Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ανησυχία για τον ευρωσκεπτικισμό Στην Ευρώπη τίποτα δεν είναι πια δεδομένο, προειδοποιούν Έλληνες ευρωβουλευτές


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Αν οι επιτυχίες της 60χρονης πορείας της ΕΕ συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο «ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία», σήμερα τίποτα απ' αυτά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, που ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση, χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες, νέες ιδέες και ευρεία κοινωνική αποδοχή, για να ξανακερδηθούν οι αξίες αυτές.

Σ' αυτές τις διαπιστώσεις συνέκλιναν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που πήραν μέρος σε στρογγυλό τραπέζι για τη «Διακυβέρνηση και την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην όποια συζήτηση γίνει για την πολιτική ενοποίηση, πρέπει να ληφθούν υπόψιν ο ανταγωνισμός εν μέσω παγκοσμιοποίησης, η ύπαρξη του διαδικτύου και ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός που έχουν προκαλέσει τα θεσμικά ελλείμματα της ΕΕ, τόνισε η επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), προσθέτοντας ότι στο μέλλον τίποτα δεν βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, αναρωτήθηκε αν βαδίζουμε προς την κυριαρχία επιλογών που συνάδουν με τις προτιμήσεις των πλεονασματικών χωρών της ΟΝΕ, το «όραμα της Μεσευρώπης», το οποίο αποδέχονται και οι χώρες της Αν. Ευρώπης, που έχουν στενούς δεσμούς με το Βερολίνο.

Περισσότερη Ευρώπη μπορεί να σημαίνει και μικρότερη Ευρώπη, είπε, συμπληρώνοντας ότι σ' αυτή την περίπτωση οι φτωχές χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το όραμα της σύγκλισης, ενώ η εναλλακτική πρόταση είναι μια μεγάλη αλλά ρηχή Ευρώπη, δηλαδή μια αγγλοσαξονική ανάγνωση της ΕΕ.

«Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της Ευρώπης και δεν είναι ανεξάντλητος» σημείωσε κλείνοντας η κυρία Κοππά, υποδηλώνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης.

Η κυρία Α.Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), αν και έκρινε θετικά το πρόσφατο έγγραφο Ρομπάι με το οποίο αρχίζει η εμβάθυνση της ΕΕ, τόνισε ότι σ' αυτή τη διαδικασία απουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί την πιο δημοκρατική συνισταμένη του ευρωπαϊκού κοινού συμφέροντος.

Κατέγραψε ως βασικές αιτίες της κρίσης τις θεσμικές ελλείψεις, τις εθνοκεντρικές λογικές και τις παραβιάσεις των συμφωνηθέντων από μεγάλους και μικρούς και κατέληξε ότι «πρέπει να πάρουμε γρήγορα δύσκολες αποφάσεις», καθώς η κρίση απονομιμοποιεί την Ευρώπη στα μάτια των πολιτών.

Τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης, αντί να έχουμε έναν παραγωγικό συμβιβασμό στην ΕΕ, έχουμε έναν αγώνα ρινγκ εθνικών κόκκινων γραμμών, που έβγαλε νοκ-άουτ την αλληλεγγύη, σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ).

Προειδοποίησε ότι το 2014 - έτος ευρωεκλογών - μπορεί να αποδειχθεί annus horribilis («έτος τρόμου») για την Ευρώπη, στην περίπτωση που πέσει η εκλογική συμμετοχή (στις τελευταίες εκλογές ήταν 43%) περιορίζοντας τη νομιμοποιητική βάση ή ψηφιστούν ευρωσκεπτικιστές, αρνητές της Ευρώπης ή εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι επειδή «η ευρωπαϊκή κάλπη είναι εύκολη κάλπη καταγραφής θυμού, μπορεί να έχουμε αποτελέσματα καθόλου τιμητικά για την Ελλάδα».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ «βλέπει» τρεις επιλογές για την Ευρώπη: να συνεχίσουμε όπως πάμε, ανάμεσα στις συμπληγάδες των εθνικών στοχεύσεων με ασαφή κατεύθυνση.

Δεύτερον, να υποκύψουμε στη λογική της ενιαίας αγοράς, και τρίτον να κατευθυνθούμε σε ομοσπονδιακή λογική.

Η ψήφιση του κοινοτικού προϋπολογισμού θα είναι η πρώτη δοκιμασία, προέβλεψε και αναρωτήθηκε: Τι θα κάνει η Αγγλία; Ποιος θα κυριαρχήσει στην ευρωζώνη και αν προχωρήσουν οι «17» ποια θα είναι η σχέση τους με τους άλλους «10»;

Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει τις δικές της απόψεις. «Οι ιδέες είναι η δύναμη της μικρής χώρας» κατέληξε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Pantheon στο Παρίσι, Ντιντιέ Γεωργακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εσωτερική διάρθρωση των οργάνων της ΕΕ, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Αθ.Παπανδρόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: