Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ 70 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013!


Ξεκίνησε ήδη από την πλευρά της BlackRock η άντληση στοιχείων από τις τράπεζες προκειμένου μέσω των εκθέσεών της να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την...
ανακεφαλαιοποίησή τους.
Τα στοιχεία τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο διεθνής οίκος όσον αφορά τα δάνεια, έχουν ημερομηνία τέλος Ιουνίου.
Οι μελέτες του διεθνούς οίκου εκτιμάται ότι θα έχουν εκπονηθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ωστόσο, η παροχή στοιχείων από τις τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Ο διεθνής οίκος όπως και την προηγούμενη φορά θα δώσει τις εκθέσεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνθέσει την πλήρη δική της εικόνα για την πορεία του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.
Η πρώτη μελέτη σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια και η συλλογή των στοιχείων έχει ήδη ξεκινήσει. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται Troubled Asset Review εστιάζει στο κατά πόσον οι τράπεζες ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες για την παρακολούθηση των κόκκινων δανείων, κατά πόσον προκρίνονται οι βέλτιστες πρακτικές και θα καταλήξει σε προβλέψεις και συστάσεις.

Επιχειρηματικά δάνεια
Τα κόκκινα δάνεια καθώς η ύφεση συνεχίζεται αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το πιο δυσχερές τμήμα τους αναφέρεται στα επιχειρηματικά δάνεια κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως επίσης και στα καταναλωτικά στα οποία οι εξασφαλίσεις είναι μειωμένες. Είναι απολύτως βέβαιο πως τα δάνεια αυτά θα ξεπεράσουν στο τέλος του 2013 το 30% του συνόλου των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το σύνολο των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του ελληνικού δημοσίου είναι περίπου 231 δισ. ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει πως περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια φαίνεται πως στο τέλος του έτους θα είναι σε καθυστέρηση πλέον των τριών μηνών. Η Moody's σε πρόσφατη έκθεσή της κάνει την εκτίμηση πως τα δάνεια αυτά στο τέλος του 2014 θα ανέλθουν στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γεγονός πως υπάρχουν distress funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν προβληματικά δάνεια.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Η» Ελληνας τραπεζίτης για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικότατες προβλέψεις και δεν μπορούν να τα δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές διότι τούτο θα σήμαινε πως θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Για παράδειγμα ένα δάνειο 100 ευρώ για το οποίο έχει ληφθεί πρόβλεψη 50 ευρώ δεν μπορεί να ζητάται να αγοραστεί για τα υπόλοιπα 50 ευρώ που απομένουν, στα 5 σεντς.
Παλιές μελέτες της τρόϊκας μιλούσαν για αναδιάρθρωση δανείων στο 5,6% των προβληματικών. Όμως το μέγεθος αυτό έχει κατά πολύ ξεπεραστεί όπως λένε στην «Η» τραπεζικοί παράγοντες. Και εξαρτάται από το τι ακριβώς σημαίνει αναδιάρθρωση. Αν στην έννοια της αναδιάρθρωσης συμπεριληφθούν και οι επιμηκύνσεις των δόσεων και τα έτη χάριτος τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει και στο 20%. Αν ωστόσο, η έννοια της αναδιάρθρωσης κυρίως στα μεγάλα δάνεια συνδεθεί με την αναχρηματοδότηση τότε το ποσοστό αυτό κινείται κοντά στο 10%.
Ακραία σενάρια
Η δεύτερη μελέτη της BlackRock που θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο ονομάζεται Αssets Quality Review και αφορά τις εξελίξεις στα μεγέθη των τραπεζών σε κανονικά και ακραία σενάρια με βάση προβλέψεις του οίκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η διενέργεια των stress tests θα καταδείξει τις δυνατότητες προσαρμογής των τραπεζών στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας ακόμη και εάν αυτές εκτεθούν σε ακραία αρνητικά σενάρια.
Ισχυρό πλεονέκτημα για Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή τους. Ειδικότερα οι δύο εξ αυτών μάλιστα η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν εξαιρετικά υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 14,5% και 13,9%. Οι δείκτες αυτοί όπως παρατηρούν έγκυροι αναλυτές δείχνουν να είναι εξαιρετικά ανθεκτικές ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια.
Τα stress tests των τραπεζών θα καταδείξουν την επάρκεια της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έτσι και αλλιώς στην παρούσα φάση προετοιμάζονται προκειμένου να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Ένας τρόπος, οι τράπεζες να επανέλθουν σύντομα σε τροχιά κερδοφορίας είναι να περιοριστεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει και σε εκείνες την ανάπτυξη των εργασιών τους.
Η Blackrock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιούν λοιπόν επί της ουσίας την παρελθούσα διαγνωστική μελέτη για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν στο σύνολό τους πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Με βάση πληροφορίες η μεθοδολογία που ακολουθεί η Blackrock θα λάβει υπόψη εκτός από τα οικονομικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών του α' εξαμήνου του 2013 και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης, της οικονομίας και της ανεργίας. Ιδιαίτερα πάντως ο τελευταίος αυτός τομέας είναι εκείνος στον οποίον και οι τράπεζες, αλλά και οι διεθνείς οίκοι επιμένουν ιδιαίτερα. Θεωρούν την ανεργία κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας γι΄ αυτό και η χορήγηση των νέων δανείων αναμένεται να λαμβάνει υπόψη της αυτή την παράμετρο αυτό ως προς τους όρους και τα δεδομένα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πάντως παραδοχές, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα που έλαβε υπόψη του ο διεθνής οίκος 1,5 χρόνο πριν.
Παράλληλα οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους την συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/08/70-2013.html

Read more...

Ο υπουργός Ενέργειας στα Χανιά Μανιάτης: Τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων δεν θα πάνε στους δανειστές



Με γρήγορους ρυθμούς η προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων - Το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης που σήμερα επισκέφθηκε τα Χανιά.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα».

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα «γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσομε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων» τόνισε ο υπουργός.

Από τα Χανιά ο κ. Μανιάτης, απάντησε και σε όσους κατά καιρούς εκφράζουν φόβους ότι τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πάνε στους δανειστές.

Με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων-ως χρήματα του ελληνικού λαού- δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα. Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας»

Παράλληλα αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Από τα Χανιά ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στα νότια της Κρήτης.

«Στα νότια της Κρήτης εκτιμώ ότι σε περίπου 4 -5 μήνες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο που το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών - Γεωλόγων.

Πρόκειται όπως είπε για την μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση που απασχολείται με έρευγες υδρογονανθράκων με 38000 μέλη από 120 χώρες, που θα οργανώσει το συνέδριο της για την Μεσόγειο - Κασπία, - Μαύρη Θάλασσα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι αυτό που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα την στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ «παίρνει σάρκα και οστά».

Την ερχομένη Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφθεί και επίσημα την Κύπρο όπου θα έχει τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας ώστε να υπάρχουν συνέργειες σε αυτό τον τομέα»

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό έργο κοινού ενδιαφέροντος όπως το χαρακτήρισε, «το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ την Κύπρο την Κρήτη και από εκεί την ηπειρωτική Ελλάδα και για το οποίο θα υπογραφεί κοινή δήλωση μεταξύ των υπουργών Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ».
.protothema.gr

Read more...

Αυτό είναι το πόιντ σύστεμ για τη διαθεσιμότητα...


parapolitika.gr
Άνοιξε ο δρόμος για το δεύτερο κύμα εξόδου από το Δημόσιο, κατά το οποίο αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.290 υπάλληλοι. Η αρχή για να ολοκληρωθεί η ένταξη των υπαλλήλων στο πρόγραμμα έως τα ...
μέσα Σεπτεμβρίου έγινε με την δημοσιοποίηση της απόφασης για την μοριοδότηση των υπαλλήλων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημαντικό ρόλο στην μοριοδότηση έχουν οι τίτλοι σπουδών, ο τρόπος διορισμού στο Δημόσιο, η προϋπηρεσία και το πειθαρχικό μητρώο. Πιο συγκεκριμένα είναι η πρώτη φορά που θα αφαιρούνται μόρια σε υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και μπορεί να χάσουν έως 30 μόρια. Έτσι δεν αποκλείεται κάποιος υπάλληλος με χαμηλότερα προσόντα να παραμείνει στη θέση του ενώ κάποιος που φέρει πειθαρχικό παράπτωμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την απόφαση με τα κριτήρια για την διαθεσιμότητα

Το «πόιντ σύστεμ» των υπαλλήλων έχει ως εξής:

Για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης δίνονται:

Τυπικά Προσόντα
• Έως 5 μόρια για τον βασικό τίτλο σπουδών
• 3 μόρια για δεύτερο τίτλο σπουδών
• 7 μόρια για το διδακτορικό
• 4 μόρια για το μεταπτυχιακό
• 5 μόρια εάν έχει αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ή την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• 3 μόρια για την άριστη γνώμη μίας ξένης γλώσσας
• 2 μόρια για την πολύ καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• 1 μόριο για την καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• Υπάρχει όμως πλαφόν 2 ξένων γλωσσών στη μοριοδότηση

Προϋπηρεσία
• 5 μόρια για τα πρώτα 5 χρόνια
• 5 μόρια για τα επόμενα 10 χρόνια
• 5 μόρια για τα επόμενα 20 χρόνια
• Για προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, όπως προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης δίνονται 7,5 μόρια
• 5 μόρια για προϊστάμενο Διεύθυνσης
• 2,5 μόρια για προϊστάμενο Τμήματος

Τρόπος διορισμού
• 30 μόρια για εισαγωγή μέσω της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• 30 μόρια από γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
• 25 μόρια κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2190/1994
• 20 μόρια λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ
• 15 μόρια πρόσληψη βάσει Ν. 1648/1986 ή Ν. 2643/1998
• 15 μόρια διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης
• 20 μόρια γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ
• 5 επετηρίδα

Για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Τυπικά Προσόντα
• Έως 20 μόρια για τον βασικό τίτλο σπουδών
• 4 μόρια για μεταλυκειακές σπουδές
• 3 μόρια για την άριστη γνώμη μίας ξένης γλώσσας
• 2 μόρια για την πολύ καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• 1 μόριο για την καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• Υπάρχει όμως πλαφόν 2 ξένων γλωσσών στη μοριοδότηση


Προϋπηρεσία
• 5 μόρια για τα πρώτα 5 χρόνια
• 5 μόρια για τα επόμενα 10 χρόνια
• 5 μόρια για τα επόμενα 20 χρόνια
• Για προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης, όπως προϊσταμένου Διεύθυνσης δίνονται 10 μόρια
• 5 μόρια για προϊστάμενο Τμήματος

Τρόπος διορισμού
• 30 μόρια από γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
• 25 μόρια κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2190/1994
• 20 μόρια λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ
• 15 μόρια πρόσληψη βάσει Ν. 1648/1986 ή Ν. 2643/1998
• 15 μόρια διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης
• 20 μόρια γραπτός διαγωνισμός προ ΑΣΕΠ
• 5 επετηρίδα

Για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης:

Τυπικά Προσόντα
• Έως 14 μόρια για τον βασικό τίτλο σπουδών
• 3 μόρια για την άριστη γνώμη μίας ξένης γλώσσας
• 2 μόρια για την πολύ καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• 1 μόριο για την καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας
• Υπάρχει όμως πλαφόν 2 ξένων γλωσσών στη μοριοδότηση

Προϋπηρεσία
• 12,5 μόρια για τα επόμενα 10 χρόνια
• 12,5 μόρια για τα επόμενα 25 χρόνια

Τρόπος διορισμού
• 25 μόρια κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του αρ. 18 του Ν. 2190/1994
• 20 μόρια λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ
• 15 μόρια πρόσληψη βάσει Ν. 1648/1986 ή Ν. 2643/1998
• 15 μόρια διαδικασίες με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης

Για τους υπαλλήλους όλων των βαθμίδων τα μόρια είναι ίδια για την βαθμολογία που παίρνουν κατά την αξιολόγηση της δουλειάς τους και τα μόρια που χάνουν εξαιτίας πειθαρχικών παραπτωμάτων και είναι ως εξής:

Υπηρεσιακή βαθμολογία
• 2 μόρια για βαθμολογία έως 8
• 4 μόρια για βαθμολογία από 8,01 έως 9
• 6 μόρια για βαθμολογία από 9,01 έως 9,50
• 8 μόρια για βαθμολογία από 9,51 έως 9,80
• 10 μόρια για βαθμολογία από 9,81 έως 10

Πειθαρχικές ποινές
• Αφαιρούνται 10 μόρια εάν υπάρχει πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών
• Αφαιρούνται 20 μόρια εάν έχει επιβληθεί στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1 έως 5 χρόνια, στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από 1 έως 5 χρόνια, αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπο της
• Αφαιρούνται 30 μόρια για υποβιβασμό έως 2 βαθμούς ή εάν έχει επιβληθεί προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Παράδειγματα

1. Ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με υψηλά προσόντα. Λαμβάνει 30 μόρια εάν διορίστηκε μέσω διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και 5 μόρια εάν έχει πτυχίο με 10, 4 μόρια για το μεταπτυχιακό του, 7 για το διδακτορικό του, 6 μόρια από την άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών, μοριοδοτείται για την ΕΣΣΔ 5 μόρια και 10 μόρια για προϋπηρεσία 15 ετών, 7,5 μόρια γιατί διετέλεσε προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης και 10 μόρια γιατί έχει άριστη υπηρεσιακή αξιολόγηση. Συνολικά δηλαδή θα λάβει μία από τις υψηλότερες μοριοδοτήσεις στα 84,5 μόρια.

2. Ένας δεύτερος υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με χαμηλά προσόντα. Λαμβάνει 5 μόρια γιατί διορίστηκε με επετηρίδα, 3 μόρια καθώς πήρε πτυχίο με βαθμολογία 6, δεν έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, λαμβάνει 1 μόριο γιατί γνωρίζει καλά μόνο μία ξένη γλώσσα, 10 μόρια γιατί έχει προϋπηρεσία 15 ετών, 7,5 μόρια γιατί διετέλεσε προϊστάμενος Γεν. Διεύθυνσης και 6 μόρια γιατί έχει μέτρια υπηρεσιακή αξιολόγηση. Συνολικά δηλαδή μόλις 32,5 μόρια.

Read more...

Υπουργική απόφαση: «Αν δεν φθάνουν τα έσοδα αυξήστε τα δημοτικά τέλη»!...


«Αν τα έσοδα σας δεν είναι αρκετά αυξήστε τα ανταποδοτικά τέλη». Η εντολή αυτή εμπεριέχεται σε κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο ...
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων το 2014.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μιχελάκη σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα των δήμων εφέτος δεν καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας (ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού, κ.α..), τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2014, οδηγώντας στην αύξησή τους
Επίσης με την ίδια απόφαση ζητούν από τους δήμους να περιορίσουν υπερωρίες, μετακινήσεις, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και βοηθήματα προς οικονομικά αδύνατους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση μόνον των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησης του προσωπικού εντός του ωραρίου εργασίας...

Read more...

Το σχέδιο ανατροπής του Βενιζέλου...




Στο προσκήνιο επανέρχεται το σχέδιο ανατροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής ομάδας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και ...
αναζητά λύσεις απεγκλωβισμού του κόμματος από τη θανάσιμη παγίδα της της κυβερνητικής εμπλοκής, ώστε, σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες, να παρουσιάσει μια άλλη ηγεσία, ικανή να συσπειρώσει τη διαλυμένη εκλογική του βάση.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, τον οποίο εγκαταλείπουν και αμφισβητούν ακόμη και οι μέχρι πρότινος φανατικοί υποστηρικτές του, όπως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βρίσκεται αντιμέτωπος με το αμείλικτο δίλλημα της οικειοθελούς αποχώρησής του, πριν εκδηλωθεί οργανωμένο σχέδιο εκπαραθύρωσής, ή του αναγκαστικού συμβιβασμού, με υποταγή του κόμματος του οποίου ηγείται σε ένα ευρύτερο συμμαχικό σχήμα των κεντροαριστερών δυνάμεων, με άλλο πρόσωπο επικεφαλής.

Η συζήτηση για την αντικατάσταση του κ. Βενιζέλου είχε ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο πρόεδρος του είχε βρεθεί ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τότε σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σχέδιο αποκαθήλωσής του από την ηγεσία του κόμματος το απεργάζονταν στελέχη με αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτοί, στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, είχαν καταγραφεί ως ομάδα των "επτά υφυπουργών του Γ. Παπανδρέου", με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραϊτη, Σωκράτη Ξυνίδη, Γιώργο Πεταλωτή, Μανώλη Όθωνα, Θεοδώρα Τζάκρη κ.α.

Σημειωτέον ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό κανένα από τα προαναφερθέντα στελέχη δεν έδειξε διάθεση να εισέλθει στην κυβέρνηση, καθώς ήταν της άποψης πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει τα σημάδια διαφοροποίησης από την πολιτική Σαμαρά και να μη μετατραπεί σε δεκανίκι της Δεξιάς, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα μονομερείς αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση της κυρίας Τζάκρη, που στο παραπέντε γλύτωσε τη διαγραφή.

πηγη ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Read more...

Κουτσούμπας: Κωμωδία η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ...




"Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει καιροσκοπικό και τυχοδιωκτικό κόμμα, για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού", τονίζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, ρίχνει το γάντι στην...
"Αριστερή Πλατφόρμα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας πως εάν διαφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα, "ας πάρουν το καπελάκι τους και ας φύγουν".
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μια σειρά αναλύσεων του ΚΚΕ ήταν εύστοχες και δικαιώθηκαν από την άνοδο των άκρων. Δεν σας προβληματίζει το ότι όσο το ΚΚΕ παίζει με καθαρά χαρτιά δεν πρόκειται να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;
"Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει κόμμα καιροσκοπικό, τυχοδιωκτικό- αλλά να λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Αυτά χαρακτηρίζουν κόμματα που η μόνη τους έγνοια είναι πως θα καθήσουν στον σβέρκο του λαού, με απατηλά συνθήματα. Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί με τον νέο διπολισμό Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ".
Πιστεύετε ότι τον απολυμένο οικογενειάρχη ή τον νέο άνεργο τον συγκινεί η Λαϊκή Συμμαχία ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής;
"Εάν οι άνεργοι, οι απολυμένοι, δεν παλέψουν χέρι-χέρι με όσους σήμερα έχουν ακόμα δουλειά, εάν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέρα δεν παλέψουν μαζί με αυτούς του Δημοσίου, εάν οι αυτοαπασχολούμενοι δεν βρεθούν μαζί με τους αγρότες και τους εργάτες ενάντια στα μονοπώλια που τους συνθλίβουν, δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα".
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σας έχει απευθύνει ουκ ολίγες προσκλήσεις για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Γιατί δεν αποδέχεστε αυτή την πρόσκληση;
"Θα επρόκειτο για κωμωδία, εάν δεν έπαιρνε τα χαρακτηριστικά τραγωδίας, η οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, και μάλιστα κυβερνητικής, με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους δίνει επαίνους ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, που τη μία μέρα λένε "κατάργηση" μνημονίων, την άλλη, "αναστολή" μνημονίων και την επόμενη, "επαναδιαπραγμάτευση" δανειακών συμβάσεων. Με κόμματα που χρησιμοποιούν από "επαναστατικές φράσεις" της κακιάς συμφοράς μέχρι συνεδριακές αποφάσεις που τους κάνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ. Με κόμματα που υπηρετούν τμήματα της αστικής τάξης, προτείνοντας άλλο μείγμα διαχείρισης, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύθουν προβλήματα του λαού και της  νεολαίας, αλλά θα προκληθεί πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση".

Read more...

Το σχέδιο για το νέο Λύκειο...


 

Πανελλαδικές επί... τέσσερα
Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση του...
Γενικού και του Τεχνικού Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους και την απόλυσή τους από το Λύκειο. Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων, ενώ προβλέπεται να ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων, που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.

Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου. Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στη μαραθώνια προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι τρεις πρώτες φορές για να προαχθούν από τάξη σε τάξη και να πάρουν το απολυτήριο, και η τελευταία - η τελική, αφού θα έχουν πάρει το απολυτήριο Λυκείου- για να εισαχθούν σε ΑΕΙ.

Τα μαθήματα της τελικής εξέτασης εισαγωγής θα είναι 4, όμως για τον υπολογισμό των μορίων θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. Επίσης, μια σημαντική αλλαγή είναι ότι ο βαθμός από τα προφορικά που θα έχει ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον βαθμό που πήρε στο μάθημα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Για τα θέματα των εξετάσεων θα οργανωθεί Τράπεζα Θεμάτων. Αυτά προβλέπει η πρόταση του υπ. Παιδείας για το Γενικό Λύκειο, το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ, αλλά και το Τεχνικό Λύκειο. Στόχος είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α’ Λυκείου (Σεπτέμβριος 2013).

Ειδικότερα, για το νέο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τα ακόλουθα:

• Στην Α’ Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

• Στην Β’ Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες.

• Στη Γ’ Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας).

• Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα.

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. (Ολο το νέο σύστημα παρουσιάζεται στο γράφημα).

• Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.

Αλλαγές θα γίνουν και στο Τεχνικό Λύκειο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι βασικότερες σε σχέση με το ισχύον σύστημα είναι οι εξής: Στην Β’ και την Γ’ τάξη 22 ώρες θα δίνονται σε μαθήματα ειδικότητας. Εξ αυτών οι μισές ώρες θα γίνονται στο σχολείο για τη θεωρητική κατάρτιση και οι υπόλοιπες σε παραγωγικές μονάδες. Επίσης, καθιερώνεται 4ο προαιρετικό έτος ως μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών, ο οποίος θα οδηγεί - κατόπιν εξετάσεων πιστοποίησης- σε πτυχίο επιπέδου 4Α. Ο τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν αλλάζει (εξετάσεις σε 4 μαθήματα).

Read more...

Συνελήφθη γιατρός για «φακελάκι» 300 ευρώ...


Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατρός - χειρουργός σε Δημόσιο Νοσοκομείο της Αττικής για παθητική δωροδοκία.

Προηγήθηκε καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία, ο...
χειρουργός. αφού διέγνωσε πάθηση σε ιδιώτη κατά τη διάρκεια προχθεσινής (01-08-2013) ιατρικής εξέτασης, κανόνισε την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης την επόμενη (02-08-2013), απαιτώντας παράνομα το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα έξοδα καλύπτονταν από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενή.

Χθες το μεσημέρι, μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης, αστυνομικοί συνέλαβαν τον γιατρό εντός του Δημόσιου Νοσοκομείου, καθώς στη κατοχή του βρέθηκε το συμφωνηθέν προσημειωμένο χρηματικό ποσό, που του είχε παραδώσει προηγουμένως ο ασθενής.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων ενεργούσε σε βάρος του συγκεκριμένου χειρουργού Προδικαστική Έρευνα (Προκαταρκτική Εξέταση), σε εκτέλεση παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, για παρόμοια υπόθεση.

Πιο αναλυτικά η έρευνα αφορούσε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, τον Ιανουάριο του 2013 για χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε μια ασθενής, ο γιατρός απαιτούσε παράνομα, αρχικά το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ, το οποίο, μετά από διαπραγμάτευση, διαμορφώθηκε σε 800 και τελικά σε 600 ευρώ.

Ο συλληφθείς ιατρός με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για την εντός των πλαισίων του αυτοφώρου υπόθεση και την συσχετισθείσα με αυτή Προκαταρκτική Εξέταση, οδηγείται σήμερα, Σάββατο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Read more...

Κουβέλης: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ανεφάρμοστα μέτρα...



Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι «δεν μποροεί να αποκλειστεί ένα ατύχημα» για την κυβέρνηση, εξαιτίας της αντίδρασης των βουλευτών που την στηρίζουν
«Το πρόγραμμα δεν ...
βγαίνει» εκτιμά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε εντελώς ανεφάρμοστα μέτρα». Γι΄ αυτό τον
λόγο, όπως σημειώνει «δεν πρέπει να αποκλείονται νέα μέτρα».
Μιλώντας στην εφημερίδα Επενδυτής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι «δεν μποροεί να αποκλειστεί ένα ατύχημα» για την κυβέρνηση, εξαιτίας της αντίδρασης των βουλευτών που την στηρίζουν.

Τάσσεται υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, σημειώνοντας πάντως ότι αυτή δεν μπορεί να «ταυτίζεται με την συντηριτική πολιτική· δεν ταυτίζεται με τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις και τις αξιώσεις της τρόικας». Για την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εξηγεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να ακολουθήσει και να συμφωνήσει με την κυβερνητική πολιτική, στην οποία -όπως λέει- καταγράφηκε αλλαγή, μετά από απαράδεκτες, μονομερείς και αυταρχικές ενέργειες.
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει πως «δεν έχω προσωπικές διαφορές, παρά τους υβριστικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς που μας απηύθυνε και μάλιστα συστηματικά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά. Προτείνει μονομερή καταγγελία της σύμβασης. Προτείνει στάση πληρωμών. Το πολιτικό του εκκρεμές συνεχίζεται».

Read more...

«Βραχιολάκι» σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων...




Το τοπίο των φυλακών, του εγκλεισμού των κρατουμένων, κυρίως των προφυλακισμένων, μεταβάλλεται ουσιαστικά με την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, όπου αναμένεται να... κατατεθεί, του νομοσχεδίου που προωθεί το...
υπουργείο Δικαιοσύνης για εφαρμογή και στη χώρα μας του συστήματος γεω-εντοπισμού των υποδίκων και καταδίκων, γνωστό και ως «βραχιολάκι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος σε όλες τις ελληνικές φυλακές για τρεις κατηγορίες κρατουμένων, τους προφυλακισμένους, εκείνους που κάνουν χρήση του θεσμού των αδειών και αυτούς που απολύονται από τις φυλακές με όρους, όταν έχουν εκτίσει μέρος της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Το σύστημα του γεωεντοπισμού, που ισχύει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά τις φυλακές καθώς υπολογίζεται, όπως δηλώνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλος, «να υποβάλλουν αιτήσεις για χρήση του συστήματος περί τους 2.500 κρατουμένους».

Ποιοι αποκλείονται

Οπως προβλέπεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δεν θα μπορούν να αποφυλακιστούν με το «βραχιολάκι» -ρητά εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι, για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, δεν εξαιρούνται όσοι βρίσκονται στις φυλακές, διωκόμενοι ως καταχραστές του Δημοσίου για οικονομικά εγκλήματα, τις γνωστές υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων.

Βασική είναι η διάταξη του νομοσχεδίου, που επιβάλλει για να αποφυλακιστεί κρατούμενος με «βραχιολάκι» την κρίση της αρμόδιας δικαστικής αρχής, η οποία και θα αποφασίζει αν πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο.

Οι δικαστικές αρχές που ορίζονται ως αρμόδιες για την εφαρμογή του μέτρου, είναι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας στις περιπτώσεις των προφυλακίσεων, που θα αποφασίζουν αν πρέπει ο κρατούμενος να μείνει εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους και με το «βραχιολάκι» και το δικαστικό συμβούλιο στις περιπτώσεις των αδειούχων κρατουμένων και εκείνων που απολύονται με όρους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνιζε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κυρίως στις υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, η κρίση των δικαστικών αρχών αποτελεί την «απόλυτη διασφάλιση για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να μην αφήνονται ελεύθεροι με «βραχιολάκι» υπόδικοι ή κατάδικοι που έχουν ζημιώσει το Δημόσιο η έχουν διαπράξει βαριά οικονομικά εγκλήματα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρύθμιση που αφορά την εφαρμογή του συστήματος στους υπόδικους, η οποία προβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους με το «βραχιολάκι», ενώ για τις περιπτώσεις των αδειούχων και των κρατουμένων σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης θα ορίζεται με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σε ποιες περιοχές θα μπορούν να κινηθούν.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου και η σημαντική μείωση του αριθμού των κρατουμένων αποτελεί τη βασική επιδίωξη της εφαρμογής του μέτρου.

Σημαντική είναι τέλος η ρύθμιση για το ποιος θα πληρώνει το κόστος για το «βραχιολάκι» καθώς το σύστημα κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ. Τη δαπάνη θα επιβαρύνεται ο ίδιος ο κρατούμενος, εκτός των περιπτώσεων που οι αρμόδιες δικαστικές αρχές κρίνουν ότι αδυνατεί οικονομικά, οπότε το κόστος θα αναλαμβάνει το Δημόσιο.
skai.gr

Read more...

''ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΕ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ''...


Διαψεύδει το Πυροσβεστικό Σώμα τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων την κάλεσε να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς...

Το κόμμα ισχυρίζεται ότι ο περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. είπε στον βουλευτή Ηλία Kασιδιάρη, «χρειαζόμαστε προσωπικό, φέρτε πάνω τους δικούς σας» και πως οι κάτοικοι της περιοχής τους παρακαλούσαν να σβήσουν την φωτιά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ΜΑΤ εμπόδισαν «εθελοντική ομάδα 100 ατόμων της Χρυσής Αυγής» να περάσουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς, «με ρητή εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους Χρυσαυγίτες».
Η απάντηση του Π.Σ.
«Αναφορικά με ανακοίνωση του κόμματος της Χρυσής Αυγής στο Μ.Μ.Ε. σχετικά με την πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς και για τη δήλωση που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, επισημαίνεται ότι στις πυροσβεστικές επιχειρήσεις συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες ή εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες.
Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση Ανώτατος Αξιωματικός του Π.Σ. θα καλούσε στην πρώτη γραμμή του πυρός ομάδες ή μεμονωμένους πολίτες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, με κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου τους.
Ειδικότερα, σχετικά με δήλωση που αποδίδεται στον περιφερειάρχη Αττικής του Π.Σ. "χρειαζόμαστε προσωπικό, φέρτε πάνω τους δικούς σας", διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ειπώθηκε. Κατά τη συνομιλία που είχε με βουλευτή της Χρυσής Αυγής τον παρέπεμψε απλώς σε χώρο στον οποίο δεν υφίστατο κίνδυνος».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1179.html

Read more...

Συνελήφθη Γερμανός που φωτογράφιζε στρατόπεδα στη Χίο για λογαριασμό των Τούρκων...


Στρατόπεδα και υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων στη Χίο φωτογράφιζε τα τελευταία τρία χρόνια Γερμανός υπήκοος, ηλικίας 72 χρόνων, ο οποίος, στη συνέχεια, πουλούσε τις φωτογραφίες σε Τούρκους.Κατά τη σύλληψή του είχε δυο φωτογραφικές μηχανές και...

κάρτες αποθήκευσης με φωτογραφίες από στρατόπεδα της Χίου

Η σύλληψή του έγινε χθες το μεσημέρι στα Αρμόλια Χίου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μαστιχοχωρίων Χίου και σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κατασκοπεία.

Από την εξέταση των δύο φωτογραφικών μηχανών, καθώς και καρτών αποθήκευσης, που είχε κατά τη σύλληψη του, διαπιστώθηκε ότι χθες το πρωί είχε φωτογραφήσει στρατόπεδο της περιοχής και σε προγενέστερο χρόνο φράγμα και δρόμους, που βρίσκονται περιμετρικά στρατοπέδου, σε άλλη περιοχή της Χίου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος υπήκοος Γερμανίας, φωτογράφιζε τουλάχιστον την τελευταία τριετία, εγκαταστάσεις, έργα, κ.λ.π υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων και Κοινωφελών Οργανισμών (Δ.Ε.Η., λιμάνια, γέφυρες κ.λπ.) στη Χίο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι φωτογραφήσεις γινόντουσαν για λογαριασμό αγνώστων Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι τον είχαν προσεγγίσει το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να τους παραδίδει το φωτογραφικό υλικό, έναντι 500 έως 1500 ευρώ, για κάθε αποστολή.

Το υλικό αποστέλλονταν, είτε μέσω κωδικοποιημένου e - mail , το οποίο στη συνέχεια διέγραφε, είτε παραλαμβάνονταν από -5- άγνωστους σε αυτόν Τούρκους υπηκόους, άλλοτε στη Χίο και άλλοτε στη Τουρκία.

Επιπλέον, από την έρευνα σε προσωπικό του ηλεκτρονικό λογαριασμό ( e - mail ), προέκυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε άγνωστο μέχρι στιγμής αποδέκτη, το οποίο περιείχε στοιχεία για ελληνικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικά οχήματα, που βρίσκονται στη Χίο.

Στο ίδιο μήνυμα περιέγραφε συνοπτικά, το περιστατικό εντοπισμού και σύλληψης, από τις ελληνικές Αρχές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, 2 αλλοδαπών υπηκόων Τουρκίας και 2 ημεδαπών, οι οποίοι μετέφεραν με σκάφος πολεμικό υλικό.

Ο συλληφθείς , ο οποίος διαμένει στην Χίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου...
crimenet.gr

Read more...

Προετοιμάζεται το έδαφος Βασικός στόχος του ΤΧΣ η ιδιωτικοποίηση της Eurobank


Βασικός στόχος του ΤΧΣ η ιδιωτικοποίηση της Eurobank
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως αναφέρεται και στην ετήσια έκθεσή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ταμείο, κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας για την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton ο διευρυμένος όµιλος της Eurobank ενισχύει τη στρατηγική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την ελκυστικότητα της ως επενδυτική πρόταση, διευκολύνοντας τη µελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του ∆ηµοσίου και της ελληνικής οικονοµίας.

Τους επόμενους μήνες, το Ταμείο θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικό καθεστώς, μεριμνώντας για την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας ότι η διοίκηση της Eurobank θα προετοιμάσει την τράπεζα για μια αποτελεσματική ιδιωτικοποίηση είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή μέσω τοποθέτησης στην αγορά.

Εξάλλου η Εurobank, ανακοίνωσε την αναμόρφωση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.

Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Τράπεζας και η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας μετονομάζονται και αναμορφώνονται με στόχο τη βέλτιστη συμβολή στη στρατηγική και τα αποτελέσματα της Τράπεζας. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Συνεχίζεται η κατάσβεση Σε ύφεση η φωτιά στο Μαρκόπουλο - Συνελήφθησαν τρία άτομα για εμπρησμό


Σε ύφεση η φωτιά στο Μαρκόπουλο - Συνελήφθησαν τρία άτομα για εμπρησμό
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις θέσεις τους παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Χεροβούνι, μεταξύ Μαρκόπουλου και Πόρτο Ράφτη, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
33 φωτογραφίες
Η πυρκαγιά απο το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται σε ύφεση και οι δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της προς το δάσος του Κουβαρά, το οποίο απειλήθηκε άμεσα.
Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μικροεστίες μόνο στα καμμένα.
Ωστόσο, από το πρωί του Σαββάτου φυσούν και πάλι ισχυροί άνεμοι, γι' αυτό παραμένουν όλες οι επίγειες δυνάμεις, 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρα, 18 εθελοντές και δύο οχήματα του δήμου, ενώ ενεργούν απο αέρος δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, μέχρι την πλήρη κατάσβεση των εστιών, για να μην υπάρξει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Την Παρασκευή, οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε κάποια κτίσματα και πέργκολες, ενώ για κάθε ενδεχόμενο εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις της περιοχής.
Το πρωί του Σαββάτου, οι καπνοί και η μυρωδιά καμένου γίνονται ακόμη αισθητά σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Χεροβούνι.
Από νωρίς την Παρασκευή, στο σημείο της φωτιάς βρέθηκαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις υπόπτων.
Ως υπαίτιοι για εμπρησμό από αμέλεια κρατούνται δύο Έλληνες 57 και 35 χρονών, καθώς και ένας αλλοδαπός 50 ετών, οι οποίοι θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
Συληφθέντες είναι ο επικεφαλής και δύο εργαζόμενοι σε συνεργείο, που έκανε ανακαίνιση σε σούπερ μάρκετ, απ' όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Όπως έγινε γνωστό απο την Πυροσβεστική, ενώ φυσούσε αέρας επτά μποφόρ και παρά τις προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης και τις συνεχείς συστάσεις προς τους πολίτες, οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν εργασίες με ηλεκτροκό τροχό, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά απο σπινθήρες που έπεσαν σε ξερά χόρτα και να πάρει ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις.
Παράλληλα, για τη δασική φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην Αγία Ελλέσα στα Κύθηρα συνελήφθη ένας 49χρονος Έλληνας, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πειραιά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...