Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

'ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟ 2011


Την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κέρδισε η Εσθονία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη από τον επόμενο χρόνο, έπειτα από μία περίοδο βαθιάς ύφεσης για προσαρμογής της οικονομίας της στα ευρωπαϊκά κριτήρια...

«Η Εσθονία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2011» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Ολι Ρεν, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις «αποφασιστικές και αποτελεσματικές» προσπάθειες του Ταλίν.
Την οριστική απόφαση για το εάν η μικρή χώρα της Βαλτικής θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης θα την λάβει το Eurogroup τον Ιούλιο. Το θετικό «νεύμα» της Κομισιόν όμως είναι μία σημαντική πολιτική νίκη για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας μετά την μεγάλη ύφεση που πέρασε, έχοντας δει την οικονομία της να συρρικνώνεται μέχρι και 14,1% πέρυσι.
Πιο επιφυλακτική όμως παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανησυχεί περισσότερο από όλα για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Εσθονία: Το Μάρτιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο -0,7%, απέχοντας αρκετά από το ευρωπαϊκό όριο του 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: