Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Κόντρα για δάνεια και μισθολόγιο Στην Ολομέλεια τα προαπαιτούμενα, ψηφίζονται ως κατεπείγοντα


Στην Ολομέλεια τα προαπαιτούμενα, ψηφίζονται ως κατεπείγοντα
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το θέμα των κόκκινων δανείων, του μισθολογίου στο Δημόσιο και των συμβάσεων για τα δημόσια έργα, ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της Βουλής για το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Τελικά, το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και εισήχθη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για 10ωρη συζήτηση. Η ψήφισή του αναμένεται το βράδυ της Τρίτης.
Κόντρα Σταθάκη-Χατζηδάκη
«Τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν», διαβεβαίωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό αναζητείται λύση αποδεκτή και από την Κομισιόν η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει προκύψει.
Προηγουμένως στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του Δημοσίου, ενώ αναφερόμενος στις συμβάσεις έργων για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τις ίδιες συμβάσεις που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, και τόνισε ότι, «δεν είναι 52% αλλά 43%».
Σημείωσε επίσης, ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».
«Δεν θα ψηφίζαμε ούτε σήμερα την παραχώρηση των έργων με τη διαπραγμάτευση που έκανε η ΝΔ» ανέφερε απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Συνεχίζοντας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπονται για πρώτη φορά, υποχρεώσεις παραχωρησιούχου και κλιμακωτές εκπτώσεις που «θα φθάσουν έως 70% για τους συχνούς χρήστες και προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία».
Ανέφερε επίσης ότι θα προβλέπεται ελεύθερη διέλευση για μόνιμους κατοίκους περιοχών όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παράπλευρης μετακίνησης και εκπτώσεις για κατοίκους όμορων δήμων.
«Ως προς τη σύμβαση του 'Μορέα' όλη η αγορά γνωρίζει, ότι πρόκειται για την ίδια σύμβαση» είπε παρεμβαίνοντας ο Κωστής Χατζηδάκης και υποστήριξε, ότι οι ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις υπήρχαν ήδη στο νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών για καθυστερήσεις των έργων εξαιτίας της καθυστέρησης της υπογραφής των συμβάσεων.
«Για απόλυτο ψεύδος» έκανε λόγο απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Μεταφορών και καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι επί υπουργίας Σουφλιά, έδωσε επιπλέον 70 εκατ. ευρώ «γιατί άργησε έξι μήνες να υπογράψει τη σύμβαση».
Βερναρδάκης για μισθολόγιο
«Το μισθολόγιο αυτό βάζει ένα τέρμα στην κατηφόρα της πενταετίας» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο διάστημα αυτό, μειώθηκε στο Δημόσιο το 35% των ονομαστικών αμοιβών και κατά 35% με 40% ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό.
«Όποιος νομίζει ότι η μείωση αυτή λειτούργησε απελευθερωτικά για τον ιδιωτικό τομέα, ζει σε άλλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Βερναρδάκης, είπε ότι δεν επέρχεται καμία περαιτέρω μείωση στους ήδη μειωμένους μισθούς, αντίθετα θα υπάρξει μέση αύξηση της τάξης των 92 ευρώ το μήνα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση της μισθολογικής διαφοράς.
Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης για «αύξηση του δημοσιονομικού κόστους» τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και αν το «ξεπάγωμα των ωριμάνσεων» δεν γίνονταν τώρα, το κόστος θα έφθανε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.
«Μπάχαλο» με το κατεπείγον 

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τους Τσακαλώτο και Σταθάκη για ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα, όπως το ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων κλπ, αλλά και για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, αν δηλαδή σκοπεύει να φέρει τις σχετικές ρυθμίσεις με τροπολογίες στο παρόν νομοσχέδιο.

Τελικώς, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή» και αφού ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές.

Ο κ. Τσακαλώτος αιτιολόγησε το κατεπείγον λέγοντας ότι αφορά το κλείσιμο των δεύτερων προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ. που υπολείπεται και το οποίο «αν δεν δοθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 το ποσόν αυτό επιστρέφει στο ESM».

«Δεν το χάνουμε αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία» είπε, σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση έγινε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε και μέχρι την Τετάρτη (Eurogroup) πρέπει να αποφασιστεί αν είναι να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.»

Η πρώτη αντίδραση εκδηλώθηκε από την πλευρά της ΝΔ με τον Κ.Χατζηδάκη να υπογραμμίζει ότι «μέχρι τώρα από τον Ιανουάριο είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που δεν έχουν έρθει με την κατεπείγουσα διαδικασία», ενώ με δηκτικό πνεύμα σημείωσε:

«Προφανώς είναι σύγχρονη και προοδευτική η πρακτική αυτή, όμως θα πρέπει να αναθεωρήσει η Βουλή τον Κανονισμό της και να κάνουμε την συζήτηση αυτή μόνον όταν συζητούνται τα νομοσχέδια με την κανονική διαδικασία...».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «κάθε λίγο και λιγάκι έχουμε αυτό τον τραγέλαφο», ενώ πρόσθεσε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν είχαμε στο παρελθόν αυτό το φαινόμενο. Όμως το κακό έχει παραγίνει και αυτοί που σήμερα το προτείνουν μέχρι πρότινος ήταν 'εισαγγελείς'».

Όσον αφορά την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» ότι «εμείς δεν θα ξεπλύνουμε την ανακολουθία και την δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ».

Ενώ εστίασε την κριτική του στο ότι οι επιμέρους ρυθμίσεις που εισάγονται στο νομοσχέδιο δεν είναι μνημονιακές υποχρεώσεις.

«Η διάταξη για την προσωπική επιτελική δομή σε κάθε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό για το ΕΣΠΑ είναι μνημονιακή υποχρέωση; Οι δυο συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων που τις κλώσαγε επί ένα χρόνο ο κ. Σπίρτζης στο γραφείο του είναι κατεπείγουσες; Για ποιο λόγο είναι μνημονιακές και κατεπείγουσες; Αν είναι τότε ο υπουργός που τις είχε ένα χρόνο και δεν τις έφερε πρέπει να σκεφθεί το μέλλον του. Για ποιο λόγο παραμένει στην κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ήταν επικριτικός: «Καλωσορίζω τον 'υπουργό Οικονομικών και Κατεπείγοντος' κ. Τσακαλώτο» είπε, σημειώνοντας ότι «το κατεπείγον απευθύνεται κυρίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να ψηφίσουν και η κυβέρνηση θέλει να είναι συνένοχοι». «Δεν μπορείτε να νομοθετήσετε τίποτα. Επειδή καθυστερείτε έρχονται ως προαπαιτούμενα. Αυτά είναι τα νέα ήθη της πρώτης φοράς Αριστερά. Ο νέος λόγος και οι πράξεις της κατακαϋμένης πρώτης φοράς Αριστεράς» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «αερολογίες».

Για «θέατρο του παραλόγου» μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Χ.Θεοχάρης λέγοντας ότι κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει από τους βουλευτές της «να ψηφίσουν αυτά που ήταν εναντίον, όπως κανένα δάνειο σε fund, συν ότι πρέπει να περάσουν στα μουλωχτά τα νέα ρουσφέτια και τις διευθετήσεις των υπουργών».

«Αφού τα δεχθήκατε με το 'ν' και με το 'σ', θα μπορούσατε να είχατε τελειώσει την διαπραγμάτευση νωρίτερα ή να σας τα στείλουν με mail και να μην μας ταλαιπωρείτε» κατέληξε.

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του σημείωσε: «Τεκμαίρω ότι υπάρχει μια στοιχειώδης συναίνεση με το κατεπείγον για την συμφωνία και την εκταμίευση της δόσης. Οι ενστάσεις εγείρονται για συμπληρωματικά θέματα (ΕΣΠΑ, συμβάσεις αυτοκινητοδρόμων κλπ.)» ενώ για τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας για τα οποία διαβεβαίωσε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή».

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις περί ΕΣΠΑ είπε ότι αφορούν τις ανάγκες που δημιουργούνται κατά το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε μέχρι ενάρξεως του νέου «πακέτου» κονδυλίων και για τις συμβάσεις παραχώρησης ότι αφορούν τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ως εκ τούτου «πρέπει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο μέχρι τέλους του χρόνου».

«Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε», παραδέχθηκε πάντως σχετικά με το κατεπείγον. Δεν έλειψαν και τα φραστικά επεισόδια με τον κ. Τσακαλώτο να κατακεραυνώνει τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που τον διέκοψε όταν μιλούσε, χαρακτηρίζοντάς τον «αγενή».

«Είστε απλά αγενής. Τελεία και παύλα», είπε ο υπουργός Οικονομικών στον κ. Βρούτση που ζητούσε «να πούμε την αλήθεια για τον ΑΔΜΗΕ».

«Δεν βλέπω τον λόγο να με διακόπτει» είπε ο κ. Τσακαλώτος φανερά ενοχλημένος, ενώ ο προεδρεύων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Μπαλαούρας είπε στους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούσαν: «Μην σηκώνετε τα χέρια σας συνέχεια, ταράζομαι.»

Οι εισηγητές των κομμάτων
Στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, εστίασαν κυρίως κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν ένα σφιχτό ρυθμιστικό πλαίσιο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με το οποίο, οι θεσμοί είχαν διαφωνήσει, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες ενώ επέρχεται εξισορρόπηση με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς η οποία ευνοεί τον δανειολήπτη ενώ παρέχει ρευστότητα στο πιστωτικό ίδρυμα.
«Για αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που θα περάσουν σε ξένα χέρια» έκανε λόγο κατά την αγόρευσή του, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
«Εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει άλλη νομοθετική παρέμβαση όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια θα ενταχθούν στην ίδια ρύθμιση με τα επιχειρηματικά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο νομοσχέδιο, δεν αποκαθιστά τις απώλειες των εργαζομένων του Δημοσίου, αλλά αντίθετα αποδέχεται τις πρόνοιες του προηγούμενου μισθολογίου και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων όπως στην περίπτωση των εργαζομένων της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα κόκκινα δάνεια σε τέλμα, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, αφού όπως είπε, οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.
«Δεν ακούσαμε καμία πρόταση, ακούσαμε κατάρα» ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν βρεθεί μια λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θα χρεοκοπήσουμε σαν χώρα και πρότεινε συνεργασία του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και των άλλων επιμελητηρίων ώστε να γίνει εξυγίανση των δανείων ανά κλάδο και συνέδεσε το θέμα με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.
Ως αποτέλεσμα της πελατειακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων χαρακτήρισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.
Τι είπαν οι φορείς
Κριτική στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα άσκησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Επώδυνη χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και ότι, «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω υποβάθμιση της ακίνητης περιουσίας και σαλαμοποίησης της λαϊκής κατοικίας».

Αντίθετος με τις ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέγγουλης , ο οποίος υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds».

Την διαφωνία του με τις διατάξεις που αφορούν το νέο μισθολόγιο, εξέφρασε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουβέλης ενώ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τη βουλή
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Διαφωνεί, αλλά ψηφίζει...



Σε πλήρη αποδόμηση των νέων διατάξεων που αφορούν την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, εστιάζοντας, ωστόσο, την κριτική της όχι στην κυβέρνηση που εισηγείται το νέο πακέτο προαπαιτούμενων, αλλά στην...
διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι ενδεικτική μάλιστα η παρατήρηση του κ. Χάρη Θεοχάρη (ΠοτάμΙ) ο οποίος ακούγοντας την ΚΥΡΊΑ Κασιμάτη είπε «μα κάλα δεν καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο».

Η τοποθέτηση της βουλευτού θεωρήθηκε από ορισμένους ως προαναγγελία διαφοροποίησης ωστόσο από το περιβάλλον της επισημαίνουν ότι η ίδια δεν θα καταψηφίσει τις προωθούμενες διατάξεις.

Ειδικότερα, η κυρία Κασιμάτη για να καλύψει - όπως είπε - «το κενό της αντιπολίτευσης» ανέφερε ότι «Η ΤτΕ μας λέει ότι αφού ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες τώρα ως φορολογούμενοι επωμιζόμαστε την ρευστότητά τους. Είναι αδιανόητα πράγματα. Αποδεικνύεται η εναρμόνιση ΤτΕ με δανειστές σε πολιτικές επιζήμιες για την κοινωνία».

«Η χώρα κατά την ΤτΕ έχει λύσει το πρόβλημα της παραγωγικής βάσης και αυτό που έλλειπε από την δόλια οικονομία μας είναι να έρθει η υπηρεσία του δευτερογενούς τομέα που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση. Ένα σκιώδες παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βλαπτει την οικονομία» συνέχισε η κυρία Κασιμάτη για να προσθέσει με ειρωνεία «μπράβο στην ΤτΕ για την «οξυδέρκειά» της».

Αναφερόμενη στην αντιπολίτευση αλλά και στην κυβέρνηση είπε ότι θα περίμενε ουσιαστικές προτάσεις και κορύφωσε την κριτική της λέγοντας: «πως μπορούν να λειτουργήσουν τέτοιες εταιρίες με ελάχιστο κεφάλαιο 100 χιλ ευρώ; Δεν θα είναι αξιόπιστες. Γιατί να επαφίεται μόνο στην ΤτΕ η λειτουργία των εταιριών αυτών. Η πολιτεία μέσω του ΥΠΟΙΚ θα έπρεπε να έχει λόγο. Να μην γίνεται μεταβίβαση δανείων αν πρωτα δεν εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες αντιμετώπισης».

Read more...

Στη Βουλή οι δικογραφίες για τα περι «εθνοκάθαρσης των Ποντίων» του Φίλη...



crimenet.gr

Στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβιβάσθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δύο μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις...
δηλώσεις του ότι η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση.

Η Βουλή θα αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Φίλη.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά έχει κατατεθεί από το στέλεχος της ΝΔ και δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη και η δεύτερη από τον πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτη Σταμάτη.

Οι δύο μηνυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Φίλης παραβίασε διατάξεις του νόμου 4285/2014 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Read more...

Μουζάλας: Γόνιμη συζήτηση με τους δημάρχους για το προσφυγικό...


Μουζάλας: Γόνιμη συζήτηση με τους δημάρχους για το προσφυγικό
ΒΙΝΤΕΟ...

Η σύσταση αρμόδιας επιτροπής που θα βοηθά στον προγραμματισμό εκτάκτων καταστάσεων αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη του...
αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με την ΚΕΔΕ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός, αύριο το πρωί θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου, για κάποια πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψε.

«Υπήρξε μία γόνιμη συζήτηση για το προσφυγικό, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου, χωρίς νόημα», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.



Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «πολύ σημαντική». «Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι κάθεται ο αρμόδιος υπουργός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι οι οποιοι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό, γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζητάνε. Αυτό είναι ήδη μία μεγάλη κατάκτηση. Γιατί το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ στην ίδια μας τη χώρα να μην μπορούμε να την επιτύχουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων.



«Δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της κυβέρνησης», τόνισε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του δήμου της Κω και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καπαρτζής. «Μέρα με τη μέρα προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο. Εμείς ως τοπική κοινωνία είμαστε ήδη εξεγερμένοι. Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

newsbeast.gr

Read more...

«Λουκούμι» για Ολυμπιακό, η Άντερλεχτ...



Ματσάρες από νωρίς στο Τσάμπιονς ΛιγκΜατσάρες από νωρίς στο Τσάμπιονς Λιγκ...
Η τύχη χαμογέλασε στον Ολυμπιακό στην κλήρωση για τους «32» του Europa League, καθώς η Άντερλεχτ θεωρείται πολύ βατή αντίπαλος. 

Οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν το πρώτο παιχνίδι στο...
Βέλγιο στις 18 Φεβρουαρίου και τη ρεβάνς μια εβδομάδα μετά. 

Υπενθυμίζεται πως ομάδες από την ίδια χώρα δεν ήταν δυνατό να συναντηθούν στη φάση των «16», όπως και από τη Ρωσία και την Ουκρανία για πολιτικούς λόγους. 

Η κλήρωση για τους «16» θα γίνει ξεχωριστά, στις 26 Φεβρουαρίου, και οι αγώνες στις 10 και 17 Μαρτίου. Τα προημιτελικά θα γίνουν 7 και 14 Απριλίου (κλήρωση στις 18 Μαρτίου), τα ημιτελικά στις 28 Απριλίου και 5 Μαΐου (κλήρωση στις 15 Απριλίου) και ο τελικός στις 18 Μαΐου στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» της Βασιλείας.

Ματσάρες από νωρίς στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σπουδαία ματς ανέδειξε η κλήρωση των «16» του Champions League. Τα συνήθη τα τελευταία χρόνια Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα και Παρί-Τσέλσι μαζί με τα επίσης δυνατά Γιουβέντους-Μπάγερν και Ρόμα-Ρεάλ ξεχωρίζουν. 

Οι ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες θα δώσουν τον πρώτο αγώνα στην έδρα τους. Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα. 

Αναλυτικά τα ζευγάρια της κλήρωσης: 

Γάνδη-Βόλφσμπουργκ 
Ρόμα-Ρεάλ Μαδρίτης 
Παρί Σεν Ζερμέν-Τσέλσι 
Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα 
Γιουβέντους-Μπάγερν Μονάχου 
Αϊντχόφεν-Ατλέτικο Μαδρίτης 
Μπενφίκα-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 
Ντιναμό Κιέβου-Μάντσεστερ Σίτι 

Υπενθυμίζεται πως σε αυτή τη φάση δεν ήταν δυνατό να συναντηθούν ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο ή προέρχονται από την ίδια χώρα, ενώ για πολιτικούς λόγους το ίδιο ίσχυσε για ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 

Η κλήρωση για τα προημιτελικά θα γίνει στις 18 Μαρτίου, ενώ εκείνη για τα ημιτελικά στις 15 Απριλίου.

πηγη sport-fm.gr

Read more...

Αυξήσεις-ανάσα για το 55% των δημοσίων υπαλλήλων...


Αυξήσεις-ανάσα για το 55% των δημοσίων υπαλλήλων
Αμφιθυμία διακρίνει το νέο σύστημα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων: το μισθολόγιο, μολονότι απεμπλέκεται από το βαθμολόγιο, καταλήγει να συνδέεται με την...
αξιολόγηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Με την ελληνική δημόσια διοίκηση να διατηρείται εσαεί στο «στόχαστρο» πολιτικών λιτότητας, η σύνδεση αξιολόγησης - αποδοχών ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές περικοπές σε βάρος των «γνωστών υποζυγίων» ανάμεσα στους εργαζομένους.

Το ενδεχόμενο μειώσεων πάντως αποσοβείται στα λίγα προσεχή έτη, καθώς αφενός μεν στις προβλέψεις του μισθολογίου περιλαμβάνονται δικλίδες ασφαλείας προς αντιμετώπιση όποιων μισθολογικών μειώσεων προκύψουν από την εφαρμογή του, αφετέρου δε, το προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης (του οποίου το στάδιο διαβούλευσης ολοκληρώθηκε προ ημερών) ακολουθεί μια πολιτική προαγωγών βάζοντας τέλος σε τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

Ομως ένα ακόμη «ταμπού» στον δημόσιο τομέα, που ήθελε το μισθολόγιο ανεξάρτητο από το όποιο πλαίσιο αξιολόγησης, έχει σπάσει.

Βραχυπρόθεσμα και σταδιακά το νέο μισθολόγιο, το οποίο βασίζεται στις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, συνεπάγεται μικρές αυξήσεις στις αποδοχές ενός ποσοστού 55% επί του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο ζήτημα του ανοίγματος της «ψαλίδας» των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων προς τα πάνω, χωρίς μειώσεις στον βασικό μισθό, οι προτάσεις της κυβέρνησης φαίνεται να συμπίπτουν με τις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών για παροχή κινήτρων με το λεγόμενο «μπόνους παραγωγικότητας». Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η σύνδεση του μισθολογίου των υπαλλήλων με την περιγραφή, βαθμολόγηση και αξιολόγηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Αυτή η «ψαλίδα» ίσως οδηγηθεί σε περαιτέρω άνοιγμα από την ενδεχόμενη θέσπιση κινήτρων στην επίτευξη ποσοτικοποιημένων στόχων αξιολόγησης ή δημοσιονομικών στόχων, όπως προβλεπόταν στο παλαιότερο μισθολόγιο (Ν. 4024/2011, άρθρο 19), με την εφαρμογή αυτής της διάταξης να αναστέλλεται -όπως αναφέρεται στο κείμενο με τις τροποποιούμενες διατάξεις- τουλάχιστον ώς το τέλος του 2016.

Μισθοί

Μικρές αυξήσεις υπολογίζονται από την επανακατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια έπειτα από την αποσύνδεση βαθμού-μισθού και το «ξεπάγωμα» (μετά 5 χρόνια) των ωριμάνσεων.

Η κατάταξη θα γίνει ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης, τα έτη υπηρεσίας και τα τυπικά προσόντα. Ειδικότερα, προβλέπονται 13 Μισθολογικά Κλιμάκια για τους υπαλλήλους των κατηγοριών Υποχρεωτικής (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και 19 Μισθολογικά Κλιμάκια για υπαλλήλους των κατηγοριών Τεχνολογικής (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Προβλέπεται προωθημένη μισθολογική κατάταξη για τους υπαλλήλους με αυξημένα τυπικά προσόντα και κατόχους μεταπτυχιακών ή/και διδακτορικών τίτλων σπουδών, καθώς και για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού για περίπου 314.000 υπαλλήλους (σε σύνολο 567.000). Η αύξηση αυτή υπολογίζεται να χορηγηθεί σταδιακά σε διάστημα 4 ετών, με το 25% να προσμετράται κάθε 1η Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από το 2016, προκειμένου να υπάρξει ομαλή αντιμετώπιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους.

Σε περίπτωση που προκύψει μείωση αποδοχών με το νέο σύστημα, το υφιστάμενο ύψος καταβολών προβλέπεται να διασφαλιστεί με τη μορφή προσωπικής διαφοράς η οποία θα απομειώνεται ανάλογα με οποιαδήποτε επικείμενη αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, πλην της χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης λόγω αξιολόγησης.

Διαφορετική μισθολογική εξέλιξη προβλέπεται ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης του υπαλλήλου: θα είναι τριετής (από διετής σήμερα) για υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, ενώ παραμένει διετής για υπαλλήλους των ΠΕ και ΤΕ κατηγοριών.

Μετά την επανακατάταξη του προσωπικού στο νέο σύστημα αμοιβών θα υπάρξει αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, με στόχο να αντιμετωπιστεί το κόστος της νέας κατάταξης των υπαλλήλων. Από 1η Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιείται κανονικά η απονομή μισθολογικών κλιμακίων βάσει του χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου.

Ο βασικός μισθός καθορίζεται στα 780 €, όσες και οι αποδοχές που προβλέπονται για υπαλλήλους ΥΕ κατηγορίας. Με επιμέρους συντελεστές πολλαπλασιάζονται οι μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών.

Ως εκ τούτου για υπαλλήλους ΔΕ κατηγορίας καθορίζεται μισθός ύψους 858 €, για ΤΕ κατηγορίας μισθός 1.037 € και για ΠΕ 1.092 € (βλ. πίνακα 1). Αναλύοντας τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου εκπρόσωποι του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος βλέπουν την οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, η επαναφορά των οποίων συμπεριλαμβανόταν στις διεκδικήσεις τους.Πίνακας 1-2Επιδόματα

Σε κατεύθυνση ενίσχυσης αλλάζουν τα επιδόματα θέσεων ευθύνης, τα οποία αυξάνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 14%. Αναλυτικότερα, για τον γενικό διευθυντή το επίδομα ορίζεται στα 1.000 € (από 900 € σήμερα), τον διευθυντή 450 € (από 400 €), τον υποδιευθυντή 350 € (από 300 €) και τον τμηματάρχη 290 € (από 250 €) (βλ. πίνακα 2). Η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης θα καταβάλλεται στο ακέραιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Πέραν του επιδόματος θέσης ευθύνης, τα υπόλοιπα επιδόματα, δηλαδή παραμεθορίων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και η οικογενειακή παροχή παραμένουν στο ίδιο ύψος και συνεχίζουν να καταβάλλονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει προσπεράσει την απαίτηση για ένα «δημοσιονομικά ουδέτερο» μισθολόγιο, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των διατάξεων προκύπτουν για το κράτος οι εξής πρόσθετες δαπάνες σε ετήσια βάση:

■ 107 εκατ. ευρώ για τα έτη 2016-2019, από την επανακατάταξη των υπαλλήλων στα νέα μισθολογικά κλιμάκια,
■ 143 εκατ. ευρώ, από το 2018 και μετά, από τη μισθολογική εξέλιξη (ωρίμανση) του προσωπικού,
■ 25 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των επιδομάτων θέσεων ευθύνης στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι με το λεγόμενο «μισθολόγιο - φτωχολόγιο» (Ν. 4024/2011), όπως ονόμαζαν οι δημόσιοι υπάλληλοι το προηγούμενο σύστημα αποδοχών, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, με έμφαση στην άρση των ακραίων ανισοτήτων και στην ανάγκη επαναπροσέγγισης του συστήματος αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί για την κυβέρνηση το νέο πλαίσιο.

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Τρίτου Μνημονίου, το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 - δηλαδή σε λιγότερο από 20 ημέρες. Η πλήρης και ουσιαστική εφαρμογή του υπολογίζεται από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το νέο σύστημα αμοιβών στον δημόσιο τομέα υπόκειται σε τρεις αρχές:

α) της δημοσιονομικής προσαρμογής,
β) της ισότητας και της αξιοκρατίας,
γ) της διασφάλισης της μέγιστης δυνατής απόδοσης των υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα

❶ Υπάλληλος ΠΕ με 7 έτη υπηρεσίας, καθηλωμένος με το ισχύον σύστημα στον Στ΄ βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο ΣΤ0 (1.092 €), στο νέο σύστημα θα καταταγεί στο μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ.) που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας του (Μ.Κ. 4) με βασικό μισθό 1.269 €. Η προκύπτουσα αύξηση των 177€ θα χορηγηθεί σε διάστημα τετραετίας. Δηλαδή το πρώτο έτος εφαρμογής του μισθολογίου (2016) ο βασικός μισθός του θα είναι 1.136,25 €, το δεύτερο έτος (2017) 1.180,50 €, το τρίτο (2018) 1.224,75 € και το τέταρτο (2019) 1.269 €.

❷ Υπάλληλος ΤΕ με 13 έτη υπηρεσίας, καθηλωμένος με το ισχύον σύστημα στον Ε΄ βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο Ε2 (1.187 €), στο νέο σύστημα θα καταταγεί στο μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας του (Μ.Κ. 7) με βασικό μισθό 1.367 €. Η προκύπτουσα αύξηση των 180 € θα χορηγηθεί σε διάστημα τετραετίας. Δηλαδή το πρώτο έτος εφαρμογής του μισθολογίου (2016) ο βασικός μισθός του θα είναι 1.232 €, το δεύτερο έτος (2017) 1.277 €, το τρίτο (2018) 1.322 € και το τέταρτο (2019) 1.367 €.

❸ Υπάλληλος ΔΕ με 31 έτη υπηρεσίας, καθηλωμένος με το ισχύον σύστημα στον Γ΄ βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο Γ5 (1.379 €), στο νέο σύστημα θα καταταγεί στο μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας του (Μ.Κ. 11) με βασικό μισθό 1.458 €. Η προκύπτουσα αύξηση των 79 € θα χορηγηθεί σε διάστημα τετραετίας. Δηλαδή το πρώτο έτος εφαρμογής του μισθολογίου (2016) ο βασικός μισθός του θα είναι 1.398,75 €, το δεύτερο έτος (2017) 1.418,50 €, το τρίτο (2018) 1.438,25 € και το τέταρτο (2019) 1.458 €.

■ Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, εφόσον μεσολαβήσει αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου, η διαφορά του βασικού μισθού λόγω της αλλαγής αυτής καταβάλλεται στο ακέραιο, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή καταβολή της πρώτης αύξησης.

❹ Σε περίπτωση που από τη νέα κατάταξη του υπαλλήλου προκύψει βασικός μισθός χαμηλότερος από αυτόν που λαμβάνει σήμερα ο υπάλληλος (λόγω της αλλαγής του μισθολογικού βήματος), η διαφορά αυτή διατηρείται ως προσωπική και μειώνεται από οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών του, πλην αυτής που προέρχεται από την άριστη αξιολόγησή του ή την επιλογή του σε θέση ευθύνης. Π.χ. υπάλληλος ΠΕ με 19 έτη υπηρεσίας στον βαθμό Γ΄ και μισθολογικό κλιμάκιο Γ2 λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.652 €. Με τη νέα κατάταξη κατατάσσεται στο Μ.Κ. 10 με βασικό μισθό 1.623 €. Δηλαδή παρουσιάζεται μια διαφορά των 29 € η οποία εξακολουθεί να καταβάλλεται σε αυτόν ως προσωπική και η οποία θα μειωθεί/εξαφανιστεί όταν ο εν λόγω υπάλληλος αλλάξει λόγω ετών υπηρεσίας Μ.Κ. (όταν μετακινηθεί στο Μ.Κ. 11 με βασικό μισθό 1.682 €).

efsyn.gr

Read more...

Εκτός δήμου Βόλου και επισήμως, ο Μπέος...


Μετά από καθυστερήσεις μηνών, ο Αχιλλέας Μπέος βρίσκεται από σήμερα το πρωί και επισήμως σε αργία από τα καθήκοντά του ως δήμαρχος Βόλου. Το...
δημοτικό συμβούλιο της πόλης καλείται να ορίσει αντικαταστάτη εντός πέντε ημερών. Σημειώνεται ότι ο Αχιλλέας Μπέος παραπέμπεται σε δίκη για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η διαπιστωτική πράξη της αργίας του δημάρχουν εστάλη με συστημένη επιστολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και παραδόθηκε από υπάλληλο των ΕΛΤΑ στον ίδιο τον Αχιλλέα Μπέο στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας.

Η διαπιστωτική πράξη, με την οποία τίθεται σε αργία ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011, είχε υπογραφεί από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Ηλία Τσέλιγκα στις 2 Δεκεμβρίου.

Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή έγινε προσπάθεια επίδοσης του εγγράφου, αλλά η απάντηση ήταν ότι απουσίαζε η υπάλληλος που παραλαμβάνει την αλληλογραφία.

Τον Αχιλλέα Μπέο βαρύνουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, όπως σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η δίκη έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου 2016.

Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Αχιλλέα Μπέου αναφέρουν ότι ο παυθείς δήμαρχος του Βόλου θα προσφύγει, αύριο κιόλας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ νομικοί κύκλοι μιλούν για μεγάλες πιθανότητες αναστολής και άρση της αργίας.

Παράλληλα, όπως, ορίζει ο Κώδικας Δήμων της Ελλάδας, αν ο δήμαρχος έχει τεθεί σε αργία, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται να συνεδριάσει σε διάστημα πέντε ημερών, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή.

Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκδώσει την ανωτέρω απόφαση μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών αφότου ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία, ή αν εκείνοι που ορίστηκαν αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που στην περίπτωση του Δήμου Βόλου είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς.

Για τη θέση του δημάρχου φέρεται να ενδιαφέρεται, με υψηλές πιθανότητες εκλογής, και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπαζιάκας, από τους πλέον στενούς φίλους και συνεργάτες του Αχιλλέα Μπέου.

Read more...

Υπεγράφη η σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια...


 Στην υπογραφή της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προχώρησε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Fraport - Κοπελούζου. Επίκειται...
ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων το φθινόπωρο του 2016, οπότε και θα καταβληθεί το τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν βάλει τις υπογραφές τους κάτω από τη σχετική σύμβαση οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Τσακαλώτος και Καμμένος.

Η Fraport AG με τον Όμιλο Κοπελούζου υπέγραψαν σήμερα με το ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις παραχώρησης για τη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας για 40 χρόνια. Η ανάληψη της λειτουργίας των αεροδρομίων επίκειται για το φθινόπωρο του 2016, με την ταυτόχρονη προκαταβολή του τιμήματος παραχώρησης ύψους 1.234 δισ. ευρώ από την κοινοπραξία. 

Στις εταιρείες διαχείρισης των αεροδρομίων, η Fraport AG θα έχει την καθαρή πλειοψηφία των μετοχών και ο Όμιλος Κοπελούζου θα έχει το υπόλοιπο μερίδιο. Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως. 

thepressproject.gr

Read more...

Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας...


Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα...στη Μαύρη Θάλασσα...
Μια μόλις ημέρα έπειτα από το θερμό επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο και λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα διεμήνυσε πως...
η υπομονή της με την Μόσχα εξαντλείται, ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, ένα ρωσικό καταδρομικό και ένα ταχύπλοο της ρωσικής ακτοφυλακής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρεμπόδιζε τη διέλευση ρωσικής νηοπομπής που μετέφερε γεωτρύπανα σε μια τοποθεσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό πλοίο προσπάθησε να εμποδίσει την μετεγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Όλα αυτά λίγη ώρα αφότου η Άγκυρα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η υπομονή της εξαντλείται, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την αντίδραση της Ρωσίας την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τη Δευτέρα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα αλλά, όπως τόνισε, «η υπομονή μας έχει και ένα όριο».

«Το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική», είπε ο  Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. 


Read more...

Η υπομονή μας έχει τα όριά της...


Τουρκία προς Ρωσία: Η υπομονή μας έχει τα όριά της H Aγκυρα προειδοποιεί την Μόσχα, μια μέρα μετά το νέο θερμό επεισόδιο...
Μια ημέρα έπειτα από το νέο «θερμό» επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο, η Άγκυρα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η υπομονή της εξαντλείται, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την αντίδραση της Ρωσίας την Κυριακή.

Σε...
συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τη Δευτέρα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα αλλά, όπως τόνισε, «η υπομονή μας έχει και ένα όριο».

«Το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική», είπε ο  Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

«Κανείς δεν το πίστεψε αυτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην «Corriere della Sera», ενώ την ίδια ώρα άσκησε κριτική όσον αφορά στις ρωσικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, λέγοντας πως είχαν στόχο την ενδυνάμωση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και όχι την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Δυστυχώς οι Ρώσοι δεν βρίσκονται στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών», είπε, προσθέτοντας πως μόνο το 8 τοις εκατό των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στοχεύουν την ακραία ισλαμιστική οργάνωση και πως το 92 τοις εκατό είναι κατά άλλων ομάδων που μάχονται τον Άσαντ.

Read more...

Ανοίγει την Τετάρτη το Taxis...


Ανοίγει την Τετάρτη το Taxis για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης... για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης...
Την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με την Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.
H...
κυρια  Σεχπερίδου δήλωσε πως όσοι κάνουν αίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου και διασταυρωθούν τα τιμολόγια θα πληρωθούν στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ η δεύτερη πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για όλα τα υπόλοιπα.
Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης υπογράφηκε  την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015.

Read more...

Οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη στη Λεπέν...



Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κατέρρευσε στο δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, χάνοντας σε όλες τις...
περιφέρειες, μετά από την κυριαρχία του στον πρώτο γύρο. 

Οι συντηρητικοί είχαν μεγάλη άνοδο ενάντια των κυβερνώντων σοσιαλιστών, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας. Συνολικά, οι πρώτοι κέρδισαν σε επτά περιφέρειες, έναντι πέντε των δεύτερων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», είπε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θεωρούνταν ότι θα κέρδιζε την Λεπέν στα βόρεια.

Οι υποστηρικτές της Λεπέν στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας τον αποδοκίμασαν, μόλις εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνης της τηλεόρασης. 

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σε άκρα αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου η Λεπέν κέρδισε πάνω από 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. 

Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά, σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς. 

Λεπέν: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει»

Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν. 

«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», τόνισε μπροστά στους υποστηρικτές της η Μαρίν Λεπέν. 

Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. «Τις επόμενες εβδομάδες θα κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. 

Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Μαζική προσέλευση στις κάλπες

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.



Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Προβληματίζει η άνοδος των εθνικιστών 

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. 

«Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρει καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαλς.

Το Εθνικό Μέτωπο είχε μαζέψει αρκετές πολιτικές νίκες σε τοπικές εκλογές των τελευταίων χρόνων, αλλά το να κερδίσει ολόκληρη περιφέρεια θα ήταν πρωτάκουστη νίκη για το κόμμα, πριν τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.

Παρά την ήττα του όμως, οι πολιτικοί της Αριστεράς και Δεξιάς είπαν ότι τα συντηρητικά κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους. 

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.

Και όντως, η μέρα αποτέλεσε την ανεπίσημη έναρξη των εκλογών καθώς πολιτικοί όλων των κομμάτων έθεσαν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών χθες στο πλαίσιο των προεδρικών των φιλοδοξιών.

Read more...

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες...


Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης 250.000 εργαζομένων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες και ΜΜΕ φέρνει η νέα εγκύκλιος που έχει ετοιμάσει το...
υπουργείο Εργασίας. Με τη νέα εγκύκλιο καθορίζονται οι νέες ηλικιακές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων μέχρι το 1982, καθώς και όσων η έναρξη ασφάλισης τοποθετείται στο διάστημα από 1/1/1983 μέχρι 31/12/1992.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τις αλλαγές θίγονται οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Ανδρες ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Τύπου στο διάστημα μεταξύ 1983-1992, καθώς θα υποχρεωθούν να παρατείνουν τη συνταξιοδότησή τους ως και 2 έτη δηλαδή στα 67, αντί 65 για πλήρη σύνταξη και στα 62 αντί 60 για μειωμένη εφόσον έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης ως το 2012. Εναλλακτική λύση για έξοδο με πλήρη σύνταξη πριν από τα 67 είναι να παραμείνουν στην εργασία μέχρι να συμπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης οπότε αποχωρούν στο 62ο έτος.

2. Μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο μέχρι και το 2012 και ταυτόχρονα συμπλήρωσαν μέχρι το έτος αυτό είτε 25, είτε 18,3 χρόνια ασφάλισης. Αν δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015, τότε τα νέα όρια ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη αυξάνονται από φέτος ως και 5 χρόνια.

3. Γυναίκες με τρία παιδιά που δεν είχαν συμπληρώσει την 20ετία ως το 2010 οπότε θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας οποτεδήποτε, ή είχαν συμπληρώσει την 20ετία τα έτη 2011 και 2012, αλλά δεν έπιασαν το παλιό όριο ηλικίας θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέχρι τις 18/8/2015. Με τη νέα εγκύκλιο το όριο ηλικίας αυξάνεται από 1 έτος και 6 μήνες ως και 3 χρόνια άμεσα, ενώ στα επόμενα έτη η αύξηση του ορίου ηλικίας φτάνει ως και τα 15 έτη.

4. Γυναίκες με 15 έτη ως το 2012 που δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε και το 60ό έτος της ηλικίας τους για να κλειδώσουν την έξοδο οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη. Με τη νέα εγκύκλιο ωστόσο δεν αλλάζει κάτι για αυτή την κατηγορία καθώς έτσι κι αλλιώς από τον προηγούμενο νόμο (4093/12) αν έκλεισαν τα 60 μετά το 2013 με λιγότερα από 25 έτη, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο στα 67 με πλήρη σύνταξη. Αυτό παραμένει και με το νέο νόμο για τα όρια ηλικίας (4336/15).

5. Ανδρες και γυναίκες παλαιοί -πριν από το 1983- ασφαλισμένοι οι οποίοι συμπληρώνουν την 35ετία μετά τις 19/8/2015. Οσοι είχαν τα 35 έτη μέχρι τις 18/8/2015 συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας και δεν θίγονται. Με 35ετία όμως που συμπληρώνεται από 19/8/2015 και μετά, θίγονται καθώς με τη νέα εγκύκλιο θα έχουν υποχρεωτικά και όριο ηλικίας για σύνταξη, που ξεκινά από το 58ο έτος και 6 μήνες και μπορεί να φτάσει στο 62ο έτος και να απαιτούνται πλέον 40 έτη ασφάλισης και όχι 35.

6. Μητέρες με ανήλικο ασφαλισμένες στα ταμεία τύπου που συνταξιοδοτούνται με 15 έως 20 έτη εφόσον είχαν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισης με ανήλικο το 2012. Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά 5 έτη φέτος.

7. Γυναίκες ασφαλισμένες σε ταμία - ΔΕΚΟ - ταπεζών πυο συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη. Για να μη θιγούν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ως το 2012 για να μην επηρεαστούν ως προς το ποσό της σύνταξης καθώς θα έχουν μεγαλύτερη μείωση και επιπλέον 10%.

newsbeast.gr

Read more...