Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Το αγνωστου προελεύσεως ομόλογο...




noname-gr.blogspot

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, η κλήση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ως υπόπτου και την δικαστική διερεύνηση στο σκάνδαλο της Proton εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος που έπαιξε ο πρωην διοικητής της Αγροτικής Τραπεζας Μηλιάκος.
Ποιος...

ήταν αλήθεια ο ρόλος του στην προσπάθεια της εξαγωράς της Proton με ενα ομολογο 600 εκατομμυρίων, αγνωστου προελεύσεως.
Και ποιος ο ρόλος στην υπόθεση αυτή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου?
Αυτα πλήρωσε και πληρώνει ο Λαυρεντιάδης.

Read more...

«Διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο» Για εξάλειψη των αδικιών που προέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ δεσμεύεται το ΥΠΟΙΚ


Για εξάλειψη των αδικιών που προέκυψαν με τον ΕΝΦΙΑ δεσμεύεται το ΥΠΟΙΚ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Με τροποποιητικές δηλώσεις από τους φορολογούμενους που θα γίνουν αποδεκτές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να διορθωθούν σφάλματα και να καλυφθούν παραλείψεις στη δήλωση της ακίνητης περιουσία τους, καθώς και με διορθωτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να καλύψει τα δικά της λάθη, θα εξαλειφθούν οι αδικίες που προέκυψαν από το φόρο ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, μετά και τις έντονες αντιδράσεις από κόμματα, πολίτες και φορείς.

Διευκρινίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογουμένων θα κατατεθούν «ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω».

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψαν υπερβολικές και άδικες επιβαρύνσεις, γεγονός που αποδίδει σε σφάλματα στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων, αλλά και «σε στρεβλώσεις και προβλήματα που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου», δεσμεύεται για την ταχύτατη και πλήρη εξάλειψη όλων των αδικιών που προέκυψαν.

Ζητώντας δε επιείκεια αναφέρει ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας, και «όπως είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.

Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

. Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

. Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω.

Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

. Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στην Ολομέλεια για οριστική κρίση ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών


ΣτΕ: Νόμιμες οι περικοπές στις αποδοχές των πανεπιστημιακών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία και την ιδιοκτησία είναι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), έκρινε με απόφασή του το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Παρ' όλα αυτά, η όλη υπόθεση παραπέμφθηκε από το ΣΤ' Τμήμα στην Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου για οριστική κρίση.

Ειδικότερα, με απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει μέλη ΔΕΠ ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επήλθαν στις αποδοχές τους από 1.8.2012 έως 30.4.2013 (τότε κατατέθηκε η προσφυγή). Οι περικοπές στις αποδοχές τους επιβλήθηκαν βάσει του Ν. 4093/012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013?2016) και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων δεν ήταν οι πρώτες.

Όπως ανέφεραν στις αιτήσεις τους μέλη ΔΕΠ, οι αποδοχές τους είχαν υποστεί προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις (βάσει προγενέστερων νόμων), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, ούτε όμως και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους. Μάλιστα, ζητούσαν να αποζημιωθούν τρεις καθηγητές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ.

Το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ εξετάζοντας την υπόθεση έκρινε ότι οι μειώσεις στις αποδοχές μελών ΔΕΠ επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιου συμφέροντος λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Δέχονται, πάντως, ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους.

Όμως -προσθέτουν στην απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί- ο χαρακτηρισμός των μελών ΔΕΠ ως δημόσιων λειτουργών και η υποχρέωση ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής τους δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συνδέονται με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Για τις κατηγορίες αυτές, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι στρατιωτικοί, όπως σημειώνει το ΣτΕ, προβλέπονται δεσμεύσεις απασχόλησης, ειδικές συνθήκες εργασίας που συνεπάγονται κινδύνους, απαγορεύσεις, περιορισμούς δικαιωμάτων, όπως οι στρατιωτικοί.

Επιπλέον, το ΣΤ΄ τμήμα του ΣτΕ δέχθηκε πως το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, μετά την τελευταία μείωση αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, δεν είναι τέτοιο που να μην διασφαλίζει στους προσφεύγοντες ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ή να μην τους επιτρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Παρ' όλα αυτά το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητας νομικών θεμάτων σχετικά με τη συμφωνία των διατάξεων με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...