Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στο 20% της κύριας σύνταξης οι επικουρικές των ελλειμματικών ταμείων, λέει ο Γ.Κουτρουμάνης

Πλαφόν για τη σωτηρία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στο 20% του συντάξιμου μισθού θα περιοριστούν οι επικουρικές των ελλειμματικών ταμείων, λέει ο υπουργός Εργασίας, ενώ προαναγγέλλει και αυξήσεις εισφορών για τα εφάπαξ από το 2012.

Μιλώντας στην «Ημερησία» του Σαββάτου, ο κ. Κουτρουμάνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το ασφαλιστικό, αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομία από το επόμενο έτος.

«Το ασφαλιστικό δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ανεξάρτητα από τη συνολική πορεία της χώρας, Επομένως εφόσον οι προβλέψεις επαληθευθούν ότι το 2012 θα είναι ένας χρόνος σταθεροποίησης της οικονομίας και αλλαγής πορείας της χώρας, δεν θα χρειαστούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα, πέραν από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί.»

Συμπληρώνει, πάντως, ότι αν δεν είχαν γίνει οι περικοπές στις δαπάνες, η κυβέρνηση θα είχε υποχρεωθεί να μειώσει όλες τις συντάξεις κατά 8%.

Σχετικά με τις επικουρικές, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι στα ταμεία που δεν παρουσιάζουν ελλείμματα και εφόσον διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου, «δεν μας απασχολεί το ποσοστό αναπλήρωσης ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό υπερβαίνει το 20% του μισθού».

Για το θέμα των αναπηρικών συντάξεων τονίζει ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλες οι υποθέσεις θα εξετάζονται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ενταχθούν σε ρύθμιση χρεών, θα μπορούν να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές αλλάζοντας ασφαλιστική κατηγορία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Υγρά τρόφιμα και χημικά μεταφέρονται με τα ίδια βυτιοφόρα, παραδέχεται ο ΕΦΕΤ

Τοξικό γάλα

Βυτιοφόρα υγρών τροφίμων εντοπίστηκαν να φορτώνουν βιοκαύσιμα στον Ασπρόπυργο (εικόνα αρχείου)
Βυτιοφόρα υγρών τροφίμων εντοπίστηκαν να φορτώνουν βιοκαύσιμα στον Ασπρόπυργο (εικόνα αρχείου) (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Επιτήδειοι μεταφέρουν γάλα, λάδι, χυμούς και άλλα υγρά τρόφιμα με βυτιοφόρα στα οποία είχε προηγουμένως φορτωθεί βιοντίζελ, επιβεβαιώνει στην εφημερίδα Το Βήμα ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

«Πράγματι, υπάρχουν εταιρείες που διακινούσαν βιοκαύσιμα και τρόφιμα με τα ίδια βυτία» απαντά σε ερώτηση της εφημερίδας ο Ιωάννης Μίχας. «Τις επόμενες ημέρες ο ΕΦΕΤ θα ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών και το σύνολο των ευρημάτων» λέει.

Παρόλο που η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει αυτή την πρακτική, τρόφιμα και χημικά συχνά διακινούνται με τα ίδια βυτία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Μεταφορέων Υγρών Τροφίμων Μ.Κοντολέων.

«Έπειτα από τόσες καταγγελίες, κανείς δεν μας έχει καλέσει από το υπουργείο για να μας ρωτήσει» δηλώνει, και τονίζει ότι «το ζήτημα των βουλγαρικών βυτίων πρέπει να λυθεί».

Αναφέρει ακόμα ότι βυτιοφόρα υγρών τροφίμων έχουν εντοπιστεί να φορτώνουν βιοκαύσιμα στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου.

Πηγές του ΕΦΕΤ σημειώνουν ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες δεν υποστήριξαν την έρευνα του φορέα. Η γραφειοκρατία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων καθυστέρησε για μήνες τη διαδικασία, μέχρι να δοθεί τελικά το πράσινο φως για τη διαβίβαση της λίστας με τους βυτιοφορείς υγρών τροφίμων στον ΕΦΕΤ.

Ωστόσο, οι μεταφορείς υγρών τροφίμων ζητούν από τον ΕΦΕΤ να μην ελέγχει μόνο τα έγγραφα του κάθε βυτιοφόρου, τα οποία μπορούν να πλαστογραφηθούν, αλλά και να συλλέγει δείγματα από τα φορτία, ώστε να τεκμηριώνεται η παρανομία. Ζητούν επίσης να γίνεται έλεγχος στις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα «τοξικά» βυτία έχουν συνήθως άδεια για τη μεταφορά μόνο υγρών τροφίμων (γάλα, χυμοί, λάδι, ξίδι, κακάο κλπ), ωστόσο η παράνομη μεταφορά χημικών (πλαστικοποιητές, καύσιμα κ.ά) διπλασιάζει το κέρδος, αφού το βυτίο δεν επιστρέφει άδειο από τα δρομολόγιά του.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μέχρι σήμερα έχει εντοπιστεί επίσημα μόνο ένα περιστατικό -αφορούσε φορτηγό που μετέφερε βιοντίζελ κατά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και τρόφιμα κατά την επιστροφή.

Εκτός από τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, ο ΕΦΕΤ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών τη βοήθεια των περιφερειαρχών, των τελωνείων και των «Ράμπο» των Μεταφορών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι «απελπισμένοι» των Πατρών...



«ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ» ΣΤΑ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΑ...
Σταυρουδάκια βαφτιστικά, βέρες, δίνονται όσο - όσο! Ακόμη και αυτοκίνητα ή σκάφη ή και προσωπικά αντικείμενα που αφήνονται ως ενέχυρο για... πέντε λίτρα βενζίνη! Απελπισμένοι, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες που διαπιστώνουν πως το μεροκάματο... δεν φτάνει! Τα ενεχυροδανειστήρια της... Πάτρας κάνουν πλέον «χρυσές δουλειές»! Δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια και έχουν γεμίσει μπαλκόνια και προσόψεις κτιρίων με τεράστιες ταμπέλες ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των απελπισμένων!

«Οι περισσότεροι βάζουν ενέχυρο ό,τι έχουν και δεν έχουν. Για να πληρώσουν μία δόση, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα αγγλικά του παιδιού ή το σουπερμάρκετ», μας λέει ενεχυροδανειστής, και προσθέτει: «Κάποιοι ζητούν να αφήσουν ενέχυρο ό,τι βάζει ο νους σου». Ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να αφήσουν ενέχυρο ακόμη και μία γούνα! Υπήρξε τέτοιο παράδειγμα με πρωταγωνιστή συνταξιούχο που ήθελε να ενεχυριάσει το γουναρικό της συζύγου. Προφανώς το είχαν αγοράσει... τις παλιές καλές εποχές.
Τα τιμαλφή κοστολογούνται στην καλύτερη περίπτωση στο 1/3 της αξίας τους. Οι δανειολήπτες σε ένα μήνα υποχρεούνται να επιστρέψουν τα χρήματα για να πάρουν το αντικείμενο που ενεχυρίασαν. Κανείς βέβαια δεν δανείζει τζάμπα. Στην πιάτσα οι τιμές διαφοροποιούνται προς τα πάνω βεβαίως. Μπορεί ο τόκος να είναι 8,10 και 20%. Δύο έως δέκα φορές πιο πάνω από όσο ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Εκτός από τον τόκο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλει και χρήματα για τη φύλαξη και την εκτίμηση των τιμαλφών, γεγονός που ανεβάζει πολύ την επιβάρυνσή του.

«Υποθήκη»... το αυτοκίνητο ή το σκάφος
«Μόδα» στην Πάτρα έχει γίνει και η υποθήκευση... αυτοκινήτων και σκαφών! Το μέγιστο ποσό που εξασφαλίζουν υποθηκεύοντας οι ιδιοκτήτες το αυτοκίνητο ή το σκάφος τους για τρεις έως έξι μήνες, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ (η τιμή αυτή αφορά σκάφη). Τα χρήματα που δίνονται από τα ενεχυροδανειστήρια της περιοχής, ξεκινούν από 3.000 ευρώ και λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες του οχήματος ή του σκάφους, χωρίς να απαιτείται εκκαθαριστικό σημείωμα και έλεγχοι που αφορούν σε εκκρεμότητες με πιστωτικά ιδρύματα! Αν όμως ο ιδιοκτήτης θελήσει παραπάνω χρήματα, τότε θα πρέπει να γίνει και ο έλεγχος.

Τα... εύκολα δάνεια!
Στην Πάτρα λειτουργούν τουλάχιστον πέντε ενεχυροδανειστήρια μόνο στο κέντρο! Ορισμένα μάλιστα σε υπερπολυτελείς χώρους. Παράλληλα έχουν πυκνώσει την διαφήμισή τους (μέσω φέιγ βολάν), στις οποίες υπόσχονται... λαγούς με πετραχήλια! Άλλοι πάλι δηλώνουν «πανέτοιμοι» να βοηθήσουν τον «απελπισμένο» στην έκδοση δανείου ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Μόνο που με το συγκεκριμένο δάνειο οι περισσότεροι... βουλιάζουν ακόμη περισσότερο! «Εκταμιεύσεις σε 5 λεπτά», «Δάνεια δημόσιων υπαλλήλων ανεξαρτήτως προβλημάτων "Τειρεσία"», «Άμεσα χρήματα από τις πιστωτικές κάρτες με η χωρίς διαθέσιμο υπόλοιπο», «τακτοποίηση δυσμενών στοιχείων στον "Τειρεσία"», «Aναλαμβάνουμε άμεσα, βέβαια, τη διεκπεραίωση τραπεζικών δανείων, εχέμυθα χαμηλότοκα, (αδιάφορου "Τειρεσία")», «Άμεσα ανάληψη μετρητών από όλες τις πιστωτικές κάρτες σας, από 12 - 36 δόσεις», «Παίρνετε μετρητά από πιστωτικές κάρτες, από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ακόμα και με υπέρβαση ορίου, σε πολλές άτοκες δόσεις».

Αυτές είναι ορισμένες από τις δεκάδες αγγελίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι οποίες υπόσχονται σε απελπισμένους δανειολήπτες και επιχειρηματίες εύκολο και ζεστό χρήμα.


Το κρατικό ενεχυροδανειστήριο
Τα πράγματα είναι πιο ξεκαθαρισμένα στο κρατικό ενεχυροδανειστήριο, που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δέχεται κοσμήματα, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας. Πρόκειται για τρίμηνα δάνεια με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τριών μηνών. Το ύψος τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 χιλιάδες ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 6%, τα οποία βαρύνονται με έξοδα φύλαξης 4% ετησίως επί του ποσού της εκτίμησης και επιπλέον ΦΠΑ 23% επί του ποσού των εξόδων. Εάν παρέλθουν έξι μήνες χωρίς να αποπληρωθεί το δάνειο, τα τιμαλφή βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Για το πόσα δάνεια έχουν αυτή την κατάληξη, αλλά και αν αυξήθηκε ο ετήσιος αριθμός των χορηγηθέντων δανείων επ' ενεχύρω, η διοίκηση του Τ.Τ. δεν δίνει απαντήσεις: «Σε περίοδο κρίσης θα ήταν προτιμότερο να μη δοθούν νούμερα και δημιουργηθούν εντυπώσεις».


Αφήνουν ταυτότητα... για να βάλουν βενζίνη!
Λόγω της κρίσης οι καταναλωτές έχουν γίνει σαφέστατα πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους. Κρατούν όλο και μικρότερο καλάθι κατά τις επισκέψεις τους στο σούπερ μάρκετ, κυνηγούν τις προσφορές, και μαζεύουν κουπόνια. Παράλληλα, όλο και πιο πολλοί είναι εκείνοι που αντικαθιστούν ένα μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που αγοράζουν µε είδη ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή.
Εννοείται ότι οι περισσότεροι πελάτες των σούπερ µάρκετ μπαίνουν σ' αυτά με λίστα στην οποία έχουν καταγράψει τα ψώνια τους, ώστε να μην παρεκτραπούν και ψωνίσουν περισσότερα απ' τα απαραίτητα.
Ακόμα και τα παραδοσιακά μανάβικα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, έχει «χτυπήσει» η οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι αρκετοί μανάβηδες πωλούν το καρπούζι όχι ολόκληρο, όπως παλαιότερα, αλλά κομμένο στη μέση ή ακόμα και σε φέτες (!)!

Οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης καθιστούν σχεδόν... απαγορευτικό το φουλάρισμα του Ι.Χ., για το οποίο απαιτείται πλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ένα δωδέκατο ενός μέσου μισθού! Έτσι οι πιο πολλοί βάζουν μικρές ποσότητες αμόλυβδης κάθε φορά, ίσα - ίσα για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οδηγοί που έχουν φτάσει στο σημείο να αφήσουν ως ενέχυρο προσωπικά έγγραφα, όπως ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης, προκειμένου να γεμίσουν το ντεπόζιτο! www.dete.gr/



Read more...

Σύγχρονα «στρατόπεδα εργασίας» ετοιμάζει η κυβέρνηση...



Ειδικές επενδυτικές ζώνες. Ωραία ακούγεται. Είναι η πρόταση των Γερμανών, λέει, για να κάνουν τις επενδύσεις τους. Περί τίνος πρόκειται;

Για τον ορισμό συγκεκριμένων περιοχών στη χώρα, όπου δεν θα ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν αλλού. Όπου οι φόροι θα είναι ελάχιστοι, ανύπαρκτα...

εργατικά σωματεία, συνεπώς και εργασιακά δικαιώματα δεν θα υπάρχουν ούτε για αστείο, ενώ τα ημερομίσθια θα βρίσκονται σε επίπεδα Βουλγαρίας! Κι αν θέλεις, θα δουλεύεις. Αν όχι, θα προστίθεσαι στο 20% της ανεργίας.

Είναι το… σωσίβιο που μας πετάνε οι Γερμανοί για να μας «σώσουν» και που είναι έτοιμη να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση…
http://www.prionokordela.gr/



Read more...

Τρεμόντι: "Πλησιάζει η στιγμή των ευρωομολόγων"

"Η ελληνική κρίση ήταν βαθιά, αλλά αφορά το παρελθόν"



http://img.protothema.gr/1E305BEB4580F0C631C13DD46050FEA8.jpg
Στη διεθνή οικονομική κρίση και στις πιθανές λύσεις της, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, κατά την παρέμβασή του στην καθιερωμένη συνάντηση που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ρίμινι από την καθολική οργάνωση "Κοινωνία και Απελευθέρωση" (Comunione e Liberazione).

Σύμφωνα με τον κ. Τρεμόντι, η βασική διέξοδος είναι "οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό.
Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Αν πρώτα, ως μοντέλο ανάπτυξης, είχαμε την αυτοκινητοβιομηχανία, σήμερα πρέπει να εντοπίσουμε ένα καινούριο μοντέλο, διαμέσου των ευρωομολόγων".

Αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι "το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ. ευρώ. Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία", διερωτήθηκε, με νόημα, ο κ. Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση.

"Σε αυτή, την δεύτερη παγκοσμιοποίηση που ζούμε, η ενωμένη Ευρώπη αποκτά βασική σημασία και για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε συνολικότερες και πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις", σύμφωνα με τον υπεύθυνο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε σχέση με την όλη διεθνή οικονομική κρίση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι "πολλές κυβερνήσεις νόμισαν ότι ήταν μόνον ένας κύκλος. Η κρίση, όμως, δεν έχει ακόμη λήξει. Βρισκόμαστε ακόμη στη διάσταση εκείνη στην οποία τα τέρατα διαδέχονται το ένα το άλλο".

Εδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Τρεμόντι πρόσθεσε ότι "μιλάμε για ένα πρόβλημα του όλου συστήματος, που έχει μεγάλο βάθος, αλλά το οποίο αφορά, πλέον, το παρελθόν".

Read more...

Να οριοθετήσει την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ζητά από την κυβέρνηση η ΝΔ

«Εκτός νομιμότητας η Τουρκία»

Η ΝΔ υπηρετεί την εξωτερική πολιτική πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος
Η ΝΔ υπηρετεί την εξωτερική πολιτική πέρα από κομματικές σκοπιμότητες, λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος
Αθήνα
Η κυβέρνηση πρέπει να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Κύπρο, δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας κινείται εκτός νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου και θα πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα.

Εκτιμά επίσης πως η εσωτερική επικράτηση του Ερντογάν έναντι των στρατηγών δεν έχει μεταβάλει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, καθώς, «υιοθετεί θέσεις των πιο ακραίων στρατοκρατικών κύκλων» και αξιολογεί ως εθνικά συμφέρουσα τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Όσον αφορά στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ εργάζεται προς την κατεύθυνση ώστε οι μεγάλες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής να υπηρετούνται πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προ των πυλών η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank


newpost.gr
Προ των πυλών η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank
Προ των πυλών φαίνεται ότι είναι η συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με το «Έθνος», θα προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετάσχει και επενδυτικό σχήμα από το Κατάρ.

Τα βασικά σημεία του «deal» έχουν συμφωνηθεί και αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των επόμενων 24ώρων.

Με τη συγχώνευση αυτή δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά.

Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τη την Δευτέρα, πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.
Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος: «Εκλογές ευθύνης, συμμετοχής και συναπόφασης»

Κομματική δημαγωγία και τυφλή αγανάκτηση μας πάνε προς την κάλπη


http://img.protothema.gr/2CDB0DE639C1B7C6D1002D5A378724DF.jpg
H ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ πολιτικών κομμάτων και η αγανάκτηση των πολιτών που απελευθερώνουν και νομιμοποιούν με τον τρόπο τους, στη συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς πολιτικών οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης και τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό τονίζει στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» το κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας και υπουργός Yγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας προεξοφλεί ακόμα ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοιχτή προοπτική, είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές. Ο υπουργός Υγείας προσθέτει ακόμα ότι θα παρευρεθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να πείσει την ιεραρχία της Εκκλησίας ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της για τον νέο νόμο που αφορά στη δωρεά οργάνων. Ο κ. Λοβέρδος αποτίει επίσης φόρο τιμής στον εκλιπόντα Νίκο Θέμελη, στον οποίο και οφείλει την είσοδό του στην πολιτική.

-Το διεθνές οικονομικό, καθώς και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Αυτό κατά πόσο δυσχεραίνει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας;


Η επιδείνωση στην οποία αναφέρεστε είναι μια πραγματικότητα. Οι Ελληνες πολίτες, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Αυτή η ενημέρωση αίρει πια κάθε δικαιολογία για εσωστρεφείς εκτιμήσεις και, συνεπώς, καθιστά ανεπίτρεπτη κάθε απόπειρα υιοθέτησης πολιτικών απόψεων περί ύπαρξης
άλλων λύσεων για τη χώρα μας, δήθεν φιλολαϊκότερων. Πρέπει, λοιπόν, να πέφτουν στο κενό οι αόριστες εισηγήσεις τάχα για άλλα μίγματα πολιτικής, που ξεπερνούν με τρόπο δημαγωγικό τις πραγματικές ανάγκες της χώρας
για συγκράτηση της σπατάλης, για διαρθρωτικές αλλαγές και για την οργάνωση και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Πράγματι, οι κίνδυνοι είναι τώρα περισσότεροι. Η δική μας, όμως, απάντηση προϋποθέτει την εφαρμογή όσων
ψηφίσαμε στη Βουλή τον Ιούλιο, καθώς και την ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική μας, στο πλάι της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.

- Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι πολίτες επιθυμούν αλλαγές και όχι εκλογές».

Συμφωνώ με όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του. Είναι ώρα ευθύνης και όχι πολιτικολογίας. Ευθύνης βέβαια για όλους, πρωτίστως για τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά οπωσδήποτε και για τους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα αυτής της Κυριακής

Read more...

«Λύση το συντομότερο» στο θέμα με τις εγγυήσεις ζητά ο Φινλανδός πρωθυπουργός

«Για την αποφυγή σοβαρότερων συνεπειών»

Η Φινλανδία επιμένει στη στάση της για την παροχή εγγυήσεων ως απόλυτη προϋπόθεση για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα
Η Φινλανδία επιμένει στη στάση της για την παροχή εγγυήσεων ως απόλυτη προϋπόθεση για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ελσίνκι, Φινλανδία
Το συντομότερο δυνατόν πρέπει να επιλυθεί η διαμάχη για το μοντέλο εγγυήσεων από την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες στην Αθήνα και άλλες χώρες, δήλωσε το Σάββατο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κάταϊνεν.

«Το θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε τα φινλανδικά αιτήματα να μην πλήξουν άλλες χώρες», είπε ακόμη ο κ.Κάταϊνεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Ο Κάταινεν πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι το θέμα των εγγυήσεων θα μπορούσε να πλήξει την εγκυρότητα της Φινλανδίας στην ΕΕ και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει συμφέρον να αυξήσει την επιρροή της.

Η Φινλανδία επιμένει στη στάση της για την παροχή εγγυήσεων ως απόλυτη προϋπόθεση για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα, αν και άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Γερμανία, απορρίπτουν αυτή την προοπτική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Read more...

Πληροφορίες για διαφυγή του στην Αλγερία

Που βρίσκεται ο Καντάφι;



http://img.protothema.gr/A54B0BA4A322812439EA459F090E66CA.jpg

Αντικρουόμενες είναι οι τελευταίες πληροφορίες αναφορικά με την τύχη του Μουαμαρ Καντάφι καθώς η «επίσημη» θέση των αντικαθεστωτικών θέλει τις δυνάμεις τους να βρίσκονται μιαν ανάσα από τη σύλληψη του, πλην όμως άλλες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως ο συνταγματάρχης και οι γιοι του να βρίσκονται ήδη εκτός Λιβύης!.

Η ουσία είναι ότι ο Καντάφι έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης μετά την κατάληψη του αρχηγείου του, Μπαμπ αλ Αζιζίγια, από τους εξεγερμένους την Τρίτη, ενώ νωρίτερα σήμερα το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA μετέδωσε πως μια αυτοκινητοπομπή έξι θωρακισμένων Mercedes εισήλθε χθες στο έδαφος της Αλγερίας από τη Λιβύη.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές των Λίβυων εξεγερμένων και συγκεκριμένα του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων στη Γαντάμις, στα σύνορα με την Αλγερία, σύμφωνα με τις οποίες μια αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα υπό την προστασία μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της ερήμου που παραμένει πιστή στον Καντάφι.

Μάλιστα υπήρξε μια προσπάθεια καταδίωξης της αυτοκινητοπομπής από δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να εμποδιστεί η διαφυγή της στο έδαφος της Αλγερίας, ούτε να επαληθευτεί η ταυτότητα των επιβαινόντων σε αυτήν.

Το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι οι εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επέβαιναν στα αυτοκίνητα ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι, ο ίδιος ο συνταγματάρχης ή και οι γιοι του.

Από την πλευρά τους οι Αλγερινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει ακόμα την είδηση αυτή.
Read more...

Μάχη με τις φλόγες στον Έβρο για τέταρτη ημέρα









Μάχη με τις φλόγες στον Έβρο για τέταρτη ημέρα
Καταστροφικές διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που για τέταρτη ημέρα κατακαίει ανεξέλεγκτη δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου.

Οι νεώτερες εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για περίπου 70.000 στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες που αποτεφρώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα που επί 70 ώρες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Τα μέτωπα τη φωτιάς εκτείνονται μεταξύ των τοποθεσιών, Κοίλα, Διπόταμος (υδροταμιευτήρας Αλεξανδρούπολης) και νοτίως της Λευκίμης Σουφλίου, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Οι εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης, από χθες έχουν ενισχυθεί με επτά αεροπλάνα καναντέρ, εκ των οποίων τα τέσσερα αφίχθησαν στην περιοχή από την Γαλλία και την Ισπανία, στο πλαίσιο της έκκλησης για συνδρομή μέσων από το εξωτερικό. Επίσης, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν και τέσσερα ελικόπτερα. Το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων που επιχειρούν από νωρίς το πρωί στις εστίες της πυρκαγιάς είναι δέκα καναντέρ και τέσσερα ελικόπτερα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 68 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, με την συνδρομή μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, των δήμων και του δασαρχείου.

Σοβαρό πρόβλημα για τις δυνάμεις κατάσβεσης αποτελούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, στα διάφορα μέτωπα της φωτιάς.

Εν τω μεταξύ, με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας, 50χρονος αγρότης, καταδικάσθηκε από το αυτόφωτο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι η φωτιά στην Λευκίμη, απ’ όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, προκλήθηκε από τους σπινθήρες που έβγαναν από την εξάτμιση του τρακτέρ του. Ο αγρότης που κατάγεται από τη Ρούσα Έβρου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, καταβάλλοντας ως εγγύηση 3.000 ευρώ.

Από το πρωί ολόκληρη η περιοχή του Έβρου, έχει δείκτη υψηλής επικινδυνότητας τέσσερα, με συνέπεια να έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Αρκαδία – Δεν απειλούνται οικισμοί

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αρκαδία όπου όλη την νύχτα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, του δήμου Τρίπολης και εθελοντικές οργανώσεις, υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη των πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Δεσινιώτη, έδωσαν και δίνουν πραγματικά σκληρή μάχη με τις φλόγες, περιορίζοντας ουσιαστικά την μεγάλη έκταση που είχε το πύρινο μέτωπο.

Η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με χθες το βράδυ, ενώ εκτιμάται ότι ως τώρα έχουν αποτεφρωθεί περί τα 10.000 στρέμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.

Η φωτιά καίει δάσος μεταξύ των χωριών Αγριακόνα, Καλτεζές και Δάφνη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Από νωρίς το βράδυ επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που χθες το μεσημέρι εκκενώθηκαν.

Την νύχτα μετά από αίτημα του δήμου Τρίπολης, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει τα μέτωπα των πυρκαγιών στα χωριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση.

Αφού εκτιμήθηκαν τα δεδομένα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος μαζί με τρεις αντιδημάρχους Τρίπολης, επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων Πελοποννήσου της Πυροσβεστικής και μετά κατευθύνθηκαν στις πληγείσες περιοχές και συγκεκριμένα στο χωριό Πάπαρι, εξετάζοντας επιτόπου την κατάσταση και έδωσαν τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να κάνουν ρήψεις νερού αεροσκάφη ενισχύοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η φωτιά καίει σε δυσπρόσιτη περιοχή.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, γκρέϊντερ και μπουλντόζες ιδιωτών και της ΔΕΗ ανοίγουν δρόμους κι εκχερσώνουν σε διάφορα σημεία δημιουργώντας ζώνη προστασίας για να επιχειρήσουν καλύτερα οι επίγειες δυνάμεις.

Χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Καλτεζές, Κουβέλια, Μαυρογιάννη, Δάφνη και Αγριακόνα, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και ιδιώτη αντικαθιστούν στύλους της ΔΕΗ που κάηκαν.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, στο Κυλιόμενο Ζακύνθου και στον Κακόλακο Ιωαννίνων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σφινάρι του Νομού Χανίων. Επιχειρούν 19 πυροσβέστες με 8 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.

Ογδόντα στρέμματα δάσους έκαψε η φωτιά στο Σέιχ Σου

Ογδόντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι στο Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Παρότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μέσα σε λίγες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε επιφυλακή και στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - in.gr
Read more...

Η Ανατολική Ακτή περιμένει τον «Αϊρίν»

Εκκενώνονται συνοικίες της Νέας Υόρκης και κλείνουν αεροδρόμια


http://img.protothema.gr/CC4F81F72187A41F2DABA6C061890015.jpg
Με ανέμους ταχύτητας που ενδεχομένως θα φτάσει ως και τα 150 χλμ/ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν πλημμύρες ο τυφώνας «Αϊρίν» απειλεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πιθανά –και όπως προβλέπεται πολύ μεγάλα– προβλήματα από το πέρασμά του κλείνουν αεροδρόμια, διακόπτουν δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, εκκενώνουν επίφοβες περιοχές και καλούν σε ετοιμότητα την Εθνοφρουρά.

Τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης πρόκειται να κλείσουν το Σάββατο από το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα δέχονται καμιά άφιξη πτήσης, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον τυφώνα Αϊρίν, αφορά στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι, το ΛαΓκάρντια και αυτό του Νιούαρκ, ανέφερε εκπρόσωπος της αρχής της πολιτικής αεροπορίας της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

«Θα είναι κλειστά μόνο για τις αφίξεις πτήσεων», δήλωσε ο Στιβ Κόουλμαν, ο οποίος έκανε λόγο περί "χιλιάδων" πτήσεων που θα επηρεαστούν.

Οι απογειώσεις αεροσκαφών δεν έχουν απαγορευθεί ακόμα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότερες αναχωρήσεις από τα τρία αεροδρόμια είχαν ήδη ακυρωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, λαμβάνοντας μια απόφαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, έδωσε εντολή χθες να απομακρυνθούν από περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών πάνω από 250.000 κάτοικοι της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Όλες οι συγκοινωνίες θα πάψουν να λειτουργούν στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό.

Όες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουει αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις, οι Αρχές καλούν ακόμα τους πολίτες να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Ο τυφώνας, που αυτή τη στιγμή είναι της κατηγορίας 1 από 2 που ήταν την Παρασκευή, παραμένει όμως πολύ επικίνδυνος. Θα φτάσει σε λίγες ώρες στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας και στη συνέχεια θα κινηθεί βορειότερα για να πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Προειδοποίηση για τον «πολύ επικίνδυνο» τυφώνα απηύθυνε στους πολίτες και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη.

Η «Αϊρίν» θα σαρώσει και την οικονομία των ΗΠΑ

Ακόμη και τα 10 ή και τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να φτάσει το κόστος από το πέρασμα του τυφώνα Αϊρίν, από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις δημοσιοποίησε η εταιρεία Kinetic Analysis, εταιρεία εξειδικευμένη στις προβλέψεις ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα και συνεργάτιδα των περισσότερων αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και εκτιμήσεων ασφαλιστικών καλύψεων.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας, όσο και τα χρήματα που θα χαθούν λόγω της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων και υποδομών, αλλά και το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.

Read more...

Εντολή για καθαρές λύσεις ζητά από τους πολίτες ο Αντ.Σαμαράς

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης


Η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη, λέει ο Αντ.Σαμαράς
Η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη, λέει ο Αντ.Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
«Εντολή για καθαρές λύσεις» ζητά από τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εκβιάσει την προσφυγή στις κάλπες.

Σχετικά με τη συναίνεση στην Παιδεία, εξηγεί ότι ψήφισε το νομοσχέδιο επειδή η ΝΔ πέτυχε να καταργηθεί «το άσυλο της παρανομίας».

Σπεύδει μάλιστα να συμπληρώσει ότι στο μέλλον αν υπάρξει η ίδια διάθεση από το ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα, θα υπάρξει η ίδια στάση.

«Η κοινωνία δεν ζητά πάση θυσία συναίνεση σε όλα, ούτε πάση θυσία ρήξη σε όλα. Ζητά καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη».

Μιλώντας στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, αποκρούοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι ποντάρει στην αποτυχία:

«Αντί να μου αναγνωριστεί εκ των υστέρων ότι είχα δίκιο στην κριτική μου, μου λένε ότι 'κερδοσκόπησα' στην αποτυχία της πολιτικής τους. Δηλαδή τι θέλουν να πουν; Ότι δεν φταίνε εκείνοι που απέτυχαν πλήρως, αλλά εγώ που τους προειδοποίησα εγκαίρως;»

Κατηγορεί μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι θέλει «βουβή» αντιπολίτευση: «Αυτή τη χάρη δεν θα του την κάνω».

Στην ίδια συνέντευξη ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πει ψέματα στον κόσμο, ενώ σχετικά με την ομιλία του στη ΔΕΘ εξηγεί ότι το βασικό μήνυμα που θα περάσει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ισχυρότερη από την κρίση.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να εκβιάσει εκλογές, αλλά καλεί τους πολίτες να του δώσουν καθαρή εντολή.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να υπάρξει σωτηρία της χώρας χωρίς το δάνειο, απαντά ότι το δάνειο από μόνο του δεν μας σώζει, όπως δεν μας έσωσε το προηγούμενο.

«Αν στο μεταξύ μπούμε σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση, όπως και συνέβη, αύριο θα χρειαστούμε κι άλλο δάνειο (όπως και έγινε). Και μεθαύριο άλλο. Μόνο που δάνεια δεν θα μας δίνουν συνέχεια.»

Καταθέτει μάλιστα το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ: «Ένας χρόνος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δύο χρόνια για πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός στον τέταρτο χρόνο».

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα επαναδιαπραγματευθεί τα Μνημόνια, ο κ. Σαμαράς ότι η χώρα έχει συνέχεια, όμως «άλλο το χρέος, και άλλο η πολιτική που έχει επιβληθεί. Την πολιτική του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή αυτά που δεν δούλεψαν και είχαν αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, ασφαλώς και θα τα επαναδιαπραγματευθούμε».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στο θέμα της κεντροδεξιάς, λέγοντας ότι «η κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς δεν είναι ούτε πολυκατοικία, ούτε μονοκατοικία, ούτε καλύβα του καραγκιόζη».

Συμπληρώνει ότι η κ. Μπακογιάννη έχει κάνει τις επιλογές της, ενώ για τον Κ.Καραμανλή λέει ότι μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, εφόσον το επιθυμεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τροπολογία για το φορολογικό καθεστώς των έργων ΣΔΙΤ

Κατατέθηκε από το ΥΠΑΑΝ


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Τροπολογία στην οποία αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει την υλοποίηση έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζονται επιμέρους φορολογικά ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του ν. 3389/2005 και κυρίως των ζητημάτων που ανάγονται στον χρόνο απόκτησης του εισοδήματος, στο συνολικό κόστος υλοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης, καθώς και στον τρόπο και χρόνο επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ για τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, οι οποίες συμβάλλονται σε Συμβάσεις Σύμπραξης του Ν.3389/2005.

Επιπλέον, γίνονται ορισμένες αναγκαίες ρυθμίσεις αναφορικά με το χρόνο και το κόστος ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η τροπολογία αυτή «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον καθορισμό ενός ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου και την ανάδειξη των ΣΔΙΤ σε ένα ολοκληρωμένο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο ενεργοποίησης της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας, προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Αυτή τη στιγμή, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα προχωρούν έργα ΣΔΙΤ κοινωνικών υποδομών που ανταποκρίνονται σε τομείς υψηλής κοινωνικής ωφελιμότητας. Συγκεκριμένα, υλοποιούνται επτά νέοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί σε διάφορες πόλεις.

Επιπλέον, έχουν επιλεγεί ανάδοχοι σε τρεις διαγωνισμούς για την υλοποίηση 40 νέων σχολικών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται τα έργα των νέων δικαστικών μεγάρων Πατρών και Ηρακλείου, του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και 2 έργα τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας («ηλεκτρονικό εισιτήριο» και σύστημα πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής).

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΝ, προετοιμάζονται νέα αναπτυξιακά έργα και ειδικότερα στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και ΤΠΕ, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να αναδείξει νέα αναπτυξιακά έργα τοπικού χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

Πώς γίνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ


Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΙΕΚ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας σήμερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που θα γίνεται η εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει: «Τα τμήματα και οι σχολές των ημεδαπών ΑΕΙ και ΤΕΙ ή τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου. Ο αριθμός των δυναμένων να εγγραφούν, ο τρόπος επιλογής τους και το ύψος της συμμετοχής τους στις δαπάνες σπουδών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των ιδρυμάτων, των τμημάτων ή των σχολών».

Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, «που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι εγγραφόμενοι στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα ΙΕΚ., ομογενείς και αλλογενείς, λαμβάνουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, σύμφωνα με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νόμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...