Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μέτωπο με Αριστερά για τα μέτρα θέλει ο Σαμαράς

Διχασμένη η ΝΔ για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις

protothema.gr
Συναίνεση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην βάση της κοινής αντίδρασής τους στο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει μετά την σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή της Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει ελάχιστη εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ένα από τα σημεία συμφωνίας που προωθεί είναι η ενίσχυση στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους με 500 εκατομμύρια ευρώ που προτείνει να κοπούν από άλλες δαπάνες χωρίς όμως να λέει συγκεκριμένα από ποιες.

Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα πει στους δύο ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς ότι είναι εναντίον του ακραίου ακτιβισμού που προκαλεί ζημία στην οικονομία αλλά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η συνάντηση με τους δύο ηγέτες της Αριστεράς συντείνει στο φιλολαικό προφίλ του καλλιεργεί ο ηγεσία της ΝΔ αποσκοπώντας να εισπράξει την κοινωνική δυσαρέσκεια από τα οικονομικά μέτρα.

Διχασμένη η ΝΔ για την επίσκεψη Ερντογάν

Παράλληλα με το φιλολαικό προφίλ ο κ. Σαμαράς καλλιεργεί και τον «πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος» προβάλλοντας την αντίθεσή του στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Παρασκευή. Η τοποθέτησή του αυτή πάντως προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Πάντως ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Βουλής ο κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι μία από τις κόκκινες γραμμές που βάζει το κόμμα του είναι να μην γίνουν διαπραγματεύσεις στα εθνικά θέματα όσο η χώρα είναι σε θέση αδυναμίας. Αυτό βέβαια σημαίνει στασιμότητα για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά δήλωσε πρόσφατα σε εκδήλωση που συμμετείχε κατά του «νέο-οθωμανισμού» ότι η αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα επιβάλλει πάγωμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η επίσκεψη Ερντογάν.

Εντελώς διαφορετική άποψη την οποία πάντως αποφεύγει να εκφράσει με δημόσιες δηλώσεις για να μην φανεί ρήγμα στην σχέση του με τον πρόεδρο έχει ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σταθερά τάσσεται υπέρ της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Θυμίζει δε ότι έχει μακρά προσωπική σχέση με τον κ. Ερντογάν από την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και τον είχε επισκεφθεί στην φυλακή.

Γενικότερα, όμως, οι μετριοπαθείς της ΝΔ δεν συμφωνούν με τους υψηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά. Κομματικός παράγοντας έλεγε σε κατ ιδίαν συνομιλίες του ότι «δεν θα αφήσουμε τον Λαζαρίδη να μας επιβάλλει εξωτερική πολιτική».

Read more...

Συγχαρητήρια επιστολή Παπανδρέου στον Ν. Κάμερον

nooz.gr
Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον απέστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

"Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της νίκης σας στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Πρωθυπουργού.

Είμαι βέβαιος ότι, οι μακροχρόνιοι δεσμοί που ενώνουν τις χώρες μας, καθώς έχει ήδη επεκταθεί η συνεργασία μας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω στη θητεία σας, σε διμερές επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

Εκφράζω τις ειλικρινείς ευχές μου για επιτυχία στο έργο σας, για το καλό των πολιτών σας, ιδιαίτερα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών που μας ενώνουν".
Read more...

Υπερψηφίστηκε στο σ.ν. για τη διαφθορά στο Δημόσιο


Με δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα «εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία», επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αν και αυτό δεν επετεύχθη, οι διαφωνίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγανάκτηση που προκάλεσαν οι επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τον πρόεδρο του ΣΕΒ.Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, όρισε στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά, ενώ πλέον αποκλείεται γι’ αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η μειωμένη ποινή.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει την καχυποψία τους για το άρθρο 15, όπως επίσης και για το άρθρο 1, που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν «πόθεν έσχες». Κοινή συνισταμένη των αντιρρήσεων, ο κίνδυνος κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων. «Αν στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μαρτυρία του κατηγορουμένου σε βάρος του ανωτέρου, πώς συμβιβάζεται αυτή η διάταξη με τη βασική αρχή, ότι «ένοχος ένοχο ου ποιεί»;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

«Μπορεί να υπάρξει στοχοποίηση και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων με σημαία την κάθαρση και, ρίχνοντας τα βάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους, η πολιτική μας ζωή, αντί να ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα, να ασχολείται μόνο με εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές επιτροπές» παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ). «Να τις κάνουμε αν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι τέτοιες διατάξεις» συμπλήρωσε.

«Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κου Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κου Μπότσιου» σημείωσε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ».

«Αντί να προστατέψουμε τον βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο» σχολίασε και ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Φοβάμαι πως τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος» παρατήρησε ο Φ. Κουβέλης.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα» απάντησε ο Χ. Καστανίδης, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή «πόθεν έσχες». Όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, «υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία».

«Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα» ανέφερε ο κος Καστανίδης.nooz.gr

Read more...

Χρυσοχοΐδης: "Προφανές ότι ουδείς παρακολουθείται"

nooz.gr
"Είναι προφανές ότι ουδείς παρακολουθείται" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τη διατύπωση του αρχηγού του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τηλέφωνα πολιτικών.

"Σε απάντηση όσων διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. για δήθεν παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, είναι προφανές ότι κανείς πολιτικός δεν παρακολουθείται. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι ανά πάσα στιγμή ανοιχτή σε οποιονδήποτε έλεγχο» αναφέρει η ανακοίνωση" του υπουργείου.
Read more...

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δάνειο προς την Ελλάδα

.nooz.gr/
Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την εκταμίευση ποσού 1,6 δισεκατομμυρίων Ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο τετραμερής κυβερνητικός συνασπισμός πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο με ψήφους 108 έναντι 63, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Φινλανδίας.
Read more...

ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ


/fimotro
Να μην δέχεται την καύση των νεκρών
αποφάσισε η σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας. Ωστόσο, ειδικά κριτήρια τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη Ιεραρχία, ίσως να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα...


Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, αποφασίσθηκε ότι η Ιεραρχία εμμένει στην προηγουμένη απόφασή της σύμφωνα με την οποία:
* Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της.
* Η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι για ειδικές περιπτώσεις του προβλήματος της καύσεως των νεκρών αποφασίσθηκε ότι κάθε ένας από τους μητροπολίτες θα κρίνει και θα αποφασίζει κατά την ποιμαντική κρίση του στην επαρχία του.
Για να διευκολύνει δε τους αρχιερείς η Ιεραρχία αποφάσισε όπως ειδική ολιγομελής Επιτροπή Ιεραρχών καθορίσει τα βασικά κριτήρια, που πρέπει να ληφθούν υπόψη, κατά την αντιμετώπιση των ειδικών περιπτώσεων, τα οποία θα συζητηθούν στην επόμενη Ιεραρχία.
Read more...

'ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2011


Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κέρδισε η Εσθονία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη από τον επόμενο χρόνο, έπειτα από μία περίοδο βαθιάς ύφεσης για προσαρμογής της οικονομίας της στα ευρωπαϊκά κριτήρια...

«Η Εσθονία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2011» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις «αποφασιστικές και αποτελεσματικές» προσπάθειες του Ταλίν.
Την οριστική απόφαση για το εάν η μικρή χώρα της Βαλτικής θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης θα την λάβει το Eurogroup τον Ιούλιο. Το θετικό «νεύμα» της Κομισιόν όμως είναι μία σημαντική πολιτική νίκη για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας μετά την μεγάλη ύφεση που πέρασε, έχοντας δει την οικονομία της να συρρικνώνεται μέχρι και 14,1% πέρυσι.
Πιο επιφυλακτική όμως παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανησυχεί περισσότερο από όλα για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Εσθονία: Το Μάρτιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο -0,7%, απέχοντας αρκετά από το ευρωπαϊκό όριο του 1%.
Read more...

Αυτοι τζόγαραν με την ελληνική κρίση


nooz.gr
Η ελληνική δημοσιονομική κρίση αποδείχθηκε τελικά "μάννα εξ ουρανού" για τα "αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου", για "ενημερωμένους" χρηματιστές, και για πολύ μεγάλες εμπορικές τράπεζες, "ποντάροντας" όλοι τους σε πιθανή στάση πληρωμών από την Αθήνα. Αντιθέτως, η ίδια κρίση "ξεπουπούλιασε" το ευρώ, τις Κεντρικές Τράπεζες μελών της ΕΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και τέλος τους ιδιώτες.

"Οι πρώτοι εκ των δύο προμηθεύτηκαν αμέσως χρεόγραφα αντιστάθμισης από τυχόν ελληνική χρεοκοπία, ποντάροντας χρήματα σ' αυτήν, τελικά δε απαλλάχτηκαν από αυτά πριν από την υλοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (από 750 δισ. ευρώ)", ανέφερε ο αναλυτής της Μεσάερτ Ασετ Μάνατζμεντ της Νέας Υόρκης Γκρέγκορι Βολοχίν.

Οι κερδισμένοι

Πρώτα απ' όλα, οι πολύ μεγάλες εμπορικές τράπεζες, όπως οι "Goldman Sachs","JP Morgan", "Deutsche Bank" και αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αρχίζοντας, βέβαια, από εκείνο του κ. Τζον Πόλσον στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ 3-7 Μαΐου, πόνταραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων την ώρα που απαξιώνονταν τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως εξηγεί ο αναλυτής του "Λούϊς Κάπιταλ μάρκετ" του Παρισιού, Αντουάν Χαλμ.

Μέσα στον Απρίλιο όλοι αυτοί κερδοσκοπούσαν αισχρά αναφορικά με πιθανή ελληνική χρεοκοπία, προμηθευόμενοι χρεόγραφα που τους "ασφάλιζαν" εφόσον αυτή συνέβαινε, τις ονομαζόμενες ομολογίες "SWAPS OF DEFAULT CREDIT", με τις οποίες -απόλυτα νόμιμα - θα κέρδιζαν οι ίδιοι εκατομμύρια δολάρια, εάν χρεοκοπούσε η Ελλάδα.

Απ αυτά απαλλάχτηκαν, μόλις κατέστη σαφές ότι η ΕΕ θα "κάλυπτε" οικονομικά την οικονομία της Ελλάδας, που αδυνατούσε να δανειστεί στις ξένες αγορές.

Στους κερδισμένους και το αμερικανικό δολάριο.Έπαιξε άριστα τον ρόλο της "αξίας-καταφύγιο" εν μέσω αβεβαιοτήτων, συγκεντρώνοντας πρακτικά σχεδόν όλα τα ποσά από τα ρευστοποιούμενα ευρώ, διαμορφώνοντας σαφώς υπέρ του δολαρίου τη διμερή ισοτιμία. Επίσης κέρδη αποκόμισαν τα αμερικανικα κρατικά ομόλογα, αλλά και ο χρυσός με την ουγκιά να ξεπερνά τα 1200 δολάρια.


Στους κερδισμένους επίσης Κίνα και κράτη στη Μέση Ανατολή που αγόρασαν μαζικά σ' αυτήν τη συγκυρία πολλά αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι χαμένοι

-Οι γαλλικές και γερμανικές εμπορικές τράπεζες, πολύ εκτεθειμένες στα ελληνικά χρεόγραφα - 50 δισ.ευρώ οι πρώτες, 30 δισ.ευρώ οι δεύτερες. Αμβλύνθηκαν οι ζημιές αυτές όταν η διαπραγμάτευση αυτών των χρεογράφων έγινε ανετότερη και πολλά από αυτά αγοράστηκαν από την ΕΚΤ.

-Οι ιδιώτες που επενδύουν στα χρηματιστήρια, όπου οι τιμές των τίτλων συμπιέστηκαν υπερβολικά εξαιτίας διάχυτων πολλών φόβων αυτόν τον καιρό.

-Το ευρώ. Μόνον μεταξύ 3-7 Μαΐου, το ευρώ υποτιμήθηκε 7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Χειρότερο: και διάρκεια θα έχει η κίνηση αυτή και το ευρώ δεν κρίνεται, πλέον, "αξιόπιστη εναλλακτική λύση" έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

-Κατ' εξοχήν, ανάμεσα στις Κεντρικές τράπεζες, η ίδια η ΕΚΤ, που υποχρεώθηκε "να αγοράσει δημόσιο χρέος (ελληνικό, ισπανικό, πορτογαλικό) ", υπονομεύοντας η ίδια το κύρος της, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών μη-κυβερνητικών ευρωπαίων οικονομικών παρατηρητών.
Read more...

Μεγάλη κομπίνα με ρολόγια της ΔΕΗ

nooz.gr
Μεγάλη κομπίνα με "πειραγμένα" ρολόγια της ΔΕΗ βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του MEGA εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων είχαν "πειράξει" τα ρολόγια με αποτέλεσμα η κατανάλωση και κατά συνέπεια ο λογαριασμός να εμφανίζεται μειωμένη κατά 2/3. Στην κομπίνα φέρονται εμπλεκόμενοι και υπάλληλοι της ΔΕΗ και συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι με τη βοήθεια των οποίων φαίνεται να έγινε το "πείραγμα".

Οι καταστηματάρχες που μετείχαν στο κόλπο, εκτός των άλλων συνεπειών, καλούνται να πλήρωσουν στη ΔΕΗ έως και 7000 ευρώ.
Read more...

Μειωμένος κατά 25 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής

nooz.gr
Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1500 ευρώ περίπου, αλλά και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας πρότασή του.

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, διακόπτεται η παροχή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του δώρου διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται και κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των Βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους Βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%» παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτεται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάρτιο).

«Σε ό,τι αφορά το ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%. Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του, έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων».

«Τέλος, θα ήθελα να γνωρίζετε και να γνωρίζει και η κοινή γνώμη, ότι ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής για το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής έχει φθάσει σε περικοπές της τάξης των 25.000.000 ευρώ από το μειωμένο Προϋπολογισμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Βουλής αποτελεί το 3,5 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δε δαπάνες που αφορούν τη συνολική αποζημίωση των Βουλευτών, αποτελούν το 1 τοις χιλιοίς του συνολικού Κρατικού Προϋπολογισμού».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πετσάλνικος, αντιτάχθηκε στις αιτιάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν τους βουλευτές υπεράριθμους σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, συγκρίνοντας τους 300 της ελληνικής Βουλής με τους βουλευτές άλλων χωρών όπου λειτουργούν περισσότερα του ενός Κοινοβούλια στο πλαίσιο του δικού τους συστήματος: Βέλγιο 596 βουλευτές, Αυστρία 695, Ολλανδία 789, Πορτογαλία 343, Σουηδία 380, Ουγγαρία 386, Γαλλία 920, Ιταλία 945, Ισπανία 1820, Γερμανία 2550, Βρετανία 1680.

Σημειώνεται πως οι ανακοινωθείσες αποφάσεις για περικοπές, υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων που αφορούν τους υπαλλήλους της Βουλής, για τις οποίες εκφράστηκε η επίσημη αντίθεση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνη βουλευτών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του Συνασπισμού, Ν. Τσούκαλης, χαιρέτησε τις περικοπές θεωρώντας μάλιστα πως αποφασίστηκαν «κάτω από την πίεση των ελλήνων πολιτών και του λαού», αλλά έκανε λόγο για «εμφανή αδικία σε βάρος των υπαλλήλων της Βουλής από τα μέσα ενημέρωσης».

«Οι περικοπές των βουλευτών χρησιμοποιούνται για να εξαπλωθεί η περικοπή σε όλους τους υπαλλήλους. Οι βουλευτές δικαίως πληρώνουν, γιατί αποτελούν τον πόλο της Δημοκρατίας, που παίρνει αποφάσεις. Όχι, όμως, οι υπάλληλοι» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.

Ο Γερ. Γιακουμάτος (ΝΔ), πρότεινε «να καταργήσετε αυτόν τον αναθεματισμένο 15ο και 16ο μισθό και να πληρώνετε στους υπάλληλους τις υπερωρίες, όπως λέει ο νόμος. Θα πάρουν τα διπλάσια από όσα παίρνουν τώρα. Αντ’ αυτού, δίνετε βορά στους δημοσιογράφους με 40.000 και 50.000 ευρώ μισθό το μήνα, με τεράστια σπίτια, βίλες, με Grand Cherokee και Cayenne. Αυτή είναι η απαξία. Φωνάζουν οι κλέφτες για να φοβηθούν οι νοικοκυραίοι εδώ μέσα».
Read more...

Πρόκληση! Αύξηση μισθού και bonus στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης!...


Πόρισμα-σοκ του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για "παράνομη πρόσληψη" διευθυντικού στελέχους που παραμένει στη θέση του και επιβραβεύεται. 150 εκ ευρώ η ζημιά...

Από τον Νίκο Πρεκεζέ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Τα ψέματα τελείωσαν. Η πρόσφατη προσπάθεια τοποθέτησης του Στρ. Στρατήγη στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας του σοσιαλιστικού κινήματος και σύμφωνα με τις επιταγές του Ανδρέα Παπανδρέου, θέλαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για την κατάσταση που επικρατεί στην Εταρεία Τουριστικής Ανάπτυξης. Όμως, επτά μήνες μετά, τα ψέματα τελείωσαν.
Στην έκθεση ελέγχου του Γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αναφορικά...
με την παράνομη πρόσληψη του Διευθυντή Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της «Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ» αναφέρονται οι παρακάτω προτάσεις:
• Το ΔΣ της ΕΤΑ ΑΕ, δεδομένης της παράνομης πρόσληψης του κου Νικολακάκου, πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των συμφερόντων της Εταιρίας, και
• Η έκθεση να διαβιβασθεί στο εποπτεύον Υπουργείο προκειμένου να λάβει γνώση των ανωτέρω ενεργειών του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών τού Δ.Σ. πού ήταν και μέλη της Επιτροπής Πρόσληψης
Μολαταύτα, η κατάσταση σήμερα, είναι λίγο διαφορετική κατόπιν «παρεμβάσεων» σημαινόντων πρόσωπων για το θέμα πρόσληψης του. Φυσικά οι «παρεμβάσεις» αυτές δεν αφορούν τον ίδιον αλλά το γνωστότατο λαμόγιο πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με πάσης φύσης δολοπλοκίες τόσο στον ΕΟΤ όσο και την ΕΤΑ ΑΕ.
Ερωτάται λοιπόν ως αρμόδιος υπουργός ο κ. Γερουλάνος:
1. Έχετε μεριμνήσει για την προστασία των συμφερόντων της ΕΤΑ ΑΕ και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα στον οποίο ανήκει; Έχετε διαβιβάσει – όπως οφείλετε – την σχετική έκθεση στις εισαγγελικές αρχές; Μήπως πιέζεστε από κάπου για να μην το πράξετε;
2. Γιατί σε μια εποχή κρίσης – σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού – ο εν λόγω Διευθυντής παραμένει στην θέση (παρά τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης) με αύξηση μισθού και λήψη bonus; Σε τι είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα;
3. Γνωρίζετε την οικονομική ζημιά που σημειώθηκε επί των ημερών των κ. Κοκκώση, Αλιβιζάτου, και Νικολακάκου μαζί με τον πρώην υπουργό κ. Μαρκόπουλο στην ΕΤΑ ΑΕ, παρά τις προφανώς φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν για να πάει καλά η Εταιρεία; Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που μετράει. Αληθεύει λοιπόν ότι το ποσό πλησιάζει στα 150 εκ € ή όχι; Για αυτό τους επιβραβεύετε με bonus;
4. Πότε επιτέλους θα δώσετε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και θα επιτρέπετε στους κακεντρεχείς και στους εχθρούς του ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται με τις διαδρομές σας μεταξύ Ελούντας και Holmes; Έχετε συναίσθηση σε ποιο υπουργείο βρίσκεστε και τι εκπροσωπείτε;

Read more...

Τα 12 καλά της οικονομικής κρίσης

1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και πάλι οι σχέσεις στις γειτονιές όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον.


2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους χωρίς να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές.

3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, που με ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ.

5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι, Ο Καραγκιόζης Υπουργός, Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης, Ο Καραγκιόζης χρηματιστής...

6. Δεν θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, μιας και οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο «ΜΠΑΜ».

7. Ο ρατσισμός θα δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, γιατί οι αλλοδαποί ξέρουν περισσότερα από φτώχεια και πείνα, και μπορούν να μας διδάξουν τα «μυστικά» της επιβίωσης.

8. Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης - κάτι πρέπει να κάνεις για να σκοτώσεις την ώρα σου όταν δεν έχεις δουλειά.

9. Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκιάς.

10. Θα αναβιώσει η φιλική εταιρία, η γιάφκα, το κρυφό σχολείο, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού.

11.Θα αυξηθούν οι συνδέσεις adsl γιατί το internet είναι φτηνό μέσο "διασκέδασης". Που λεφτά για έξω ...

12. Τέλος στην παχυσαρκία, η οποία κάνει θραύση στην Ελλάδα! Θα τρώμε λιγότερο (οι τιμές έχουν κορυφωθεί ενώ οι μισθοί έχουν πατώσει), θα κάνουμε περισσότερη γυμναστική (για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας εκεί που πήγε το πετρέλαιο), θα περπατάμε περισσότερο (εκεί που πήγε η βενζίνη). Θα γίνουμε ένας λαός κομψός και «φιτ».

Read more...

"Ακυρώνεται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με απόφαση της Ρωσίας..."



"Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Sergei Shmatko, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, "εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού-Τσεϊχάν...


και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας". Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται ο δεύτερος!

Ανέφερε πως, αφού η τελευταία ξεκαθαρίσει την στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά ωφέλη και περιβαλλοντική προστασία, θα εξεταστεί η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτό του Μπακού-Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται.

Αν και δεν είναι σαφές από τα λεγόμενα του S.Shmatko τι εννοεί λέγοντας "συγχώνευση", είναι πιθανό να έβαλε την ταφόπλακα στο πρόγραμμα που θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της χώρας μας.

Πρόκειται για μία "προαναγγελθείσα" από την Ρωσία απόφαση. Η Μόσχα θεωρεί Βουλγαρία και Ελλάδα "αδύναμους κρίκους" οι οποίοι εξαρτώνται πλέον ολοκληρωτικά από το "ατλαντικό μπλοκ".

Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία αποκτά το ρόλο που ήθελε να διαδραματίσει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας ως διακομιστικός κόμβος μεταφοράς πετρελαίου προς τι αγορές τις δύσης. Παράλληλα, ο Μπακού-Τσεϊχάν που ως πρόγραμμα δεν κρίνονταν βιώσιμος, με την μεταφορά και Ρωσικού πετρελαίου αναβαθμίζεται."
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Συνιστά την ταφή των νεκρών η Εκκλησία



Η Ιερά Σύνοδος, δεν προβάλλει αντίρρηση για την καύση των ετερόδοξων και ετερόθρησκων, όμως συστήνει, ως μοναδικό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού την ταφή. Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

-Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς...



...η Εκκλησία γνωρίζει και συνιστά ως μοναδικό τρόπο αποσυνθέσεως του νεκρού σώματος την ταφή σύμφωνα με την αγία Διδασκαλία Της και την από αιώνων Παράδοσή Της.

- Η Εκκλησία μας δεν έχει αντίρρηση για την καύση των νεκρών για τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους».

- Για ειδικές περιπτώσεις του προβλήματος της καύσεως των νεκρών αποφασίσθηκε ότι κάθε ένας από τους μητροπολίτες θα κρίνει και θα αποφασίζει κατά την ποιμαντική κρίση του, στην επαρχία του.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Oι υπάλληλοι της Βουλής δεν χάνουν τον 15ο και 16ο μισθό



AΠΙΣΤΕΥΤΟ

Τελικά τίποτα δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει σε αυτή την χώρα. Πολίτες δυο ταχυτήτων οι εντός Βουλής και οι εκτός.

Οι εντός τα τρώνε ζούνε σε ασυλία αυτοί και τα τσιράκια ενώ δεν δέχονται καμία μείωση και οι εκτός που πληρώνουν ΠΑΝΤΑ τα σπασμένα. Eως πότε;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Πεταλωτής: Διασώζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα κατέρρεε

.nooz.gr
«Η ύπαρξη και η λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τον οποίο η κυβέρνηση αγωνίστηκε σκληρά, μας παρέχει το χρόνο και την ασφάλεια να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη η χώρα, μακριά από την αβεβαιότητα και την κερδοσκοπία των αγορών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε ως νέο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που "κυριολεκτικά σώζει μακροπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα ενός συστήματος, το οποίο χωρίς της αναγκαίες τομές θα κατέρρεε σύντομα".

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αίρει μακροχρόνιες αδικίες, όπως τις πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις λίγων που επιβάρυναν όλους τους υπόλοιπους.

«Έχουμε βάλει σαν πρώτο στόχο στην πολύ άσχημη κατάσταση που βιώνουμε, τη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και το εισοδηματικό επίπεδο των απλών πολιτών», σημείωσε ο κ.Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα ήταν οι λιγότερο αιχμηρές και επίπονες για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δρα συλλογικά και ότι ο ορισμός των διοικητών δεν είναι θέμα ενός υπουργού, καθώς επίσης και ότι θα υπάρχει σύντομα διοικητής στο ΙΚΑ.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου ότι ενδεχομένως από τα Χριστούγεννα να μπορέσουν να αποκατασταθούν εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο ο ίδιος να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα και επισήμανε ότι ο κ. Λοβέρδος ως αρμόδιος υπουργός μπορεί να κάνει καλύτερα τους υπολογισμούς.

Υπογράμμισε δε ότι το ζήτημα είναι να φύγουμε από την ύφεση και μετά θα υπάρξει ανάπτυξη και πως εφόσον υπάρξει ανάπτυξη «είναι σαφέστατο ότι θα αναπληρωθούν τα χαμένα εισοδήματα όλων των πολιτών».

Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ για το νέο ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι μέσα από τον ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο που άνοιξε, ζήτησε να υπάρξει συλλογική, συνολική και εφαρμόσιμη πρόταση.

«Την ευθύνη της άσκησης πολιτικής την έχει αναθέσει ο λαός στην κυβέρνηση και εκείνη ασκεί υπεύθυνη και αποφασιστική πολιτική με πολύ μεγάλα περιθώρια συζήτησης με την κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα οι συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν τη δουλειά τους, όπως νομίζουν ότι πρέπει να την κάνουν.

Ξεκαθάρισε δε ότι είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και ότι το έργο της κυβέρνησης διαφέρει από εκείνο των συνδικαλιστικών φορέων.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να αντιληφθεί ο πολίτης ότι εάν δεν κάναμε τομές στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είχε ασφάλιση υγείας και σύνταξης σε λίγο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.

Εξ άλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Read more...

<Η ΒΙΑ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ > ΛΕΕΙ ΤΟ <ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ>







Read more...

Παπανδρέου: Επενδύσεις και "μπάι πας" στο δημόσιο

nooz.gr
Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα μετά την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, η οποία δημιούργησε αίσθημα σιγουριάς στους επενδυτές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την ανάπτυξη.

Υπογράμμισε την επιτυχία της ένταξης στο μηχανισμό - μία επιτυχία, όπως είπε, η οποία γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποδομηθεί. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε δε την ανάγκη εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, για τον οποίο είπε ότι "χρειάζεται μπάι πας".

"Όπως φαίνεται η ένταξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και σταθερότητας στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη, καθώς έχει τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης" σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλώς ένα μέρος της όλης προσπάθειας η οποία θα πρέπει να κατατείνει στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου και ανταγωνιστικού.

Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους. "Πρώτα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εκείνες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές" είπε και τόνισε ότι "πρέπει να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης".

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την εμπέδωση του περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία.

Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός λαός θα βλέπει καθημερινά ότι η δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει σάρκα και οστά, σε ό,τι έχει σχέση με υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται πλέον με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως ανέφερε, τελεί σε αιχμαλωσία από κάποια συμφέροντα, τα οποία είναι πολλές φορές ισχυρά. Στις θεσμικές αλλαγές ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και το σχέδιο "Καλλικράτης", για την πορεία του οποίου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για επιτυχία της χώρας, η οποία θα μπορέσει έτσι να διαμορφώσει ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας και να έχει την απαιτούμενη προστασία. Χαρακτήρισε πολιτικό κεφάλαιο την ένταξη και πρόσθεσε ότι υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια αποδόμησης αυτής της επιτυχίας, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί μία κατάκτηση. Γιατί, όπως υπογράμμισε, "ακόμα και σήμερα βλέπουμε ότι οι αγορές δεν θα μας άφηναν ήσυχους, καθώς ακόμα χτυπάνε το ευρώ".

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει αλλά σε σχέση με το παρελθόν πήρε πολύ γρήγορα την απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού, ο οποίος - είπε - είναι προσωρινός και θα ισχύσει για τρία χρονιά. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια για να υπάρξουν σοβαρότερες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από δω και πέρα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, "μετά την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση θα κριθεί στα υπόλοιπα, καθώς οι πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αποδέχονται τα μέτρα όσο και αν είναι δυσάρεστα, τονίζοντας, όμως, ότι η αποδοχή των πολιτών τελεί υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σε άλλους τομείς".

Όπως τόνισε "πρέπει πριν από όλα να πετύχει το ίδιο το πρόγραμμα σταθεροποίησης και να συνεχιστούν και να εμβαθύνουν οι αλλαγές οι οποίες βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων. Μεταξύ των δυσκολιών που υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, ο οποίος, όπως τόνισε, χρειάζεται μπαι πας. Πρέπει, τόνισε επίσης, να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ΔΕΚΟ και να δούμε πως θα εξοικονομηθούν πόροι και πώς θα χτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά.
Read more...

Τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσίασε η Κατσέλη



Τις βασικές αρχές του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και να κατατεθεί στη Βουλή, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη.

Στρατηγικός στόχος του...

Νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση, στοχεύοντας σε μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη.

Νέα κριτήρια αξιολόγησης

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει νέα κριτήρια αξιολόγησης με τα οποία στηρίζονται επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην:

Ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και εξωστρέφεια

Πράσινη επιχειρηματικότητα

Αναδιάρθρωση, απασχόληση και ισόρροπη ανάπτυξη

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αξιοποιεί το χάρτη κρατικών ενισχύσεων, ο οποίος προβλέπει 4 ζώνες κινήτρων (Α,Β,Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους Νομούς της χώρας.

Μορφές ενίσχυσης

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι:

α) η επιχορήγηση κεφαλαίου,

β) οι φορολογικές απαλλαγές,

γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας έως 10 έτη και

δ) η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.

Απλοποιημένη, γρήγορη και διαφανής διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων

Προβλέπεται η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.

Προκρίνεται η συγκριτική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων, για λόγους διαφάνειας, θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ κάθε επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αξιολόγησης του φακέλου του μέσω του διαδικτύου, στο οποίο προβλέπεται να αναρτώνται τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Προβλέπεται επίσης διαδικασία παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων μετά την ολοκλήρωσή τους, ώστε να αποτιμάται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα εφαρμογής του ν. 3299/04

Οι αδυναμίες του προηγούμενου Αναπτυξιακού Νόμου (ν. 3299/04) εντοπίζονται στην έλλειψη αναπτυξιακής στόχευσης και στρατηγικής, την απουσία κινήτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τη μη συμβολή του στον τεχνολογικό και γνωστικό μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, αυτές εντοπίζονται:

Στην πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου και την ύπαρξη μεγάλου πλήθους ρυθμίσεων, ως προς το είδος και το εύρος των δραστηριοτήτων που ενισχύονται.

Στην έλλειψη σαφούς ετήσιου χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού και την υπέρμετρη επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,

Στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και τους ελέγχους,

Στο πολύπλοκο σύστημα βαθμολογίας και το χαμηλό ελάχιστο αποδεκτό όριο βαθμολογίας, το οποίο οδήγησε σε έγκριση του 98% των υποβαλλόμενων σχεδίων.

Βάσει του ν. 3299/04, υποβλήθηκαν συνολικά 13.486 αιτήσεις ενίσχυσης αναπτυξιακών σχεδίων, ενώ οι υπαγωγές στο νόμο ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 7.100. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ανήλθε σε 14 δις. ευρώ, ενώ το ποσό των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία 32.707 νέων θέσεων εργασίας.

Από τις 7.100 συνολικές υπαγωγές στο Νόμο, ολοκληρώθηκαν τα 1.451 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό 20,4% του συνόλου. Ο προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων σχεδίων ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε 1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 1,6 δις. ευρώ.

Οι πληρωμές του 2010

Εντός του τρέχοντος έτους, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ν. 3299/04 (παλαιός επενδυτικός νόμος):

Οι πληρωμές Ιανουαρίου - Απριλίου 2010 για ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν σε 440 εκ. ευρώ, όταν για όλο το 2008 είχαν δοθεί μόλις 500 εκ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2010 (Απρίλιος - Δεκέμβριος) αναμένεται ότι θα εισρεύσουν προς επιχειρήσεις για εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια επιπλέον 700 εκ. ευρώ.

Τα εκκρεμεί προς αξιολόγηση επενδυτικά σχέδια είναι 3.438, έχουν συνολικό ύψος προϋπολογισμού 10,9 δις. ευρώ και το αναμενόμενο ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται σε 4,1 δις. ευρώ.


Read more...

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα...

.protothema.gr
Προσπάθεια να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο κατέβαλαν τουρκικά πολεμικά πλοία που παρενέβησαν στον ασύρματο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ζητώντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους!

Στο πλαίσιο της τουρκικής αεροναυτικής άσκηση «Μπεγιάζ Φιρτίνα» η οποία εξελίσσεται σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαϊου, τουρκικά πολεμικά πλοία ήταν αναπτυγμένα στην περιοχή μεταξύ της Χίου, της Άνδρου και της Σκύρου.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης, το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας «Γκαζιαντέπ» -που τυπικώς εκτελούσε ανθυποβρυχιακές ασκήσεις- έκανε παρεμβολή στον ασύρματο ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Λέσβο στη Λήμνο. Προσπαθώντας να δείξουν ότι έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής εντός του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι ζήτησαν από τους πιλότους του C-130 να απαντήσουν που κατευθύνονται, σε ποιες κινήσεις θα προβούν και πότε αναμένεται να προσγειωθούν! Με απλά λόγια επιχείρησαν να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών, αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010, η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπ» και πάλι είχε φτάσει να κινείται χωρίς λόγο ανάμεσα στο Σούνιο και την Κέα, παραβιάζοντας τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης.

Θεωρώντας προφανώς ότι η αναγνώριση του C-130 ήταν… εύλογη και… αιτιολογημένη, το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας επέμεινε στην προσπάθεια αναγνώρισης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης και ενώ δύο ελληνικά Φάντομ εκτελούσαν προγραμματισμένη νυχτερινή πτήση, η τουρκική φρεγάτα κάλεσε τους Έλληνες πιλότους και τους ρώτησε ποιες είναι οι προθέσεις τους (!).
Περίπου στην ίδια περιοχή, δηλαδή ανατολικά της Σκύρου, έγινε και η δεύτερη παρενόχληση ακόμη δύο ελληνικών μαχητικών F-16 αυτή τη φορά, λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τρίτης. Και σε αυτή την περίπτωση το πλήρωμα της φρεγάτας «Γκαζιαντέπ» αξίωσε να μάθει ποιες είναι οι προθέσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, από πού απογειώθηκαν, πότε και σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθούν!

Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία στο Αιγαίο έγινε νυχτερινές ώρες. Επίσης σημαντικό είναι ότι τα ελληνικά μαχητικά –όταν δέχθηκαν τις παρεμβολές από τον ασύρματο της τουρκικής φρεγάτας- πετούσαν στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προσφάτως η Άγκυρα αξίωσε από το ΝΑΤΟ να λάβει την ευθύνη έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, διχοτομώντας στην ουσία το Αιγαίο στο μέσον.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η περιοχή που κινούνταν η τουρκική φρεγάτα δεν ήταν δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ, άρα για άλλη μια φορά η «Γκαζιαντέπ» βγήκε εκτός της περιοχής ασκήσεων για … σεργιάνι και αποπειράθηκε να ελέγξει την πτήση ελληνικών μαχητικών που δεν προσέγγιζαν την περιοχή ασκήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου διέψευδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά μαχητικά εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ της τουρκικής φρεγάτας.

Ωστόσο, προφανώς για να μη διαταραχθεί το κλίμα εν όψει της προγραμματιζόμενης για την Παρασκευή άφιξης του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το υπουργείο Άμυνας δεν δίνει πληροφορίες για όσα συνέβησαν στο Αιγαίο το βράδυ της Τρίτης.

Κι αν η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους απέναντι γείτονες, έστω κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι οι «τσαμπουκάδες» οφείλονται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των Τούρκων στρατηγών και της κυβέρνησης Ερντογάν.

Από το πρωί της Τετάρτης μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί περίπου 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, κυρίως από τουρκικά ελικόπτερα. Κι αυτό διότι όταν τα τουρκικά ελικόπτερα απονηώνται από τις φρεγάτες, μπορεί τα τουρκικά πλοία να βρίσκονται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα εναέρια μέσα παραβιάζουν αυτομάτως τον ελληνικό εναέριο χώρο. 

Read more...

Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία

Αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης -2,3% στο τρίμηνο

.protothema.gr
Η ύφεση στην ελληνική οικονομία βαθαίνει, καθώς στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο -2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μάλιστα, ακόμη κι αν ληφθεί ως βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία είχε βουλιάξει με ρυθμό ανάπτυξης στο -2,5%, καταγράφεται περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, κατά 0,8% συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος), η πτώση των επενδύσεων καθώς και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης συνέβαλαν στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Αντίθετα θετική συμβολή στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ είχε η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

Όλα αυτά όταν η Eurostat ανακοίνωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω και 0,2%, συνολικά για την Ευρωζώνη, με θετικά πρόσημα στο πρώτο τρίμηνο ακόμη και για την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και την Ιταλία...
Read more...

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Σημερινή ερώτηση στη Βουλή...
Read more...

"Καθαρές" κουβέντες για το Γαλάτσι που μας αξίζει







Από την Έλενα Ζέρβα

Η εικόνα της πόλης μας είναι η εικόνα όλων μας. Η εικόνα όμως που παρουσιάζει ο Δήμος Γαλατσίου δε μας αντιπροσωπεύει και πολύ περισσότερο δε μας αξίζει! Δε θέλουμε να βλέπουμε βρώμικους τους δρόμους που περπατάμε εμείς και τα παιδιά μας. Αρνούμαστε να βλέπουμε, τις πλατείες και τα πάρκα μας παραμελημένα και τους κάδους απορριμμάτων άπλυτους, να μυρίζουν, να αποτελούν εστία μικροβίων και να απειλούν την υγεία των δημοτών.

Το χειρότερο είναι ότι ο Δήμαρχος δεν έχει φροντίσει να υπάρχουν οι υποδομές, ώστε να πλένονται οι κάδοι. Το φιλότιμο που δείχνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, δεν μπορεί δυστυχώς να αναπληρώσει την έλλειψη υποδομών στην οποία το «σύστημα Τσίρου» έχει καταδικάσει την πόλη μας.

Για ένα δήμο σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσα δε δικαιολογείται τέτοια απαράδεκτη εικόνα! Η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής στα μικρά και καθημερινά μας προβλήματα είναι πισωγύρισμα. Καθαρές και ξάστερες κουβέντες από εδώ και στο εξής. Η ανοχή τελείωσε. Οι χρεωκοπημένες πολιτικές των τεσσάρων τελευταίων χρόνων είναι αυτές που οδήγησαν το δήμο στη σημερινή τραγική του κατάσταση.

Είναι πρώτιστο καθήκον κάθε δημοτικής αρχής να φροντίζει - ανάμεσα στα άλλα και - για την καθαριότητα του δήμου και την υγεία των πολιτών. Η σημερινή δημοτική αρχή προφανώς δεν έχει τη θέληση ή την ικανότητα να τα καταφέρει. Πιστεύουμε πως η νέα διοίκηση του Δήμου μας που θα προκύψει από τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα γνωρίζει και θα μπορεί να δώσει τις λύσεις και στα απλά και καθημερινά προβλήματα αλλά και στα μεγάλα. Και όσο και να φαίνεται απλό και καθημερινό θέμα η καθαριότητα αποτελεί μείζον ζήτημα.

Διεκδικούμε το Γαλάτσι που μας αξίζει. Και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας το στερήσει.


Read more...

"Εμείς κάνουμε επιθετική εξωτερική πολιτική"

nooz.gr
"Εξαιρετικά θετικό δόγμα", χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι "μία τέτοια συμφωνία δεν επιτυγχάνεται με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία".

"Θα ήθελα να μάθω κι εγώ αν αυτή η ρήση του συμβούλου του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι και η υπεύθυνη άποψη της ΝΔ", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη για "νέο-οθωμανική και αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν". Τόνισε, δε, ότι "η εξωτερική πολιτική ασκείται με περισσή σοβαρότητα, με πολύ μεγάλη πληρότητα ως προς τις στοχεύσεις και τις πολιτικές μας".

"Εμείς δεν κάνουμε κουμπαριές για να κάνουμε εξωτερική πολιτική μέσω αυτών, εμείς βάζουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής εκεί που πρέπει, χωρίς φοβίες, με ξεκάθαρες θέσεις", είπε και επισήμανε ότι η ανταλλαγή επισκέψεων γίνεται όποτε πρέπει.

"Έχουμε βάλει συγκεκριμένο πλαίσιο σε αυτή την επίσκεψη, με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ληφθούν, με συγκεκριμένες υπογραφές συνεργασιών και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρερμηνείας της θέσης μας, ούτε στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ούτε σε καμία άλλη πτυχή των διεθνών μας σχέσεων", πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας άλλη αναφορά, που σύμφωνα με τον τύπο, αποδίδεται στη ΝΔ,σχετικά με την περίοδο αδυναμίας που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της κρίσης και τη συγκυρία της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "το να κρυβόμαστε σήμερα, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, θα είναι σφάλμα και βλάβη για τα εθνικά συμφέροντα".

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση κάνει επιθετική εξωτερική πολιτική και διεκδικεί τα δίκαια της χώρας σε όλα τα επίπεδα και όλα τα fora.

Σχετικά με το αν θα γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που "κάποιοι πιστεύουν" ότι υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο των συζητήσεων και οι υπογραφές των συμφωνιών που θα γίνουν.

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην διαμείνει σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, εξαιτίας των διαδηλώσεων, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που αδικούν την ουσία και επισήμανε ότι το ξενοδοχείο όπου θα καταλύσει ο τούρκος πρωθυπουργός και θα γίνουν όλες οι εργασίες των ελληνοτουρκικών συναντήσεων, είναι το κεντρικότερο σημείο της Αθήνας.
Read more...

Προτάσεις Κομισιόν για στενότερη δημοσιονομική εποπτεία της ευρωζώνης

nooz.gr
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία των κρατών μελών της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, τόνισαν ότι στο μέλλον η παροχή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Χωρίς κυρώσεις δεν μπορεί να υπάρξει αξιοπιστία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των αποφάσεων που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι 16 ηγέτες των χωρών του ευρώ, προτείνει την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης, υπό την έννοια ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ θα πρέπει πριν ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια, να έχουν την έγκριση και του Συμβουλίου Eurogroup.

«Σε αυτήν την κρίση διαπιστώσαμε ότι οι αποφάσεις μιας χώρας, ακόμα και αν αυτή εκπροσωπεί μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στα άλλα κράτη του ευρώ», ανέφερε ο Ζ. Μπαρόζο.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «η οικονομική πολιτική ενός κράτους μέλους δεν είναι αποκλειστικά θέμα εθνικού συμφέροντος αλλά κοινού συμφέροντος, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.», διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι οι εξουσίες των εθνικών κοινοβουλίων παραμένουν ακέραιες. «Αυτός είναι ο πυρήνας της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Δεν μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση αν δεν υπάρχει οικονομική ένωση. Τα κράτη μέλη που δεν θέλουν οικονομική Ένωση, ας ξεχάσουν τη νομισματική Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ζ Μπαρόζο τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τους κανόνες του Συμφώνου. Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει την αναστολή των πόρων του Ταμείου Συνοχής, σε περίπτωση που μία χώρα κατ? επανάληψη παραβιάζει τις υποχρεώσεις της.

Ο Ζ. Μπαρόζο, τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστούν κυρώσεις που δεν θα καλύπτουν μόνο τις χώρες Συνοχής (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία), αλλά όλα τα κράτη του ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη ταχύτερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ευρώ. Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να υπάρξει πτωτική τάση στα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, τονίζοντας ότι στο παρελθόν, η ευρωζώνη δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στο επίπεδο του χρέους.

«Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στα επίπεδα του χρέους που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Όλι Ρεν και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν μια χώρα έχει επίπεδο χρέους που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, είναι βασικό, το έλλειμμα να είναι απλώς κάτω από 3%, αλλά να έχει μία τέτοια πτωτική κλίση, ώστε να επιτρέψει τη μείωση του δημοσίου χρέους στη χώρα».
Read more...

Παπαρήγα: Ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά "γιατροσόφια"

nooz.gr
Νέα «μέτρα» και «πακέτα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βλέπει η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία θεωρεί ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ο καπιταλισμός δεν διαθέτει τα παλιά «γιατροσόφια» να ξεπερνάει τις κρίσεις και θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαών.

Στην ομιλία της σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενόψει των φοιτητικών εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι περιμένει «προβοκάτσιες» και «συνωμοσίες» σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διότι όπως παρατήρησε, είναι μέσα στο πολιτικό παιγνίδι.

«Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Θα έρθει στο προσκήνιο κάθε καρυδιάς καρύδι. Προβοκάτορες, κρατικές, εξωκρατικές και παρακρατικές οργανώσεις καταστολής, σκληρός πυρήνας επιχειρηματιών και πολιτικοί που εκπροσωπούν επιχειρηματίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε ερώτηση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν έχει αποφασίσει να ζητήσει τη στήριξη «ποικιλώνυμων συμμάχων τύπου ΛΑΟΣ, και σοβαρών επιχειρηματιών που παρεμβαίνουν με ξετσίπωτο τρόπο».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και τοπικές συγκρούσεις ή πόλεμοι, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, παραπέμποντας στο τι ακολούθησε την κρίση του 1929, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα εξέφρασε την ανησυχία μήπως υπάρξει συμφωνία για νομιμοποίηση των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα απάντησε στον Στέφανο Μάνο, που εκ μέρους της «Δράσης» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε βάρος του ΠΑΜΕ για καταλήψεις πλοίων, ξενοδοχείων και της Ακρόπολης. Επισήμανε ότι ο κ. Μάνος είναι γόνος αστικής οικογένειας, αναρωτήθηκε πού ήταν η «Δράση», όταν πέθαιναν εργάτες στα αμπάρια πλοίων και δήλωσε ότι δεν έγινε κατάληψη στην Ακρόπολη, αλλά απλώς ανάρτηση πανό. Σχολίασε πως δεν είδε να διαμαρτύρεται κανείς όταν οίκοι μόδας οργανώνουν φωτογραφήσεις στην Ακρόπολη για να παρουσιάσουν μοντέλα τις τουαλέτες τους.
Read more...

"Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν"

nooz.gr
"Η ατιμωρησία έχει τέλος", διαμηνύει η κυβέρνηση αναφορικά με τη διερεύνηση σκανδαλωδών υποθέσεων. Το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι "δεν θα χαριστούμε σε κανέναν", καθώς επίσης ότι η κυβέρνηση "δεν έχει να κρύψει τίποτα".

"Υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο παραβατικότητας προκύπτει στις Εξεταστικές Επιτροπές", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε: "Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, για οποιοδήποτε πολιτικό ή μη πρόσωπο".

Ο Γ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα ώστε να μην φαίνονται παραγεγραμμένα αδικήματα που δεν είναι. "Θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις- όπου υπάρχει σκιά θα πέσει φως. Όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει", τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε: "Η όψιμη επιχείρηση για «καθαρά χέρια» από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, μου θυμίζει δύο παροιμίες: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» και «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι".

Για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, είπε: "Την ώρα που Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ορκίζονται ότι θα λάμψει η αλήθεια, στο δικομματικό σκάνδαλο της Siemens προετοιμάζεται το κλίμα για συγκάλυψη δια του συμψηφισμού".

Read more...

Νέα 24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 20/5

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4cDZbvV1KC2nKp_sqTCd3yIdIfvTaSd9CVZA9SPxJgt2XBVgun11hMu3H937R0VfxmO_7PvY-6tVHnZIDz9-aKBhm3InM5pS3ZOitZkL3HfAINkJqYeblxNm_AREiy41ziHi5XTjN44Q/s1600/adedy1412.jpgnooz.gr
Νέα πανελλαδική 24ωρη απεργία, προκήρυξαν τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για την Τετάρτη 20 Μαΐου, μετά την κοινή συνεδρίαση που είχαν.

"Το ΔΝΤ δεν θα σταματήσει να διψάει για το αίμα των εργαζομένων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις "συνταγές" του "καταστροφή", καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να τις απορρίψει.

"Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, με τη γενική απεργία της επόμενης Τετάρτης", δήλωσε ο Σπύρος Παπασπύρος.

Ανακοίνωση ΓΣΕΕ


"Την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων ( εορτών και αδείας), έρχεται επιπρόσθετα το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάσταση ιδίως των χαμηλό-συνταξιούχων εξαιρετικά δύσκολη", τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

"Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση", προσθέτει.

Και καταλήγει μιλώντας για "αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές, που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών".

Ανακοίνωση ΑΔΕΔΥ

"Η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι ριζικά αντίθετες στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης, υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα, συρρικνώνει δραματικά τους διαθέσιμους πόρους και αποσύρεται το κράτος από την ευθύνη και οικονομική υποστήριξή του με βαρύτατο τίμημα για τις νέες γενιές.

Το πάρτι επί των αποθεματικών, επί σειρά ετών, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι κυριότερες πληγές αιμορραγίας του συστήματος, οι οποίες μένουν χωρίς αποστολή λογαριασμού ενώ υπάρχει διεύθυνση και στέλνεται ο λογαριασμός στα μόνιμα θύματα: μισθωτούς, συνταξιούχους, νέους.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εκτιμώντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική, καθολική και ενιαία, αποφάσισαν:

Α) Την προκήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 20/5 για να μην παρεμποδιστούν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για γενική απεργία στις 19/5) και την κλιμάκωση των αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά. Μετά τη γενική απεργία, σε νέα συνεδρίαση, τα προεδρεία των δυο οργανώσεων θα αποφασίσουν για την συνέχιση του αγώνα.

Β) Την Τρίτη 18/5/2010 οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη τύπου όπου θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Γ) Την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων - συλλαλητηρίων μετά από ενημερωτικές εξορμήσεις των Ομοσπονδιών, των Νομαρχιακών Τμημάτων και των Εργατικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις".

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ


ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.





Read more...

'ΒΟΥΤΙΑ' ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΟΤΕ


Υποχώρηση σημείωσαν στο α' τρίμηνο του 2010 τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΤΕ, ο οποίος εκτιμά ότι το ρεύμα αποχώρησης συνδρομητών που αναζητούν φθηνότερες λύσεις σε άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες...Τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 3% και ανήλθαν σε 1,409 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν κάμψη και περιορίστηκαν στα 478 εκατ. εμφανίζοντας υποχώρηση 34,5% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2009. Εντυπωσιακότερη ήταν η πτώση των καθαρών κερδών, που στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου δεν ξεπέρασαν τα 66 εκατ. έναντι 268,5 εκατ. πέρυσι. Οσον αφορά την πορεία του ΟΤΕ από εδώ και πέρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του Παν. Βουρλούμης εμφανίζεται απαισιόδοξος, δηλώνοντας πως "στο πλαίσιο προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελλήνων καταναλωτών στούς αυστηρούς όρους του νέου οικονομικού πακέτου στήριξης, είναι πιθανόν να σημειωθεί αύξηση των αποσυνδέσεων μαζί με μείωση της δαπάνης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση της θέσης μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, θεωρούμε ότι δε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του Α΄τριμήνου, για όλο το έτος».


Από το σύνολο των βασικών δραστηριοτήτων του, ο ΟΤΕ εμφάνισε υποχώρηση σε όλους τους τομείς εκτός της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα όπου τα έσοδα εμφάνισαν μικρή ενίσχυση 1,8%. Στο τέλος Μαρτίου, το μερίδιο του ΟΤΕ στην αγορά των ευρυζωνικών υπηρεσιών ήταν ελαφρώς άνω του 50%, με 1,148 εκατ. συνδρομητές ADSL όταν οι ανταγωνιστές του έχουν 1,140 εκατ. πελάτες. Ωστόσο σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2009 η συνδρομητική βάση του ΟΤΕ στην ευρυζωνική αγορά ενισχύθηκε κατά μόλις 11%, όταν οι άλλες εταιρείες είδαν τη δική τους πελατειακή βάση να αυξάνεται κατά 48%. Επίσης αναφορικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο καταγράφεται ο... επιθανάτιος ρόγχος του dial up Internet, καθώς καταγράφηκε πτώση στη σχετική κίνηση κατά 57% με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο να καταμετρηθούν μόλις 168,2 εκατ. λεπτά σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τέλος, στον τομέα της "διαδικτυακής" τηλεόρασης (IPTV) ο ΟΤΕ αναφέρει 23.432 ενεργές συνδέσεις στο τέλος Μαρτίου


Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση προς τις αρχές του Χρηματιστηρίου, ο ΟΤΕ ενημερώνει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την αγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως παρόμοια απόφαση έλαβε προ μερικών ημερών και η Deutsche Telekom.

Read more...

Στον αστερισμό της λιτότητας η Ισπανία


Η ανάπτυξη στην Ισπανία το 2011 θα είναι χαμηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης που την τοποθετούσε στο 1,8%, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.

"Η ανάπτυξη για το επόμενο έτος θα είναι κατά λίγους δεκαδικούς χαμηλότερη από την προβλεπόμενη", ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός ενώπιον των ισπανών βουλευτών.Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η Ισπανία είναι πιθανόν να βρεθεί σε μία κατάσταση στασιμότητας τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο θα υπονομεύσει την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό του ελλείμματος από το 11,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3% το 2013.

Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος, ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο 2010 και το πάγωμά τους κατά το 2011

Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησής του και εγκρίθηκε το 2007 για την ενίσχυση της γεννητικότητας.

Η κατάργηση του επιδόματος εντάσσεται σε ένα ευρύ φάσμα μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή για την περικοπή των ελλειμμάτων.

Η Ισπανία οφείλει να καταβάλει "ειδική, ιδιαίτερη και κατ΄εξαίρεσιν προσπάθεια", δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός πριν ανακοινώσει τη δέσμη των μέτρων λιτότητας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πρόγραμμα λιτότητας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αποφάσισε την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας δύο ετών, εξαιτίας των επιθέσεων κατά του ευρώ την περασμένη εβδομάδα..nooz.gr

Read more...