Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Αντίδραση του Αριστερού Ρεύματος Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κρίτωνας Αρσένης


Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κρίτωνας Αρσένης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Επτά νέους υποψήφιους για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μεταξύ των ονομάτων είναι εκείνο του νυν ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος υπήρξε προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ευρωλίστα του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Έντονες ήταν αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για τη συγκεκριμένη επιλογή, τονίζοντας ότι τόσο το γεγονός της μεταπήδησης από το ένα ψηφοδέλτιο (του ΠΑΣΟΚ, παρά την παραίτησή του) στο άλλο (στον ΣΥΡΙΖΑ) και ότι ο συμβολισμός (ότι ήταν προσωπική επιλογή του Γ.Παπανδρέου) είναι ιδιαίτερα αρνητικός.

Στη διαφωνία της Αριστερής Πλατφόρμας αντέδρασε έντονα ο Αλέξης Τσίπρας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη συνεδρίαση και να τεθεί η υποψηφιότητα του κ. Αρσένη σε ψηφοφορία.

Με δεδομένη την πλειοψηφία που διαθέτει η πλευρά Τσίπρα στο κεντρικό όργανο, η επιλογή του Κρίτωνα Αρσένη επικυρώθηκε.

«Θεωρώ εξαιρετικά τιμητική την πρόταση Κινημάτων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο. Με τιμά ιδιαίτερα η σημερινή αποδοχή της από τα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεσμεύομαι να τιμήσω την επιλογή τους αυτή και να συνεχίσω να δίνω τη μάχη στο πλευρό των κινημάτων ενάντια στην αρπαγή της γης και δημόσιας περιουσίας και στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών  υπέρ μιας ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου» δήλωσε ο Κρ.Αρσένης.

Επίσης, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα να συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος οι εξής:

  • Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος
  • Μαρία Καραμεσίνη, οικονομολόγος
  • Γιώργος Φουντουλάκης, ΑΜΕΑ παραολυμπιονίκης
  • Πέπη Ρηγοπούλου, πανεπιστημιακός
  • Νικήτας Κανάκης, Γιατροί του Κόσμου
Εκ μέρους του κ. Τσίπρα και άλλων μελών του οργάνου, στην ΠΓ τέθηκε το θέμα της μη συμπερίληψης στο ψηφοδέλτιο τόσο του Γιάννη Βαρουφάκη, όσο του Κώστα Λαπαβίτσα και το θέμα έκλεισε εκεί.

Απομένουν δύο θέσεις κενές, οι οποίες θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες. Η μια από τις δύο θα προέρχεται από τη Θράκη, με την τοποθέτηση ενός εκπροσώπου της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο Λάκης Λαζόπουλος μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχε ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα δεχτεί την πρόταση του κόμματος να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Υλικές ζημιές στην είσοδο Έκρηξη στην κατοικία του Γιάννη Σμπώκου στην Κηφισιά


Έκρηξη στην κατοικία του Γιάννη Σμπώκου στην Κηφισιά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 21:30 στην είσοδο της κατοικίας του καταδικασμένου για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Γιάννη Σμπώκου, στην Κηφισιά, προκαλώντας υλικές ζημιές στην καγκελόπορτα της μονοκατοικίας.

Στο σπίτι την ώρα την έκρηξης βρισκόταν μια οικιακή βοηθός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη πιθανόν να προκλήθηκε από μασούρι δυναμίτιδας με βραδύκαυστο φιτίλι που πέταξαν άγνωστοι διερχόμενοι από το σημείο.

Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο ίδιο σημείο της οδού Καραϊσκάκη στην Κηφισιά όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός άγνωστοι είχαν περιλούσει με βενζίνη και πυρπολήσει το αυτοκίνητο του γιου του Γιάννη Σμπώκου το βράδυ της 30ής Ιουνίου 2010 είχε καεί το αυτοκίνητου του γιου του στη Κηφισιά.

Ο Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε 16 χρόνια για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα στην υπόθεση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κατηγορείται για απιστία στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος ΕΡΜΗΣ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ώς 30 Ιουνίου οι αιτήσεις Ποιοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και πότε θα καταβληθεί


Ποιοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και πότε θα καταβληθεί
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα 500 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, μετά την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το μηχανογραφημένο έντυπο «Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος» μέσω του taxisnet στο δικτυακό τόποwww.gsis.gr.
Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2014. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Για τους δικαιούχους που θα υποβάλουν αίτηση ως το τέλος Απριλίου η καταβολή του μερίσματος θα γίνει ως τις 15 Μαΐου, για όσους υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Μαΐου η καταβολή θα γίνει ως τις 10 Ιουνίου, ενώ για όσους υποβάλουν αίτηση έως 30 Ιουνίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία το μέρισμα θα καταβληθεί ως της 10 Ιουλίου.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την απόφαση, ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013, που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή τα πρόσωπα που φιλοξενεί.

Το βασικό όριο εισοδήματος προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ορίου επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας.

Ως οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο αιτών/ η αιτούσα έχει στάθμιση ένα (1), ο/η σύζυγος καθώς και κάθε φιλοξενούμενος ενήλικας έχει στάθμιση ένα τρίτο (1/3) και κάθε προστατευόμενο τέκνο ή φιλοξενούμενος ανήλικος έχει στάθμιση ένα έκτο (1/6).

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, η οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται για ένα (1) προστατευόμενο τέκνο σε ένα τρίτο (1/3).

Για δικαιούχο/οικογένεια με ένα τουλάχιστον πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, η ανωτέρω οριζόμενη αντίστοιχη με την κατηγορία τους οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας προσαυξάνεται κατά ένα έκτο (1/6).

Η συνολική ακίνητη περιουσία των αιτούντων την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, όπως προσδιορίζεται με τις διατάξεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) (ν. 3842/2010, Α΄ 58) και προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου για το έτος 2013, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 125.000 ευρώ. Σε περίπτωση δικαιούχου με σύζυγο ή προστατευόμενα τέκνα ή φιλοξενούμενα πρόσωπα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό του κοινωνικού μερίσματος κάθε δικαιούχου, ορίζεται ως βασικό ποσό κοινωνικού μερίσματος το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, υπολογιζόμενο ως το γινόμενο του βασικού ποσού επί την οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, σύμφωνα με την κατωτέρω κλίμακα.

Δικαιούχοι                             Βασικό όριο εισοδήματος (€)   Καταβαλλόμενο ποσό (€)
Αιτών / Αιτούσα                         6.000                                          500,00
Σύζυγος / φιλοξενούμενος
ενήλικας (έχει συμπληρώσει
το 18ο έτος της ηλικίας
του έως 31.12.2013)                      + 2.000                                  + 166,67
Για κάθε προστατευόμενο
τέκνο / φιλοξενούμενο ανήλικο      + 1.000                                  + 83,33
Μονογονεϊκές οικογένειες
(για το 1ο προστατευόμενο τέκνο)  +2.000                                  + 166,67
Για ένα (1) τουλάχιστον
πρόσωπο με ποσοστό
αναπηρίας 67% και άνω                  +1.000                                 + 83,33

Από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Αιτήσεις με πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Αιτήσεις με πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Ειδικά, οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον ΟΑΕΔ δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία.

Χρόνος και τρόπος καταβολής κοινωνικού μερίσματος

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος για το οικονομικό έτος 2013.

Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης ορίζεται η 30η Ιουνίου. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην κατά τα ανωτέρω υποβαλλόμενη αίτησή του και πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από το μήνα υποβολής της αίτησης.

Ειδικότερα, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 30/4/2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/5/2014, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/5/2014 έως και την 31/5/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1/6/2014 έως και την 30/6/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και την 10/7/2014.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...