Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΣΟΚ! Αναδρομική μείωση 7% στους μισθούς στις ΔΕΚΟ!

Και δύο φόροι – “εφεδρεία” από την Λούκα!


Καταργούνται και αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι συλλογικές και ατομικές συμβάσεις για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, καθώς το πακέτο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μείωση κατά 7% σε μόνιμη βάση του συνόλου των αποδοχών τους!

Το μέτρο αφορά τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και όσους εργάζονται σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Ανώνυμες Εταιρίες, εφόσον το δημόσιο διατηρεί σε αυτές πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αφορά δηλαδή τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στην ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα, τον ΟΛΘ και τον ΟΛΠ. Δεν αφορά τους εργαζόμενους πχ στον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ ή την Εθνική.

Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενος για παράδειγμα της ΔΕΗ που έπαιρνε ως τώρα 2.000 ευρώ το μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται σε 1.860 ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι πολλοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΟΛΠ λαμβάνουν ετησίως αποδοχές της τάξεως έως και 150.000 ευρώ (μαζί με υπερωρίες κλπ), θα υποστούν μια μείωση που μπορεί να φτάνει ή και ξεπερνά τα 800 ευρώ το μήνα ή τις 10.000 ευρώ το χρόνο!

Η μείωση πάντως που θα δουν στην επόμενη μισθοδοσία τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, γιατί το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από της 1.1.2010.

Πώς θα πάρει το Δημόσιο πίσω τα χρήματα

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή «τα ποσά που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2010 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των επόμενων της ψήφισης του νόμου αυτού μηνών ως εξής:

(α) για ποσά μέχρι εκατόν πενήντα ευρώ (€150) εφάπαξ,

(β) για ποσά μέχρι τριακόσια ευρώ (€300) σε δύο μηνιαίες δόσεις,

(γ) για ποσά μέχρι εξακόσια ευρώ (€600) σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις,

(δ) για ποσά μέχρι χίλια ευρώ (€1.000) σε έξι μηνιαίες δόσεις και

(ε) για ποσά άνω των χιλίων ευρώ (€1.000) σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος των 2.000 ευρώ μηνιαίως, που χάνει 140 ευρώ μηνιαίως, θα κληθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο να επιστρέψει από την τσέπη περίπου 630 – 770 ευρώ (για μισθούς τριών ή τεσσάρων μηνών και δώρο Πάσχα που θα έχει ως τότε εισπράξει).

Στην πρώτη περίπτωση (αν η μείωση φανεί τον Απρίλιο) θα δει να του αφαιρούνται συνολικά 455 ευρώ (140+315 ευρώ) και άλλα τόσα το Μάιο. Αυτούς τους δύο μήνες θα εισπράξει μόνο τα 1545 ευρώ, αντί τα 2000 που υπολόγιζε.

Στην δεύτερη περίπτωση, θα δει το Μάιο να του αφαιρούνται 337,5 ευρώ επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Θα ζει δηλαδή με 1662,5 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο.

Το μέτρο εφαρμόζεται «οριζόντια» για όλους αδιακρίτως τους εργαζόμενους και ισχύει για τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά «καθώς και τα με οποιαδήποτε άλλη ονομασία οριζόμενα και από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία προβλεπόμενα των εργαζομένων χωρίς εξαίρεση σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ή σε δημόσιες επιχειρήσεις (πχ ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κλπ).

Από την μείωση εξαιρούνται μόνο τα επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή κατάσταση ή την υπηρεσιακή εξέλιξη, καθώς και τα συνδεόμενα με το ανθυγιεινό ή επικίνδυνο της εργασίας τους και το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών τους.

Ταυτόχρονα όμως περικόπτονται (όπως και στους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους) τα επιδόματα των Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), αντίστοιχα.

Από πότε ισχύουν οι αλλαγές

Σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα νέα μέτρα ισχύουν:

  • αναδρομικά από 1.1.2010 οι περικοπές στον 13ο και τον 14ο μισθό καθώς και στα επιδόματα,
  • αναδρομικά από 1.3.2010 το πλαφόν στις υπερωρίες των εργαζομένων στο δημόσιο αλλά και στις συνολικές αποδοχές για τα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (μάνατζερ) κρατικών φορέων και επιχειρήσεων –αλλά και στις ηγεσίες ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης η έκτακτη εισφορά 1% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
  • από σήμερα 4.3.2010 ο συντελεστής ΦΠΑ 10% και 21%, η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα τσιγάρα και τα πούρα, η αύξηση του φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά, τη μπύρα και στα καύσιμα.

Φόροι – εφεδρεία από την Λούκα

Ως «εφεδρεία» πάντως φαίνεται να κρατάνε στην κυβέρνηση και δύο ακόμα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο ως πρόταση της υπουργού Οικονομίας κ.Λούκας Κατσέλη για:

  • φόρο αλληλεγγύης σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών που δεν πληρώνουν ΦΠΑ όπως, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά νοσοκομεία, τράπεζες, γιατρούς, νομικούς, καζίνο, κ.α.
  • φόρο της τάξεως του 8-10% στην προστιθέμενη αξία, δηλαδή σε μισθούς και κέρδη, θα απέφερε έσοδα αρκετών εκατομμυρίων (500-700 εκ. ευρώ ετησίως) που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν έσοδα από την πιθανή μείωση μισθών και επενδύσεων.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: