Κυριακή, 16 Μαΐου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγήςΟ Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί τη Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Hilton, με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων ελληνικής καταγωγής. Θα συζητηθούν θέματα επιχειρηματικότητας και προσέλευσης επενδύσεων στην Ελλάδα....
...Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι Υπουργοί, Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.


Read more...

Συνεδρίαση συμβουλίων Eurogroup και Ecofin


Συνεδριάζουν Δευτέρα και Τρίτη τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, με κοινή την πεποίθηση ότι και άλλες χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε σκληρά μέτρα λιτότητας όπως η Ελλάδα.

Οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει για την πορεία των μέτρων που έλαβε όταν ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει στόχο το έτος 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να περιοριστεί στο 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματα. Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες ανέφερε ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της - ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%.

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της και ότι θα αυξηθούν πολλές κατηγορίες φόρων. Παραδείγματος χάρη, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του. Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο «τζίρος» των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Σάββατο, ο κ. Σόκρατες είπε ότι «απαιτείται προσπάθεια εθνική, συλλογική, πατριωτική από όλους». Τα συνδικάτα κατεβαίνουν σε απεργίες αρχές Ιουνίου.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συμπληρωματικά μέτρα, ύψους 15 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η περικοπή κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011. Επίσης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξήσει μελλοντικά τους φόρους.

Ακόμη, ανακοινώθηκε η κατάργηση από το 2011 του επιδόματος γεννήσεως ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2011 θα είναι μικρότερη από τις έως τώρα επίσημες προβλέψεις.

Η ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, του UGT, κήρυξε γενική απεργία για τις 2 Ιουνίου στο δημόσιο τομέα.

Δημοσκόπηση της El Pais δείχνει πτώση δημοτικότητας της κυβέρνησης Θαπατέρο, μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Επίσης, στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προτίθεται να ανακοινώσει ερικοπές, ύψους 25 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν συντάξεις, συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς πολιτικών και μάνατζερ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, που για εφέτος προσδιορίζεται σε 5%.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους κοινοτικούς για τις κινήσεις που έγιναν από τότε που ζητήθηκε η ενεργοποίηση των δανείων. Οπως μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, οι έλεγχοι από ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα είναι μόνο για το πως πάνε τα έσοδα και τα έξοδα αλλά και αν τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για το χρονοδιάγραμμα της λήψης διαρθρωτικών μέτρων.

Στο μεταξύ, έως το μεσημέρι της Τρίτης, θα έχουν εκταμιευθεί τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ της κοινοτικής βοήθειας.

Σε ερώτηση του Κόσμου του Επενδυτή στον υπουργό Οικονομικών, εάν στο εξής θα καθορίζουν άλλοι την οικονομική πολιτική της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών απαντά τα εξής:

«Καμία χώρα με τόσο μεγάλες ανάγκες δανεισμού, με τόσο μεγάλη εξάρτηση από δανεικά κεφάλαια για να λειτουργήσει δεν είναι κατ’ ουσίαν ελεύθερη. Οι πιστωτές είτε άμεσα είτε έμμεσα ζητούν λογαριασμό για το τι κάνεις τα λεφτά που σου δανείζουν, όχι απαραίτητα γιατί θέλουν να επιβάλλουν την οικονομική τους πολιτική, αλλά κυρίως για να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα που σου δανείζουν θα μπορέσουν να τα πάρουν πίσω, γιατί είναι χρήματα φορολογούμενων και ασφαλισμένων σε ταμεία άλλων χώρων και μετόχων στους οποίους λογοδοτούν. Τα χρήματα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν έρχονται μόνα τους. Δεν είναι δώρο, είναι δάνειο και συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν οι μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να σταματήσει ο κατήφορος των ελλειμμάτων, του χρέους, της ύφεσης και της μόνιμης απόλυτης εξάρτησης από τον δανεισμό που οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα και τις μελλοντικές γενιές.

Αντίστοιχα, οι πιστωτές μέσα από αυτό το πρόγραμμα θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα των φορολογούμενων της Ευρωζώνης και των χωρών του ΔΝΤ θα επιστραφούν. Το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθείται στενά από όλους, η επίτευξη των στόχων θα είναι προϋπόθεση της συνέχισης της χρηματοδότησης, άρα θα υπάρχει τριμηνιαία αξιολόγηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Θα πρέπει όμως να παρακολουθείται πρώτα από όλα από τους ίδιους τους πολίτες, από τους οποίους σήμερα ζητείται να κάνουν μεγάλες θυσίες».

«Προσοχή στο χρέος είναι αναγκαία στο μέλλον»

«Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα, και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά. Στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά, για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις.

«Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να γίνει τόσο μη δελεαστικός που κανένας ηγέτης οποιασδηποτε χώρας (της ΕΕ) να μην μπαίνει στον πειρασμό εκουσίως να καταφύγει σε αυτό το σύστημα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μόνο ρωτήστε (τον έλληνα πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα».

Από την πλευρά του, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι χρειάζεται «μια αποτελεσματική εφαρμογή αμοιβαίων ελέγχων» και «αποτελεσματικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η ημερήσια διάταξη του Ecofin

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οκονομικών, η ημερήσια διάταξη του Ecofin έχει ως εξής:

«Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ: Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται μέτρια βελτίωση συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 1,75 % το 2011, χάρη στο πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον. Ωστόσο, η ασθενής εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να αναχαιτίζει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανάκαμψης. Η ταχύτητα της ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, αντανακλώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες και πολιτικές τους. Επίσης, η ανάκαμψη της Ε.Ε. συνεχίζει να περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία των χρηματοπιστωτικών αγορών, η οποία δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν παρουσιάσει πρόσφατα ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε ποσοστό που προσεγγίζει το 10% στην ΕΕ, παρόλο που η κατάσταση παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ κρατών μελών. Τα προσωρινά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν διαδραμάτισαν μεν καθοριστικό ρόλο για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά προκάλεσαν σημαντική αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στο 7?% του ΑΕΠ το 2010 και να παρουσιάσει μικρή βελτίωση το 2011 (σε περίπου 6½%).

Β. ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

Στο περιθώριο του προσεχούς Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η δωδέκατη συνάντηση μεταξύ Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., εκπροσώπων της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. και των Υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών με στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου σε δημοσιονομικά θέματα και θέματα οικονομικής πολιτικής. Στο σχετικό σχέδιο συμπερασμάτων της Προεδρίας γίνεται αναφορά στα προενταξιακά οικονομικά προγράμματα 2009/ 2010 που κατατέθηκαν από την Κροατία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

Γ. ECOFIN:

Μη νομοθετικές δραστηριότητες (περιορισμένη σύνθεση)

1. Συνέχεια του Συμβουλίου Ecofin στις 9 Μαΐου 2010

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Ecofin στις 9 Μαΐου 2010, η Ισπανία και η Πορτογαλία καλούνται να παρουσιάσουν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011 στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin στις 18 Μαΐου. Η επάρκεια αυτών των μέτρων θα εξετασθεί από την Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2010, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Επίσης, η Ε.Ε. ή θα παρουσιάσει λεπτομέρειες ως προς τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης της Ευρωζώνης και θα ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει στον τομέα των παραγώγων και των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

1. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Οδηγία σχετικά με τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία επί του συμβιβαστικού κειμένου της Προεδρίας σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για την διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η εν λόγω πρόταση Οδηγίας τροποποιεί τις Οδηγίες 2004/39/EC και 2009/65/EC και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

2. Προσχέδιο προϋπολογισμού 2011

Θα παρουσιαστεί από την Επιτροπή το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, με συνολικό ποσό 142,6 δισ. ευρώ. Οι βασικές προτεραιότητες είναι οι ακόλουθες:

- Η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από κοινού με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην χρηματοδότηση ενεργειακών έργων, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα, καινοτομία, υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο.

- Η επένδυση στους νέους της Ευρώπης και η στήριξη των πρωτοβουλιών της στρατηγικής Ε.Ε. 2020 για την ανάπτυξη. Αφορά, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του προγράμματος δια βίου μάθησης, την χρηματοδότηση των προγραμμάτων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ο τελικός προϋπολογισμός του 2011 αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο το Νοέμβριο.

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1. Ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές

Θα γίνει συζήτηση προσανατολισμού επί προτάσεως της Επιτροπής για υιοθέτηση σύστασης από το Συμβούλιο σχετικά με τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών και της ίδιας της Ε.Ε..

Οι ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», αλλά και των μεταρρυθμίσεων που θα αναληφθούν από τα κράτη-μέλη σε εθνικό επίπεδο. Είναι περιορισμένες σε αριθμό (συνολικά έξι), προκειμένου να εξασφαλιστεί διαφάνεια και συνοχή. Η εφαρμογή τους συγχρόνως με τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα περιγράφουν λεπτομερώς τις δράσεις που θα αναλάβουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», θα εξασφαλίσει τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά κυρίως την Ευρωζώνη.

2. Παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με την ανακοίνωση για ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (Άρθρο 136)

Θα παρουσιαστεί η ανακοίνωση της Ε.Ε. της 12ης Μαΐου 2010 για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε..

Τα σημαντικότερα στοιχεία της ως άνω ανακοίνωσης είναι τα ακόλουθα:

· Ενίσχυση της συμμόρφωσης προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών.

· Παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των εξελίξεων της ανταγωνιστικότητας.

· Καθιέρωση ενός «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, έτσι ώστε τα κράτη-μέλη να επωφελούνται από τον έγκαιρο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τον σχεδιασμό των εθνικών Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης και των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων.

· Καθιέρωση ενός δυναμικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων εντός της Ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι το ως άνω θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο Ομάδας Δράσης που θα συνεδριάσει στις 21Μαΐου 2010, υπό την Προεδρία, Van Rompuy.

3. Στρατηγικές εξόδου: Δημοσιονομικά πλαίσια

Το προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα υιοθετήσει συμπεράσματα, όπως αυτά προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) και την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC), σχετικά με τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κ-μ της Ε.Ε..

Κύρια σημεία των συμπερασμάτων είναι τα ακόλουθα:

- Τα αποτελεσματικά και ανθεκτικά εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, να περιλαμβάνουν δημοσιονομικούς κανόνες, μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικό πλαίσιο, διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς εφαρμογής και ελέγχου, αξιόπιστους δημοσιονομικούς θεσμούς, να προωθούν τη δημοσιονομική πειθαρχία και να αποτρέπουν την άσκηση προ-κυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής.

- Η ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής, σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα, και η σαφής πολιτική στήριξη αποτελούν βασικά εργαλεία για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.

- Το Συμβούλιο ζητά την τακτική αξιολόγηση και αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλαισίων των κ-μ, με σκοπό την πιο αποδοτική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

4. Διακανονισμοί χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων

Το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει συμπεράσματα αναφορικά με τις προσπάθειες διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διαχείρισης κρίσεων.

Η κρίση στις διεθνείς αγορές δοκίμασε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης και αποκάλυψε την ανάγκη για περισσότερες θεμελιώδεις αλλαγές σε όλες τις πτυχές του, συμπεριλαμβανομένων της εποπτείας και του κανονιστικού πλαισίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο τον αυξημένο συντονισμό των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ για την αποτροπή, διαχείριση και επίλυση των κρίσεων με τη δημιουργία οργάνων που θα λειτουργούν σε επίπεδο Ε.Ε. (Διασυνοριακές Ομάδες Σταθερότητας - Cross Border Stability Groups). Επίσης, έμφαση δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο και εναρμονισμένο θεσμικό πλαίσιο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση σε περιόδους κρίσεων και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε fora όπως η Επιτροπή της Βασιλείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB).

5. Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20

Στο Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της προσεχούς Υπουργικής Συνόδου G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορέα 3-5 Ιουνίου 2010. Οι προτεραιότητες έχουν ως εξής:

· Παγκόσμια οικονομία

· Πλαίσιο για Ισχυρή, Βιώσιμη και Ισορροπημένη Ανάπτυξη

· Προτεραιότητες για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

· Παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα ασφαλείας

· Μεταρρύθμιση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών

· Χρηματοδότηση στο τομέα της ενέργειας

6. Πρόγραμμα εργασιών της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τους προσεχείς μήνες

Το Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να συζητήσει τo πρόγραμμα εργασιών της Ε. Επιτροπής στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους προσεχείς μήνες. Προτεραιότητες της Ε.Ε. είναι σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, Michel Barnier, οι ακόλουθες:

· Πιο αποδοτική και πιο ευρωπαϊκή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα

· Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φορείς:

- Εξεύρεση συμφωνίας για την κατάλληλη ρύθμιση συγκριμένων φορέων των αγορών, όπως τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

- Η υιοθέτηση σαφούς και αποδοτικού κανονιστικού πλαισίου για τα παράγωγα προϊόντα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη διαφάνεια και σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

- Πιο αυστηροί κανόνες για τα εξω-χρηματιστηριακά παράγωγα

- Υποχρεωτική γνωστοποίηση συναλλαγών και θέσεων σε μηχανισμούς αποθήκευσης

- Ρύθμιση των ακάλυπτων πωλήσεων (short selling)

- Επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων

· Προώθηση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα:

- Εφαρμογή της οδηγίας κεφαλαιακών απαιτήσεων

- Χρήση της εμπειρίας από την πρόσφατη κρίση αναφορικά με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

· Εφαρμογή πλαισίου για την αποτροπή και τη διαχείριση κρίσεων στην Ε.Ε.

· Αναθεώρηση της εταιρικής διακυβέρνησης στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

Δ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ένωση για τη Μεσόγειο και 10η Υπουργική Σύνοδος FEMIP

Στο γεύμα του Συμβουλίου Ecofin θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης για τη Μεσόγειο μαζί με την Υπουργική Σύνοδο του FEMIP (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership). Κύριο θέμα της Συνόδου αναμένεται να είναι οι προοπτικές που διαγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την οικονομία και οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να σταθεροποιηθεί η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη».nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Σαμαρά με Παπαρήγα και ΤσίπραΣυναντήσεις θα έχει στη Βουλή τη Δευτέρα ο Α. Σαμαράς, με την Γ.Γ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητείται......συναίνεση; Ζητείται ελπίς; Ό, τι και να συζητήσουν, μάλλον... δε θα τα βρουν.


Read more...

Κώστας Σημίτης: Aν αποτύχουμε, θα επιστρέψουμε στη δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%


ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ θύελλας αντιδράσεων για τα σκληρά μέ τρα της κυβέρνησης, αλλά και της αγωνίας όλων για το αν τελικά η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ο πρώην πρω θυπουργός με άρθρο παρέμβαση στο «ΘΕΜΑ» τονί ζει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τα προ βλήματά της. Αρκεί, όπως τονίζει με έμφαση, να υπάρ ξει θέληση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα αντιδρά σεων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων να γίνε ται με γνώμονα τη βελτίωση της πορείας της χώρας και όχι το πολιτικό κόστος. Ο κ. Κώστας Σημίτης στο άρθρο του επισημαίνει ότι η έξοδος από την ΟΝΕ θα είναι καταστροφική, η υποτίμηση της δραχμής θα εί ναι άνω του 30% και η επιστροφή σε αυτήν ολέθρια, ενώ τονίζει ότι πρέπει να επιστραφούν ο 13ος και 14ος μισθός στους συνταξιούχους.Υπάρχει λύση;

Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης στη ρίζεται σε μια συγκεκριμένη αντίλη ψη για τη λειτουργία της αγοράς. Η άποψη των οικονομολόγων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επε ξεργάστηκαν τη χρηματοδότηση της χώρας, είναι συνοπτικά η εξής:

Η μείωση των κρατικών δαπανών, η αύξηση των φόρων και ο δραστικός περιορισμός των ασφαλιστικών παρο χών θα μειώσουν αισθητά τα κρατικά ελλείμματα. Το κράτος θα πάψει έτσι να δανείζεται όλο και περισσότερο. Αρνητική επίπτω ση θα υπάρξει στο επίπεδο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Είναι όμως αναγκαία μέσα για την εξυγίανση της οικονομίας. Υφε ση θα επέλθει διότι τα μέτρα λιτότητας θα περιορίσουν την οικο νομική δραστηριότητα. Επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα πολλαπλασιαστεί και προϊόντα θα μείνουν αδιάθετα. Θα ακολου θήσει ένα ξεπούλημα εργασίας και προϊόντων. Συνέπεια θα εί ναι η μείωση του πληθωρισμού. Ο αποπληθωρισμός θα βελτιώ σει την ανταγωνιστικότητα και θα αντιστρέψει την πτωτική τάση της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομία θα παρουσιάσει και πάλι θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσφέροντας νέες θέ σεις εργασίας στους εργαζομένους και νέες ευκαιρίες κέρδους στις επιχειρήσεις. Θα αποκατασταθεί έτσι η αναπτυξιακή δυνα μική και η δημοσιονομική ισορροπία.

Η ύφεση και η πτώση του πληθωρισμού, με πιθανό ακόμα και τον αποπληθωρισμό, ενεργούν κατά την αντίληψη αυτή με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε άλλοτε η υποτίμηση της δραχμής. Το νόμισμα έχανε την αξία του. Ταυτόχρονα έχαναν την αξία τους η εργασία, τα προϊόντα και τα περιουσιακά μας στοιχεία. Ημα σταν συλλογικά φτωχότεροι αλλά πιο ανταγωνιστικοί χάρη στις μειωμένες απαιτήσεις των εργαζομένων και τις χαμηλότερες τι μές. Μια υποτίμηση δεν είναι σήμερα πια δυνατή.

Το νόμισμά μας, το ευρώ, είναι νόμισμα πολλών άλλων χωρών και η νομισματική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρι κή Τράπεζα. Σύμφωνα με την κρατούσα οικονομική αντίληψη, τα μόνα μέσα που μας απομένουν στις συνθήκες των δραματι κών δημοσιονομικών ανισορροπιών που επικρατούν είναι η αυ στηρή λιτότητα, η μεσοπρόθεσμη ύφεση και ο αποπληθωρισμός.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου διάσωσης επηρε άζεται από τις ειδικές περιστάσεις που επικρατούν στην κάθε οικονομία. Στην περίπτωση της Ελλάδος υπάρχουν ιδιαιτερότητες που καθιστούν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.

Εάν μια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η επιπρόσθετη ενίσχυση της ύφεσης μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη στασιμότητα. Η έλλειψη αναπτυξι ακών ευκαιριών, η εκτεταμένη απροθυμία επενδύσεων, ο ανα ποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός αποτελούν κατ’ εξοχήν επιβαρυντικά στοιχεία.

Η αμφισβήτηση από τις αγορές της ικανότητας να πληρώνου με τα χρέη μας και η άνοδος των ελληνικών επιτοκίων σε πρωτό γνωρα ύψη οφείλεται στο ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται αντιπαραγωγική και μη ανταγωνιστική. Βρίσκεται ήδη σε στενω πό διαρκείας με μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη. Η έξοδος από την κατάσταση αυτή θα είναι αμφίβολη και πάντως θα διαρ κέσει καιρό.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας εν μέ σω ύφεσης θα είναι περιορισμένη. Η Ευρωπαϊκή Κε ντρική Τράπεζα και η Γερμανία ακολουθούν σταθε ρά αντιπληθωριστική πολιτική. Ο πληθωρισμός των εμπορικών μας εταίρων μάλλον δεν πρόκειται να είναι σημαντικά υψηλότερος του δικού μας ώστε να αποκτήσουμε ένα ανταγωνιστικό πλε ονέκτημα και να ανακάμψει η οικονομία. Για την Ελλάδα διαγρά φεται η πιθανότητα ο δικός μας πληθωρισμός να είναι ανώτερος εκείνου της Ευρωζώνης λόγω της αύξησης των εμμέσων φόρων όπως ο ΦΠΑ. Η βέβαιη αύξηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτο κίου τα επόμενα χρόνια θα συμβάλει επίσης σε ένα αυξημένο επίπεδο πληθωρισμού στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ενισχυ μένη στρατηγική ανταγωνιστικότητας για να ξεπεραστούν οι αντίρροπες δυνάμεις.

Η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει τη δυνατότη τα να εξασφαλίζει δάνεια από την αγορά με λογικά επιτόκια. Προϋ πόθεση είναι να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των αγο ρών, να πιστέψουν οι δανειστές ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Αν το πετύχει, θα έχει ευχέρεια κινήσεων. Θα μπο ρεί να συζητήσει πειστικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για μια πα ράταση της προσαρμογής της στους κανόνες του Συμφώνου Στα θερότητας κατά έναν τουλάχιστον χρόνο. Θα μπορέσει να δανει στεί εναλλάσσοντας βραχυχρόνιο με μακροχρόνιο δανεισμό, ώστε να ρυθμίσει την εξόφληση των χρεών της κατά τρόπο που τη διευ κολύνει. Η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας είναι μια διαδικασία παράλληλη προς τη συνεπή εφαρμογή του Προγράμμα τος. Αν η διεθνής κοινότητα διαπιστώσει ότι καταβάλλουμε την αναγκαία προσπάθεια να πετύχουμε τους προσδιορισμένους στό χους, θα αλλάξει βαθμιαία τη στάση απέναντί μας. Αν αντίθετα οι προβλεπόμενοι τριμηνιαίοι έλεγχοι αποδείξουν ότι υστερούμε σε αποφασιστικότητα, υπεκφεύγουμε ή συγκαλύπτουμε στοι χεία, η χρηματοοικονομική βοήθεια θα σταματήσει ταχύτατα. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Θα διατρέχουμε τον κίνδυνο να απο κλειστούμε από την Ευρωζώνη.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα συνοδεύεται από την καθιέρωση της δραχμής ως νέου νομίσματος και την ταυτόχρονη αρχική επίσημη υποτίμησή της κα τά 30% περίπου έναντι του ευρώ. Η πραγματική υποτίμηση πι θανόν να είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού η αγορά θα πιέσει την αξία της δραχμής σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Η αποχώρηση από την ΟΝΕ θα προκαλούσε καταστροφικούς κραδασμούς: μα ζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση των καταθέσεων από νοικο κυριά και επιχειρήσεις, με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας. Η οικονομία θα βρισκόταν πο λύ γρήγορα σε πορεία συνεχώς επιτεινόμενης ύφεσης. Η κοινω νία θα διολίσθαινε σε χωρίς τέλος εξαθλίωση. Η αύξηση του χρέ ους κατά το ύψος της υποτίμησης θα επέβαλε μακροχρόνια λιτό τητα. Πιθανότατα έπειτα από ένα σύντομο διάστημα θα παρου σιαζόταν έντονος πληθωρισμός, ο οποίος θα εξάλειφε τα όποια προσωρινά οφέλη της υποτίμησης, επιβάλλοντας συνεχείς νέες υποτιμήσεις.

Η έξοδος από την ΟΝΕ θα έπληττε καίρια την αξιοπιστία μας, τις εξωτερικές οικονομικές μας σχέσεις, τις λίγες αλλά υπαρκτές χρηματοδοτικές ροές προς το εσωτερικό μας. Θα καθι στούσε τη συνεργασία μας στην Ενωση εξαιρετικά δύσκολη και θα μας απομόνωνε διεθνώς. Είναι, τέλος, μάλλον βέβαιο ότι δεν θα εξασφάλιζε την αποπληρωμή του χρέους. Υπάρχουν βέ βαια μερικοί που θεωρούν την έξοδο από την Ευρωζώνη και από την Ενωση ως την ενδεδειγμένη λύση. Θα επέτρεπε, ισχυ ρίζονται, χάρη σε νέο δανεισμό, ανάπτυξη της χώρας στηριγ μένη σε μια «εθνική βιομηχανική πολιτική», σε «ανταγωνιστικό τουρισμό» και σε «απελευθέρωση της γεωργίας από τα δε σμά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Πρόκειται για φαντασι ώσεις. Η Ελλάδα υπό αυτές τις νέες συνθήκες δεν θα μπορού σε να δανειστεί ούτε δεκάρα. Η συνεργασία με τους κύριους εμπορικούς μας εταίρους θα σταματούσε αμέσως. Θα βρισκό μαστε για απροσδιόριστο χρόνο στο περιθώριο.Η αποχώρηση από την ΟΝΕ δεν αποτελεί επιλογή. Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε μέλη της και να εργαστούμε για την προσαρμογή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης.

Η εφαρμογή του Σταθεροποιητικού Προγράμματος προϋπο θέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό υλοποίησης. Οι διοικητικοί μηχανισμοί όμως πάσχουν σοβαρά στην Ελλάδα. Η έκταση της φοροδιαφυγής είναι ένα παράδειγμα της αδυναμίας της διοίκησης. Το φαινόμενο επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για την καταπολέμησή του. Χρειά ζεται λοιπόν μια συστηματική και συνεχής προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος. Δισταγμοί και καθυ στερήσεις δεν δικαιολογούνται. Αναβολές για να μειωθεί το πο λιτικό κόστος ή ρυθμίσεις, που στην πραγματικότητα διατηρούν το υφιστάμενο καθεστώς, είναι ανεπίτρεπτες.

Οι όποιες καλόπιστες προσπάθειες να ελεγχθεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Για να βελ τιωθεί η κατάσταση χρειάζονται πόροι. Πρέπει να πετύχουμε πε ρίσσευμα που θα μειώσει το έλλειμμα. Αποφασιστικότητα χρει άζεται και για τις διαρθρωτικές μεταβολές. Εχουν εξαγγελθεί πολ λές φορές στο παρελθόν, αλλά είτε δεν πραγματοποιήθηκαν εί τε έγιναν ελάχιστα από τα αναγκαία βήματα λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους και πολύ περισσότερο λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών να επεξεργαστούν λύσεις.

Η ύφεση που θα φέρει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χρειάζεται αντίδοτο, αναπτυξιακές δραστηριότητες. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες λόγω της έλλει ψης πόρων. Υπάρχοντες πόροι, όπως εκείνοι των κοινοτικών προ γραμμάτων, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Οι δυσκολίες προκύπτουν συνήθως από την ανεπάρκεια των διοικητικών μη χανισμών. Αρχές Μαΐου οι κοινοτικοί εκπρόσωποι που έλεγξαν την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣ ΠΑ), σύμφωνα με τις εφημερίδες, προειδοποίησαν «όχι μόνο για τον κίνδυνο να χαθούν πόροι, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο να χα θεί η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας να βελτιώσει τις υποδο μές και να βοηθήσει την οικονομία σε μια περίοδο ύφεσης».

Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι σε μεγάλο βαθμό δημι ούργημα των εκπροσώπων των δανειστών μας. Ενδιαφέρεται γι’ αυτό σχεδόν αποκλειστικά για πολιτικές και μέτρα που θα κατο χυρώσουν την αποπληρωμή των δανείων και τη συμμόρφωσή μας με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά για να λειτουργή σει το Πρόγραμμα δημιουργικά, χρειάζεται η ένταξή του σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανόρθωσης, σε μια στρατηγική, σε ένα πλαίσιο που καθορίζει τις επιδιώξεις της χώρας για έξοδο από την κρίση αλλά και για μετά την κρίση. Στόχος δεν μπορεί να είναι να επα νέλθουμε στην υστέρηση, στο πριν, να επιστρέψουμε σε μια κα τάσταση όπου θεωρούσαμε τον δανεισμό ως λύση των προβλη μάτων μας. Για να πετύχει η τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται, χρειάζεται η αίσθηση μιας τομής με ένα παρελθόν πελατειακής πολιτικής, επικοινωνιακών τεχνασμάτων και εκμετάλλευσης της εξουσίας με στόχο τη διαιώνισή της.

Χρειάζεται όχι μόνο να εξηγηθεί τι προτίθεται να επιδιώξει η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, αλλά και να γίνουν συγκεκριμένα αποτελεσματικά βήματα. Οι πολίτες για να συνεργαστούν, για να συμμορφωθούν με ένα πρόγραμμα που δυσκολεύει την καθημε ρινή τους ζωή και ματαιώνει πολλές από τις επιδιώξεις τους, θέ λουν να αντιληφθούν ότι πράγματι αρχίζει μια περίοδος ανάπτυ ξης, αναδιανομής του πλούτου και μελλοντικής βελτίωσης του επιπέδου ζωής τους. Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο. Επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους και τους μισθω τούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιο ρισμό των μη μισθολογικών δαπανών. Υπάρχουν ακόμη δαπάνες που μπορούν να περιοριστούν αισθητά με ειδική έρευνα σε κά θε υπουργείο εντός του 2010. Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέ πει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι. Αλλά εκτεταμένες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τώ ρα που δεν έχουμε αξιοπιστία. Οποιαδήποτε σχε τική προσπάθεια θα φανεί ως υπαναχώρηση. Δυ νατή θα είναι μόλις αποδείξουμε ότι η εφαρμογή του Προγράμματος μάς απασχολεί σοβαρά και απο τελεί την προτεραιότητά μας. Οταν γίνουμε πάλι πιστευτοί στις προτάσεις και στις δράσεις μας.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προ σελκύσει επενδύσεις. Δεν τις διευκο λύνει όμως. Αυτό οφείλεται στις εξαι ρετικά χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, τις αντικρουόμενες αποφάσεις των οργάνων της Πολι τείας και την αδιαφορία ή και την εχθρότητα των τοπικών κοινωνιών. Οι νέες μορφές ενέργειας ή ο τουρισμός προσφέρονται για τη δημιουργία αντα γωνιστικών επιχειρήσεων. Αλλά λείπει ο μηχανισμός στήριξής τους. Στη Μεσσηνία χρειάστηκαν πάνω από δώδεκα χρόνια προσπάθειας για να γίνει ένα τουριστικό συγκρότημα υψηλού διεθνούς επιπέ δου. Είναι ένα αποτρεπτικό για επενδυτές παρά δειγμα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε; Πολλοί ξέ νοι οικονομολόγοι, καθηγητές ή σχολιαστές, πιστεύ ουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ορισμέ νοι επισημαίνουν ότι οι ανάγκες δανεισμού θα φτά σουν συνολικά μέχρι το 2014 σε ποσά πολύ μεγα λύτερα από τα 110 δισ. που μας διατέθηκαν. Η Ελ λάδα, κατά την άποψή τους, δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει από την αγορά τα αναγκαία χρήμα τα παρά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Αλλοι τονίζουν ότι υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος μέσω μιας επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την Ενωση ή μιας νέας πιο σκληρής περικοπής των μισθών. Δεν πι στεύουν όμως ότι οι πολιτικές συνθήκες θα επιτρέψουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η άποψη για τη θετική έκβαση της ελληνικής κρίσης στηρί ζεται στην υπόθεση ότι η Ενωση δεν θα επιτρέψει την πτώχευ ση μιας χώρας μέλους της και θα παρέμβει πάλι εφόσον αυτό χρειαστεί. Το Συμβούλιο Κορυφής της ζώνης του ευρώ στις 7 Μαΐου επικύρωσε τη συμφωνία στήριξης στην Ελλάδα. Εξέφρα σε τη θέληση των μελών της να δράσουν αποφασιστικά για να στηρίξουν το ευρώ και να αποφύγουν την οποιαδήποτε αρνητι κή εξέλιξη της κρίσης για τις χώρες της ΟΝΕ. Η δημιουργία του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων με κεφάλαια ύψους 720 δισ. ευρώ περίπου είναι έκφραση της νέας αυτής πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή ισχυροποίησε τη θέση της Ελλάδας. Δεν θα πρέ πει όμως να υποτιμήσουμε τη θέληση της Ενωσης να βάλει τά ξη στη διαχείριση των οικονομιών των μελών της. Θα τιμωρήσει όποια χώρα παραβεί τις υποχρεώσεις της προκειμένου να πα ραδειγματίσει άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτε λέσει το αρνητικό παράδειγμα που θα επιλέξει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τα προβλήματά της. Αρ κεί να υπάρξει θέληση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα αντι δράσεων από τους υπεύθυνους για τις οικονομικές εξελίξεις. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων να έχει ως επιδίωξη τη βελτίω ση της πορείας της χώρας και όχι την αποφυγή του πολιτικού κό στους ή την επικοινωνιακή απήχηση. Εχουμε επιτύχει να ξεπε ράσουμε τις δυσκολίες και σε άλλες κρίσιμες εποχές. Η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί ένα παράδειγμα.

Στις 19 Ιουνίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ και οκτώμισι από την εισαγωγή του ευρώ στη φυσική του μορφή. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επέτρεπε την αισιοδοξία για την κατάληξη των ελληνικών προσπαθειών ένταξης στην Ευρωζώνη. Επειτα και από τις επιλο γές της τριετίας 1990 1993, η Ελλάδα ήταν αποδυναμωμένη οικο νομικά και πολιτικά. Το δημόσιο χρέος από 65,7% του ΑΕΠ το 1989 είχε φτάσει 100,5% του ΑΕΠ το ’93. Οι εξαγγελίες για ένταξη στο κοινό νόμισμα δεν αντιμετωπίζονταν απλώς με σκεπτικισμό από τους εταίρους μας, αλλά με ευθεία αμφισβήτηση. Το δημόσιο χρέ ος είχε ξεφύγει από τον έλεγχο, τα ελλείμματα έμοιαζαν να μην μπορούν να περιοριστούν, ο πληθωρισμός κάλπαζε σε επίπεδα πάνω από το 10%, οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις συρρι κνώνονταν κάθε χρόνο, η ανεργία αυξανόταν, δεν δημιουργού νταν έργα υποδομής, η ανάπτυξη ήταν μηδενική. Ολες οι εκτιμή σεις συνέκλιναν στη διαπίστωση πως η Ελλάδα δεν θα γινόταν πο τέ μέλος της ΟΝΕ, ενώ ακούγονταν φωνές ακόμα και για έξωση της Ελλάδος από την Ε.Ε. Οποιοι παραλληλισμοί με τη σημερινή κατάσταση δεν είναι άδικοι ούτε τυχαίοι. Ταυτόχρονα, στο εσω τερικό έπρεπε να καταπολεμηθούν νοοτροπίες, δισταγμοί, αμφι βολίες και αντιδράσεις, πολλές φορές ιδιαίτερα έντονες, που προ καλούνται όταν θίγονται κατεστημένα συμφέροντα. Ο στόχος δεν ήταν απλώς να επιτύχουμε τη στείρα επίτευξη των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά και να κινητοποιήσουμε τις πα ραγωγικές δυνάμεις της χώρας, να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον με ευ ρύτερο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις. Να ενισχύσουμε έτσι τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τη σύ γκλιση του βιοτικού επιπέδου με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας από το 1996 μέχρι την ένταξη το 2000 μιλούν από μόνα τους. Ο πλη θωρισμός τιθασεύτηκε. Τα φορολογικά έσο δα αυξήθηκαν σημαντικά. Υλοποιήθηκε μια μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση και, μά λιστα, χωρίς να υπονομευτεί η αναπτυξια κή προοπτική της χώρας. Τέθηκε σε εφαρ μογή και υλοποιήθηκε ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υποδομών σε όλους τους τομείς των πο λιτικών μας. Η Ελλάδα είχε επί σειρά ετών έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανά πτυξης στην Ε.Ε. Η ανεργία βρέθηκε σε στα θερά πτωτική πορεία, τα πραγματικά εισο δήματα εργαζομένων και συνταξιούχων αυ ξήθηκαν, τα επιτόκια μειώθηκαν, οι επεν δύσεις ενισχύθηκαν σημαντικά. Συγχρόνως, κάναμε τολμηρά βήματα για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στον δη μόσιο τομέα. Δημιουργήσαμε νέους ελε γκτικούς μηχανισμούς, σειρά Ανεξάρτητων Αρχών και ενισχύσαμε το ΑΣΕΠ. Πρωτοβου λίες όπως ο «Καποδίστριας», τα ΚΕΠ και η Βοήθεια στο Σπίτι άλλαξαν το πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης, αυξάνοντας τους διαθέσιμους πόρους και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ολα αυτά έγιναν αντιμετωπίζο ντας με αποφασιστικότητα αντιδράσεις και σε συνεχή σύγκρου ση με εδραιωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα. Ο στόχος επε τεύχθη. Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ χάρη στην προσπάθειά της. Κανείς δεν της χαρίστηκε. Η επιτυχία δεν ήρθε ούτε εύκο λα ούτε χάρη στον αυτόματο πιλότο. Το 2004 η νέα τότε κυβέρ νηση της Νέας Δημοκρατίας, υπακούοντας στη λογική της αντι παλότητας που διαπνέει το κομματικό σύστημα, αμφισβήτησε αυτή την επιτυχία. Χρησιμοποίησε το τέχνασμα της μεταφοράς μελλοντικών δαπανών, ιδιαιτέρως των αμυντικών, στο παρελθόν, για να τεκμηριώσει τον ψευδή ισχυρισμό της ότι η Ελλάδα δεν είχε επιτύχει το επιβεβλημένο όριο του ελλείμματος. Το αποτέ λεσμα ήταν η σύγχυση στο ευρωπαϊκό επίπεδο και, όταν επήλ θε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός τη διετία 2007 2009, η κα ταρράκωση της αξιοπιστίας της χώρας. Καιρός είναι πια να δού με την πραγματικότητα γύρω μας με ειλικρίνεια, να μη φαντασιω νόμαστε λύσεις που δεν υπάρχουν και να δεχτούμε ότι η έξοδος από τη κρίση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους, από τη θέληση, τη συνέπεια και την επιμονή μας.

Read more...

Τάση “εξόδου” από το εκλογικό σώμα...


... ισχυρός κλυδωνισμός του δικομματισμού και ενίσχυση της Αριστεράς
Οι πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ

Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
http://www.publicissue.gr/1457/

Η δυναμική της νέας περιόδου, στην οποία έχει εισέλθει η πολιτική σκηνή της χώρας μετά την έλευση του ΔΝΤ, εκδηλώνεται σε τρεις κατευθύνσεις (Η σειρά είναι ιεραρχική): Πρώτον, με την αλματώδη αύξηση των κοινωνικών διαθέσεων για αποχή και έξοδο από το εκλογικό σώμα. Δεύτερον, με τη σημαντική αποδυνάμωση που υφίστανται τα δύο κυρίαρχα κόμματα της διακυβέρνησης, τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας τους, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους υποστήριξης. Τρίτον, με την εκλογική ενίσχυση της Αριστεράς.
Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική προτίμηση για μονοκομματικές κυβερνήσεις μειώνεται σημαντικά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι...
μόλις 1 στους 5 πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ αντιθέτως, το ήμισυ του εκλογικού σώματος επικροτεί είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%), είτε την οικουμενική (15%). Επιπλέον, μέσα σε ένα μήνα διπλασιάσθηκε και το ποσοστό των πολιτών που επιθυμεί την συγκρότηση νέων σχημάτων (10%).

Εξάντληση της μετεκλογικής δυναμικής
Η κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ τίθεται σε αμφισβήτηση. Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση (22%) κατακρημνίζεται (-9%) και προσεγγίζει ταχύτατα το κρίσιμο ποσοστό κοινωνικής αποδοχής 20%. Έχει αποδειχθεί, ιστορικά, ότι εάν ένα κόμμα βρεθεί κάτω από αυτό, τότε η παραμονή του στην κυβερνητική εξουσία καθίσταται ευάλωτη. Στο δείκτη «καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα» σημειώνει μεγαλύτερη υποχώρηση (υπολογίζεται σήμερα σε 30%, -11%), ενώ η δημοτικότητά του, αν και παραμένει πλεονασματική, προσγειώνεται απότομα στο 44%, από 59% τον περασμένο Απρίλιο (-15%). Έτσι, η δημόσια εικόνα του καθίσταται πάλι ελλειμματική, επιστρέφοντας στα προ των εκλογών χαμηλά επίπεδα. Ο Γ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν μηδενίσει την όποια ευεργετική επίδραση άσκησε υπέρ τους το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου. Το πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο, που αποκτήθηκε, λόγω της συντριβής της ΝΔ έχει πλέον εξαερωθεί. Η μετεκλογική δυναμική έχει εξαντληθεί.

ΝΔ: Εικόνα διάλυσης
Αρκετά χειρότερη είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίζει κυριολεκτικά χαρακτηριστικά διάλυσης. Η ικανοποίηση από τη λειτουργία της βρίσκεται πλέον κάτω από το 10%. Συρρικνώθηκε, μάλιστα, στο ήμισυ (μόλις 8%, από 16%). Η κυβερνητική της ικανότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί (4%, έναντι 6% τον προηγούμενο μήνα). Η δημοτικότητα του Α.Σαμαρά σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες (-19%) και καθίσταται για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ελλειμματική, ενώ η συγκριτική του θέση στο δείκτη πρωθυπουργικών ικανοτήτων παραμένει αναιμική (18%, έναντι 43% του Γ.Παπανδρέου). Η επισημοποίηση του ηγετικού ρήγματος, με την πολιτική διαφοροποίηση και διαγραφή της Ν.Μπακογιάννη δημιουργεί σαφώς φυγόκεντρες τάσεις στη βάση του κόμματος. Η κομματική συσπείρωση της ΝΔ, κυμαίνεται περί το 50%, ενώ η ήδη άσχημη δημόσια εικόνα του κόμματος επιδεινώνεται περαιτέρω (-8%, μόλις 27% θετικές κρίσεις, έναντι 44% του ΠΑΣΟΚ).

Άνοδος της Αριστεράς
Από την αποδυνάμωση του δικομματισμού (αθροιστικά τα δύο κόμματα χάνουν 4,5%), αλλά κυρίως από τη σμίκρυνση του δυνητικού εκλογικού σώματος, λόγω των τάσεων αποχής, περισσότερο ωφελημένη δείχνει αυτήν τη στιγμή η Αριστερά, κυρίως το ΚΚΕ. Η ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς δεν είναι μόνον ποσοστιαία, αλλά αντανακλά και μια (μικρή) αύξηση της πραγματικής κοινωνικής τους επιρροής.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δικομματικό σύστημα δείχνει να προσεγγίζει με ταχύτητα το σημείο «πρόσκρουσης». Ωστόσο, η κατάσταση που αποτυπώνεται δεν συνιστά -τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή- «κατάρρευση». Η άνιση αποδυνάμωση των δύο πόλων του αναδεικνύεται σε σημαντικό στοιχείο της κρίσης. Η εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης ευνοεί συγκυριακά το κυβερνών κόμμα και του επιτρέπει για την ώρα να διατηρεί τη σχετική πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της κοινωνικής αγανάκτησης.

Έξοδος από το εκλογικό σώμα
Ωστόσο, η κύρια κατεύθυνση που λαμβάνει η διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία είναι άλλη. Μεταξύ βουλευτικών Σεπτεμβρίου 2007 (είχαν ψηφίσει 7.355.000 πολίτες) και Οκτωβρίου 2009 (ψήφισαν 7.044.000), η πραγματική αποχή στην Ελλάδα αυξήθηκε από 10,7%, σε 14,5%, ενώ στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου που προηγήθηκαν των βουλευτικών, εκτοξεύθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο 36% (υπολογισμοί της Public Issue). Η σημερινή «φωτογραφία» του εκλογικού σώματος παραπέμπει περισσότερο στο τοπίο των τελευταίων ευρωεκλογών. Στη μέτρηση του Μαΐου, ο σχετικός δείκτης του βαρόμετρου, που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της αποχής, έχει εκτιναχθεί στο 34%, από 21% τον Απρίλιο (+13%, ή αύξηση 62%), ενώ από την αρχή του έτους έχει υπερδιπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει, ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα το εκλογικό σώμα να συρρικνωθεί στις επόμενες βουλευτικές, πχ. σε 5.000.000 ψηφοφόρους, όπως ακριβώς συνέβη και στις ευρωεκλογές. Ειπωμένο διαφορετικά, πάνω από 2.000.000 απογοητευμένοι, ή/και οργισμένοι πολίτες σκέπτονται σήμερα σοβαρά, εάν θα προσέλθουν την επόμενη φορά στις κάλπες, ή εάν θα γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Αν κάτι τέτοιο συνιστά σοβαρή απειλή για το τελευταίο, ή θα αποτελέσει βαλβίδα κοινωνικής παθητικοποίησης και «εκτόνωσης» της κρίσης του, δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.
Το σχετικό Βαρόμετρο

Read more...

Και ο Κ. Γείτονας στην Προανακριτική...

Από τον Κώστα Ζωγράφο

Σίγουρα κανείς δεν πιστεύει ότι επειδή το λέει ο Μιχ. Χριστοφοράκος και μόνο (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), έχει εμπλοκή στο σκάνδαλο της Siemens o Κώστας Γείτονας. Και μάλιστα ότι πήρε λεφτά για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που ήταν "ταμίας" του, πριν και μετά τις εκλογές του 2004.
Όμως κανείς δεν παραγνωρίζει ταυτόχρονα ότι άλλαξαν πολύ τα δεδομένα από την προηγούμενη φορά που, προεκλογικά, ενεπλάκη το όνομά του.
Τώρα, ο πήχης της κάθαρσης έχει ανεβεί πολύ ψηλά. Είναι επομένως πολύ δύσκολο -και θα αποτελούσε πρόκληση που θα δυναμίτιζε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος- το να μην...
κληθεί να καταθέσει και αυτός (ύστερα από την αποκάλυψη των έξι απολογιών του Χριστοφοράκου στη γερμανική Δικαιοσύνη), μαζί με τα άλλα πολιτικά πρόσωπα, στην Εξεταστική Επιτροπή.
Αν μάλιστα τα κριτήρια για την παραπομπή πολιτικών προσώπων σε Προανακριτική Επιτροπή είναι αυτά που καταγράφονται και εν ολίγοις συνίστανται στην απλή και μόνο αναφορά του ονόματός τους σε διάφορες πτυχές του σκανδάλου χωρίς άλλα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε επίσης πολύ δύσκολα δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα και ο καθ' όλα αξιοσέβαστος πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και νυν βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ.
Κάτι ανάλογο (γιατί δεν ήταν βουλευτής) θα έπρεπε να ισχύσει και για τον "ταμία" της ΝΔ Γιάννη Βαρθολομαίο, αλλά αυτός δεν ζει πια.

Read more...

Πυρά Καρατζαφέρη κατά πάντων

nooz.gr
Λαϊκισμό χρεώνει στον Αντ. Σαμαρά ο Γ. Καρατζαφέρης και πολιτικές αστοχίες στον Γ. Παπανδρέου. Βάλλει κατά της Αριστεράς επειδή εκτιμά πως φέρει ευθύνη για τα επεισόδια στις κινητοποιήσεις, αλλά και κατά των βιομηχάνων, επειδή «καβάλησαν το καλάμι και πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι υποτακτικοί ή μούτσοι τους».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στη συνέντευξή του FreeSunday, χρεώνει «μεγάλο λάθος» στον πρωθυπουργό, καθώς -όπως λέει- από τον Δεκέμβριο ο ίδιος είχε μιλήσει για εξέταση του ενδεχομένου του ΔΝΤ «αλλά, ως δύο διαφορετικές επιλογές» και ο κ. Παπανδρέου «τις έκανε, με την πολιτική του, "ένα"». Ως εκ τούτου, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «θα στενάξουμε με πολύ ακριβό χρήμα».

Υποστηρίζει ότι, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία κατέθεσε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, «το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αρνητικό». Διευκρινίζει ότι -στη συνάντηση- ο πρωθυπουργός είπε «στην παρούσα φάση, χρειαζόμαστε οικουμενική συνεννόηση» και συμπεραίνει: «σε άλλη φάση; Η Ελλάδα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση».

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει «ακραίο λαϊκισμό» την πρόταση Σαμαρά για μείωση των βουλευτών, αντιπαραθέτοντας την άποψή του ότι «δεν θα στερήσουμε από τον Έλληνα, που ζει μακριά από το κέντρο, την επαφή με την πολιτική, που βρίσκει στο πρόσωπο του βουλευτή στο καφενείο.[...]. Προτιμώ μια Βουλή των "300" με 4.000 ευρώ, παρά μια Βουλή των "200" με 7.000 ευρώ».

Αναφερόμενος σε κατά καιρούς δηλώσεις του, με τις οποίες στηλίτευσε μειοψηφίες, «που προκαλούν, ή υποκινούν, ταραχές», ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει πως πρόκειται για αντιεξουσιαστές, εκ των οποίων «άλλοι έχουν αφετηρία την Αριστερά και άλλοι τη Δεξιά. Αυτό που λέμε σήμερα Ακροδεξιά, έχει ακροαριστερά χαρακτηριστικά. Αυτοί θέλουν μια γενικότερη αναταραχή, γιατί δεν πιστεύουν στην αστική δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά την αντίδρασή του κατά του προέδρου του ΣΕΒ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ υποστηρίζει πως «οι βιομήχανοι καβάλησαν καλάμι» και απευθύνει «νουθεσία» «το κεφάλαιο να αναλάβει την ευθύνη ανάπτυξης της χώρας και όχι να θέλει να υποκαταστήσει τους πολιτικούς».

Read more...

Μέρκελ: Η ευρωζώνη κέρδισε χρόνο με τα σχέδια σταθεροποίησης

nooz.gr
Η ζώνη του ευρώ «κέρδισε χρόνο» με το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και εκείνο για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όμως τα πραγματικά προβλήματα πρέπει να διευθετηθούν, είπε την Κυριακή η Αγγελα Μέρκελ.

«Όλα όσα κάναμε με (τα σχέδια αυτά), ήταν να κερδίσουμε χρόνο, ώστε οι διαφορές όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και οι διαφορές στα ελλείμματα των χωρών της ζώνης του ευρώ να διευθετηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος της Γερμανίας, στη διάρκεια ομιλίας της στο συνέδριο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DFB).

«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτο: ότι για χρόνια, ήταν δυνατό να παραποιούνται οι επίσημες στατιστικές», πρόσθεσε.

«Αλλά είναι επίσης γεγονός ότι η κερδοσκοπία (που προκάλεσε την πτώση του ευρώ) ήταν και είναι δυνατή, επειδή υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην οικονομική ισχύ και στην αντίστοιχη υπερχρέωση των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ», επισήμανε.
Read more...

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Μαΐου ο νέος αναπτυξιακός νόμος

.nooz.gr
Την Τρίτη, 25 Μαΐου 2010 λήγει η δημόσια διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας , από το Σάββατο 15 Μαΐου 2010, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση οι βασικές αρχές του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypoian.

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού προτύπου. Στοχεύει σε μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση.

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις:

1. Διαγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων βάσει μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.

2. Ένταξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση αυτές που ρητά απαγορεύονται είτε από το νόμο είτε από αποφάσεις ή κανονισμούς της Εθνικής ή Κοινοτικής Νομοθεσίας.

3. Σύσταση επενδυτικού συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου και θα εισηγείται βελτιώσεις και αλλαγές για προσαρμογή στις εκάστοτε νέες προκλήσεις.
Read more...

Φέρουν «ευθύνη οι αμερικανικές τράπεζες»

nooz.gr
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κινηθεί η Ελλάδα δικαστικά κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, που έπαιξαν ρόλο στην επιδείνωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από το CNN αν η Ελλάδα έπεσε θύμα των αμερικανικών τραπεζών.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία κοινοβουλευτική έρευνα και ψάχνουμε να δούμε πώς τα πράγματα οδηγήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιες πρακτικές ήταν αρνητικές. Ανάλογες έρευνες γίνονται σε άλλες χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για αυτό το λόγο θεωρώ πως ναι... Ακούω τις λέξεις ΄΄απάτη΄΄ και ΄΄έλλειψη διαφάνειας΄΄. Οντως υπάρχει μεγάλο μερίδιο ευθυνης», απαντά, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που μεταδόθηκαν.

Επίσης, κληθείς να απαντήσει αν η Ελλάδα θα ακολουθούσε τη νομική οδό, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει: «Δεν αποκλείω ακόμη και τη νομική οδό».

Ο πρωθυπουργός παραχώρησε τη συνέντευξη στην εκπομπή «Fareed Zakaria GPS».
Εξεταστική για την Οικονομία και αποκάλυψη σκανδάλων


Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την αποκάλυψη όλων των σκανδάλων των υπουργών της ΝΔ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ταυτόχρονα με την αποκάλυψη ονομάτων φοροφυγάδων, όλοι οι υπουργοί άρχισαν να στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους και στοιχεία για όλα τα αδικαιολόγητα κονδύλια που έχουν εντοπίσει στα υπουργεία τους και στη συνέχεια να τα αποστέλλουν στον εισαγγελέα.

Το δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι η ροή στοιχείων από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, στην πιο κατάλληλη στιγμή για το ΠαΣοΚ, αφού τότε θα ξεκινά τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της οικονομίας.

Το Βήμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας εξεταστικής επιτροπής στα τέλη Μαΐου.
Read more...

Ουδείς κάτω των 40 σε Eπιτελείο...

nonews-news

Αδειάζουν τα Eπιτελεία της Αστυνομίας από αξιωματικούς και άνδρες που έχουν ηλικία κάτω των 40 ετών.

Ήδη τους έχει ζητηθεί να...

...δηλώσουν μόνοι τους σε ποια μάχιμη Υπηρεσία επιθυμούν να μετακινηθούν...


Read more...

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ...


Του Σωτήρη Θεοδωρόπουλου
-αναπλ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς-

(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (2007), το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μας ανέρχεται στα 20.500 ευρώ, ενώ της Σουηδίας φθάνει τα 36.300 ευρώ. Με...
βάση τη διαφορά αυτή στο επίπεδο εισοδήματος των δύο... χωρών, προκαλούν κατάπληξη που βεβαίως έχουν την ερμηνεία τους, οι κραυγαλέες διαφορές στο κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών για τα αντίστοιχα κοινοβούλια. Ανακύπτει πράγματι ένα μεγάλο ερώτημα, όταν η σχετικά φτωχότερη χώρα εμφανίζεται να δαπανά όχι μόνον πολύ περισσότερους πόρους σε απόλυτα μεγέθη από τη σημαντικά πλουσιότερη, αλλά και πολλαπλάσιους για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής της Δημοκρατίας. Τα συγκριτικά στοιχεία συνολικών δαπανών και απασχολουμένων για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος που παραθέτουμε, θεωρούμε πως μας δίνουν μια σαφή εικόνα της σημερινής κατάστασης.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι μισθοί των Σουηδών βουλευτών είναι σαφώς κατώτεροι των Ελλήνων βουλευτών, και τα εισοδήματά τους τυγχάνουν του ίδιου καθεστώτος φορολόγησης, όπως τα εισοδήματα όλων των πολιτών, ενώ το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ελλήνων βουλευτών αποτελεί μια ακόμη κραυγαλέα πρόκληση.
Παρά τον παραδοσιακά μεγάλο, αλλά αποτελεσματικό σουηδικό δημόσιο τομέα, λόγω του ισχυρού κοινωνικού κράτους, η δημοσιονομική διαχείρισή του από το πολιτικό σύστημα της χώρας παράγει ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και περίπου το μισό σαν ποσοστό του ΑΕΠ χρέος από το δικό μας.
Ερμηνεύοντας τα παραπάνω δεδομένα, θεωρούμε ότι αντανακλούν δύο διαφορετικές κουλτούρες για τον ρόλο και τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
Στη χώρα μας, το τεράστιο αυτό κόστος στηρίζει τη λειτουργία ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος που πρωτοστατεί στο ξεφάντωμα της δημόσιας σπατάλης, τη φαυλότητα και διαφθορά. Συνδιοικώντας με τους κρατικούς συνδικαλιστές, θεωρεί βιλαέτια για τις πελατειακές του λειτουργίες τον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα τις ΔΕΚΟ. Επειδή κρατισμός και πελατειακό σύστημα «πάνε μαζί» γι’ αυτό και η λυσσαλέα αντίδραση κατά των αποκρατικοποιήσεων που αφαιρούν βιλαέτια από το πελατειακό σύστημα και τις λειτουργίες του. Εννοιες και πρακτικές σαν αυτές που δεν έχουν καμιά σχέση με το δημόσιο συμφέρον και το περιεχόμενο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ευθύνονται για τις διαφορές με τη Σουηδία. Είναι αδιανόητο να απασχολούνται περίπου 4.000 μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο εκεί που αλλού φθάνουν 660, όταν στη χώρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης υπάρχουν κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας και κλινικές που δεν έχουν νοσηλευτικό προσωπικό.
Από το παραπάνω προσωπικό, η σουηδική Βουλή διαθέτει επιστημονικό προσωπικό κατά τομέα για υποστήριξη του έργου όλων των βουλευτών, ενώ τα κόμματα δημιουργούν επίσης επιτελεία ειδικών για υποστήριξη των πολιτικών τους. Στη χώρα υπάρχουν μόνο γραφεία των κομμάτων και όχι ρουσφετολογικά γραφεία των βουλευτών. Αντί να εκθειάζουμε το σουηδικό μοντέλο για λόγους επικοινωνιακού καιροσκοπισμού, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε το ξήλωμα του πελατειακού κράτους, όπως π.χ. επιστρέφοντας καταρχάς όλους τους αποσπασμένους υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους; Αντί να εξαγγέλλουμε την εξοντωτική φορολόγηση των bonus των τραπεζικών στελεχών που καμιά σχέση δεν έχουν με τη δημοσιονομική μας κατάντια, μήπως με τον ίδιο συντελεστή περικόπταμε το μισθοδοτούμενο από το Δημόσιο προσωπικό των βουλευτικών τους γραφείων;
Αντί να ευτελίζουμε θεσμούς και έννοιες, όπως της αξιοκρατίας με μηχανισμούς τύπου open gov, μήπως αφήναμε έστω κατά μέρος να επηρεάσει τις επιλογές μας για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα αυτό που ισχύει στη Σουηδία και υπήρξε σαφώς διατυπωμένο στο πρόγραμμα του σουηδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 1926: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τη διοίκηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών μας να την αναθέσουμε σε κομματικά μας στελέχη και αποτυχημένους πολιτευτές, αλλά σε πρόσωπα καταξιωμένα, με γνώση, και εμπειρία της αγοράς».
Αντί να παρακολουθούμε τις ίδιες φιγούρες της δημοσιονομικής μας χρεοκοπίας να φλυαρούν για την κρίση του πολιτικού συστήματος, μήπως εξετάσουμε μερικές προτάσεις σαν αυτές που θα μπορούσαν να κλείσουν κάποιες καταπακτές δημόσιας σπατάλης;
Ας βρούμε την τόλμη να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, έστω και παράλληλα με το κυνήγι των offshore

Read more...

ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Β. Χιώτης - Ν. Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Την αποκάλυψη όλων των σκανδάλων των υπουργών της ΝΔ, που ζημίωσαν το Δημόσιο και φόρτωσαν με ελλείμματα τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει στόχο της η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των... διαβουλεύσεων με την ΕΕ για την παροχή οικονομικής βοήθειας. «Πρέπει να μάθουν οι πολίτες ποιοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.Οπως αποκαλύπτουμε τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων, πρέπει να αποκαλύψουμε και τους υπουργούς που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, είτε για να πλουτίσουν οι ίδιοι είτε για να βοηθήσουν τους κολλητούς τους» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Και το σχέδιο άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή. Ταυτόχρονα με την αποκάλυψη ονομάτων φοροφυγάδων, όλοι οι υπουργοί άρχισαν να στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους και στοιχεία για όλα τα αδικαιολόγητα κονδύλια που έχουν εντοπίσει στα υπουργεία τους και στη συνέχεια να τα αποστέλλουν στον εισαγγελέα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει μια απλή λογική. Η κυβέρνηση χωρίς να κατηγορεί κανέναν στέλνει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, τα οποία έπειτα από λίγο θα διαβιβαστούν στη Βουλή, επειδή αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Οι εισαγγελείς λοιπόν καλούνται να εξακριβώσουν ποιος υπουργός της ΝΔ παρήγγειλε πανάκριβα πόμολα «Σβαρόφσκι» για τις πόρτες του υπουργείου Τουρισμού και ποιος κουρτίνες αξίας 20.000 ευρώ για το γραφείο του, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Από κόσκινο επίσης περνούν όλα τα αδιαφανή κονδύλια σε ευαίσθητα υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Δημόσιας Τάξης και το Ναυτιλίας, όπου από το 2004 ως το 2009 αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Από τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, ή θα δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, είναι σαφές και ποιοι υπουργοί θα κληθούν να αιτιολογήσουν τα κονδύλια που υπέγραψαν. Οι πρώην υπουργοί Οικονομίας κκ. Γ.Αλογοσκούφης και Ι.Παπαθανασίου που υπέγραφαν κάθε δαπάνη, ο πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Κ.Μαρκόπουλος που ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη διάδοχό του κυρία Αντζελα Γκερέκου, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. κ. Ευ. Μπασιάκος και Σ. Χατζηγάκης μετά τις αποκαλύψεις για σπατάλες από τη διάδοχό τους κυρία Μπατζελή, οι πρώην υπουργοί Παιδείας κκ. Α.Σπηλιωτόπουλος και Ευρ.Στυλιανίδης , μετά τις καταγγελίες της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και οι κκ. Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης λόγω της εμπλοκής τους στις προμήθειες της Siemens.
Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η ροή στοιχείων από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, στην πιο κατάλληλη στιγμή για το ΠαΣοΚ δηλαδή, αφού τότε θα ξεκινά τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της οικονομίας. Και με αυτό τον τρόπο θα είναι δύσκολο να αιτιολογήσουν τις σπατάλες οι υπουργοί που θα κληθούν στην επιτροπή (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν σχεδόν όλοι), αλλά και οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Αλογοσκούφης που αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας εξεταστικής επιτροπής στα τέλη Μαΐου και ανεξαρτήτως από την πορεία των δύο εξεταστικών επιτροπών που λειτουργούν ήδη, της Siemens και του Βατοπαιδίου.
Για την πρώτη υπόθεση η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αν και τα μέλη της από την πλευρά της πλειοψηφίας επιμένουν ότι έχουν αναδειχθεί ευθύνες για τους κκ. Π.Δούκα, Α.Κοντό και Ευ.Μπασιάκο . Για την υπόθεση της Siemens θεωρείται βέβαιο ότι το ΠαΣοΚ θα προτείνει προανακριτική επιτροπή, ζητώντας την παραπομπή των υπουργών της ΝΔ που πέρασαν από τα υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης και ενδεχομένως και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για να αξιοποιήσουν τη διαμάχη της ίδιας και των βουλευτών που ελέγχει με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.
Αλλάζουν «πόθεν έσχες», ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπoυργών
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το άνοιγμα του φακέλου «Διαφθορά» θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, εξισορροπώντας ταυτόχρονα την οργή της κοινής γνώμης για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και την περικοπή μισθών και συντάξεων. «Πρέπει να θυμίζουμε διαρκώς ποιος ευθύνεται που φτάσαμε σε αυτό το χάλι.Αν το ξεχάσουν οι πολίτες,θα την πληρώσουμε εμείς» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αποκαλύπτοντας και την επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεων για την εξυγίανση του πολιτικού κόσμου, τροποποιώντας τη νομοθεσία για το «πόθεν έσχες», την ασυλία των βουλευτών και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο ατιμωρησίας των πολιτικών. Τις νέες ρυθμίσεις θα παρουσιάσει την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος , που τροποποιεί και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Read more...

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)

Οι συμπληρωματικές συμβάσεις που υπέγραψε για δημόσια έργα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 έχουν μπει την τελευταία περίοδο στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υποδομών. Και όπως...
υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου,έχουν ήδη εντοπιστεί ενδείξεις παρατυπιών, γι΄ αυτό και ορισμένες παίρνουν ήδη τον δρόμο για τον εισαγγελέα. Πρόκειται για έργα τα οποία είτε δεν παραδίδονται στο κράτοςείτε η κυβέρνηση δεν τα αποδέχεται εξαιτίας του «φουσκωμένου» λογαριασμού που εμφανίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες μέσω των συμπληρωματικών συμβάσεων που υπογράφτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.Η σύναψη των συμβάσεων αυτών, που εκτόξευε στα ύψη το κόστος των δημοσίων έργων, αντί για εξαίρεση αποτέλεσε τον κανόνα τα προηγούμενα πέντε χρόνια και,όπως φαίνεται από τα έγγραφα που υπάρχουν στο υπουργείο Υποδομών, αρκετές από αυτές υπογράφτηκαν ακόμη και μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη σύμβαση για την κατασκευή του αεροδρομίου της Αγχιάλου.
Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί εκδικητικά ούτε να επιφέρει αναστάτωση στον κατασκευαστικό τομέα. Για τον λόγο αυτό κάθε σύμβαση εξετάζεται χωριστά και σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθούν αδικίες για τους επιχειρηματίες, αυτές θα αποκατασταθούν. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν έργα που έχουν ολοκληρωθεί αλλά οι κατασκευαστές δεν τα παραδίδουν στο κράτος, πιέζοντας με τον τρόπο αυτό για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που υποστηρίζουν ότι έχουν με το υπουργείο. Τα έργα και οι απαιτήσεις των εταιρειών θα κατηγοριοποιηθούν και σε όσες υποθέσεις διαπιστωθούν παρατυπίες στις διαδικασίες, θα πάρουν τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η επέκταση των αρχικών συμβάσεων με προφορικές εντολές. Επίσης άλλες, οι οποίες πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις αλλά όχι τις ουσιαστικές: λείπει δηλαδή το έργο που παραγγέλθηκε και οι ελεγκτές εικάζουν τώρα ότι άλλο έργο φαίνεται στα χαρτιά και σε άλλο θα κατέληγαν τελικώς τα χρήματα.
Εργολάβοι ζητούν 500 εκατ. ευρώ
Δεν πρόκειται για μία-δύο περιπτώσεις, αλλά για δεκάδες έργα διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παραγγέλθηκαν για την ανάπτυξη της περιφέρειας, όπως δρόμοι, λιμάνια και αεροδρόμια. Οι κατασκευαστικές εταιρείες απαιτούν συνολικά από το κράτος περί τα 500 εκατ. ευρώ, μέσω συμπληρωματικών συμβάσεων οι οποίες συνάφθηκαν λόγω γεγονότων ανωτέρας βίας ή απρόβλεπτων καταστάσεων. Οι συμβάσεις αυτές κυμαίνονται από 500.000 ευρώ ως 50 εκατ. ευρώ αναλόγως του αντικειμένου. Εκτός από το ξεκαθάρισμα των γκρίζων ζωνών στις συμβάσεις των προηγουμένων χρόνων, το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα απαγορεύει στο εξής τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων. Το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση μελετών και έργων, με στόχο αφενός να τεθούν καθαροί κανόνες αλλά κυρίως να πάψει η καχυποψία που υπάρχει γύρω από τους διαγωνισμούς του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Από τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσουν και οι δημοπρατήσεις νέων έργων, κυρίως στην περιφέρεια, για να στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της κυβέρνησης.
Η απεμπλοκή από το χάος που άφησε πίσω της η διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει αυτή τη στιγμή πόσα εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί να πληρώσει το υπουργείο Υποδομών σε πρόστιμα επειδή δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση των εκτάσεων για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητόδρομων. Κάθε ημέρα καθυστέρησης μεταφράζεται σε διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα πέντε έργα που κατασκευάζονται με το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση δέσμευσε περίπου το 60% του ΕΣΠΑ που αναλογούσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, σε συνδυασμό με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που τα προηγούμενα χρόνια δεν δημοπρατήθηκαν μεσαία και μικρά έργα για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Διαδικασίες -εξπρές
Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου σκέπτεται να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο να υιοθετηθούν και σε αυτή την περίπτωση διαδικασίεςεξπρές, κατά το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου οι απαλλοτριώσεις για τα ολυμπιακά έργα και την ενίσχυση του οδικού δικτύου προχώρησαν ταχύτατα μέσω της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων. Μόνο που το υπουργείο Υποδομών θα αιτηθεί να συντμηθούν περαιτέρω οι προσθεσμίες για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να γλιτώσει το Δημόσιο τα πρόστιμα και τις υπέρογκες τιμές για τις απολλοτριώσεις. Επειδή οι συμβάσεις για τους πέντε αυτοκινητόδρομους υπογράφτηκαν εσπευσμένα το καλοκαίρι του 2007, λίγο πριν από τις εκλογές, στην πορεία παρουσίασαν πολλά προβλήματα είτε με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες είτε με το περιβάλλον είτε με τις απαλλοτριώσεις. Αυτή η σπουδή προκάλεσε καθυστερήσεις οι οποίες, πέραν της παράτασης που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν τα έργα, μεταφράζεται και σε μεγάλες αποζημιώσεις προς τους εργολάβους και τις τράπεζες.
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ
Οι συμπληρωματικές συμβάσεις που επανεξετάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και είναι πιθανόν να αποσταλούν και στη Δικαιοσύνη είναι:
* Ο βορειοδυτικός άξονας της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα).Πρόκειται για το πιο μεγάλο και ακριβό έργο,κόστους 2,8 δισ.ευρώ,το οποίο μαζί με τις απαλλοτριώσεις θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ.ευρώ.Το έργο αυτό κινδυνεύει,καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμερίστηκε τους προβληματισμούς των τοπικών φορέων και της ΕΕ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας του έργου,ιδιαιτέρως στη λίμνη Καϊάφα.
* Οι συμπληρωματικές εργασίες στο πέταλο του Μαλιακού,οι οποίες καρκινοβατούν λόγω των κακών πολιτικών χειρισμών, αλλά και της πίεσης που ασκούν οι κατασκευάστριες εταιρείες.Το κομμάτι αυτό αποτελεί τμήμα του ΠΑΘΕ και έπρεπε εφέτος το καλοκαίρι να ολοκληρωθεί.Οπως είναι σήμερα τα πράγματα,δεν προβλέπεται να παραδοθεί προτού περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Η πολιτεία είναι δεσμευμένη με τη σύμβαση παραχώρησης του άξονα Ε65 Κεντρικής Ελλάδας να παραδώσει το έργο εφέτος στον κατασκευαστή για την εκμετάλλευση των διοδίων,όπως ορίζει η σύμβαση, και υπό τις παρούσες συνθήκες το κόστος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 30 εκατ.ευρώ συν τα πρόστιμα από τις καθυστερήσεις.

Read more...

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ 300 ΕΩΣ ΣΕ 200 ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από το Βήμα της Κυριακής)

Καμία τύχη δεν φαίνεται να έχει η πρόταση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά για μείωση του αριθμού των βουλευτών στο ελάχιστο προβλεπόμενο συνταγματικό όριο των 200 εδρών από 300 που είναι σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες.Το αίσθημα αυτοσυντήρησης των... ίδιων των μελών του...
Κοινοβουλίου συνιστά το πλέον ανυπέρβλητο εμπόδιο για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, που ακόμη και η διατύπωσή της αντιμετωπίστηκε παγερά από τους ίδιους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπροσθέτως όμως προβληματισμός εκφράζεται και από το γεγονός ότι η μείωση των εδρών δυσχεραίνει την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας σε περιπτώσεις οριακής εκλογής, όπως συνέβη στην εκλογική αναμέτρηση του 2007,οπότε η ΝΔ εξέλεξε 152 από τους 300 βουλευτές, ενώ με την κατανομή 200 εδρών με μεγάλη δυσκολία θα εξασφάλιζε τους 101 βουλευτές που θα της επέτρεπαν τον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης.
«Δεν πρόκειται να βρεθεί κοινοβουλευτική σύνθεση που να ψηφίσει υπέρ του... αυτοχειριασμού της» είναι η άποψη την οποία εκφράζουν έμπειροι πολιτικοί, καθώς η μείωση των εδρών σε 200 θα δημιουργήσει «ντόμινο» αλλαγών στον εκλογικό και ευρύτερα στον πολιτικό χάρτη, με επιπτώσεις που θα επηρεάσουν την επανεκλογή πολύ μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών από τις 100 κοινοβουλευτικές έδρες που θα περικοπούν.
Στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητη η θετική αποδοχή που έτυχε μεταξύ των βουλευτών η ασυνήθιστη για τα κοινοβουλευτικά ειωθότα αντίδραση του προέδρου της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικου, ο οποίος από το βήμα με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο απέρριψε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, παραθέτοντας στοιχεία για να υποστηρίξει την άποψη ότι η χώρα μας δεν έχει... υπεράριθμους βουλευτές σε αναλογία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην πλειονότητα των οποίων συνυπάρχουν περισσότερα του ενός νομοθετικά σώματα με τη μορφή είτε της Ανω Βουλής είτε της Γερουσίας ή και περιφερειακών κοινοβουλίων. Επιπλέον ο κ. Πετσάλνικος για να υπερασπιστεί τη θέση του επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι το συνολικό κόστος της λειτουργίας του Κοινοβουλίου είναι 3,5 τοις χιλίοις των συνολικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ οι αμοιβές των σημερινών «300» αντιπροσωπεύουν το 1 τοις χιλίοις.
Θα έχανε την έδρα ο Πρόεδρος της Βουλής!
Σύμφωνα με την ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση (άρθρο 54), η οποία θέλει τον αριθμό των βουλευτών τής κάθε εκλογική περιφέρειας να προκύπτει με βάση την τελευταία απογραφή, και εφόσον εξακολουθήσει να ισχύσει η ταύτιση των εκλογικών περιφερειών με τους σημερινούς νομούς, η ενδεχόμενη μείωση του συνολικού αριθμού θα μειώσει οριζόντια την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια.
Ο οριζόντιος όμως περιορισμός των εδρών θα πλήξει κυρίως τις μικρότερες περιφέρειες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μετατραπούν σε μονοεδρικές όλες οι υφιστάμενες διεδρικές περιφέρειες, με πρώτη από όλες την Καστοριά στην οποία εκλέγεται ο κ. Πετσάλνικος, και εφόσον γίνει μονοεδρικός ο νομός του βέβαιον είναι ότι θα περάσει σε «γαλάζια» χέρια. Ετσι εξηγείται μάλλον και η επιλογή του να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία του με την προτεινόμενη ρύθμιση. Μονοεδρικές επίσης θα γίνουν περιφέρειες όπως η Φλώρινα, η Πρέβεζα, η Χίος, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο πολύ πιθανόν είναι να συμβεί, δηλαδή να μείνουν με ένα ή το πολύ δύο βουλευτές, με τη συντριπτική πλειονότητα των τριεδρικών περιφερειών, όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Αρτα, η Λακωνία, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δράμα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Λέσβος, η Κέρκυρα και οι Κυκλάδες.
Από μία ως δύο έδρες θα χάσουν επίσης οι μεσαίου μεγέθους περιφέρειες, όπως οι τετραεδρικές (Εβρου, Καβάλας, Χανίων, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Καρδίτσας, Κορινθίας, Βοιωτίας) που θα μετατρεπόταν αυτομάτως σε διεδρικές ή τριεδρικές, όπως και οι πενταεδρικές (Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Δωδεκανήσου), ενώ δύο με τρεις απώλειες θα μετρήσουν οι λίγο μεγαλύτερες περιφέρειες, όπως η Αχαΐα (έχει τώρα 9), το Ηράκλειο και η Αιτωλοακαρνανία και η Λάρισα (έχουν 8), οι Σέρρες (7), καθώς και η Εύβοια με την Ηλεία (εκλέγουν 6).
Σε απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες- οι οποίες θα φθάνουν ως το ένα τρίτο των βουλευτών που εκλέγουν τώρα- στις πολύ μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής (θα περικοπούν περί τις 28-30 έδρες από τις συνολικά 85 έδρες των πέντε περιφερειών Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, καθώς και υπολοίπου Αττικής), αλλά και της Θεσσαλονίκης (θα καταργηθούν 7 ή 8 έδρες από τις συνολικά 23 που έχουν οι δύο περιφέρειες).
Ντόμινο αλλαγών στον εκλογικό χάρτη
Η προβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων της τελευταίας αναμέτρησης (2009), όπως φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες που επεξεργάστηκε «Το Βήμα», δίνει τον ακόλουθο κοινοβουλευτικό συσχετισμό:
* Το ΠαΣοΚ (με εκλογικό ποσοστό 43,92%) θα περιοριζόταν σε 107 βουλευτές, «χάνοντας» 53 έδρες από τις 160 που διαθέτει.
* Η ΝΔ (με 33,48%) θα είχε 61 έδρες, δηλαδή 30 λιγότερες από τους 91 βουλευτές που εξέλεξε.
* Στις 17 έδρες θα έφθαναν οι απώλειες των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς θα περιορίζονταν το ΚΚΕ σε 14 έδρες (από 21 που έχει τώρα με ποσοστό 7,54%), ο ΛΑΟΣ στις 10 (από 15 με 5,63%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 8 (από 13 με 4,6%).
Αντιστοίχως τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης του 2007 θα έδιναν την ακόλουθη κατανομή εδρών:
* Η ΝΔ (με ποσοστό 41,84%) θα εξέλεγε 101 βουλευτές έναντι 152. * Το ΠαΣοΚ (με 38,1%) θα έμενε με 68 βουλευτές από 102.
* 15 βουλευτές για το ΚΚΕ (που με ποσοστό 8,15% είχε 22 έδρες), εννέα για τον ΣΥΡΙΖΑ (που με 5,04% εξέλεξε 14) και επτά ο ΛΑΟΣ (που με 3,8% είχε εκλέξει 10).

Read more...

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΠΕ


Από την Δευτέρα θα τεθούν σε ισχύ τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, διευκρινίζοντας ότι διευθετήθηκαν τα διαδικαστικά προβλήματα που υπήρχαν. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων...
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι "η κατάσταση της οικονομίας σήμερα χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων" και ότι "ευθύνες έχουμε όλοι μας", δίνοντας μια έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου κατά του πολιτικού κόσμου, αλλά και στα σχόλια του Χάρη Καστανίδη.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τα κόμματα να επιτίθενται στους επιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες στους πολιτικούς, οι πολιτικοί στους επιχειρηματίες, οι τρίτοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και πάει λέγοντας, δημιουργώντας ένα "γαϊτανάκι'" ευθυνών.
Read more...

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline


fimotro
Συγγνώμη από τους νέους ζήτησε, για λογαριασμό της προηγούμενης γενιάς
, όπως είπε, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ. Η προηγούμενη γενιά άφησε να οδηγηθούν τα πράγματα εδώ και υποθήκευσε το μέλλον των νέων, είπε χαρακτηριστικά...

«Έχουμε χρέος να διορθώσουμε το κακό που έγινε και να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία, να αγωνιστούμε ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν ταχύτερα και με το μικρότερο κόστος και να χτίσουμε μαζί μια πολύ καλύτερη Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «η νεολαία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης είναι η πρωτοπορία για την αναγέννηση της χώρας».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά μια πολιτική νεολαία εξέλεξε τον πρόεδρό της με ανοιχτές διαδικασίες που σημαίνουν ανοιχτή οργάνωση στην κοινωνία».

Η νεολαία αναζητεί τρόπους για να συμμετάσχει στην πολιτική χωρίς στερεότυπα και ξύλινο λόγο και εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές, είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η ΟΝΝΕΔ αναζωογονεί το κόμμα και θα συμμετάσχει καίρια στην ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, λέγοντας ότι η ΔΑΠ υπήρξε πάντα αποφασιστική δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια, επί 24 χρόνια εκλέγεται πρώτη δύναμη και ότι αυτή την πρωτιά «οφείλουμε να την κρατήσουμε και φέτος». Σημείωσε, δε, ότι η φετινή, θα είναι «μια πρωτιά με ευρύτερο νόημα».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την αλλαγή του νόμου-πλαίσιου, για την αλλαγή του νόμου για το άσυλο και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε ότι «αυτές είναι θέσεις που τις ασπάζεται η κοινωνία».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η ΔΑΠ πρέπει να αναδειχθεί σε δύναμη αλλαγής και να ανοίξει τους ορίζοντες της ανώτατης παιδείας για να μπει φρέσκος αέρας.

Ομιλία Παπαμιμίκου

«Έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην παράταξη, την ιστορία της και τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, στην πρώτη του ομιλία μετά τις ανοιχτές εκλογές που τον ανέδειξαν πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.
Τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, γιατί «φοράνε όλοι την ίδια φανέλα και όσα τους ενώνουν είναι περισσότερα και ισχυρότερα από όσα τους χώρισαν στο παρελθόν», ενώ υπογράμμισε πως οι 43.000 νέοι που ψήφισαν στις εκλογές έδωσαν το μήνυμα ότι οι νέοι επιστρέφουν στην πολιτική και οι πολιτικοί στους νέους.
Ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθεί κανένα πισωγύρισμα από οποιονδήποτε παραμένει δέσμιος του παρελθόντος» και εγγυήθηκε «διαδικασίες ανοιχτές και καθαρές στην ανάδειξη των νέων οργάνων».

Αναφερόμενος στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, είπε ότι «οι νέοι απογοητεύονται όταν βλέπουν τα αποτελέσματα των πολιτικών του παρελθόντος», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «υποθηκεύει το μέλλον».

Οι πολιτικοί των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, είπε, χρωστάνε στη γενιά μας μια μεγάλη συγγνώμη. «Θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει, έστω κι αυτή την ύστατη ώρα, να γίνουν όλοι φορείς της αλλαγής, να γίνουμε όλοι μας η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στη νέα μεταπολίτευση» τόνισε.

Μίλησε, τέλος, για την ανάδειξη της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία και τη δημιουργία «μιας Ελλάδας της αξιοπρέπειας και όχι της αρπαχτής και της ζητιανιάς».

Read more...

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)

H αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση στο δίλημμα περί κυβερνητικού ανασχηματισμού έχει ήδη αρχίσει. Αλλωστε όπως προκύπτει και από την έρευνα της Marc, οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν αλλαγές και αναλόγως βαθμολογούν... Η απουσία του πρωθυπουργού στο...
εξωτερικό, καθώς και το «κλείσιμο» του δανεισμού στις 18 Μαΐου από την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου προ του «ζυγίσματος» των υπέρ και των κατά της αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι στο τέλος της εβδομάδας θα έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει το τοπίο, που θα επιτρέπει λεπτομερή «κατόπτευση» του στρατηγικού σχεδιασμού. Οι τοποθετήσεις σε άτυπες και μη συσκέψεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων προς τον πρωθυπουργό έχουν κοινό παρονομαστή. Ανασχηματισμός προ των διακοπών του καλοκαιριού ή αργότερα - ίσως κοντά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης;
Να... μοιραστεί η τράπουλα
Η απόφαση για ανασχηματισμό εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων στηρίζεται από στελέχη που θεωρούν αναγκαίο το μοίρασμα της τράπουλας «εδώ και τώρα». Η ένταση που κυριαρχεί -ομολογεί υπουργός- υπονομεύει τη δουλειά του καθενός και υπαγορεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί το κάθε σενάριο.
Υπουργοί ουσιαστικά αρνούνται να ανοίξουν «μέτωπα», περιμένοντας είτε στήριξη είτε οποιαδήποτε άλλη απόφαση που θα απαντούσε στους καθημερινούς γρίφους. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη «δουλειά» του εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως αυτό «αποτυπώθηκε» και στο μνημόνιο με την τρόικα.
Τα τελευταία «επεισόδια» με τη Λούκα Κατσέλη να απαντά για την απώλεια αρμοδιοτήτων ενισχύουν το σενάριο ότι στην κυβέρνηση υπουργοί και άλλοι βρίσκονται προ... αδιεξόδου και αν μη τι άλλο περιμένουν «καθαρές λύσεις».
Αλλοι -βουλευτές και στελέχη- μιλούν για την ανάγκη «καθαρής πολιτικής» και ομονοούν στο να υπάρξει ακόμη και ευρύς ανασχηματισμός μέχρι τον Ιούνιο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο το συζητούν. Δεν αποκλείουν τη συζήτηση να υπάρξουν... επιστρατεύσεις από τον πάγκο και να «παντρέψουν» την ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης με το «όραμα» ως προοπτική.
Και τον Σεπτέμβριο; Στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστα όπλα, αφού τα μέτρα άγριας λιτότητας δεν «σηκώνουν» βαρύγδουπες φιλολαϊκές ανακοινώσεις.
Συνεργάτες λοιπόν του πρωθυπουργού προτείνουν στη ΔΕΘ να κυριαρχήσει ο ανασχηματισμός. Να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο και να προχωρήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού λόγω «Καλλικράτη».
Με δεδομένο ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου βλέπουν ήδη «διερευνητικά» την πιθανότητά τους στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
Η κρίση των πολιτών
Ελαφρώς υπέρ του ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα γέρνει η πλάστιγγα της κοινής γνώμης. Το 46,6% των πολιτών λέει ναι στην αλλαγή προσώπων, όμως το 25% θέλει οι αλλαγές να είναι περιορισμένες και να έχουν στόχο την αντιμετώπιση καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών όπου αυτές εμφανίζονται. Ομως το 21,6% των πολιτών θα επιθυμούσε να δει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, που θα δώσει το αίσθημα ανασύνταξης της κυβέρνησης μετά τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει για τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας. Πάντως ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό πολιτών που φτάνει το 44,6% θα επιθυμούσε να μη γίνει ανασχηματισμός και να δοθεί περιθώριο στους υπουργούς να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν.fimotro.

Read more...

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ - ΨΥΧΑΡΗ...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Το τηλεφώνημα έγινε σήμερα το πρωί. Ο Γιώργος Μπόμπολας ενοχλήθηκε από το ρεπορτάζ του Βήματος (κλικ)για τα δημόσια έργα και τις υπερκοστολογήσεις. Μέσα στο ρεπορτάζ εμπλέκεται ο ΑΚΤΩΡΑΣ και ο Σουφλιάς (χωρίς να κατονομάζονται) ο οποίος έστησε τους διαγωνισμούς ή φωτογράφισε τον ανάδοχο με την καλύτερη προσφορά. Ο Μπόμπολας ενοχλήθηκε και τηλεφώνησε στον Ψυχάρη. Περισσότερο...
ενοχλήθηκε γιατί γνωρίζει ότι το ρεπορτάζ του Βήματος είναι πραγματικό. Έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ψυχάρης έχει την κάλυψη της κυβέρνησης. Ίσως γι αυτό απευθυνόμενος στον Μπόμπολα του είπε ότι τα παράπονά του να τα κάνει στον Παπανδρέου. Κάτι παραπάνω θα ξέρει... http://fimotro.blogspot.com/2010/05/blog-post_4227.html

Read more...