Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Φωτογραφίες - σοκάρουν οι εικόνες της συντριβής του αεροσκάφους

Σοκάρουν οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το σημείο της συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Παντού υπάρχουν συντρίμμια και ανάμεσα τους, πτώματα των επιβαινόντων.






Πηγή: lifenews.ru
egiakoumis.gr

Read more...

Διαψεύδουν οι αυτονομιστές ότι ευθύνονται για το Boeing...

Υπουργός Άμυνας: Ερευνούμε το ενδεχόμενο της  κατάρριψηςΡωσικές και ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη μεταξύ του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και των ρωσικών συνόρων.

Στην περιοχή αυτή, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες, σημειώνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των...
φιλορώσων και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αντόν Γκερασένκο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους η Ρωσία εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες. Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διέψευσε ότι οι αυτονομιστές ευθύνονται για τη συντριβή του Μπόινγκ, τονίζοντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι οι αντάρτες δεν διαθέτουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα Μπουκ...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Βρούτσης: Αλλάζουν όλα στο νέο ασφαλιστικό χάρτη...




Εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού, για το πρώτο επτάμηνο του 2014, κινείται η συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με ...
τα στοιχεία της έκθεσης Ιουλίου του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν, ότι από το 58,33% της δαπάνης που είχε προβλεφθεί από τον Προϋπολογισμό του 2014, έχει απορροφηθεί το 57,73%. Η συνολική δαπάνη για το πρώτο επτάμηνο ανέρχεται σε 16.136.414.236,78 ευρώ.

«Για πολλά χρόνια οι λύσεις ήταν μπροστά μας, αλλά είτε δεν τις βλέπαμε είτε, ακόμη χειρότερα, δεν θέλαμε ή δεν τολμούσαμε να τις δούμε» δήλωσε σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Στην παρουσίαση της μελέτης που εκπονείται από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), θα αποδειχθεί ότι συντηρούσαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα ασφάλισης πολλών ταχυτήτων, δαπανηρό και, κυρίως, άδικο και αναποτελεσματικό. Στον νέο ασφαλιστικό χάρτη που προετοιμάζουμε μεθοδικά, όλα αλλάζουν για πάντα».

Το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στο ΚΕΠΕ, την εκπόνηση μελέτης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σε έναν ενιαίο φορέα η οποία αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο.

Στην 14η κατά σειρά έκθεση του συστήματος «Ήλιος», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά, η εξέλιξη του αριθμού των συνταξιούχων ανά μήνα, της μηνιαίας δαπάνης για συντάξεις και του μέσου μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι παρά τις αναπροσαρμογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις συντάξεις και τη σχετική μείωση του αριθμού των συνταξιούχων, τον τελευταίο χρόνο, το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, δείχνει να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, ενώ το πλήθος των συνταξιούχων, από 2.700.000 τον Ιούνιο του 2013, έφθασε στα 2.656.855 τον Ιούλιο του 2014, το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, αυξήθηκε από τα 910 ευρώ τον Ιούνιο του 2013, στα 943,80 ευρώ τον Ιούλιο του 2014 (προ κρατήσεων φόρου και υγειονομικής περίθαλψης).

«Πρόκειται για δεδομένα ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αντανακλούν την, ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, δυναμική εισροής νέων συνταξιούχων και, κατά συνέπεια, την εξέλιξη των χρηματοδοτικών τους αναγκών» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, τα οποία εμπλουτίστηκαν και με τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου, τον μήνα αυτό προστέθηκαν 12.696 νέοι συνταξιούχοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 48,6% για τους δικαιούχους κύριας σύνταξης.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις, τον μήνα Ιούλιο, ανέρχεται σε 2.309.715.534,28 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.480.450 εκατ. των οποίων οι 11.368 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών

Σε ότι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 163.561.

Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 172.381. Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιούλιο ανέρχεται σε 54.889.902 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο επτάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 382.710.166 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των 2.656.855 συνταξιούχων, 1.329.664 συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη, 927.953 λαμβάνουν δυο συντάξεις, 324.563 συνταξιούχοι λαμβάνουν τρεις συντάξεις και 369 συνταξιούχοι, λαμβάνουν πάνω από επτά συντάξεις.

Το 23% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 40% μεταξύ 51 έως 70 ετών, ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης.

  ΑΜΠΕ

Read more...

Στο σφυρί βγάζει το ΤΑΙΠΕΔ το σπίτι του κυρίου Κοκοβίκου! ...



Ο κινηματογραφικός θρύλος που στέγασε την Ελενίτσα, υπήρξε έδρα της τουρκικής διοίκησης...

Στην αρχή της οδού Τριπόδων 32 και Ραγκαβά στην Πλάκα υπάρχει ένα μικρό ιστορικό  νεοκλασικό σπίτι που στέγασε τον...
κινηματογραφικό θρύλο των «Κοκοβίκων». Του θρυλικού Αντωνάκη (Γιώργου Κωνσταντίνου) και της Ελενίτσας ( Μάρω Κοντού). Η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», έγινε θρύλος και κατέκτησε τις καρδιές των θεατών. Ταξίδεψε στο εξωτερικό και πήρε εξαιρετικές κριτικές, ενώ απέσπασε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο. Τότε ο Αντωνάκης με την Ελενίτσα αντί για ταξίδι του μέλιτος έκαναν τον γύρο της Ακρόπολης και επέστρεψαν στο σπιτικό τους για να ανταλλλάξουν κορυφαίες ατάκες. Εκεί ακούστηκαν το «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» και «σκασμός Αντωνάκη μου». Το 1965 η  αυλή μετατράπηκε σε πλατώ, αλλά στις ημέρες μας  γέμισε μπάζα και σκουπίδια. Σήμερα η ιστορική κατοικία πωλείται μαζί με άλλα έντεκα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Πλάκας. Το σπίτι των Κοκοβίκων είναι τριώροφο 266 τ.μ. σε οικόπεδο 411,37 τ.μ....



Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας, το σπίτι γκρεμίζεται για να δοθεί αντιπαροχή, αλλά τελικά η αληθινή ζωή το προστάτευσε, καθώς ο νόμος της Μελίνας Μερκούρη εμπόδισε να σηκωθεί μια ακόμα πολυκατοικία στην Αθήνα. Το διατηρητέο σώθηκε, άλλαξε χέρια και πρόσφατα κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση». Το σπίτι της Ελενίτσας και του Αντωνάκη τελικά βγαίνει στο σφυρί, αφού φαίνεται ότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος των αρχαίων που βρέθηκαν στην αυλή του. Ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα «ψιλά» γράμματα της νομικής υπηρεσίας που αναφέρει «θέμα αποτελεί η εκκένωση του ακινήτου από τους σημερινούς χρήστες του«. Δηλαδή το σπίτι κατοικείται προφανώς από κάποιους άστεγους των Αθηνών…...

Το σπίτι των "Κοκοβίκων", όπως είναι σήμερα. Παραμένει όρθια η ξύλινη σκάλα, που ξυπνά πολλές κινηματογραφικές αναμνήσεις.
Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ, e-publicrealestate.gr, μπορείτε να δείτε και τα 12 ακίνητα που διατίθενται προς πώληση στην Πλάκα.... 

 "Η μηχανή του χρόνου"

left.gr

Read more...

Απερρίφθησαν αγωγές του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου...

Απερρίφθησαν αγωγές του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με τις υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του απέρριψε την Τετάρτη τις αγωγές του Δημοσίου κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών, με τις οποίες το Δημόσιο ζητούσε την...
επιστροφή των ακινήτων που είχαν ανταλλαγεί έναντι παραλιμνίων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με εκτενές και εμπεριστατωμένο σκεπτικό έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών, όπως αναφέρει το thrakitoday.com.

Επίσης να αναφερθεί ότι απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Read more...

Επιστολή του Τσίπρα στον Κουβέλη...

Επιστολή απέστειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Φώτη Κουβέλη. Είχε προηγηθεί η...
επιστολή κάλεσμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Κεντροαριστεράς καλώντας τους να πάρουν από κοινού κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού με στόχο τη διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του απαριθμεί εννέα άξονες για την έναρξη της συζήτησης για την Κεντροαριστέρα


Ακολουθεί η επιστολή:

Προς τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

κ. Φώτη Κουβέλη

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2014

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Φώτη,

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές επιλογές που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχουν μεταλλάξει θεμελιακά την ελληνική κοινωνία αλλά και το κράτος. Οι δέσμες μέτρων του μνημονιακού προγράμματος στηρίχτηκαν σε τρεις πυλώνες, την πλήρη απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την μείωση του μισθολογικού κόστους, την περικοπή δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγεία, ασφάλιση και δημόσιες επενδύσεις και τέλος ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή υπό το βάρος ενός πρωτοφανούς για περίοδο δημοκρατίας εκβιασμού, τόσο από την τρόικα προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις προς τον ελληνικό λαό, η χώρα και οι θεσμοί της εισήλθαν σε μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης από τις θεσμικές εγγυήσεις του Συντάγματος. Το δημόσιο συμφέρον ταυτίστηκε με την υπακοή στις μνημονιακές κατευθύνσεις και νομιμοποίησε σειρά παραβιάσεων του Συντάγματος, των διεθνών εγγυήσεων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ οδήγησε στον απόλυτο εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Στόχος των μνημονίων δεν ήταν και δεν είναι η αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους αλλά η εκ βάθρων αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη νεοφιλελεύθερη επιδίωξη για την πανταχού παρούσα αγορά. Για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την απόσυρση του δημοσίου από κάθε παραγωγική σφαίρα ώστε να διευρυνθεί η επικράτεια του εμπορεύματος και του κέρδους.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών έχουν γίνει εδώ και καιρό εμφανή στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία με την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει το ένα τρίτο του πληθυσμού και απειλεί πολύ περισσότερους αλλά και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 175% του ΑΕΠ. Η κατάσταση παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως προετοιμάζονται νέα επαχθή μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών: Ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, πώληση αιγιαλών, νέες μειώσεις συντάξεων, συνέχιση του φοροκυνηγητού μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων. Κάθε μέρα που περνά η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου θα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την εκκίνηση της διαδικασίας για την συγκρότηση μιας πλατειάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο την κοινωνία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη και δεσμεύονται να παλέψουν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού.

Οι δυνάμεις, όμως, της κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική. Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατειά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αυτή την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Η βάση του διαλόγου και της πολιτικής συνεννόησης είναι ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση που οφείλει να περιλαμβάνει

1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.

2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγάλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.

4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.

5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.

6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.

7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.

8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.

9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.

Ταυτόχρονα με την εκκίνηση του πολιτικού και προγραμματικού διαλόγου είναι αναγκαία και η δημιουργία συσπειρώσεων σε κοινωνικό επίπεδο για την άμεση αγωνιστική αντιμετώπιση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Καμία προγραμματική ή πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη αν δεν συμβαδίζει με κοινωνικές πρωτοβουλίες δράσης και όσμωσης δυνάμεων που αποδέχονται την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ. Το θέμα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή μετατόπιση του άξονα ώστε να υλοποιηθεί ένα μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά η ριζική αλλαγή πορείας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτείται λοιπόν να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα πρωτοστατήσει και θα αφιερώσει δυνάμεις, για την δημιουργίας μια πρωτότυπης προοδευτικής, αντιμνημονιακής, κοινωνικής συσπείρωσης. Μιας συσπείρωσης δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων και κοινωνικών φορέων που θα τροφοδοτήσει, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, με διαδικασίες συμμετοχής και εθελοντικής δράσης, ένα υπαρκτό, πλειοψηφικό και διάχυτο δυναμικό που ασφυκτιά από την αδυναμία έκφρασης και εκπροσώπησης. Αυτή η πρωτότυπη αντιμνημονιακή κοινωνική συσπείρωση θα συνδέεται με το εγχείρημα μιας νέας ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης, με στόχους τη σωτηρία και την ανόρθωση, της κοινωνίας και της χώρας.

Αυτή η συμμαχία απευθύνεται σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο σε όσους ενστερνίζονται αυτή την κατεύθυνση, μάχονται για την επικράτησή της και συμφωνούν σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο, δημοκρατικό πρόγραμμα, που προτείνεται ως μόνο ικανό να σταματήσει τη καταστροφή και να δώσει ελπίδα στο κόσμο να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας...
parapolitika.gr

Read more...

Καταδίκη Ελλάδας...

...για την ανεξέλεγκτη λειτουργία ΧΥΤΑ από το ΕΕ...


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα εκ νέου την Ελλάδα για την ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του...
εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κορεσμένος ΧΥΤΑ βλάπτει τον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαχείριση των αποβλήτων να πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται, επίσης, να απαγορεύουν την εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων.

Εξάλλου, η χορήγηση άδειας λειτουργίας ΧΥΤΑ εξαρτάται από τη συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων, ενώ οι επιπτώσεις έργων που ενδέχεται να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό έναν τόπο πρέπει να εκτιμώνται δεόντως λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησης των οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Επισημαίνει, επίσης, ότι το εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου έχει συμπεριληφθεί από το 2006 στις «περιοχές Natura 2000» λόγω της παρουσίας της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta».

Ωστόσο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προκαλεί από το 1999 η λειτουργία ΧΥΤΑ εντός του πάρκου, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον φυσικό οικότοπο του συγκεκριμένου είδους χελώνας.

Με τη σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι, διατηρώντας σε λειτουργία στη Ζάκυνθο έναν δυσλειτουργικό και κορεσμένο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων, ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις και απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία για τα απόβλητα και την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Εξάλλου, επισημαίνει, έχοντας ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ένωση, η Ελλάδα παρέβη και τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων...
ΑΜΠΕ

Read more...

Στο θέμα του μονοπωλίου κοιτασμάτων λιγνίτη Ευρωδικαστήριο: Αποδέχθηκε αίτηση αναίρεσης απόφασης που δικαίωνε τη ΔΕΗ


Ευρωδικαστήριο: Αποδέχθηκε αίτηση αναίρεσης απόφασης που δικαίωνε τη ΔΕΗ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι αποδέχτηκε την αίτηση αναίρεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ζητούσε την ακύρωση απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου από τις 20 Σεπτεμβρίου 2012, που είχε δικαιώσει τη ΔΕΗ στο θέμα του μονοπωλίου των κοιτασμάτων λιγνίτη.

Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη επιβάλλει στα κράτη-μέλη να μη θεσπίζουν και να μη διατηρούν μέτρα αντίθετα προς τους κανόνες της Συνθήκης ως προς τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις στις οποίες χορηγούν ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα.

Επίσης, η Συνθήκη απαγορεύει την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσεως στην κοινή αγορά ή σε σημαντικό τμήμα της, εφόσον η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης επισημαίνεται ότι μετά από καταγγελία που έλαβε η Επιτροπή το 2003 από ιδιώτη, διαπίστωσε ότι τα δικαιώματα της ΔΕΗ δημιουργούσαν ανισότητα ευκαιριών μεταξύ των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε πρωτογενή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρείχαν στην εταιρεία τη δυνατότητα να διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά την Επιτροπή, η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο που υπερέβαινε το 97% και 85%, αντιστοίχως.

Η ΔΕΗ κατέθεσε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο στις 13 Μαΐου 2008 και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν.

Το Γενικό Δικαστήριο εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2012 ότι για την αδυναμία των λοιπών επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στα διαθέσιμα κοιτάσματα λιγνίτη δεν ευθύνεται η ΔΕΗ, εφόσον η παραχώρηση αδειών εκμεταλλεύσεως λιγνίτη εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση της.

Ο ρόλος της ΔΕΗ στην εν λόγω αγορά περιοριζόταν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εκείνων των οποίων κατείχε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την επίδικη απόφαση της Επιτροπής διότι δεν είχε αποδείξει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεως.

Στις 30 Νοεμβρίου 2012 η Επιτροπή ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δύο εισαγγελικές προτάσεις Προς αντικατάσταση της προφυλάκισης Μπούκουρα με περιοριστικούς όρους


Προς αντικατάσταση της προφυλάκισης Μπούκουρα με περιοριστικούς όρους
Με λυγμούς η ομιλία Μπούκουρα στη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Τον δρόμο της εξόδου του βουλευτή Στάθη Μπούκουρα από τη φυλακή «ανοίγουν» δύο εισαγγελικές προτάσεις, που εισηγούνται την αντικατάσταση της κράτησης του κατηγορουμένου.

Ο βουλευτής, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή μετά την απαγγελία κατηγορίας για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης εναντίον του, πλέον αναμένει την τελική κρίση του Συμβουλίου Εφετών, που θα αποφανθεί με βούλευμά του, αν ο κ. Μπούκουρας θα είναι, ή όχι, το επόμενο διάστημα ελεύθερος.

Η πρώτη εισαγγελική πρόταση για τον βουλευτή προς το δικαστικό συμβούλιο είναι της εισαγγελέως Αικατερίνης Ψύρη, η οποία ζητά να γίνει τυπικά και ουσιαστικά δεκτή η αίτηση που υπέβαλε ο κ. Μπούκουρας για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης.

Η εισαγγελέας προτείνει, αντί της προφυλάκισης, την καταβολή χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ και την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ευνοϊκή για τον κατηγορούμενο βουλευτή είναι επίσης και η πρόταση που υπέβαλε στο συμβούλιο που θα κρίνει την παράταση, ή μη, της κράτησης του κ. Μπούκουρα ενόψει συμπλήρωσης του πρώτου εξαμήνου κράτησης, η εισαγγελέας κ. Στεφανάτου.

Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να μη συνεχιστεί η κράτηση και σε αντικατάσταση να του επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Στάθης Μπούκουρας είναι ο πρώτος από τους προφυλακισμένους βουλευτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής για τον οποίο κατατέθηκαν θετικές στην αποφυλάκιση εισαγγελικές προτάσεις.

Όλοι οι προσωρινά κρατούμενοι συνάδελφοι του κ. Μπούκουρα που κατέθεσαν προς κρίση ανάλογα αιτήματα είτε έχουν «λάβει» ήδη αρνητικές απαντήσεις από τους εφέτες των δικαστικών συμβουλίων, είτε αναμένουν την κρίση των αυμβουλίων με απορριπτικές εισαγγελικές προτάσεις.

Συγκεκριμένα, αρνητικό είναι το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ. αριθμ. 1354 βούλευμά του, στο αίτημα που υπέβαλε ενόψει συμπλήρωσης εξάμηνης κράτησης, ο βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για αποφυλάκισή του. Το βούλευμα διέταξε την παράταση της κράτησης του.

Οι αντίστοιχες προσφυγές των προφυλακισμένων βουλευτών Νίκου Κούζηλου και Γιώργου Γερμενή οδεύουν προς τελική κρίση στο συμβούλιο με εισαγγελικές προτάσεις που ζητούν να παραμείνουν στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι.

Τέλος, με αρνητική εισαγγελική εισήγηση θα αποφανθεί το συμβούλιο και για το αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση, που ζητά την αντικατάσταση του περιοριστικού όρου της κατ' οίκον κράτησης του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το απόγευμα στη Βουλή Την ερχόμενη Τρίτη η συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά


Την ερχόμενη Τρίτη η συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την Κεντροαριστερά
Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα, στη Βουλή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Δημοκρατική Αριστερά για έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ μετέχουν ο γραμματέας της ΚΕ Θ.Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Δ.Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στ. Μανίκας.

Eπικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Καθαρό» το πιστόλι του Βαλλιστική εξέταση: Ο Μαζιώτης πυροβολούσε, οι αστυνομικοί απάντησαν μία φορά


Βαλλιστική εξέταση: Ο Μαζιώτης πυροβολούσε, οι αστυνομικοί απάντησαν μία φορά
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Από το πιστόλι του Νίκου Μαζιώτη πυροδοτήθηκαν οι οκτώ από τις εννέα σφαίρες που βρέθηκαν στο σημείο της συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης. Ο ένατος κάλυκας πυροδοτήθηκε από το όπλο του αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες, το πιστόλι USP 9MM που βρέθηκε στην κατοχή του Νίκου Μαζιώτη και κατασχέθηκε είναι «καθαρό», δεν έχει, δηλαδή, χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν σπίτια και γιάφκες που χρησιμοποιούσε το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Παράλληλα, αναζητούνται συνεργοί στις ληστείες ή τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα των δύο ετών που διέφευγε. Στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και η σύντροφος του Ν.Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έρευνα των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Οι έρευνες που άρχισαν ήδη από την Τετάρτη επικεντρώθηκαν στον Κολωνό, τα Πατήσια, την Κυψέλη, το Χαλάνδρι, τον Μαραθώνα και το Γραμματικό.

Ο Νίκος Μαζιώτης νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο των κρατουμένων, στον 8ο όροφο του «Ευαγγελισμού»,  μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο τραυματίας υποβλήθηκε σε οστεοσύνθεση βραχιονίου, κατά την οποία οι γιατροί προσπάθησαν να επανασυνθέσουν το οστό, που καταστράφηκε, καθώς η σφαίρα διαπέρασε το σώμα του από την πίσω πλευρά με φορά προς τα εμπρός.

Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί και νέα επέμβαση πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και θεωρούν ότι ίσως απαιτηθεί και τρίτη νευροχειρουργική σε άλλο χρόνο.

Η εκτίμησή τους είναι ότι ο τραυματίας θα πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον 15 ημέρες στο νοσοκομείο.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο - αυτονομιστές Συντριβή μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία, υποψίες κατάρριψης


Συντριβή μαλαισιανού Boeing στην ανατολική Ουκρανία, υποψίες κατάρριψης
Κίεβο, Ουκρανία
Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο των αερογραμμών της Μαλαισίας με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, το απόγευμα της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατερρίφθη και ουκρανικός στρατός και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται και διαψεύδουν.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Το αεροπλάνο τύπου Boeing 777 εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Interfax-Ukraine ότι νεκροί είναι και οι 280 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο ανταποκριτής του στην περιοχή αντίκρισε φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους και δεκάδες πτώματα στο έδαφος κοντά στο χωριό Γκράμποβο.

Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, το Boeing κατερρίφθη από συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος.

Το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ βρισκόταν σε ύψος 10 χιλιομέτρων πάνω από περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η Malaysian Airlines έγραψε στο Twitter ότι έχει χάσει επαφή με την πτήση ΜΗ17 από Άμστερνταμ και ότι η τελευταία γνωστή θέση του ήταν πάνω από την Ουκρανία.



Νωρίτερα, ρωσική πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο την ώρα που αναμενόταν.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν στην περιοχή.

Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο αρνείται, πάντως, οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό -μετά από την κατάρριψη ενός An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση καταστροφής στόχων στον εναέριο χώρο».

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Ένα μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Ερευνα διέταξε και η Μαλαισία. Σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη δήλωσε ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ενήμερος για τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήοποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για την κατάρριψη του μαχητικού.

Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαρτίου είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Βίντεο από ουκρανικό δικτυακό τόπο (δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά του)


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...