Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

"Πάνε ταμείο" τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Άγριο παζάρι με την Τρόικα για τα νέα μέτρα
protothema.gr
Τις "βάσεις" για τα επόμενα μέτρα που καλείται να ανακοινώσει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο, έθεσαν πριν φύγουν από την Αθήνα οι απεσταλμένοι της Τρόικας.

Έτσι δρομολογούνται και νέα μέτρα, όπως:

- Προσωρινές «εισφορές κρίσης» στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2011, και το 2012 και το 2013, για έσοδα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.

- Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε δύο δόσεις (φέτος και το 2011) κατά 20%-30%, με στόχο την αποκόμιση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ επιπρόσθετα έσοδα. Η αύξηση αναμένεται να πλήξει κυρίως τα λαϊκά προάστια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες.

- Αυστηρότερα τεκμήρια φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, για έσοδα 1,5 δισ ως το 2013.

- Είσπραξη των προστίμων αυθαιρέτων (συν το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους) οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ευρώ από το 2011 ως το 2013, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011.

- Εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2011.

- Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων: τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ από πώληση αδειών και 200 εκατομμύρια ευρώ από δικαιώματα.
Επιπλέον, ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2011 η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει

- το ΕΤΑΚ του 2009, που προϋπολογιζόταν για το α’ εξάμηνο

- και τον ΦΜΑΠ του 2010

- πρόστιμα σε αυθαίρετα που "αυτοκαταγγέλθηκαν" στις πολεοδομίες το 2004 για να πάρουν ρεύμα από τη ΔΕΗ (58 ευρώ το τετραγωνικό).

Read more...

Σύννεφα ανασχηματισμού από την Πάρο

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει ο πρωθυπουργός

protothema.gr
Όλο και πιο πιθανό θεωρείται, από καλά ενημερωμένες πηγές, το σενάριο του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν πριν την παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί η αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος. Μία καλή αφορμή για αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον τρία με τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα κατέλθουν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι και άρα πρέπει να πληρωθούν οι αντίστοιχες κενές θέσεις.

Ο κ. Παπανδρέου εξετάζει στην Πάρο, όπου βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα για ολιγοήμερες διακοπές, εισηγήσεις συνεργατών και κορυφαίων υπουργών, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Στη μελέτη όλων των πιθανών σεναρίων θα συμβάλλει και ο πρώτος της τάξει υπουργός, ο επί των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Υπέρ του ανασχηματισμού έχει ταχθεί ανοιχτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Οι τομείς για τους οποίους συζητείται η ανάγκη παρέμβασης και διορθωτικών κινήσεων είναι αυτή της ανάπτυξης, της υγείας, της γεωργίας, ενώ εκτιμάται ότι ήλθε ο καιρός να αφήσει ο κ. Παπανδρέου τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε κάποιον άλλο. Πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και στο κομμάτι του συντονισμού της κυβέρνησης με διορθωτικές κινήσεις στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Read more...

Πακτωλός δισεκατομμυρίων για τις Τράπεζες...


Από το http://www.eksegersi.gr/

Πόσο μακρινή μοιάζει η εποχή που το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τη ΝΔ για το «πακέτο» στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ! Και όμως, δεν έχει περάσει παρά μόνο ενάμισης χρόνος από τότε. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως στη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου, το κυβερνητικό -πλέον- ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διαχειρίστηκε και μοίρασε στους τραπεζίτες το μεγαλύτερο μέρος (τα τρία τέταρτα) του «πακέτου» Αλογοσκούφη, αλλά και τριπλασίασε το ποσό! Ο Αλογοσκούφης μοιάζει ψιλικατζής μπροστά στον Παπακωνσταντίνου και ο Καραμανλής ιδιοκτήτης επαρχιακού μπακάλικου μπροστά στον Παπανδρέου.
Tην Πέμπτη 5 Αυγούστου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ένα ακόμη «πακέτο». Οι τραπεζίτες της Αθήνας θα μοιραστούν επιπλέον 25 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις. Δηλαδή, το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα τα «παρκάρουν» στην ΕΚΤ για να πάρουν απ' αυτή ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να μην αναγκαστούν να καταφύγουν στη διατραπεζική αγορά, όπου τα επιτόκια «τσούζουν». Και τι θα γίνει αν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ, στην τριετία που...
είναι κατά κανόνα η λήξη τους; Θα κληθεί να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο σκληρά φορολογούμενος ελληνικός λαός!
Η πλάκα είναι πως ο Παπακωνσταντίνου, εξπέρ πλέον στη διαστρέβλωση της αλήθειας (σε βαθμό που αν ζούσε και τον έβλεπε ο Γκέμπελς θα έσκαγε από το κακό του), δήλωσε ότι τα 25 δισ. είναι μια προϋπόθεση ασφάλειας που ζητήθηκε από τους τροϊκανούς προκειμένου αυτοί να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρούσε ότι δεν έπρεπε να στηρίξει παραπέρα τις τράπεζες, αλλά να τις αφήσει να κολυμπήσουν μόνες τους στο πέλαγος της διατραπεζικής αγοράς και χρειάστηκε να της επιβάλουν το νέο «πακέτο» οι τροϊκανοί; Αστεία πράγματα. Στην ανακοίνωση της τρόικας, πάντως, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η τρόικα δεν συμφώνησε. Αλλωστε, τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκρισή της.
Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν σε ένα πράγμα. Οτι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να κλονίζεται από τον αγγλοσαξονικό ανταγωνισμό, γι' αυτό και πρέπει να στηριχτεί από την ΕΚΤ. Στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματικότητα στηρίζουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να αποτελούν έναν πολύ μικρό πυλώνα του, όμως στην εποχή της κρίσης αρκεί η κατάρρευση και αυτού του μικρού πυλώνα για ν' αρχίσει να καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ο Τρισέ ανακοίνωσε την ίδια μέρα ότι η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 1% και όταν ρωτήθηκε για την εμμονή σ' αυτό το τόσο χαμηλό επιτόκιο, απάντησε κοφτά, ότι «τα τρέχοντα επίπεδα του επιτοκίου είναι τα πρέποντα». Οταν τον ρώτησαν πώς σχεδιάζει η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συνεχούς αύξησης της ρευστότητας, που ασκεί πληθωριστικές πιέσεις, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και περιορίστηκε να πει ότι η επόμενη σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει σε ένα μήνα. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, δηλαδή το επιτόκιο με το οποίο δανείζει η μία τράπεζα την άλλη για περίοδο τριών μηνών, είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών!
Μα καλά, αυτοί δεν μας ζάλισαν με τον εκκωφαντικό θόρυβο που έκαναν πριν από δυο βδομάδες για τα επιτυχή stress tests, τα οποία πέρασε το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών τραπεζών (πλην μιας ήδη υπό χρεοκοπία γερμανικής, της ελληνικής ΑΤΕ και τεσσάρων μικρών ισπανικών); Πώς τώρα σπεύδουν να ανακοινώσουν νέα «πακέτα» στήριξης, πρωτοφανούς ύψους (αρκεί να σκεφτούμε ότι το σύνολο των «πακέτων» που μέχρι στιγμής μοιράζονται οι ελληνικές τράπεζες φτάνει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας!); Οταν χαρακτηρίζαμε τα stress tests «της πλάκας», δεν ανακαλύπταμε την Αμερική. Λέγαμε αυτό που υποστήριζε όλη η χρηματιστική πιάτσα, πλην των ιθυνόντων των Βρυξελλών, που είχαν τους λόγους τους. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη ανάλυσή της γ Barclays εκτιμά ότι, αν προσμετρώνταν ορθά ο κίνδυνος του προβληματικού δημόσιου χρέους, θα αποτύγχαναν στα τεστ 22 τράπεζες και όχι μόνον 7. Και ότι ο κλάδος θα χρειαζόταν κεφάλαια 12.6 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια από τα 3.5 δισ. που εκτίμησε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα την έδωσε το «αχαμνό» χρηματιστήριο της Αθήνας, που την Πέμπτη έκανε μια θεαματική βουτιά, μετά από ένα τριήμερο εντυπωσιακής ανόδου, στηριγμένης κυρίως στις μετοχές των τραπεζών. «Κατοχύρωση κερδών» χαρακτήρισαν τη βουτιά οι ειδικοί των χρηματιστηριακών εντύπων, που χρησιμοποιούν μια politically correct γλώσσα, ανάλογη της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του ιπποδρομιακού τζόγου. Επί μερικές μέρες είχαμε ένα μικρό ράλι ανόδου, τροφοδοτούμενο από τα αποτελέσματα των stress tests, και μόλις ανακοινώθηκε το νέο πακέτο, δηλαδή μόλις ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι τράπεζες δεν πάνε καθόλου καλά και χρειάζονται νέα κρατική στήριξη, έγινε η βουτιά. Λεπτομέρεια (που κρύβει όλη την ουσία): όπως γράφτηκε σε χρηματιστηριακά έντυπα, το μικρό ράλι ανόδου το καθοδήγησαν χρηματοπιστωτικοί οίκοι του Λονδίνου, που επανέκαμψαν στο παιχνίδι της Σοφοκλέους, αφού επί μισό χρόνο κερδοσκόπησαν άγρια με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι ίδιοι λονδρέζικοι οίκοι πρωταγωνίστησαν και στη βουτιά της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση Παπακωνσταντίνου για το νέο «πακέτο» των 25 δισ.
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Τι γυρεύει το λονδρέζικο City στην Αθήνα; Πέρα από το καθημερινό χρηματιστικό παιχνίδι, έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει ψητό. Αρχισε ήδη να το διαλαλεί και ο… αρχιψήστης Γ. Προβόπουλος, καλώντας επισήμως τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν «στρατηγικές συμμαχίες», ο εστί μεθερμηνευόμενον: να αναζητήσουν καταφύγιο κάτω από ξένες φτερούγες. Ποιος Σάλλας και ποια Τράπεζα Πειραιώς; Εδώ μιλάμε για τους μεγάλους του χρηματιστικού κεφάλαιου, που θα αναζητήσουν τα μεγάλα κομμάτια του «ψητού», επιβάλλοντας φυσικά τους δικούς τους όρους. Ενα τραπεζικό σύστημα που ζει μόνο με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ, υπό την εγγύηση του κράτους, θυμίζει ένα πρόβατο που ψυχορραγεί στην πεδιάδα και οι γύπες κόβουν βόλτες από πάνω του, περιμένοντας πότε θα είναι έτοιμο για να το κατασπαράξουν.
Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο: την ίδια ώρα που τα εργαζόμενα νοικοκυριά καταληστεύονται και καταδικάζονται στο μαρασμό και την καταστροφή, υψώνεται ένα πρωτοφανές κρατικό δίχτυ ασφάλειας γύρω από τις τράπεζες. Οι σημερινές γενιές ποτέ δεν ξαναείδαν μια τόσο σκληρή ταξική πολιτική από το ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις του.
ΥΓ: Ανακοινώνοντας το νέο «πακέτο» των 25 δισ. ο γκεμπελίσκος της πλατείας Συντάγματος δήλωσε πως η στήριξη των τραπεζών γίνεται για να μπορούν αυτές να στηρίζουν με κεφάλαια τα νοικοκυριά και την οικονομία. Ούτε σάλιο δεν αξίζει να χαραμίσει κανείς γι' αυτή τη δήλωση. Αρκεί μόνο μια συντομότατη αναφορά σ' αυτά που γράφει η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο ρυθμός αύξησης των πιστώσεων

Read more...

Είναι οι αλλαγές του μνημονίου μεταρρυθμίσεις;...


Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/

Η συνολική μελέτη των μέτρων που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες μας επιτρέπουν να εξάγουμε τα εξής γενικευμένα συμπεράσματα:
Α. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα χέρια κάτω. Με συμπλέγματα επαρχιωτισμού και με την άποψη ότι όταν ζητάς να δανειστείς είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς άνευ δεύτερης κουβέντας τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς.
Β. Η χώρα έφτασε σε βαθειά κρίση εξ’ αιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολούθησαν οι αγγλοσάξονες, η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά τώρα υποστηρίζεται ότι θα...
εξέλθει της κρίσης με αύξηση των αντιλαϊκών – νεοφιλελεύθερων δόσεων. Δηλαδή, δηλητηριάστηκε ο ασθενής και του προτείνεται ως θεραπεία η αύξηση των δόσεων δηλητηρίου προκειμένου να σωθεί. Στην ουσία, η σύμπτωση των απαιτήσεων των ξένων και των αντιλήψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήταν και είναι μια θεμελιακή αιτία που το τελευταίο δεν διαπραγματεύτηκε προς το συμφέρον της χώρας, πέραν της απειρίας και ανικανότητας των διαπραγματευτών που χρησιμοποίησε.
Γ. Οι απαιτήσεις του νεοφιλελεύθερου ΔΝΤ και της συντηρητικής Επιτροπής της ΕΕ, εκφράζανε σε μεγάλο βαθμό τους ευσεβείς πόθους και τις βαθύτερες επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Εξάλλου, πολλά στοιχεία των συμφωνιών που έγιναν με την Τρόικα, αποτελούσαν σκέψεις και προτάσεις της Ελληνικής πλευράς. Με άλλα λόγια, επ’ ευκαιρίας της κρίσης, προωθήθηκαν μέσω του ξένου παράγοντα αλλαγές που δεν είχαν πλειοψηφία στο ελληνικό εκλογικό σώμα. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιήθηκε η παγκοσμιοποίηση με τον πιο ακραίο δυνατό αντιδημοκρατικό τρόπο: ως μηχανισμός επιβολής απ’ έξω αλλαγών σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ξένων και εγχωρίων.
Δ. Οι αλλαγές που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο και στο όνομά του προκάλεσαν σημαντική μετατόπιση ισχύος στο εσωτερικό της χώρας. Η μισθωτή εργασία βγαίνει σαφώς αδυνατισμένη. Μαζί με τα φτωχά στρώματα συμπιέζονται και τα μεσαία στρώματα. Η διαπλοκή μένει άθικτη, ενώ οι τράπεζες, οικονομικοί τροφοδότες της διαπλοκής, όχι μόνο δεν πληρώνουν την κρίση, αλλά στηρίζονται για πολλαπλές εσφαλμένες επιχειρηματικές τους επιλογές από το μεροκάματο του μισθωτού Έλληνα.
Ε. Δίπλα στον άμεσο κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής που πράττεται στο όνομα του μνημονίου, υπάρχει και μια έντονη αδιαφορία για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στα μέτωπα των καρτέλ και της δομής των τιμών στην αγορά. Η μόνη τιμή που έπεσε, είναι αυτή της μισθωτής εργασίας. Αντίθετα, οι άλλες ανεβαίνουν, ενώ δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας.
ΣΤ. Με την αλλαγή συσχετισμών που προκλήθηκαν ενάντια σε φτωχά και μεσαία στρώματα, έγινε μια μεγάλη ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος τους. Το επόμενο βήμα που θα ονομάζεται αποκρατικοποιήσεις, δεν θα αφορά μόνο ή κύρια τις δυσλειτουργικές δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά τις κερδοφόρες, όπως τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ κοκ. Θα πρόκειται, δηλαδή, για μια πολιτική αναδιανομής πλούτου και ιδιοκτησίας με λεφτά εκείνων που κέρδισαν από τις εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών.
Συνολικά, τα μέτρα δεν έχουν καμιά σχέση με μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοεί οποιοδήποτε προοδευτικό κίνημα, ούτε, βέβαια με την «επανάσταση κάποιου αυτονόητου». Πρόκειται για τυπικές διαδικασίες ανασυγκρότησης ενός εθνικού καπιταλισμού με τη χρήση και υπερεθνικών διαδικασιών. Διαδικασίες που η νεοφιλελεύθερη δεξιά των Θάτσερ και Ρέιγκαν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ως μεταρρυθμίσεις, ακόμα και ως «συντηρητική επανάσταση»!

Read more...

«Η κυβέρνηση ας ξεκολλήσει τώρα από το Μνημόνιο. Αυτή κυβερνά, όχι οι ελεγκτές των δημοσιονομικών και του χρέους»

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: το ΠΑΣΟΚ ή θα αναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία

Μήπως οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση -με τα επώδυνα μέτρα για τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα-πέραν του ότι βρίσκονται στον αντίποδα των προεκλογικών της δεσμεύσεων, απέχουν αρκετά από τις αρχές και την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ;


«Στην πολιτική, αρχές και ιδεολογίες εδράζονται στο έδαφος της συγκεκριμένης πραγματικότητας κάθε φορά. Οι δικές μας δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μια χώρα αναξιόπιστη και σε συνθήκες χρεοκοπίας. Εξάλλου στη δική μας παράταξη πάντοτε προηγείται ο πατριωτικός χαρακτήρας. Η επιλογή του Μνημονίου τη στιγμή που η χώρα απειλείται με αφανισμό δεν ήταν μόνο αναγκαστική. Ηταν πάνω απ' όλα επιλογή πατριωτικής ευθύνης. Σε μας επαφίεται τώρα που αποκαθίσταται η αξιοπιστία και απομακρύνεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, να επιλέξουμε εκείνο το μείγμα πολιτικής και επιλογών που προσιδιάζει στις αρχές και την ιδεολογία μας».

Απ' ό,τι κατάλαβα, θεωρείτε μονόδρομο την εμπλοκή του ΔΝΤ και την υιοθέτηση όσων επέβαλε η τρόικα. Δεν υπήρχαν άλλες λύσεις;

«Κατ' αρχάς δεν προβλήθηκε από κανένα χώρο σοβαρή εναλλακτική πρόταση, δεν διατυπώθηκε, πέρα από τυχοδιωκτικές κραυγές και δογματικούς αφορισμούς, μια άλλη διέξοδος. Η προσφυγή στον μηχανισμό υποστήριξης ήταν αναγκαστική, το αναγνωρίζουν και οι πέτρες ακόμη. Και βεβαίως υπήρξε απόρροια της καταστροφικής πολιτικής που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Κανείς σοβαρός πολιτικός δεν μπορεί να προτείνει τη χρεοκοπία και την απομόνωση της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις πανίσχυρες δομές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».

Μήπως το Μνημόνιο και τα μέτρα που απορρέουν απ' αυτό βαθύνουν ακόμη περισσότερο την κρίση και την ύφεση;

«Πρώτα απ' όλα το Μνημόνιο ούτε δαίμονας είναι ούτε πανάκεια. Είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο επιλογών συντηρητικού τύπου -γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κυρίαρχες ιδεολογίες της εποχής που αφορούν τη λειτουργία των αγορών- που θέλει να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της χώρας απαλλάσσοντάς την από τον βραχνά του δανεισμού και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Δεν αρχίζει και τελειώνει ούτε η πολιτική ούτε η Ιστορία με την εφαρμογή του Μνημονίου».

Και η κυβερνώσα Αριστερά, για την οποία έχετε μιλήσει στο παρελθόν, πώς συμβιβάζεται με την πολιτική που υπαγορεύει το Μνημόνιο;

«Το Μνημόνιο πρέπει να ενσωματωθεί στο σύνολο μιας νέας στρατηγικής που έχει ανάγκη η χώρα και μέσα απ' αυτή να το υπερβούμε. Το ΠΑΣΟΚ υπήρχε πριν από το Μνημόνιο και θα υπάρχει και έπειτα απ' αυτό. Και οι πολιτικές μας για τη χώρα ξεπερνούν το Μνημόνιο. Υπάρχουν δύο κρίσιμες κατευθύνσεις που είναι ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Να αναδείξουμε κρίσιμες πλευρές, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η επανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που ήδη δρομολογούνται. Και παράλληλα να υποκινήσουμε μια εξέγερση σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική ορθοδοξία αν θέλουμε η Ευρώπη να υπάρχει αύριο. Αυτή την προσπάθεια οφείλουν να αναλάβουν οι δυνάμεις της δημοκρατικής Αριστεράς, της οικολογίας και του προοδευτικού ευρωπαϊσμού. Η Δεξιά ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει μακροπρόθεσμη διέξοδο στην κρίση».

Μέχρι τότε δεν φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που οι περισσότεροι βλέπουν να έρχεται το φθινόπωρο;

«Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να εκρήγνυται όταν βίαια ανατρέπονται το πρότυπο και η ποιότητα ζωής που έχει επιλέξει ή όταν βλέπει τα ελάχιστα εισοδήματά του να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Εχω, όμως, εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό που μπορεί να διακρίνει την αναγκαιότητα από τον άκριτο διεκδικητισμό. Υπάρχει εμφανής βουβή στήριξη και αναμονή. Για να αναβαθμιστεί από δω και πέρα η ζωή μας μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Να ανατρέψουμε όλοι μαζί ό,τι καθηλώνει τη χώρα. Κι αυτό οφείλουν να το δουν οι κομματικές συνδικαλιστικές και κοινωνικές ηγεσίες και να μην υποδαυλίζουν τυφλές εξεγέρσεις. Οι θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο».

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί τώρα η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει, αν αυτό είναι δυνατό, τη σχέση της με τις κοινωνικές δυνάμεις που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια;

«Η κυβέρνηση ας ξεκολλήσει τώρα από το Μνημόνιο. Αυτή κυβερνά, όχι οι ελεγκτές των δημοσιονομικών και του χρέους. Να ρίξει όλο το βάρος στην επανεκκίνηση της χώρας. Να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει άμεσα όλους τους διαθέσιμους πόρους. Να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό που ακόμη αργεί για να έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα οι ανατροπές που επιχειρεί. Να χτυπήσει στη ρίζα της την αισχροκέρδεια και την παραοικονομία. Και να δώσει χρώμα προοδευτικό σε πολιτικές με μηδενικό ή χαμηλό κόστος. Ολα αυτά πρέπει να διατυπωθούν με ενάργεια στο κοινωνικό συμβόλαιο για το οποίο δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός».

Τι περιμένετε από τη νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ που, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι επιτελείς του κόμματος ετοιμάζουν εν όψει της 3ης Σεπτέμβρη;

«Εχω πραγματική αλλεργία στις διαρροές και στις πρακτικές όσων αυτοαναγορεύονται σε επιτελείς. Νέες διακηρύξεις και επανιδρύσεις του ΠΑΣΟΚ εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς. Δεν μας χρειάζεται ακόμη μία, δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση. Ο Γ. Παπανδρέου σήμερα ενσαρκώνει στο πρόσωπό του την τελευταία ελπίδα για να σηκωθεί ξανά η χώρα. Συγκέντρωσε πάνω του το βάρος της εθνικής ευθύνης και του πατριωτικού χρέους. Ας πει με απλά λόγια προς τα πού θα στραφεί το τιμόνι και με ποιους καιρούς και ρότες θα πλεύσουμε. Μέχρι τώρα έδειξε θάρρος και τόλμη, θα έλεγα και αποκοτιά. Να συγκεφαλαιώσει τους δέκα μήνες της διακυβέρνησής του και να στρατεύσει όλο το πλήρωμα της παράταξης σε πραγματική πανστρατιά».

Δηλώνετε πάντα στρατιώτης του Κινήματος. Τελευταία, είναι αλήθεια, επιλέξατε τη σιωπή. Θα δεχόσασταν πόστο αν σας προταθεί στον επόμενο ανασχηματισμό;

«Καμιά φορά η σιωπή είναι εξόχως ηχηρή. Και ασφαλώς σωπαίνω απέναντι σε φήμες, πληροφορίες και διαρροές. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ ότι στην πρόσφατη διεξοδική συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου στην οποία μιλήσαμε για τα πάντα το δικό μου όνομα ούτε καν αναφέρθηκε. Αυτό για όσους με ετοιμάζουν περιφερειάρχη, υπουργό ή ό,τι άλλο επιθυμούν, εύχονται ή απεύχονται. Εξάλλου τι στρατιώτης θα ήμουν αν έβαζα τον εαυτό μου σε θέση επιλέγοντος;».

Σήμερα που οι πάντες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα πώς μπορεί ένα κόμμα να συσπειρώσει κόσμο; Πώς βλέπετε το ΠΑΣΟΚ και τη λειτουργία του στη συγκεκριμένη συγκυρία;

«Εχω επανειλημμένα πει ότι η νέα εποχή και η κρίση δεν θα αθροίσουν ηγεσίες, ηγετικές ομάδες ή πρόσωπα που ξεπερνιούνται από τη συγκυρία. Δεν θα αθροίσει καν κόμματα που έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τα πίσω και βολεύονται στις παγιωμένες ισορροπίες και σχέσεις. Εξακολουθώ να ισχυρίζομαι ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα αναγεννηθεί ή θα το ξεπεράσει η Ιστορία. Κι αυτό σήμερα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο. Γιατί αν το ξεπεράσει η Ιστορία αλίμονο για τη χώρα. Αν πρέπει κάτι να γίνει επειγόντως στις 3 Σεπτέμβρη είναι να ξαναξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ με όλες του τις δυνάμεις στρατευμένες και συντεταγμένες. Είναι ο μόνος δρόμος να συσπειρωθεί η παράταξη που και σήμερα εκφράζει την ελπίδα της πλειοψηφίας των πολιτών».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη στην ΜΑΡΙΑ ΔΕΔΕ και την "Ε"

i-reportergr
Read more...

Αποπνιχτική ατμόσφαιρα στη Μόσχα

Σε επικίνδυνα επίπεδα παραμένουν οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της Μόσχας παρά τη μικρή βελτίωση που σημειώθηκε την Κυριακή σε σύγκριση με το Σάββατο.

«Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε αργά το μεσημέρι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτηρίζουν αποτελεσματική την απόφαση να ξεκινήσει από το Σάββατο σε 24ωρη βάση η επιχείρηση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας, γι' αυτό και για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών, που ξέσπασαν.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ.

Το απόγευμα της Κυριακής γνωστοποιήθηκε ότι μαίνεται φωτιά σε περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό στο Σνέζινσκ (Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας). Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Σαρόφ (περιοχή του Νίζνι-Νόβγκοροντ, 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), «δεν υπάρχουν πλέον εστίες φωτιάς», διαβεβαίωσε υπεύθυνος του υπουργείου στην περιοχή.

Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ. Πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Αλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις φωτιές.

Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή υποστήριξη και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν.

Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν.

Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το Σάββατο οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία.

Ακόμη, 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.
Read more...

Βουτιά - σοκ στα έσοδα Ιουλίου...


Μαύρος Ιούλιος, σκοτεινή συνέχεια...
Εκρηξη ανησυχιών προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η αρνητική πορεία κατά -10% των εσόδων του προϋπολογισμού κατά τον περασμένο Ιούλιο, φέρνοντας όλο και πιο κοντά ένα βαρύ...

πακέτο μέτρων.

Τα προσωρινά στοιχεία από τις μεγάλες εφορίες, που συγκεντρώνουν το 75%-80% των εσόδων, έχουν θορυβήσει τους επιτελείς της οδού Νίκης. Γνώση του θέματος έχει και η τρόικα, που αναχώρησε την περασμένη Παρασκευή από την Αθήνα. Ετσι, άλλωστε, εξηγούνται οι εκατέρωθεν δηλώσεις περί «ανακατατάξεων» ή «επαναπροσδιορισμό» μέτρων.

Η βόμβα των εσόδων του Ιουλίου έπεσε σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Ο Ιούλιος αποδεικνύεται «ο χειρότερος μήνας του έτους», όπως σημείωνε στην «Ε» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου. Τα προσωρινά στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τις εφορίες, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος (75%-80% επί του συνόλου των εσόδων), δείχνουν μείωση της τάξης του 10% με 11% για τον Ιούλιο. Σε αυτό συντείνουν δυο ανησυχητικά στοιχεία:

Καθυστέρηση εκκαθάρισης

ΑΟ φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων εμφανίζει μείωση 15% τον Ιούλιο. Σε αυτό φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή είχαν εκκαθαριστεί σχεδόν 1 εκατ. περισσότερες δηλώσεις. Παράγοντες του υπουργείου μιλούν για αναστροφή του κλίματος στους προσεχείς μήνες εστιάζοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των δηλώσεων.

ΒΟ ΦΠΑ επίσης παρουσιάζει μείωση 5%. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο. Από την αρχή του έτους οι αποδόσεις από τον ΦΠΑ πνέουν τα λοίσθια. Το ζητούμενο είναι η ανατροπή της κατάστασης και, όπως ευελπιστούν οι ίδιοι παράγοντες, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη οργάνωση του κράτους και το κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αύξηση κατά 10% από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, το οποίο όμως δεν είναι και σταθερό, καθώς κάποια στιγμή οι εν λόγω επιχειρήσεις θα εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

Ελπίδες στο τελευταίο 5μηνο

Η πορεία των εσόδων συζητήθηκε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτενώς με την τρόικα των ελεγκτών, η οποία εξέφρασε τις ελπίδες της πως θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στο υπόλοιπο πεντάμηνο του έτους. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, στο 7μηνο Ιανουαρίου -Ιουλίου πρέπει να έχουν συλλεγεί έσοδα 30.013 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 8,97% σε σχέση με τα 27.542 εκατ. ευρώ πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι η κατάσταση δεν ήταν ευνοϊκή από το πρώτο εξάμηνο, οπότε ο στόχος του Προγράμματος για 8,8% τον Ιούλιο ήτοι 24.249 εκατ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση 7,2%, ήτοι 23.793 εκατ. ευρώ, δηλαδή 356 εκατ. ευρώ λιγότερα. Ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί αφορά σε αύξηση 13,7% ή 55.124 εκατ. ευρώ, δηλαδή απομένουν 31.331 εκατ. ευρώ να μαζευτούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και ο πρώτος μήνας αυτού του δεύτερου εξαμήνου δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η τρόικα, κατά πώς φάνηκε από τις δηλώσεις και των δύο πλευρών, φαίνεται να συντονίζονται προς ένα μίγμα μέτρων, που για την ώρα εντοπίζεται σε «3» τομείς:

1 Φορολόγηση μεγάλων εισοδημάτων. Οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες θα κληθούν να εισφέρουν κατά αυτό που τους αναλογεί, μετά τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς με τα χαμηλά εισοδήματα. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η αύξηση των φόρων και μεταξύ άλλων η αύξηση του ανώτερου συντελεστή, σήμερα 45%, ή ακόμα και η επιβολή μιας νέας έκτακτης εισφοράς σταθερής για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής ανάλογη αυτής που επιβλήθηκε πρόσφατα για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Και δεν πρόκειται για νέο μέτρο, αλλά για παράταση ενός μέτρου ήδη ληφθέντος, έλεγε ενδεικτικά αρμόδιος παράγοντας και τόνιζε πως «καιρός είναι να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες».

Στη φυλακή για παραδειγματισμό

2Κυνήγι φοροφυγάδων. Το έναυσμα της κούρσας το έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας. Το κυνήγι έχει ήδη ξεκινήσει και στα σχέδια των επιτελών του υπουργείου είναι να «πιαστούν» όλοι όσοι θεωρούνται ύποπτοι για φοροαποφυγή -αν και η τρόικα επιθυμεί να πάρουν τον δρόμο της φυλακής και ορισμένοι, προς παραδειγματισμό. Ενδεχόμενο το οποίο δεν έχει αποκλείσει ποτέ η κυβέρνηση. Εμφαση, σύμφωνα με τις εντολές του οικονομικού επιτελείου, δίνεται στις δραστηριότητες εταιρειών σε τουριστικές περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ΣΔΟΕ δεν συνεχίζει κεντρικά να κυνηγάει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, από μεγάλες επιχειρήσεις, σκάφη αναψυχής, πισίνες, γιατρούς και άλλους που συνηθίζουν να επιδίδονται στο σπορ...

3Συρρίκνωση δημόσιου τομέα. Πρόκειται για ειλειμμένη απόφαση της κυβέρνησης. Το μάζεμα έχει ξεκινήσει από τους φορείς και θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ. Το ζητούμενο είναι αν πέραν των καθαρά λειτουργικών δαπανών θα τεθεί κάποια στιγμή και θέμα εργαζομένων. Αν και η τρόικα βλέπει για την ώρα μόνο το δρόμο της εθελούσιας εξόδου, καθώς η κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχουν απολύσεις παρά μόνο μετατάξεις. Στο κομμάτι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται η μείωση κατά επιπλέον 300 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών σε επίπεδο κεντρικής και γενικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, πάντως, αλλά και η τρόικα φαίνεται να κρατούν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία των εσόδων περιμένοντας να δουν στο σύνολο του τριμήνου Ιουλίου -Σεπτεμβρίου (για ΦΠΑ βλέπουν τον Αύγουστο) πριν λάβουν τις αποφάσεις για επαναπροσδιορισμό των μέτρων. *
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Read more...

Ανοδος-έκπληξη σε δεκάδες σχολές...


«Ψηλώνουν» τα μεσαία τμήματα...
Με διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των 512 τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων. Ο μεγάλος αριθμός αριστούχων και φέτος (10.571 έναντι 10.688 πέρσι) δεν θα επιτρέψει σημαντική υποχώρηση των...

περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών.

Την ίδια στιγμή σε πολλά τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας», λόγω του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 αναμένεται άνοδος. Ηένταση της ανόδου θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων όπως αυτές καταγράφονται αυτές τις μέρες στα Μηχανογραφικά Δελτία κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι αριστούχοι (18-20) είναι φέτος 3.325 έναντι 3.406 πέρσι. Μάλιστα στην κλίμακα βαθμών 19-20 οι φετινοί υποψήφιοι υπολείπονται των περσινών κατά 161 πρόσωπα συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι στα υψηλόβαθμα τμήματα όπως η Νομική καθώς και τα περισσότερα από τα Παιδαγωγικά Τμήματα μπορούμε να περιμένουμε μια μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 30- 150 μορίων. Αντίθετα, καθώς σε όλες τις άλλες κλίμακες βαθμολογίας καταγράφονται φέτος περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι, αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων σε σχέση με πέρσι. 2ο- 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι φετινοί αριστούχοι (18-20) της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ, η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι φέτος 3.484 έναντι 3.777 πέρσι. Κι εδώ οι φετινοί υποψήφιοι στην κλίμακα 19 έως 20 υπολείπονται κατά 257 πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι στα τμήματα των δύο Πεδίων που πέρυσι βρίσκονταν πάνω από 18.000 μόρια, αναμένουμε φέτος μικρή πτώση που θα αρχίζει από 50 και θα φτάνει τα 200 μόρια.

Αντίθετα στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα 15-18 έχουμε φέτος περισσότερους υποψηφίους από πέρσι. Η καταγραφή αυτή φανερώνει ότι στα περισσότερα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας θα έχουμε μια μικρή άνοδο των βάσεων.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές εκείνες που οι βάσεις εισαγωγής πέρυσι βρίσκονταν πάνω από τα 18.000 μόρια. Υπάρχει ελπίδα για μικρή κάμψη των βάσεων εισαγωγής στις κεντρικές Ιατρικές. Στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες της Θετικής Κατεύθυνσης παρουσιάζεται φέτος αύξηση των υποψηφίων, γεγονός που οδηγεί σε ορατή άνοδο των βάσεων εισαγωγής, τόσο στα μεσαία όσο και στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Πεδίου. 5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη από 100 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα «μεσαίας βαθμολογίας τμήματα (15-18.000 μόρια) αναμένεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα (με μια μικρή απόκλιση της τάξης από- 100 έως + 80), καθώς οι χειρότερες, σε σχέση με πέρσι επιδόσεις στην κλίμακα 15-17,9 στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τείνει να εξουδετερωθεί από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων Τεχνολογικής ΙΙ και Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (15-17,9). Ανοδος των βάσεων στις Αστυνομικές Σχολές λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων εισακτέων! ...
ΤΑ ΝΕΑ


Read more...

ΟΡΓΙΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ...


Ρεπορτάζ Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Τη μεγάλη «ψαλίδα» στις τιμές των υγρών καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο στον ίδιο τον νομό, ακόμη και στην ίδια γειτονιά, καταγγέλλουν οι βενζινοπώλες. Κάνουν λόγο, μάλιστα, για αισχροκέρδεια. Την αμόλυβδη βενζίνη είναι δυνατό να τη βρει ο καταναλωτής μέσα στον νομό που κινείται ή στον δρόμο που...

μένει με «εντυπωσιακή» απόκλιση που κυμαίνεται από 10 έως και 27 λεπτά το λίτρο. Αυτό βλέπουν οι οδηγοί και φυσικά καταγράφεται επίσημα και στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το θέμα άνοιξαν οι ίδιοι οι πρατηριούχοι και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του προεδρείου της με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας και του ΙΟΒΕ. Για την ακρίβεια, όπως κάνει γνωστό η ΠΟΠΕΚ, η συνάντηση αφορούσε στο «τσίμπημα των τιμών λιανικής» κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των ιδιοκτητών Δ.Χ. αυτοκινήτων, χωρίς να δικαιολογείται από τις ανάλογες ανατιμήσεις των διυλιστηρίων. Η Ομοσπονδία, όπως αναφέρει, «καταδικάζει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ανάλογες καταστάσεις στη λειτουργία της αγοράς». Ωστόσο, υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, το επίμαχο θέμα που μπορεί να χαρακτηριστεί «αισχροκέρδεια» είναι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών σε βάρος των καταναλωτών. Μάλιστα, αναφέρει: «Η επεξεργασία όλων των στοιχείων που βρίσκονται θεωρητικά στο υπουργείο και αφορούν στην τιμολόγηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των μεγάλων αποκλίσεων». Από τα χθεσινά στοιχεία στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτουν τεράστιες διαφορές τιμών λιανικής. Για παράδειγμα στη Φθιώτιδα η απόκλιση από τη φθηνότερη στην ακριβότερη αμόλυβδη είναι 0,271 ευρώ το λίτρο. Στον Πειραιά και τα Ιωάννινα 0,261 ευρώ το λίτρο, στη Φλώρινα 0,233, στη Μαγνησία 0,23 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα 0,23 ευρώ, στο Ηράκλειο 0,202, στη Λέσβο 0,201 ευρώ το λίτρο και στην Πιερία 0,2 ευρώ. Οι βενζινοπώλες μέσω ερωτημάτων που θέτουν δείχνουν ως υπεύθυνες τις εταιρείες εμπορίας για τις μεγάλες αποκλίσεις των τιμών: «Ποιοι είναι ωφελημένοι από τις μεγάλες αποκλίσεις; Πώς δικαιολογείται όταν σε πολλές περιπτώσεις το χονδρεμπορικό κέρδος είναι μεγαλύτερο του λιανεμπορικού; Το αδίκημα αυτής της πρακτικής δεν είναι η αισχροκέρδεια, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός η οικονομική εξάρτηση και η δεσπόζουσα θέση των ισχυρών της αγοράς πετρελαιοειδών».

Read more...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επιπλα, ηλεκτρικά και είδη σπιτιού αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι από το πρώτο δεκαπενθήμερο το φετινών θερινών εκπτώσεων. Με τον τζίρο των επιχειρήσεων αυτών των κλάδων να είναι μειωμένος έως και κατά 20% σε σχέση με πέρσι και παρά τις γενναίες εκπτώσεις, οι έμποροι ελπίζουν να καταφέρουν έστω και την...
τελευταία στιγμή να ανατρέψουν την κατάσταση, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται από την αρχή της χρονιάς. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις, τόσο από τον χώρο των επίπλων και των ειδών σπιτιών όσο και των ηλεκτρικών, που είτε προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών τους σε μεγάλη γκάμα προϊόντων είτε με συνεχείς προσφορές προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων άφησε πίσω του σημαντικές απώλειες στον τζίρο σε σχέση με πέρσι. Ετσι, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν οι πωλήσεις ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με 20%, ακολουθούν τα έπιπλα, τα λευκά είδη και οι επιχειρήσεις οικιακών ειδών με πτώση 14% ενώ ακολουθούν τα είδη ένδυσης και υπόδησης με 10%, τα καλλυντικά με 8%, τα παιδικά και βρεφικά είδη με 6% ενώ μείωση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις των πολυκαταστημάτων κατά 5%. Συνολικά ο τζίρος το πρώτο δεκαπενθήμερο των φετινών θερινών εκπτώσεων παρουσίασε μείωση κατά 9,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ομως δυστυχώς η αγορά δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάκαμψης, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες που εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος θα φέρει λουκέτα στην αγορά αφού οι πωλήσεις από τα μέσα του 2008 έχουν υποχωρήσει έως 30% και οι συνθήκες για την επιβίωση των επιχειρήσεων έχουν γίνει πλέον ασφυκτικές. Δεν βοήθησαν εκπτώσεις, προσφορές Το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των περικοπών στα εισοδήματα μεγάλου αριθμού εργαζομένων, αλλά και η απαισιοδοξία για τις οικονομικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες, αποτρέπουν τους καταναλωτές από αγορές ακόμα κι αν οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Το χαρακτηριστικό των φετινών εκπτώσεων είναι ότι οι έμποροι έχουν μειώσει τις τιμές σε σχέση με πέρσι κατά μέσο όρο 7%-8%, εντούτοις η αγορά δεν ανακάμπτει. Νέος γύρος από τον Σεπτέμβριο Μάλιστα, η κίνηση αυτή έγινε ύστερα από τους αλλεπάλληλους γύρους των προσφορών που χαρακτήρισαν την αγορά το προηγούμενο διάστημα και που όπως αναμένεται θα επανέλθουν και πάλι από τον Σεπτέμβριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι οι συνεχείς προσφορές δημιουργούν αίσθημα αναξιοπιστίας στους καταναλωτές και πως μια σταθερά χαμηλή τιμή είναι αυτό που χρειάζεται η αγορά στην παρούσα φάση. Ανεξάρτητα πάντως από τη μέχρι τώρα πορεία των εκπτώσεων, οι έμποροι θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα την προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταναλωτές. Για τον σκοπό αυτό, όσο περνούν οι μέρες αυξάνουν τα ποσοστά των εκπτώσεων σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ετσι, από 40% έως και 80% χαμηλότερες είναι οι τιμές σε είδη ένδυσης, από 30% έως και 60% σε είδη υπόδησης, από 30% έως 70% σε αξεσουάρ και τσάντες, από 20% έως και 30% σε ηλεκτρικά είδη και ηλεκτρονικά, από 20% έως 60% σε έπιπλα και από 20% έως 60% σε λευκά είδη και είδη σπιτιού, ενώ 60% έως 80% είναι οι εκπτώσεις σε εποχιακά είδη. Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Η ΑΓΟΡΑ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάκαμψης, κάτι που κάνει τους επιχειρηματίες να περιμένουν λουκέτα Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα εμπορικά καταστήματα ΟΣΟ για τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι έρχονται λουκέτα στην αγορά αφού από πέρσι δεν έχουν σταματήσει να συρρικνώνονται ο τζίρος και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ηδη από την αρχή του χρόνου αυξήθηκαν κατά 17% οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στο κέντρο της Αθήνας, με πληθώρα ακινήτων να παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και μήνες. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οπως λένε οι επιχειρηματίες, ένα στα πέντε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι ξενοίκιαστο τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αφού ο επιχειρηματίες είτε δεν άντεξαν είτε αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη με χαμηλότερο ενοίκιο. Η κατάσταση αυτή οδήγησε μάλιστα και πολλούς ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων να προχωρούν σε μείωση των τιμών των ενοικίων ακόμη και κατά 50%. Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τον περασμένο Μάιο ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε 100.000 απολύσεις στις οποίες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2010, καθώς 7 στις 10 αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών για φέτος. Η ίδια έρευνα διαπίστωνε ότι το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ενώ 9 στους 10 εμπόρους δεν θα κάνουν προσλήψεις ούτε το 2011.

Read more...

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΕΙ-ΦΙΛΕΤΑ...


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Νιβολιανίτης
(από το Έθνος)
Το ενδιαφέρον τους σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων τα οποία «δίνουν» δουλειά στρέφουν χιλιάδες υποψήφιοι, οι οποίοι βρίσκονται στις μεσαίες και ανώτερες βαθμολογικές κλίμακες. Οι προσιτές βάσεις για τους λεγόμενους «μέτριους» και «καλούς» μαθητές, οι ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας για τα...
περισσότερα από αυτά και ο κορεσμός ορισμένων επαγγελμάτων στα οποία οδηγούν πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι οι τρεις βασικοί λόγοι της «αλλαγής πλεύσης» ενός σημαντικού ποσοστού υποψηφίων. Τα τμήματα των ΤΕΙ που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά είναι περί τα 15 και θα ανοίξουν φέτος τις «πύλες» τους σε υποψηφίους που θα διαθέτουν από 13.850 έως 16.500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη και 19.500 μόρια, αν κάποιος επιλέξει περιζήτητο τμήμα των ΤΕΙ, που να χρειάζεται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις τάξεις των υποψηφίων είναι ότι τα 15 αυτά τμήματα επιλέχθηκαν πέρυσι ως πρώτη προτίμηση από 3.131 υποψηφίους (φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 4.000), οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει από 13.949 (η βάση στο τμήμα Πληροφορικής Θεσσαλονίκης) έως 18.729 μόρια (ο βαθμός του πρώτου στη σχολή Οδοντικής Τεχνολογίας Αθήνας). Και αν δεν εντυπωσιάζει ο αριθμός των μορίων που συγκέντρωσε ο εν λόγω υποψήφιος, αρκεί να πούμε ότι με αυτήν τη βαθμολογία θα μπορούσε να είχε εισαχθεί σε τρία Παιδαγωγικά Τμήματα της επαρχίας, στις σχολές Βιολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην Κτηνιατρική Θεσσαλίας, στη Νομική Θράκης, στο Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και σε πολλές ακόμη υψηλόβαθμες σχολές των ΑΕΙ. Η εκτίμηση για τα 15 αυτά τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Γραφιστικής, Πολιτικών Δομικών Εργων, Πληροφορικής, Διατροφής και Διαιτολογίας κ.ά.) που εντάσσονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία είναι ότι οι βάσεις θα σημειώσουν οριακή πτώση, ενώ ορισμένες σχολές ενδεχομένως να «ζητήσουν» και περισσότερα μόρια από πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές σε σχέση με πέρυσι θα είναι μικρές δηλαδή (συν - πλην 100 μόρια). Συγκεκριμένα, στο πλέον περιζήτητο τμήμα των ΤΕΙ, στο τμήμα Λογιστικής Πειραιά που πέρυσι είχε επιλεγεί πρώτο στη λίστα των προτιμήσεων 430 υποψηφίων, θα απαιτηθούν από 14.520-14.670 μόρια, ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης φαίνεται να αρκούν γύρω στα 14.000 μόρια. Η υψηλότερη βάση, πάντως, αναμένεται να διαμορφωθεί στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας, η οποία ενδεχομένως να φτάσει έως και τα 16.650 μόρια. Αρκετά χαμηλότερα, κοντά στα 15.700, θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι επιλέξουν το αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στα περσινά επίπεδα, με οριακές αυξομειώσεις, θα κυμανθούν οι βάσεις στις σχολές Λογιστικής Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Για την πρώτη η βάση θα πάει περίπου στα 14.600 (συν-πλην 50 μόρια), ενώ στη Θεσσαλονίκη στη χειρότερη περίπτωση θα ξεπεράσει οριακά τα 14.000 μόρια. Οσον αφορά τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικά μαθήματα, το Γραφιστικής Αθήνας δύσκολα θα ανέβει πάνω από την περσινή βάση των 17.808 μορίων, ενώ στο Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων Αθήνας η βάση αναμένεται να... σταματήσει γύρω στα 19.400 μόρια. Λόγω κατάργησης του «10» Κατρακυλούν οι βάσεις στις μη δημοφιλείς σχολές Ευχάριστες εκπλήξεις θα υπάρξουν στα τμήματα που επιλέγονται από ελάχιστους υποψηφίους, καθώς η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν μετά από 4 χρόνια εφαρμογής του θα προκαλέσει κάθετη πτώση των βάσεων. Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς οι βάσεις των σχολών με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων δεν αποκλείεται να κατρακυλήσουν ακόμη και πάνω από 3.000 μόρια. Πρόκειται για τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Μηχανολογίας Υδάτινων Πόρων, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, Ιχθυοκομίας - Αλιείας κ.ά. Μεγάλη πτώση, η οποία όμως δεν θα φτάσει στα επίπεδα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, θα σημειωθεί και σε σχολές χαμηλής ζήτησης των πανεπιστημίων τα οποία είχαν πέρυσι κενές θέσεις. Πρόκειται για τμήματα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσικών Σπουδών, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Επιστημών της Θάλασσας κ.λπ. Οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο κάθε χρόνο από τις κενές θέσεις είναι η Κοζάνη, η Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, η Φλώρινα, το Ληξούρι κ.ά. ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στα ΤΕΙ και αριστούχοι Αρκετοί αριστούχοι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον μια ομάδα τεχνολογικών τμημάτων με πολύ προσιτές βάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα 10 τμήματα στα οποία συγκεντρώθηκαν οι πλέον υψηλόβαθμοι σπουδαστές παρατηρούνται διαφορές με τη βάση του κάθε τμήματος που αρχίζουν από τα 2.016 μόρια και φτάνουν έως τα 5.188. Στα τμήματα που απορρόφησαν πέρυσι τους καλύτερους μαθητές ξεχωρίζει το Οδοντικής Τεχνολογίας Αθήνας, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 13.541 μόρια και τον πρώτο εισακτέο να μπαίνει με 18.729 μόρια. Αντίστοιχη η περίπτωση στο τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας Αθήνας, με τη διαφορά του πρώτου και του τελευταίου εισακτέου να είναι 5.074 μόρια. ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ Οι βάσεις για τα «καλά» ΑΕΙ Πτώση από 50 μόρια στις κεντρικές Ιατρικές Σχολές έως και 200 σε ορισμένα Πολυτεχνικά Τμήματα της επαρχίας και σε Οικονομικά της Αθήνας θα πρέπει να αναμένουν όσοι στοχεύουν στην «ελίτ των πανεπιστημιακών τμημάτων». Νομικά και Παιδαγωγικά Τμήματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις θα σημειώσουν πτώση, κοντά στα 100 μόρια. Ειδικότερα, κοντά στα 18.800 θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους στη Νομική Αθήνας, λίγο κάτω από τα 18.700 όσοι επιλέξουν το τμήμα της συμπρωτεύουσας ενώ κάτω από τα 18.000 μόρια αναμένεται να πέσει η βάση στο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πέντε Παιδαγωγικά Τμήματα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Βόλου) θα έχουν μικρή πτώση, με τις βάσεις να κυμαίνονται από 18.250 (Βόλος) έως 18.850 (Θεσσαλονίκης). Οσον αφορά τις Ιατρικές Σχολές, οι πέντε από τις επτά θα συνεχίσουν να βρίσκονται πάνω από το όριο των 19.000 μορίων, ενώ μόνο τα τμήματα των Πανεπιστήμιων Κρήτης και Δημοκριτείου υπάρχει πιθανότητα να πέσουν λίγο κάτω (50 έως 100 μόρια) από τα 19.000. Στη σχολή της Αθήνας θα διαμορφωθεί και φέτος η υψηλότερη βάση, φτάνοντας κοντά στα 19.400 από 19.476 πέρυσι. Πιο ευχάριστα είναι τα νέα για τους υποψηφίους που θέλουν να εισαχθούν στα Πολυτεχνικά Τμήματα. Κοντά στα 100 μόρια θα είναι η πτώση στα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είναι και τα πλέον περιζήτητα. Ειδικότερα, στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης η βάση μπορεί να πέσει έως και τα 18.300 από 18.496 την περσινή χρονιά, ενώ το Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης δύσκολα θα υπερβεί τα 21.000 μόρια. Αντίθετα, μικρή άνοδος αναμένεται στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκοπείου, με τη βάση να φτάνει έως τα 18.900, ενώ δεδομένη θεωρείται η άνοδος και στο τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 200 μόρια. ΠΙΟ ΠΡΟΣΙΤΕΣ Πτώση για τις «καθηγητικές» σχολές Ολο και πιο προσιτές γίνονται οι βάσεις για τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, καθώς το ενδιαφέρον μειώνεται εξαιτίας της μεγάλης αναμονής που υπάρχει για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση. Τα Τμήματα Φιλολογίας θα σημειώσουν πτώση έως 300 μόρια στην επαρχία, ενώ λίγο μικρότερη, περίπου 150 μορίων, αναμένεται για τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι βάσεις θα ξεκινήσουν από τα 15.500 (Ρέθυμνο) και θα φτάσουν έως τα 17.650 στο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεύτερο επιστημονικό πεδίο Στις σχολές που εντάσσονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, περίπου 17.000 μόρια θα χρειαστούν τα πιο περιζήτητα τμήματα, όπως Χημείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Μαθηματικών Αθήνας και Φυσικής Αθήνας. Ωστόσο, οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να εισαχθούν και σε αρκετά τμήματα με βαθμολογίες λίγο πάνω ή κάτω των 15.000 μορίων. Παράδειγμα το τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων θα κυμανθεί στα 15.300-15.350, το Μαθηματικό Ιωαννίνων στα 15.500. Ακόμη χαμηλότερη θα είναι η βάση στο Μαθηματικό Τμήμα στο Καρλόβασι της Σάμου, καθώς αναμένεται να φτάσει κοντά στα 14.300. Πτώση από 250 και πάνω αναμένουν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- όσοι θα επιλέξουν τα ξενόγλωσσα τμήματα. Το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας θα πέσει κάτω από τα 20.000 μόρια (πέρυσι 20.147), ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης δεν θα ξεπεράσει τα 20.200.
Read more...