Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


Aπο kathimerini.gr

Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου διατάσσει η Εφέτης Ανακριτής κ. Ειρήνη Καλού...


Η ανακρίτρια ζητά άνοιγμα των λογαριασμών μεταξύ άλλων Μοναχών αλλά και της ίδιας της Μονής αλλά και άλλων εμπλεκομένων προσώπων, για την περίοδο 1998 έως 2005 διάστημα για το οποίο δεν είχε ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου.

Παράλληλα με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο ζητά από τις αρμόδιες αρχές της χώρας ανάλογα στοιχεία για όσους από τους εμπλεκόμενους -φυσικά και νομικά πρόσωπα- ανέπτυξαν εκεί οικονομική δραστηριότητα.

Τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών θα διαβιβαστούν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που τα έχει ζητήσει.

/fimotro.

Read more...

Υπέρ του «Νομικού Κτηματολογίου» ο Χ. Παμπούκης



"ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΟ"


Την ανάγκη θέσπισης «Νομικού Κτηματολογίου» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, χαρακτηρίζοντας το νομοθετικό περιβάλλον στην Ελλάδα, χαοτικό με νομοθεσία διάσπαρτη, δυσεύρετη, κατά παραπομπήν, διαρκώς τροποποιούμενη και απηρχαιωμένη...



...πράγμα που, σύμφωνα με τον υπουργό κάνει δύσκολη την προσπάθεια ανεύρεσης και ερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Χ. Παμπούκης σημείωσε την έλλειψη κοινής πρακτικής στα Υπουργεία για τη διεκπεραίωση νομοθετικών θεμάτων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει σταθερό σημείο ανά Υπουργείο, στο οποίο να ανατίθεται η ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας, δεν υπάρχει σταθερή διαδικασία σε όλα τα Υπουργεία για την παρακολούθηση κοινοτικών οδηγιών στο πολύ σημαντικό στάδιο της νομοπαρασκευής τους.

Ο υπουργός Επικράτειας κατέθεσε δέσμη 17 προτάσεων για τον περιορισμό της πολυνομίας, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της ΚΕΚ ως Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Νομοθεσίας (ΚΕΚΗΝ), τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής αναμόρφωσης του δικαίου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και τη σύσταση σε κάθε Υπουργείο μίας και μόνο διαρκούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

troktiko


Read more...

Αποκάλυψη: Ο Γιαννίδης ήταν ο δικηγόρος του Χριστοφοράκου και του Βουρλούμη





ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΒΟΜΒΑ

Τον Γιάννη Γιαννίδη, τον γνωστό δικηγόρο και αναπληρωτή καθηγητή νομικής είχαν συνήγορο τόσο ο Π.Βουρλούμης για τον ΟΤΕ όσο και ο Μ.Χριστοφοράκος για την siemens! Είναι απίστευτο αλλά οι δύο ανταγωνιστικές εταιρείες με τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε σκάνδαλα για απιστίες και μαύρο χρήμα είχαν τον ίδιο δικηγόρο!
Όπως λέει ο ...



πρ΄βηνΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω λοιπόν ότι στις 13 Δεκεμβρίου του 2006 εμφανίστηκε ο κ. Γιαννίδης ως νομικός σύμβουλος της SIEMENS και το λάβατε υπόψη σας γιατί παίρνετε κάθε πρωί τα αποκόμματα από τις εφημερίδες για ό,τι αφορά τον Ο.Τ.Ε. Από το δημοσίευμα λοιπόν της 13ης Δεκεμβρίου του 2006 πήρατε το απόκομμα, ξέρατε ότι ο Γιαννίδης ήταν νομικός σύμβουλος του Χριστοφοράκου για το ποινικό κι εσείς εμφανιστήκατε με τον ίδιο δικηγόρο.

/troktiko

Read more...

Τρισέ: “Δεν είναι κατάλληλη λύση το ΔΝΤ για την Ελλάδα”

κανοποιημένη η ΕΚΤ από τα μέτρα

Ικανοποιημένος δηλώνει ο διοικητής της ΕΚΤ από τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και πεπεισμένος πως οι προσπάθειες της χώρας μας να αντιμετωπίσουν την κρίση θα ευοδωθούν πολύ σύντομα.

Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν θα μπορούσε παρά να κάνει ειδική μνεία στην ελληνική οικονομία και στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πριν από μόλις 24 ώρες η κυβέρνηση και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις. Χαρακτήρισε μάλιστα τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης «αξιόπιστες, σημαντικές και πειστικές».

Ο μεσιέ Τρισέ όμως είχε κι άλλα να ... απαντήσει, προς πάσα κατεύθυνση μάλιστα!

Το ... μήνυμα Τρισέ προς την Αθήνα και δη προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που ευθέως «προειδοποίησε» χθες του Ευρωπαίους εταίρους μας πως εάν δεν μας παράσχουν βοήθεια τότε η εναλλακτική της Ελλάδας είναι η προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν η επωδός του: «δεν θα ήταν κατάλληλη κίνηση να αποταθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ για βοήθεια».

Το μήνυμα του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη προς τις αγορές και τους «κερδοσκόπους» επίσης σαφές: «είναι "παράλογες" οι υπόνοιες ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ».

Και τέλος, ο μεσιέ Τρισέ είχε κι ένα μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση και όποιον άλλο αντιτίθεται στην προοπτική η ΕΕ να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ή όποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης χρειαστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Είπε λοιπόν ο διοικητής της ΕΚΤ ότι «τα κράτη της ευρωζώνης θα αναλάβουν συντονισμένη δράση, εάν κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο για την σταθερότητα της Ένωσης και του ευρώ».

Ακούει το Βερολίνο ..;
protothema.gr

Read more...

Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό: «Κοιτάμε μπροστά»


Κατά την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκαν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα αφήσουμε την κρίση να επηρεάσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας. Κοιτάμε μπροστά. Συνέχισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η παιδεία είναι βασικός πυλώνας αλλαγών της κυβέρνησης και πρόσθεσε «Θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και για να γίνει αυτό απαιτείται καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης».

Θεώρησε επίσης απαραίτητο ένα νέο μοντέλο δια βίου μάθησης και αναφέρθηκε στη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας από όπου γνωρίζει όπως είπε τα προβλήματα και τις δυνατότητες και τόνισε ότι απαιτούνται βαθιές αλλαγές. «Το εκπαιδευτικό σύστημα θα έπρεπε να προετοιμάζει τους νέους για την νέα ψηφιακή εποχή». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το δημοτικό σχολείο είναι η βάση της εκπαίδευσης. «Έχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Τώρα θα αλλάξουν όλα. Δεν υπάρχει «δεν μπορώ» από κανέναν. Είπε τελειώνοντας την ομιλία του ο κ.Παπανδρέου.
protothema.gr

Read more...

Συνελήφθησαν οι τρεις της "Ακρόπολις"...


Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης καθώς και ο Γ. Αποστολίδης της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Οι τρεις εκπρόσωποι της εταιρείας συνελήφθησαν νωριτερα στην πλατεία Κάνιγγος μετά την έκδοση του δικαστικού βουλευματος που διατάσσει την προφυλάκισή τους για τη γνωστή υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ το οποίο είχε πουληθεί υπερτιμημένο στο ΤΕΑΔΥ και σε τρία ακόμη ασφαλιστικά ταμεία.




Read more...

ΔΝΤ: Αναμένουμε να ανταποκριθεί η Ευρώπη

"Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να βοηθήσει, αλλά αναμένουμε πως η Ευρώπη είναι σε θέση να χειρισθεί το θέμα" τόνισε η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολιν Ατκινσον, η οποία επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι σωστά και "προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας".

Η κα Ατκινσον χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ενός "ισχυρού πακέτου" το οποίο χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα εμπρός" και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση "να αναπτύξει και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη".

Η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο με την ΕΕ και εμείς προσφέραμε τεχνική υποστήριξη, αλλά οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους Ευρωπαίους, ανέφερε η κα Ακτινσον η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή ή άλλα στελέχη του ΔΝΤ κατά τη διήμερη παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
nooz.gr

Read more...

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή- απεσύρθη η διάταξη για τα φάρμακα

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή προκάλεσε η ρύθμιση για τα φάρμακα, η οποία είχε εισαχθεί στο νομοσχεδιο με τα νέα μέτρα. Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσελη αναγκάστηκε να αποσύρει τη διάταξη, μετά τις εντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Η διάταξη προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων θα διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων στην Eυρωζώνη, κάτι που θεωρείται ότι θα επιβαρύνει τις τιμές των σκευασμάτων.

Τη ρητή αντίθεσή της εξέφρασε η προεδρεύουσα Βάσω Παπανδρέου, που ζήτησε από την υπουργό, εάν επιμένει στη διάταξη, να την επαναφέρει σε άλλη περίσταση. Επίσης, ο Χρήστος Αηδόνης (ΠΑΣΟΚ) σημειωσε πως, «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πληρώνει, κανείς δεν μπορεί να κάνει πλιάτσικο στην πλάτη του». Αντέδρασαν επίσης οι Κώστας Γείτονας και Νάσος Αλευράς.

Απαντώντας στις επικρίσεις, η κα Κατσέλη υποστήριξε πως η διαιώνιση του υφιστάμενου συστήματος, «επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,7 εκ. ευρώ πρόσθετη δαπάνη κάθε μέρα» γι αυτό και η επιλογή εισαγωγής της ρύθμισης με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τελικώς κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν, η υπουργός απέσυρε τη διάταξη.
.nooz.gr

Read more...

Δημόσια ακρόαση στην Ευρωβουλή για την ελληνική οικονομία

Τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης στην Ευρωβουλή, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αποφάσισε η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνεται ότι αυτή η δημόσια ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν υπό την αιγίδα του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, της Ευρωβουλού Σάρον Μπόουλς (Βρετανίδα Φιλελεύθερη), και θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γιουροστάτ, της ελληνικής κυβέρνησης, της Goldman Sachs και όλων των άλλων φορέων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γκι Φερχόφστατ αναφέρει ότι «στόχος αυτής της ακρόασης δεν είναι να γίνει η Goldman Sachs εύκολο εξιλαστήριο θύμα», αν και όπως αναφέρει, οι πρακτικές, που ακολούθησε, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στις εικασίες, που διατυπώνονται για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Όπως διευκρινίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, «στόχος είναι να διερευνηθεί πώς όλη η πολιτική και διοικητική αλυσίδα, από την Αθήνα στις Βρυξέλλες περνώντας από τη Φρανκφούρτη, αγνόησε την παραποίηση των στοιχείων των ελληνικών δημοσίων λογαριασμών».
nooz.gr


Read more...

Παπανδρέου "Δεν ζητούμε ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς"

"Βρεθήκαμε στη δίνη ενός στροβίλου, τα μέτρα ήταν δύσκολα αλλά αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας", δήλωσε ο πρωθυπουργός στην αρχική εισήγηση του στο υπουργικό Συμβούλιο. Συμπλήρωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για "να έχουμε το δικαίωμα να σταθούμε στα πόδια μας, να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας".

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί: "Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους, όλες τις υγιείς δυνάμεις, όλοι οι πολίτες".

Δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσουν οι τομές και οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. "Η κρίση δεν θα μας αποπροσανατολίσει από τις μεγάλες μας αλλαγές. Αλλάζουμε τα πάντα στη χώρα. Πάμε σε μία καλύτερη Ελλάδα για όλους", είπε και πρόσθεσε ότι "οι αλλαγές θα προχωρήσουν με επίκεντρο τον άνθρωπο".

"Ούτε μία δεκάρα δεν ζητά η Ελλάδα από τη Γερμανία"

"Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους", δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο o πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι ζητάμε πολιτική στήριξη και όχι οικονομική, επισημαίνοντας ότι "είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA, πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


"Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευτούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες", είπε.

"Το θέμα δεν είναι να σπεύσει η Γερμανία και η Ευρώπη σε αρωγή μιας άφρονος χώρας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθηθεί η ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης", διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου. Προειδοποίησε, επίσης, ότι "το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης- όχι μόνον για την Ελλάδα".

"Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε. "Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη - αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία - απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές", πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της Ελλάδας, με περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα να προέρχεται από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι υγιής η ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
nooz.gr


Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει δύο βασικές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η πρώτη αφορά στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και η δεύτερη στην επαναφορά του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων: Επανακαθορίζεται η διαδικασία για την προαγωγή στις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του προέδρου και του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς... και των αντιπροέδρων των προαναφερόμενων δικαστηρίων. Εφεξής, απαιτείται η γνώμη της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, την οποία ζητά ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς να είναι δεσμευτική, κατά την υποβολή της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο.
Επανακαθορίζεται η διαδικασία για τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την προαγωγή στο βαθμό του Γενικού Επιτρόπου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Για την προαγωγή αρεοπαγίτη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και αρεοπαγίτη, ή αντιεισαγγελέα, σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου απαιτείται τουλάχιστον τριετής υπηρεσία αντί διετούς στους κατεχόμενους βαθμούς.
Επαναπροσδιορίζονται τα εφετεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας, που διευθύνονται από τριμελή συμβούλια και καθορίζεται η συγκρότηση αυτών, ο τρόπος και ο χρόνος εκλογής του προέδρου και των μελών τους, καθώς και η διάρκεια της θητείας τους.
Τέλος, επανακαθορίζονται τα όργανα, που διευθύνουν την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.



Read more...

Θέλουν να τους πουλήσουμε την Ακρόπολη

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει τίτλος ενός άρθρου στην γερμανική εφημερίδα Bild Zeitung το οποίο γράφει «Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη μαζί».

Η Ακρόπολη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κοστολογείται 100 δις ευρώ!

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου ενώ υπάρχουν δηλώσεις γερμανών βουλευτών που προτρέπουν την γερμανική κυβέρνηση είτε να μην υποσχεθεί καμιά οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Αλλά οι βουλευτές δεν στέκονται μόνο σε αυτήν την προτροπή.

Ο Φρανκ Σέφλερ, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών και εκπρόσωπος της επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου υποστήριξε ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά» (γιατί ακατοίκητα; να σας πουλήσουμε νησιά μαζί με τους κατοίκους για να σας κάνουν και τις δουλειές).

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Μάρκο Βάντερβιτς, βουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ο οποίος είπε ότι αν πρόκειται η Ε.Ε. και η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. «Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Η μόνη αντιπρόταση που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι να τους δώσουμε το έμψυχο περιεχόμενο της βουλής μας.
troktiko

Read more...

Ποιούς θα "τσιμπήσουν" οι μηχανισμοί;

Δραστηριοποιούνται οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz.gr, το ΙΚΑ θα αρχίσει άμεσα ρυθμίσεις χρεών με πολλές δόσεις για πρώτη φορά χωρίς προκαταβολή. Οι δόσεις θα "σπάνε" αρκετούς μήνες ή ακόμα και τριών ετών, προκειμένου το Ταμείο να καλύψει έστω και μέρος της μαύρης τρύπας, που απειλή τη λειτουργία του, αλλά και την κάλυψη των συντάξεων των επόμενων μηνών.

To υπουργείο Εργασίας, επιδιώκει να συγκεντρώσει έστω μέρους των 12 και πλέον δισεκατομμυρίων ποπυ οφείλουν 350.000 οφειλέτες και έτσι θα προσφέρει διευκόλυνση με δόσεις έως τρία χρόνια, ωστόσο η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ.


Ανάλογες ρυθμίσεις σχεδιάζει και η εφορία αλλά μετά την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου στα μέσα Μαρτίου.


ΙΚΑ: Υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων


Τροποποιείται η διαδικασία υποβολής των τριμηνιαίων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) προς το ΙΚΑ και καθιερώνεται η υποχρεωτική υποβολή τους μέσω διαδικτύου, για το σύνολο των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων, το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού), για περιόδους απασχόλησης από 1/1/2010 και εντεύθεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, καθιερώνεται υποχρεωτική υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) Οικοδομοτεχνικών Έργων μέσω διαδικτύου από εργοδότες που εκτελούν Ιδιωτικά Οικοδομικά Έργα με το σύστημα της αντιπαροχής, Ιδιωτικά Τεχνικά Έργα με ανάθεση ή εργολαβία, καθώς και Δημόσια Έργα με αυτεπιστασία ή με ανάθεση ή εργολαβία στα οποία (Δημόσια Έργα) απασχολούνται περισσότεροι από τρεις εργαζόμενοι. Η υποχρεωτική υποβολή μέσω διαδικτύου Α.Π.Δ. Οικοδομοτεχνικών Έργων, για όσους έχουν την υποχρέωση αυτή, θα έχει εφαρμογή από απασχολήσεις μηνός Απριλίου 2010 και μετά.

Αναλυτικές οδηγίες περιλαμβάνονται στη σχετική εγκύκλιο του Ιδρύματος αριθ. 19/2010.
nooz.gr

Read more...

Εκδοση νέου κοινοπρακτικού δανείου

Σε έκτακτο δανεισμό προχωρά την Πέμπτη το ελληνικό Δημόσιο, με την έκδοση κοινοπρακτικού 10ετούς ελληνικού ομολόγου, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, που επιβεβαιώνουν στο nooz.gr Έλληνες χρηματιστές και μάλιστα λόγω του έκτακτου της καταστάσεως, οι αγορές ζητούν ασφάλιστρο 330 μονάδων βάσεως. Το mid-swaps βρίσκεται στος 310 μονάδες βάσης, συν 0,20 μ.β. που θα προστεθεί στην τελική έκβαση.


Ρεπορτάζ: Γιώτα Ηλιού



Σύμφωνα με τα διαθνή πρακτορεία, μέχρι τις 13.15 μ.μ., είχαν κατατεθεί στο βιβλίο των προσφορών 14 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Barclays Capital, Nomura, HSBC, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι προσφορές αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το βράδυ.

To nooz.gr, επικοινωνόντας με χρηματιστές που παρακολουθούν την εν λόγω έκδοση, διαπιστώνεται ότι η επιτυχία της έκδοσης θα κριθεί από το επιτόικιο με το οποίο θα κλείσει τελικά.

"Παράδοξη η μεγάλη απόκλιση στα σπρεντ, σε σχέση με τη χθεισνή ημέρα" παραδέχονται οικονομολόγοι, καθώς, την Τετάρτη το σπρέν ήταν στις 282 μ.β., ενώ σήμερα, είναι πιθανό να κλειδώσει στις 330.

Η απόκλιση των 50 μ.β. σημαίνει επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ, στα 10 χρόνια της έκδοσης.

Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
nooz.gr


Read more...

ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ!



Δύο συμφωνίες για την προώθηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (Κομοτηνή - Χάσκοβο) αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κας Τίνας Μπιρμπίλη. Πρόκειται για την ιδρυτική συμφωνία της μεικτής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου, το οποίο θα συνδέσει τον αγωγό Ελλάδας-Ιταλίας με το δίκτυο μεταφοράς αερίου της Βουλγαρίας. Μιλώντας για "μεικτή εταιρία" εννοούμε Συμφωνία Μετόχων της εταιρίας Asset Company και τη Συμφωνία για το Σχέδιο Ανάπτυξης του αγωγού: Η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού θα έχει έδρα τη Σόφια και θα συμμετέχουν σε αυτήν εξίσου η βουλγαρική BEH (Bulgarian Energy Holdings) και η ελληνοιταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την ιταλική Edison (50%). Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η ίδρυση Εμπορικής Εταιρείας, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης, με συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της BEH με 35% η κάθε μία, και της ιταλικής Edison με 30%. Η έδρα της θα είναι στην Αθήνα. Σ' αυτή τη φάση, το σχέδιο κατασκευής του νέου αγωγού βρίσκεται στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών. Η λειτουργία του μελλοντικού έργου, το οποίο θα εγγυηθεί τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, αναμένεται να αρχίσει σε τρία χρόνια από τώρα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, κος Τράικοφ. "Οι διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου με τη Ρουμανία και την Ελλάδα αναμένεται να γίνουν λειτουργικές το 2012 και το 2013 αντίστοιχα", ανέφερε στη συνέχεια και συνέχισε (σε απάντηση σχετικής ερώτησης του προέδρου της κεντροδεξιάς Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), Μάρτιν Ντιμιτρόφ): "Μέχρι σήμερα, έχουμε τα βασικά πορίσματα της μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη της σύνδεσης με την Ελλάδα, που δείχνουν ότι, το έργο είναι εφικτό από οικονομική, τεχνική και περιβαλλοντική πτυχή. Έως το τέλος του έτους, το έργο θα εισέλθει στην επενδυτική του φάση". Ο αγωγός θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία, είτε από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό, είτε Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, μέσω του εθνικού συστήματος. Σε δεύτερη φάση, εφόσον υλοποιηθούν οι αναγκαίες διασυνδέσεις, θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Σήμερα, η Τ.Μπιρμπίλη θα έχει από το πρωί διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό Υφυπουργό Ενέργειας, Stefano Saglia, τον Βούλγαρο Υπουργό Ενέργειας, Traiko Traikhov και τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Nobuo Tanaka. Το απόγευμα, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, η υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του συνεδρίου.
/fimotro


Read more...

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη του υπουργειού Οικονομικών στην πλ. Συντάγματος από μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης, κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πραγματοποιούν από το βράδυ της Τετάρτης οι απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται και κλιμακώνονται, καθώς σήμερα στις 6 το απόγευμα θα διαμαρτυρηθούν στα Προπύλαια Πανεπιστημίου, ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ και στην πλατεία Συντάγματος το ΠΑΜΕ. Επιπλέον, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε ακόμη 62 πόλεις, ενώ καλεί σε γενική απεργία την Παρασκευή και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10:00 στην πλ. Συντάγματος. Εν τω μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση εντός του Μαρτίου, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. Ήδη, έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου. Το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστή παρέμεινε η οδός Πανεπιστημίου στη συμβολή με την Ιπποκράτους.

Νόρα Ράλλη

fimotro


Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...


Πάγια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εισπραχθεί τμήμα των οφειλών ύψους 12,5 δισ. ευρώ από 350.000 οφειλέτες. Στο νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος περιλαμβάνεται και τροπολογία-προσθήκη, βάσει... της οποίας καθιερώνεται αντικειμενικός τρόπος διακανονισμού χρεών με τη θέσπιση πάγιου συστήματος. Έτσι:
-Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σε 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.
-Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση έως και για 4 μήνες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται για τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
-Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.
-Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.
-Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα αυτή (πάγια) ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 6 ετών. Τονίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής και όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις νόμων για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους τέσσερις βιοτέχνες-εμπόρους αδυνατεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές στον ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, περίπου 250.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μην πάρουν σύνταξη, καθώς το ασφαλιστικό τους ταμείο βουλιάζει.
Ήδη έχει ξεκινήσει «σαφάρι» πανελλαδικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από περίπου 200 υπαλλήλους απότα ασφαλιστικά ταμεία και το ΣΕΠΠΕ.
Τέλος, εντός της άνοιξης θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη περίπου 65.000 ανέργων με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.
/fimotro


Read more...

ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ


Από ΤΑ ΝΕΑ

Σαρωτικές ανατιμήσεις στην αγορά φέρνει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με τις επιπτώσεις στην αγορά να πολλαπλασιάζονται και εξαιτίας των επιβαρύνσεων στο κόστος που φέρνει η αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση του μειωμένου συντελεστή 4,5% στο 5%, του χαμηλού συντελεστή 9% στο 10% και του υψηλού συντελεστή 19% στο 21%, προκειμένου...
να εισρεύσουν στον προϋπολογισμό πρόσθετα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Ο νέος αυξημένος ΦΠΑ τίθεται σε ισχύ από σήμερα προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά καθώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν προλάβει να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές τους.
Οι επιπτώσεις από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αγγίζουν κάθε προϊόν και υπηρεσία, με εξαίρεση υπηρεσίες από γιατρούς, δικηγόρους, τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, καζίνα και ασφαλιστήρια συμβόλαια που προς το παρόν- καθώς υπάρχει κυβερνητική εξαγγελία για καθιέρωση ΦΠΑ για όλους- εξαιρούνται.
Έτσι, ένα λίτρο ελαιόλαδο που χθες κόστιζε 5,7 ευρώ, σήμερα κοστίζει 5,75 ευρώ, ένας φορητός υπολογιστής από 1.500 ευρώ χθες, φτάνει σήμερα τα 1.526,42 και όποιος πήγε χθες θέατρο με εισιτήριο 25 ευρώ σήμερα θα πρέπει να καταβάλλει στην ίδια παράσταση 25,23 ευρώ. Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις έρχονται στα πάγια μεγάλης αξίας. Έτσι, ένα καινούργιο ακίνητο που μέχρι χθες με ΦΠΑ 19% πωλούνταν έναντι 300.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί μόνο από την αύξηση του φόρου κατά 2 μονάδες κατά περισσότερα από 5.000 ευρώ και ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.εκ. αξίας 17.000 ευρώ με την αύξηση του ΦΠΑ κοστίζει 285 ευρώ περισσότερα.
Η αύξηση του ΦΠΑ άλλωστε, δίνει αφορμή και για στρογγυλοποιήσεις τιμών οι οποίες είθισται να γίνονται... προς τα πάνω. Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πάντως, εκτιμάται πως οι στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω θα αποφευχθούν. Παράγοντες του εμπορικού κόσμου πάντως επισημαίνουν και τις επιβαρύνσεις που βρίσκονται καθ΄ οδόν εξαιτίας της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα- που αυξάνει το κόστος παραγωγής και τα μεταφορικά- και θα μετακυλισθούν στον τελικό καταναλωτή. Φοροκαπέλο και στα τιμολόγια της ΔΕΗ
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της τάξης των 30 ευρώ τον χρόνο, για μια μέση ελληνική οικογένεια, προκαλεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά επιβάλλεται και στην ηλεκτρική ενέργεια Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα με βάση την κοινοτική οδηγία 2003/96, για την εφαρμογή της οποίας μάς είχε δοθεί περίοδο χάριτος 5 ετών που έχει λήξει πλέον. Σύμφωνα με το μέτρο, στο εξής το εργοστασιακό ρεύμα θα επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ / ΜWh και το οικιακό ρεύμα με 5 ευρώ/ ΜWh, δηλαδή με κάτι λιγότερο από ένα λεπτό ανά κιλοβατώρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει επιβάρυνση ίση με 9,7 ευρώ το τετράμηνο για μια οικογένεια με μέση κατανάλωση ρεύματος 1.770 kWh (το 4μηνο) ή 30 ευρώ τον χρόνο. Από το εν λόγω μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 180 εκατ. ευρώ.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου καταργείται η απαλλαγή που είχε θεσπιστεί για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας (182 ευρώ/ χίλια λίτρα)
στα νησιά, προκειμένου με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας (αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.).
Το κόστος της απαλλαγής ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος που προκύπτει αν συνυπολογιστεί και η επιβολή του ειδικού φόρου στο ρεύμα φθάνει τα 267 εκατ. ευρώ.
fimotro

Read more...

ΧΑΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΙΣΘΟ!


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Περισσότερο από έναν μισθό τον χρόνο αφαιρούν από τους εργαζομένους του Δημοσίου τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Παράλληλα, οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους δεν αφήνουν ανέπαφους ούτε τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Το «ψαλίδι» κατά 30% στα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και στο επίδομα αδείας...
στο Δημόσιο, η περικοπή κατά 12% των επιδομάτων τους, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ μαζί με τη νέα αύξηση των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά οδηγούν σε σημαντική απώλεια εισοδήματος. Μάλιστα, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις του ΦΠΑ αλλά και του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα οδηγήσουν σύντομα σε κύμα ανατιμήσεων δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς οι επιχειρηματίες πρόκειται να μετακυλίσουν το κόστος που προκύπτει για τους ίδιους στους πελάτες τους.
Όπως προκύπτει, ένας μισθωτός με μηνιαίες αποδοχές 1.381 ευρώ χάνει από τις περικοπές των επιδομάτων τον χρόνο 253,44 ευρώ και από τις μειώσεις κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας επιπλέον 676,8 ευρώ. Δηλαδή σε ετήσια βάση εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής οι απώλειες στο εισόδημά του είναι 930,24 ευρώ. Σε αυτά, εάν προστεθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα 490 ευρώ τον χρόνο, στα τσιγάρα 219 ευρώ τον χρόνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ 29,1 ευρώ τον χρόνο και των τροφίμων 46 ευρώ ετησίως, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση για τον συγκεκριμένο μισθωτό υπάλληλο ανέρχεται στα 1.714,1 ευρώ.
Ένα ζευγάρι μισθωτών στο Δημόσιο με συνολικές μηνιαίες απολαβές 3.324 ευρώ χάνει κάθε μήνα μόνο από τις περικοπές των επιδομάτων του 76 ευρώ, δηλαδή 912 ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας κατά 30%, οι απώλειες στο εισόδημά τους φτάνουν τα 1.478,4 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή μόνο από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα χάσουν 2.390 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν και οι επιβαρύνσεις από τους νέους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, από τον ειδικό φόρο που θα επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και τις αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ. Επιβαρύνσεις που αφορούν όλους τους καταναλωτές- εργαζομένους του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτικό είναι ότι το κόστος των καυσίμων για τη χρήση ενός αυτοκινήτου 1400 κ.ε. σε ετήσια βάση (14.000 χιλιόμετρα τον χρόνο) στην αρχή του χρόνου υπολογιζόταν στα 1.925 ευρώ. Σήμερα, μετά την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν 2.415 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 490 ευρώ περισσότερο. Επιβαρύνσεις φέρνουν όμως και οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 1% και συγκεκριμένα από 9% στο 10%. Για την αγορά 19 συγκεκριμένων προϊόντων από το σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα 79,7 ευρώ την εβδομάδα και θα κληθούν να πληρώσουν 80,05 ευρώ, δηλαδή 46 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. Όμως, μεγάλη είναι η αύξηση που έρχεται και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφού τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν περίπου κατά 10 ευρώ ανά τετράμηνο. Όσο για τους καπνιστές, μάλλον θα τους έρθει... βαρύ το τσιγάρο, καθώς ένας καπνιστής με ημερήσια κατανάλωση ένα πακέτο, θα αναγκαστεί να πληρώσει έως και 1,2 ευρώ περισσότερο δηλαδή ακόμα και 438 ευρώ τον χρόνο

fimotro

Read more...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ



Η Ιστορία καταγράφει με έντονη γραφή σε κρίσιμες εθνικές στιγμές τις πολιτικές επιλογές και τις στρατηγικές που οριοθετούν και εξειδικεύουν το όραμα που έχουμε για τη κοινωνία. Καταδεικνύει όμως και τις ευθύνες που αναλογούν τόσο σε φωνές διαμαρτυρίας, όσο και σε κραυγές λαϊκισμού.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι κοινωνικά άδικα και καταστρεπτικά για την ανάπτυξη. Υπαγορεύονται από μια υποκριτική, μονεταριστική Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεπαρκή να ανταποκριθεί στη κρισιμότητα των καιρών. Τα μέτρα αυτά δεν μας χαρίζουν παρά λίγες ανάσες ακόμα και μετά θα βρεθούμε ξανά στο έλεος όσων επιδιώκουν τη δημοσιονομική μας ασφυξία, όσων φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη συρρίκνωση της υπαρκτής οικονομίας.
Τα μέτρα που επιβάλλει η Ε.Ε. τιμωρούν τον ελληνικό λαό για μια στρεβλή δεκαετή ανάπτυξη που χάρισε υπερκέρδη σε εργολάβους και τραπεζίτες. Τα μέτρα αυτά μεταθέτουν τις ευθύνες στην ελληνική κοινωνία για την ανεπάρκεια που επέδειξαν οι κυβερνήσεις να αναδιαρθρώσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, οδηγώντας τους νέους σε αδιέξοδο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξιδανίκευσαν το γρήγορο πλουτισμό και την κατανάλωση και αγνοώντας τα παθήματα από τη χρηματιστηριακή φούσκα, γρήγορα άνοιξαν το δρόμο για τη σημερινή πιστωτική φούσκα. Τα μέτρα τιμωρούν τη νέα γενιά για τον εκφυλισμό του οράματος της Ολυμπιάδας, αφού σε μια εποχή που οφείλαμε να χτίσουμε μια νέα εθνική στρατηγική επενδύοντας στη παρακαταθήκη τους κάποιοι δημιούργησαν τελικά βασιλικούς θρόνους που βρίσκονται βυθισμένοι σήμερα στην ανυποληψία. Δεν αναδιένειμαν οι πολιτικές δυνάμεις τον πλούτο, τον δάνεισαν οι τραπεζίτες με επαχθείς όρους σε ανθρώπους που έχτισαν όνειρα και οικογένειες με αυτόν και τώρα τους αφαιρούμε τη δυνατότητα αποπληρωμής. Δεν δώσαμε ποτέ τη δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στη παραγωγική βάση της χώρας, αλλά στην εθνική ματαιοδοξία της.
Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν το φιάσκο της απογραφής, την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, τη βαριά πολιτική της ενοχή για την παραπλάνηση του λαού και της Ε.Ε. και την τελική της «απόδραση» από την εξουσία.
Τα μέτρα που υποχρεούμαστε να λάβουμε αποτελούν μια θυσία για ένα πουκάμισο αδειανό. Δεν ανατρέπουν τα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή μας στο δόγμα της μονεταριστικής ορθοδοξίας. Ανοίγουν την όρεξη στους εργοδότες να συνεχίσουν να καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και σχέσεις έχοντας ως άλλοθι την κρίση.
Οφείλουμε να χαράξουμε τη νέα εθνική στρατηγική με όραμα και εξωστρέφεια. Αυτούς που σήμερα τους τιμωρούμε για τα όνειρα που τους δανείσαμε, οφείλουμε να τους χαρίσουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε για τη προσωρινότητα των μέτρων καθώς και ότι αυτή τους η θυσία θα είναι ανταποδοτική για τους ίδιους στο μέλλον. Πρέπει να τους ξεκαθαρίσουμε απόλυτα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν είναι οι μη έχοντες ,αλλά οι κατέχοντες !
Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης όμως πρέπει να αποκτήσει και ισχυρό αναπτυξιακό σκέλος. Είναι απαραίτητο να υλοποιήσουμε τις βαθιές τομές που θα χαράξουν και θα καθοδηγήσουν τη συνολική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, από νομοθετικής και κοινωνικής απόψεως. Τη νέα κοινωνική- παραγωγική μας ταυτότητα.
Πρώτη βαθιά τομή αποτελεί η αναδιάταξη του πρωτογενούς τομέα στη βάση αγροτικών, συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που θα συγκεντρώσουν την αγροτική παραγωγή και το απαιτούμενο κεφάλαιο, θα λειτουργούν δημοκρατικά αλλά και επιχειρηματικά, θα εξασφαλίζουν την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, θα μειώσουν την εξάρτηση σταδιακά του αγρότη από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, θα δημιουργήσουν τα προϊόντα ετικέτας και εν τέλει θα ωθήσουν σε αλλαγές στις καλλιέργειες όπου αυτές απαιτούνται.
Βασικός πυλώνας για το δευτερογενή τομέα μπορεί να είναι η πράσινη ανάπτυξη διά της παραγωγής των εξαρτημάτων που απαιτούνται για τις ΑΠΕ από βιομηχανίες στη χώρα μας, με την παροχή ισχυρών κινήτρων πολλών ειδών για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Αλλά και στον τριτογενή τομέα απαιτείται παρέμβαση. Η επανάκτηση του δημοσίου ελέγχου τμημάτων του τραπεζικού τομέα και παράλληλα η στροφή στη λογική της λειτουργίας τους είναι κρίσιμη. Ενοποίηση ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και ΑΤΕ ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα με στοιχεία και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Έμφαση στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επιστημόνων, νέων αγροτικών συνεταιρισμών αλλά και φυσικών προσώπων με ευνοϊκότερους σε σχέση με τις άλλες τράπεζες όρους.
Επιπλέον οι νέες αναπτυξιακές πολιτικές που θα βασίζονται στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πρέπει να αφορούν αυτούς που πλήττονται από τα μέτρα. Να αποτελέσουν προτεραιότητα οι κοινωνικές ομάδες που κυρίαρχα θίγονται σήμερα, στο νέο κοινωνικό πλούτο που σχεδιάζουμε να παράγουμε. Οι μικρομεσαίοι, οι μισθωτοί και οι νέοι οφείλουν να αποτελέσουν τον πυρήνα των πρωτοβουλιών ανάκαμψης της οικονομίας που θα αργήσει ίσως να έρθει. Με τις αναπτυξιακές μας πολιτικές, οφείλουν να γίνουν όλοι συμμέτοχοι στο νέο εθνικό κοινωνικό όραμα.
Η πράσινη ανάπτυξη να μην αποτελέσει μόνο πηγή εκμετάλλευσης των ίδιων τραστ αλλά με ευνοϊκές τιμολογήσεις και ανοιχτές επιδοτήσεις οι μη προνομιούχοι Έλληνες να διεκδικήσουν κομμάτι του μελλοντικά παραγόμενου πλούτου.
Αντίστοιχα πρέπει να συγκρουστούμε με τις συντεχνίες και τα κατεστημένα για να απελευθερωθούν οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις που είναι όμηροι του μονοπωλιακού καπιταλισμού που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.
Να δώσουμε προτεραιότητα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, τον πολιτισμό και τον τουρισμό !
Τέλος, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αποτελέσει την πραγματική ατμομηχανή της χώρας , μέσω της αναβάθμισης της παιδείας αλλά και της παρεχόμενης κατάρτισης.
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, εάν πετύχει, να εξέλθει από την κρίση επιλέγοντας ένα διαφορετικό δρόμο, να βιώσει μια άλλη μεταπολίτευση.
Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι η «πολιτική» μπορεί να καθορίσει την οικονομία, κι όχι οι τραπεζίτες την τύχη και τη μοίρα των λαών !

vathiprasino

Read more...

Αναθεωρεί τις αξιολογήσεις πέντε ελληνικών τραπεζών η Moody's



Σε αναθεώρηση της αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών θα προχωρήσει η Moody's Investors Services.Ο οίκος αξιολόγησης κρίνει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας και οι πιέσεις στη χρηματοδότηση καθιστά την αναθεώρηση αναγκαία...


Όπως τονίζεται, η Moody' θα εξετάσει τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση.

Προς αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, η Moody's θέτει την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εμπορική Τράπεζα.

ENET



Read more...

Πουλήστε ό,τι έχετε και δεν έχετε για να σωθείτε μας λένε οι Γερμανοί!

sinn6Πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών προτείνουν στη ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος, να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία, συμπεριλαμβανόμενων και ακατοίκητων βραχονησίδων.
«Ένας που απειλείται με πτώχευση, πρέπει να ρευστοποιήσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο διαθέτει», τονίζει στην εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος της Ένωσης μικρομεσαίων του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Josef Schlarmann: «Η Ελλάδα κατέχει, κτίρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσε να ρευστοποιήσει για την εξάλειψη των χρεών της», συμπλήρωσε.
Να φύγει από το ευρώ, συμβουλεύει την Ελλάδα ο γνωστός οικονομολόγος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Hans-Werner Sinn.
Ο Sinn, πιστεύει ότι δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας εντός των πλαισίων της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατηθεί στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Sinn. Η χώρα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί μέσω των χρηματαγορών το έλλειμμά της. «Η δυνατότητα που μας μένει είναι να της χαρίσουμε τα χρήματα. Διαφορετικά θα υποβαθμίζουν, αυτό που τόσο επίπονο είναι στην ευρωζώνη, διότι επιτυγχάνεται μόνο με μείωση τιμών και μισθών». Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικές εξεγέρσεις και αυτό είναι η συνταγή για ανθρωποκτονίες», καταλήγει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος.
kentri.gr

Read more...

Κώστας Σημίτης: Ο βασικός υπεύθυνος για την πτώχευση



Ακούμε διάφορες απόψεις τις τελευταίες μέρες για το ποιος είναι υπεύθυνος για την πτώχευση, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!

Οι περισσότεροι και δικαίως ζητούν να τιμωρηθούν οι κλέφτες και τα λαμόγια πριν πληρώσουν.

Όμως, δείγμα και αυτό της πλήρους πλύσης εγκεφάλου, που μας έχει γίνει, σχεδόν κανείς δεν ζητά την τιμωρία του πραγματικού ενόχου, που δεν είναι άλλος από τον αρχιερέα της διαπλοκής, τον Κ. Σημίτη.

Είναι εξωφρενικό τελείως πως ο άνθρωπος αυτός εισπράττει από εμάς ακόμη σύνταξη πρωθυπουργού. Μας κατέστρεψε και τον πληρώνουμε!

Δεν είναι λογικό να ζητάμε να τιμωρηθούν οι επιχειρηματίες που λάδωναν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ακόμη και οι υπουργοί που τα έπαιρναν, προτού να τιμωρηθεί αυτός που θεσμοποίησε την διαφθορά στην Ελλάδα και το χειρότερο, αυτός που έλαβε την ολέθρια απόφαση ένταξης στην ΟΝΕ και ανταλλαγής των δραχμών 340,75/1€.

Ο πολιτικός αυτός α@@@@, ο οποίος παραμύθιασε τον ελληνικό λαό για εξασφαλισμένο χαμηλότοκο δανεισμό και αέναη ανάπτυξη, την στιγμή που μαγείρευε τα στοιχεία για να μας εντάξει στην ΟΝΕ.

Αυτός που μιλούσε για ισχυρή πλέον οικονομικά Ελλάδα, ενώ γνώριζε πολύ καλά πως αργά ή γρήγορα οι απάτες του θα φαίνονταν στην Ευρώπη και το μάρμαρο θα το πληρώναμε εμείς, όχι αυτός! Τα εγκλήματα σε βάρος της πατρίδας, είναι ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ!!!

Δεν μπορεί ο κάθε ηλίθιος, για να μην του καταλογίσουμε δόλο πως δηλαδή εσκεμμένα μας οδήγησε σε αυτήν την υποτέλεια και τον ξένο έλεγχο, να καταστρέφει την χώρα, να της στερεί την εθνική της κυριαρχίας και να μένει ατιμώρητος!

Όταν, θα αποκατασταθεί το δημοκρατικό πολίτευμα, που σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρα κλεπτοκρατικό, ο πρώτος που θα πρέπει να λογοδοτήσει είναι ο Σημίτης.

Και μετά από αυτόν όσοι βουλευτές ψήφισαν την συνθήκη της Λισσαβώνας, με την οποία στέρησαν την Ελλάδα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και την κατέστησαν έρμαιο των τοκογλύφων, των Γερμανών και της εκάστοτε πλειοψηφούσας άποψης στην ΕΕ.

Χωρίς να μας το πουν, η Συνθήκη που ψήφισαν κατέστησε την Ελλάδα από ισόκυρο συνέταιρο της ΕΕ, μία μικρή επαρχία στα σύνορά της.

Τα αδικήματα σε βάρος της πατρίδας είναι ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ!

Σε αυτήν την αρχή μπορεί, ίσως, να στηριχθεί μία αναγέννηση.

Αν δεν τιμωρηθούν οι εντολοδόχοι των ξένων και οι αμοραλιστές κλεπταποδόχοι, ανακύκλωση και συνεχής επιδείνωση θα υπάρχει.

Και επειδή η συνεχής επιδείνωση φέρνει κάποια στιγμή την κατάρρευση, αυτή είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ή θα προέλθει από μία εσωτερική κοινωνική έκρηξη κατά της διαφθοράς με αποτέλεσμα χάος και αναρχία ή θα προέλθει από την υποταγή στον ισχυρό γείτονα (και η πρώτη εκδοχή βέβαια δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην δεύτερη).

Πάντως, η λογική του "κόβω από παντού" για να περιορίσω το χρέος όσο θα εφαρμόζεται τόσο περισσότερο θα συρρικνώνει την ελληνική οικονομία και έτσι που μετά χρήματα για εξοπλισμούς, ας παραδοθούμε στους Τούρκους... (paideia)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
| More

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/03/blog-post_3043.html#more

Read more...

Χάος στο κέντρο της Αθήνας

Κινητοποιήσεις


Ακινητοποιημένα είναι από νωρίς το πρωί τα οχήματα στους κεντρικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, λόγω κινητοποιήσεων. Κλειστή από το βράδυ της Τετάρτης παραμένει η οδός Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, όπου διαδηλώνουν απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής, διαμαρτυρόμενοι για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που εξαγγέλθησαν την Τετάρτη είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου μέλη του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του κτηρίου. Το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν και πορεία στο Σύνταγμα.

protothema.gr


Read more...

Να μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων...

Ταμεία από δω για την πατρίδα, άνθρωποι του μόχθου από κει όπως η Νάνα Μούσχουρη, που δίνουν το μισθό τους στον Πρωθυπουργό, αλλά τα κόμματα αφασία.

Η χρηματοδότηση των κομμάτων που ως γνωστό χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για να επηρεάζει τη συνείδηση των φορολογουμένων πριν από εκλογές με μέσον τα χρήματα που οι ίδιοι έχουν πληρώσει, στοιχίζουν σε ετήσια βάση περίπου 60 εκατ. ευρώ! Τη μερίδα του λέοντος, πάνω από 50 εκατ. το χρόνο, εισπράττουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Θα περίμενε κανείς ότι...

μέσα σε αυτή την εκτεταμένη δυστυχία που απλώνεται, τα κόμματα θα έκαναν μια κίνηση, και θα ζητούσαν από τον εαυτό τους να μειωθεί αυτή η χρηματοδότηση κατά 50% για παράδειγμα, για να εξοικονομήσουν έτσι 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Και τους τόκους τους βεβαίως. Γιατί και αυτά δανεικά είναι και θα τα πληρώνουν οι σημερινοί τρόφιμοι των παιδικών σταθμών.
Τσιμουδιά όμως ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Ν.Δ., ούτε ΚΚΕ, ούτε ΛΑΟΣ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχάσαμε βέβαια να σας πούμε μια πολύ απλή, αλλά ουσιώδη τεχνική λεπτομέρεια. Όλοι αυτοί χωρίς καμία εξαίρεση είχαν φροντίσει να προβούν σε μια μεγάλη αθλιότητα. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2009. Είχαν λοιπόν προλάβει να προεισπράξουν τις χρηματοδοτήσεις τους, αν έχετε το θεό σας, μέχρι το 2016!
Όποιος τώρα πει ότι να υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης για την περίοδο μετά το 2016, θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως ο καραγκιόζης της 10ετίας.




Read more...

Θετική υποδοχή των μέτρων από Ευρώπη, ΔΝΤ και αγορές

Κατ αρχήν ικανοποίηση εκφράζουν ευρωπαίοι εταίροι, κοινοτικοί αξιωματούχοι και οικονομικοί οργανισμοί για τη πρόσθετη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επισημαίνουν ωστόσο ότι τώρα πρέπει τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν.

Γερμανία: Σεβασμός στα μέτρα, αλλά όχι οικονομική βοήθεια
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε το "σεβασμό" του για τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν πως "η Ελλάδα κάνει πραγματικά προσπάθειες" για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Ωστόσο το Βερολίνο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι στη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου την Παρασκευή δεν θα τεθεί θέμα οικονομικής βοήθειας.


Γαλλία: Χειροπιαστά μέτρα

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "μέτρησε σωστά την κατάσταση" και χαρακτηρισε τα μέτρα "ισχυρά και χειροπιαστά". "Συγχαίρω τη σαφήνεια και τον ρεαλισμό της ελληνικής κυβέρνησης και τον εφικτό χαρακτήρα της δέσμης των μέτρων που θα εφαρμοστούν", σημείωσε.
"Αν αυτά ήταν μόνο πιθανά περιθωριακά και διαρθρωτικά μέτρα, θα μπορούσαμε να είμαστε δύσπιστοι, όμως εδώ έχουμε σκληρά και χειροπιαστά μέτρα", δήλωσε η Λαγκάρντ επικαλούμενη τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ΦΠΑ και τις αυξήσεις του φόρου επί των προϊόντων πετρελαίου και των ειδών πολυτελείας.


Ρεν: Να εφαρμοστούν εγκαίρως τα μέτρα
Η σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στη ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν. Τόνισε ωστοσο ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα και διευκρίνισε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012. Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, απέφυγε να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις των Βρυξελλών, επαναλαμβάνοντας ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς και τα μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο προκειμένου να διασφαλίσει με αποφασιστικό και συντονισμένο τρόπο την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Γιουνγκερ: Θαραλλέα μέτρα
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε τα θαρραλέα, όπως τα χαρακτήρισε, πρόσθετα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική βοήθεια των εταίρων της, αν κριθεί αναγκαίο.


Μπαρόζο: Πλήρης στήριξη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και διαβεβαίωσε για πλήρη στήριξη της χώρας μας.


ΕΚΤ: Αποφασιστικό πρόγραμμα

Την ικανοποίησή του για «τα πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα» τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την Φρανκφούρτη. «Το αποφασιστικό πρόγραμμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες και να επανέλθει, μεσοπρόθεσμα, σε μία βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα αυξήσει την απασχόληση», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.


ΔΝΤ : Πολύ ισχυρά τα μέτρα
Στην πρώτη του αντίδραση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χαρακτήρισε "πολύ ισχυρά" τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα."Χαιρετίζουμε τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές. Αποτελούν ένα σύνολο πολύ ισχυρών δημοσιονομικών μέτρων", αναφέρει η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του Ταμείου. "Η εφαρμογή αυτής της δέσμης μέτρων θα είναι μια κρίσιμη καμπή σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια", εκτίμησε η κα Ατκινσον, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει "την τεχνογνωσία του" για να "βοηθήσει τις αρχές στην υλοποίηση των σχεδίων τους".
nooz.gr

Read more...

Ο ΦΠΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
(από το Έθνος)


Καπέλο 20 ευρώ τουλάχιστον τον μήνα... πλέκουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα νέα οικονομικά μέτρα. Η ετήσια επιβάρυνσή τους αναμένεται να φτάσει τα 240-250 ευρώ, επιβαρύνοντας μια σειρά βασικών προϊόντων και αγαθών, με πρώτα αυτά της καθημερινής διατροφής και μετακίνησης. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν τα εξής:
-Το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει κατά 5,30 ευρώ τον μήνα, καθώς γίνονται ακριβότερα όλα τα είδη τροφίμων, αγαθών και τα είδη καθημερινής...
φροντίδας και καθαριότητας. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κ.λπ. θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, από 19% σε 21%, και κατά μία μονάδα, από 9% σε 10%, ανάλογα με την κατηγορία.
«Τσουχτερός» γίνεται, παράλληλα, και ο λογαριασμός της ΔΕΗ λόγω της επιβολής και στην ηλεκτρική ενέργεια του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης: η μηνιαία επιβάρυνση θα φτάσει τα 2,5 ευρώ για έναν μέσο λογαριασμό και η ετήσια περίπου τα 30 ευρώ.
Ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περίπου άλλα 13 ευρώ τον μήνα από την επιβάρυνση που θα επέλθει στο κόστος των καθημερινών μετακινήσεων με ΙΧ, λόγω της νέας αύξησης του ειδικού φόρου στη βενζίνη. Η αμόλυβδη ακριβαίνει από σήμερα άλλα 10 λεπτά το λίτρο.
Ο μηνιαίος προϋπολογισμός μίας μέσης 4μελούς οικογένειας θα ανέλθει με τις ανατιμήσεις αυτές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα 508,39 ευρώ, από 503,1 ευρώ πριν (+5,29 ευρώ). Αφαίμαξη, όμως, θα υποστεί το οικογενειακό εισόδημα και από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που σε πρώτη εκτίμηση υπολογίζονται στα 20 ευρώ τον μήνα.
Οι λιανικές τιμές των ποτών θα αυξηθούν κατά 20%, με αποτέλεσμα οι επιβλαβείς απολαύσεις των καταναλωτών να κοστίζουν πανάκριβα.
Αύξηση του ειδικού φόρου. Το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνει κατά 4 λεπτά
Η αμόλυβδη βενζίνη με νέο καπέλο 10 λεπτά το λίτρο
Με νέο καπέλο γύρω στα 10 λεπτά το λίτρο πωλείται από το πρωί στα βενζινάδικα η αμόλυβδη, ενώ το πετρέλαιο κίνησης ανατιμήθηκε κατά 4 λεπτά. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου στα υγρά καύσιμα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως η βενζίνη είχε ανατιμηθεί και πάλι για τον ίδιο λόγο τον προηγούμενο μήνα γύρω στα 15 λεπτά.
Βοηθούσης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας που δρα ανεξέλεγκτη στην αγορά υγρών καυσίμων, η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται σήμερα ακριβότερη κατά 49 λεπτά σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης από σήμερα σκαρφαλώνει στο 1,38 ευρώ / λίτρο, τιμή βέβαια που αναμένεται να πυροδοτηθεί και άλλο από την κερδοσκοπία, έναντι μέσης τιμής 1,27 ευρώ πριν. Πάντως, η κυβέρνηση προσδιόρισε σε 8 λεπτά το λίτρο την επίπτωση από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη και 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν ανατιμάται το πετρέλαιο θέρμανσης.
fimotro.


Read more...

ΠΡΟΦΥΛΑΚIΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!


Την προφυλάκιση των τριών υπευθύνων της Χρηματιστηριακής Εταιρίας «Ακρόπολις» διατάσσει με βούλευματά του το Συμβούλιο Εφετών, σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων. Ήδη από το Ιανουάριο διεξάγονταν έρευνα εισαγγελέα, καθώς είχε προκαλέσει σοκ η αποκάλυψη ενός νέου «γαλάζιου» σκανδάλου με την προκλητική φορολογική -διευκόλυνση προς τη χρηματιστηριακή εταιρεία «Ακρόπολις», από την οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου- τον Απρίλιο του 2008 διαγράφηκαν χρέη 5,5 δισ. ευρώ!!! Το ερώτημα ήταν αν στοιχειοθετούνταν κακούργημα απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει εισπραχθεί τίποτε - κανένα ποσό, μηδέν, nada - από τη διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, το οποίο αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού, ήτοι περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, κατηγορούνται οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, για την υπόθεση της αγοροπωλησίας του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ από τέσσερα ταμεία (!) το 2007, για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματική οργάνωση και φοροδιαφυγή! Το Συμβούλιο Εφετών κλήθηκε να λύσει το θέμα της διαφωνίας, που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, ως προς την προσωρινή κράτησή τους: Οι εφέτες του Συμβουλίου τάχθηκαν με την άποψη του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα που είχε τη γνώμη ότι οι τρεις κατηγορούμενοι πρέπει να προφυλακιστούν, ενώ ο εφέτης ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Λέκκας, εκτιμούσε ότι στους κατηγορουμένους πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ στον καθένα και να αφεθούν ελεύθεροι. Τελικά, ορίστηκε προφυλάκιση.

Νόρα Ράλλη

fimotro

Read more...

ΑΞΕΧΑΣΤΗ(!) ΚΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΗ Η 3η ΜΑΡΤΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)


Αξέχαστη ως η πλέον δυσοίωνη ημέρα μπορεί να μείνει η χθεσινή στην ιστορία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση από τη μια βάζει χέρι σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα και συντάξεις και από την άλλη αυξάνει τους φόρους για το σύνολο των πολιτών. Το κοινωνικό σοκ που προκάλεσαν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αισθητές -και συγκεκριμένα από σήμερα- για το...
σύνολο των πολιτών και όχι μόνον των «εχόντων και κατεχόντων», ενώ η εισοδηματική πολιτική έχει αναδρομική ισχύ από την 1η του έτους. Στις πιέσεις των Βρυξελλών και των διεθνών αγορών, η κυβέρνηση αποφάσισε να πει «ναι» σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τους κοινοτικούς εταίρους. Γι' αυτό παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ. Στα 11,5 δισ. ευρώ, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν προστεθεί σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ ήτοι συνολικά 17 δισ. ευρώ έως σήμερα. Και αυτά τα μέτρα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο στόχος είναι να πιαστούν 9,8 δισ. ευρώ ώστε το έλλειμμα να πέσει στο 8,7% από 12,7% τέλη 2009. Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν όχι απλώς για επίτευξη του στόχου αλλά και για ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 2-2,5%. Την τελευταία λέξη θα την πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα μας κρίνει στις 15 Μαΐου, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει από τώρα πως «το κεφάλαιο "μέτρα" έχει κλείσει».
Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς βλέπουν όχι μόνο να μειώνονται (7-8% κατά μέσο όρο για δημοσίους υπαλλήλους) τα εισοδήματά τους, αλλά και να πληρώνουν περισσότερους φόρους ακόμα και για τα καθημερινά βασικά είδη ανάγκης. ΕΛ.Κ.
3 δισ. φόρων, ελάχιστα σοσιαλιστικών
Με την πλέον άδικη διάχυση των φόρων σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει έσοδα σχεδόν 3 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.
Η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και ηλεκτρικό είναι η αρχή ενός κύκλου ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που αντιμετωπίζουν τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσής τους.
Η κυβέρνηση, ξεχνώντας τις υποσχέσεις της περί επιβάρυνσης «εχόντων και κατεχόντων», αποφάσισε να επιβαρύνει φορολογικά το σύνολο των πολιτών και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα (και πάλι κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων) άνω των 100.000 ευρώ και σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις το βασικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής έχει αργήσει 5 μήνες!
Το μόνιμου χαρακτήρα φορολογικό πακέτο μέτρων αξίας 2.974 εκατ. ευρώ (για 2,4 δισ. ευρώ μιλάει το υπουργείο), που αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο και ισχύει από σήμερα, περιλαμβάνει:
1 Αύξηση 10% των συντελεστών ΦΠΑ που διαμορφώνονται σε 21% (από 19%), 10% (9%) και 4,5% (5%).
2 Αύξηση μέχρι 15% ΕΦΚ σε καύσιμα, με το φόρο στη βενζίνη να αυξάνει 0,08 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 0,03 ευρώ ή στην τελική τιμή πώλησης κατά 0,10 ευρώ και 0,04 ευρώ, αντίστοιχα. Ο ΕΦΚ διαμορφώνεται σε 610 ευρώ για αμόλυβδη βενζίνη και 382 ευρώ για πετρέλαιο έναντι 530 ευρώ και 352 ευρώ αντίστοιχα, που είχε αυξηθεί προ μηνός. Και εφάπαξ φόρος στα αποθέματα πετρελαίου.
65% στα τσιγάρα - 32% στα πουράκια
3 Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στο 65% από 63% (ελάχιστο ποσό είσπραξης 78 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα), με την τελική τιμή να φτάνει στα 4,20 ευρώ για το πακέτο των 3,20 ευρώ. Για πούρα και σιγκαρίλος αυξάνει στο 32% επί τιμής λιανικής και για καπνό 67%.
4 Αύξηση 20% ΕΦΚ στα ποτά (1.884 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), με την τιμή πώλησης της φιάλης να αυξάνει 1,20 ευρώ για ακριβά ποτά και 0,60 ευρώ για ούζο και τσίπουρο.
«Κατακεφαλιά» στο ρεύμα
5 Επιβολή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα 2,5 ευρώ ανά μεγαλοβατώρα για επιχειρήσεις και 5 ευρώ για οικιακή κατανάλωση, που τίθεται σε ισχύ από 2 Μαΐου, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα εκδοθούν οι σχετικοί λογαριασμοί για τους καταναλωτές.
6 Καταργείται η απαλλαγή στον ΕΦΚ ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για παραγωγή ενέργειας.
7 Επιβάλλεται συντελεστής πολυτελείας 10% έως 30% σε διάφορα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, κοσμήματα, δερμάτινα κ.λπ. Ειδικά στα αυτοκίνητα ο συντελεστής ενεργοποιείται από εργοστασιακή αξία άνω των 17.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα από χονδρική τιμή άνω των 10.000 ευρώ, ενώ επιβαρύνονται και δερμάτινα είδη (παπούτσια, τσάντες, ρούχα κ.λπ.).
8 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2009. Το σημείωμα πληρωμής θα αποσταλεί το φθινόπωρο και αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος. Επί παραδείγματι ο έχων εισόδημα 110.000 θα πληρώσει μόνο 1.100 ευρώ ή ο έχων 200.000 ευρώ εισφορά 2.000 ευρώ. 21% σε ακίνητα άνω των 5 εκατ. ευρώ
9 Συμπληρωματικά των μέτρων αυτών έρχεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ, που θα πληρώνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια της τριετίας 2010-2011.
10 Με το φορολογικό, του οποίου το πρώτο μέρος (φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο, προβλέπεται η καθιέρωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, βάσει της φορολογικής κλίμακας. Οι αυξήσεις φόρων ξεκινούν από 6,1% για εισοδήματα 120.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε 11,2% για εισοδήματα 500.000 ευρώ.
11 Επανέρχεται στο 2% από 0,1% το τέλος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τα Μέσα Ενημέρωσης.
12 Στο 15% από 10% που είχε ανακοινωθεί αρχικά ο φόρος στα ακίνητα των off shore έναντι 3% σήμερα.
fimotro


Read more...