Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Φώφη Γιωτάκη
(από το Έθνος της Κυριακής)

H αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση στο δίλημμα περί κυβερνητικού ανασχηματισμού έχει ήδη αρχίσει. Αλλωστε όπως προκύπτει και από την έρευνα της Marc, οι πολίτες εμφανίζονται να επιθυμούν αλλαγές και αναλόγως βαθμολογούν... Η απουσία του πρωθυπουργού στο...
εξωτερικό, καθώς και το «κλείσιμο» του δανεισμού στις 18 Μαΐου από την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου προ του «ζυγίσματος» των υπέρ και των κατά της αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι στο τέλος της εβδομάδας θα έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει το τοπίο, που θα επιτρέπει λεπτομερή «κατόπτευση» του στρατηγικού σχεδιασμού. Οι τοποθετήσεις σε άτυπες και μη συσκέψεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων προς τον πρωθυπουργό έχουν κοινό παρονομαστή. Ανασχηματισμός προ των διακοπών του καλοκαιριού ή αργότερα - ίσως κοντά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης;
Να... μοιραστεί η τράπουλα
Η απόφαση για ανασχηματισμό εντός των προσεχών τεσσάρων εβδομάδων στηρίζεται από στελέχη που θεωρούν αναγκαίο το μοίρασμα της τράπουλας «εδώ και τώρα». Η ένταση που κυριαρχεί -ομολογεί υπουργός- υπονομεύει τη δουλειά του καθενός και υπαγορεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί το κάθε σενάριο.
Υπουργοί ουσιαστικά αρνούνται να ανοίξουν «μέτωπα», περιμένοντας είτε στήριξη είτε οποιαδήποτε άλλη απόφαση που θα απαντούσε στους καθημερινούς γρίφους. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει τη «δουλειά» του εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως αυτό «αποτυπώθηκε» και στο μνημόνιο με την τρόικα.
Τα τελευταία «επεισόδια» με τη Λούκα Κατσέλη να απαντά για την απώλεια αρμοδιοτήτων ενισχύουν το σενάριο ότι στην κυβέρνηση υπουργοί και άλλοι βρίσκονται προ... αδιεξόδου και αν μη τι άλλο περιμένουν «καθαρές λύσεις».
Αλλοι -βουλευτές και στελέχη- μιλούν για την ανάγκη «καθαρής πολιτικής» και ομονοούν στο να υπάρξει ακόμη και ευρύς ανασχηματισμός μέχρι τον Ιούνιο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο το συζητούν. Δεν αποκλείουν τη συζήτηση να υπάρξουν... επιστρατεύσεις από τον πάγκο και να «παντρέψουν» την ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης με το «όραμα» ως προοπτική.
Και τον Σεπτέμβριο; Στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστα όπλα, αφού τα μέτρα άγριας λιτότητας δεν «σηκώνουν» βαρύγδουπες φιλολαϊκές ανακοινώσεις.
Συνεργάτες λοιπόν του πρωθυπουργού προτείνουν στη ΔΕΘ να κυριαρχήσει ο ανασχηματισμός. Να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο και να προχωρήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού λόγω «Καλλικράτη».
Με δεδομένο ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου βλέπουν ήδη «διερευνητικά» την πιθανότητά τους στις δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
Η κρίση των πολιτών
Ελαφρώς υπέρ του ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα γέρνει η πλάστιγγα της κοινής γνώμης. Το 46,6% των πολιτών λέει ναι στην αλλαγή προσώπων, όμως το 25% θέλει οι αλλαγές να είναι περιορισμένες και να έχουν στόχο την αντιμετώπιση καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών όπου αυτές εμφανίζονται. Ομως το 21,6% των πολιτών θα επιθυμούσε να δει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, που θα δώσει το αίσθημα ανασύνταξης της κυβέρνησης μετά τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει για τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας. Πάντως ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό πολιτών που φτάνει το 44,6% θα επιθυμούσε να μη γίνει ανασχηματισμός και να δοθεί περιθώριο στους υπουργούς να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησαν.fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: