Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Απεργούν την Τετάρτη οι συμβασιούχοι στο νομό Αττικής

«Καμία μονιμοποίηση» λέει το ΥΠΕΣ

Πανό από την πορεία των συμβασιούχων την Τρίτη στην Αθήνα
Πανό από την πορεία των συμβασιούχων την Τρίτη στην Αθήνα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι του νομού Αττικής, προχωρώντας την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, όπως αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις στους δήμους την Τρίτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την Τρίτη πως δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση στο θέμα των συμβασιούχων στους δήμους κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο.

Η συνάντηση έγινε μετά την πορεία των εργαζομένων συμβασιούχων στην Αθήνα με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Στην πορεία είχαν σημειωθεί και επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Την απόφαση για την απεργία της Τετάρτης έλαβε, μετά από αυτή τη συνάντηση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ σε έκτακτη συνεδρίασή της, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία της κυβέρνησης αλλά και την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους απεργούς και συμβασιούχους στο Κολωνάκι».

Στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σοκ από τον Γιάννο Παπαντωνίου> Ποιους καρφώνει για τα υποβρύχια!...


kourdistoportokali
Την εκτίμηση ότι η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων αποτελεί «μεγάλο σκάνδαλο», που πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος, εξέφρασε μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τρίτη ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου.

«Πολλοί προσπάθησαν να με ... συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις, αλλά όλες κατέρρευσαν» τόνισε και πρόσθεσε: «Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να συνεχίσει να την κάνει, για να αποδοθεί δικαιοσύνη εκεί όπου πρέπει να αποδοθεί. Σε ό,τι με αφορά, λόγω των καίριων θέσεων που είχα στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, υπήρξε μεγάλος πειρασμός από πολλούς να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις πολλές, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δείτε τι έγινε, όμως. Όλες κατέρρευσαν και όσοι το επιχείρησαν, γελοιοποιήθηκαν και εξευτελίστηκαν. Τα παθήματα, λοιπόν, ας γίνουν μαθήματα».

Ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε: «Όσο εκτελείται μια σύμβαση, προφανώς ως το τέλος της σύμβασης το φαγοπότι εξακολουθεί να διαρκεί. Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα και προφανώς πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, και γι’ αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος».

Ερωτηθείς για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως «εφαρμόζοντας αυτό που κάνει δεν θα τα καταφέρει». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν δείχνει τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη και πως «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πλησιάζει όλο και περισσότερο, όσο καθυστερούμε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας πρότεινε «αποτελεσματική και γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις».

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη «να κινηθεί η μικρή και μεσαία επιχείρηση», καθώς και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Ειδικότερα, πρότεινε «να ζητήσουμε από την ΕΕ να αναστείλει την εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των κοινοτικών έργων».

«Τώρα βάζει το 60% η Ευρώπη και το 40% ο ελληνικός προϋπολογισμός. Δεν υπάρχουν, όμως, χρήματα αυτήν την περίοδο. Άρα, αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι μια αναστολή, κατά κάποιο τρόπο, αυτής της τριετούς συμμετοχής και ασφαλώς μετά από πέντε-δέκα χρόνια μπορούμε να τους αποπληρώσουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν είναι αναγκαία η ευρύτερη συναίνεση για την οικονομία, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές.

«Από τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, όταν τους δίνουν 20%-22%. Άρα, είναι φανερό ότι για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις. Κι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα σήμερα, για το ελληνικό πολιτικό σύστημα» κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.


Read more...

Δίωξη ιατρών του ΕΣΥ για το σκάνδαλο «De Puy»


Διευρύνεται η λίστα των γιατρών που κατηγορούνται πως «λαδώνονταν από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών De Puy International για να προωθούν τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας...Τα ονόματα άλλων έξι μεγαλογιατρών αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των ήδη κατηγορουμένων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των υπό κατηγορία γιατρών στους 12. Η εισαγγελέας Εφετών Άννα Ζαίρη που διενεργεί την έρευνα ζητεί, με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διωχθούν για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος άλλοι 4 γιατροί απ’ την Αθήνα και 2 συνάδελφοί τους απ’ τη Θεσσαλονίκη, καθώς σε λογαριασμούς τους βρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν. Οι λογαριασμοί τους ανοίχτηκαν με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας η οποία διενεργείται και έχει ήδη καταλήξει στην απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών. Στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει και 4 στελέχη εταιρειών που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή των χρημάτων που δόθηκαν ως μίζες σε γιατρούς για να «προτιμούν» τα προϊόντα της De Puy International(θυγατρική της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η μίζα κάθε γιατρού έφτανε το 30% της αξίας του ορθοπεδικού είδους που «έσπρωχνε» στην αγορά. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τη Βρετανία όταν απ’ τον εσωτερικό έλεγχο στην De Puy βρέθηκε εσωτερικό έγγραφο προερχόμενο απ’ την Ελλάδα με τον οποίο ζητούνταν υπέρογκα ποσά για «προμήθειες» ελλήνων γιατρών σε κρατικά νοσοκομεία που προωθούσαν τα προϊόντα της. Η έρευνα ξεκίνησε στη χώρα μας πριν από δύο περίπου χρόνια και κατά τη διάρκειά της η ΥΠΕΕ μπήκε σε δεκάδες ιατρεία και γραφεία στελεχών νοσοκομείων, κατέσχεσε ηλεκτρονικού υπολογιστές και συνταγολόγια, ενώ άνοιξε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 35 μεγαλογιατρών zougla.gr


Read more...

Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν...


Χαμένη 4ετία το 2000-2004, με πρωθυπουργό το Σημίτη...
Οδοστρωτήρας. Θα 'χουμε πάλι να λέμε. Τα 'χωσε σε όλους. Και δεν ξέχασε τον παλιό σύντροφό του, Κώστα Σημίτη. "Το 2000-2004, ήταν μια χαμένη 4ετία. Ο Σημίτης θα πρέπει να...

μιλήσει κάποτε γι' αυτό. Και κυρίως, γιατί δεν προχώρησε στις αλλαγές, τις οποίες ο ίδιος είχε χαράξει" .
Αλλά, το σλόγκαν που έγραψε στην εκπομπή της ΝΕΤ, ήταν το "λεφτά δεν υπάρχουν" .
Τα 'χωσε πάλι στους κοπρίτες και τους Νεοέλληνες που μέσα σ' αυτή την κρίση λένε "άντε να τελειώσουμε με το έλλειμμα και να ξαναρχίσουμε τα ίδια. Δηλαδή, να ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα μπορούμε να έχουμε" .
Πάντως, οι δημοσιογράφοι Γ. Καπόπουλος (παρουσιαστής) και Πάσχος Μανδραβέλης και Τάσος Παππάς (καλεσμένοι) απέφυγαν γενικά να τον κοντράρουν, ενώ στο σημείο που τα 'χωσε στο Σημίτη, το προσπέρασαν χωρίς να του κάνουν ούτε μία ερώτηση...


Read more...

Περίεργη επίσκεψη του “τσάρου” στο σπίτι του Aμερικανού Πρέσβη


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις 2 η ώρα το μεσημέρι επισκέφθηκε τον αμερικανό Πρέσβη στο σπίτι του. Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από 40 λεπτά, κατά συνέπεια δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι επρόκειτο περί γεύματος.

Είναι όμως πάρα πολύ περίεργο αυτές τις ώρες και μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζόρτζ Σόρος τη Δευτέρα να καλείται και να πηγαίνει στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Γιατί ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν επισκέφθηκε ως είθισται τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών;

Ποιό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και τί συζήτησαν οι δύο πολιτικοί παράγοντες;

Θα μας απαντήσει ποτέ ο κ। Παπακωνσταντίνου για τη συνάντηση αυτή;

newpost.gr/

Read more...

Λοβέρδος: Σοβαροί κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία από τη λαθρομετανάστευση


eurokinissi. eurokinissi.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Δημόσια Υγεία η παράνομη μετανάστευση -αφού, όπως επισήμανε, μεταξύ των παράνομων μεταναστών είναι αρκετά διαδεδομένες ασθένειες όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα, η ελονοσία και το AIDS- προειδοποίησε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε σημερινές δηλώσεις του στη Βουδαπέστη, όπου συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ουγγρικής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Λοβέρδος, περιγράφοντας το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανέφερε ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται αυξανόμενα κύματα παράνομης μετανάστευσης και οι άνθρωποι αυτοί, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από χώρες με πολιτικές συγκρούσεις και κοινωνικές και εθνικές εξεγέρσεις, ζητούν πολιτικό άσυλο. Δίχως έγγραφα δηλώνουν πως προέρχονται από τη Σομαλία, τη Παλαιστίνη και, τελευταία, από τη Λιβύη και είναι βέβαιο πως η κρίση αυτή θα επιδεινωθεί, λόγω των γεγονότων της Βόρειας Αφρικής.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας , το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τα χαρακτηριστικά της μαζικής κίνησης ανθρώπων προς τις χώρες της ΕΕ διαμέσου των χωρών που συνθέτουν τα σύνορά τους και κυρίως σήμερα διαμέσου της Ελλάδας και η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, αφού μεταξύ των παράνομων μεταναστών είναι αρκετά διαδεδομένες ασθένειες όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα, η ελονοσία και το AIDS.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος απέστειλε προ ημερών επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων καθώς και το ευρωπαϊκό τμήμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ενημερώνοντας τους και καλώντας τους να παρέχουν στην Ελλάδα τη συνδρομή τους και πράγματι και οι δύο οργανισμοί αυτοί ανταποκρίθηκαν αμέσως και σήμερα απεσταλμένοι τους βρίσκονται στην Ελλάδα (στον Έβρο) εξετάζοντας τα πράγματα επί τόπου.

Ο ίδιος, όπως είπε, θέτει αυτό το θέμα σήμερα, προκειμένου να ζητήσει τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και, στην κατεύθυνση αυτή, ζητά να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προστασίας της Υγείας από το φαινόμενο των ασθενειών που προκαλούν τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, ενώ συγχρόνως χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Ιταλίας να διοργανώσει στη Ρώμη διάσκεψη την επόμενη εβδομάδα και ο ίδιος ζητά από όλους τους ομολόγους του να τη στηρίξουν।

newpost.gr

Read more...

«Χτυποκάρδια» στα θρανία...

Στις 12 Μαΐου ξεκινούν οι Πανελλαδικές


http://img.protothema.gr/F537D68A0215C83F58499B547064DE6F.jpg
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 12 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: 92.259 για τις εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 1.068 για τα εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β’), 22.010 για τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) και 1.133 για τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ομάδα Α’).

Δίνοντας στη δημοσιότητα το πρόγραμμα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε επίσης και τα στοιχεία για την ημερομηνία λήξης των μαθημάτων και την περίοδο των ενδοσχολικών εξετάσεων ΓΕΛ (Γενικά Λύκεια) και ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια).

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για όλα τα μαθήματα εκτός των Αγγλικών, των Ισπανικών και των Ιταλικών, για τα οποία πρέπει να προσέλθουν μέχρι τις 16:30.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

- των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας, είναι τρεις (3) ώρες,
- των σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελληνίων εξετάσεων της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ανακοινωθεί αργότερα.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για τη Γ' τάξη των ημερήσιων και τη Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν στις 27-5-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ομάδα Α' και Β') σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν στις 2-6-2011 και θα διενεργηθούν με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται από την Τετάρτη 8-6-2011 μέχρι και την Τετάρτη 22-6-2011.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών πανελληνίων εξετάσεων εδώ

Read more...

Στην ολομέλεια της Βουλής το σκάνδαλο «Siemens»

Υπογραφές από 84 βουλευτές


http://img.protothema.gr/8383127DF52FDAFAB48AEFE8C18E29B6.jpg
Κατατέθηκε η πρόταση, την οποία υπογράφουν 84 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τον πρόεδρο της Βουλής κ Φίλιππο Πετσάλνικο, σύμφωνα με την οποία ζητείται να έρθει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ερευνούσε το σκάνδαλο «Siemens» στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση. Με τον τρόπο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα –κατά πάσα πιθανότητα- θα έρθει το πόρισμα στην ολομέλεια και θα απομένει νέα πρόταση, αυτή τη φορά από 30 βουλευτές, οι οποίοι θα ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω έρευνα του σκανδάλου. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η σύσταση προανακριτικής είναι θέμα χρόνου.


Read more...

Έλλειμμα 1% το 2015 ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος

«Αξιοποίηση ναι, γενικό πωλητήριο όχι»

Στόχος της κυβέρνησης είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όχι γενικό πωλητήριο» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Στόχος της κυβέρνησης είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όχι γενικό πωλητήριο» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου
Αθήνα
Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «να φέρει το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι «η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, όχι γενικό πωλητήριο» απάντησε ο υπουργός στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ενώ υπερασπίστηκε το νέο πακέτο εγγυήσεων για το τραπεζικό σύστημα.

Μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο υπουργός ανέφερε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το «μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης» και τις προβλέψεις για «νέα αντιλαϊκά μέτρα», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είμαστε σε περίοδο, όπου περισσεύει η εύκολη κριτική και οι ανέξοδες κορώνες, ενώ αυτό που λείπει είναι η ανάγκη μίας συγκροτημένης στήριξης της εθνικής προσπάθειας».

«Άκουσα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας κραδαίνει τα νέα μέτρα και εισηγητές άλλων κομμάτων να επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες με αθροίσεις αριθμών άσχετων μεταξύ τους και δυσθεώρητα νούμερα, θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε πως είναι όλα αυτά κακά για τον πολίτη. Όσοι πιστεύουν όμως, πως θα ψηφοθηρήσουν με υποτιθέμενα νέα μέτρα που θα πέσουν πάνω στους πολίτες, κάνουν λάθος» ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με τις επικρίσεις των κομμάτων της Αριστεράς για επέκταση κατά 30 δισ. ευρώ των εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα, ο κος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012».

«Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας» υποστήριξε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκει ανοιχτές τις αγορές ανοιχτές, εξαιτίας του Δημοσίου».

«Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να το στηρίξει, για να μπορέσει να στηρίξει κι αυτό την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αντιμέτωπος με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης βρέθηκε την Τρίτη και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου δίμηνου στην Επιτροπή Ελέγχου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού έχει ήδη εκτροχιαστεί και πως η κυβέρνηση προβαίνει σε «δημιουργική λογιστική», ετοιμάζοντας νέα μέτρα για είσπραξη πλέον των 4 δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός ανέφερε πως «το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού είναι κατά 55 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από τις προβλέψεις σε μηνιαία βάση» και πως «όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει διαφορετικό μείγμα πολιτικής κοροϊδεύουν τους πολίτες».

Ο Φ.Σαχινίδης παραδέχθηκε, πάντως, πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3%, αποδίδοντας την αύξηση στη διάθεση 351 εκατ. ευρώ για εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων, ενώ και τα καθαρά έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 860 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το στόχο του διμήνου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Ξεφτιλίζουν την Ελλάδα διεθνώς»







real.gr

«Συνομωσία» πίσω από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας βλέπει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης είπε ότι οι κυβερνώντες «ξεφτιλίζουν διεθνώς την Ελλάδα» και αναφέρθηκε εμμέσως στις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου.

«Λένε ότι είμαστε κοπρίτες» είπε και κάλεσε τον λαό σε αντίσταση σημειώνοντας: «Να μας λένε τεμπέληδες και ανίκανους. Eμάς; Να λένε ότι τα φάγαμε όλοι μαζί;»

Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για «συνομωσία προκειμένου να μας διώξουν από τη γη μας. Θέλουν να μας εξαφανίσουν σαν λαό για να πάρουν τον ορυκτό μας πλούτο».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «Xρειάζεται ειρηνική επανάσταση από το λαό» και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση είναι τυπικά εκλεγμένη και κυβερνά με 20% καθώς υπάρχει ασυμφωνία με το λαό".

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε τα τηλεοπτικά κανάλια ότι δεν προβάλουν τις θέσεις της κίνησης πολιτών «Σπίθα» και επεσήμανε: «Η σιωπή που έχω γύρω μου είναι ό,τι πιο απεχθές έχω νιώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ιδρύσει το δικό του κόμμα απάντησε: «Αν έκανα κόμμα θα το ονόμαζα Πατρίδα».

Επίσης, μιλώντας στον ANT1 επιτέθηκε στο κυβερνόν κόμμα σημειώνοντας: «Έχουν καταλάβει οι βουλευτές τι ψήφισαν; Ο Παπακωνσταντίνου έχει συνείδηση για τις ιστορικές ευθύνες του; Έχουν συναίσθηση τι κάνουν αυτή τη στιγμή; Αυτοί που δήθεν κυβερνούν με ξένα κόλυβα, αυτοί θα μετανιώσουν σκληρά για αυτό που έκαναν»

Read more...

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Στις 12 Μαΐου θα ξεκινήσουν πιθανότατα φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή είναι η ημερομηνία στην οποία αναμένεται ότι θα καταλήξει το υπουργείο Παιδείας και θα την ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες...


Φέτος, μάλιστα, εξετάζεται για πρώτη φορά και το ενδεχόμενο μείωσης του εξεταστικού χρόνου, ώστε να μην διαρκεί η συνολική διαδικασία σχεδόν δυο μήνες (οι πανελλαδικές ξεκινούν συνήθως Μάιο και όλες οι κατηγορίες των υποψηφίων ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους αρχές Ιουλίου).

Όπως κάθε χρόνο, οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων θα ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου και οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν έβαλαν την Τρίτη τις τελικές υπογραφές στη συμφωνία απευθείας προμήθειας φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τους Τούρκους μεσάζοντες.
Μέχρι σήμερα η η Ελλάδα αγόραζε τις εν λόγω ποσότητες μέσω Τουρκίας...

To Aζερμπαϊτζάν, που έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές προκειμένου να απεξαρτηθεί από μεσάζοντες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία.
Οι ποσότητες αερίου που αφορά η συμφωνία δεν διευκρινίστηκαν. Αζέροι επίσημοι πάντως δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύουν να πωλούν 0,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα.
«Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ελλάδας» δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της αζέρικης κρατικής εταιρείας SOCAR και της ΔΕΠΑ.
«Το έγγραφο αυτό [...] θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Αζέρος πρόεδρος.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσουν οι απευθείας προμήθειες αερίου, ενώ δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας.
Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 26,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το 2010, αυξημένα κατά 11,2% σε σχέση με το 2009. Για φέτος σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής στα 28 δισ. κυβικά μέτρα.
Τα συνολικά αποθέματα της χώρας εκτιμώνται στα 3-5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Μεγάλο μέρος αυτών βρίσκονται στο νέο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ και η ΔΕΠΑ αποτελεί εταίρο σε κοινοπραξία που φιλοδοξεί να μεταφέρει μεγάλο μέρος των ποσοτήτων από το κοίτασμα αυτό στην Ευρώπη.
Read more...

ΣΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αρχίζει η καταγραφή της κτηματικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των κτιρίων, που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ ετοιμάζεται και νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της αργούσας κτηματικής
περιουσίας αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Κ. Σκανδαλίδης...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χωραφιών.
Έτσι, αγροτεμάχια μικρότερα των 10 στρεμμάτων (μόνο στην κεντρική Μακεδονία ξεπερνούν τις 5.500) θα δοθούν σε
αγρότες για εκμετάλλευση με συμβολικό ενοίκιο. Αγροτεμάχια πάνω από 10 στρέμματα θα ενοικιασθούν για πολλές χρήσεις.
Προτεραιότητα θα έχουν ενεργειακές καλλιέργειες και θα διατεθούν σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς, ενώ θα υπάρξει και αξιοποίηση για οικιστική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.
Αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος της περιουσίας που ελέγχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εκτάσεις ανέρχονται στα 2 με 3 εκατ.στρέμματα.
Μόνο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί εκτάσεις 640.000 στρεμμάτων.
Όσον αφορά το βαμβάκι, ο κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι σύντομα θα δοθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ.ευρώ σε 3.200 περίπου αγρότες που ζημιώθηκαν από πλημμύρες και το πράσινο σκουλήκι. Εκτιμάται ότι η αποζημίωση θα ανέλθει σε 25 ευρώ το στρέμμα.
Από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ προκύπτει ότι 9284 βαμβακοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση γιατί φέτος είχαν μεγαλύτερη παραγωγή από πέρσι, ενώ άλλοι 8846 βαμβακοπαραγωγοί είχαν ζημιά μικρότερη του 20% της παραγωγής.

Read more...

ΜΕΤΡΑ 22 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΩΣ ΤΟ ΜΑΙΟ

Προτάσεις μέτρων 22 δισ. ευρώ, έως και το 2015 κοινοποίησε στο κλιμάκιο της τρόϊκας στο υπουργείο Οικονομικών. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα παραδώσουν στην τρόικα τους άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος αλλά και τα μέτρα από τα οποία θα προέλθουν τα 22 δισ. ευρώ...

Το ύψος των μέτρων αφορά σε 19 δισ. ευρώ ή στο 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014 και σε 3 δισ. ευρώ, ή στο 1% του ΑΕΠ το 2015. Συνυπολογιζομένων και των εκτάκτων μέτρων που θα ληφθούν εντός του τρέχοντος έτους για κάλυψη των αποκλίσεων και τα οποία είχαν υπολογιστεί σε 1,74 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τον Μάιο, θα υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι λόγω των αποκλίσεων που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2010 και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών και θεσμικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για την τοποθέτηση ποσοτικών στόχων υψηλότερων των αναγκαίων, ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενη απόκλιση.
Ο τακτικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, από τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του Μαΐου, που μόνο για τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων ομολόγων και εντόκων φτάνουν σε 11 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αφορούν κατά τα 2/3 στις δαπάνες και το 1/3 τα έσοδα, τα οποία θα έχουν κοινωνικό κόστος.
Το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί κατ' αρχήν από την τρόικα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ανακοινωθεί επισήμως. Θα ακολουθήσει «διαβούλευση» και εντός του Μαΐου θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλέσει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τη διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή, που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, παρά την έγκριση της τρόικας.
Τα μέτρα που που προβλέπει η έκθεση του ΔNT
- Kατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 6.897 ευρώ για τον άγαμο και 14.485 για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά και για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία.
- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
- Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποδώσουν περίπου 4,3 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλαχιστον1 δισ. ευρώ, ευρώ το χρόνο.
- Στις ΔΕΚΟ έρχεται νέος γύρος περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση μισθών και μείωση του προσωπικού.
- Μείωση των επενδυτικών δαπανών του ΠΔΕ.
- Μείωση των αμυντικών δαπανών.
Με αποφασιστηκότητα στυο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής
Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, που διοργανώνεται στην Αθήνα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «σε σειρήνες καταστροφολογίας» που δεν ερμηνεύουν σωστά και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα, επισήμανε ο υπουργός.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την όλη προσπάθεια που γίνεται με έναν μαραθώνιο που δεν είναι «σπριντ». Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας, τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για μια επώδυνη προσπάθεια και θυσίες ακόμα και από ανθρώπους που δεν έφταιξαν। Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
fimotro.

Read more...

Την... παραίτηση Καμίνη ζητάει ο Κακλαμάνης!


Την παραίτηση του δημάρχου Αθηναίων, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ζήτησε -εμμέσως πλην σαφώς- ο προκάτοχός του, Νικήτας Κακλαμάνης..."Όταν ένας δήμαρχος, όπως ο κ. Γιώργος Καμίνης, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Δήμου και της πόλης του, όταν δεν μπορεί, λόγω αλαζονείας, να διαχειρισθεί κρίσεις, όπως των συμβασιούχων ή του μεγάρου 'Υπατία', τότε για αυτόν υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Ελπίζω ότι τον ξέρει και ουδείς χρειάζεται, να του τον υποδείξει", υποστήριξε ο τέως δήμαρχος.


Read more...

Οι Γιάνκηδες θέλουν να μας σώσουν...



Το 'πε ο θείος Σκρουτζ...
Του Γιώργου Παπαχρήστου
Τις προοπτικές της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία συζήτησε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχε χθες το µεσηµέρι στο γραφείο του µε τον ... µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Στη συνάντηση, για την οποία δεν υπήρξαν λεπτοµέρειες, έγινε γνωστό από έγκυρες πηγές ότι συζητήθηκαν ακόµη πτυχές της κρίσης στην ευρωζώνη, η θέση της Ελλάδας µέσα σε αυτήν, καθώς και οι πιθανότητες που έχει η χώρα µας να τα καταφέρει. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Τζ. Σόρος εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα µπορεί να βγει από την κρίση, αλλά, όπως τόνισε, θα πρέπει να έχει σταθερή βοήθεια από την Ευρώπη και η ίδια να µην παρεκκλίνει από το µεταρρυθµιστικό της πρόγραµµα που εφαρµόζει εδώ και περίπου έναν χρόνο. Φέρεται επίσης να είπε αναφορικά µε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για µετά το 2013 αναφορικά µε τον µόνιµο µηχανισµό στήριξης δηµιουργούν σηµαντικό κενό από τώρα για τα επόµενα δύο χρόνια.

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. Στη συνάντηση Παπανδρέου - Σόρος, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν συζητήθηκε θέµα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι πηγές που προαναφέρθηκαν.

Ο κ. Σόρος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκληµένος οµάδας επιχειρηµατιών, προς τους οποίους µίλησε προχθές το βράδυ σε κλειστό δείπνο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξέφρασε και πάλι την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα µπορεί να τα καταφέρει και ανέφερε ότι την προσπάθεια που κάνει η χώρα τη στηρίζει, εκτός από τους Ευρωπαίους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ειδικά ο Πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα.

Στις Ηνωµένες Πολιτείες υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίµα για την Ελλάδα, υποστήριξε ο ουγγρικής καταγωγής µεγαλοεπενδυτής και έφερε ως παράδειγµα το γεγονός ότι ο κ. Οµπάµα έστειλε τον υπουργό του των Οικονοµικών, Τίµοθι Γκάιτνερ, ειδικό απεσταλµένο στο Βερολίνο, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Νοεµβρίου, προκειµένου να πιέσει την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για να άρει τις αντιρρήσεις της και να δοθούν στην Ελλάδα η επιµήκυνση στην αποπληρωµή του δανείου και η µείωση του επιτοκίου κατά µία ποσοστιαία µονάδα.

Κατά τον κ. Σόρος, «η Αµερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να στηρίξει τόσο την Ελλά δα. Η γνώµη µου είναι ότι η διοίκηση Οµπάµα θέλει να σωθεί η Ελλάδα», ενώ για τη στάση της Ευρώπης φέρεται να είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να σωθεί και θα τη σώσουν οι Ευρωπαίοι. Αρκεί να δείξει η χώρα ότι µπορεί να κάνει τις µεταρρυθµίσεις που χρειάζονται για να σωθεί. Η Ευρώπη θα είναι κοντά στην Ελλάδα, αρκεί να πείσει πραγµατικά ότι µπορεί να αλλάξει. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θέλει να τη σώσει».

Ο Τζορτζ Σόροςκατηγόρησε πάντως τη Γερµανία καιανεπτυγµένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ότι «συµπεριφέρονται µε µια αλαζονεία που δείχνει άγνοια της ιστορίας και µη αντίληψη των προβληµάτων», εξέφρασε µε θέρµη τη στήριξή του στις ασθενέστερες χώρες που παλεύουν να σωθούν και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία, και όχι κλαµπ πλούσιων χωρών».
tanea


Read more...

Τσοβόλας:«με μείωση μισθών και συντάξεων των 650-1000€ ΔΕΝ μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος»

«Και η ΝΔ πριν έχει μεγάλη ευθύνη που κυβέρνησε επί 5,5 χρόνια, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει από την ευθύνη και τη σημερινή κυβέρνηση η οποία σε αντίθεση με ό,τι έλεγε προεκλογικά που γνώριζε και πόσο είναι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, στον ελληνικό λαό έλεγε πράγματα τελείως διαφορετικά».

Τάδε έφη ο πρώην υπουργός του Ανδρέα Παπανδρέου Δημήτρης Τσοβόλας.

Αν και δικηγόρος είχε θητεύσει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών γι’ αυτό και οι κρίσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία.

«Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μόνο με αύξηση φόρων και με μείωση μισθών και συντάξεων, συντάξεων των 650 ευρώ ή 800 ή 1000 μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος

Αυτά είναι ούτε για τριτοκοσμικές χώρες της εποχής πριν 50 χρόνια δεν ίσχυαν» ξεκαθάρισε ο πρώην αρχηγός του ΔΗΚΚΙ.

parapolitika.gr

papaioannou.


Read more...

Ποιοι έφεραν την Ελλάδα στο τέλμα

Η «βόμβα» σκάει την Πέμπτη. Και θα είναι μια δημοσιογραφική «βόμβα» μεγατόνων, από αυτές που μόνο το newsbomb ξέρει να ρίχνει.

Τα θύματά της δεν θα είναι άμαχοι. Το αντίθετο. Θα πληρώσουν όλοι αυτοί που έφεραν την Ελλάδα μας στο σημερινό της χάλι. Αυτοί που, ελέγχοντας το σύστημα, τοποθετώντας «δικούς τους» ανθρώπους στις θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής, κλέβοντας τα λεφτά της κρατικής διαφήμισης, τσεπώνοντας μίζες, στην ουσία έβαλαν το χέρι στο πορτοφόλι του μικροσυνταξιούχου και του έφαγαν την ήδη εξαθλιωμένη σύνταξη. Έβαλαν το λιπαρό τους δάχτυλο στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου υπαλλήλου και του είπαν να ξεχάσει τον 13ο και 14ο μισθό, να υποστεί και αλλεπάλληλες μειώσεις γιατί ο κρατικός κορβανάς τους ανήκει –κάτι σαν τ’ αμπελοχώραφα του παππού τους. Είπαν στον μεροκαματιάρη ότι πρέπει να πληρώσει κι άλλους φόρους, πρέπει να του κοστίζουν ακριβότερα τα είδη πρώτης ανάγκης, αφού οι ίδιοι δεν άφησαν φράγκο στα κρατικά ταμεία. Και, ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα, στέρησαν από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ποιοι είναι;
Μεγαλοδιαφημιστές
Μεγαλοπολιτικοί
Λαμπεροί διευθύνοντες σύμβουλοι
Εταιρείες headhunters.

Αυτοί, ναι. Αυτοί, θα ματώσουν από τη βόμβα που σκάει την Πέμπτη στο newsbomb. Στη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο «διαφημιστική αγορά» θα διαβάσετε συγκεκριμένα ονόματα, συγκεκριμένα σκάνδαλα. Όπως μόνο το newsbomb έχει τα κότσια να τα γράφει.

Κι από κει και πέρα, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη। Διότι οι αποκαλύψεις που έρχονται θα συγκλονίσουν την ελληνική κοινωνία. Από την Πέμπτη, όποιος συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.

newsbomb.gr
Read more...

«Ψάξτε τον Άκη» για τα υποβρύχια!

Στη Βουλή οι δικογραφίες από τον εισαγγελέα


http://img.protothema.gr/12F1D9EB177D9A2C9D0BC4BF17E3384A.jpg
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κατσιρώδη, οι δύο δικογραφίες που αφορούν στην υπόθεση αγοράς υποβρυχίων, για την οποία είχε διενεργηθεί εκτεταμένη δικαστική έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβίβαση των δύο δικογραφιών έγινε, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και μελών της τότε κυβέρνησης, που αποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων 214, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τριών υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών» και υπέγραψαν τα συμβόλαια για αντισταθμιστικά οφέλη.

Σχετικά με τη δεύτερη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή, αυτή αφορά τυχόν ευθύνες μελών των υπολοίπων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), που ασχολήθηκαν με την υλοποίηση και την εκτέλεση των αρχικών συμβάσεων.

Read more...

Σφυροκόπημα της οικονομικής πολιτικής στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ

Β. Παπανδρέου: «Γιώργο άλλαξε πολιτική»


http://img.protothema.gr/62A67098BEB116AC6D90CC1EA09DBB0F.jpg
Μέσα σε έντονο κλίμα δυσαρέσκειας πραγματοποιείται το ΚΤΕ Οικονομικών με τους βουλευτές να επικρίνουν ανοιχτά την οικονομική πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια της κυρίας Βάσως Παπανδρέου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ο δεύτερος ολοκλήρωσε την ενημέρωση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και για τις εγγυήσεις ύψος 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, που του είπε «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής. Όλο λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και στο τέλος τα παίρνουμε».

O υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι “αναλόγως τι εννοούμε νέα μέτρα. Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά τοπικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις”.
Σύμφωνα, πάντως, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η φράση της κυρίας Παπανδρέου «εκφράζει την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».
“Θα πάμε σε αναδιάρθρωση σε δύο χρόνια…”
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η κα Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε ότι “είναι πιθανό το 2013 να πάμε σε αναδιάρθρωση” με τον υπουργό Οικονομικών να αντιτείνει ότι “δεν θα χρειαστεί”.

Ωστόσο και άλλοι βουλευτές εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την οικονομική πολιτική.

Η κα. Σοφία Γιαννακά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “νιώθω πως θέλω να στηρίξω την κυβέρνηση αλλά είμαστε ανακόλουθοι ως προς τις δεσμεύσεις μας”.

Η δε κα. Νάντια Γιαννακοπουλου, απευθυνόμενη προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήταν ιδιαίτερα αποδοκιμαστική: “Δεν με έχετε πείσει, ως αντιπολίτευση είχαμε ανέβει στα κεραμίδια για τα 28 δισ. προς τις τράπεζες, τώρα κάνουμε τα ίδια!”

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι “χρειαζόμαστε ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες”…
Read more...

Επεισόδια και δακρυγόνα στο Κολωνάκι

Εκτονώθηκε η ένταση λίγο μετά το μεσημέρι


http://img.protothema.gr/5AB050196BE05E65AD5676A6456AD26F.jpg
Ένταση και επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν λίγο πριν τις 14:00, στην οδό Κουμπάρη, στο Κολωνάκι, μεταξύ διαδηλωτών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και αστυνομικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε σοβαρά ένας διαδηλωτής στο κεφάλι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι διαδηλωτές, πραγματοποιούσαν πορεία στο Σύνταγμα με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν τους επετράπη η διέλευση στο ύψος της Βουλής. Για τον λόγο αυτό, οι διαμαρτυρόμενοι κινήθηκαν τρέχοντας από τις οδούς Πανεπιστημίου, Κριεζώτου, Ακαδημίας και Κανάρη, προκειμένου να προσεγγίσουν το κτίριο του υπουργείου από την πίσω πλευρά.

Στην οδό Κουμπάρη, όμως, υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον φραγμό. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν, αλλά τελικά οι διαδηλωτές βγήκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας και έφτασαν μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μέλη επιτροπής τους συναντήθηκαν με τον υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

Περί τις 14:30 οι διαδηλωτές διαλύθηκαν χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια.

Read more...

Έτοιμοι οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αττικής

Αναρτώνται στις αρμόδιες υπηρεσίες και το Ίντερνετ


Η Πεντέλη είναι ανάμεσα στις περιοχές για τις οποίες αναρτώνται σήμερα οι νέοι δασικοί χάρτες.
tanea.gr
Αναρτώνται αύριο στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Ίντερνετ οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης.

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η πρώτη φορά που αναρτώνται δασικοί χάρτες, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι δάσος και να ξέρουν πού μπορούν να χτίσουν χωρίς προβλήματα.

Επιπλέον, θα αποφεύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς θα μπορούν να βλέπουν άμεσα ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται δασικές.

«Οι χάρτες είναι ένα εργαλείο που θα σταματήσει τις ασάφειες, την ταλαιπωρία των πολιτών και τις διάφορες "συναλλαγές" με τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Η καταγραφή ξεκινά από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που, όπως αναφέρθηκε, ήταν και ο πλέον δύσκολος στόχος.

«Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού», σημείωσε η υπουργός.

«Γνωρίζω καλά ότι οι μεγάλες τομές φαίνεται να αδικούν κάποιους ανθρώπους. Και συνήθως προκαλούν αντιδράσεις. Μπορεί πράγματι κάποιοι να αδικούνται. Ακριβώς γι' αυτό δώσαμε προτεραιότητα και στην ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμού στον οποίο μπορούν να καταφύγουν όσοι αισθάνονται ότι αδικούνται», συμπλήρωσε η κ. Μπιρμπίλη.

Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που αναρτώνται οι χάρτες θα γίνει μέσα από έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, από το Διαδίκτυο, καθώς και από τηλεφωνικό κέντρο.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αντιδράσεις», η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «τις σεβόμαστε και δημιουργήσαμε μηχανισμό υποβολής ενστάσεων απ' όσους νομίζουν ότι αδικούνται. Οι ενστάσεις αυτές θα κριθούν από ανεξάρτητο μηχανισμό και το αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι απολύτως σεβαστό».

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, οι χάρτες είναι το αποτελέσμα διαβούλευσης 15 μηνών, κατά την οποία υπήρξαν πολλά εμπόδια.

Οι επόμενες περιοχές που αποτελούν προτεραιότητα είναι η Κηφισιά, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Φυλή.

Η ανάρτηση των χαρτών και η διαδικασία ενστάσεων


Οι δασικοί χάρτες είναι αναρτημένοι στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (Αγ. Ιωάννου 65 Αγ. Παρασκευή - 2106395280), στο Δασαρχείο Πεντέλης (για Πεντέλη και Νέα Πεντέλη), στο Δασαρχείο Καπανδριτίου (για Μαραθώνα), στα δημοτικά και τοπικά δημοτικά ή διαμερισματικά καταστήματα των περιοχών, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ και της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις εντός 45 ημερών από την ανάρτηση ή εντός 65 ημερών εάν ο ενδιαφερόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού.

Οι ενστάσεις αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα των εκτάσεων.

Οι αντιρρήσεις μπορεί να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω της Κτηματολόγιο ΑΕ και αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο Γραφείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών της εταιρείας, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου.


Read more...

Αποδοκιμάστηκε η Κατσέλη στην Τρίπολη


Με αποδοκιμασίες για την οικονομική πολιτική, υποδέχθηκαν τη Λούκα Κατσέλη στην Τρίπολη.

Το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας είχε διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας εν όψει της επίσκεψης της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη στην Τρίπολη.

Το ΕΚΑ που διαμαρτύρεται για τις επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά, τα οικονομικά και τα ασφαλιστικά, σε ανακοίνωσή του σημειώνει, ότι, «η δραματική αύξηση της ανεργίας, δεν αντιμετωπίζεται με τις ασπιρίνες των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας».

Σχόλιο: Δεν φτάνει να δηλώνεις αγωνιζόμενος αντιρρησίας και σοσιαλιστής. Χρειάζεται και να πράττεις τα ανάλογα και αν δεν μπορείς τουλάχιστον να μην συμμετέχεις


Read more...

Ψάχνουν "λαγό" για υψηλούς προσκεκλημένους...



Εισβολή ελεγκτών από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς το κλιμάκιο της Τρόικα που κατέφτασε στην Αθήνα "πιάνει δουλειά" με σκοπό να προετοιμάσει την έλευση των υψηλών απεσταλμένων (Σερβάας Ντερούζ, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ), των οποίων η άφιξη που προγραμματιζόταν για την Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε, καθώς τότε ο... πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Πολωνία και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στο άτυπο Γιούρογκρουπ και Εκοφίν στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που θα έχουν το προσεχές δεκαήμερο με τα συναρμόδια υπουργεία, τα θέματα που θα θέσουν πρώτα-πρώτα οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα είναι:

- το κρυφό έλλειμμα των φορέων γενικής κυβέρνησης κατά το 2010: το υπουργείο οικονομικών δυσκολεύεται να συλλέξει ακόμα τα στοιχεία των κρατικών φορέων και οργανισμών και δεν έχουν καταγραφεί ακόμα τα οικονομικά αποτελέσματα τουλάχιστον 300 εξ αυτών. Στη βάση αυτή, τίθεται σε αμφισβήτηση ακόμα και το ύψος του ελλείμματος για το 2010 (10,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με πληροφορίες) το οποίο θα ανακοινώσει η Eurostat στις 26 Απριλίου. Ήδη δηλαδή μπαίνουν οι πρώτοι "αστερίσκοι", που ίσως οδηγήσουν αργότερα και σε νέα αναθεώρηση του… αναθεωρημένου ελλείμματος του 2010.

- το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων: το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τους παρουσιάσει τα επόμενα βήματα, πέραν από τις προσλήψεις συμβούλων, αλλά και αναλυτική λίστα ή τουλάχιστον τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρείται να βγει "λαγός από το καπέλο" έως την ερχόμενη εβδομάδα, για να συνδυαστεί με την έλευση στην Αθήνα υψηλών επισκεπτών από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη (Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενδεχομένως και Όλι Ρεν ή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο).

- η πρόοδος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητος των ασφαλιστικών ταμείων.

- οι αλλαγές στα κλειστά επαγγέλματα και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα δώσουν "σάρκα και οστά" στο νόμο-κέλυφος για άνοιγμά τους στον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά.

- το σχέδιο των αλλαγών στο δημόσιο και της ΔΕΚΟ, καθώς και νέο μισθολόγιο.

- τα πρόσθετα μέτρα λιτότητος της περιόδου έως το 2014, αλλά και τα πρόσθετα έκτακτα που –όπως όλα δείχνουν- θα κληθεί τελικώς να λάβει η κυβέρνηση.

Ντομινίκ Στρος Καν: Το ΔΝΤ δεν πιέζει για αναδιάρθρωση χρέους

Σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ο Ντομινίκ Στρος Καν διέψευσε χθες ότι το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους: «Θέλω να το διαψεύσω αυτό. Στηρίζουμε απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση στη στάση της ότι θέλει να μην αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας μας, μαζί με το δημόσιο χρέος, είναι η ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας ότι τυχόν αναδιάρθρωση δεν θα έδινε καμία λύση σε αυτό: «Σε μία οποιαδήποτε άλλη τυπική περίπτωση, το ΔΝΤ θα είχε ως πρόταση την αναδιάρθρωση του χρέους και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Η Ελλάδα όμως δεν έχει αυτά τα εργαλεία, καθώς δεν έχει το δικό της νόμισμα για να προβεί σε υποτίμηση και επίσης μία αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Επίσης υπογράμμισε ότι το μνημόνιο «στόχο έχει να θέσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο όσο το δυνατόν συντομότερο χωρίς να υπάρξει ανάγκη για κανενός είδους πτώχευση».
protothema


Read more...

Νέο ωράριο σε οκτώ υπηρεσίες...



Δύο απογεύματα την εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα και την Τετάρτη, και μέχρι τις 8.00 μ.μ. με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή θα λειτουργούν από τον Οκτώβριο συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών (πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, υπηρεσίες δήμων κ.τ.λ.), σύμφωνα με ...σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και θα οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα αποτελέσει τον βασικό κανόνα απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνοδευτεί με την επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης.
Νέο ωράριο σε οκτώ υπηρεσίες

Η επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο (40 ώρες δουλειά την εβδομάδα), η οποία έρχεται να αντικαταστήσει το καθεστώς των 37,5 ωρών εργασίας που καθιερώθηκε στο Δημόσιο τον Μάιο του 1981, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχει τριπλό στόχο:
* Την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ωράριο που ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα είναι 7.30 π.μ. ώρα προσέλευσης και 3.00 μ.μ. ώρα αποχώρησης. Η ώρα αποχώρησης θα αυξηθεί κατά 30 λεπτά (3.30 μ.μ.). Σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια τα οποία θα εξισωθούν. Για παράδειγμα, σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ισχύουν οι 7,5 ώρες εργασίας ημερησίως, έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται 8ωρο.
* Την εξοικονόμηση πόρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις, αναδεικνύοντας την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.
* Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών «αιχμής», το οποίο θα επιφέρει «ντόμινο» αλλαγών στο ωράριο και άλλων τμημάτων του δημοσίου τομέα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα πρέπει να διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.

Ο συνδυασμός του νέου ωραρίου εργασίας με την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται στις υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία να έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να δοθεί ως κίνητρο συμμετοχής των υπαλλήλων στις απογευματινές υπηρεσίες το μειωμένο ωράριο 6,5 ωρών.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Διευρυμένο ωράριο σε 11 χώρες και εξυπηρέτηση μέχρι τις 4 μ.μ. σε 10 χώρες

Το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών θα ενταχθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην Ε.Ε. η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ένα απόγευμα με διευρυμένο ωράριο για εξυπηρέτηση των πολιτών ισχύει σήμερα σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), συνήθως την Πέμπτη ή την Τετάρτη.

Αντίστοιχα 10 χώρες έχουν ωράριο εξυπηρέτησης τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 (Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία και κάποιες υπηρεσίες στην Εσθονία και το Λουξεμβούργο).

Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν μειωμένο ωράριο την Παρασκευή με παράλληλη απογευματινή λειτουργία 2 ημερών (Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία).

Βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για τη διεύρυνση του ωραρίου είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, η εξασφάλιση συνθηκών ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής στους υπαλλήλους, οι ρυθμίσεις για την ισότητα των δύο φύλων, καθώς και οι καινοτομίες στη δημόσια διοίκηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ
Στοχευμένη εφαρμογή

Η απογευματινή λειτουργία πρέπει να εφαρμοστεί στοχευμένα και όχι καθολικά. Είναι προφανές ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας. Ως εκ τούτου θα είναι λάθος να υπάρξει αύξηση των ωρών εργασίας και στην περίπτωσ;ή μας παράλληλη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει στο προσκήνιο φαινόμενα όπως αυτό με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, όπου αποδείχτηκε ότι τελικά ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για υπέρογκο αριθμό. Ηδη οι ώρες εργασίας των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στον μέσο όρο των συναδέλφων μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και τις κλιματολογικές συνθήκες που ισχύουν στις χώρες τους.

* Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Σε ποιες υπηρεσίες θα εφαρμοστεί
Με νέο ωράριο πάνω από 20.000 υπάλληλοι

Οι υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία από τον Οκτώβριο θα αφορούν τομείς που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει παράλληλα την δημιουργία e-KEΠ, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Εξετάζεται η απογευματινή λειτουργία στις παρακάτω υπηρεσίες:

* Πολεοδομίες στους 325 δήμους.
* Εφορίες (το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και τα φορολογικά ΚΕΠ).
* Δημοτολόγια.
* Ληξιαρχεία.
* Οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
* Ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), στις πρωτεύουσες των νομών.
* Υπηρεσίες Μεταναστών στις 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
* Βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και δημοτικούς)
* ΚΕΠ.

Η απογευματινή λειτουργία δεν θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά συγκεκριμένα τμήματα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αφορά περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως κίνητρο για την απογευματινή απασχόληση των υπαλλήλων το μειωμένο ωράριο στα πρότυπα των ΚΕΠ που λειτουργούν απογεύματα και διαθέτουν δύο βάρδιες (8.00-14.00 και 14.00-20.00). Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχει απογευματινή βάρδια (από τις 12.30 έως τις 20.00) με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή. Είναι βέβαιο ότι οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την απογευματινή λειτουργία που θα επιμηκύνει το ωράριο απογευματινής λειτουργίας κατά 4 ώρες (μέχρι τις 19.00). Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μειωμένο ωράριο κατά μία ή δύο ώρες την Παρασκευή. Επίσης, κίνητρο μπορεί να αποτελέσει ένα ποσό που θα αποδίδεται ως πριμ παραγωγικότητας.

Πάντως, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και καταγράφουν την προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν να λειτουργήσουν το απόγευμα κάποιες εφορίες, χωρίς επιτυχία όμως, αφού εκείνες τις ώρες δεν λειτουργούσε το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ DDB HELLAS ΚΑΙ MRB
«Υπερψηφίζει» το μέτρο το 75% των πολιτών

Τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών το απόγευμα για δύο φορές την εβδομάδα «ψηφίζουν» σε ποσοστό 75% κατά μέσο όρο και οι πολίτες, σε έρευνα κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Την έρευνα πραγματοποίησε η DDB Hellas και η MRB για λογαριασμό του υπουργείου το 2009, σε δείγμα 3.150 ερωτηθέντων (2.500 πολίτες και 650 δημόσιοι υπάλληλοι).

Στο ερώτημα αν συμφωνείτε με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες απαντούν θετικά οι πολίτες σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.

Συγκεκριμένα, για τη διεύρυνση του ωραρίου στα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 77,7%, για τις πολεοδομίες το 77,4%, για τις εφορίες το 77,3 και για τις δημοτικές υπηρεσίες το 73,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συμφωνούν με τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημόσιο είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να συναλλαγούν με το Δημόσιο τις πρωινές ώρες παρά μόνο αν πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, όπως αναφέρουν και στην έρευνα. Η πρόταση για την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών 2 φορές την εβδομάδα με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή έχει την αποδοχή του 75% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το 76,2% συμφωνεί με την εφαρμογή της πρότασης στους δήμους, ενώ για τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 75,9 και το 75% αντίστοιχα. Οι απόψεις των δημοσίων υπαλλήλων συγκλίνουν περισσότερο με την πρόταση για λειτουργία ενός απογεύματος την εβδομάδα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (από τις 4 έως 8 μ.μ.), με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή, κατά 51,6%.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ


Read more...

Κλειστή και πάλι η Λαυρίου!

Κρυφτούλι με την αστυνομία παίζουν οι κάτοικοι της Κερατέας οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, έκλεισαν ξανά τη Λεωφόρο Λαυρίου. Ο δρόμος θυμίζει γεφύρι της Άρτας, καθώς το πρωί ανοίγει και το βράδυ κλείνει ξανά!

Έτσι, μετά και την επιχείρηση εκκαθάρισης του δρόμου από όγκους μπαζών στη Λεωφόρο, αργά χθες τη νύχτα ο δρόμος μπαζώθηκε ξανά με αποτέλεσμα η διέλευσή του να είναι αδύνατη από τα οχήματα।

newsbomb.gr
Read more...

Φόβοι Ελλήνων διπλωματών για εισβολή λόγω ΑΟΖ

Τον φόβο Ελλήνων διπλωματών για πιθανή τουρκική εισβολή στην περίπτωση που η χώρα μας προχωρήσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την οροθέτηση ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) στο Καστελλόριζο, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της ομογένειας στη Νέα Υόρκη.

Η αποκάλυψη έγινε από τον κ. Τσεκερίδη, όταν ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, μίλησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσεκερίδη έγινε γνωστό στην ομογένεια από το GreekAmericanNewsAgency.com και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει ένταση σε αρκετούς ομογενειακούς φορείς.

Στο πλαίσιο του απολογισμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόδοση τιμών επ’ ευκαιρία της 190ης επετείου από την Επανάσταση του 1821 και απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε σχεδόν στο σύνολό του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση, ο κ. Τσεκερίδης αιτιολόγησε την επιλογή της διοίκησης από τους φόβους που εκφράζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ηχητικό ντοκουμέντο, ο κ। Τσεκερίδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: “Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα… Mε αυτούς τους ίδιους που μιλάτε, τους διπλωμάτες… είπανε… πήγαμε στο Καστελόριζο και κάναμε αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία. Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των Τούρκων; Η Ελλάδα λέει όχι! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! Σας το λέω … φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά να μην είμαστε καλά!».

newsbomb.gr
Read more...

Σόρος: «Οι ΗΠΑ σάς στηρίζουν»...



Οι Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά ο πρόεδρος Ομπάμα υποστηρίζουν την Ελλάδα και κανείς, ούτε η ευρωζώνη ούτε οι ΗΠΑ, δεν επιθυμεί να αποτύχει η χώρα στη μάχη που δίνει, φέρεται να δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος προχθές στην Αθήνα.
Σε ιδιωτική συνάντηση που είχε με 40-50 Ελληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και... λίγους πολιτικούς προχθές το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την οποία διοργάνωσε ο γνωστός λομπίστας Στέλιος Ζαββός, ο κ. Σόρος φέρεται να απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ομως, ο ίδιος παρατήρησε ότι η αγορά προεξοφλεί de facto αναδιάρθρωση από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα πωλούνται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία.

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς πολιτικών ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ευθυμίου, πρόεδρος του ΟΑΣΕ, και ο κ. Μάνος. Από πλευράς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και άλλων, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο κ. Στασινόπουλος, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Καλλιτσάντζης, ο κ. Περιστέρης, ο κ. Μαρινόπουλος, ο τραπεζίτης κ. Νανόπουλος, ο εφοπλιστής καπετάν Τσάκος, ο κ. Παππάς, ο κ. Φραγκίστας και άλλοι. Παραβρέθηκαν επίσης οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Ο κ. Σόρος συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και συζήτησαν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και την ευρωζώνη παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με το σκοπό της επίσκεψης του κ. Σόρος στην Αθήνα, ένας εκ των παρευρισκομένων εκτίμησε ότι συνδέεται μάλλον με το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που περιλαμβάνεται στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ. Ομως, η πληροφορία δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή.

Ο κ. Σόρος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στα μέτρα που αποφάσισε το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, χαρακτηρίζοντάς τα ελλιπή. Ο μεγαλοεπενδυτής τόνισε ότι οδηγούν στη δημιουργία ευρωζώνης δύο ταχυτήτων και οι πλούσιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θα αντιληφθούν σε κάποιο σημείο αργότερα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα διασωθεί στο τέλος, αλλά θα πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και η ίδια θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τη βοηθήσουν.

Σύμφωνα με παρευρεθέντες, ο κ. Σόρος αναφέρθηκε στο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Γκάιτνερ στη Γερμανία λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, που εκτός των άλλων, είχε στόχο να πεισθούν οι Γερμανοί και η Μέρκελ να βοηθήσουν την Ελλάδα με τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο μεγαλοεπενδυτής φέρεται να είπε ότι οι Γερμανοί αντέτειναν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα θα ήταν Αυστρία και δεν θα είχε φτάσει σ' αυτό το σημείο αν εφαρμόζονταν οι δικοί τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο ίδιος φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως αν αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της, η κρίση χρέους θα εξαπλωθεί και σ' άλλες χώρες της ευρωζώνης υπονομεύοντας το ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει δυνητικά μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν υψηλό χρέος.

Ομως, ο κ. Σόρος επεκτάθηκε σε άλλα θέματα, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο ίδιος φέρεται να ανησυχεί για μια πιθανή σύγκρουση των σουνιτών με τους σιίτες μουσουλμάνους που θα έφερνε τη Σαουδική Αραβία αντιμέτωπη με το Ιράν.

Ανησυχία εξέφρασε επίσης για τον κινεζικό πληθωρισμό, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει τις κινεζικές αρχές στη λήψη περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία σε μια δύσκολη συγκυρία. *
enet.gr


Read more...

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σύσκεψη για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο προσαρμογής και τις αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης, Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας, καθώς και η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού Ρ.Βάρτζελη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου, καθώς πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μέσω του νομοσχεδίου για το θεσμό της Επιφάνειας και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο 2012 - 2015.

Η κυβέρνηση έχει σκοπό να φτιάξει ένα πολιτικό κέλυφος, προκειμένου να αιτιολογήσει με πειστικό τρόπο στην κοινή γνώμη αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της την αναγκαιότητα αυτών των πρωτοβουλιών οι οποίες αντικειμενικά έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος.

Έτσι, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επανειλημμένες συσκέψεις με τους υπουργούς, τους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους συνεργάτες του, ώστε να ετοιμαστεί ένας «οδικός χάρτης» για το προσεχές κρίσιμο διάστημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η κρίση «υπαγορεύει περισσότερο κράτος», λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν Επικριτής της παγκοσμιοποίησης

Λιγότερη αγορά και περισσότερο κράτος υπαγορεύει -«έστω και για λίγο»- η κρίση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα: Αυτήν την γνώμη εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν μιλώντας τη Δευτέρα σε φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Η παγκοσμιοποίηση μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών», τόνισε επίσης ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -και πιθανολογούμενος ως υποψήφιος στις επόμενες γαλλικές εκλογές με τους Σοσιαλιστές.

«Σχεδιάζοντας ένα νέο μακροοικονομικό πλαίσιο για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους» τόνισε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα έχει εμφανιστεί επιφυλακτικό για τον Στρος-Καν: Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν έχει κατάφερε «να συνυπογράψει την καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού« μετά την κρίση, είχε αναφέρει προ ημερών στον βρετανικό Guardian ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν.

«Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια» συνέχισε στην ομιλία του τη Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας πως ενώ η παγκοσμιοποίηση «των ανταλλαγών συνδέεεται κατ' αρχήν με τη μείωση των ανισοτήτων, η πιστωτική παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το μέγα γεγονός των πρόσφατων ετών, μεγάλωσε αντιθέτως αυτές τις ανισότητες».

Αυτή η ανισότητα μάλιστα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΝΤ «μπορεί να ήταν μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης», σημειώνοντας πως, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακρυπρόθεσμα, «η ανάπτυξη πρέπει να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων»।
tanea.gr
Read more...

" ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ "


«Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος» ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Βέβαια, πίσω...
από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες και θα τις ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα».
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή, έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εξαγωγές μας - φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. Δεύτερον είναι η δημοσιονομική προσαρμογή που και αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Θα έχουμε, τέλος του 2011, ένα έλλειμμα 17 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να πέσει στα 3 δισ. και αυτό ενέχει πολιτικές επιλογές. Το τρίτο είναι η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει διπλό στόχο:αφενός ανάπτυξη, ταυτοχρόνως θέλουμε και έσοδα για να μειώσουμε το χρέος. Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι σ' όλα αυτά σε ορίζοντα τριετίας - τετραετίας, πρέπει να δούμε και όλο το κοινωνικό πλαίσιο».
Μεγαλύτερο το κόστος από το όφελος στην αναδιάρθρωση
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δεν ισχύει.
«Είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια - και πέρυσι - επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό. Και αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Άρα ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μια επιλογή, δεν μπορεί να είναι μια επιλογή, γιατί έχει τεράστιο κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει κόστος στον πολίτη, στον πιο αδύναμο, έχει κόστος στην οικογένεια. Είναι μια επιλογή που πραγματικά δεν συμφέρει».
Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, ο υπουργός ανέφερε ότι αρχικός στόχο ήταν να βγούμε το 2011. Αλλά με τα σημερινά επιτόκια αυτό είναι απαγορευτικό. Πρόσθεσε όμως, ότι αν δεν είναι εφικτό φέτος, τότε θα γίνει στις αρχές του 2012.
Για την κριτική που ασκούν υπουργοί και βουλευτές είπε ότι δεν σχολιάζει φράσεις συναδέλφων, που ερμηνεύονται έτσι ή αλλιώς. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Παρατηρούμε, τρίμηνο με τρίμηνο, ότι η ύφεση γίνεται πιο ρηχή. Οι δείκτες δείχνουν ότι το πιο μαύρο κομμάτι της ύφεσης το έχουμε περάσει και υπάρχει μια αρχή ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι σε ύφεση όλο το 2011. Απλώς ελπίζουμε στο τρίτο - τέταρτο τρίμηνο, να έχουμε το πρώτο θετικό τρίμηνο. Θα δούμε που θα είναι αυτό».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, για το υπουργικό συμβούλιο που ερωτήθηκε, είπε ότι θεωρεί πως «ο καθένας με τον δικό του ρόλο, συμβάλλει σε μια προσπάθεια, η οποία δεν είναι μια προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών, δεν είναι καν μια προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια εθνική. Γιατί το να βγούμε από την κρίση, δεν είναι ζήτημα μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι ζήτημα όλης της ελληνικής κοινωνίας».
Read more...

"ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ"


Στο πλευρό των κατοίκων της Κερατέας τάσσεται με γραπτή του δήλωση ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πολιτικό κόσμο, επειδή -όπως αναφέρει- κατάντησαν την Ελλάδα χώρα της χωματερής και χαρακτηρίζει παραλογισμό...

το γεγονός πως " από τις εκατοντάδες χωματερές, να γίνει στόχος των ΜΑΤ μόνο η Κερατέα".
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Μ. Θεοδωράκη:
"Οι Κυβερνήτες της Ελλάδας κατάντησαν τη χώρα μας -εκτός των άλλων- και χώρα της χωματερής. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες με την εφαρμογή ενός επιστημονικού σχεδίου -δίκαιου για όλους- με τη συνεργασία του Κράτους και των Τοπικών Αρχών. Δεν έγινε όμως εξ αιτίας της κομματοκρατίας που έβαζε και βάζει το κομματικό - πελατειακό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα στον παραλογισμό, από τις εκατοντάδες χωματερές, να γίνει στόχος των ΜΑΤ μόνο η Κερατέα.
Όταν βλέπω αυτές τις μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στο σύνολο των κατοίκων μιας πόλης και στις δυνάμεις της κρατικής καταστολής, δεν μπορώ παρά να είμαι ολόψυχα στο πλευρό των κατοίκων της Κερατέας και μακάρι να μπορούσα να παλέψω μαζί τους στα οδοφράγματα.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε ολική παράνοια για να επιμένει σ’ αυτή την ωμή επιβολή βίας εναντίον αμάχων που μας ντροπιάζει, γιατί μας θυμίζει άλλες εποχές και άλλες συνθήκες, κατά τις οποίες στο κάτω-κάτω οι επιτιθέμενοι ήταν βάρβαροι…".
Read more...