Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν έβαλαν την Τρίτη τις τελικές υπογραφές στη συμφωνία απευθείας προμήθειας φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τους Τούρκους μεσάζοντες.
Μέχρι σήμερα η η Ελλάδα αγόραζε τις εν λόγω ποσότητες μέσω Τουρκίας...

To Aζερμπαϊτζάν, που έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές προκειμένου να απεξαρτηθεί από μεσάζοντες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία.
Οι ποσότητες αερίου που αφορά η συμφωνία δεν διευκρινίστηκαν. Αζέροι επίσημοι πάντως δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύουν να πωλούν 0,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα.
«Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ελλάδας» δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της αζέρικης κρατικής εταιρείας SOCAR και της ΔΕΠΑ.
«Το έγγραφο αυτό [...] θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Αζέρος πρόεδρος.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσουν οι απευθείας προμήθειες αερίου, ενώ δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας.
Το Αζερμπαϊτζάν παρήγαγε 26,2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το 2010, αυξημένα κατά 11,2% σε σχέση με το 2009. Για φέτος σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής στα 28 δισ. κυβικά μέτρα.
Τα συνολικά αποθέματα της χώρας εκτιμώνται στα 3-5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Μεγάλο μέρος αυτών βρίσκονται στο νέο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ και η ΔΕΠΑ αποτελεί εταίρο σε κοινοπραξία που φιλοδοξεί να μεταφέρει μεγάλο μέρος των ποσοτήτων από το κοίτασμα αυτό στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: