Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ιγκόρ Τενιούκ: "Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό είχε λάβει διαταγή να ανοίξει πυρ"...


«Το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό είχε λάβει διαταγή να ανοίξει πυρ», λέει ο υπ. ΆμυναςΟι πλοίαρχοι των ουκρανικών πολεμικών, πολλά εκ των οποίων καταλήφθηκαν εξ εφόδου από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, είχαν ...
διαταγή να ανοίξουν πυρ, αλλά δεν το έπραξαν, παραδέχθηκε σήμερα ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας Ιγκόρ Τενιούκ.

«Η κατάσταση στην Κριμαία είναι περίπλοκη. Γνωρίζετε ότι αυτές τις τελευταίες ημέρες πλοία αποκλείστηκαν και κατόπιν καταλήφθηκαν [από τους Ρώσους] παρά το γεγονός ότι όλοι οι πλοίαρχοι είχαν τη διαταγή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο Τενιούκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, οι πλοίαρχοι πήραν την απόφαση επιτόπου», πρόσθεσε. «Για να αποφευχθεί μια αιματοχυσία, δεν κατέφυγαν στα όπλα».

Ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις να προβάλουν αντίσταση ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και πολλά πολεμικά του ουκρανικού ΠΝ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ναυλοχεί από τα λιμάνια της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας που πλέον έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία...
protothema.gr

Read more...

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Εγκρίθηκε η σύμβαση πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου


Εγκρίθηκε η σύμβαση πώλησης 28 ακινήτων του Δημοσίου

Αθήνα
Δημοσιεύθηκε η υπ'αριθμ. 1204/2014 απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σωτηρία Ντούνη, η οποία ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Ζ' κλιμακίου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και έτσι επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι του ποσού των 261,31 εκατ. ευρώ.

Το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε διαπιστώσει πλημμέλειες στη σχετική σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων και μπλοκάρισε την πώληση.

Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου και η υπόθεση οδηγήθηκε για νέα κρίση στο 6ο Τμήμα του ΕΣ.

Το 6ο Τμήμα έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπήρξε παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας, λόγω της συμμετοχής συμβουλευτικών εταιρειών και διαγωνιζομένων επενδυτών, που ανήκουν και ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο εταιρειών.

Επίσης, το 6ο Τμήμα αναφέρει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ έχει επαρκή, σαφή και ειδική αιτιολογία ως προς το όφελος και το συμφέρον της επίμαχης συναλλαγής για το Ελληνικό Δημόσιο και έκρινε ότι το Ζ' κλιμάκιο έσφαλε στην κρίση του και ανακάλεσε την απόφασή του.

Η επίμαχη συμφωνία ύψους 261,31 εκατ. ευρώ, αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια, 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας.

Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία» Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων


Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχέδια μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στις πληροφορίεςότι νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή περιλαμβάνει περικοπές ώς 50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Τα κόμματα πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας:

«Σε πλήρη αντίθεση με μια λογική όπου τα μίντια και το κεφάλαιο θα καθορίζουν τις δυνατότητες προβολής ενός κόμματος, η διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κατοχύρωση της κρατικής χρηματοδότησης θα πρέπει να διέπεται από διαφάνεια, δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο και το ύψος της να διασφαλίζει την προβολή της πολιτικής και της δράσης τους, καθώς και την ανεξαρτησία τους.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει το κλειδί της κυβέρνησης

Ο Γ. Παπανδρέου κρατάει το κλειδί της κυβέρνησης
Σε ένα ακόμη κρίσιμο κρας τεστ για τη συνοχή των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που μετέχουν στην κυβέρνηση βάζει η τρόικα τους κύριους Σαμαρά και Βενιζέλο. Η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή,που ελήφθησαν κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έτσι ώστε να λάβουμε τη δόση του δανείου, προκαλεί νέους πονοκεφάλους και οι επιτελείς των δύο κομμάτων σημαίνουν συναγερμό.
Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στο να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο με ένα άρθρο. Θέλει να υπάρχει ευελιξία στους βουλευτές για να αποφύγει τα χειρότερα. Πρώτος απ' όλους έθεσε το θέμα ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με τον συνεργάτη του Γ. Ελενόπουλο να απαντάει επί της ουσίας για το τι θα πράξει εκείνη την ώρα στην αίθουσα της ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός και όχι μόνο, καθώς είναι γνωστό πως τον κύριο Παπανδρέου ακολουθούν και άλλοι βουλευτές.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου στην ουσία λέει πως αν αλλάξει κάτι από τους δικούς του νόμους στις μεταρρυθμίσεις που θέτει η τρόικα, τότε ο ίδιος δεν θα συναινέσει. Ποια είναι αυτά τα θέματα; Οι τράπεζες, η παιδεία, το μεταναστευτικό είναι θέματα που ο κ. Παπανδρέου δεν διαπραγματεύεται. Άλλωστε, η γραπτή δήλωση του στενού του συνεργάτη, Γ. Ελενόπουλου, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για διαφορετική ερμηνεία.Ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας με την τρόικα,κάποιοι σχολιαστές άρχισαν να εκφράζουν τους... προβληματισμούς τους σχετικά με το αν θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου το αποτέλεσμα της συμφωνίας, όπως αυτό θα φτάσει στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου.Κάποιοι άλλοι το πάνε ακόμη παραπέρα και μας «ενημερώνουν»ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ψηφίσει. Είναι προφανές ότι και οι μεν και οι δε, δια των... ψιθύρων, δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου.
Και δεν την εκφράζουν,πρώτον, γιατί δεν την γνωρίζουν και, δεύτερον, γιατί επιχειρούν εκ των προτέρων να καλλιεργήσουν το κλίμα που θα τους επιτρέψει είτε να μεταθέσουν ευθύνες που τους αναλογούν σε άλλους, είτε να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αυτό το πράττουν καταφεύγοντας από τη μία στο ψεύδος και από την άλλη στην παραπλάνηση,χωρίς να απουσιάζει και η αποσιώπηση περί του διακυβεύματος. Κι αυτό γιατί: Πρώτον, ουδεμία ενημέρωση έχουν σχετικά με το τι θα πράξει Γιώργος Παπανδρέου, άρα ψεύδονται. Δεύτερον, ουδείς μπορεί να έχει αποφασίσει κάτι, επομένως και ο Γιώργος Παπανδρέου, αν πρώτα δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται, δεν μπορεί να αποφασίσει.Τρίτον, αντί να μας ενημερώσουν, αν γνωρίζουν, ποιο είναι το ζήτημα επί του οποίου πρέπει κάποιος να αποφασίσει, ενδιαφέροντα πρωτίστως για το... επόμενο βήμα. Επιπροσθέτως, αντί να αναζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη συνέχεια να εκτιμήσουν αν αυτό διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, αναζητούν την απάντηση Παπανδρέου.
Μόνον που ο Γιώργος Παπανδρέου ότι πίστευε το πιστεύει και ό,τι έπραττε θα πράξει – και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οπως κάνει πάντα και για όλα. Επομένως, δεν έχουν για κάτι να «προβληματίζονται», όσον αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μήνυμα Βενιζέλου
Ο κ. Βενιζέλος έχει εστιάσει την προσοχή του στο το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι βουλευτές του, στην περίπτωση που το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έρθει με ένα άρθρο προς ψήφιση, αλλά και πέραν αυτού, τι θα γίνει όταν οι βουλευτές αντιληφθούν μέσα από τη διαβούλευση τι κρύβεται πίσω από τις μεταρρυθμίσεις. Στη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου ετέθη το θέμα και ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει οι βουλευτές να μην προκληθούν ενόψει μάλιστα και ευρωεκλογών, διότι όπως εξήγησε στον κ. Σαμαρά,όλα τώρα πρέπει να εξετάζονται κάτω από αυτό το πρίσμα των εκλογών. Το Ποτάμι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν περιθώρια για πολυτελείς συζητήσεις...
Ο κ. Βενιζέλος είχε φροντίσει νωρίτερα να μεταφέρει τους προβληματισμούς του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λέγοντας πως το ζήτημα είναι νομοτεχνικό και θα εξεταστεί ότι «στόχος μας δεν είναι -και προσωπικά δικός μου στόχος δεν είναι- να εκβιαστεί διαδικαστικά κανείς στη Βουλή. Εδώ, μιλάμε για ευθύνες, οι οποίες είναι ιστορικές, θεσμικές, δημοκρατικές».
Τι θα κάνουν οι άλλοι βουλευτές
Το μεγαλύτερο «αγκάθι»είναι το τι θα πράξουν οι άλλοι βουλευτές,όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση,όμως, του «πράσινου» στρατοπέδου οι αντιρρήσεις και οι αντιδράσεις είναι πολλές κυρίως στο θέμα των τραπεζών. Ήδη, μια ομάδα βουλευτών έχει διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν πρώτα δεν συζητηθεί σε βάθος και επιχειρηθεί με ένα άρθρο η ψήφισή του. Μέχρι τώρα τις αντιρρήσεις τους για νέα μέτρα, όποια και αν είναι αυτά, ακόμη και θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις αλλά που ενέχουν έμμεσα οικονομικά μέτρα, έχουν δηλώσει ή έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα τα ψηφίσουν οι κύριοι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται βουλευτές που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου, όπως οι Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Αντζελα Γκερέκου.
http://egiakoumis.com/

Read more...

Οι χάρτες της επέμβασης. Πώς οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία, χωρίς να ανοίξει μύτη



Η αστραπιαία επιχείρηση της Ρωσίας, οι βάσεις που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός και η αναίμακτη επέλαση
Εντυπωσιακές εικόνες από τα ρωσικά στρατεύματα στην μικρή  πόλη Perevalnoye λίγα χιλιόμετρα από τη Συμφερόπολη κατέγραψε ο φωτογράφος της Ρωσικής Novaya Gazeta, ο οποίος συνεργάζεται και με το Mashable, Evgeny Feldman.
Η ρωσική σημαία κυματίζει τώρα σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δύο ημέρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμους που ολοκληρώνουν την προσάρτηση αυτής της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.
Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από τα 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας.
Νωρίτερα οι Ρώσοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη. Οι Ρώσοι στρατιώτες διέσπασαν τον περιμετρικό φράκτη με δύο βαρέα οχήματα.
Σε δυο βδομάδες στα χέρια των Ρώσων
Σε ειδικό θέμα που παρουσιάζουν οι New York Times δείχνουν μέσω ειδικών χαρτών που ετοίμασαν, πως ακριβώς ξεκίνησε και που κατέληξε η επιχείρηση, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και οδήγησε στον σχεδόν πλήρη έλεγχο της Κριμαίας.
Κάνοντας επίδειξη δύναμης και εισβάλλοντας με στρατιώτες σε βάσεις της, η Ρωσία αιφνιδιάζει την Ουκρανία και τις δυνάμεις της και αρχίζει να επεκτείνεται στρατιωτικά στην Κριμαία.
 
Τσορνομοσκόγιε: Σκαρφαλώνοντας τους εξωτερικούς τοίχους, Ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν βάση πυραύλων στις 10 Μαρτίου, χωρίς μάλιστα να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.
Γεβπατορίγια: Έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, αξιωματούχοι από την Κριμαία απαιτούν από τους Ουκρανούς να παραδώσουν βάση αεράμυνας μέχρι τις 22.00. Το τελεσίγραφο εκπνέει χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο περιστατικό.
Συμφερούπολη: Στις 10 Μαρτίου, ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτικό νοσοκομείο.
Ντόνουζλαβ Μπέι: Ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται γύρω από ναυτική βάση την οποία και περικυκλώνουν, "παγιδεύοντας" εντός τα ουκρανικά στρατεύματα.
 
Νοβοφεντόριβκα: Στις 10 Μαρτίου, Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται γύρω από αεροπορική βάση και καταλαμβάνουν θέσεις κατά μήκος ενός αεροδιαδρόμου.
Μπακισαρέι: Ρώσοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ουκρανική βάση, έχοντας προηγουμένως πυροβολήσει-προειδοποιητικά-στον αέρα.
Κουζμίνκα: Περίπου 1.500 αλεξιπτωτιστές καταφθάνουν σε βάση της περιοχής, όπως επιβεβαιώνεται από Ρώσους αξιωματούχους.
Στριλέχα: Μέχρι και την προηγουμένη του δημοψηφίσματος, ουκρανικά τανκς και άλλα οχήματα περιπολούσαν τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ντόνετσκ: Βίντεο δείχνει ουκρανικά άρματα μάχης και οπλισμένους άνδρες σε οχήματα να περιπολούν την περιοχή.
Πηγή: mashableNYT    
http://news247.gr/

Read more...

Όταν ο Μιχαλολιάκος «έπαιζε» με εκρηκτικά...


Από τότε, τον συνοδεύει το στίγμα του «καταδότη»...
Τον Μάρτιο του 1979 ένας άνθρωπος υπέστη ακρωτηριασμό του ποδιού του και άλλοι 17 κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από έκρηξη βόμβας στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Έλλη», όπου είχε τοποθετηθεί από ομάδα νεοφασιστών. Λίγους μήνες αργότερα ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικαζόταν σε 13 μήνες φυλάκιση ως...
μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης που είχε πραγματοποιήσει μπαράζ επιθέσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σύμφωνα με έρευνα της «Real News», στη σκοτεινή περίοδο των πρώτων ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κατά το διάστημα 1976-1978, οι εθνικιστές είχαν τοποθετήσει συνολικά 86 βόμβες.

Στόχος των ακροδεξιών βομβιστών ήταν κυρίως οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ και άλλων αριστερών κομμάτων.
Ωστόσο δεν δίσταζαν να πραγματοποιούν τυφλές επιθέσεις σε χώρους πολιτισμού, όπως κινηματογράφους και βιβλιοπωλεία, όπου- σύμφωνα με τις εφημερίδες εκείνης της περιόδου- οι τραυματισμοί δεν ήταν θανάσιμοι καθαρά από τύχη. Η «πρεμιέρα» των ακροδεξιών επιθέσεων καταγράφεται στις 16 Φεβρουαρίου του 1976 με έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΚΚΕ Εσωτερικού στην οδό Θεσσαλονίκης. Ένα μήνα αργότερα ακολούθησε ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και έκρηξη δυναμίτη στα γραφεία του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό. Οι εκρηκτικές επιθέσεις κλιμακώθηκαν παρά τις πρώτες συλλήψεις ακροδεξιών το 1977. Στις 5 Φεβρουαρίου ιδίου έτους, τρεις διαδοχικές έπληξαν τα γραφεία του ΕΚΚΕ στα Εξάρχεια, του ΚΚΕ στην Καισαριανή και του ΚΚΕ Εσωτερικού στα Πετράλωνα, ενώ τον Οκτώβριο του 1977 ομάδα νεοφασιστών έβαλε φωτιά στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή».

Αποκορύφωμα της δράσης των φιλοχουντικών βομβιστών ήταν η επίθεση στον κινηματογράφο «Έλλη». Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από τα καθίσματα και εξερράγη με ωρολογιακό μηχανισμός τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου της 14ης Μαρτίου, ενώ προβαλλόταν η σοβιετική ταινία «Ουράνιο Τόξο». «Ήθελαν νεκρούς», λέει στους δημοσιογράφους ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Αν. Μπάλκος. Σοβαρότερα από τους 18 τραυματίες ήταν ο νεαρός Στέλιος Τζώνης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των ακροδεξιών αρχίζει τον Ιούνιο του 1978. Μεταξύ εννέα συλλήψεων είναι και ο νεαρός δόκιμος έφεδρος αξιωματικός του Στρατού Ν. Μιχαλολιάκος, που είχε ξαναπασχολήσει την Αστυνομία το 1976, όταν είχε συλληφθεί με άλλους για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφων στην κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευ. Μάλλιου. Στα 21 του κατηγορείται για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα προς διάπραξη εγκλημάτων δια της χρήσης εκρηκτικών υλών, όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής. Στα σπίτια των συλληφθέντων «κατασχέθηκαν εμβλήματα, φωτογραφίες με στολή των Ες- Ες».

Στο πλαίσιο των διώξεων τα μέλη των ομάδων «Νέα Τάξη» και «Οργάνωσις Εθνικής Αποκαταστάσεως» καταδικάζονται με πολύ βαριές ποινές από 14 έως 18 χρόνια κάθειρξη. Ο Μιχαλολιάκος πέφτει στα μαλακά με καταδίκη σε 13 μήνες φυλάκισης μόνο για κατοχή εκρηκτικών. Έκτοτε τον συνοδεύει το στίγμα του «καταδότη». Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο, αναφέρεται σε επτά «συναγωνιστές» τους, εμπλέκοντάς τους στην υπόθεση.

Read more...

Περικοπές στην χρηματοδότηση των κομμάτων...




Nεο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει περικοπές έως και  50% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με...
την «Καθημερινή», αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη.

Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έφθανε προ κρίσης τα 55 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με βάση την προωθούμενη ρύθμιση, θα περιοριστεί στα περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το νομοσχέδιο θα θεσπιστεί κώδικας δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.

Επίσης, θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων δεν θα πραγματοποιείται από τη Βουλή, αλλά από ένα διευρυμένο σώμα.

Σε αυτό θα πλειοψηφούν δικαστικοί.

Επιπλέον, τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας.

Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών θα πρέπει να είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

«Χρυσό» εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής...




Με κατώτατο εφάπαξ τις 81.000 ευρώ θα φεύγουν οι υπάλληλοι της Βουλής, την ώρα που το πλαφόν στο δημόσιο ανέρχεται στις 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με...
τον «Ελεύθερο Τύπο», μετά το «ψαλίδι» που αποφασίστηκε, οι υπάλληλοι της Βουλής θα παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους 1,8 μισθούς ανά έτος υπηρεσίας έναντι 2,5 μισθών ανά έτος υπηρεσίας που παίρνουν μέχρι τώρα.
Δηλαδή, μετά τη μείωση του εφάπαξ ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, θα πάρει 63 μισθούς ως εφάπαξ από 87,5 μισθούς που έπαιρνε πριν από τη μείωση.
Αν λάβει κανείς υπόψη τη χαμηλότερη μηνιαία αμοιβή (για παράδειγμα 1.300 ευρώ), οι 63 μισθοί σημαίνουν ότι το κατώτατο ύψος του νέου εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 ευρώ από 113.500 ευρώ που θα «έβγαζαν» ως εφάπαξ οι 87,5 μισθοί.
Το ποσό αυτό φυσικά ανεβαίνει για υπαλλήλους με υψηλότερες αποδοχές και ξεπερνά τις 100.000 ευρώ τη στιγμή που για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ.

Read more...

Οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές!...


akinita22
Τροχοπέδη στην αύξηση των κόκκινων δανείων, έστω και καθυστερημένα, επιχειρεί να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον κώδικα διαχείρισης προβληματικών δανείων που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η...
εθελοντική εκχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα, η μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική μίσθωση κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται η διαδικασία με την οποία ένας δανειολήπτης θα χαρακτηρίζεται συνεργάσιμος.

Αξιολόγηση των δανειοληπτών

Οι τράπεζες θα αξιολογούν τους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα βάσει της οικονομικής τους κατάστασης, του συνολικού ύψους και της φύσης των χρεών, της τρέχουσας ικανότητας αποπληρωμής αλλά και της αναμενόμενης ικανότητας αποπληρωμής.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων θα αξιολογούνται συμπληρωματικά, μεταξύ άλλων: το υποβαλλόμενο επιχειρηματικό σχέδιο ή το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ίδια συμμετοχή των βασικών μετοχών, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου κ.ά.

Ο Κώδικας αποτελεί ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης για όλες τις τράπεζες και περιλαμβάνει πρακτικές που υιοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων θα γίνεται σε πέντε στάδια: επικοινωνία με τον δανειολήπτη, συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών, αξιολόγησή τους, πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη και διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

Η τράπεζα θα πρέπει να επιδιώκει την έγκαιρη επικοινωνία με τον δανειολήπτη και ο δανειολήπτης από την πλευρά του, όταν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ή έχει βάσιμες υποψίες γι’ αυτό, θα πρέπει να προσφεύγει άμεσα στην τράπεζα και να δηλώνει εγγράφως ότι επιθυμεί να ενταχθεί στις διατάξεις της διαδικασίας. Οι «εναλλακτικές λύσεις» που προτείνονται από τον Κώδικα χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμου, μακροπρόθεσμου και μόνιμου χαρακτήρα.

Ειδικότερα, βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης είναι η καταβολή τόκων μόνο κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου, μειωμένες τοκοχρεωλυτικές δόσεις κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου, περίοδος χάριτος, αναβολή πληρωμής δόσεων, τακτοποίηση καθυστερούμενου υπολοίπου, κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.

Μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης αφορούν μεταβολή του σχεδίου αποπληρωμής για περίοδο άνω των πέντε ετών: μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου, αλλαγή τύπου επιτοκίου (π.χ. από κυμαινόμενο σε σταθερό). Ως λύση οριστικής διευθέτησης ορίζεται οποιαδήποτε μεταβολή του είδους της συμβατικής σχέσης μεταξύ ιδρύματος και δανειολήπτη ή ο τερματισμός αυτής, αποσκοπώντας στην οριστική τακτοποίηση της απαίτησης του ιδρύματος έναντι του δανειολήπτη.

Τέλος, η ΤτΕ προτείνει ως λύσεις για την οριστική διευθέτηση τα εξής:

* Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο ευρύτερης ρύθμισης.

* Μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, με την οποία ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ίδρυμα και υπογράφει μια σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης για ελάχιστη χρονική διάρκεια (συνήθως πέντε έτη).

* Πώληση και ενοικίαση, με την οποία ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στο ίδρυμα είτε σε τρίτο (άλλο ίδρυμα, άλλον αγοραστή, κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων κ.λπ.) αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών).

* Μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα.

Read more...

Προθεσμία μέχρι τις 28 Μαρτίου Τι να προσέξετε στην ηλεκτρονική υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών


Τι να προσέξετε στην ηλεκτρονική υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών

Πλησιάζει απειλητικά η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, συντάξεων, εισοδημάτων από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Μαρτίου 2014.Είναι η πρώτη φορά που καλούνται εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες να διενεργήσουν μια τέτοια δήλωση ενώ εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σχεδιάζεται και αναβάλλεται η εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης για τεχνικούς και άλλους λόγους.
Σημειώνεται ότι η υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών είναι μία μόνο από τις συναλλαγές με την εφορία που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Για παράδειγμα, από την αρχή του έτους ηλεκτρονικά υποβάλονται και ταμισθωτήρια συμβόλαια, ενώ για τις συναλλαγές τους οι φορολογούμενοι μπορούν να προμηθευθούν και ηλεκτονικά παράβολα. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι βέβαια οι φορολογούμενοι να έχουν προμηθευθεί τους νέουςκωδικούς για το Taxisnet.
Φέτος το ΥΠΟΙΚ με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ΠΟΛ 1039/2014 «γκάζωσε» την κατάσταση και έδωσε πολύ λίγο χρόνο σε επαγγελματίες και λογιστήρια να προετοιμαστούν. Η δήλωση έχει διττό σκοπό, αφ΄ ενός αποσκοπεί στη διασταύρωση στοιχείων παρακρατούμενων φόρων και εισοδημάτων μεταξύ των επαγγελματιών και αφετέρου αποσκοπεί στην προ-συμπλήρωση των κωδικών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2013 και έπειτα χωρίς να έχουν δυνατότητα επεξεργασίας οι φορολογούμενοι στους κωδικούς αυτούς.
Κατ’ ουσία οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται καν να αναζητήσουν την βεβαίωση από τους εργοδότες τους σε έντυπη μορφή παρά μόνο για επιβεβαίωση των ποσών. Βέβαια θα πρέπει οι επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δήλωση αυτή διότι τυχόν λάθος έχει εισπρακτικό αποτέλεσμα καθώς επηρεάζει το τελικό ποσό του φόρου και με τα πρόστιμα του Ν.4174/2013, το λάθος πλέον δεν συγχωρείται!

Ποιες αμοιβές καλύπτονται
Για ποιες όμως αμοιβές πρέπει να γίνεται αυτή η δήλωση; Το γενικότερο νόημα είναι ότι η δήλωση επιβεβαιώνει τις αμοιβές για τις οποίες μέσα στο 2013 έγινε η οποιαδήποτε παρακράτηση φόρου. Άρα μιλάμε για τις εξής κατηγορίες αμοιβών:
   - Μισθωτές αμοιβές (τακτικές αποδοχές, πρόσθετες, αναδρομικά, και παρακράτηση φόρου μισθωτών, παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/2011, και γενικά ότι προβλέπεται στο άρθρο 45 του Ν.2238/1994.
   - Επίσης δηλώνονται συντάξεις, κύριες, επικουρικές, μερίσματα από ασφαλιστικές εισφορές, αναδρομικά, βοηθήματα, ΕΚΑΣ, αμοιβές αθλητών, αποζημιώσεις απόλυσης, το τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια του άρθρου 23 του Ν.2238/1994, τυχόν ανείσπρακτες αμοιβές του άρθρου 46 του Ν.2238/1994κ.λ.π.
   - Στα ελευθέρια επαγγέλματα δηλώνονται τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 και οι παρακρατήσεις φόρου αυτών, η παρακράτηση φόρου των δικηγορικών συλλόγων του άρθρου 7 του Ν. 2753/1999, τις αμοιβές των περιπτώσεων του άρθρου 58 του Ν.2238/1994 ( εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων, διανομείς διαφημιστικών, εντύπων, προμήθειες ασφαλιστικών κλπ), αμοιβές των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων κ.ο.κ. και γενικά ότι προβλέπεται παρακράτηση στο άρθρο 58 του Ν.2238/1994.
   - Τέλος στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις εντάσσονται εισοδήματα τα οποία υπόκεινται σε παρακράτηση όπως προβλέπονται στο άρθρο 55 του Ν.2238/1994, δηλαδή ενδεικτικά: αμοιβές Δ.Σ. των ανωνύμων εταιρειών, εισοδήματα εργοληπτών δημοσίων και όχι μόνο έργων, αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήποτε φύσης υλικού, αμοιβές και παρακράτηση από καταβολές με αποδείξεις δαπανών, εισοδήματα που προέρχονται από αμοιβές ή προμήθειες λόγω διαμεσολάβησης για πώληση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), που υπολογίζεται στο ποσό της αμοιβής ή προμήθειας του δικαιούχου. Οι Α.Ε. Διαχειρίσεως αμοιβαίων κεφαλαίων υποχρεούνται να παρακρατούν το φόρο κατά την καταβολή των προμηθειών ή αμοιβών.

Που μπορείτε να ανατρέξετε και σχετικές εφαρμογές
Η ΓΓΠΣ διανέμει μαζί με την ΠΟΛ 1039/2014 και ένα παράρτημα το οποίο αφ’ενός επεξηγεί τον τρόπο δημιουργίας του αρχείου και αφετέρου χαρτογραφεί τις υποχρεώσεις δήλωσης. Το παράρτημα μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ. Επίσης οι υπόχρεοι θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το site της ΓΓΠΣ ώστε να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή η οποία διανέμεται δωρεάν, η να την κατεβάσουν απευθείας από εδώ ή τα εργαλεία για μετατροπή αρχείων excel. Η τελική δήλωση γίνεται με εισαγωγή στο σύστημα σε αυτή τη διεύθυνση. Σημειώνουμε ότι τα αρχεία της εφαρμογής είναι μορφής *.jar και θα πρέπει να αποσυμπιέσουμε το zip που θα κατεβάσουμε σε ένα κατάλογο και να τρέξουμε το αρχείο jar το οποίο εκκινεί το πρόγραμμα που μας ενδιαφέρει.
Κατόπιν όλων αυτών πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά που περιγράψαμε ισχύουν μόνον για φέτος. Από το 2014-2015 η υποχρέωση θα συνεχίσει να υφίσταται όμως οι επιμέρους υποχρεώσεις καθορίζονται πλέον με νέο νόμο φορολογίας εισοδήματος και για την παρακράτηση θα ισχύουν τα άρθρα 61 - 62 του Ν.4172/2013.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενοποίηση εξπρές Σε τρία Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας


Σε τρία Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας
Στην τελική φάση θα δημιουργηθεί Εθνικός Φορέας Απονομής Σϋνταξης που θα ποτελεί την «ομπρέλα» για όλα τα Ταμεία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αλλάζει πλήρως ο ασφαλιστικός «χάρτης» με τη δημιουργία τριών μόλις Ταμείων -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- που θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ.

Οι νέοι φορείς θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης. Χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση τα τρία ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων.

Για τον σχεδιασμό των αλλαγών θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων), ενώ θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες και θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Παράλληλα, θα υπάρξει ενιαίος μηχανισμός ελέγχου για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξει η συζήτηση και για το θέμα της καθιέρωσης ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, που πρόκειται να ενοποιηθούν (όπως έγινε πρόσφατα και με το ενιαίο επικουρικό).
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Συνταχθείτε με τη λαϊκή βούληση» Κάλεσμα Τσίπρα στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα


Κάλεσμα Τσίπρα στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα
«Θα καλωσορίσουμε» διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία, λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Να συνταχθούν με «τη λαϊκή βούληση και όχι με τις μνημονιακές επιταγές» καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους κυβερνητικούς βουλευτές, εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Δηλώνοντας πεπεισμένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει πως και σε αυτήν την περίπτωση θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες με προϋπόθεση «τη ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό και το τέλος του μνημονίου».

Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπίαο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως, εν όψει του πολυνομοσχεδίου, «έχει ήδη φανεί» πως υπάρχουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τις διαφοροποιήσεις «θα τις θεωρήσουμε θετικές, θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, διότι για μας πάνω απ' όλα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου». «Οι βουλευτές καλούνται να συνταχθούν με τη λαϊκή βούληση και όχι με τις μνημονιακές επιταγές» τονίζει.

«Ούτως ή άλλως, αυτά τα μέτρα θα καταψηφιστούν από το λαό στις 25 Μαΐου, οπότε οι βουλευτές θα έχουν αυτή τη φορά και μία δεύτερη σκέψη, να συνταχθούν με τη λαϊκή επιθυμία ή με ένα πολιτικό κατεστημένο που έχει ήδη σηκώσει την ταμπέλα "προσεχώς κατεδάφιση"», συνεχίζει.

Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. «Θα είναι αυτοδύναμος γιατί ο λαός θα αποφασίσει να γίνει ισχυρός και να ανατρέψει το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς» τονίζει.

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ, ο Αλ.Τσίπρας λέει πως «είναι εγκλωβισμένη, και όσο δεν διαλέγει με ποια πλευρά είναι, τόσο θα βυθίζεται στην κρίση». Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση με τη ΔΗΜΑΡ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως «και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες ως κυβέρνηση, και με πρόσωπα και με πολιτικές κινήσεις, αλλά προϋπόθεση θα είναι η ριζική ανατροπή της σημερινής πολιτικής, η ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό, προϋπόθεση θα είναι το τέλος του μνημονίου».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ.Τσίπρας λέει πως «από αυτό το ιστορικό κόμμα έχει μείνει μόνο ο τίτλος, και αυτός όχι για πολύ, ήδη προσπαθούν να το κρύψουν». «Ένα σοσιαλιστικό κόμμα που μετατράπηκε σε συνιστώσα της ΝΔ του Σαμαρά, δηλαδή μίας διευρευμένης Πολιτικής Άνοιξης» τονίζει.

Κεδίκογλου: «Κάλεσμα σε αποστασία»
Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας «για άλλη μια φορά δείχνει το ποιόν του».

«Ο κ. Τσίπρας καλεί ξανά βουλευτές να αποστατήσουν. Δεν θα του βγει και πάλι, αλλά για άλλη μια φορά δείχνει το ποιόν του» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Παραβίασε εναέριο χώρο» H Τουρκία κατέρριψε συριακό αεροσκάφος στη μεθόριο


H Τουρκία κατέρριψε συριακό αεροσκάφος στη μεθόριο
Η Τουρκία μιλά για παραβίαση εναέριου χώρου, οι πρώτες συριακές αναφορές για «ωμή επίθεση» (φωτ. από το πρακτορείο Ανατολή)  

Αγκυρα
Αεροσκάφος των συριακών ενόπλων δυνάμεων καταρρίφθηκε στη μεθόριο με την Τουρκία από τις τουρκικές δυνάμεις, κοντά σε συριακή περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Κασάμπ, μεταξύ του τουρκικού Χατάι και της Λατάκειας.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι το σκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ οι πρώτες αναφορές από τη συριακή πλευρά υποστηρίζουν πως καταρρίφθηκε ενώ επιχειρούσε εναντίον αντικαθεστωτικών μέσα στη συριακή επικράτεια.

Οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ ήρθαν την ώρα που ο Ερντογάν μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κοτζαελί.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την κατάρριψη από τουρκικά F16 στην ομιλία του, λέγοντας πως «εάν παραβιάσετε τον εναέριο χώρο μου, το χαστούκι που θα ακολουθήσει από εμάς θα είναι τόσο δυνατό».

Η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ανέφερε την ίδια ώρα πως η κατάρριψη έγινε από τις τουρκικές δυνάμεις την ώρα που το αεροσκάφος επιχειρούσε εναντίον ανταρτών «εντός της συριακής επικράτειας».
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Σύμφωνα με τον αξιωματικό που επικαλείται η συριακή τηλεόραση, ο οποίος και χαρακτήρισε «πράξη ωμής επίθεσης» την κατάρριψη, ο πιλότος πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού στρατού στην περιοχή γύρω από το συνοριακό πέρασμα είχαν ενταθεί από την Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...