Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες


Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Ειδικότερα, η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ίδιου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος - μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που για την δραστηριότητα αυτή προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, επιστρέφεται με την απόφαση 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ1073/21.07.04.

Το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου της παραγράφου 2 του άρθρου 41, του Κώδικα ΦΠΑ, το οποίο εκδίδεται για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση στην εμπορική δραστηριότητα του αγρότη του ειδικού καθεστώτος, ορίζεται όπως το υπόδειγμα που προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.

Το ανωτέρω ειδικό στοιχείο εκδίδεται θεωρημένο, για κάθε παράδοση. Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί Δελτία Αποστολής, μπορεί να εκδίδεται ανά εβδομάδα, δεκαήμερο, δεκαπενθήμερο, ή μήνα, για τις παραδόσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των χρονικών αυτών διαστημάτων. Στην περίπτωση που το εν λόγω στοιχείο εκδίδεται κάθε μήνα, μπορεί να εκδίδεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία έκδοσης την τελευταία ημέρα του προηγούμενου.

Η αρίθμηση του ειδικού στοιχείου είναι αύξουσα προοδευτική τουλάχιστον ανά έτος. Ως δικαιολογητικό εγγραφής στο τηρούμενο βιβλίο διαφυλάσσεται στο χρόνο που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του ΚΒΣ (π.δ.186/92).

Η αξία που αναγράφεται στο ανωτέρω ειδικό στοιχείο είναι η κανονική αξία, όπως αυτή καθορίζεται στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα ΦΠΑ, ήτοι η αξία που θα έπρεπε να καταβάλλει οποιοσδήποτε αγοραστής ευρισκόμενος στο ίδιο στάδιο εμπορίας αγροτικών προϊόντων, κατά το χρόνο της εν λόγω παράδοσης σε ανεξάρτητο προμηθευτή αγροτικών προϊόντων, υπό συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, προκειμένου να αποκτήσει τα εν λόγω αγροτικά προϊόντα (μέση τιμή χονδρικής). Η αξία αυτή αποτελεί και το κόστος των πωληθέντων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής.

Για τις επιστρεφόμενες ποσότητες αγροτικών προϊόντων στην αγροτική εκμετάλλευση, στην περίπτωση που το ειδικό στοιχείο εκδίδεται για κάθε παράδοση, εκδίδεται ειδικό στοιχείο με αρνητικό πρόσημο.

Ειδικά για τον πρώτο μήνα εφαρμογής γίνεται δεκτό, σε όσες περιπτώσεις δεν έχει εκδοθεί το ειδικό στοιχείο για κάθε παράδοση, να εκδοθεί συνολικά για όλες τις παραδόσεις έως 15 Νοεμβρίου 2010 με ημερομηνία 31.10. 2010.

Η απόφαση μας Π.6793/647/7.10.1986 καταργείται και η παρούσα απόφαση, ισχύει από την έκδοσή της.




Read more...

Την Τετάρτη το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Παρατείνονται μέχρι την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου οι διαδικασίες για το κλείσιμο της συμφωνίας (Closing) σχετικά με τη σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, κατόπιν πρότασης των αντισυμβαλλομένων (ABU DHABI MAR LLC - TKMS/HDW - ENAE), την οποία έκαναν αποδεκτή οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας ενεργώντας εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η παράταση δόθηκε "λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών που προέκυψαν στην είσπραξη εκ μέρους των ΕΝΑΕ και της HDW των συμβατικά προβλεπόμενων δόσεων, τα ποσά των οποίων κατατέθηκαν εγκαίρως από το ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος".





Read more...

Θα αποπληρωθούν τα χρέη


Η Ελλάδα θα αποπληρώσει χρέη δημοσίων νοσοκομείων προς προμηθευτές, που αφορούν στην περίοδο 2005 έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, έως το τέλος του έτους, ώστε από το 2011 να μην υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερ από την Αθήνα.

"Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε από διαφορετική βάση το 2011", είπε ο κ.Πολύζος στη διάρκεια συνέντευξής του στο Ρόιτερ.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο, οι νοσοκομειακές δαπάνες και τα σωρευμένα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές των, αποτελούν μαύρη τρύπα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας και συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριοτέρων ανησυχιών της ΕΕ και του ΔΝΤ, που βοήθησαν στην αποτροπή ενδεχόμενης χρεοκοπίας τον περασμένο Μάιο.




Read more...

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ Η ΚΑΡΙΑΚΛΟΥΜΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro, πριν από λίγο η Μ. Καριακλούμη παρέλαβε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ την τελευταία κυλιόμενη τηλεφωνική μέτρηση για την Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα...
με τις ίδιες πληροφορίες που διαρρέει η Ιπποκράτους ο Δημαράς πράγματι έχει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο, αλλά όπως λέει το ΠΑΣΟΚ μόνο με 2% που βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Κατά την ίδια μέτρηση ο Κικίλιας είναι καθηλωμένος στο 15%, ενώ πανωλεθρία φαίνεται να παθαίνουν οι Μητρόπουλος και Αλαβάνος. Το ΠΑΣΟΚ για να πείσει ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα επενδύει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που ανέρχονται περίπου στο 16%. Καλά κρασιά...
Read more...

Ο Μάρκος Μπόλαρης, σε εκδήλωση για την υγεία...


Τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Κεντρική Μακεδονία, Μέτωπο Ανάπτυξης» στο χώρο της υγείας, ανέπτυξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Δ’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τον κ. Μπόλαρη προλόγισαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Παπαστεργίου, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος αναφερόμενος στον υποψήφιο περιφερειάρχη, είπε ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που παλεύει για να αλλάξει τα πράγματα με ήθος, αξιοπρέπεια και συνέπεια».
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος εκπροσώπων από το χώρο της υγείας, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Κορδελιού, Στάθης Λαφαζανίδης.
«Ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας εξαρτάται από επάρκεια, ποιότητα και ορθολογική κατανομή» τόνισε ο κ. Μπόλαρης, και συνέχισε λέγοντας πως «το συγκεντρωτικό μοντέλο υπηρεσιών υγείας είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό διοικητικό φόρτο εργασίας, έλλειψη ευελιξίας, σπατάλη των οικονομικών πόρων και δυσκολίες συντονισμού των προγραμμάτων.
Με την απουσία περιφερειακών αρχών υγείας είχαμε υποβάθμιση των νομαρχιών σε...
απλούς διεκπεραιωτές».
Τι μπορούμε να πετύχουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Σήμερα με τις Νέες Τεχνολογίες, μπορούμε να έχουμε ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, με μικρότερο κόστος . Η "ηλεκτρονική υγεία" μπορεί να προσφέρει καλύτερη πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας να οργανώσει αποτελεσματικά και μεθοδικά τη διαχείριση και το συντονισμό των μονάδων, ενώ με τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να στηρίξουμε ασθενείς σε απομακρυσμένες περιοχές ή ασθενείς που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Η Περιφέρεια με τη χρήση ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα προχωρήσει στη δημιουργία «υγειονομικού χάρτη» με στόχο τον έλεγχο της ανάπτυξης της προσφοράς και ζήτησης του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά το σχεδιασμό ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η ανάπτυξη σύγχρονων πολιτικών προαγωγής και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Μπορούμε να είμαστε η Περιφέρεια παροχής ιατρικών υπηρεσιών για τους Βαλκάνιους αντί να πηγαίνουν στην Τουρκία. Μεγάλα είναι ακόμη τα περιθώρια για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Περιφέρειά μας. Έχουμε τις υποδομές, το επιστημονικό προσωπικό, τις ιαματικές πηγές, το κλίμα και το περιβάλλον. Αυτή η μορφή τουρισμού μπορεί να στηριχθεί από την Περιφέρεια για να ενταχθεί στο σύστημα παροχής εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.
«Στη λογική της ανάπτυξης θέλω να σας καλέσω (τους γιατρούς) να συστρατευθείτε. Είστε από τους επίλεκτους του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει σ’ αυτήν την περιφέρεια. Θέλω να αναδείξουμε την άλλη πρόταση. Την άλλη πρόταση που συνιστά το Μέτωπο Ανάπτυξης, την άλλη πρόταση για τον τόπο, δηλαδή για την προοπτική που έχει αυτός ο τόπος. Για να κάνουμε περήφανους αυτούς τους ανθρώπους που μένουν σ’ αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Μπόλαρης και κατέληξε πως πρέπει να σταματήσει «ο ευτελισμός της πολιτικής και η ασυναρτησία. Σήμερα, στην ώρα της κρίσης, χρειάζεται σοβαρή πολιτική απάντηση. Και επειδή αυτή η σοβαρή πολιτική απάντηση είναι στα χέρια σας, ελάτε να κάνουμε μαζί αυτό που χρειάζεται για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα».

Read more...

Ave Caesar Georulanos! Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…


Ιδιοκτήτης εταιρίας ακινήτων Δ/νων Σύμβουλος στα Τουριστικά Ακίνητα του δημοσίου!
Από το "Παπατζήδες"

Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα ! Αλλή μια "γκάφα" Γερουλάνου!
Δείτε το θέμα:
Ο Πρόεδρος της εταιρίας Συμβούλων Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων OPTIMUM P.D.C. AE, Δημήτρης Λάμπρου, τοποθετείται -με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου- ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.), με κύριο μέλημα να… « προστατεύσει» τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Επί της ουσίας, διόρισαν έναν άνθρωπο-στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε θέση-κλειδί, για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, που, ταυτόχρονα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που...
διεκδικεί δημόσια γη, ενώ παράλληλα στο βιογραφικό του κ. Λάμπρου αναγράφεται ότι έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Α.Ε, αλλά και επικεφαλής της Κ.Ε.Δ.
Την ίδια ώρα διατηρεί εταιρεία εκπροσώπησης επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια με το ελληνικό Δημόσιο και διεκδικούν εκτάσεις.
Η εταιρεία η OPTIMUM P.D.C A.E. εκπονεί-μεταξύ άλλων- μελέτες τεκμηρίωσης νομιμότητας κατασκευών εντός αιγιαλού και παραλίας
Ουκ ολίγες, βέβαια, οι θέσεις του επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπως, Γεν. Δ/ντης της Κ.Ε.Δ., Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Δ/ντης των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
http://www.zougla.gr/

Read more...

Για μια Αθήνα Φιλόξενη και ασφαλή


Από τον Νίκο Καραγεωργόπουλο
Πολίτες της Αθήνας , ως πότε η πόλη μας θα χαιρετάει τις δεκαετίες που φεύγουν χωρίς αποτέλεσμα, τις εποχές που αφήνει πίσω του ο συντηρητισμός και η μιζέρια των κοντόφθαλμων αρχόντων, τις ευκαιρίες που χάνονται και δύσκολα αναπληρώνονται. Αγκυλωμένη σε ξεπερασμένες και φθαρμένες νοοτροπίες, όμηρος συντηρητικών διοικήσεων και πρακτικών, έθρεψε και συντήρησε για χρόνια ένα παραγοντίστικο σύστημα, μακριά από τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα παιδιά μας και τις ανάγκες τους.
Παραμελημένες γειτονιές, τεράστια προβλήματα καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, έντονη ανασφάλεια στους πολίτες, κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια, ανεκμετάλλευτες πρασιές και πάρκα, μεγάλες ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ανυπαρξία ελεύθερων χώρων, βεβαρημένο κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό δίκτυο, αργοπορημένα και μισοτελειωμένα έργα, προδομένες προσδοκίες, πασαλείμματα και προχειρότητες είναι μερικά μόνο από τα κληροδοτήματα των περασμένων χαμένων χρόνων.
Η εικόνα μπορεί και πρέπει να αλλάξει, αρκεί να το θελήσουμε.
Η συμμετοχή είναι το καλύτερο φάρμακο στην κρίση.

Οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με την μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», είναι η ευκαιρία, η Αθήνα επιτέλους να αλλάξει σελίδα. Η κρίση που μαστίζει τη χώραμας, την οικονομία, την καθημερινότητά μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λυγίσει τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τα σχέδιά μας για ένα καλύτερο αύριο.

Χρειάζεται δράση και συμμετοχή σε τοπικό αρχικά επίπεδο. Με βούληση και στοχευμένες δράσεις για κάθε γειτονιά, πίστη και όραμα, μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα μας, την πόλη μας και των παιδιών μας, και πάλι δική μας.

Ήρθε η ώρα να αντιπαλέψουμε την αδράνεια και τη νωθρότητα των προηγούμενων στείρων χρόνων και να διεκδικήσουμε μαζί το δικαίωμα σε προοδευτικές και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις. Με διορατική ματιά και πνεύμα συνεργασίας μπορούμε, όλοι μαζί, να συνθέσουμε ένα διαφορετικό σκηνικό για την πόλη.
Με την δική σας ψήφο-συμμετοχή, στις 7 Νοέμβρη, η Αθήνα μπορεί και επιβάλλεται να αποδεσμευτεί από το ξέθωρο παρελθόν της και να αγκαλιάσει με στοργή το διάφανο μέλλον της.

Συνδημότισσα, συνδημότη
Αποφάσισα να συμμετάσχω δυναμικά και δημιουργικά για πρώτη φορά, γνωρίζοντας και ζώντας τα προβλήματα, για μια νέα πνοή, για μια καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα της Αθήνας μας.
Για μια προσπάθεια που θα δώσει ανάσα ανακούφισης στους συμπολίτες μας.

Με όρεξη και θέληση, αίσθημα ευθύνης, με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Σας θέλω όλους συνοδοιπόρους μου σ΄αυτό το ταξίδι προς μια άλλη, διαφορετική αυτοδιοίκηση αξιώσεων και επιδόσεων.

Νίκος Καραγεωργόπουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
5ου Δημοτικού Διαμερίσματος
( Δικαίωμα στη πόλη) με τον Γιώργο Καμίνη


Read more...

Το Δημόσιο δεν βάζει άλλα λεφτά στην Αγροτική

Θα ρίξει το ποσοστό του από 77% κοντά στο 50%...


http://img.protothema.gr/
Το ενδεχόμενο το Δημόσιο αν και έχει πάνω από 77,3 % των μετοχών της ΑΤΕ να
παραιτηθεί του δικαιώματος του στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
της Αγροτικής ύψους 325 εκατ. ευρώ φέρεται να εξετάζει το οικονομικό
επιτελείο.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η κυβέρνηση αν
και συμφωνεί με την πρόταση του επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη ότι η
τράπεζα δεν θα πρέπει να υπαχθεί στο Ταμείο των 10 δισ. ευρώ που έχει
δημιουργηθεί με κεφάλαια του ΔΝΤ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια ιδιαίτερα
αρνητική εξέλιξη , εν τούτοις αναγνωρίζει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και ως εκ
τούτου δεν αποκλείεται ακόμα και να μην μπει στην ΑΜΚ η οποία σχεδιάζεται να
πραγματοποιηθεί εντός του 2011.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε από το protothema.gr για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απάντησε ότι «το δημόσιο ότι ήταν να κάνει για την ΑΤΕ το έχει κάνει. Τους έχουμε δώσει 625 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ. Ένα από τα σενάρια είναι να μην ασκήσουμε τα δικαιώματα μας στην ΑΜΚ.»

Αν τελικώς συμβεί κάτι τέτοιο αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο θα παραμείνει με
ένα ποσοστό κοντά στο 50% στην Αγροτική.

Επισημαίνεται ακόμα ότι στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την
πώληση όλων των θυγατρικών μη χρηματοπιστωτικών εταιριών της ΑΤΕ.
Read more...

H Έλενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου...


...απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ, αποκλειστικά στο PRESS-GR

(Eπιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γαλάτσι. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο, Pierce College και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στο Ecole Superieur des Arts Modernes. Αργότερα, έκανε σπουδές και στην Ελλάδα, με αντικείμενο τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Μιλάει άριστα δύο γλώσσες (Αγγλικά και Γαλλικά). Είναι έγγαμη και έχει δύο παιδιά, τον Απόστολο που σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Πάτρας και την Εβελίνα που πηγαίνει στην Γ΄Λυκείου.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εργάζεται στην... . Αρμοδιότητά της είναι ο συντονισμός και σχεδιασμός διακρατικών προγραμμάτων και προγραμμάτων που είναι συγχρηματοδοτούμενα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ό,τι αφορά, δηλαδή, δράσεις, ενέργειες, δομές και υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αναβάθμιση της ζωής του πολίτη (Νεολαία, ΠΕΠ Αττικής, Equal, Intelligent energy in Europe κλπ). Όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε σε ημερίδες και συνέδρια -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη- που αφορούσαν τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι εύλογες οικολογικές της ανησυχίες την οδήγησαν, το 2007, να μπει επικεφαλής της πρωτοβουλίας πολιτών «ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ», με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την πράσινη ανάπτυξη και την ανακύκλωση. Με την πρωτοβουλίας πολιτών «ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΑΛΑΤΣΙ», οργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες προβληματισμού και ενημέρωσης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμμετείχε σε δενδροφυτεύσεις στην περιοχή του Γαλατσίου.
Στη συχνή αρθρογραφία της στον τοπικό και ημερήσιο τύπο, δεν έπαυε όλα αυτά τα χρόνια να εκφράζει τον προβληματισμό της για την αδράνεια της δημοτικής αρχής της πόλης μας, αλλά και να κάνει καλόπιστη κριτική σε κάθε αρνητικό φαινόμενο -που υποβάθμιζε τη ζωή των συμπολιτών μας- και να προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μ.Ο.Δ. Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).
Όλη αυτή η πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία της, σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πράσινης ανάπτυξης, η ενεργή συμμετοχή της στα κοινά, καθώς και η δυσαρέσκειά της από τη συνεχιζόμενη απάθεια και αδράνεια -και συχνά ανικανότητα- των τοπικών αρχόντων, για τα όσα συμβαίνουν στο Γαλάτσι, την πόλη που ζει και αγαπά, την οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών μας, αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το κοινό όραμα όλων μας να αλλάξει η πόλη μας και η ζωής μας προς το καλύτερο!

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;

Να καταφέρω να αλλάξω την πόλη μου και να κάνω καλύτερη τη ζωή όλων στο Γαλάτσι
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Τα παιδιά μου και ο σύζυγός μου. Να προλάβω όσα δεν πρόλαβα χθες
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;

Όταν μου είπαν ότι το σύστημα που έπνιξε το Γαλάτσι στο τσιμέντο και το οδήγησε στην παρακμή θα συνεχίσει να διαφεντεύει την πόλη μας.
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Η πίστη ότι τη ζωή μας την αλλάζουμε εμείς οι ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι
Το βασικό ελάττωμά σου;

Η 'εντιμότητα', η 'ειλικρίνεια', η 'εμπιστοσύνη' στον συνάνθρωπο
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη της δουλειάς. Μόνον όποιος παλεύει και δεν παραδίδεται κάνει λάθη
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Η εποχή δεν προσφέρεται για κλάμματα. Όταν όμως έμαθα ότι μια γυναίκα κάηκε με τα τρία της παιδιά στην αγκαλιά της, στη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας κατέρρευσα.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Δεν ταυτίζομαι, αλλά τους προσαρμόζω στην πραγματικότητα που βιώνω. Από τον σοσιαλιστή Μαρξ έως τον φιλελύθερο Σμιθ και από τον επαναστάτη Λένιν έως τον εμπνευστή οστ πολιτίκ Βίλι Μπράντ, πολλά έχει να διδαχτεί κανείς
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Οι ήρωες της γκρίζας καθημερινότητας. Οι απλοί άνθρωποι που με αξιοπρέπεια δίνουν τη μάχη τους για να αλλάξουν τη ζωή τους
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Θα παραλλάξω λίγο τον τίτλο της για να πω "αρχίστε την επανάσταση με εμένα"
Το αγαπημένο σου ταξίδι;

Η Πάτμος
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Ουμπέρτο Εκο, Λιλή Ζωγράφου
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;

Την ειλικρίνεια
…Και σε μια γυναίκα;

Την ειλικρίνεια
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;

Μ. Ραβέλ, Σ. Ξαρχάκος, Μ. Χατζηδάκης, Μ. Θεοδωράκησ
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Γίναν όλα δυνατά τα αδύνατα με την Ελευθερία Αρβανιτάκη
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Η μεγάλη χείμαιρα του Καραγάτση, για να καταλάβει κανείς τον πολύπλευρο χαρακτήρα, τον πολυσχιδή τρόπο σκέψης και συναισθηματικής αντίδρασης μιας γυναίκας
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;

Πάνος Φειδάκης
Το αγαπημένο σου χρώμα;

Κόκκινο της καρδιάς και της ελπίδας
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Να κάνω τους γύρω μου να χαμογελούν
Το αγαπημένο σου ποτό;
Βότκα πορτοκάλι
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;

Για το λίγο χρόνο που αφιερώνω στα παιδιά μου
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Την αχαριστία
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Ανάγνωση και ενημέρωση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Να μην προλάβω να κάνω αυτά που έχω ονειρευτεί
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Δε θα έλεγα ποτέ ψέματα
Ποιο είναι το μότο σου;
Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;

Είμαι πολύ νέα για να σκεφτώ κάτι τέτοιο. Ο μεγάλος μου γιός δεν είναι ούτε 20 και η κόρη μου μόλις 17
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;

Προχώρα και ο... Θεός βοηθός
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν καιρό;

Απόλυτης τρέλας

τοπική αυτοδιοίκηση, ως υπεύθυνη του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Read more...

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS:ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΟΥ


Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε, μετά την απολογία της στον εφέτη ειδικό ανακριτή της υπόθεσης της Siemens Γιάννη Φιοράκη, η εφοριακός Αντωνία Μάρκου, η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η κατηγορία σε βάρος της κ. Μάρκου αφορά λογαριασμό που άνοιξε το 1993 και διατήρησε ως το 2003 στην τράπεζα UPS στην Ελβετία...
, τον οποίο διαχειριζόταν ο πρώην διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas Ηλίας Γεωργίου. Από το λογαριασμό αυτό εμβάστηκαν το 1998, συνολικά 200.000 ευρώ από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens που είχαν τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό κ. Τάσο Μαντέλη. Η κ. Μάρκου έχει υποστηρίξει από την αρχή ότι είχε ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό ύστερα από παρότρυνση προσωπικού της φίλου και συμφοιτητή του κ. Γεωργίου και ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με την κίνησή του. Σήμερα, προσκομίστηκε στους ανακριτές η απόδειξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την καταβολή από τον κ. Μαντέλη του ποσού των 200.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί ως εγγύηση μετά την απολογία του για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο κ. Μαντέλης έχει αφεθεί ελεύθερος με τον επιπλέον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Read more...

ΠΕΡΙΟΔΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


«Την ώρα που οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται, ο κ. Παπανδρέου έκανε χθες δήλωση για τους συνταξιούχους: Δεν ξέρω αν είναι δήλωση μετάνοιας ή δήλωση - και πάλι - εξαπάτησης των πολιτών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι συνταξιούχοι ήταν εκείνοι οι οποίοι εθίγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τα μέτρα του μνημονίου...
Γι΄ αυτό και η αγωνία του, θυμίζει την αγωνία του τερματοφύλακα λίγο πριν από το πέναλτι. Και το πέναλτι θα το χτυπήσει ο ελληνικός λαός στις 7 Νοεμβρίου» . Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,
ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Θεσσαλία. Για μια ακόμη φορά κάνοντας μια εκτεταμένη βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης και μιλώντας με πολλούς πολίτες, διαπίστωσε ότι από την κατάσταση που σήμερα επικρατεί τα μαγαζιά, οι βιοτεχνίες αλλά και ο απλός κόσμος δεν θίγονται απλά, αλλά θυσιάζονται, όπως είπε. Η δική μας υπόσχεση, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι υπόσχεση ελπίδας και τόσοι άνθρωποι μαζί μας, δείχνουν ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις μας. Μας λένε να πάμε μπροστά, είπε. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε - ενόψει των επερχόμενων εκλογών - ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να πουν ναι στην αποχή, γιατί θα είναι σαν να λένε «ναι» στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική του. «Δώστε εμπιστοσύνη σε μια παράταξη που, ύστερα από σκληρή αυτοκριτική, σήμερα αναγεννάται και αγωνίζεται για να καλύψει τις ανάγκες του έθνους και των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε το πρωΐ από τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο να δοθούν δίκαιες, άμεσες και πάντοτε στην ώρα τους αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι άδικες και οριζόντιες αποζημιώσεις μέσα στον ΠΣΕΑ, που δεν εξατομικεύουν τα προβλήματα του κάθε αγρότη. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σαμαράς με αφορμή το γεγονός ότι οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία απειλούνται από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και τις ζημιές που υπέστη το βαμβάκι, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Προέβλεψε δε ότι εάν δεν δοθούν οι προαναφερθείσες αποζημιώσεις ο αγροτικός κόσμος θα μπει σε μια βαθειά τραγωδία. Αναφερόμενος στο θέμα του Αχελώου ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είχε από την αρχή ξεκάθαρη θέση υπέρ του έργου, ενώ το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δίλημμα. Ρωτάω τον κ. Παπανδρέου, είπε χαρακτηριστικά: Είναι υπέρ της άποψης της κας Μπιρμπίλη ή του κ. Ρέππα; Να απαντήσει προ των εκλογών για να ξέρουμε ποιοι είναι με ποιους και γιατί, είπε. Ακόμη εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει σε μια νέα τακτική φόβου εις βάρος των αγροτών, υπερασπίστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δώσει το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες και ανέφερε ότι η ΝΔ έχει καθαρές και στοχευμένες θέσεις για το αγροτικό ζήτημα και περιμένει και καθαρές απαντήσεις. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σπύρος Τσικρίκας ανέφερε οι αγρότες ζουν μνημονιακές καταστάσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και ζήτησε εξατομίκευση των ζημιών, ανά παραγωγό, προκειμένου να πάρει ο καθένας αυτό που του αναλογεί αλλά και στήριξη γενικά των αγροτών και - όπως ανέφερε με νόημα - «αυτή θα την διεκδικήσουμε ποικιλοτρόπως» . Ακόμη ο κ. Σαμαράς με αφορμή την επίσκεψή του στο νομάρχη Λάρισας Λουκά Κατσαρό, αλλά και στον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη έκανε συγκεκριμένες αναφορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον «Καλλικράτη» . Μεταξύ άλλων τόνισε ότι μέχρι το 2013 η κυβέρνηση θα έχει περικόψει άλλα τρία δισ. από τους πόρους που δίνει προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό, είπε χαρακτηριστικά, λέγεται τραγωδία. Και υπογράμμισε ότι πέραν όλων των άλλων, στις εκλογές του Νοεμβρίου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συγκεκριμένη παράμετρος. Υποστήριξε δε ότι η περικοπή των πόρων έχει ως στόχο να ωθήσει κάθε δήμαρχο να αυξήσει τελικά τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να εξοικονομήσει τους πόρους, που κανονικά θα έπρεπε να πάρει από τις επιχορηγήσεις. Αυτό, είπε, είναι ένα μεγάλο θέμα για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ένα θέατρο του παραλόγου. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα και τόνισε ότι θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τους κινδύνους που αυτή υποκρύπτει. Εξ άλλου ο κ. Σαμαράς εκφράστηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που, όπως τόνισε, θα είναι και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Θεσσαλία, όσο για την υποψηφιότητα του δημάρχου Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη που, όπως σχολίασε, είναι ο δήμαρχος του σήμερα και του αύριο για τη Λάρισα. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και εν συνεχεία θα περιοδεύσει σε Τύρναβο και Ελασσόνα. Η επίσκεψή του Α. Σαμαρά στην Θεσσαλία θα ολοκληρωθεί αύριο με περιοδείες σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Read more...

ΓΣΕΕ:ΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


«Η εισοδηματική ενίσχυση όλων όσοι σηκώνουν τα βάρη της κρίσης, όπως των χαμηλοσυνταξιούχων, πρέπει και επιβάλλεται να βρίσκεται στις απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφερόμενος στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που θα καταβληθεί σε περίπου 500.000 συνταξιούχους στο τέλος Δεκεμβρίου...
«Τα βάρη όμως που έχουν επωμισθεί οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι δυσβάσταχτα γι' αυτό και κάθε αποσπασματική και επιδοματική ενίσχυση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα των εισοδηματικών απωλειών» υποστηρίζει σε γραπτή δήλωσή του κ. Παναγόπουλος. "Η θέση και η διεκδίκηση της ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Απαιτούμε την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και κυρίως σε όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Read more...

NEA EMΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ


Μετά την ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, νέα εμπόδια παρουσιάζονται και στην συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αν και σύμφωνα με τον νόμο 3885/2010 η σύμβαση για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) έπρεπε να τεθεί σήμερα σε ισχύ, μια σειρά από γραφειοκρατικές εκκρεμότητες καθιστούν μετέωρη την πώληση των ναυπηγείων...


Την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar ότι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να ισχύσει η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ωστόσο βασικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί από το Δημόσιο δεν δρομολογήθηκαν. Είναι ενδεικτικό πως η προγραμματισμένη για αύριο ύψωση της ελληνικής σημαίας στο υποβρύχιο «Παπανικολής», που θα σηματοδοτούσε την παραλαβή του από το Πολεμικό Ναυτικό, αναβλήθηκε εκ νέου, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των εκπροσώπων της Abu Dhabi Mar που πλέον διαπιστώνουν ότι οι «γραφειοκρατικές εμπλοκές» είναι αμέτρητες. Τα προσκόμματα τα οποία τόσο η γερμανική όσο και η αραβική πλευρά ζητούν να ξεπεραστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το κλείσιμο, έχουν να κάνουν με οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει πίστωση 250 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της ThyssenKrupp, αλλά το ποσό δεν μπορεί να εκταμιευθεί για λόγους σχετικούς με την φορολογική ενημερότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ! Κύκλοι της Abu Dhabi Mar εκφράζουν ανησυχίες για το η προθεσμία του Νόμου 3885/2010 παρήλθε άπρακτη μετά τις διαδοχικές εμπλοκές και σημειώνουν πως εάν δεν υπάρξει παράταση της ισχύουσας σύμβασης με νομοθετική διάταξη η όλη συμφωνία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόσθετα προβλήματα στην εφαρμογή της.

Read more...

Η ΒΟΥΛΗ ΚΟΒΕΙ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ


Ρεπορτάζ: Λάμπρος Σταυρόπουλος
(απο ΤΟ ΒΗΜΑ)
Χίλια εξακόσια ευρώ λιγότερο θα «κοστίζει» μηνιαίως στους έλληνες φορολογούμενους κάθε βουλευτής και ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τις πιστώσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων για το 2011,...


ο οποίος είναι συνολικά μειωμένος κατά 20.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2010. Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος, προκύπτει ότι με τις μειώσεις που επήλθαν επί της βουλευτικής αποζημίωσης (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού) και τις περικοπές επιδομάτων, οι συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές του βουλευτή διαμορφώνονται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 9.869 ευρώ, αν και μειωμένες κατά 1.601 ευρώ σε σχέση με το 2010. Ετσι, ετησίως οι αποδοχές του βουλευτή από τη βουλευτική αποζημίωση, τη συμμετοχή σε επιτροπές και θερινά τμήματα, το επίδομα γραφείου, την οικογενειακή παροχή και τα έξοδα κίνησης, ανέρχεται σε 118.434 ευρώ μεικτά. Συνολικά για τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει πιστώσεις ύψους 197.988.000 ευρώ έναντι 218.092.200 που ήταν ο προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος είχε επίσης μειωθεί κατά 3.887.000 ευρώ σε σχέση με το 2009. Στόχος είναι να σταλεί «σαφές μήνυμα για συνέχιση της προσπάθειας επίτευξης του στόχου αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας με την περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού». Το κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις από 25.135.100 ευρώ το 2010 μειώνεται σε 21.226.400 ευρώ (-3.908.700), ενώ για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής προβλέπονται 5.000.000 ευρώ από 5.503.000 ευρώ (-503.500). Επίσης μειώνεται το επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών από 9.286.300 ευρώ σε 8.086.300 ευρώ (-1.200.000), ενώ τα έξοδα κίνησης μειώνονται από 1.987.800 ευρώ σε 1.715.600 ευρώ (-272.200). Σημει ώνεται ότι το συνολικό ποσό που δαπανάται για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής και των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και ευρωβουλευτών και λοιπών συνεργατών τους, όπως και οι πρόσθετες παροχές προς τις παραπάνω κατηγορίες, αλλά και οι πιστώσεις για τις μετακινήσεις των βουλευτών, τις μισθώσεις των γραφείων και των αυτοκινήτων τους, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη κτλ., ανέρχεται σε 181.379.400 ευρώ. Αυξημένο κονδύλι προβλέπεται και για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος καθώς από 1.050.000 ευρώ η σχετική πίστωση ανέρχεται σε 1.250.000 ευρώ (+200.000 ευρώ), αλλά και για τις αμοιβές για συντήρηση και επισκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων, ποσό που αυξάνει από 2.700.000 σε 3.000.000 (+300.000 ευρώ). Κατά τα λοιπά, μειώνεται η αντιμισθία συνεργατών βουλευτών από 13.924.300 ευρώ σε 13.395.300 ευρώ (-529.000 ευρώ), οι αποζημιώσεις για υπερωριακή εργασία υπαλλήλων και αστυνομικών από 16.670.700 σε 15.157.800 (1.512.900 ευρώ), οι αποζημιώσεις μελών συλλογικών οργάνων περιλαμβανομένων των εξόδων κίνησης από 11.527.700 σε 11.008.600 (519.100 ευρώ), ενώ οι δαπάνες για τα μισθώματα κτιρίων μειώνονται από 5.400.000 σε 4.670.000 (730.000 ευρώ), οι χρηματοδοτικές μισθώσεις από 6.000.000 σε 5.402.400 (-597.600 ευρώ), οι υποχρεώσεις από παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τέλη κτλ.) μειώνονται από 8.878.000 σε 8.715.000 (-163.000), οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας από 680.000 σε 658.000, οι διαφημίσεις και δημοσιεύσεις από 180.000 σε 120.000, οι εκδόσεις και εκτυπώσεις από 700.000 σε 555.000, οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις από 485.000 σε 385.000, η προμήθεια βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων από 1.670.000 σε 1.400.000, η προμήθεια ιματισμού και υφασμάτων από 120.000 σε 76.000 και ειδών υπόδησης από 38.000 σε 18.000 κτλ. Περικοπές και στους υπαλλήλους Οσον αφορά τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής αυτές μειώνονται: οι μισθοί από 26.715.500 σε 25.727.400 (-988.100), το επίδομα χρόνου υπηρεσίας από 151.000 σε 101.100, το επίδομα θέσης ευθύνης από 180.000 σε 143.400, το επίδομα πληροφορικής από 324.100 σε 242.700 ευρώ. Ωστόσο προβλέπονται και κάποιες αυξήσεις: στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας από 900.000 σε 1.370.000 (+470.000 ευρώ), στην οικογενειακή παροχή από 700.000 σε 722.900 (+22.900 ευρώ), αλλά και στις εισφορές του ΙΚΑ τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει η Βουλή λόγω της πρόσληψης 18 στενογράφων από 1.1.2011 μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ετσι, οι εισφορές προς το ΙΚΑ από 4.024.000 ευρώ θα ανέλθουν σε 4.225.700 ευρώ (+201.700 ευρώ).

Read more...

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η αγορά ομολόγων ελληνικού Δημοσίου δείχνει ότι ο κίνδυνος της άμεσης χρεοκοπίας απομακρύνεται προς το παρόν, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο «Bloomberg». «Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο η επένδυση σε ομόλογα διάρκειας ενός έτους (CDS) είναι φθηνότερη από την αγορά χρέους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου ενός έτους ανέρχονται στις 565 μονάδες βάσης, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο από το 10ετή ομόλογα...


«Η αλλαγή δείχνει ότι η μείωση των δαπανών και τα μέτρα λιτότητας του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αγοράζουν περισσότερο χρόνο για τη χώρσ προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο είναι πάνω από τέσσερις μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού ορίου». «Το (επενδυτικό) αίσθημα έναντι της Ελλάδας έχει γίνει πολύ πιο θετικό τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει χαρακτηριστικά κεντρική οικονομολόγος του μεσιτικού οίκου Conduit Capital Markets Ltd., ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο. Το πρακτορείο αναφέρεται και στην εκτίμηση που εξέφρασε ο οίκος Moody’s στις 5 Οκτωβρίου, ότι ενδέχεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα, από το επίπεδο «junk», που την είχε υποβαθμίσει τον Ιούνιο. Εκπρόσωποι του Οίκου δήλωσαν προσφάτως «εντυπωσιασμένοι» από τις προσπάθειες της Ελλάδας.


Read more...

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤ1

Υποψήφιοι Δήμαρχοι στην ΕΤ1
22.10.10 Παρουσίαση και των 7 υποψήφιων Δημάρχων Γαλατσίου στις 19.00,στην εκπομπή της ΕΤ1 "Ο Δρόμος προς την κάλπη"..

Read more...

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη


Το πρόγραμμα της Περιφερειακής Σύσκεψης που θα έχει στο ξενοδοχείο Grecotel της Αλεξανδρούπολης, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, έχει ως εξής:

15:00 - 18:00 Εργαστήρια με θέμα:
-Αγροτική πολιτική και περιβάλλον
-Κοινωνική πολιτική(Υγεία, παιδεία ,αθλητισμός, εργασία)
-Αναπτυξιακή πολιτική (Επιχειρηματικότητα-πολιτισμός)
18:00 - 18:30 Διάλειμμα - Σύνοψη συμπερασμάτων και διαμόρφωση αίθουσας
18:30 - 19:15 Ολομέλεια - Παρουσίαση Συμπερασμάτων Εργαστηρίων
19:15 - 19:30 Ομιλία υποψήφιου Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη
19:30 - 20:00 Ομιλία Πρωθυπουργού
Στα εργαστήρια θα παραστούν κατά θέμα και αρμοδιότητα υπουργοί η υφυπουργοί της κυβέρνησης.



Read more...

Με βυτία και μπετόνια κουβαλούν καθαρό νερό!

Μεσαίωνας από την ρύπανση στην Εύβοια


http://img.protothema.gr/
Άπλετο φως στα αίτια θανάτων στο δήμο Μεσσαπίων ζητά με έγγραφό του προς το δήμο, ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την άρνηση του Ληξιαρχείου να επιτρέψει την χορήγηση στοιχείων.

Στο Συνήγορο του Πολίτη είχε προσφύγει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γαία, ο οποίος πρωτοστατεί στην διερεύνηση της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για τον αριθμό αλλά και για τα αίτια θανάτων της τελευταίας δεκαετίας (1999-2000).

Η Γαία θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του δήμου Οινοφύτων, ο οποίος προχώρησε σε επιδημιολογική μελέτη διαπιστώνοντας με βάση τα πρώτα στοιχεία ότι ο καρκίνος «θερίζει» εξαιτίας της εκτεταμένης βιομηχανικής ρύπανσης που βομβαρδίζει για χρόνια την περιοχή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το δήμο Μεσσαπίων να διευκολύνει τον περιβαλλοντικό σύλλογο στην διερεύνηση της υπόθεσης με την προσκόμιση στοιχείων που χαρακτηρίζει συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία.

Η Γαία με την συνδρομή δύο επιστημόνων θα επεξεργαστεί σε πρώτη φάση τα στοιχεία με απώτερο σκοπό την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης καθώς η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό έχουν θορυβήσει τον κόσμο. Η ρύπανση συνεχίζει ακάθεκτη και ακόμη και στις πρόσφατες μετρήσεις οι ποσότητες εξασθενούς χρωμίου κυμαίνονταν από 28 έως 32 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Ο Γολγοθάς των κατοίκων


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κάτοικοι της Εύβοιας είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν με μπετόνια νερό από πηγές με καθαρό νερό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για λάτρα ενώ για πόση χρησιμοποιούν το εμφιαλωμένο. Ο πρόεδρος της ΓΑΙΑ κ. Νίκος Χασάνδρας αναφέρει ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της υπουργού Περιβάλλοντος στην Εύβοια, είχε προταθεί στο δήμο και την περιφέρεια να εκταμιευτεί κονδύλι για την χρηματοδότηση της μεταφοράς καθαρού νερού σε φτωχές και άπορες οικογένειες αλλά οι τοπικοί φορείς, παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος δημοτικών εκλογών, σφυρίζουν αδιάφορα.

Από την Άνοιξη του 2009, είχε διαπιστωθεί ότι οι γεωτρήσεις της Εύβοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης λόγω της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου που οδήγησαν σε συστηματικούς ελέγχους τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τις τοπικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του δήμου έγιναν προσπάθειες απόκρυψης της έκτασης του προβλήματος, οι κάτοικοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέμειναν πιέζοντας ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις και καθαρό νερό.

Οι μελέτες και οι αναλύσεις, καταδεικνύουν ότι βασική αιτία ρύπανσης είναι η Λάρκο χωρίς να αποκλείονται και φυσικά αίτια, που προέρχονται από την εκτεταμένη παρουσία πετρωμάτων που αποτελούν πηγή χρωμίου στο έδαφος.

Στα επτά από τα οκτώ δείγματα που λήφθηκαν από την περιοχή ανιχνεύθηκαν τιμές βαρέων μετάλλων οι οποίες υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια για τα επικίνδυνα αλλά και για τα μη επικίνδυνα απόβλητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα λατομεία της Λάρκο ξεφορτώνονται επικίνδυνα απόβλητα και από άλλες βιομηχανίες, τα οποία μεταφέρονται με φορτηγά νύχτα ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι δεν είναι άγνωστα στην εταιρεία.

Όπως μάλιστα σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές αν η βιομηχανία ήθελε να εντοπίσει τους υπεύθυνους θα μπορούσε να το είχε κάνει από την στιγμή που στο χώρο υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες.
Read more...

To IKA μπαίνει στο ΕΣΥ

Η Τρόικα απαιτεί λιγότερες δαπάνες και…


http://img.protothema.gr/
Πέντε μεγάλες μονάδες (θεραπευτήρια) του ΙΚΑ θα «ανοίξουν» τις πόρτες τους σε όλους τους Έλληνες πολίτες μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Αυτός είναι ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα δίνοντας έτσι το έναυσμα για την πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ με το ΕΣΥ. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς την επόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης για την ενοποίηση των κλάδων Υγείας Υγείας που έχει προγραμματιστεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν συντάξει οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ στην Αττική (σημειωτέον ότι πρόκειται για νοσοκομεία που παρέχουν πλήρη κάλυψη και νοσηλεία μόνο στους 5,5 ασφαλισμένους του ΙΚΑ) θα ενταχθούν σταδιακά στο ΕΣΥ και στο πρόγραμμα εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε θεραπευτήριο ΙΚΑ θα «χρεώνεται» σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του. Θα εφημερεύει, για παράδειγμα, όταν εφημερεύει και το νοσοκομείο του ΕΣΥ ενώ θα διατίθεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του για τις ανάγκες λειτουργίας του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται ως πιλοτικά «ζεύγη» το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Μελίσσια με το νοσοκομείο Σισμανόγλειο ή το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Πατήσια με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.

Στο ΕΣΥ οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων

Η ενοποίηση των κλάδων Υγείας, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ, και η δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμιας (Εξωνοσοκομειακής) Φροντίδας Υγείας ήταν μεν μία από τις βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, ωστόσο πλέον αποτελεί… ρητή απαίτηση της Τρόικας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη συνάντηση του 7μελούς κλιμακίου των ελεγκτών με την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της ανύπαρκτης εξω-νοσοκομειακής φροντίδας στην χώρα μας που έχει ως αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» τα νοσοκομεία με περιστατικά κάθε βαρύτητας, αδυνατώντας έτσι να ανταποκριθούν στη βασική αποστολή τους, την νοσηλεία.

Οι ελεγκτές υπέβαλαν επίμονα ερωτήσεις προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί γενικοί γιατροί στη χώρα μας ώστε να αναλάβουν την πρώτη φροντίδα των ασθενών αλλά και γιατί δεν υπάρχει σύστημα αναφοράς στο ΕΣΥ το οποίο να αποτυπώνει την πορεία του ασθενούς μέσα στο σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τους παρέθεσε ο γγ κ. Αντώνης Δημόπουλος, στην χώρα μας υπάρχουν μόλις 2.000 γενικοί γιατροί –σημειωτέον ότι θεωρούνται ο κορμός του συστήματος δημόσιας υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/50 του συνόλου των γιατρών. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το 50% των γιατρών είναι γενικοί (οικογενειακοί) γιατροί. Οι επιθεωρητές τόνισαν ότι πρέπει ο ασθενής να παραπέμπεται σε νοσοκομεία από έναν και μόνο γιατρό, ο οποίος θα έχει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής.

Τα «αγκάθια» της ένταξης

Σταδιακά όλα τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ καθώς και τα 240 Πολυιατρεία θα τεθούν στην υπηρεσία του Έλληνα ασθενή ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται. Αυτό προβλέπεται στον σχετικό νόμο που ψήφισε ως υπουργός Εργασίας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος το καλοκαίρι και ουσιαστικά το άρθρο 31 του νόμου αυτού «ενεργοποιείται» την ερχόμενη Δευτέρα με τη σύγκληση της κοινής επιτροπής των δύο υπουργείων.

Ωστόσο, στην πράξη οι αρμόδιοι φορείς έρχονται αντιμέτωποι με το «αγκάθι» του εργασιακού καθεστώτος των γιατρών του ΙΚΑ. Από τους περίπου 9.000 γιατρούς του ΙΚΑ μόνον οι 1.000 είναι μόνιμοι ενώ και από τους υπόλοιπους οι μισοί είναι συμβασιούχοι!

Οι τελευταίοι φέρονται να καλύπτουν και τις βασικότερες ανάγκες των πολυϊατρείων του ΙΚΑ. Είναι όμως προφανές πως εάν διακοπούν οι συμβάσεις τους το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς στην πράξη θα ακυρωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες ενώ στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή οικονομικά η μονιμοποίησή τους.
Read more...

Χριστουγεννιάτικο βοήθηµα...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Οικονοµική ενίσχυση για 500.000 χαµηλοσυνταξιούχους εξήγγειλε ο Γιώργος
Χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε µια προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τα µέτρα σκληρής λιτότητας που έλαβε µε βάση το Μνηµόνιο, την περασµένη άνοιξη.

Το ύψος του βοηθήµατος που θα...
δοθεί στους δικαιούχους µαζί µε τη σύνταξη στο τέλος του χρόνου, θα ανακοινωθεί τις επόµενες ώρες – ίσως και σήµερα – από τον αρµόδιο υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η εξαγγελία Παπανδρέου που έρχεται σε συνέχεια της δέσµευσης που είχε αναλάβει τον Σεπτέµβριο κατά την οµιλία του στη ΔΕΘ, συνοδεύθηκε από αναφορές του είδους «αυτό αντέχουµε, αυτό µπορούµε να κάνουµε» και µε παραδοχές ότι «δεν λύνουµε το πρόβληµα των συνταξιούχων, αλλά δείχνουµε ότι δεν τους ξεχνάµε». Οι εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για το βοήθηµα στους χαµηλοσυνταξιούχους έγινε στο Περιστέρι στη διάρκεια οµιλίας του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου και αποτελεί επιβεβαίωση της αποκάλυψης των «ΝΕΩΝ» του περασµένου Σαββατοκύριακου, που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 100 εκατοµµύρια ευρώ για τη στήριξη των κοινωνικών οµάδων που επλήγησαν από τα µέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση.

Παρά τον σαφή κοινωνικό χαρακτήρα που έχουν οι χθεσινές παροχές, στις οποίες κατέφυγε ο κ. Παπανδρέου προκειµένου να ανακουφιστούν έστω και πρόσκαιρα οι χαµηλοσυνταξιούχοι, δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι οι εξαγγελίες αυτές γίνονται σχεδόν δύο εβδοµάδες πριν από τις κρίσιµες εκλογές της 7ης Νοεµβρίου. Αυτό ενισχύει τις εκτιµήσεις που υπάρχουν ότι οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόµµατος δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, µε πιο σηµαντικό παράδειγµα αυτό που συµβαίνει στην Αττική µε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιάννη Δηµαρά. Το παίρνει πάνω του
Η χθεσινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στο Περιστέρι, το οποίο θεωρείται από τις πιο προβληµατικές για το ΠΑΣΟΚ περιοχές, που θα συνοδευτεί κατά τα φαινόµενα και από άλλη παρέµβασή του ώς τις εκλογές σε άλλη περιοχή της Δυτικής Αθήνας, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι ο κ. Παπανδρέου παίρνει πάνω του τις εκλογές του επόµενου µήνα, σε µια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει την εκλογική βάση του Κινήµατος και παράλληλα να ενισχύσει την απήχηση των υποψηφίων του κόµµατος.

Παράλληλα, πληροφορίες από διάφορες πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεµβρίου, η κυβέρνηση αποσύρει πολιτικές αιχµής, οι οποίες θα µπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις.

Αλλαγές µετά τις 15
Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι πλην του νοµοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί, η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει καµιά διαρθρωτική αλλαγή πριν από τις 15 Νοεµβρίου, µε την ολοκλήρωση του β’ γύρου των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό και η ανακοίνωση της Κοµισιόν ότι συνεχίζεται ο έλεγχος των οικονοµικών στοιχείων για το έλλειµµα του 2009 από την Εurostat, ο οποίος δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις 15 Νοεµβρίου, διευκολύνει κατά έναν τρόπο την κυβέρνηση αφού, όπως αναµένεται, τα αποτελέσµατα της έρευνας θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείµµατος.

Στο µεταξύ ο Πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες, να παραχωρήσει τη Δευτέρα διακαναλική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε µια προσπάθεια να απαντήσει τόσο στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ειδικά της Νέας Δηµοκρατίας περί µη αναγκαιότητας των µέτρων που λήφθηκαν την περασµένη άνοιξη, όσο και να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα µέτρα «ό,τι και να γίνει» σχετικά µε το έλλειµµα. Η συνέντευξη Παπανδρέου θα αποτελέσει βήµα για την προβολή του διλήµµατος που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές, και το οποίο σχηµατικά θα αναφέρει «ή συνεχίζουµε στον ίδιο δρόµο ή επιστρέφουµε στον δρόµο της καταστροφής».

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες να παραχωρήσει τη Δευτέρα διακαναλική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης


Τέλη Δεκεµβρίου από 100 ώς 300 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ κριτήρια θα χορηγηθεί το επίδοµα οικονοµικής ενίσχυσης στους 500.000 χαµηλοσυνταξιούχους το οποίο εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός και, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», προγραµµατίζεται να δίνεται κάθε χρόνο ως αντιστάθµισµα των περικοπών που προβλέπει το Μνηµόνιο.

Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει οικονοµική ενίσχυση ύψους 100, 200 ή 300 ευρώ ανάλογα µε τα εισοδήµατα των δικαιούχων. Για παράδειγµα, εάν ένας χαµηλοσυνταξιούχος των 700 ευρώ έχει και άλλες πηγές εσόδων (π.χ. εκµετάλλευση ακινήτων) ενδεχοµένως να µην πάρει το επίδοµα. Οµοίως δεν το δικαιούται κάποιος άλλος αν έχει µεγάλο οικογενειακό εισόδηµα λόγω εσόδων ή υψηλής σύνταξης της συζύγου. Ωστόσο το επίδοµα µπορεί να δοθεί δύο φορές σε ένα σπίτι σε περίπτωση που το ζευγάρι των συνταξιούχων παίρνει χαµηλή σύνταξη.

Το υπουργείο των Οικονοµικών έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία των δικαιούχων και µέχρι αργά χθες το βράδυ γίνονταν οι απαραίτητες διασταυρώσεις ώστε να αποσοβηθούν αδικίες.

Το επίδοµα θα δοθεί ως ξεχωριστό ποσό στους χαµηλοσυνταξιούχους στο διάστηµα από 22 έως και 31 Δεκεµβρίου και δεν θα είναι ενσωµατωµένο στη σύνταξη.

Να σηµειωθεί ότι βάσει υπολογισµών ένας χαµηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ συγκριτικά µε το 2009 χάνει συνολικά λόγω της εφαρµογής των µέτρων του Μνηµονίου 200 ευρώ. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προτίθεται να δίνει την οικονοµική ενίσχυση ως µόνιµη παροχή.


«Γιώργο, προχώρα»

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έχει µόλις τελειώσει την οµιλία του – νωρίτερα είχε αναφερθεί στην έκτακτη οικονοµική ενίσχυση που θα δώσει η κυβέρνηση τον Δεκέµβριο στους χαµηλοσυνταξιούχους. Κατευθυνόµενος προς την έξοδο, ο κόσµος τον πλησιάζει και του σφίγγει το χέρι. Μια γιαγιά όµως δεν αρκείται απλώς στη χειραψία:

«Γιώργο, προχώρα» του λέει. Και προσθέτει µε ενθουσιασµό: «Και τη σύνταξή µου όλη πάρε Γιώργο. Προχώρα».

Ο προηγούµενος που το είχε πει...

αγνοείται.

Το σάλτο του Πρωθυπουργού
Ο όρος stage diving είναι συναυλιακός. Είναι η βουτιά που κάνουν οι τραγουδιστές – συνήθως ροκ συγκροτηµάτων – από τη σκηνή προς το κοινό. Κάτι παρόµοιο έκανε χθες και ο Πρωθυπουργός. Εχει µόλις ολοκληρώσει την οµιλία του. Το κοινό στο «θέατρο πολιτών» τον χειροκροτεί. Και τότε ο Πρωθυπουργός, αντί να κατέβει από το πλάι της σκηνής, από τις σκάλες δηλαδή, επιλέγει να κάνει ένα µικρό σάλτο. Οχι, οι θεατές δεν έπαθαν τίποτα διότι υπήρχε µια µικρή απόσταση ανάµεσα στη σκηνή και στα καθίσµατα.


Read more...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ...


TA XAMENA ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
Διπλή επικοινωνιακή ήττα για το Μέγαρο Μαξίμου τα όσα διαδραματίστηκαν από χθες το απόγευμα και μετά. Παρά τη δημαγωγικού χαρακτήρα εξαγγελία για το επίδομα 200 ευρώ από τον πρωθυπουργό λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, παρά την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να...
στηρίξει τον Γ. Σγουρό σε μια συγκέντρωση που μετά βίας μαζεύτηκαν 500 στελέχη και υποψήφιοι στις εκλογές, το διπλό δημοσκοπικό χαστούκι σήμερα στον Σγουρό επισκίασε τα πάντα. Ακόμα και την επίσκεψη του Ερντογάν. Ένα είναι βέβαιον. Το Μαξίμου έχει χάσει τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά που είχε και δεν μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις. Συνήθως όταν συμβαίνουν αυτά, αρχίζει η κάτω βόλτα...

Read more...

ΠΡΩΪΝΟ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Σοκ έχουν πάθει από το πρωί στην Ιπποκράτους. Ο Καρχιμάκης δεν μπορεί να πιστέψει αυτά που βλέπουν τα μάτια του και όλοι οι νοήμονες του ΠΑΣΟΚ έχουν αντιληφθεί ότι έρχεται ψήφος οργής και διαμαρτυρίας την οποία θα πληρώσει ο Σγουρός. Ο Δημαράς καθημερινά...
ανεβάζει τα ποσοστά και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τελικά το ποσοστό στην πρώτη Κυριακή θα αγγίξει το 30%! Η λάθος στρατηγική του Σγουρού να αποδεχθεί την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και να τον καπελώσει η Ιπποκράτους θα αποδεχθεί καταστροφική. Αυτό το έχουν καταλάβει στο ΠΑΣΟΚ για αυτό και από σήμερα αλλάζουν στρατηγική. Για να μην ξεφτιλιστούν θα τα δώσουν όλα για να μην έρθει τρίτος ο Σγουρός και το κυριότερο να μην συμπαρασύρουν τον πρωθυπουργό στην αποδοκιμασία που φαίνεται ότι έρχεται. Ζορίζουν τα πράγματα...
Read more...

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ"...


Απευθυνόμενος στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και παρουσία του Τ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των συνεπειών στο Κλίμα και υπογράμμισε τη σημασία της Πράσινης Ανάπτυξης...
και της μείωσης των ανισοτήτων. «Στόχος είναι να ακουστεί η φωνή της Μεσογείου στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο Κανκούν του Μεξικού» σημείωσε. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα απειλούνται όσα μας παρέχει απλόχερα η φύση λόγω της κλιματικής αλλαγής. "Αυτή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα που τα ζούμε με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Γι' αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τον Τ. Ερντογάν, γιατί στη Μεσόγειο επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο. Έχουμε πραγματικούς κινδύνους μπροστά μας. Ίσως κινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή. Ιστορικής σημασίας οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνο το κλίμα, αλλά ο πολιτισμός μας". Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το γεγονός της παρουσίας του κ. Ερντογάν στη διάσκεψη αποδεικνύει ότι δύο χώρες μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να είναι ενωμένες μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. "Μπροστά στην απειλή ίσως υπάρχει μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία. Να φτιάξουμε περιφερειακά δίκτυα που λειτουργούν με ανανεώσιμους πόρους" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τους ηγέτες θα συνυπογράψουν μια συμφωνία που θα εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. "Σκοπός μας είναι όλες οι χώρες να είναι ισότιμοι εταίροι. Πάνω από πολλά περιφερειακά προβλήματα υπάρχουν και πολλά που μας ενώνουν. Το πρόγραμμα θα διευκολύνει το διάλογο μεταξύ κυβερνήσεων, ΜΚΟ, επιχειρηματιών και επιστημόνων. Σήμερα μαζί μας δεν έχουμε μόνο αντιπροσωπείες των γειτόνων, αλλά και ακτιβιστές του περιβάλλοντος και επιστήμονες που θέλουμε να μας βοηθήσουν για να θέσουμε σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα". Η στενότερη συνεργασία είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί η παγκοσμιοποίηση έχει επιδεινώσει καταστάσεις για πολλούς, δημιουργώντας ανισότητες στον πλούτο, διατροφική κρίση και κρίση στη διαχείριση των υδάτων. Στη συνέχεια έθεσε την αναγκαιότητα να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση. "Λόγω της ραγδαίας αλλαγής που έφερε οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους για να διαχειρίζονται με επάρκεια τις απειλές. Υπάρχει αβεβαιότητα και σκεπτικισμός, ότι πάμε πίσω στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως έχει δείξει η συνεργασία στον ΟΗΕ φαίνεται ότι είναι το δυσκολότερο πράγμα. Ο πλανήτης είναι ένας ενιαίος χώρος που πρέπει να προστατεύσουμε". Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, στην οποία θα τεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Read more...

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΑΣ..


Και στη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει σήμερα το Έθνος ο Γ. Δημαράς προηγείται με άνεση στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι μικρότερη από τη... μέτρηση που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος επιβεβαιώνει όμως τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Read more...

Η ΑΤΤΙΚΗ ΚΡΥΒΕΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ...


Ανάλυση : Π. Τσούτσιας
(από το Έθνος)
Εκπλήξεις αναμένεται να κρύβει η κάλπη της 7ης Νοεμβρίου για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Γιάννης Δημαράς διατηρεί στον πρώτο γύρο προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στον δεύτερο γύρο φαίνεται να υπερισχύει τόσο του Γιάννη Σγουρού όσο και του...
Βασίλη Κικίλια. Προβάδισμα στην κούρσα για τη δημαρχία της Αθήνας έχει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ο Γιάννης Μίχας στον Πειραιά είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Σύμφωνα με την τηλεφωνική μέτρηση της Marc για το «Εθνος», στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας -δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες- ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Δημαράς από τον πρώτο γύρο των εκλογών διατηρεί προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ). Η υπεροχή του κ. Δημαρά καταγράφεται και στο ερώτημα «Ποιον σκέφτεστε να ψηφίσετε», καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (58,5%) πολίτες δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν. Στο ίδιο ερώτημα ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει το 34,9%. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, παραμένει καθηλωμένος κοντά στο 15%, αδυνατώντας μέχρι στιγμής να εισπράξει την «αντιμνημονιακή» πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δίδυμα του δεύτερου γύρου. Ο κ. Δημαράς με αντίπαλο τον Γ. Σγουρό κερδίζει με μεγάλη διαφορά. Πάντως στο ενδεχόμενο όπου ο Γ. Σγουρός θα έχει ως αντίπαλο τον Β. Κικίλια, κερδίζει τον υποψήφιο της ΝΔ με διαφορά περίπου 13 μονάδων. Η αποχή Πάντως στον δεύτερο γύρο αυξάνει εντυπωσιακά η αποχή, καθώς το 16% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Από τα στοιχεία της τηλεφωνικής μέτρησης φαίνεται ότι το 29,3% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και το 16,4% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Γιάννη Δημαρά. Αντίθετα ο Αλέξης Μητρόπουλος παίρνει μόνο το 4,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είναι στο 9,1% και ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης, στο 8,5%. Ακολουθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος με 6,5%, ο οποίος, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, δεν καταφέρνει να εισπράξει τη διαρροή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κατευθύνονται προς τον Γιάννη Δημαρά. Στη μάχη των υπόλοιπων τριών υποψηφίων ο Αλέκος Αλαβάνος είναι στο 3,4%, ο Γρηγόρης Ψαριανός στο 2,9% (Δημοκρατική Αριστερά), ενώ ο υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος, είναι στο 2,2%. Β’ γύρος σε Αθήνα - Πειραιά Υπεροχή Κακλαμάνη - Νικητής ο Γ. Μίχας Απρόθυμοι οι ψηφοφόροι της Αθήνας να ψηφίσουν για τον β’ γύρο Η αναμέτρηση στον Δήμο Αθήνας και τον Δήμο Πειραιά, όπως δείχνουν και τα ευρήματα της μέτρησης της Marc, δύσκολα θα έχει εκπλήξεις. Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στον α’ γύρο των εκλογών έχει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων από τον βασικό αντίπαλό του Γιώργο Καμίνη. Στον β’ γύρο των εκλογών μεταξύ των δύο υποψήφιων δημάρχων η ψαλίδα κλείνει (περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες), αλλά με τον Νικήτα Κακλαμάνη να διατηρεί μία σαφή υπεροχή. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στον β’ γύρο το 10,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό, ενώ το 11,3% φαίνεται αποφασισμένο να μην πάει να ψηφίσει. Η υπεροχή του Νικήτα Κακλαμάνη διαπιστώνεται και στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Τον δήμαρχο Αθηναίων ψηφίζει το 76,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 18,1% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. Ο κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων Γιώργος Καμίνης φαίνεται να έχει απώλειες, καθώς μόνο το 62% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός συγκεντρώνει το 9%, η Ελένη Πορτάλιου του ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και ο Γιώργος Αμυράς το 5,4%. Στη μάχη του Δήμου Πειραιά ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μίχας φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στον β’ γύρο, ανεξάρτητα εάν θα έχει αντίπαλο τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Μιχαλολιάκο ή τον Πέτρο Μαντούβαλο. Οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν μοιράζονται μεταξύ του Β. Μιχαλολιάκου ή του Πέτρου Μαντούβαλου. Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψηφιότητες, η Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ) είναι στο 10%, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο 6,6% (απεβίωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Λεγάκης).
Read more...

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΤΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ!


Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί οι στρατολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετά τις εκτιμήσεις που δόθηκαν από τη Στρατολογία ότι στην επερχόμενη κατάταξη νεοσυλλέκτων του Νοεμβρίου αναμένεται να καταταγεί υπερδιπλάσιος αριθμός κληρωτών απ΄ όσους...
είχαν καταταγεί στην περασμένη ΕΣΣΟ του Αυγούστου! Οι εκτιμήσεις για τους νεοσυλλέκτους της ΕΣΣΟ Νοεμβρίου τούς ανεβάζουν σε περισσότερους από 15.000, αριθμός που, όταν επαληθευθεί, θα αποτελεί ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, αν αναλογισθεί κανείς ότι στην προηγούμενη ΕΣΣΟ του Αυγούστου είχαν καταταγεί μόλις 7.500 κληρωτοί. Ηοικονομική κρίση, η ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους, η μη εξεύρεση πόρων από πολλούς αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ για σπουδές στο εξωτερικό και κάποιες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει σε διάφορα blogs το καλοκαίρι, ότι ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι η στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες (φήμες ωστόσο που διαψεύστηκαν αμέσως από το υπουργείο) ήταν ίσως οι αιτίες που έκαναν περισσότερους από 15.000 νέους να στραφούν προς τη σιγουριά και την ασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα παραμείνουν στον Στρατό, μεσούσης της οικονομικής κρίσης επί εννέα μήνες (για όσους υπηρετούν στην Αεροπορία ή στο Ναυτικό 12 μήνες), περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Επιπλέον ο χρόνος της θητείας, των εννέα δηλαδή μηνών, αποτελεί μεγάλο κίνητρο για να εκπληρώνουν μια κι έξω τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. Η αθρόα κατάταξη ωστόσο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που προσφάτως, με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων που επετεύχθη, έχουν καταργηθεί πολλές στρατιωτικές μονάδες και έχει περιορισθεί ο αριθμός των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Ηδη πραγματοποιούνται συσκέψεις για να είναι τα πάντα έτοιμα, μόλις αρχίσει η κατάταξη του Νοεμβρίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα, τότε δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί σε έναν μικρό αριθμό κληρωτών να καταταγούν στην επόμενη ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου. Τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασισθεί και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνει προσεκτικά βήματα, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις που έχει: «Μιλάμε για εκτιμήσειςότι θα έχουμε διπλάσιο αριθμό νεοσυλλέκτων και παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτραώστε να είναι όλα έτοιμα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, χωρίς να θελήσει να επεκταθεί. Ηδη οι οικονομίες που έγιναν στις λειτουργικές δαπάνες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι αξιοσημείωτες, και αυτές έγιναν χωρίς να μειωθεί, έστω και στο ελάχιστο, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ένα μεγάλο ποσό προς το υπουργείο Οικονομικών. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι «χτύπησε» και τους... ανυπότακτους. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το τελευταίο διάστημα οι ανυπότακτοι μειώθηκαν κατά 10% και «ο αριθμός τους τείνει να μειώνεται» , όπως αποκάλυψε στρατιωτική πηγή. Βεβαίως η στρατιωτική ηγεσία τρίβει τα χέρια της, αφού ο μεγάλος αριθμός κληρωτών τής λύνει τα χέρια για την όσο το δυνατόν αρτιότερη στελέχωση των επιχειρησιακών μονάδων.

Read more...

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ευέλικτες µορφές εργασίας αφορούν σχεδόν οι τέσσερις στις δέκα νέες συµβάσεις που υπογράφονται στον ιδιωτικό τοµέα, εις βάρος της εργασίας µε πλήρη απασχόληση. Παράλληλα άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συµµετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού...
τοµέα στο πρόγραµµα-µαµούθ του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστηµα 12 µηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Η άγρια λιτότητα και η ανεργία (εκτιµάται ότι το 2011 οι άνεργοι θα αγγίξουν το ένα εκατοµµύριο) οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτεςµορφές απασχόλησης (ο αριθµός των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατ.) αλλά και στην αδήλωτη εργασία, ενώ εκρηκτικές διαστάσεις λαµβάνει η εργασία µικρότερη του πενθηµέρου,µεαντίστοιχη µείωση αποδοχών. Οπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) εννεαµήνου και γ’ τριµήνου 2010 σε σύγκριση µε το 2009: n Οι ευέλικτες συµβάσεις – µε µερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία – αυξήθηκαν από το 20,9% που ήταν το 2009, στο 34,3% στο 9µηνο του 2010. Εφτασαν στις 209.199, από 113.901 που ήταν πέρυσι. n Οι συµβάσεις εργασίας µε πλήρη απασχόληση µειώθηκαν κατά 6,97% (-30.028 θέσεις, και συνολικά ήταν 400.561) σε αντίθεση µε τις συµβάσεις µερικής απασχόλησης που αυξάνονται µε ρυθµό 88,14% (168.164 από 89.380) και τις συµβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 67,35% (41.035 από 24.521). n Αύξηση κατά 11,94% καταγράφεται και στη µετατροπή συµβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε µερικής απασχόλησης (στο 9µηνο Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου έγιναν 15.577 µετατροπές). Αιτήσεις για το πριµ απασχόλησης Στο µεταξύ άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συµµετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τοµέα στο Πρόγραµµα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστηµα 12 µηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραµµα αφορά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστηµα 18 µηνών. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών µε βάση τις πραγµατικές µηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζοµένων/επιχορηγουµένων που αντιστοιχούν µέχρι του ύψους των: n 2.000 ευρώ για τα άτοµα µε αναπηρία n 1.800 ευρώ για εργαζοµένους ηλικίας 50 ετών και άνω n 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζοµένους. Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που δεν είναι προβληµατικές από την 1η Αυγούστου 2008 και µετά και δεν εµπίπτουν στις εξαιρέσεις. Για να υπαχθεί µια επιχείρηση στο πρόγραµµα δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση προσωπικού µε καταγγελία σύµβασης, εθελουσία έξοδο, πρόγραµµα παροχής οικονοµικών κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση. Σε περίπτωση µείωσης του προσωπικού, οφείλει να έχει αντικαταστήσει το µισθωτό έως την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης. Η επιχείρηση υπάγεται στο πρόγραµµα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης, µε ανώτατο όριο τα 80 άτοµα. Προϋπόθεση για τη συµµετοχή στο πρόγραµµα είναι να διατηρήσει στην επιχείρηση τουλάχιστον ίσο αριθµό µη επιχορηγούµενων εργαζοµένων µε τον αριθµό των επιχορηγουµένων. Η επιχείρηση υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www. oaed.gr).
Read more...

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Διακαναλική συνέντευξη θα παραχωρήσει την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός με αιχμή την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα διαβεβαιώσει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Στο μεταξύ, μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Περιστέρι ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη χορήγηση έως το τέλος του έτους έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους...
Όπως εξήγησε, το βοήθημα θα δοθεί μαζί με τη σύνταξη, ενώ το ύψος και οι προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά δριμεία επίθεση στην ΝΔ, λέγοντας: «έβαλε φωτιά στην Ελλάδα» και ζητά από μας να τη σβήσουμε. Από το Βόλο ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ανοιχτή εκδήλωση ανέβασε περαιτέρω το θερμόμετρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει χρεοκοπήσει και έχει χάσει την στήριξη του λαού γι' αυτό και κάνει τρία πράγματα: εξαπάτηση, απόκρυψη, εκφοβισμό. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι έρχονται νέα μέτρα τα όποια θα εφαρμοστούν από την επομένη των εκλογών και τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση ήδη από τον Μάιο, σχολιάζοντας: «και οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του κ. Παπανδρέου ότι -τάχα- δεν θα ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, έχουν ακριβώς την ίδια αξία με την προεκλογική του δήλωση ότι «λεφτά υπάρχουν». «Ως εδώ», μας είπε χθες, για τα σκληρά μέτρα ο κ. Παπανδρέου. Να στείλουν «μήνυμα καταψήφισης του μνημονίου και αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό, σε ένα βαθύ τούνελ χωρίς προοπτική εξόδου» κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα, διατύπωσε επικρίσεις για τον «Καλλικράτη», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα νέο θεσμό με πολλαπλές αρμοδιότητες αλλά με ελάχιστους πόρους. «Κυρίως όμως» πρόσθεσε «είναι η πρώτη εκλογική μάχη μετά από την επιλογή της κυβέρνησης να δέσει την χώρα στη μνημονιακή σύμβαση». «Είναι η πρώτη ευκαιρία που δίνεται στην κοινωνία να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή της με την ψήφο της».

Read more...