσιο», που είχε πει στη Βουλή.

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «άχρηστο» το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για φαυλοκρατία διορισμών και περιέγραψε την ανάγκη «να αδυνατίσει το κράτος από άχρηστους φορείς».

«Επί χρόνια διορίζαμε για πελατειακούς λόγους» είπε ακόμη ο κ. Πάγκαλος, κληθείς να διορίσει τα λόγια του στη Βουλή, προ ολίγων ημερών. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι από 200.000 και είναι 1.000.000. Δύο στους τρεις είναι άχρηστοι».

Εξηγώντας δε, το «μαζί τα φάγαμε», υπογράμμισε ότι «έχει έρθει η ώρα να υπάρξουν αντικειμενικές διαδικασίες πρόσληψης και εξέλιξης σε όλο το Δημόσιο, να κατανοηθεί από τους πολίτες ότι το Δημόσιο διανέμει, καταναλώνει, αλλά δεν παράγει». «Μου μιλάνε για εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ποιους εργαζόμενους; Οι εργαζόμενοι παράγουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προσέθεσε: «Η τεράστια πλειονότητα των πολιτών, αυτοί που μοχθούν από το πρωί ως το βράδυ και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του έθνους, είναι ο ιδιωτικός τομέας, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

«Έχω σκοπό να συνεχίσω να λέω τα αυτονόητα» σημείωσε επίσης, ενώ... απολαυστικός ήταν και όταν του έγινε η παρατήρηση ότι η πρόσφατη απογραφή έδειξε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, έναντι του 1.000.000 που εκείνος επικαλέστηκε: «Ναι, αλλά αν βάλουμε μέσα ΔΕΚΟ.. μέκο και... σέκο...».
Read more...

Το «μήνυμα» του Πρωθυπουργού στις Τράπεζες


Του Θανάση Παπαδή

Ηχηρό μήνυμα Γ. Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα στις τράπεζες, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι θα μείνει μόνο μία κρατική τράπεζα και δύο έως τρεις ιδιωτικές. Με τις δηλώσεις αυτές από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός υποδηλώνει με απόλυτη σαφήνεια τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον κλάδο και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν παραδοθούν από τους συμβούλους οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των κρατικών συμμετοχών στον τραπεζικό τομέα, αλλά και την γενικότερη αναδιάρθρωση του κλάδου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση «πόσες θα τράπεζες θα θέλατε ιδανικά», απάντησε «προσδοκώ πως θα υπάρχει μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές». Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των τραπεζιτών λέγοντας «αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε». Αναφερόμενος στον κλάδο και το πόσο ισχυρός είναι εν μέσω κρίσης της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε πως «διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εγγενώς υγιές.
Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδος, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις τράπεζες». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή, «αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη την ΝΑ Ευρώπη πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε επομένως και ένα ισχυρό τραπεζικό τομέα».

Στη συνέντευξή του στο Reuters ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για τον προσδιορισμό του χρόνου που γίνει κάτι τέτοιο, «δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι μπορεί και να διαψευσθώ», άφησε όμως με σαφήνεια να εννοηθεί πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι αυτό να γίνει μέσα στο 2011.


Αγορές
Ήταν όμως σαφής, πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, θα πρέπει να συνοδεύεται και με την παροχή εγγυήσεων, πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει επιτυχία «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε χωρίς να προεξοφλούμε τη θετική αντίδραση των αγορών». Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε και μία νότα αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα τονίζοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή «επιδιώκουμε τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις», ενώ σημείωσε ότι «προκειμένου η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια, η ναυτιλία, η γεωργία και η μεσογειακή διατροφή» .


Σκανδαλίδης Κώστας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέα διάσταση στον υπό διαμόρφωση τραπεζικό χάρτη έδωσε χθες με δηλώσεις του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας ότι «η τρόικα μας ζήτησε να κλείσουμε την Αγροτική Τράπεζα» και αυτό διότι, όπως τόνισε, «η τρόικα θεωρεί πως νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Ο υπουργός τόνισε, πως «δίνουμε μία μάχη μαζί με τη διοίκηση της ΑΤΕ, προκειμένου να συντηρήσουμε τον αιμοδότη της αγροτιάς και να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο».

Όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, υπάρχει σχέδιο για επέκταση των δραστηριοτήτων της τράπεζας που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, το οποίο όμως θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της ΑΤΕ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ





Read more...

Σκάει το παραδικαστικό Νο 2...


Η μεγάλη αποκάλυψη του Nonews-NEWS...
Το λέγαμε εδώ και μήνες και οι "αρμόδιοι" το διέψευδαν. Μεγάλο κύκλωμα με πρωταγωνιστές δικηγόρους και δικαστές. Σήμερα δίνει πληροφορίες για το θέμα το ΒΗΜΑ:
"Το μεγάλο κόλπο της «συμμορίας των 20»
Στα ίχνη ενός νέου μεγάλου παραδικαστικού κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 20 άτομα- δικηγόροι, ιδιώτες και...

...πιθανόν δικαστικοί λειτουργοί- βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κύκλωμα εξαπατούσε ιδιώτες αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο και υφάρπαζε με διάφορα «τρυκ» μεγάλα χρηματικά ποσά, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολιτών, εξασφαλίζοντας ύποπτης προέλευσης δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ανακαλυφθεί ότι το ίδιο σύστημα είχε συστήσει περίπου 170 εταιρείες-«μαϊμούδες» με σκοπό να παραπλανεί ανυποψίαστους πολίτες με εικονικές συναλλαγές.

Ακόμη, σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες- που ήδη ερευνώνται από τις διωκτικές αρχές- το ίδιο κύκλωμα φέρεται να είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, συνδικαλιστές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή υπάλληλων Εφοριών και πιστωτικών ιδρυμάτων, αστυνομικών, δικαστικών επιμελητών και άλλων. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μια «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση». Τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, ενώ συνεχή ενημέρωση για την υπόθεση έχουν ο Εισαγγελέας του Αρείου Πά γου κ. Ι. Τέντες αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεγάλο τμήμα αυτής της έρευνας διεξάγει η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος υποκλοπών.

Πρωταγωνιστές του κυκλώματος φέρονται ένας επιχειρηματίας με ποινικές εμπλοκές και ακόμη ένα άτομο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για παρεμφερή υπόθεση.

Κύριο ρόλο φαίνεται ότι είχαν δικηγόροι- ανάμεσα στους οποίους στενοί συγγενείς ανώτερων και ανώτατων δικαστών- οι οποίοι συνέτασσαν πλαστά ή παράτυπα δικαστικά έγγραφα προκειμένου το κύκλωμα να αποκομίζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε συνεργασία με την ΕΥΠ, επιχειρούσε να συγκεντρώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα στοιχεία για ενδεχόμενη συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα επίορκων δικαστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα κυριότητας για να ιδιοποιηθούν ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για τα οποία δεν υπήρχε καμιά «εκδήλωση ενδιαφέροντος» ή συναλλακτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια.

Σε άλλες περιπτώσεις, το κύκλωμα αποσπούσε μεγάλα ποσά με το «τρυκ» των οικονομικών απαιτήσεων συνεργείων που υποτίθεται ότι πραγματοποίησαν στο ακίνητο τεχνικές εργασίες.

Χτυπούσαν στους πλειστηριασμούς ακινήτων
Προνομιακό πεδίο για τη δράση του κυκλώματος ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από πιστωτικά ιδρύματα. Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και τους πρότειναν μια φαινομενικά απλή και «αθώα» λύση προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός, με αντάλλαγμα μια μικρή αμοιβή. Οι δικηγόροι και οι ιδιώτεςμέλη του κυκλώματος συνέτασσαν έγγραφα με προγενέστερη του πλειστηριασμού ημερομηνία, στα οποία φαινόταν να προκύπτουν δικές τους οικονομικές απαιτήσεις- συνήθως ισόποσες της αξίας του ακινήτου- από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Ετσι, λοιπόν, η τράπεζα λόγω αυτής της «προγενέστερης οικονομικής εκκρεμότητας», αποχωρούσε από τη διεκδίκηση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου. Ενώ λοιπόν ο αδαής πολίτης-πελάτης του κυκλώματος πίστευε ότι το ακίνητο του είχε σωθεί, τα μέλη του κυκλώματος, στα οποία είχε απευθυνθεί, του ζητούσαν μετά λεφτά για τα «εικονικά χρέη» που είχε απέναντί τους, με βάση τα έγγραφα που είχε υπογράψει, καθώς νόμιζε ότι αυτό είναι μόνο ένα «σωτήριο κόλπο» απέναντι στην πίεση των τραπεζών.
Του Βασίλη Λαμπρόπουλου"


Read more...

Στο σκαμνί ο "παραπλανηθείς" εισαγγελέας Σανιδάς...


Έρευνα σε βάρος του για το Βατοπαίδι...
Ο άνθρωπος που προσπάθησε να κουκουλώσει το σκάνδαλο κι είχε το θράσος να ισχυρίζεται ότι εξαιτίας του άρχισε η έρευνα, πρόκειται τώρα να κάτσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Οι καταθέσεις των εισαγγελέων Κολιούση, Καρούτσου και Σωτηροπούλου τον καίνε.

Ο...

...Καστανίδης τις στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για τη διερεύνηση των πιθανών ευθυνών του στην έρευνα για το Βατοπαίδι.

Όλα εδώ πληρώνονται...


Read more...

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓOY


Ρεπορτάζ: Βούλα Κεχαγιά
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Ο Οκτώβριος θα µπορούσε να είναι ένας πολύ καλός µήνας για τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση στις 4 του µήνα συµπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία, και µία ηµέρα πριν ο Γιώργος Παπανδρέου βραβεύεται στο Βερολίνο από το ίδρυµα Die Quadriga και τον πρόεδρο της Deutche Βank κ. Ακερµαν ως η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της χρονιάς...
για τις προσπάθειές του να σώσει την ελληνική οικονοµία από τη χρεοκοπία.
Παρ’ όλα αυτά, ο επόµενοςµήνας θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος τόσο για τον Πρωθυπουργό όσο και για την κυβέρνηση.

Το ποδαρικό του κινέζου Πρωθυπουργού Γουέν Τζιαµπάο αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα θα µπορούσε να γίνει µε καλύτερους οιωνούς, αλλά το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα µας δεν είναι το ιδανικό. Οπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός της Κίνας δεν θα έρθει φέρνοντας πακέτο επενδύσεων στην Ελλάδα, αντιθέτως θα θέσει επί τάπητος τις εκκρεµότητες που υπάρχουν ανάµεσα στον κινεζικό κολοσσό της Cosco και τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς, οι οποίες έχουν προκαλέσει µερικώς τη δυσπιστία της κινεζικής πλευράς. «Ολα αυτά σε µια περίοδο που αναζητούµε εναγωνίως επενδυτές και πρέπει να αποδείξουµε την αξιοπιστία µας, δεν αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα µας» λέει κυβερνητικός παράγων, ο οποίος εκτιµά ότι η αξία της επίσκεψης του Γουέν Τζιαµπάο θα παραµείνει σε επίπεδο συµβολισµού. Ωστόσο, παρατηρεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει τον οµόλογό του πως πλέον στην Ελλάδα δηµιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις, πιθανότατα θα επικαλεστεί και τη σηµαντική επένδυση του Κατάρ στον τοµέα της ενέργειας.

Ηµιυπαίθριοι. Ακριβώς την εποµένη της αναχώρησης του κινέζου Πρωθυπουργού, την επέτειο της επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισµού για το 2011. Ηδη το οικονοµικό επιτελείο έχει εξηγήσει στον κ. Παπανδρέου ότι δεν µπορεί να καταλήξει σε ακριβείς εκτιµήσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των εσόδων, παρά µόνο να κάνει κάποιες προβλέψεις αφού η κατάσταση στην αγορά είναι ευµετάβλητη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση αναµένει 550 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισµού έχει εγγράψει και έσοδα 500 εκατ. ευρώ από αυθαίρετα. Οσον αφορά την περαίωση, το υπουργείο Οικονοµικών στοχεύει στη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ, οι πληροφορίες όµως φέρουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υπολογίζει τη συγκέντρωση εσόδων από τη συγκεκριµένη ρύθµιση στα 700 εκατ. ευρώ. Πετρέλαιο. Για τους νέους φόρους, οι πληροφορίες επιµένουν ότι θα επέλθει µία γενική αύξηση σε όσα προϊόντα βρίσκονται σήµερα σε καθεστώς ΦΠΑ ύψους 11% στο 13%. Οπως όµως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, «σε µια τόσο δύσκολη οικονοµική συγκυρία θα είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να εξηγήσει και να πείσει τους πολίτες ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι». Παράλληλα «ο κύβος ερρίφθη» σε ό,τι αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρµανσης και του πετρελαίου κίνησης και η ρύθµιση θα εφαρµοστεί από τον Οκτώβριο του 2011. Ολα αυτά, ενώ η τρόικα πιέζει ασφυκτικά το οικονοµικό επιτελείο και ταυτόχρονα δεν κρύβει την ανησυχία της για την πορεία των εσόδων. Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου στα τέλη Δεκεµβρίου, διατυπώνουν όµως επιφυλάξεις ως προς την επιτυχία του στόχου να µειωθεί το έλλειµµα στο 8,1% του ΑΕΠ. «Αυτό µπορεί να γίνει ίσως µε κάποια µικρή απόκλιση» εξηγούν, αλλά συγχρόνως αναφέρουν ότι «είναι εξωπραγµατικό να µειωθεί το απόλυτο µέγεθος του ελλείµµατος από τα 32 δισ. ευρώ σε 18,5 δισ.».

Εκλογές. Τα δύσκολα όµως δεν θα περάσουν για τον πρωθυπουργό µε την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισµού. Στις 6 Οκτωβρίου «προσγειώνεται» στην ελληνική πραγµατικότητα αρχίζοντας περιοδείες ανά την Ελλάδα ενόψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα πραγµατοποιήσει περιοδείες στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ηπειρο και πιθανότατα στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. «Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες µετά την υπογραφή του Μνηµονίου και για την κυβέρνηση αποτελεί βαρόµετρο ο τρόπος αντίδρασης των πολιτών στην έξοδο του Πρωθυπουργού στην κοινωνία». Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει στις εκλογές του Νοεµβρίου «δηµοψηφισµατικό χαρακτήρα» για τον «Καλλικράτη» και εκ των πραγµάτων τοποθέτησε ψηλά τον πήχυ.

Read more...

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΩΖΟΝΤΑΙ...


Ρεπορτάζ : Ανδρέας Γ. Χριστοδουλάκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Περαίωση» και για τα αυθαίρετα, με μεγάλη μείωση των προστίμων κατά 50% σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που αδυνατεί να φέρει από άλλες πηγές στον κρατικό κορβανά. Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών με την «εκπτωτική» κίνηση (που έχει...
τη στήριξη τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και του Εσωτερικών) είναι η είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο 2011.
Τα υπουργεία Οικονομικών, ΥΠΕΚΑ και Εσωτερικών σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, άλλοτε με την ξεχωριστή συμμετοχή της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Γ. Ντόλιου και άλλοτε σε επίπεδο γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπίστωσαν ότι τα βασικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων δεν εισπράττονται τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα είναι δύο: πρώτον, η έντονη απροθυμία του κρατικού μηχανισμού (κυρίως των πολεοδομιών) να κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και, δεύτερον και κυριότερο, το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται ύστερα από καταγγελίες θεωρούνται από τους αυθαίρετους οικιστές αλλά και από κυβερνητικούς παράγοντες πολύ υψηλά, κυρίως σήμερα που είναι μια εποχή «ισχνών αγελάδων».
Για παράδειγμα ένα αυθαίρετο κτίσμα που χρησιμοποιείται ως εξοχική κατοικία σε μια «καλή» περιοχή της Αττικής με εμβαδόν 100 τετραγωνικά, θα δεχτεί σήμερα πρόστιμο περίπου 100.000 ευρώ προκειμένου να διατηρηθεί και όχι φυσικά να νομιμοποιηθεί, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σύνταγμα και από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ύψος του προστίμου θεωρείται από τους ιδιοκτήτες πολύ υψηλό και απλώς δεν το καταβάλλουν, υπολογίζοντας ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μαζικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Τέτοια αυθαίρετα υπάρχουν κατά χιλιάδες στην Ανατολική Αττική και έχουν σε κάποιο βαθμό καταγραφεί, επίσης κατά πολλές εκατοντάδες, στις ακτές της Ηλείας, στην Κρήτη, στη Χαλκιδική, σε πολλά νησιά του Αιγαίου και επ΄ εσχάτοις στις ακτές τις Ηπείρου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να κτίζονται αυθαίρετα κατά εκατοντάδες, παρά τις απειλές περί κατεδάφισης, οι οποίες συνήθως δεν πραγματοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του ΤΕΕ, τα αυθαίρετα κτίσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 400.000 αλλά δεν υπάρχει καταγραφή ούτε κατά προσέγγιση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αλλά και μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ (και έμπειρα στελέχη του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) εκτιμούν ότι τα αυθαίρετα κτίσματα, αν συνυπολογιστούν και αυτά που έχουν σοβαρές αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίσματα, όπως, π.χ., έναν επιπλέον όροφο, είναι πάνω απο 600.000 σε όλη τη χώρα.

Με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή στο ύψος των προστίμων θα δοθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν σημαντικά μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης, περίπου στο ήμισυ του σημερινού, με δόσεις, και με έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε χρόνο θα προβλέπεται και ένα χαμηλό, άρα «ελκυστικό» πρόστιμο διατήρησης (εδώ αναμένεται να γίνει μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το σημερινό πρόστιμο διατήρησης) το οποίο να μπορεί να πληρωθεί από ένα μέσο νοικοκυριό.

Σήμερα το πρόστιμο για την ανέγερση αυθαιρέτου είναι ίσο με το 30% επί της αντικειμενικής αξίας και το πρόστιμο διατήρησης, ετησίως, ίσο με το 5% της αντικειμενικής αξίας. Με την έκπτωση του προστίμου θεωρείται ότι θα προσέλθουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ώστε να απαλλαγούν από την αγωνία της καταγγελίας, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις από εκβιασμούς κρατικών αξιωματούχων κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Τα χρήματα από τα πρόστιμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα καταλήξουν στο Πράσινο Ταμείο αλλά στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Υπάρχουν επίσης βεβαιωμένα πρόστιμα πολλών ετών που μυστηριωδώς δεν πληρώνονται.

Η «περαίωση» δεν θα αγγίζει όσα κτίσματα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους, που συνήθως είναι βίλες πολλών τετραγωνικών. Θα αφορά όμως, εκτός απο τα εντελώς αυθαίρετα κτίσματα, και τις παραβάσεις που έχουν γίνει σε- κατά τα άλλα- νόμιμα κτίσματα και δεν εντάσσονται στον νόμο για τους ημιυπαίθριους, όπως οι επεκτάσεις της οικοδομικής άδειας, ενώ μάλλον θα περιλαμβάνονται και τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

Για να πείσει, τέλος, τους αυθαίρετους οικιστές να προσέλθουν, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το «όπλο» του «Σώματος ορκωτών μηχανικών» που θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε «ύποπτες» περιοχές.

Read more...

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ


Στο υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων θα υπάγεται στο εξής το Λιμενικό Σώμα, αντί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) που κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όλες οι υπηρεσίες του Λιμενικού...
περιέρχονται στην ευθύνη του νεοσύστατου υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων.
Σημειώνεται ότι αφού είχε κατατεθεί στο ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ.,στις 17 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκε στο δικαστήριο έγγραφο του πρωθυπουργού, το οποίο επέφερε αλλαγές στο αρχικό κείμενο του σχεδίου Π.Δ. Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, μ τις αλλαγές που επήλθαν στο ΠΔ από το έγγραφο του πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Αντίθετα, με το αρχικό διάταγμα το Λιμενικό Σώμα υπαγόταν μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του ήταν μοιρασμένες μεταξύ υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη. Ακόμη, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι πρέπει να εξεταστεί εάν πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας η εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών, μετά την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, που έγινε στα υπουργεία.
Τέλος, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης στο Υπουργείο Οικονομίας, καθώς ορισμένες υπηρεσίες της έχουν ήδη μεταφερθεί στο υπουργείο Οικονομικών με προγενέστερο διάταγμα.
Read more...

Άρωμα Γυναίκας!...




Η Χριστίνα Αλίρη, ξέρει να εντυπωσιάζει. Η συνάντηση που είχε με τις κυρίες και δεσποινίδες του Ωραιοκάστρου, μας άφησε... άφωνους! Ή βραδιά ήταν ωραία, οι παρουσίες το ίδιο, αλλά κυρίως η υποψήφια Δήμαρχος του Δήμου Ωραιοκάστρου έκλεψε τις εντυπώσεις με τον άμεσο και απλό λόγο της. Καμιά φορά τα πολλά λόγια είναι περιττά, ο κόσμος δεν θέλει μεγαλοστομίες, θέλει αλήθειες και μυαλά με προχωρημένες σκέψεις. Ο νέος άνθρωπος δεν σημαίνει και απαραίτητα και νέος στις ιδέες και οράματα. Η Χριστίνα ευτυχώς τα έχει και τα δύο και το κυριότερο είναι σταθερή στις αρχές της, σε αντίθεση με κάποιους άλλους νέους που το εισιτήριο του πάνε έλα το έχουν πάνω – πάνω στο...τσεπάκι.

Read more...

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4i3R_M_Ye3Ojr0TMn0GYnANzKHYYhkisG8YX1OsuO4z62OMBgRcHcEYfA6CeayPZc-qYunXk8_3T9562mSTsx4U-0UBfy8WQvQaoE_VUEO4eKyUZvsilYBpDf7wgS2iryi6_gDl0AR9g/s1600/SPYRAKOY1.comΓεννήθηκα στην Αθήνα, και από το 1978 μένω στην Κηφισιά. Η καταγωγή μου είναι από τη Μάνη Λακωνίας, και τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Εχω ένα γυιό τον Χρήστο, Οικονομολόγο.
Είμαι πτυχιούχος του ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας Αθηνών και απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του DEREE-COLLEGE OF ATHENS.
Εργάστηκα για 25 χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και στο Υπουργείο Γεωργίας.
Εχω διατελέσει Γραμματέας της Γ! Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Νέας Κηφισιάς (2003-2005), καθώς και Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Κηφισιάς (2005-2007).
Το 2008 εκλέχτηκα μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Βόρειας Αθήνας.
Από τον Μάιο του 2010 είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου ΚΑΤ Κηφισιάς.
Η πολύχρονη εμπειρία μου στα κοινωνικά δρώμενα, η έντονη κοινωνική μου ευαισθησία καθώς και το όραμά μου για μιά πόλη πρότυπο, που θα μπορεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών - ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΦΩΣ - με ώθησαν σε μια κρίσιμη στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι προκλήσεις με την εφαρμογή του σχεδίου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" είναι μεγάλες, να θέσω για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Κηφισιάς-Ν.Ερυθραίας-Εκάλης.




Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ.ΕΛΕΝΑΣ ΖΕΡΒΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


Read more...