Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πολιτικές εξελίξεις προσεχώς Οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο


Οι πιθανότερες ημερομηνίες για εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο
Ώρα για κάλπες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τις πολιτικές εξελίξεις να επιταχύνονται από τις 20 Αυγούστου και μετά. Σημείο εκκίνησης των εξελίξεων θεωρείται η ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, όπως διεμήνυσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το τρίτο μνημόνιο.

Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο με πιθανότερη την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου. Πιθανή θεωρείται και η επόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται και η επιλογή για εκλογές-εξπρές στις 13 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει θετικές ψήφους από 162 βουλευτές, δηλαδή το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αν δεν πάρει τις ψήφους αυτές το Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί, με δεδομένο ότι στο επόμενο διάστημα έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου.

Σε αυτή την περίπτωση, για το Μαξίμου η ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης θα έχει ονοματεπώνυμο και αυτό θα είναι Αριστερή Πλατφόρμα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναζητεί τις επόμενες κινήσεις που δεν θα του χρεώσουν την πτώση της κυβέρνησης. Μια από αυτές είναι η αποχή των βουλευτών που τον στηρίζουν από την ψηφοφορία, ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα με δεδομένο τον στόχο των 162 βουλευτών που θέτει το Μαξίμου.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο iskra η συντάκτρια θέτει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει:
  • «Θα τη ζητήσει για να «εκθέσει» υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του 'όχι' (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη).
  • » Θα τη ζητήσει για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι οι 'διαφωνούντες' του 'όχι' αφού δεν υπογράφουν δήλωση 'εμπιστοσύνης' στο νέο τρίτο μνημόνιο υποδούλωσης και στην εφαρμογή του. Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, πάγια απαίτηση προς την κυβέρνηση των κυριάρχων της ΕΕ και της εγχώριας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας ήταν να απαλλαγούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τα 'βαρίδια' της αριστερής πτέρυγας, τα οποία εμπόδιζαν την ρεαλιστική προσγείωση στη μνημονιακή πεπατημένη.
  • » Θα τη ζητήσει, τέλος, η κυβέρνηση την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως «καλή» αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου. Κι θέλει αυτές τις εκλογές εξπρές η κυβέρνηση, αν είναι δυνατόν και στις 13 Σεπτεμβρίου, γιατί φοβάται, σχεδόν τρέμει, ότι η πάροδος του χρόνου της επιφυλάσσει φθορά και μάλιστα ακατάσχετη και ραγδαία».
Στην περίπτωση που φτάσουμε σε κάλπες -σενάριο που είναι και το πιθανότερο- ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την καλύτερη ευκαιρία να απεμπλακεί από την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, αφού δεν έχει συμπληρωθεί 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ν.Σ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ενεργοποιείται διάταξη νόμου του 2010 Στα 392,7 ευρώ μειώνεται η κατώτατη σύνταξη


Στα 392,7 ευρώ μειώνεται η κατώτατη σύνταξη
Στιγμιότυπο από συνταξιούχους έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στα 392,7 ευρώ αντί των 486 ευρώ μειώνεται η κατώτατη σύνταξη που θα χορηγείται σε όσους συνταξιοδοτηθούν με δεκαπενταετία, ή λόγω αναπηρίας 80%, ή εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, καθώς με εγκύκλιο του Π. Χαϊκάλη, η οποία υπεγράφη στις 14 Αυγούστου, ενεργοποιείται διάταξη νόμου του 2010.

Αυτή είναι μία από τις πολλές ανατροπές οι οποίες θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες στο Ασφαλιστικό σε εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και αποτυπώθηκαν στο Μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο αναμένονται νέες επώδυνες παρεμβάσεις με τη νέα σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η βασική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται μέχρι 31.12.2015 στο ποσό των 360,00 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται από 1.1.2016, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010, θα καταβάλλεται (α) σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα, καθώς και (β) στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησης αυτής.

Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται:
α. για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας,
β. στις περιπτώσεις λήψης μειωμένης σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας),
γ. στην περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου και 2 δ. για τους ανασφάλιστους και όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τα απαιτούμενα κριτήρια (διαμονής στη χώρα).
Όπως διευκρινίζεται, το άθροισμα των ποσών της βασικής και της αναλογικής σύνταξης λόγω γήρατος, για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ετών, ή λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, ή λόγω εργατικού ατυχήματος, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε δεκαπέντε (15) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (26,18Χ15=392,7 ευρώ).
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο Χαϊκάλη

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παράθυρο ελάφρυνσης με το βλέμμα στο ΔΝΤ Βερολίνο: «Επιτυχία ότι δεν μιλάμε πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους»


Βερολίνο: «Επιτυχία ότι δεν μιλάμε πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους»
Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Μπούντεσταγκ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
«Κατά την άποψη της Γερμανίας αποτελεί επιτυχία ότι δεν μιλάμε τώρα πια για μια ονομαστική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, την ώρα που ανοίγει η συζήτηση για ελάφρυνση μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων ή μείωσης επιτοκίων με το βλέμμα στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο τριετές πρόγραμμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όμως δήλωσε ότι βλέπει ακόμη «περιθώρια ελιγμού» με άλλους τρόπους ελάφρυνσης όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση επιτοκίων.

Επιμένοντας σταθερά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η Μέρκελ εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ασκήσει πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης, εφόσον η Ελλάδα στηρίξει τις δεσμεύσεις της.

Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας είναι απαραίτητη για τη Γερμανία, επανέλαβε και τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Φινλανδία, Ισπανία και Σλοβακία απορρίπτουν εξίσου το ενδεχόμενο ονομαστικής διαγραφής χρέους.

Η Ελλάδα θα αποτελεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη, δήλωσε τη Δευτέρα ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι, και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας.

«Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας για δεκαετίες, θα έλεγα, εάν η Ευρωζώνη μείνει ενωμένη» είπε σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση YLE.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός υπουργός δήλωσε: «Μία απόλυτη μείωση του χρέους νομίζω ότι αποκλείεται, η Γερμανία είναι επίσης κατά… Σε άλλα θέματα [περιόδους αποπληρωμής, επιτόκια] πρέπει να διαπραγματευθούμε».

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ενισχύσει επίσης τη γνώση για το πακέτο, ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται στην πραγματικότητα από την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόινι.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών του Σόινι είναι γνωστό για την αντίθεσή του σε προγράμματα διάσωσης, αλλά αναγκάσθηκε να στηρίξει τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του στην κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχει από τον Μάιο.

«Θεωρώ ακόμη ότι η πολιτική διασώσεων είναι κακή πολιτική… Αλλά στην πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς δυσάρεστες αποφάσεις» είπε τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, το 92% των Ευρωπαίων οικονομολόγων που ρωτήθηκαν σχετικά σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τους οικονομολόγους μαζί του, όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους» τονίζει το πρακτορείο, ενώ σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν τις πρόσφατες εκκλήσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για τη χαλάρωση του ελληνικού χρέους.

Η έρευνα του Bloomberg διενεργήθηκε μεταξύ 42 οικονομολόγων το διάστημα από 7-14 Αυγούστου.

Αντίστοιχα υψηλό (90%) είναι το ποσοστό των οικονομολόγων που αναμένουν ταυτόχρονα πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης έως το τέλος του 2016. Αυτό σηματοδοτεί, σημειώνει το Bloomberg, ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας, που περιλαμβάνει δανειακό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, «έχει ήδη εκτονώσει επιτυχώς την απειλή του λεγόμενου Grexit, τουλάχιστον μεταξύ των οικονομολόγων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Άναψε «πράσινο» και η Λιθουανία...


...για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας...
Την έγκριση της κυβέρνησης της Λιθουανίας πήρε η συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για το 3ετές δάνειο των 86 δισ. ευρώ. 
Όπως μεταδίδει το...
ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Baltic News Service το τρίτο πακέτο «διάσωσης» στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει ένα ακόμη εμπόδιο σήμερα το πρωί με την  έγκριση του από τη Λιθουανία.

Δείτε το σχετικό tweet:

Read more...

Διαγραφές οφειλών έως 20.000 ευρώ...


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Την απαλλαγή με ταχείες διαδικασίες από χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο, συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ, φέρνει τροπολογία του...
υπουργείου Οικονομίας. Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ. Οι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.

Διαγραφή-εξπρές μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές.
Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προκειμένου με μία αίτησή τους στα ειρηνοδικεία να διεκδικήσουν και να πετύχουν το... σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους. Αρκεί αυτές να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
  • Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του Εθνους

Read more...

Αυτή είναι η φοροκαταιγίδα που έρχεται ...


 Τι περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους...

Έτοιμο να στείλει «ραβασάκια» σε εκατομμύρια φορολογουμένους για να πληρώσουν τους φόρους τους έως το τέλος του έτους, είναι το υπουργείο Οικονομικών, μετά και...
τη σύναψη της συμφωνίας αλλά και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.
Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του 2015 ποσό που υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.
Ξεκινώντας από τα τέλη του μήνα, με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, περίπου 3 εκ. φορολογούμενοι, που υπέβαλαν μετά τον Ιούλιο φορολογική δήλωση, θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο οποίος φθάνει στο σύνολό του τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις, με το συνολικό λογαριασμό για φέτος να φθάνει τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδώσουν και την πρώτη δόση του αυξημένου ΦΠΑ, από τον οποίο το δημόσιο αναμένει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο έρχονται και τα εκκαθαριστικά για τον αυξημένο φόρο πολυτελείας για σκάφη, πισίνες και ΙΧ άνω των 2500cc, με επιπλέον έσοδα 47 εκ. ευρώ, ενώ ήδη παρακρατείται από τους μισθούς η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, με έσοδα άλλα 220 εκ. ευρώ.
Οι φόροι που έρχονται από Σεπτέμβρη
Η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έρχεται μέσα στο Σεπτέμβριο, μαζί με την έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις, η οποία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα αποδίδουν ΦΠΑ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καταβάλλονται και οι αυξημένες κατά 665 εκ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές καθώς και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για το 2013.
Τον Οκτώβριο, κάνει πρεμιέρα ο ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή της 1ης από τις συνολικά 5 δόσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ του 3ου τριμήνου.
Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί το Νοέμβριο, μαζί με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ 1 εκ. επιτηδευματίες καλούνται να καταβάλουν τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ. To... κερασάκι στην «τούρτα» των φόρων έρχεται το Δεκέμβριο, όπως αναφέρει το Έθνος, όταν οι φορολογούμενοι μαζί με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, θα καταβάλουν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Φυσικά η φοροκαταιγίδα θα πλήξει ειδικότερα και συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών, όπως οι αγρότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της φορολόγησής τους.

Read more...

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης...


...για 35 κατηγορίες ασφαλισμένων... 
Τριανταπέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που θα μπορούσαν να έχουν πάρει πλήρη σύνταξη πριν τα 67 επηρεάζουν οι νέες ρυθμίσεις. Έτσι κάποιες από αυτές θα φορτωθούν από 9 μήνες έως και 5 χρόνια επιπλέον εργασίας.
Έτσι...
όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με το νέο νόμο ανεβαίνουν μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη όλες οι ηλικίες για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από την 31/21/1992 σε ταμεία μισθωτών (ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, τραπεζών, Δημοσίου), ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), και στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους (ΤΣΑΥ, ΤΣΕΜΔΕ, ΤΑΝ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν τις 35 κατηγορίες ασφαλισμένων που θα μπορούσαν να έχουν πάρει πλήρη και όχι μειωμένη σύνταξη πριν τα 67 και πριν τα 62 χρόνια.
Στις κατηγορίες που θίγονται, ανήκουν όλοι όσοι είχαν έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993 και συμπλήρωσαν μέχρι τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να κατοχυρώσουν την έξοδο με όρια ηλικίας πριν από τα 67 και τα 62.
Το νέο ασφαλιστικό ανατρέπει τα κατοχυρωμένα αλλά όχι και τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Έτσι, όσοι είναι 50 έως 66 ετών μέχρι την ημερομηνία που θα δημοσιευθεί ο νέος νόμος και έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης, δεν θα έχουν αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ακόμα και αν η αίτησή τους υποβληθεί μετά την ψήφιση του νόμου.
Αντίθετα, η πλειονότητα των μέχρι το 1992 ασφαλισμένων που πιάνουν είτε την ηλικία των 50 έως των 66 ετών είτε συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης, μετά την ψήφιση του νόμου, θα επιβαρυνθούν με αύξηση του ορίου ηλικίας που ξεκινά από 5 χρόνια για τις ηλικίες των 50-53 και περιορίζεται στους 9 μήνες για όσους είναι 60 ετών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 450.000 ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης για πρόωρη έξοδο αλλά θέλουν ως 5 χρόνια για να πιάσουν και την ηλικία αποχώρησης.
Τέλος, με το νέο νόμο, μπαίνει τέλος στις πρόωρες αφού επιβάλλεται εφάπαξ αύξηση των ορίων ηλικίας έως 5 χρόνια με αφετηρία το 50ο έτος. Έτσι, μια ασφαλισμένη που είναι 50 ετών θα μπορεί να αποχωρήσει όταν είναι 55, ενώ αν είναι 54 ετών θα βγει στην σύνταξη στα 56,5



Read more...

Τριάντα αρνήθηκαν να μετακινηθούν Στον Βοτανικό μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από το Πεδίον του Αρεως


Στον Βοτανικό μεταφέρθηκαν οι μετανάστες από το Πεδίον του Αρεως
Μετανάστες μεταφέρονται από το Πεδίον του Αρεως   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε, χωρίς προβλήματα, η μετεγκατάσταση των μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Ελαιώνα, της ευρύτερης περιοχής του Βοτανικού.
10 φωτογραφίες
Το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησε από την οδό Μαυρομματαίων, η οποία είχε κλείσει για την ασφαλή επιβίβασή τους, το τελευταίο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν τελικά 171 άτομα, με πέντε λεωφορεία της εν λόγω Υπηρεσίας, ενώ 30 αρνήθηκαν να ακολουθήσουν και παραμένουν στο Πεδίον του Αρεως.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων στο Πεδίον του Άρεως προσφύγων ανερχόταν στους 295.
Η περιοχή, στη συνέχεια, θα καθαριστεί από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, για να παραδοθεί στους επισκέπτες της.
Παράλληλα, θα αστυνομεύεται προκειμένου να αποτραπεί η προσέλευση άλλων μεταναστών, στους οποίους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα συστήνεται να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις του Βοτανικού.
Χριστοδουλοπούλου: Υπόδειγμα ο χώρος στον Βοτανικό
Την πρόθεσή της για τη δημιουργία και άλλων χώρων φιλοξενίας σαν αυτόν στην περιοχή του Ελαιώνα, στον Βοτανικό, που το απόγευμα της Κυριακής υποδέχτηκε τους πρώτους 207 πρόσφυγες, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη μεταναστευτική Πολιτική Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Νομίζω ότι αυτός ο χώρος θα μείνει σαν παράδειγμα και σαν υπόδειγμα και για άλλους τέτοιους χώρους σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενούν πρόσφυγες» είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου σε δηλώσεις της από το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των μεταναστών από το Πεδίον του Αρεως. «Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές απαιτούν να έχουμε τέτοιους χώρους, ώστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις απέναντι στους πρόσφυγες, που κυνηγημένοι από τον πόλεμο αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο» εξήγησε.
Η αναπληρώτρια υπουργός βρέθηκε από νωρίς το μεσημέρι στον Ελαιώνα και παρέμεινε εκεί μέχρι που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της μεταφοράς των προσφύγων. Συνολικά, όπως δήλωσε, έγινε η μετεγκατάσταση 207 προσφύγων από το Πεδίον του Αρεως, σε έναν χώρο, ο οποίος «ελπίζω ότι θα ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων. Είναι ανθρώπινος, έχει ψύξη, έχει ζεστό νερό και όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να ζήσουν μέσα σε αυτά τα σπίτια» είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι εξασφαλισμένη και η σίτιση των προσφύγων.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, τον δήμο της Αθήνας που παραχώρησε τον χώρο, την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Υγείας που θα παρέχει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και πολλούς άλλους που «βοήθησαν για αυτή τη γιγάντια επιχείρηση, μέσα σε δέκα ημέρες να φτιάξουμε αυτό το χώρο που ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές».
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στο μέλλον, απάντησε καταφατικά εξηγώντας ότι όσο δεν γίνεται τίποτα στις χώρες καταγωγής τους να σταματήσει ο πόλεμος και η σφαγή, οι ροές θα συνεχίζονται. «Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να εμποδίσουμε αυτές τις ροές γιατί γίνονται μέσω θαλάσσης» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει λοιπόν καμία άλλη δυνατότητα παρά να βρούμε τρόπους να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να πάρουν τον δρόμο να συνεχίσουν το ταξίδι τους όπως αυτοί επιλέγουν».
Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νομιμότητας για τη λειτουργία του χώρου φιλοξενίας μεταναστών γιατί έχει γίνει με διεθνείς προδιαγραφές, ενώ για κάποιες αντιδράσεις που σημειώνονται από κατοίκους της περιοχής, παρέπεμψε στο δήμο της Αθήνας που είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μετά την εκταμίευση της δόσης Κυβερνητικές πηγές: Μετά τις 20 Αυγούστου θα καθοριστούν οι κινήσεις Τσίπρα


Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
tsipras maximou
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν ότι από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
http://www.matrix24.gr/

Read more...