Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο Βενιζέλος λέει "Οκ" στο φορολογικό

Το πράσινο φως για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα, εκφράζοντας όμως και τις επιφυλάξεις του.
Σύμφωνα με το MEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να πάει γρήγορα το φορολογικό στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την εκταμίευση της δόσης. Όμως, ο κ. Βενιζέλος κράτησε επιφυλάξεις καθώς ήθελε να έχει στα χέρια του, πριν κατατεθεί, το φορολογικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το MEGA, επικρατεί γκρίνια στην Ιπποκράτους καθώς δεν δόθηκε το τελικό κείμενο από τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών τους φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων.
enikos.gr

Read more...

Η απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Οι στόχοι της "δημιουργίας των προϋποθέσεων δημοκρατικής ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, με γενικό ξεσηκωμό και διενέργεια εκλογών και της συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης της αριστεράς, στηριγμένη σε ένα ευρύτατο λαϊκό μέτωπο και σε ένα πρόγραμμα αναγέννησης της κοινωνίας και της χώρας", αναφέρονται στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το πολιτικό πλαίσιο και τους άξονες δράσης του νέου πολιτικού φορέα.

Στην απόφαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι στο επόμενο τετράμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ρίξει όλο το βάρος του "για να γίνει συντριπτικά πλειοψηφικό και να αποκτήσει τεράστια δυναμική το αίτημα: Εκλογές για να φύγουν η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνια, για την προοδευτική αλλαγή με κυβέρνηση αριστεράς και λαϊκή συμμετοχή".


 enikos.gr

Read more...

Αρχίζει η διαθεσιμότητα στα "τυφλά"

Στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού (περίπου 30 με 40 δήμους) να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας κι ενώ είχε εκπνεύσει η προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα στοιχεία των υπαλλήλων αντλούνται από τη Βάση Δεδομένων της Απογραφής και τίθενται σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι Διοικητικού Κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και μετά την εξέταση των αριθμητικών φίλτρων, που περιελάμβανε ο νόμος.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρχε δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων (οικογενειακά κ.λπ), καθώς δεν μπορούσαν να εξετάσουν τους φακέλους των υπαλλήλων, μετά την άρνηση των συγκεκριμένων διευθύνσεων προσωπικού να αποστείλουν τα στοιχεία.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζεται ότι οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε διαθεσιμότητα, θα επανέλθουν στην πρότερη υπαλληλική τους κατάσταση και θα τους δοθούν τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την αποστολή των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται δε ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προειδοποιήσει ότι «εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υποχρεωμένο, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΔΑΧ ΔΕ) των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου)».
Τέλος, σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού, σε υπηρεσίες αιχμής που έχουν ελλείψεις σε υπαλλήλους, όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως κ.λπ, θέσεις που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή:ΑΜΠΕ

Read more...

Αποφάσεις την πέμπτη Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την επαναγορά ομολόγων


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την αποτίμηση της πορείας του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων που πραγματοποίησε η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της Πέμπτης. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε προσφορές σχεδόν 32 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε ανοιχτή επικοινωνία οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε τηλεφωνική επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το MEGA, διαβούλευση επί του τελικού σχεδίου, που προέκυψε μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και μετά τις αλλαγές που έγιναν, δεν υπήρξε. Το τελικό κείμενο δεν έχει διανεμηθεί στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ωστόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες αλλαγών στο φορολογικό.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το MEGA, σπεύδει να θέσει το φορολογικό ώστε όταν γίνει η εκταμίευση της δόσης να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να διατυπωθούν ενστάσεις από την πλευρά του Eurogroup.

Read more...

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ...


ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ...
Την παραίτηση του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπέβαλε και επισήμως πριν από λίγο και...
ο Δημήτρης Σταμάτης. Και εδώ, όπως στην περίπτωση του Χρήστου Ζώη είχαμε επιστολή παραίτησης.

Read more...

'' ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ''...


Πριν από λίγο ο Γιάννης Μανώλης σχολίασε μέσω Twitter τα σενάρια που θέλουν τον Πάνο Καμμένο να καταθέσει μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε σχετικά με το non paper.
'' Θα μου κάνουν μήνυση, λέει, για όσα είπα...
για το non paper! To περιμένω  πως και πως, θα γελάσει κάθε πικραμένος από τις αλήθειες που θα βγουν !'', ήταν το πρώτο tweet του Γιάννη Μανώλη, ο οποίος στο επόμενο έγραψε :
''Το μεγαλύτερο πούλημα του αντιμνημονιακού αγώνα ήταν το περιβόητο non paper στον πρόεδρο της Δημοκρατίας !''.

Read more...

11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού...




Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού φέτος μπορεί να έχει πολλούς άξονες στην Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη και χρειάζονται φροντίδα και προστασία καθώς γίνονται τα...
αθώα θύματα της οικονομικής κρίσης(δείτε πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα). Αυτό όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος εχθρός της υγείας των παιδιών, των εφήβων και των νέων.

Ο «εθισμός» στο διαδίκτυο, οι παγίδες και οι κίνδυνοι που κρύβει ο on-line μαγικός κόσμος. Ο κόσμος του διαδικτύου μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιάζουσα απειλή για παιδιά κάθε ηλικίας γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και προστασίας. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ο τόπος που το παιδί μπορεί να γίνει στόχος, κακόβουλων ενεργειών συμμαθητών του, bullying, ηλεκτρονικού «ψαρέματος», εξαπάτησης και φυσικά να αποτελέσει αυτό καθεαυτό μέσο εθισμού. Άλλωστε τώρα με τα “έξυπνα κινητά” το παιδί και ο έφηβος έχει μαζί του το Ίντερνετ κάθε ώρα της ημέρας και σε κάθε δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του εθισμού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) θα λειτουργήσουν ενημερωτικά περίπτερα με σκοπό την ευρεία πληροφόρηση του κοινού, παιδιών και γονιών. Στην Αθήνα το περίπτερο θα βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Ναυαρίνου και θα λειτουργούν από τις 10.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα.

Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Αριάδνη».

Το Πρόγραμμα «Αριάδνη» προσφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, καθώς επιτυγχάνεται έγκυρη και αξιόπιστη υποστήριξη και καθοδήγηση, από τους ειδικούς επιστήμονες σε γονείς, ώστε να διασφαλίσουν μια δημιουργική και «υγιή» σχέση των παιδιών τους με το Διαδίκτυο...
 http://www.healthpress.gr/


Read more...

Σε υψηλότερα όμως επίπεδα η τιμή επαναγοράς Σχεδόν τα 32 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για την επαναγορά ομολόγων


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στα 31,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι προσφορές για την επαναγορά ελληνικού χρέους, αλλά η υψηλότερη τιμή που θα πληρώσει η Αθήνα δημιουργεί απόκλιση από τους αρχικούς στόχους για τη μείωση του χρέους, είπε πηγή της ευρωζώνης στο Reuters, την Τρίτη.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ έως το 2020, ποσοστό που υπολείπεται κατά 450 εκατ. ευρώ περίπου του στόχου που τέθηκε στο Eurogroup για χρέος 124% του ΑΕΠ.

Η μέση τιμή επαναγοράς ανήλθε στα 33,5 σεντς ανά ευρώ χρέους, ελαφρά ψηλότερα από το αναμενόμενο. Από αυτό προκύπτει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντί για τις 11 που προβλεπόταν, είπε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους στη σημερινή (Τρίτη) τηλεδιάσκεψη τους.

Σημειώνεται ότι η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς είναι προαπαιτούμενο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Οι ελληνικές τράπεζες «τα δωσαν όλα»

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν προσφέρει έως την Παρασκευή γύρω στο 60% των περίπου 17 δισ. ευρώ ομολόγων που κατέχουν, προσέφεραν το σύνολο σχεδόν των ομολόγων τους για να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, είπαν στο Reuters υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισφέρει σχεδόν όλα τα ομόλογα που τους είχαν απομείνει», είπε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Δεύτερος τραπεζίτης είπε ότι η τράπεζά του έδωσε όλα τα ομόλογα που της είχαν απομείνει και πως μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες προσέφεραν περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ επιπλέον.

Τελικά «ενέδωσαν» οι ελληνικές τράπεζες, που δίσταζαν αρχικά να προσφέρουν το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν φοβούμενες για τις ζημίες που θα υποστούν μακροπρόθεσμα, καθώς συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πολλές επιλογές, αφού το μεγαλύτερο μέρος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Αθήνα ζητά να επαναγοράσει χρέος αξίας 30 δισ. ευρώ, με δάνειο 10 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF. Tο καθαρό χρέος θα μειωθεί έτσι κατά 20 δισ. ευρώ.

Εάν προσφερθούν ομόλογα πέραν του στόχου των 30 δισ. ευρώ, τότε ο ΟΔΔΗΧ ίσως τα αποδεχθεί, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά Συνελήφθη ο πρωθυπουργός του φορολογικού παράδεισου Νήσοι Κέιμαν


Ο ΜακΚίβα Μπους
Ο ΜακΚίβα Μπους   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Νήσοι Κέιμαν
Ο ΜακΚίβα Μπους, ο 57χρονος πρόεδρος των Νήσων Κέιμαν, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, ανέφεραν αστυνομικοί.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν περιλαμβάνουν την κατάχρηση κυβερνητικής πιστωτικής κάρτας και την εισαγωγή εκρηκτικών υλών.

Ο ΜακΚίβα Μπους ήταν πρωθυπουργός του φορολογικού παράδεισου από το 2009, οπότε το Ενωμένο Δημοκρατικό Κόμμα (UDP) νίκησε τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός είναι, επίσης, υπουργός Οικονομικών, Τουρισμού και Ανάπτυξης.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το δεκαήμερο της αγωνίας Με κομμένη την ανάσα αναμένει η ιταλική πολιτική σκηνή μία πιθανή Λίστα Μόντι


Κλειστά κρατά προς το παρόν τα χαρτιά του ο Μάριο Μόντι
Κλειστά κρατά προς το παρόν τα χαρτιά του ο Μάριο Μόντι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ρώμη, Ιταλία
Σε ένα αγωνιώδες δεκαήμερο με ελάχιστα προηγούμενα στην πολιτική σκηνή της τελευταίας 20ετίας εισέρχεται η Ιταλία, καθώς σύσσωμο το πολιτικό φάσμα αναμένει τη μεγάλη απόφαση του Μάριο Μόντι εάν θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών -με τις ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά πιθανότατα την 21 Δεκεμβρίου. Μία ενδεχόμενη Λίστα Μόντι θα έχει επίδραση τύπου «big bang», μεταβάλλοντας το σκηνικό για τον Πιερλουίτζι Μπεράνι της κεντροαριστεράς και τις εσωτερικές δυναμικές στη μπερλουσκονική δεξιά.

Ο Προφεσόρε τηρεί σιγή ιχθύος για τις προθέσεις του. Από πλευράς τους αμφότεροι οι Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνουν αδιάφοροι ως προς το εάν ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα εισέλθει στην προεκλογική κούρσα, όμως στην πραγματικότητα περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Σχεδόν σίγουρα την 21 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί οριστικά από το ιταλικό Κοινοβούλιο ο νόμος σταθερότητας, στον οποίο περικλείεται ο προϋπολογισμός, και εν συνεχεία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Μάριο Μόντι θα υποβάλει παραίτηση.

Από τη στιγμή αυτή ο Προφεσόρε αποδεσμεύεται από τους «κανόνες εμπλοκής» που οδήγησαν στη «γέννηση» της κυβέρνησής του και έχει λυμένα τα χέρια να αποφασίσει εάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίση των ψηφοφόρων παρουσιάζοντας μία λίστα με το όνομά του στις πρόωρες εκλογές της 17ης ή 24ης Φεβρουαρίου.

«Λίστα Μόντι, ναι ή όχι; Οι δέκα ημέρες που θα καθορίσουν την ιταλική πολιτική σκηνή» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επισημαίνοντας πως η ιταλική πολιτική θα ζητήσει ένα αγωνιώδες δεκαήμερο που συναντά ελάχιστα προηγούμενα την τελευταία 20ετία.

Πριν την προαναγγελία της πρόωρης παραίτησης του Μάριο Μόντι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι  θεωρούσε σχεδόν δεδομένη τη νίκη. Όμως, με τον Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα ο αρχηγός του του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) θα έχει ένα επιπλέον αντίπαλο, και όχι οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλευρά του γνωρίζει καλά πως μία υποψηφιότητα Μόντι θα μπορούσε να προκαλέσει «ανάφλεξη» στο μέτωπο της κεντροδεξιάς.

Μπερλουσκόνι: «Τι μας νοιάζει το spread;»

Ο Καβαλιέρε «κήρυξε» την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας επιτιθέμενος στον Μάριο Μόντι για την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, λέγοντας ότι οι πολιτικές του υπαγορεύονται από τη Γερμανία και επί δικής του διακυβέρνησης η χώρα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

«Τι μας νοιάζει εμάς το spread; Είναι μία απάτη, μία εφεύρεση» είπε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο ιδιοκτησίας του τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5. «Ούτε κατά φαντασία» ήταν επίσης η απάντηση του αρχηγού της δεξιάς στο ερώτημα εάν θεωρεί πως η ΕΕ ανησυχεί από την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή.

«Ήμουν ανάμεσα στους δύο ή τρεις πιο αξιότιμους πρωθυπουργός στην ΕΕ, ο μοναδικός που προερχόμουν από το χώρο της εργασίας» είπε για να συμπληρώσει πως αντιστάθηκε σε γερμανικές απαιτήσεις, όπως εκείνες «που σχεδόν οδήγησαν την Ελλάδα σε εμφύλιο πόλεμο».

Κατά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η Ιταλία είναι «σε πολύ χειρότερη θέση» με την «γερμανοκεντρική» κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.

  • Η πολιτική Μόντι υπαγορεύεται από τη Γερμανία, δηλώνει ο Μπερλουσκόνι
Απαντώντας μέσω της συχνότητας της Rai, ο Μόντι επισήμανε πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία για να επανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας ως προς το οικονομικό της μέλλον. Προειδοποίησε, δε, ότι «μαγικές λύσεις», όπως αυτές που υπόσχονται κάποιοι υποψήφιοι, δεν υπάρχουν.

Οι δηλώσεις του Καβαλιέρε προκάλεσαν την άμεση απάντηση-προειδοποίση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, όπως σημειώνει η Corrierea della Sera. «Ένα πράγμα δεν αποδεχόμαστε. Να γίνει η Γερμανία αντικείμενο μίας λαϊκίστικης προεκλογικής εκστρατείας» τόνισε ο Βέστερβελε, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Τρίτη τη στήριξή της στο πρόσωπο του Μάριο Μόντι και στις πολιτικές του. ««Υποστηρίζω τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, οι οποίες έκαναν τους επενδυτές να ανακτήσουν κάποια εμπιστοσύνη στην Ιταλία, έτσι είμαι σίγουρη πως ο ιταλικός λαός θα ψηφίσει με τέτοιο τρόπο ώστε η Ιταλία να παραμείνει στο σωστό δρόμο» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την επίμαχη δήλωση Μπερλουσκόνι περί spread σχολίασε και ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς. «Μακάρι να ήταν μόνο φαντασία» είπε ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, επικρίσεις για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έρχονται και από την πολιτική του «οικογένεια» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζοζέφ Ντολ, να καταγγέλλει ως «σοβαρό σφάλμα» την απόφαση της δεξιάς να τραβήξει το χαλί κάτω από την κυβέρνηση Μόντι.

«Είναι ένα σοβαρό σφάλμα το ότι προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Μόντι» δήλωσε ο Ντολ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής των Ιταλών ευρωβουλευτών του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl). «Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της μία πολιτική θέματα. Έχει ανάγκη από μία αυστηρή διαχείριση» τόνισε.

Στη νορβηγική πρωτεύουσα τη Δευτέρα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», λαμβάνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» για την πολιτική του από σύσσωμους τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανουσά Ολάντ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

  • Καθησυχάζει εταίρους και αγορές ο Μόντι για τη σταθερότητα στην Ιταλία
Αντίθετα ο Μπερλουσκόνι δέχεται μπαράζ επικρίσεων και ξεσπαθώνει εναντίον πολιτικών και μέσων ενημέρωσης για αρνητικά σχόλια σχετικά με την επαναδιεκδίκηση της ιταλικής πρωθυπουργίας, λέγοντας ότι αυτό συνιστά προσβλητική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Αφού ουσιαστικά τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι εισήλθε στην προεκλογική εκστρατεία (ρισκάροντας να διασπάσει την ίδια την κεντροδεξιά), καταγγέλλοντας την πολιτική λιτότητας και επιτιθέμενος ξανά στους δικαστές. Ο ίδιος τονίζει ότι επιστρέφει με αίσθημα ευθύνης προς τη χώρα.

Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το πόθεν έσχες του Σημίτη

Εισόδημα 188.064,24 ευρώ δήλωσε για το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ η
σύζυγός του Δάφνη δήλωσε μόλις 8.745,74 ευρώ.  
Ο πρώην Πρωθυπουργός διαθέτει την επικαρπία για δύο διαμερίσματα στην οδό Ακαδημίας, ενός
σπιτιού και ενός γραφείου στην Πάτρα, ενός σπιτιού στους Αγ.Θεόδωρους, σπίτια και οικόπεδα στην Ηλεία. Η σύζυγός του Δάφνη είναι ιδιοκτήτρια αγροτεμαχίων σε Τρίκαλα και Μεσσηνία.
Το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει το ζευγάρι ξεπερνά σε αξία, με βάση την αξία κτήσης, τα 500.000
ευρώ, εκ των οποίων οι 200.000 σε ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας που αγοράστηκαν μέσα στο 2010. Οι καταθέσεις τους είναι περίπου τα 70.000 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, ενώ στη γερμανική
Volksbank, διαθέτουν από κοινού λογαριασμό ύψους 50.759 ευρώ.
Αυτοκίνητο δεν διαθέτει ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε η σύζυγός του.

Read more...

ΟΓΑ:Τη Δευτέρα τα επιδόματα

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, τα οικογενειακά επιδόματα του ΣΤ΄διμήνου 2012.
Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΟΓΑ, διευκρινίζει, ότι θα καταβληθεί στους ήδη δικαιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μόνο το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα, για κάθε παιδί, εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ για τρίτεκνους και τετράτεκνους.
Με το νόμο του 3ου Μνημονίου (Ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», από 1/11/2012 καταργήθηκαν:
- Το επίδομα τρίτου παιδιού (177 ευρώ ανά μήνα), το οποίο καταβαλλόταν για το τρίτο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του
- Η ισόβια σύνταξη (102 ευρώ ανά μήνα)
- Η εφάπαξ παροχή των 2.000 euro, η οποία καταβαλλόταν για τη γέννηση κάθε παιδιού από το τρίτο και μετά.
Όσον αφορά στις αιτήσεις για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και έχουν υποβληθεί στον ΟΓΑ, πριν από την ψήφιση του νόμου, η Διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει, ότι θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατό και θα καταβληθεί στους δικαιούχους, το δικαιούμενο ποσό (αναδρομικά και μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του επιδόματος), άπαξ, εντός του έτους 2013.
Από το έτος 2013 τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από το νέο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.

Read more...

Στα άκρα η αντιπαράθεση Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι φαρμακοποιοί για το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ


Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου
Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ζητούν οι φαρμακοποιοί για την οριστική επίλυση του προβλήματος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

«Εάν δεν χρηματοδοτηθεί ο οργανισμός, το πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θόδωρος Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι «το μόνο που ζητάμε είναι η εφαρμογή των νόμων και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου και διαμαρτυρήθηκαν για τις εξαγγελίες του Ανδρέα Λυκουρέντζου, περί απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ και για το γεγονός ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί, όπως είπαν, να μην προχωρά στην εξόφληση των χρεών, βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, ενώ οι Φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, με εισηγήσεις των εκπροσώπων τους για 48ωρες κυλιόμενες απεργίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Καραμανλής: Τώρα στηρίζουμε την παράταξη και τον αρχηγό της



karamanlis-tora-stirizoyme-tin-parataksi-kai-ton-arxigo-tis 
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θυμίζουν τις περισσότερες φορές οι επισκέψεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ  στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή. Παρέλαση, στην κυριολεξία, γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Παναγή Κυριακού, με αφορμή τις αστοχίες του κ. Στουρνάρα στο φορολογικόπου ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων από τη μεσαία τάξη που αποτελεί και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Και μπορεί τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού να θυμίζουν νεκροταφείο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην πλατεία Μαβίλη.
 
«Κεντρικά γραφεία κόμματος γίνεται τις περισσότερες μέρες της βδομάδας το πολιτικό γραφείο του  Κώστα Καραμανλή» λέει βουλευτής που έχει εικόνα και προσθέτει ότι: «η συχνότητα με την οποία μπαινοβγαίνουν οι επισκέπτες δείχνει τον προβληματισμό και την ανησυχία που υπάρχει στηνΚΟ της ΝΔ».
 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες πάνω από τα 2/3 της ΚΟ έχουν περάσει από το γραφείο μόνο τις τελευταίες ημέρες ενώ τα τηλέφωνα έχουν «σπάσει» από στελέχη και δημοσιογράφους που θέλουν να συναντήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό.

Όσοι παρακολουθούν τη κινητικότητα που παρουσιάζεται, αναφέρουν ότι ο Καραμανλής, θυμίζει τις καλές εποχές, όταν ανέλαβε τις τύχες ενός διαλυμένου κόμματος και το έθεσε σε τροχιά εξουσίας, επαναφέροντας τη ΝΔ στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. Ο Κώστας Καραμανλής βλέπει σε καθημερινή βάση, βουλευτές και δημοσιογράφους, κυρίως πολιτικούς συντάκτες.
 
Οι βουλευτές γκρινιάζουν για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κόμματος, ανησυχούν για τα αποσπασματικά σενάρια περί επανίδρυσης της ΝΔ με συμμετοχή φθαρμένων προσώπων από τοΠΑΣΟΚ. 
 
Ο Κώστας Καραμανλής γνώριζε εδώ και καιρό και τις εσωτερικές συγκρούσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες δέχεται πίεση να αναλάβει πρωτοβουλία για επανένωση της παράταξης. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί βουλευτές, ενδεχόμενη διάσπαση των ΑΝ.ΕΛ είναι χρυσή ευκαιρία για την ανασύνταξη της κεντροδεξιάς.  

Αυτό που απασχολεί, όμως, περισσότερο είναι τι λέει στους συνομιλητές του, ο πρώηνπρωθυπουργός. «Συνήθως ακούει» λένε, όσοι τον συνάντησαν  το τελευταίο διάστημα και στέλνει μήνυμα ενότητας: «Στηρίζουμε την παράταξη και τον αρχηγό της,  στη δύσκολη μάχη που δίνει για τη σωτηρία της χώρας, δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συζητήσεις».
 Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι το  τελευταίο διάστημα είναι έντονα προβληματισμένος για το μέλλον της χώρας αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας από την καταιγίδα των μέτρων που πλήττουν  τους μικρομεσαίους που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της.
 
Αξιόπιστη πηγή επισημαίνει μιλώντας στο newpost.gr ότι «στις άμεσες προτεραιότητες του κ. Καραμανλή είναι να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά και να συζητήσει μαζί του διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο την παράταξη όσο και την χώρα».  
 
Νίκος Παναγιωτόπουλος
http://newpost.gr/

Read more...

Η απάντηση του Καμμένου στον Χ.Ζώη

Αποδεκτή έγινε από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, η παραίτηση του Χρήστου Ζώη.
«Η παραίτηση γίνεται αποδεκτή. Ευχαριστώ τον Χρήστο Ζώη για την συνεισφορά του όλο αυτό τον καιρό. Είναι αλήθεια ότι η πορεία που έχουμε επιλέξει είναι ο δύσκολος και επικίνδυνος για το καθεστώς δρόμος. Εμείς συνεχίζουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μίλησε στον Real FM στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Για όλους και για όλα μίλησε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στον Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real fm.

«Οσα λέει ο κ. Καμμένος για αποστασίες, είναι συκοφαντίες και αν παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας, θα του κάνω μήνυση» είπε ο Γιάννης Μανώλης στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Real FM.
enikos.gr

Read more...

Ιδού τα κέρδη του ΟΠΑΠ

Ασύμφορη κρίνεται η απόφαση πώλησης της πλέον κερδοφόρας επιχείρησης του Δημοσίου, του ΟΠΑΠ, σύμφωνα και με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη βουλή και δείχνουν το μέγεθος των κερδών του Οργανισμού.
Από την απάντηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και Νάσου Αθανασίου, προκύπτουν οι τεράστιες εισπράξεις καθώς και τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού, που είναι σαφώς μεγαλύτερα από την τιμή που "κοστολογείται" η πώλησή του.
Προκύπτει, δηλαδή ότι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του δημοσίου πάει να πωληθεί σε τίμημα ανάλογο των ετήσιων κερδών του.

Συγκεκριμένα , τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΟΠΑΠ είχε καθαρά κέρδη για
το 2011 537.458.314, 49 ευρώ,
το 2010 575.801.575,89 ευρώ,
το 2009 593.788.565, 64 ευρώ,
το 2008 728.487.704, 33 ευρώ,
το 2007 571.437.031,01 ευρώ.

"Ο Οργανισμός ΟΠΑΠ αποτελεί μία από τις πλουτοφόρες πηγές του Ελληνικού Δημοσίου και από τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ενίσχυση του Αθλητισμού κάθε μορφής.
Παραλλήλως, ο ΟΠΑΠ αποτελεί σπουδαίο δημόσιο φορέα στην επιτέλεση του Κοινωνικού και Πολιτιστικού ρόλου της Ελληνικής Πολιτείας. Η συνεισφορά του στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και γενικώς στη δημιουργία ουσιαστικών έργων υποδομής στους τομείς αυτούς, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση ποικιλόμορφων εκδηλώσεων Πολιτιστικού και Κοινωνικού χαρακτήρα, τόσο στο εσωτερικό της Χώρας, όσο και στο χώρο του Ελληνισμού της Διασποράς" , αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών.
"Η εκποίηση του Δημόσιου αυτού Οργανισμού στην ιδιωτική πρωτοβουλία στερεί την Πολιτεία μίας χρυσοφόρου πηγής και περιορίζει τις δυνατότητες της και την παρουσία της, όχι μόνο στον Αθλητισμό, αλλά και την Κοινωνική ευπραξία. Και κυρίως, τη συνδρομή του στον Πολιτισμό (παντοίες εκδηλώσεις)", σημειώνουν.



 .enikos.gr

Read more...

Αυτοί είναι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Aνδρέα Λυκουρέντζου, ορίζονται Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές στα κάτωθι νοσοκομεία, όπου είχε λήξει η θητεία των προηγούμενων διοικήσεων:
Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»:
Διοικητής: Παπαδόπουλος Γιώργος, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και πρ. Διευθυντής Υπουργείου Υγείας.
Αναπληρωτής Διοικητής: Μαυρογενάκης Φραγκίσκος, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων-Στέλεχος Νοσοκομείων.
Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»:
Διοικήτρια: Καρρά Μαρία, Ιατρός-Παθολογοανατόμος.
Αναπληρωτής Διοικητής; Τσάμης Χρήστος, Οδοντίατρος- πρ. Υποδιοικητής Νοσοκομείου.
Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο»:
Διοικητής: Παπαχρήστος Χρήστος, Οικονομολόγος-Στέλεχος Νοσοκομείων.
Αναπληρώτρια Διοικήτρια: Δαδακαρίδου Μαγδαληνή, Ιατρός-Αιματολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»-ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα»:
Διοικητής: Πεταλάς Κώστας, Δικηγόρος- πρ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Αναπληρωτής Διοικητής: Δόκος Παναγιώτης, Οικονομολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»:
Διοικήτρια: Κετσετζή Παρασκευή, Δικηγόρος.
Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»:
Διοικήτρια: Κουρτέλη-Ξουρή Ευαγγελία, Επιστήμων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς- Γενικό Νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας Γουμένισσας:
Διοικητής: Ανθρακίδης Θεμιστοκλής, Οικονομολόγος.
Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Καρπενησίου, Άμφισσας και Φωκίδας:
Διοικητής: Κουτσοπίνης Παναγιώτης, Ιατρός-Γυναικολόγος Μαιευτήρας.
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης:
Διοικητής: Ξιπολυτάς Νικόλαος, Ιατρός-Χειρούργος.

Read more...

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες

Αποζημιώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει αύριο, Τετάρτη, ο ΕΛΓΑ σε 7.367 δικαιούχους αγρότες για ζημιές που υπέστησαν το 2012. Πρόκειται κυρίως για ζημιές στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια, κυρίως στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φθιώτιδας, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
Η επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ προγραμματίζεται για το τέλος Δεκεμβρίου η καταβολή των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2012 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά και το επόμενο έτος, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή τους, το αργότερο, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Read more...

Μεσοσταθμική αύξηση 25% το 2013 Από ενδελεχή έλεγχο θα περάσουν οι προτάσεις της ΔΕΗ για τα τιμολόγια, λέει η ΡΑ

Η ΔΕΗ προτείνει η αύξηση των τιμολογίων να γίνει σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου (μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό), την 1η Μαΐου (6,3%) και την 1η Ιουλίου (6,1%)
Η ΔΕΗ προτείνει η αύξηση των τιμολογίων να γίνει σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου (μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό), την 1η Μαΐου (6,3%) και την 1η Ιουλίου (6,1%)  Αθήνα Μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 24,9% προτείνει η ΔΕΗ για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (αφορούν στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες εταιρείες), σύμφωνα με την επιστολή της διοίκησης της Επιχείρισης, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΔΕΗ σημειώνει ότι η προτεινόμενη αύξηση θα γίνει σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου (μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό), την 1η Μαΐου (6,3%) και την 1η Ιουλίου (6,1%). Όσον αφορά ειδικότερα το οικιακό τιμολόγιο, η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής. Όσον αφορά τη διάρθρωση των τιμολογίων της, η ΔΕΗ προβλέπει ότι στο μεν πρώτο βήμα (01.01.2013) θα καταργηθεί το κλιμάκιο 801 έως 1000 kWh ανά τετράμηνο, και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο 801 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο. Στο δε τρίτο βήμα (01.07.2013), θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο. Ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με εφέτος. Η ΡΑΕ επισημαίνει ακόμα, ότι θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από την ΔΕΗ στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013, και θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, «με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων». Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΡΑΕ έχει ως εξής: «Τη Δευτέρα 10.12.2012, η ΔΕΗ Α.Ε. υπέβαλε στη ΡΑΕ τη συνολική της πρόταση για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης του 2013. Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς επιστολών της ΡΑΕ προς την επιχείρηση (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-51527/13.06.2012, Ο-52225/06.08.2012, κ.α.), με τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες στη ΔΕΗ για τον τρόπο ανάλυσης και τεκμηρίωσης των προϋπολογιζόμενων στοιχείων κόστους της, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση από τη ΡΑΕ των σχετικών μεγεθών και να διαπιστωθεί εάν οι αιτούμενες από την επιχείρηση μεταβολές των τιμολογίων της (αυξήσεις ή μειώσεις) είναι εύλογες. Πιο συγκεκριμένα, με το από 06.09.2012 έγγραφό της προς τη ΔΕΗ (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ο-52455), η ΡΑΕ ζήτησε από την επιχείρηση να υποβάλει την αναλυτική και λεπτομερώς τεκμηριωμένη τιμολογιακή της πρόταση, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων στοιχείων: ● Προϋπολογισμός συνολικού κόστους παραγωγής, με ανάλυση: ▫ σταθερού και μεταβλητού κόστους ▫ ανά καύσιμο ▫ ανά κατηγορία λειτουργικών εξόδων ▫ ανάλυση κόστους κεφαλαίου ● Προϋπολογισμός συνολικού κόστους αγοράς ενέργειας, και ανάλυση ανά κατηγορία (αγορές ΗΕΠ, ΑΔΙ, ΜΚΜΚ, λοιποί λογαριασμοί προσαυξήσεων, κ.λπ.). ● Προϋπολογισμός συνολικού κόστους δραστηριότητας εμπορίας, με ανάλυση: ▫ ανά κατηγορία λειτουργικών εξόδων ▫ ανάλυση κόστους κεφαλαίου ● Για κάθε στοιχείο του προϋπολογισμού, ανάλυση των παραμέτρων από τις οποίες προκύπτει το συνολικό κόστος. Ενδεικτικά: ▫ ποσότητα παραγωγής από κάθε καύσιμο/ τεχνολογία ▫ μοναδιαίες τιμές καυσίμων, πρόσθετοι φόροι, ρήτρες, κ.λπ. ▫ ποσότητες αγορών από τρίτους, εισαγωγές, εξαγωγές ▫ τιμές αγορών από τρίτους, ΟΤΣ, κόστος εισαγωγών, κ.λπ. ▫ αριθμός προσωπικού ανά δραστηριότητα, ανάλυση σε τακτικό και έκτακτο, κ.λπ. ▫ ανάλυση μισθοδοσίας σε κανονική, παρεπόμενες παροχές, βάρδιες, εκτός έδρας, κ.λπ. ▫ εκτίμηση περιουσιακής βάσης και ποσοστό απόδοσης ● Προϋπολογισμός πωλήσεων, σύνολο και ανά κατηγορία πελατών. ● Ανάλυση εσόδων ανά κατηγορία πελατών. ● Έσοδα από λοιπές πωλήσεις/υπηρεσίες. ● Προτεινόμενα τιμολόγια/μοναδιαίες χρεώσεις και ποσοστά μεταβολών από υφιστάμενες χρεώσεις. Επίσης, δόθηκαν από τη ΡΑΕ στη ΔΕΗ και οι εξής δύο σαφείς κατευθύνσεις: ● Κάθε γραμμή/παράμετρος του προϋπολογισμού της ΔΕΗ θα πρέπει να συνοδεύεται από σύντομο κείμενο με επεξήγηση των παραδοχών, καθώς και των μεταβολών σε σχέση με αντίστοιχα απολογιστικά στοιχεία προηγούμενων περιόδων. ● Τα στοιχεία πρέπει να αφορούν τις ανταγωνιστικές και μόνο δραστηριότητες και να μην περιλαμβάνουν στοιχεία για ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, ή για δραστηριότητες των οποίων το κόστος καλύπτεται από άλλα έσοδα, όπως π.χ. τις ΥΚΩ, ή ειδικά ανταλλάγματα που προβλέπονται από το νόμο (π.χ. για τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου). Η τιμολογιακή πρόταση που υπέβαλε χθες η ΔΕΗ προβλέπει τη σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων της στη ΧΤ σε τρία (3) βήματα: 01.01.2013, 01.05.2013 και 01.07.2013, έτσι ώστε, κατά την επιχείρηση, από την 01.07.2013 τα τιμολόγιά της στη χαμηλή τάση (ανταγωνιστικές χρεώσεις) να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά τη διάρθρωση των τιμολογίων της, η ΔΕΗ προβλέπει ότι στο μεν πρώτο βήμα (01.01.2013) θα καταργηθεί το κλιμάκιο 801 έως 1000 kWh ανά τετράμηνο, και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο 801 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο. Στο δε τρίτο βήμα (01.07.2013), θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο. Όσον αφορά το ύψος των προτεινόμενων από τη ΔΕΗ τιμολογιακών αυξήσεων για τη χαμηλή τάση το 2013, σημειώνονται τα εξής: α) Η συνολική προτεινόμενη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων ΧΤ της ΔΕΗ μέσα στο 2013 ανέρχεται σε 24,9% επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος ενός καταναλωτή. β) Η ως άνω προτεινόμενη (συνολική για το 2013) αύξηση κατανέμεται στα τρία (3) χρονικά βήματα που προτείνει η ΔΕΗ, ως εξής: ▫ 01.01.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό. ▫ 01.05.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 6,3% στο συνολικό λογαριασμό. ▫ 01.07.2013 : μεσοσταθμική αύξηση 6,1% στο συνολικό λογαριασμό. γ) Όσον αφορά ειδικότερα το οικιακό τιμολόγιο, η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής. δ) Τέλος, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), καθώς και των πολυτέκνων (ΓΤ) παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με το 2012. Η ΡΑΕ, ασκώντας τον κατά νόμο γνωμοδοτικό της ρόλο προς το ΥΠΕΚΑ, αναφορικά με τα ρυθμιζόμενα (μέχρι την 30.06.2013) τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ Α.Ε., θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από την επιχείρηση στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013, και θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων.» Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Αν όλα πάνε καλά» Αρχές 2013 η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελβετία, δήλωσε ο Γ.Μαυραγάνης


Ο Γ.Μαυραγάνης
Ο Γ.Μαυραγάνης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων» ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων στην Ελβετία και η φοροδιαφυγή των κατόχων τους κυριάρχησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων, με τα οποία τροποποιούνται υφιστάμενα πρωτόκολλα αποφυγής διμερούς φορολόγησης, υπογεγραμμένα με το Βέλγιο και την Ελβετία.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποίησε τις υφιστάμενες συμβάσεις και πως οι τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου με την Ελβετία δεν βελτιώνουν το ιδιαίτερα περιορισμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.

Ακόμα περισσότερο, επικρίθηκε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο εν λόγω πρωτόκολλο, πως «τα συμβαλλόμενα κράτη δεν είναι ελεύθερα να επιδίδονται σε «αλίευση αποδείξεων» ή να ζητούν πληροφορίες που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις ενός συγκεκριμένου φορολογούμενου».

«Η σύμβαση με την Ελβετία αφορά μονάχα πρόσωπα και όχι off-shore εταιρείες ή ενδοομιλικές συναλλαγές» τόνισε ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιτέθηκε κατά της συμφωνίας καθαυτής: «Δεν είναι δυνατό να λέτε πως τα μερίσματα των πολυεθνικών που θα επενδύουν από την Ελβετία στην Ελλάδα δεν θα φορολογούνται πάνω από 5%. Τινάζετε στον αέρα τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες και λέτε πως το φυσικό πρόσωπο από την Ελβετία δεν μπορείτε να το φορολογήσετε πάνω από 7%!».

«Ακούω με ειλικρινή χαρά από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι το 15% του φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων είναι υψηλό!» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ). «Οι συμβάσεις βασίζονται σε μοντέλο του ΟΟΣΑ και διευκολύνουν τη φορολογική σχέση μεταξύ των δύο κρατών» συμπλήρωσε. «Στηρίζουμε τις δύο συμφωνίες, γιατί βοηθούν στη διαδικασία που έχουμε καθορίσει» δήλωσε και ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ).

«Το μοντέλο αυτό σύμβασης, αποτελεί εργαλείο προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους υποδοχής», διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. «Στον σημερινό κόσμο, εφόσον δεν έχεις υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν διευκολύνεις τις επενδύσεις. Και στους σημερινούς οικονομικούς κανόνες, ένα κράτος θα πρέπει να πολλαπλασιάζει τις συμβάσεις του, για να ανταλλάσσει πληροφορίες και να δημιουργεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον», συμπλήρωσε. Όσον αφορά δε, την επίμαχη διάταξη, ο κ. Μαυραγάνης εκτίμησε πως αξιώνει απλώς, «πριν ζητήσεις πληροφορίες, να έχεις κάνει πρώτα τη δική σου προεργασία. Γι' αυτό αναζητούμε τα εμβάσματα, κάνουμε διασταυρώσεις και έχουμε στείλει πάνω από 6.000 προσκλήσεις ελέγχου σε φυσικά πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Η συμφωνία με χαμηλή φορολόγηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι. Με αυτές τις τροποποιήσεις, η Ελβετία κερδίζει διαρκώς χρόνο, μαζί με τα κεφάλαια που φεύγουνε. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να επιστρέψει στην Ελλάδα το παράνομο χρήμα με φορολόγηση μικρότερη εκείνης της ελληνικής νομοθεσίας» παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της διατηρεί επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ υπερψηφίζει, έστω και με επιφυλάξεις, το πρωτόκολλο με το Βέλγιο.

«Η διαδικασία για τις καταθέσεις στην Ελβετία είναι δρομολογημένη. Η κυβέρνηση μένει να εντείνει τις προσπάθειές της να φορολογήσει εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί- και με τις σκέψεις αυτές υπερψηφίζουμε και τα δύο νομοσχέδια» ανέφερε ο Χρήστος Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ).

«Υπερψηφίζουμε με επιφυλάξεις τη σύμβαση με το Βέλγιο, γιατί προωθεί κάποιες καταστάσεις, αλλά καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο με την Ελβετία, που είναι στα μέτρα των φοροφυγάδων και της Ελβετίας που θέλει να παραμείνει φορολογικός παράδεισος» δήλωσε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή είναι αποπροσανατολιστική- απόδειξη ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει πιαστεί ούτε ένας που να έβγαλε έξω παρανόμως τα χρήματά του» σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). «Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι η νόμιμη- όλο το πλέγμα των φοροαπαλλαγών, που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο» υποστήριξε ο βουλευτής.

«Καταψηφίζουμε και τις δύο συμβάσεις, γιατί αισθανόμαστε πως κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας μια σύμβαση με το Βέλγιο χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον και αφήνοντας την Ελβετία ανέγγιχτη με ένα πρωτόκολλο φούσκα» δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρέπει να φύγει η κυβέρνηση, είπε o Τσίπρας...



«Πρέπει να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για τη σύγκληση διάσκεψης για το χρέος.

Ασκησε δριμύτατη κριτική στην ...κυβέρνηση, λέγοντας: «Κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Κυβερνούν αντί με υπουργικά συμβούλια με συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών. Κυβερνούν με αυταρχικό τρόπο με φρασεολογία που πολλές φορές θυμίζει μετεμφυλιακές εποχές, με βασικό γνώμονα την συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων.»

» Αυτό που προέχει είναι να τους διώξουμε με τη μορφή του κατεπείγοντος, αυτή την κυβέρνηση που έχει ρίξει τον κόσμο στη φτώχεια και τη δυστυχία. Ένα δίλημμα υπάρχει: Δημοκρατική εκτροπή ή δημοκρατική ανατροπή;»

Εκτροπή με τα νεοφιλελεύθερα διατάγματα της τρόικας και του κ. Στουρνάρα ή λαϊκή ετυμηγορία με αριστερή δημοκρατική κυβέρνηση, κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».


Read more...