Τρίτη 5 Μαΐου 2009

"Aνεβαίνουν" οι αγρότες απο την Κρήτη στην Αθήνα

http://troktiko.blogspot.com/


Αναχώρησαν απόψε με το πλοίο «Αριάδνη» της ΑΝΕΚ για τον Πειραιά από το Ηράκλειο αγρότες από το Ηράκλειο και το Λασίθι προκειμένου αύριο το πρωί μαζί με άλλους συναδέλφους τους από τα Χανιά και... το Ρέθυμνο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.







Read more...

Στην πρέσα ο Γιώργος από τους Βενιζελικούς

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Το... δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών !!!

Δεν θέλουν μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές για να τον έχουν όμηρο.

Η επόμενη μέρα απασχολεί διάφορα κομμάτια από το παζλ του πολιτικού συστήματος, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όπως τις εσωκομματικές τάσεις που δεν επιθυμούν πλήρη ταύτιση με την ηγεσία.

Γίνονται κινήσεις παρασκηνιακά, με μεγάλη προσοχή αλλά ταυτόχρονα με ένταση, ώστε το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου να είναι ελεγχόμενο. Ει δυνατόν, η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ να περιοριστεί στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες, όχι παραπάνω.

Τους απασχολεί το μετά, το πώς θα χειριστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα.

Αν από το αποτέλεσμα βγει πολιτικά ενισχυμένος, αν πάρει πάνω από 3,5%, θα κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οργανωτικό, διοικητικό, ακόμη και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, κάτι που βεβαίως δεν επιθυμεί η βενιζελική τάση. Το έχει δείξει άλλωστε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Μια επιδείνωση των συσχετισμών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν διευκολύνει τα σχέδιά του. Ένας ισχυρός Παπανδρέου θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Καραμανλή, από το ίδιο κιόλας βράδυ και οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Το πολιτικό σύστημα, με όλα τα συμφέροντα πλήρως παρατεταγμένα, σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, δείχνει τις πραγματικές του διαθέσεις.

Στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο εκτιμούν πως αν ο Παπανδρέου εκλεγεί πρωθυπουργός, δύσκολα θα ελέγξει τη διακυβέρνηση της χώρας με τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς. Και βέβαια υπάρχει και το ερώτημα της αυτοδυναμίας.

Κατά πόσο δηλαδή μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μια μικρή και ελεγχόμενη διαφορά από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές πριονίζει τον στόχο της αυτοδυναμίας και κρατά σε ομηρία εσωκομματική τον Παπανδρέου και οπωσδήποτε όχι κυρίαρχο των επιλογών του.

Τα μηνύματα πάντως έχουν φτάσει στην Ιπποκράτους, στον έκτο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Παπανδρέου και οι επιτελείς του, και βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη κινητικότητα για να αντιμετωπιστεί η κρίση σε όλες τις πλευρές. Ήδη το πρώτο μήνυμα για τα σχέδια αυτά το έλαβε η ηγεσία όταν διαπίστωσε ότι παίζεται παιχνίδι σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, από εκδοτικά συγκροτήματα αλλά και οικονομικά συμφέροντα που προωθούν παρόμοιους στόχους.

Μόλις ήρθε η τελευταία δημοσκόπηση και διάβασαν τη συνέντευξη του καθηγητή Δημ. Τσάτσου, τις διαρροές στον Τύπο, τις συνεντεύξεις στελεχών που αμφισβητούν το θέμα των σκανδάλων, όπως ο βουλευτής Ν. Αλευράς που είπε... ότι αισθάνεται πως στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ευχαριστημένοι από το ότι μονοπωλείται η πολιτική συζήτηση από σκάνδαλα, τα οποία δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, μόλις είδαν ότι ανάκαμψε ο... «κουρασμένος» Καραμανλής, «το έδεσαν» απόλυτα και ετοιμάζονται να αντιδράσουν. Ποτέ δεν πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ ότι, με όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές είναι μόνο 3%...

Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να «καταγγείλουν» τη δημόσια τηλεόραση για τη μη αντικειμενική ενημέρωση, όπως υποστηρίζουν, και μάλιστα σε σύσκεψη στελεχών ειπώθηκε ότι «έχει ξεπεράσει και τον ρόλο της παλιάς ΥΕΝΕΔ».

Η συσχέτιση της δημόσιας τηλεόρασης με το σχέδιο που πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να περιοριστεί η εκλογική δύναμη του Παπανδρέου δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως λένε, καλούνται στον «τηλεοπτικό της αέρα» πρόσωπα που το όνομά τους δεν είναι συνδεδεμένο με καλές περιόδους της πράσινης διακυβέρνησης και αυτό, σύμφωνα με τους βουλευτές που εισηγούνται να υπάρξει επίσημη αντίδραση, γίνεται με προφανείς σκοπούς: Να μην μπορεί ο απλός κόσμος να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να κυβερνήσει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ (To Παρόν)

Βλ. και άλλα Σχετικά . . . με το παραπάνω Σχετικό:

"Σήκωσε το γάντι με αρχηγική εμφάνιση ο Ε. Βενιζέλος"
Ευ. Βενιζέλος Δυστυχώς, μάς θεωρούν μέρος του προβλήματος
ΠΑΣΟΚ: Βενιζέλος καλεί "τρίτο πόλο"
Ηγετική εμφάνιση Βενιζέλου
Read more...

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας απο το Ελνσίκι

http://kafeneio-gr.blogspot.com/
Νέος γύρος αντιπαράθεσης
Από το Ελνσίκι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε νέα παρέμβαση για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο
Σε εμβόλιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (7 Μαΐου) στη Βουλή πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια δεύτερης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, αυτή τη φορά με.....
αφορμή τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου και του εφοπλιστή Σπανού για τη γραμμή της Δωδεκανήσου. Ήδη, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος έχει διαμηνύσει ότι "η κυβέρνηση δε θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης". Εξάλλου, μία ημέρα νωρίτερα (την Τετάρτη 6 Μαΐου) θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.
Σε νέα παρέμβασή του για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε από το Ελσίνκι ότι "ο καθένας θα πρέπει ν΄ απλώνει τα πόδια του όσο του επιτρέπει το πάπλωμα", προτρέποντας ν΄ ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" - όπως είπε- της Φινλανδίας, που παρουσιάζει μηδενική διαφθορά.



Read more...

Ακάλυπτες οι ιατρικές δαπάνες υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου

http://kafeneio-gr.blogspot.com

Χωρίς κάλυψη από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα είναι στο εξής οι ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα για χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα. Αιτία αποτελεί η εφαρμογή μιας εγκυκλίου την οποία εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αρχές του έτους.
Βάσει της εγκυκλίου, οι γνωμοδοτήσεις του ΚεΣΥ με τις οποίες κοστολογήθηκαν ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις, εφόσον δεν......
έχουν περιληφθεί στα ήδη εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για τον καθορισμό του κρατικού τιμολογίου ιατρικών πράξεων, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί με αποφάσεις του υπουργού Υγείας!
Το σκεπτικό με βάση το οποίο καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα το Γενικό Λογιστήριο έχει ως εξής: η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων (κρατικό τιμολόγιο) διενεργείται αποκλειστικά και μόνο με Π.Δ., η έκδοση του εν λόγω Π.Δ. προϋποθέτει γνωμάτευση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, στην έκδοση του εν λόγω Π.Δ. απαιτείται η σύμπραξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και τέλος, με υπουργική απόφαση δύναται να μεταβληθούν μόνο τα όρια των οριζομένων ιατρικών αμοιβών που περιλαμβάνονται σε Π.Δ. και πάντως δεν δύναται να καθοριστούν αμοιβές μη κοστολογημένων ιατρικών υπηρεσιών και πράξεων.
Έτσι, μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές εξετάσεις, ενδοσκοπήσεις, καρδιολογικές εξετάσεις, ανοσοθεραπείες και ορισμένες ακόμη ιατρικές πράξεις τις οποίες πλήρωνε ο ΟΠΑΔ μέχρι πρότινος στα ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας μέρος ή όλο το ποσό, δεν θα καλύπτονται πλέον από τον Οργανισμό, παρά το γεγονός ότι έχουν κοστολογηθεί με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), που έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Παν. Βαβουγυιός δήλωσε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη: «Με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που είχαν γίνει αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας εγίνοντο όλα αυτά τα χρόνια ορισμένες ιατρικές πράξεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία έχει πραγματοποιηθεί η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. Οι ελεγκτές ιατροί του ΟΠΑΔ τις ενέκριναν, οι ασφαλισμένοι τις έκαναν και οι εργαστηριακοί γιατροί πληρώνονταν κανονικά από τον ΟΠΑΔ. Πρόσφατα με κάποια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας ορίσθηκε ότι δεν αναγνωρίζονται οι γνωμοδοτήσεις του ΚεΣΥ, έστω κι αν είχαν γίνει αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας. Αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στον ΟΠΑΔ και στους ασφαλισμένους.Κατά συνέπεια, επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατό νομοθετική ρύθμιση ώστε να τακτοποιηθεί το πρόβλημα. Διότι παρατηρούμε ότι αντί να έχουμε βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, έχουμε υποβάθμιση και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τις δαπάνες εκτελέσεως των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων».



Read more...

Τι έλεγαν Ντόρα - Βενιζέλος...

http://press-gr.blogspot.com/

Ημίωρο τετ-α-τετ πριν από
την ψηφοφορία για τον Παυλίδη


Από τον Τάσο Γοργορίνη



Το πιο ενδιαφέρον ίσως παρασκήνιο από τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής είναι αυτό που σας αποακλύπτω: Λίγη ώρα πριν αρχίσει η μυστική ψηφοφορία για τον Αρ. Παυλίδη, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν ένα τετ-α-τετ. Για περίπου μισή ώρα είχαν βγει στον περίβολο της Βουλής, πίσω από το εντευκτήριο, και τα έλεγαν, με πάρα πολύ σοβαρό και εμπιστευτικό ύφος, χωρίς να τους ακούει κανείς. Απλώς κάποιοι τους έβλεπαν. Τι να έλεγαν;...

Read more...

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ


Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προτείνει τη σύσταση Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας και Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.δήλωσε τα ακόλουθα:




Λειτουργώντας ως συνήθως αποσπασματικά και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής που ακολουθεί, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες τη σύσταση Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό της πολιτικής που αφορά στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος. Στο ίδιο ύφος κινούμενος, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εξαγγείλει τη σύστασή τους νωρίτερα ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιοποικιλότητα που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.

Διερωτώμεθα ποια είναι η πραγματική σκοπιμότητα δημιουργίας μιας νέας Διεύθυνσης σε ένα Υπουργείο όπου ο τομέας της Προστασίας του Περιβάλλοντος όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά επιεικώς ασθενεί και πάσχει. Η μεμονωμένη δημιουργία δύο ακόμη Διευθύνσεων θα συνεισφέρει τελειωτικά στην περαιτέρω χαοτική λειτουργία του.

Η πραγματικότητα διαψεύδει οικτρά την χωρίς κόστος και κενή περιεχομένου εξαγγελία: οι προστατευόμενες περιοχές εγκαταλελειμμένες υποβαθμίζονται καθημερινά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών τους, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης δυσχεραίνεται από τους λίγους και σίγουρα όχι εγγυημένους πόρους που διαθέτουν.

Ο προγραμματισμός είναι εξαιρετικά προβληματικός, καθώς η Εθνική Επιτροπή για τις προστατευόμενες περιοχές (Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000) είναι ανενεργή και δεν υπάρχει ή διαφαίνεται καμία σαφής στρατηγική για το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών.

Η Κυβέρνηση, θα ήταν προτιμότερο, αντί να προσφεύγει σε μεσοβέζικες και αντιφατικές κινήσεις πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία ενός αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα διαμορφώνει πολιτικές που να διατρέχουν οριζόντια όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής και με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.


Read more...

Εν ενεργεία υπουργός ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.






Ανακοινώνεται εντός των ημερών η λίστα με τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από έγκυρες πηγές της online-press o ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του οποίου το όνομα κρατατείται επτασφράγιστο μυστικό. Η Μαριέτα Γιαννάκου είναι ένα από τα άτομα που έπαιξαν με τη θέση και από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όντως της έγινε πρόταση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μπει στο ψηφοδέλτιο σε εκλόγιμη θέση, η ίδια όμως απαίτησε να μπει αφενός επικεφαλής αφετέρου να έχει το δικαίωμα όταν γίνουν εθνικές εκλογές να επανέλθει στην κεντρική πολιτική της χώρας μας. (ίσως μέσα από τη λίστα των βουλευτών Επικρατείας.)
Οι δικές μας τώρα πληροφορίες για τον επικεφαλής της λίστας είναι ότι τελικά.... δεν θα είναι η Μαριέτα αλλά εν ενεργεία υπουργός ο οποίος μάλιστα θεωρείται και μπαρουτοκαπνισμένος στην νεολαία της Νέας Δημοκρατίας ως πρόεδρός της.
Ένα άλλο στοιχείο της ευρωλίστας της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η επιλογή προσώπων δεν έγινε με βάση γνώσεις της Ευρωπαικής πολιτικής ή ξένων γλωσσών ή συγκεκριμένων με την Ευρώπη δυνατοτήτων, αλλά με βάση, και μάλλον είναι φυσικό για την συγκεκριμένη στιγμή, προσώπων που να μπορούν να συσπειρώσουν τη κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας.



Read more...

Read more...

38 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά Σανιδά...

http://press-gr.blogspot.com/
Με ερώτηση στη Βουλή κάνουν λόγο για "σχέσεις αλληλεξάρτησης με την κυβέρνηση"

Από τον Αγγελο Βαλτικό

Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία μου (διαβάστε εδώ) ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει νέα επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Πριν από λίγο, 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν πολυσέλιδη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με την οποία κάνουν λόγο για "σχέσεις αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεξάρτησης" του κ. Σανιδά με την κυβέρνηση.
Οι βουλευτές επαναφέρουν το θέμα με το εξοχικό που είχε αποκτήσει πριν από πόλλα χρόνια ο κ. Σανιδάς και αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαδικασιών με τις οποίες αποκτήθηκε. Και υποστηρίζουν ότι παρά τις καταγγελίες στη Βουλή, η κυβέρνηση τον επέλεξε και τον στήριξε για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσβλέποντας στην "υπηρέτηση των επιδιώξεων της".
Ολόκληρο το κείμενο της σχετικής Ερώτησης και οι βουλευτές που την υπογράφουν έχουν ως εξής:
"ΕΡΩΤΗΣΗ Για τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: «Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η επιθετική και αλαζονική απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στον κ. Σανιδά, λόγω συγκεκριμένων ανεπίτρεπτων ενεργειών αυταρχισμού και αυθαιρεσίας του τελευταίου, επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή παρείχε συνειδητά «προστασία» στον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό και κάλυπτε συστηματικά την προσβλητική για το κύρος της Δικαιοσύνης συμπεριφορά του, ενισχύοντας την μεταξύ τους αντιθεσμική σχέση. Η ΑΡΧΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ η Κυβέρνηση Καραμανλή, ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ των σοβαρότατων καταγγελιών ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΑΓΕ σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, αφού δεν είχε τα τότε απαιτούμενα τυπικά προσόντα, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ που θα διασφάλιζαν την εκ μέρους του υπηρέτηση των Κυβερνητικών επιδιώξεων.»
Με την υπ΄αριθμ. 11134/29-4-08 ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχαμε σταχυολογήσει τις μέχρι τότε προκλητικές ενέργειες αυταρχισμού και αυθαιρεσίας του κ. Σανιδά και είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί στις συνταγματικά επιβεβλημένες ενέργειες για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντί των προβλεπόμενων συνταγματικά ενεργειών ή έστω μίας επί της ουσίας απάντησης, η αρμόδια πολιτική ηγεσία της Κυβέρνησης Καραμανλή επέλεξε να επιτεθεί με προσβλητικό ύφος στους ερωτώντες βουλευτές, επιβεβαιώνοντας την περιφρόνηση, που η Κυβερνώσα παράταξη τρέφει για τους θεσμούς και την δημοκρατική της υποχρέωση για λογοδοσία.
Προφανώς ήδη τότε γνώριζε η Κυβέρνηση τα σκάνδαλα που εκκρεμούσαν και την πολύτιμη, αν και αντιθεσμική, συνδρομή που θα μπορούσε και θα ήταν διατεθειμένο να της προσφέρει το πρόσωπο που με φωτογραφική διάταξη η ίδια η Κυβέρνηση διόρισε στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Εύλογα δε δημιουργείται η εντύπωση ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή, που παρά τις σοβαρότατες καταγγελίες για καταπάτηση οικοπέδου και ανέγερση αυθαίρετης κατοικίας εκ μέρους του κ. Σανιδά τον προήγατε στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επένδυσε ενδεχομένως στο έδαφος που δημιουργούσε η εκκρεμότητα πειθαρχικού ελέγχου για αυτές τις καταγγελίες, έδαφος πρόσφορο για την «οικοδόμηση» σχέσεων εξάρτησης του Εισαγγελέα του ΑΠ από τον πολιτικό φορέα που τον επέλεξε και, ως φορέας της εκτελεστικής εξουσίας, είχε την αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου του.
Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση αυτή ενισχύεται από τις τελευταίες πρωτοφανείς εξελίξεις του «δικαστικού πραξικοπήματος» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, όπου για πολλοστή φορά και παρά την αντίθετη γνώμη και των τεσσάρων δικαστικών λειτουργών που αρμοδίως ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο αναρμόδιος κ. Σανιδάς, όπως και η τελευταία ανακοίνωση – κόλαφος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αναδεικνύει, παραβίασε το Σύνταγμα, προσφέροντας ατιμωρησία και ασυλία στα στελέχη της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Για τους λόγους αυτούς επαναφέρουμε τα δύο κρισιμότερα στοιχεία της προ έτους ερώτησής μας και απαιτούμε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, την εμπρόθεσμη και ουσιαστική τοποθέτηση της Κυβέρνησης επ΄αυτών!

(Α) Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΑΝΙΔΑ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΔΡΑΝΟΥΣΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕ.
Ήδη από το 2006, πριν ακόμα προαχθεί ο κ. Σανιδάς σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Κυβέρνηση είχε κληθεί με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας στη Βουλή να προχωρήσει στην ουσιαστική διαλεύκανση των ηθικών και νομικών ζητημάτων που εγείρει η υπόθεση της εξοχικής κατοικίας του κ. Σανιδά, σύμφωνα με την οποία ο αρχιδικαστής της χώρας:
1. Αγόρασε χωρίς έγγραφο ακίνητο, σαν να μην γνώριζε ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται μόνο με συμβολαιογραφική πράξη.
2. Αγόρασε το ακίνητο από ανύπαρκτη τότε εταιρεία, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία ΕΝΤΕΞ Α.Ε. όχι μόνο συστήθηκε, 5 ολόκληρα χρόνια μετά από την αγορά (με το υπ’ αριθμ. 2936/13-11-1979 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Πειραιώς Ελένης Περιστεράκη – Λεμονή, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το υπ’ αριθμ. 3133/14-12-1980 συμβόλαιο της ίδιας, το δε καταστατικό της δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 91/18-1-1980 ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ) (τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης) αλλά απέκτησε και το επίμαχο ακίνητο ακόμη αργότερα, δηλαδή 7 χρόνια μετά τη προφορική πώληση που επικαλείται ο κ. Σανιδάς (συμβόλαιο μεταγραφέν στο Υποθηκοφυλακείο Ειδυλλίας (Βιλλίων) την 21-1-1981!)
3. Έκτισε αυθαίρετη κατοικία επί του εκτός σχεδίου ακινήτου, που χαρακτηρίστηκε αρμοδίως αυθαίρετο, αλλά μετά από ένα μόλις διήμερο, την περίοδο των Χριστουγέννων του 2004, ξαφνικά νομιμοποιήθηκε!
Όλα αυτά τα γνωρίζει η Κυβέρνηση από το 2006, επέλεξε όμως όχι μόνο να αδρανήσει, αλλά και να προωθήσει τον κ. Σανιδά στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με φωτογραφική ρύθμιση, καθώς δεν συγκέντρωνε τα τότε απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Αδιαφορώντας πλήρως για τα μείζονα ζητήματα ήθους και συμπεριφορών ασυμβιβάστων με το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού, η Κυβέρνηση Καραμανλή προώθησε στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ένα πρόσωπο που νομιμοποιεί αυθαίρετα που έχτισε σε οικόπεδο που δεν είχε αγοράσει νόμιμα και που ο εμφανιζόμενος πωλητής του είναι ανύπαρκτη εταιρεία!
Δυστυχώς, και ο μετέπειτα βίος και η πολιτεία του κ. Σανιδά ενισχύουν τις υποψίες ότι η Κυβερνητική επιλογή αυτού του προσώπου στη ηγεσία της Δικαιοσύνης και η Κυβερνητική κάλυψη στην μετέπειτα αντιθεσμική αυταρχική και αυθαίρετη συμπεριφορά του, συνδέεται άμεσα με την δημιουργία και συντήρηση αντιθεσμικών διαύλων αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεξάρτησης μεταξύ Κυβέρνησης και του κ. Σανιδά, που πλήττει βάναυσα τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.

(Β) ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕ, ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΡ.91 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ
Είναι προφανές ότι εάν η Κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε νομοθετήσει φωτογραφική ρύθμιση για να την τοποθέτηση του χωρίς τα απαιτούμενα τότε τυπικά προσόντα κ. Σανιδά στην θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αν δεν του προσέφερε συστηματικά ύποπτη, επικίνδυνη και αντιθεσμική κάλυψη στις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό και τα αλλεπάλληλα ηθικά και νομικά ολισθήματά του , δεν θα λειτουργούσε σήμερα ασύδοτα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης ένα πρόσωπο που:
- Βαρύνεται με την καταγγελία για καταπάτηση οικοπέδου και την ανέγερση σε αυτό αυθαίρετης κατοικίας και επιμένει να ισχυρίζεται ότι αγόρασε το οικόπεδο με προφορική σύμβαση, ωσάν να μην γνωρίζει ο ανώτατος αυτός δικαστικός λειτουργός ότι χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη για την αγορά οικοπέδου.
- Εφαρμόζει αυταρχικές πρακτικές με σκοπό τον εκφοβισμό των δικαστών και επιχειρώντας να στερήσει από τον Έλληνα πολίτη το δικαίωμά του να του απονέμουν δικαιοσύνη λειτουργικά και προσωπικά ανεξάρτητοι άφοβοι δικαστές.
- Συντονίζει μια πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης και επιλεκτικής απονομής της δικαιοσύνης, με τις αλλεπάλληλες αρχειοθετήσεις Κυβερνητικών σκανδάλων.
- «Εξαφανίζει» πορίσματα ανεξάρτητων αρχών, όπως αυτά του κ. Ζορμπά, επειδή δεν βολεύουν την Κυβέρνηση που υπηρετεί!
- Συμμετείχε ενεργά, με την διαβόητη αγόρευσή πολιτικολογίας του το Φεβρουάριο του 2006 στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην διοργάνωση και εκτέλεση της παράτυπης διαδικασία της τηλεφωνικής ψηφοφορίας που οδήγησε στην βολική για την Κυβέρνηση πλήρη ανατροπή προηγούμενης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου κατά των συμβασιούχων. Δεν δίστασε στην αγόρευσή του αυτή να στραφεί από έδρας ευθέως και με πρωτοφανές απαξιωτικό ύφος κατά των συμβασιούχων, κατά της ΓΣΕΕ, κατά των πρωτοδικών που δικαίωσαν συμβασιούχους, κατά πολιτικών, κατά των ΜΜΕ, ακόμα και κατά του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λοιδορώντας τους πάντες πλην της Κυβέρνησης που τον διόρισε. Τότε μάλιστα για να δικαιολογήσει την επιβαλλόμενη από πολιτικές σκοπιμότητες στάση του επικαλέστηκε το … Σύνταγμα, το ίδιο Σύνταγμα που περιφρονεί ως προς τις διατάξεις του περί συνδικαλιστικής ελευθερίας, που δυσχεραίνουν την ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΓΑΛΑΖΙΟΥ» ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Φαίνεται ότι η λογική κατανόησης και ανάγνωσης του Συντάγματος στα μέτρα των συμφερόντων και των επιδιώξεων της σημερινής εξουσίας διαπερνά από άκρη σε άκρη τους «εκλεκτούς» της Κυβέρνησης Καραμανλή.
- Απαξίωσε, αγνοώντας επιδεικτικά τη θεσμική λειτουργία της, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο θέμα των αστυνομικών καμερών.
- Εξέδωσε τις διαβόητες αυταρχικές εγκυκλίους και εισαγγελικές διαταγές κατά των συμβασιούχων, υπέρ της συγκάλυψης του σκανδάλου των ομολόγων, κατά των απεργών και υπέρ της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, στέλνοντας μήνυμα εκφοβιστικής καθοδήγησης στο σύνολο των δικαστών και βάλλοντας κατά της ελεύθερης δικαστικής κρίσης τους.
- Καταγγέλθηκε από το σύνολο τοπικής κοινωνίας για επιτόπια επίσκεψή του με στόχο την απροκάλυπτη επέμβασή του σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση εις βάρος απολυμένου πολίτη.
- Καταγγέλθηκε και για ύποπτη αρχειοθέτηση υπόθεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, που ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
- Μεθόδευσε πειθαρχική δίωξη του Προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων Εισαγγελέων, επειδή «τόλμησε» να ασκήσει συνταγματικά επιτρεπτή συνδικαλιστική κριτική για την κατάσταση της Δικαιοσύνης.

Σε αυτές βέβαια προστίθενται ΚΑΙ οι τελευταίες πρωτοφανείς μεθοδεύσεις παρεμπόδισης διαβίβασης δικογραφιών στην αποκλειστικά αρμόδια Βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών στελεχών της Κυβέρνησης Καραμανλή τόσο στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, όσο και στην περίπτωση άλλων σκανδάλων, μη εξαιρουμένων των υποθέσεων των άγονων γραμμών, που φθάνουν με αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη Βουλή!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ αρ. 91 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Γνωρίζετε πολύ καλά το αρ. 91 του Συντάγματος ορίζει ως μοναδικό αρμόδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου δικαστικών λειτουργών στον ιεραρχικό βαθμό του κ. Σανιδά. Όμως παρά ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για τη σωρεία πρακτικών και ενεργειών του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης με βάναυσο τρόπο και αποτελούν συμπεριφορές ασυμβίβαστες με το αξίωμα ενός δικαστικού λειτουργού, η Κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει την συνταγματικά προβλεπόμενη και πολιτικά, ηθικά και δημοκρατικά επιβεβλημένη διαδικασία άσκησης πειθαρχικής αγωγής στον κ. Σανιδά. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση, με μόνο στόχο την εξακολούθηση των πρακτικών συγκάλυψης και ατιμωρησίας των εμπλεκόμενων στελεχών της στα μεγάλα Κυβερνητικά σκάνδαλα, αρνείται να ενεργοποιήσει τις διατάξεις που το Ελληνικό Σύνταγμα της παρέχει για να προασπίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και συμπράττει εξόφθαλμα στη βάναυση προσβολή κορυφαίων θεσμών της Δημοκρατίας μας.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
1. Σας καθιστά ή όχι το αρ. 91 του Συντάγματος ΜΟΝΟ αρμόδιο να κινήσετε τον πειθαρχικό έλεγχο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έχει δώσει όχι μία, αλλά αλλεπάλληλες αφορμές με πράξεις αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, πράξεις ηθικά ανεπίτρεπτες και νομικά προβληματικές, πράξεις που συστηματικά πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης και δεν συνάδουν με το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού;
2. Γιατί δεν έχετε μέχρι σήμερα ενεργοποιήσει το αρ. 91 του Συντάγματος και αρνείστε πεισματικά να ασκήσετε πειθαρχικό έλεγχο στον διορισμένο «εκλεκτό» σας παρά τα σχετικά αιτήματα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου;
3. Είναι τυχαίο που προωθήσατε με φωτογραφική ρύθμιση τον κ. Σανιδά στη θέση του Αρείου Πάγου, παρά την πλήρη γνώση σας για τις καταγγελίες περί του αυθαιρέτου, καταγγελίες που είχαν θέσει από τότε μείζον ζήτημα για εχέγγυα ήθους και ουσιαστικής νομιμοφροσύνης του συγκεκριμένου προσώπου;
4. Είναι τελικά οι σχέσεις αλληλοεξυπηρέτησης και αλληλεξάρτησης μεταξύ Κυβέρνησης Καραμανλή και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που σας οδηγούν σε αυτήν την απαράδεκτη πολιτικά και πολιτειακά ανοχή στις αυθαιρεσίες του, αυθαιρεσίες που πολλές φορές εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν τις Κυβερνητικές επιδιώξεις;
5. Σας επιφορτίζει ή όχι το αρ. 91 του Συντάγματος με την εξουσία και την υποχρέωση να περιφρουρείτε το κύρος της δικαιοσύνης, απονέμοντας σας την αρμοδιότητα της έγερσης πειθαρχικής αγωγής σε ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, από ένα βαθμό και πάνω;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ, ΟΠΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ, ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Ντίνος Ρόβλιας
Γρηγόρης Νιώτης
Θεοδώρα Τζάκρη
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Κουτσούκος
Γιώργος Πεταλωτής
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μανώλης Στρατάκης
Γιάννης Δριβελέγκας
Γιώργος Παπαγεωργίου
Νίκος Ζωίδης
Θάνος Μωραίτης
Γιώργος Ντόλιος
Χρήστος Αηδόνης
Χρύσα Αράπογλου
Γιάννης Διαμαντίδης
Δημήτρης Τσιρώνης
Σοφία Σακοράφα
Τάκης Ρήγας
Γιάννης Σκουλάς
Μιχάλης Τιμοσίδης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Μιχάλης Παντούλας
Γιάννης Αμοιρίδης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Χρήστος Χάιδος
Σούλα Μερεντίτη
Δημήτρης Βαρβαρήγος
Κώστας Σπηλιόπουλος
Βασίλης Γερανίδης
Χάρης Τσιόκας
Τάσος Σιδηρόπουλος
Δημήτρης Κουσελάς
Μιχάλης Κατρίνης
Ηλίας Λαμπίρης
Ηλίας Καρανίκας
Μανώλης Σκουλάκης
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»





ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δίνω την καλημέρα μου τώρα στον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σπύρο Κουβέλη. Κύριε Κουβέλη καλή σας ημέρα από Θεσσαλονίκη.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας. Τι κάνετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια χαρά, είμαστε καλά. Χθες παρακολουθήσαμε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το πρώτο σχόλιό σας, το πρώτο μου ερώτημα και το πρώτο σχόλιο το δικό σας έχει να κάνει με αυτό το αποτέλεσμα.

Κατά την άποψή σας αν αυτό το αποτέλεσμα δημιουργεί τραύματα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση –αν δημιουργεί– ή αν ήταν αναμενόμενο, οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, η γνώμη μου είναι ότι το αποτέλεσμα δεν δημιούργησε κανένα απολύτως τραύμα στην αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα για την αντιπολίτευση από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Άλλωστε τοποθετήθηκε και ο Γραμματέας του Κινήματος και έχουμε συνολική εικόνα ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο διαρροές υπάρχουν όμως. Έπρεπε να έχετε 148 ναι όλη η αντιπολίτευση.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καταρχήν όπως ξέρετε, είναι μια μυστική ψηφοφορία, πιστεύω απόλυτα δε, ότι οι διαρροές δεν προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Έχω μιλήσει με συναδέλφους μου. Ξέρω ότι ήταν απόλυτα συντεταγμένη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα με τη θέση του Κινήματος αλλά και με τη θέση των συναδέλφων που ήταν μέλη στην Εξεταστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το θέμα.

Λοιπόν, από κει και πέρα όμως πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση υπάρχει όχι λόγω του αποτελέσματος, αλλά λόγω μιας απόλυτης πολιτικής συγκάλυψης που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει ένα θέμα εδώ γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα που θα έπρεπε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, γιατί ο ελληνικός λαός απαιτεί τα θέματα αυτά να τα χειριστεί η Δικαιοσύνη ώστε να υπάρχει διαφάνεια.

Εδώ το ζήτημα δεν είναι απλώς να προστατεύσουν τα μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάποιο άλλο μέλος ή να μην θιγεί η αξία και η υπόληψη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη Νέα Δημοκρατία εν προκειμένω, αλλά να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό που δυστυχώς έχει φτάσει σε ένα σημείο απαξίωσης συνολικά του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής ζωής.

Λοιπόν, αυτό βάζει σε αμφισβήτηση την πολιτική αξία του κόμματος της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζει να συγκαλύπτει και να κουκουλώνει υποθέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα λέτε ότι είναι πολιτικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχομένως να το δει μπροστά της και ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Είναι πρόβλημα πολιτικού κόστους και πρόβλημα ερείσματος και νομιμοποίησης από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει λύση στο αίτημα του ελληνικού λαού, δηλαδή διαφάνεια και να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα.

Πρέπει να σας πω ότι χθές μου φαινόταν σχεδόν ιλαρό πλέον να βλέπω Βατοπαιδινούς από την προηγούμενη υπόθεση- σκάνδαλο, να ψηφίζουν εναντίον της παραπομπής αυτής της υπόθεσης και να συνεχίζεται έτσι το ίδιο γαϊτανάκι συγκάλυψης υποθέσεων.

Όπως πολύ σωστά είπατε, νομίζω ότι όλα αυτά θα έχουν και τον αντίκτυπό τους και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το πιστεύω πραγματικά γιατί ο κόσμος έχει αγανακτήσει πια και νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία για το ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με αυτόν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και πολύ σωστά είπατε και πριν ότι μια Νέα Δημοκρατία που είναι αποδυναμωμένη και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι σε θέση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται σε μια περίοδο κρίσης, γι' αυτό ζητάμε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θέλω να το συζητήσουμε λοιπόν, όλους αυτούς τους σταθμούς, τους πολιτικούς σταθμούς του χρόνου. Δηλαδή ο πρώτος σταθμός είναι οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Στη συνέχεια υπάρχει ένας άλλος σταθμός πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Αυτό λέει η λογική, έτσι; Αυτή είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στη συνέχεια μετά τη λήψη των μέτρων έχουμε επίσης τον προϋπολογισμό. Και διερωτώμαι: η κυβέρνηση θα μπορέσει κατά την άποψή σας να αντέξει σε αυτούς τους σταθμούς; Και το επόμενο ερώτημα που θέλω να σας θέσω είναι: αν η κυβέρνηση αντέξει, μήπως αντιστραφούν οι ρόλοι και έχει πρόβλημα η αξιωματική αντιπολίτευση; Ευθέως δηλαδή, εάν στις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένετε…

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως θα σας απαντήσω ευθέως και σ' αυτό το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί εσείς τον πήχη.. Συγχωρέστε με κ. Κουβέλη και απαντήστε συνολικά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τον πήχη τον πάτε πάλι ψηλά για την 7η Ιουνίου.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι και πρέπει να ανεβάζουμεμε τον πήχη ψηλά γιατί είναι οι απαιτήσεις των καιρών τόσο μεγάλες που αν δεν υπάρχει μια συνολική, ολοκληρωμένη και δυναμική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση, απλώς θα σερνόμαστε την ώρα που άλλες χώρες, όλες οι χώρες σχεδόν του κόσμου κάνουν συγκεκριμένες δράσεις για να μπορέσουν να ξεφύγουν απ’ αυτή την κρίση.

Λοιπόν, εδώ το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση καταρχήν δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα γιατί με μια τόσο ισχνή πλειοψηφία η οποία ελέγχεται από πάρα πολλές πλευρές πλέον, δεν μπορεί να επιβάλλει κανένα μέτρο. Να επισημάνω ότι αφού ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχει μέσα στη δική του παράταξη και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, άλλο τόσο αδυνατεί να πάρει πρωτοβουλίες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Θυμίζω ότι πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έφτασε να δανείζεται 50 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με πολύ κακούς όρους δανεισμού, το οποίο ξέρετε τι σημαίνει; Ότι μπαίνει μια θηλιά γύρω από την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για το μέλλον.

Το να φορτώνουμε τέτοιο εξωτερικό χρέος και τέτοιο δημόσιο χρέος στη χώρα με επαχθείς όρους σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους ουσιαστικά θα ροκανίζει για πολλά χρόνια την όποια οικονομική ανάπτυξη έχουμε. Αυτό είναι μια υποθήκη πάρα πολύ σημαντική.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, που δεν μπορεί να πάρει, έρχεται μπροστά μας ένα καλοκαίρι που θα είναι δύσκολο γιατί έχουμε πολύ μεγάλη αναμενόμενη μείωση του τουρισμού, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, που σημαίνει ότι πάρα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας θα είναι στάσιμο. Δεν θα υπάρξει εισόδημα σε πολλές οικογένειες, πολλά νοικοκυριά που το χρειάζονται και που εξαρτώνται από αυτό και θα φτάσουμε σε μια περίοδο πριν από τον προϋπολογισμό που η οικονομία θα είναι ακόμα σε δυσκολότερη κατάσταση.

Λοιπόν, όποια μέτρα και να πάρει η κυβέρνηση, θα είναι ανεπαρκή, όπως το έχουμε ήδη βιώσει και θα φτάσουμε σε μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει αντιστροφή των όρων, αλλά απεναντίας θα εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών, βλέποντας μια κυβέρνηση που το μόνο που προσπαθεί είναι να διατηρηθεί στην εξουσία,.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, μας χωρίζει ένας μήνας από τις ευρωεκλογές. Κουβέντα δεν γίνεται δυστυχώς και με ευθύνη πολλών παραγόντων. Ένας απ’ αυτούς είναι και τα μέσα ενημέρωσης, για να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Αλλά και το πιο για μένα έτσι απογοητευτικό είναι ότι ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος που ανακοίνωσε χθες το ψηφοδέλτιό του, κανένα κόμμα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν ξέρω αν η υπόθεση Παυλίδη έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ' αυτό, γιατί υπήρχε πάντοτε ο φόβος των διπλών εκλογών. Τώρα που δεν υπάρχει, νομίζω ότι μέσα στην εβδομάδα επιτέλους να δούμε τουλάχιστον και τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, τα ευρωψηφοδέλτια έτσι κι αλλιώς θα ανακοινωθούν στο χρόνο που η ηγεσία κάθε κόμματος κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος. Αλλά να σας πω κάτι; Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στο πρόγραμμα και ποια είναι η πολιτική του κάθε κόμματος. Τα πρόσωπα έχουν σημασία μεν, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό.

Όλοι ξέρουμε, σε ότι αφορά τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του Κινήματος έχει συγκεκριμένη άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, ποιοι είναι οι πυλώνες της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει και αυτούς φαντάζομαι θα σηματοδοτήσει και με τις επιλογές των προσώπων που θα κάνει και αυτό είναι και αποκλειστικό προνόμιο και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και του κάθε αρχηγού του κάθε κόμματος.

Από κει και πέρα όμως νομίζω ότι, ξέρετε, είναι κι ένα παιχνίδι επικαιρότητας και ένα παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται στην Ελλάδα. Παίζεται έτσι γιατί έχει σημασία πότε θα ανακοινωθεί, αλλά εγώ πιστεύω ότι το βασικό και το κρίσιμο εδώ είναι η πραγματική πολιτική κατεύθυνση, να είναι γνωστή στον κόσμο και θεωρώ ότι αυτό είναι μια πλευρά όπου και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να βοηθήσουν.

Όπως είπατε πολύ σωστά, δεν είναι μόνο οι υποθέσεις των σκανδάλων, αλλά πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές προτάσεις για να ξεφύγουμε από την πολλαπλή κρίση και από κει και πέρα ελπίζω και πιστεύω σε ότι αφορά το δικό μας κόμμα ότι θα σηματοδοτηθούν αυτές οι κατευθύνσεις και από τις επιλογές των προσώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία. Καλό μεσημέρι σας εύχομαι.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Αυτά από τον Σπύρο Κουβέλη, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ που απάντησε στα ερωτήματά μας για το πολιτικό μέλλον, κυρίως βραχυπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο.


Read more...

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

http://pressmme.blogspot.com
Νέο κοινοβουλευτικό τσουνάμι αναμένεται το απόγευμα της Πέμπτης καθώς σε εμβόλιμη συνεδρίαση θα συζητηθεί το αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την διενέργεια δεύτερης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη.
Η δεύτερη δικογραφία αφορά τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου και του εφοπλιστή Γιώργου Σπανού για την γραμμή της Δωδεκανήσου. Όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Αιγαίου θα ελεγχθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. "Η κυβέρνηση δε θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μεθοδευμένης γελοιοποίησης της δικαιοσύνης" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
Αναλυτικά ...
Read more...

Άμεση ανάγκη στρατηγικής για τα απορρίμματα







Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος & Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης συναντά την Τετάρτη στις 12:00 στη Βουλή, μαζί με μέλη του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Η συνάντηση αποτελεί άμεση ανταπόκριση του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη πρόταση των οργανώσεων με τίτλο «Πόλεις Χωρίς Σκουπίδια», για την ανάπτυξη ενός στρατηγικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων και στην πρόσκλησή τους για τη διενέργεια ουσιαστικού διαλόγου.

«Το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι μια μεγάλη και πιεστική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας με καθυστέρηση, αδράνεια από την κυβέρνηση της ΝΔ και πολλά προβλήματα» επισημαίνει ο κ. Κουβέλης. «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής ήταν ένα πρώτο βήμα, το οποίο όμως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.»


Read more...

Μεγάλη ανατροπή στην Θεσσαλονίκη


http://piazzadelpopolo.blogspot.com/
Προηγείται το ΠΑΣΟΚ και στις δυο εκλογικές περιφέρειες

H μεγάλη ανατροπή φαίνεται να συντελείται και στις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, καθώς αυτό προκύπτει και από τη δημοσκόπηση που διενήργησε σε στις συγκεκριμένες περιφέρεις η Palmos Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος της Κυριακής». Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά «κάστρο» της συντηρητικής παράταξης, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και η έδρα του Κώστα Καραμανλή!
Πιο συγκεκριμένα στην Ά Θεσσαλονίκης το ΠΑΣOΚ προηγείται με 8,4%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 η διαφορά ήταν 2,8 μονάδες υπέρ της ΝΔ! Δηλαδή κάνει ένα «γύρισμα» 11,2% μονάδων, σε μία καθαρά αστική περιοχή. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στη Β’ Θεσσαλονίκης, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπου το ΠΑΣOΚ προηγείται στην παρούσα δημοσκόπηση με 4,7%, ενώ στις εκλογές του 2007 υστερούσε της ΝΔ κατά 11 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Σημαίνει δηλαδή ότι έχει υπερκαλύψει τη διαφορά ανεβαίνοντας κατά 15,7 ποσοστιαίες μονάδες!!!
Διαβάστε για την δημοσκόπηση στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, εδώ…

Read more...

Ήττα της πλειοψηφίας...

http://press-gr.blogspot.com/

.

Από τον Γιώργο Κρόγια
http://krogias.blogspot.com/
.
Για σκεφτείτε το λίγο... Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έγινε σήμερα.
Ήττα της πλειοψηφίας.
Δεν έχει ξαναγίνει σε καμία ψηφοφορία στη Βουλή!
Ελπίζω να καταλάβαμε όλοι πλέον, τι θα γινόταν αν δεν αποχωρούσε η κυβέρνηση ΔΥΟ φορές από την Βουλή για το Βατοπέδι, την "ναυαρχίδα" των σκανδάλων Καραμανλή...
Τότε φώναζε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και καμιά 30αριά βουλευτές της Ν.Δ...
Αλλά αυτό που έγινε σήμερα, είναι ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υφίσταται κοινοβουλευτική πλειοψηφία!
Τελικά, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;
Μάλλον ο Παυλίδης των άγονων, οι Ρουσόπουλος, Μπασιάκος, Δούκας, Βουλγαράκης, Κοντός του Βατοπεδίου, κλπ... κλπ...
Καληνύχτα Ελλάδα...
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα...

Read more...

ΘΑΨΙΜΟ! Συγχαρητήρια κ. Καραμανλή!

http://krogias.blogspot.com/

Παρά το ότι ο Παυλίδης στο τέλος της ομιλίας του ζητούσε "απεγνωσμένα"... δικαιοσύνη, οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν του έκαναν το χατήρι...

Ο Παυλίδης ούτε θα αθωωθεί, ούτε θα κριθεί ένοχος από τον φυσικό του δικαστή...

Ψήφισαν 298 βουλευτές.
Υπέρ της παραπομπής 146 βουλευτές.
Κατά της παραπομπής 144 βουλευτές. (Άρα η Ν.Δ. είχε 6 σίγουρες απώλειες! Φανταστείτε να μην δεχόντουσαν τόσες πιέσεις εδώ και μία εβδομάδα οι βουλευτές της!)
Λευκά: 5
Παρών: 3

Αν αυτοί οι 6 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν ψηφίσει ΥΠΕΡ και όχι λευκό ή παρών... τότε θα είχαμε 152 ΥΠΕΡ της παραπομπής... και έναν Παυλίδη ικανοποιημένο που "παρακαλούσε" για δικαιοσύνη...

Συγχαρητήρια κ. Καραμανλή!
Θάψατε επισήμως και την υπόθεση Παυλίδη και την Ν.Δ., αλλά και την πολιτική ζωή και αξιοπρέπεια αυτού του τόπου!

EDIT: Και κάτι για τον Καρατζαφέρη. Είπαμε ότι σίγουρα υπάρχουν 6 απώλειες από τη Ν.Δ.. Δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό. Ο Καρατζαφέρης.... που έδινε με εντελώς παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο σφραγισμένους φακέλους στους Βουλευτές του, ποιος μας λέει ότι δεν έπαιξε παιχνίδι με 3 ψηφοδέλτια "ΚΑΤΑ", ως... "μαξιλαράκι ασφαλείας" για τον Καραμανλή, που πίστευε ότι θα είχε μόνο 2-3 απώλειες; ε;

EDIT2: (Γιατί οι σκέψεις είναι απανωτές):
Η κυβέρνηση ουσιαστικά, μετατρέποντας τη σημερινή ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης με απίστευτες πιέσεις, απέδειξε ότι δεν έχει ούτε κοινοβουλευτική δεδηλωμένη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η μόνη δεδηλωμένη που έχουν είναι της καρέκλας! Μόνο ο φόβος ότι δεν θα εκλεγούν τουλάχιστον οι 60 από δαύτους τους κρατάει στο μαντρί. Αλλά αυτή δεν είναι κοινοβουλευτικλη πλειοψηφία. Είναι συνομωσία της σιωπής. Εις βάρος του τόπου!!!

EDIT3:
Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά το πέρας της ψηφοφορίας:
"Η πλειοψηφία της Βουλής, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας, αποδοκίμασε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν την παραπομπή του κ. Παυλίδη. Ήταν ψήφοι ευθύνης και αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος.
Απέναντι σε αυτό, ήταν σαφές πως η Νέα Δημοκρατία επέλεξε την παραγραφή και την συγκάλυψη.
Η σημερινή ψηφοφορία, ήταν μια ήττα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.
Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να δουλεύει, όπως δουλέψαμε μέχρι τώρα, για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος".


Read more...

Ολα τα Πρωτοσέλιδα Απογευματινών, Πρωινών, Οικονομικών , Αθλητικών και Θεσσαλονίκης


http://kafeneio-gr.blogspot.com/5-5-2009
Κάντε κλικ στις εφημερίδες να ανοίξουν

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ














ΠΡΩΙΝΕΣ









ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ








ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ











ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ






Σε λίγο και οι υπόλοιπες



Διάβασε τη συνέχεια εδώ...
Read more...

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: "Η Ευρώπη που θέλουμε"



http://www.pasok.grΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΣΤΑΜΕ

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»

Φίλες και φίλοι, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, να ευχαριστήσω πρώτα απ' όλα τον Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, τον Νίκο Κοτζιά, το Διοικητικό Συμβούλιο και, βέβαια, όλους τους συνεργάτες που συμμετείχαν και συνέβαλαν σε αυτή την καλή διοργάνωση για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για την άμεση συζήτηση για το πού πάει η Ευρώπη σ' αυτή την συγκυρία.

Διότι η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί, μ' έναν εξαιρετικά επίκαιρο τρόπο, την πολιτική συγκυρία, δηλαδή, ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, συζητάμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Συζητάμε, πώς θα κάνουμε μια νέα αρχή στις εκλογές του Ιουνίου. Διότι ένα είναι βέβαιο: Η Ευρώπη που έχουμε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε.

Σήμερα, στην καρδιά της μεγάλης κρίσης, ζούμε όλοι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μια απογοητευτική αντίφαση:

Ενώ διαθέτουμε ως ανθρωπότητα τη γνώση, την τεχνολογία και τον πλούτο, τεράστιο πλούτο, για να φτιάξουμε έναν διαφορετικό κόσμο, ο κόσμος μας δεν είναι καλύτερος.

Ενώ έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν, η φτώχεια υπάρχει, η ανισότητα μεγαλώνει.

Ενώ έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε αποτελεσματικά την κοινωνική ανισότητα και την αδικία, αυτές διευρύνονται.

Ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και ποιοτικής εργασίας, πυκνώνουν οι στρατιές των ανέργων.

Ενώ μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη μας εξοικονομώντας ενέργεια, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε πρωτοποριακές ενεργειακές τεχνολογίες, αφήνουμε τον πλανήτη μας να υπερθερμαίνεται.

Ενώ ξοδεύοντας μόνο λίγα δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ, μπορούμε να προσφέρουμε την στοιχειώδη εκπαίδευση, να καταπολεμήσουμε τον αναλφαβητισμό σε όλο τον πλανήτη, αφήνουμε ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας στην αμάθεια.

Τη στιγμή που μόνο με φθηνούς φορητούς υπολογιστές των 100 δολαρίων, μπορούμε να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα, εμείς έχουμε διευρύνει το ψηφιακό χάσμα.

Σήμερα, ξέρουμε ότι πραγματικά μπορούμε. Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε και την Ελλάδα, και την Ευρώπη, και να παίξει η Ευρώπη σημαντικό ιστορικό ρόλο στην δημοκρατική διαχείριση των πόρων, αλλά και της διακυβέρνησης του πλανήτη μας.

Ο στόχος για δικαιότερες, ασφαλέστερες, πιο δημοκρατικές κοινωνίες, για βιώσιμη και «πράσινη ανάπτυξη», είναι εφικτός. Τότε, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί φτάσαμε στη σημερινή κρίση, σε αυτές τις αντιφάσεις, και ποιος ευθύνεται για όσα ζούμε αυτούς τους τελευταίους μήνες;

Πιστεύω, και το βλέπω και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά το βλέπουμε κι εμείς εδώ, στη χώρα μας, ότι η ανισότητα του πλούτου, αλλά και της πολιτικής δύναμης, βρίσκονται στον πυρήνα της σημερινής κρίσης.

Μια κρίση βαθύτατα πολιτική, που επηρεάζει όμως και την οικονομία και την κοινωνία. Μια κρίση που γιγαντώθηκε από τις πολιτικές που βασίστηκαν σ' ένα ιδεολόγημα. Όχι σε μια αλήθεια, αλλά σε ένα ιδεολόγημα, ότι ο καπιταλισμός αυτορρυθμίζεται, ότι υπάρχει το λεγόμενο «αόρατο χέρι» της αγοράς, που λύνει τα πάντα και, μάλιστα, τα λύνει με δίκαιο τρόπο.

Αυτό δημιούργησε μια κρίση, από πολιτικές και πολιτικούς που μέτρο δεν είχαν τον άνθρωπο και το δημόσιο καλό, αλλά την απληστία και την κερδοσκοπία, τη συγκέντρωση τεράστιου οικονομικού πλούτου, τη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Και έχουμε τα τελευταία χρόνια έξαρση της ανισότητας. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, θεωρούν ότι η ανισότητα είναι βασικό στοιχείο της κρίσης στην Wall Street, όπου οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη φτωχότερη και οι φτωχοί οδηγήθηκαν στο περιθώριο.

Είναι πια προφανές και προκύπτει πλέον ακόμα και από σοβαρές ακαδημαϊκές προσωπικότητες όπως ο Κρούγκμαν, ο Σόκολοφ, ο Κόλιελ, ο Στίγκλιτς, ότι το αποτέλεσμα της ανισότητας αυτής, ήταν η αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών, η επικράτηση ενός συστήματος διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Η τεράστια δύναμη των λίγων επέτρεψε την επιβολή και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, που έδιναν ακόμα περισσότερα προνόμια στους λίγους, τους ισχυρούς και «ημέτερους». Αυτό που βλέπουμε στη χώρα μας, με διάφορες παραλλαγές, το έχουμε δει στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, αλλά και πρόσφατα στις ΗΠΑ.

Ο φαύλος κύκλος ενίσχυσε περαιτέρω την ανισότητα, ενώ η εκάστοτε ελίτ είχε την οικονομική, αλλά και πολιτική ισχύ να διαφθείρει θεσμούς και αρχές. Σκεφτείτε την τεράστια ισχύ ενός μονοπωλίου, μιας πολυεθνικής εταιρείας, που ο τζίρος της ξεπερνά τον τζίρο πολλών εθνών και κρατών στον πλανήτη μας.

Σκεφτείτε ότι μπορούν εύκολα να κρύβουν τεράστια ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, ένα οπλοστάσιο με πακτωλό χρημάτων για κάθε ενδεχόμενο. Πόσο θα αντέξει ένας υπουργός, ένας βουλευτής, ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας δικαστής, ένας αστυνομικός, μπροστά σ' αυτή την τεράστια πολιτική και οικονομική δύναμη;

Πόσο θα αντέξει, μπροστά στη δυνατότητα, ουσιαστικά αιχμαλωσίας και εξαγοράς συνειδήσεων; Κάτι που δυστυχώς είδαμε και στη χώρα μας, με την υπόθεση της SIEMENS.

Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μια πρόκληση για τους θεσμούς, άλωσης της ίδιας της Δημοκρατίας. Στην καθυπόταξη της βούλησης των λαών, στην καθυπόταξη του ίδιου του κράτους σε ισχυρά και αδιαφανή συμφέροντα.

Συμπέρασμα: Οι νεοσυντηρητικοί χρησιμοποίησαν τη γνώση, την τεχνολογία, τον παγκόσμιο πλούτο, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και τα όποια συμφέροντα τους, τη συγκέντρωση ισχύος. Ακόμα και θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού, όπως ήταν και είναι ο Φουκουγιάμα, όπως ήταν ο Φρίντμαν, αναγνώρισαν ότι η αγορά, χωρίς ισχυρό κράτος, ευνοεί την ασυδοσία και την κατασπατάληση ή καταλήστευση του πλούτου μιας χώρας.

Με παράδειγμα τις εξελίξεις μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τις εξελίξεις στην οικονομία της Ρωσίας πια, ο Φρίντμαν είχε πει - και αναφέρομαι στην περιγραφή που κάνει ο Φουκουγιάμα, στη συζήτηση που είχε με τον Φρίντμαν- «η προτροπή μου - λέει- προς τις πρώην κομμουνιστικές χώρες ήταν: ιδιωτικοποίηση, ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Τώρα - λέει - δέκα χρόνια, μετά, λέω ότι έκανα λάθος. Ένα ευνομούμενο κράτος είναι πιο βασικό από την ιδιωτικοποίηση».

Η τεράστια ζημιά είχε γίνει όμως, διότι ουσιαστικά ένας τεράστιος πλούτος πέρασε σε χέρια όχι μόνο ιδιωτών, αλλά και παρακρατικών ή και οργανωμένων συμφερόντων, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές, με την επικράτηση αυτού του δόγματος, που διεύρυνε την παγκόσμια φτώχεια, κατασπατάλησε ανθρώπινους πόρους, αλλά και φυσικούς πόρους. Δεν επέτρεψε την πρόσβαση όλων σε ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά συστήματα, όπως είναι της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Υπήρξε συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, υπήρξε απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, όπως σας είπα, χειραγώγηση πολλών θεσμών, όπως της Δικαιοσύνης, με γενικευμένη ανασφάλεια, κοινωνική αδικία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διάβρωση των πολιτικών συστημάτων, όπου αισθάνθηκε ο πολίτης ότι κατέχει δεύτερη θέση μπροστά στην ισχύ του ισχυρού, στην ισχύ τελικά της ίδιας της διαφθοράς.

Όμως, θεωρώ ότι το ερώτημα δεν τίθεται μεταξύ αγοράς και κράτους. Το ερώτημα είναι άλλο: ποιο κράτος και ποια αγορά; Ένα κράτος σπάταλο, διεφθαρμένο, πελατειακό; Μια αγορά ασύδοτη, χωρίς έλεγχο και κανόνες;

Η δική μας απάντηση είναι σαφής. Οι σοσιαλιστές θέλουμε μια αγορά που υπηρετεί το γενικό καλό, το δημόσιο συμφέρον, την ανάπτυξη και την ευημερία.

Μια αγορά, που είναι «υπηρέτης» του πολίτη και των αναγκών του, και όχι το αντίθετο.

Θέλουμε ένα κράτος επιτελικό, δημοκρατικό, με διαφάνεια, που διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη, άρα και μια αγορά, που θα την ελέγχει και θα την ρυθμίζει το κράτος.

Φίλες και φίλοι,

Το 1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Πριν από λίγους μήνες, έπεσε το τείχος της Wall Street. Αυτά τα δύο δόγματα του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία υποτίθεται ότι σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο, κατέληξαν να στηρίζουν πολιτικά συστήματα, που μεταβίβασαν πλούτη και δύναμη σε μια ολιγαρχία των εκλεκτών.

Γι' αυτό σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του. Χρειάζεται ένα νέο, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό μοντέλο και διεθνούς, αλλά και εθνικής διακυβέρνησης, που θα απαντήσει δίκαια, και δημοκρατικά και αποτελεσματικά στη γενικευμένη κρίση που ζούμε. Κρίση όχι μόνο χρηματοοικονομική, αλλά πολιτική, κοινωνική, περιβαλλοντική, κρίση θεσμών και αξιών.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής ανέλαβε άμεση και ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Επιτροπή την οποία δημιουργήσαμε έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία ενός νέου μοντέλου παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Εμείς δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό μιας εύκολης και τυφλής εναντίωσης στην παγκοσμιοποίηση. Η παγκοσμιοποίηση υπάρχει και θα υπάρχει. Εμείς στρατευόμαστε στο δύσκολο έργο του εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης, όπου ο πολίτης δεν υπηρετεί την παγκοσμιοποίηση, αλλά η παγκοσμιοποίηση υπηρετεί τον πολίτη.

Πιστεύουμε ότι η σύγχρονη εποχή απαιτεί ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης, που θα ευθυγραμμιστεί με τρεις άξονες:

Πρώτον, με την δημοκρατική αναμόρφωση των παλαιών και την δημιουργία νέων παγκόσμιων θεσμών ελέγχου των αγορών σε περιφερειακό, εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεύτερον, με την αλλαγή της παγκόσμιας εκπροσώπησης, καθώς τα άτυπα σχήματα του G7, G8, ή G20, δεν καλύπτουν όλους τους λαούς της ανθρωπότητας.

Τρίτον, με την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και δέσμευσης όλων των κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα, που θα εγγυάται την δικαιότερη κατανομή του πλούτου και θα εξασφαλίζει ποιότητα ζωής για όλους.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο, με μια παγκόσμια οικονομία ζούγκλας, πελατειακού καπιταλισμού, όπου ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και κοινωνικοποιούνται οι ζημιές.

Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο, θεμελιωμένο στις αρχές του σοσιαλισμού.

Ναι, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την διεθνή κρίση σε ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτή είναι η βούληση των 170 κομμάτων που συμμετέχουν στην Σοσιαλιστική Διεθνή, την μεγαλύτερη πολιτική Οργάνωση του πλανήτη μας.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε την βούληση, και νομίζω ότι αυτή η βούληση ήδη αρχίζει και σπάει πολλά κατεστημένα και πολλές κατεστημένες αντιλήψεις στη χώρα μας.

Γι' αυτό όμως, πολύ σωστά, οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου πρέπει να σηματοδοτήσουν αυτή την αλλαγή πορείας. Να σημάνουν ακριβώς αυτή την στροφή, την προοδευτική στροφή της Ευρώπης. Και είναι μια κρίσιμη μάχη, και ιδεολογική, και πολιτική. Μάχη του σοσιαλισμού, μάχη της σοσιαλδημοκρατίας, μάχη απέναντι στους μύθους και στα δόγματα του νεοσυντηρητισμού, που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια μάχη για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, που χωρίς αυτόν, θα αντιμετωπίσουμε, - είναι σίγουρο - νέους φονταμενταλισμούς, νέους απολυταρχισμούς, νέες πολώσεις σε όλο τον πλανήτη, νέες συγκρούσεις και περισσότερη βία.

Άρα λοιπόν, αυτό που έλεγαν παλιά «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», είναι σήμερα το πραγματικό στοίχημα. Θα έλεγα, «σοσιαλισμός, δημοκρατία ή βαρβαρότητα», είναι το πραγματικό στοίχημα.

Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, και σε επίπεδο Ευρώπης, για μια δημοκρατική αλλαγή.

Γι΄ αυτό το λόγο, η νίκη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στις κάλπες του Ιουνίου, θα είναι νίκη πρώτα απ' όλα για την κοινωνική Ευρώπη. Είναι μια νίκη, επίσης, για την Ευρώπη που σέβεται τον πολίτη και το δημοκρατικό του δικαίωμα να απαιτεί και να εγγυάται την συμμετοχή του.

Μια νίκη, που αναγορεύει την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε βασική συνιστώσα της πολιτικής της, αλλά και που φέρνει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό το οποίο ονομάζουμε «πράσινη ανάπτυξη».

Όμως είναι και μια ιστορική πρόκληση, και είναι και δικός μας στόχος, να κάνουμε την Ευρώπη μοντέλο, πρότυπο δημοκρατικής ανάπτυξης αλλά και διακυβέρνησης, ένα πρότυπο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την παγκόσμια αρχιτεκτονική, την παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση.

Διεκδικούμε, επίσης, να αναδείξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα. Γι΄ αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα νέο προσανατολισμό στις διεθνείς υποθέσεις και μια πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική, που θα υποστηρίζεται από μια γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, μια κοινή αντίληψη για τις νέες απειλές και μια συνολική στρατηγική πρόληψης των συγκρούσεων.

Θα ήταν μια τραγωδία εάν, με τις πολιτικές αλλαγές που επέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίξει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο και πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, στο νέο πολυπολικό κόσμο που αναδύεται, κάτι για το οποίο μιλούσαμε επανειλημμένως παλαιότερα εμείς οι προοδευτικοί, ιδιαίτερα απέναντι στη μονομέρεια και στο μονοπολικό κόσμο του Μπους.

Δυστυχώς, οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε πλήρη αμηχανία, απέναντι σε μια Αμερική που αρχίζει να διαμορφώνει μια πιο προοδευτική ατζέντα, σε έναν πολυπολικό κόσμο. Αποτελεί ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβάλει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου ως βάση για την επίλυση των διαφορών μας, να ενισχύσει τον ΟΗΕ, να επεξεργαστεί και να προωθήσει την αναμόρφωση των διεθνών Οργανισμών και να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην ανάπτυξη σχέσεων ισοτιμίας και ισότιμης συνεργασίας όλων των χωρών και κυρίως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Να αποτρέψει ένα νέο ψυχρό πόλεμο, που αναπτυσσόταν μεταξύ της Αμερικής του Μπους και της Ρωσίας.

Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να προσβλέπει στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, με έμφαση στην περιβαλλοντική διπλωματία και στον διαπολιτισμικό διάλογο.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει σε μια πολιτική πυρηνικού αφοπλισμού και μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής. Μια πολιτική, που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Σουηδίας, και ψηφίστηκε επί Προεδρίας μας, με τη συνεργασία της τότε υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Lind, που δυστυχώς χάσαμε μετά από δολοφονική επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανανεώσει τη δυναμική τής ένταξης των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά σήμερα βρίσκονται σε λήθαργο. Η άνοδος των νεοσυντηρητικών κυβερνήσεων στις 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τονίζω αυτό, διότι πολλές φορές θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι μια ουδέτερη πολιτική -καθόλου, είναι πάρα πολύ έντονα πολιτική, ιδεολογική, σηματοδοτεί διαφορές μεταξύ των συντηρητικών και των προοδευτικών κομμάτων -αυτή λοιπόν η συντηρητική επικυριαρχία, τα τελευταία χρόνια, ενίσχυσε τις νεοφιλελεύθερες προβλέψεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, οδήγησε στις περιοριστικές πολιτικές του Συμφώνου Σταθερότητας και στα πενιχρά αποτελέσματα της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι υπεύθυνες επίσης για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και για την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συντηρητική ελίτ τεχνοκρατών, πολλές φορές μακριά από τους πολίτες και, δυστυχώς, ακόμα και πελατειακών παζαριών συνήθως μεταξύ των μεγάλων κρατών, των πιο ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή κρίση που βιώνουμε διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αυτές οι επιλογές ταυτίζονται στη συνείδηση του κόσμου, του Ευρωπαίου πολίτη, με συγκεκριμένα πρόσωπα. Γι' αυτό, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε πει ότι ο κ. Μπαρόζο είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα, που σηματοδότησαν το νεοφιλελευθερισμό, τον νεοσυντηρητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι' αυτό, εμείς έχουμε πει ένα «όχι» στην επανεκλογή του κ. Μπαρόζο. Γι' αυτό, ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Διότι, όπως ξέρετε, μια σοσιαλιστική πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς δεν είμαστε αρνητές της Ευρώπης, όπως κάποιοι «προοδευτικοί» θέλουν να είναι. Δεν είμαστε ευρωφοβικοί. Εμείς θέλουμε, αλλά και ξέρουμε να αλλάζουμε την Ευρώπη. Το έχουμε αποδείξει.

Το έχουμε αποδείξει, όταν το 1981 εντάχθηκε η χώρα μας στην τότε ΕΟΚ χωρίς καμία προετοιμασία. Και τότε, παλέψαμε με κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, για την κοινωνική συνοχή, για τα προγράμματα συνοχής. Το αποδείξαμε και αργότερα, επί κυβερνήσεων Σημίτη, όταν παλέψαμε για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, την δική μας ένταξη στην ΟΝΕ.

Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη των πολιτών, με «πράσινη ανάπτυξη» και κοινωνική προστασία. Μια Ευρώπη ισότητας και αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη, που θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά, αυτά της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας. Ζητάμε την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Όταν μίλησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής πριν από κάποιους μήνες, τον κ. Μπαρόζο, και μου μιλούσε για ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, του είπα, εμείς δεν θέλουμε ευελιξία. Η ευελιξία μπορεί να σημάνει ότι μια κυβέρνηση, ένα κράτος, θα μπορεί να χρεώσει περισσότερο τον λαό της, για ρουσφετολογικές ή αντιαναπτυξιακές πολιτικές.

Εμείς θέλουμε να υπάρχει ρητή δυνατότητα να επενδύσουμε σε δημόσιες επενδύσεις στην Περιφέρεια, στην παιδεία, στην «πράσινη ανάπτυξη», στα συστήματα προστασίας των πολιτών μας, για να διασφαλίσουμε με σιγουριά μια πορεία σχεδιασμένη, αναπτυξιακή, που θα μας βγάλει από την ύφεση αλλά και θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική μας ισορροπία μεσομακροπρόθεσμα.

Ζητάμε επίσης τη θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Κοινωνικής Προόδου, με κοινές προδιαγραφές στην κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία και ασφάλιση. Με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημόσιες υπηρεσίες, που θα εξασφαλίζει καθολική και ίση πρόσβαση, ποιότητα, τοπική αυτονομία και διαφάνεια.

Ζητάμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη, «πράσινη ανάπτυξη» και απασχόληση. Εμείς μιλάμε για τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Μιλάμε για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον περιορισμό των επισφαλειών, με έναν τρόπο όμως που εγγυάται ότι μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα υπάρξει, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και όχι απλώς το βόλεμα των τραπεζιτών.

Απαιτούμε μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παράδεισους. Ένα τεράστιο διαφυγόν εισόδημα των λαών, που πηγαίνει σε αδιαφανή κέντρα του πλανήτη μας και που επιτρέπει να χάνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα έπρεπε να πάνε στην ανάπτυξη και στην κοινωνική πρόνοια και δικαιοσύνη.

Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων εταιρειών στις κεφαλαιαγορές μέσω της ίδιας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Την προώθηση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το μέλλον της απασχόλησης και τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη, όπως είναι οι συνεταιρισμοί όλων των ειδών.

Την προώθηση αποτελεσματικών, προσιτών και «καθαρών» δικτύων μεταφορών, συγκοινωνιών.

Την προώθηση κάθε μέτρου για την εξασφάλιση ισότητας απέναντι στους πολίτες, χωρίς διάκριση φύλου, ηλικίας, χρώματος, θρησκείας και εθνότητας.

Την ενίσχυση των προσπαθειών για την υποστήριξη του διεθνούς αφοπλισμού, αλλά και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της κάθε είδους παράνομης διακίνησης.

Την εντατικοποίηση δράσεων στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Χάρτας ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, για τη διασφάλιση και των συνόρων μας. Μια σοβαρή μεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική θα ήταν προσφορά, μια τεράστια προσφορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η οικονομική ανάπτυξη, η επιβίωση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων λόγω της αναστροφής της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο δυναμισμός που φέρνει η συνάντηση των πολιτισμών, οφείλουν πολλά στους μετανάστες.

Απέναντι σε μια δεξιά που καλλιεργεί τον φόβο, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ανασφάλεια, που καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια στο εσωτερικό των κρατών μας, εμείς ξέρουμε και προτείνουμε λύσεις, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη της χώρας μας.

Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών και η διασύνδεσή της με το σύνολο των κοινωνικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι για μας το μεγάλο στοίχημα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και στην ανάγκη έμπρακτης Κοινοτικής αλληλεγγύης στις χώρες που είναι χώρες - πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως είναι η δική μας.

Για όλα τα παραπάνω, προτείνουμε συμπληρωματικό Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ένα Σύμφωνο συμπληρωματικό, αν θέλετε παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ, για να μπορέσουμε να μιλάμε για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, μια Πράσινη Ευρώπη, μια Ευρώπη των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, για την οποία όλοι έχουμε ευθύνες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες συμμετέχουν όλο και λιγότερο στις εκλογές για την ανάδειξη αυτού του πολύ σημαντικού δημοκρατικού οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νιώθουν μακριά από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Δεν δέχονται ότι υπάρχει συλλογική λειτουργία της Ευρώπης. Θεωρούν ότι άλλοι αποφασίζουν για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Δείχνουν πολλές φορές την απογοήτευσή τους, την αδιαφορία τους, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Το όραμα για μια Ευρώπη ενιαία, πολυσυλλεκτική και δημοκρατική, βρίσκεται σε υποχώρηση στην συνείδηση των πολιτών της Ένωσης. Η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη ενίσχυση του δημοκρατικού της χαρακτήρα, των δημοκρατικών της θεσμών.

Γι' αυτό και η απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων, σ' αυτό το κλίμα γενικευμένης απαισιοδοξίας και απαξίωσης, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, από τον σεβασμό και την ενίσχυση της πολυμορφίας και της διαφορετικότητας.

Η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ενός ωριμότερου πολιτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφάνεια, ο δημοκρατικός έλεγχος, η κοινωνική λογοδοσία, ο απόλυτος σεβασμός στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτες αρχές, αλλά και αφετηρία, στην προσπάθειά μας να δώσουμε στην Ένωση έναν πραγματικό δημοκρατικό χαρακτήρα.

Ήδη, και εγώ, και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει προτάσεις εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι μόνο σε τρεις:

1) Το Πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα, ως ένα μέσο δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών, πέραν των συνόρων του κάθε κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2) Την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής άμεσα από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3) Τη συστηματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαβουλεύσεις για σημαντικές αποφάσεις που παίρνει η Ένωση.

Φίλες και φίλοι,

Και στην δική μας γειτονιά, την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται καθυστέρηση. Καθυστέρηση στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, τα μεγάλα προβλήματα συνοχής που δημιούργησε στο εσωτερικό της Ένωσης, δυστυχώς, αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές ένταξης αυτών των χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα ήταν, όμως, μεγάλο λάθος να εγκαταλείψει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις βαλκανικές χώρες στην τύχη τους. Και η Ελλάδα έχει στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οφείλει η Ελλάδα -και αυτό βεβαίως θα κάνουμε ως κυβέρνηση- να επαναφέρει το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης του 2003, που έδωσε το έναυσμα, για ένα προενταξιακό καθεστώς στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η σημερινή εικόνα της παθητικής συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χωρίς ισχυρή φωνή και αξιοπιστία, πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της συγκεκριμένης περιοχής, πάντα βεβαίως στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν τα κράτη αυτά για καλή γειτονία.

Εμείς, με την Συμφωνία του Ελσίνκι είχαμε επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, συνδέοντας όμως την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την καλή γειτονία και την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

Η Συμφωνία αυτή, ωστόσο, εγκαταλείφθηκε πλήρως από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και η Τουρκία συνέχισε ανενόχλητη την ενταξιακή της πορεία.

Εμείς υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πνεύμα όμως του Ελσίνκι και των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία. Ποτέ δεν αξιοποιήθηκε, όμως, η Συμφωνία του Ελσίνκι από την σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Εγκατέλειψε αυτή η κυβέρνηση, και μάλιστα δημοσίως, δια στόματος πρωθυπουργού στο CNN, πριν από κάποια χρόνια, αλλά και πρόσφατα στην Βουλή της Κύπρου, τα βασικά εργαλεία διαπραγμάτευσης που είχε διαμορφώσει η Ελλάδα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με κόπο, με σκληρή διαπραγμάτευση, πολλές φορές και με κόντρες με τους εταίρους.

Όμως εμείς καταφέραμε και διαμορφώσαμε ένα αξιόμαχο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε σοβαρές λύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, τελειώνοντας με όλη αυτή την φιλολογία και την ουσιαστικά επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, έχουμε μια φυγομαχία από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Μια φυγομαχία, που έχει ως αποτέλεσμα την διολίσθηση των σχέσεών μας με την γείτονα χώρα, σε μια σχέση όξυνσης και πόλωσης.

Η δική μας θέση είναι μια θέση ενεργούς διπλωματίας, και όχι φυγομαχίας. Είναι μια θέση, όπου εμείς δεν χάνουμε ιστορικές ευκαιρίες για την επίλυση θεμάτων, όπως αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Και είναι σίγουρο ότι, αξιοποιώντας αυτές τις ευκαιρίες, θα είναι τελικά ωφελημένες και οι δύο πλευρές. Διότι οι καλοί λογαριασμοί, αυτοί που εμπεδώνονται, στηρίζονται, εδραιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις καλής γειτονίας, αυτοί οι λογαριασμοί κάνουν τελικά και τους καλούς φίλους.

Η Τουρκία μπορεί να έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον όρο ότι θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά κριτήρια, θα επιδείξει συμπεριφορά βασισμένη στους διεθνείς κανόνες και αρχές της καλής γειτονίας, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Και έχω τονίσει ότι μια πρώτη πράξη, τώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

Τέλος, μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να αποδοθεί στις ευαίσθητες νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες, που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ειδικότερο ενδιαφέρον μας πρέπει να στραφεί στη διαμόρφωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της στρατηγικής μας σχέσης με τη Ρωσία στους τομείς της ενεργειακής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Ζητάμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κριτήρια της Πολιτικής Γειτονίας. Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή, ενωμένη και δημοκρατική.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι δικό μας χρέος, είναι χρέος των σοσιαλιστών, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να κληροδοτήσουμε στους νέους μας έναν κόσμο διαφάνειας, αξιοκρατίας, δημοκρατίας, κοινωνικής Ευρώπης, που να ανταποκρίνεται στα δικά τους οράματα και στις ανάγκες της εποχής.

Ξέρουμε ότι οι νέοι σήμερα αισθάνονται απαισιόδοξοι. Στην Ελλάδα, η νέα γενιά είναι πιο απογοητευμένη από ποτέ, γιατί βλέπει τις δυνατότητες της χώρας μας να κατασπαταλώνται. Βλέπει τους κόπους των σπουδών της να μην έχουν αξιοπρεπές επαγγελματικό αντίκρισμα. Βλέπει τους κόπους των γονιών της να εξανεμίζονται. Βλέπει παντού να κυριαρχεί η διαφθορά και η πελατειακή λογική.

Σας μεταφέρω μόνο ένα μικρό συμβάν από το Αγαθονήσι, που είναι αποκαλυπτικό για το πόσο έχει εμπεδωθεί αυτή η αντίληψη, ότι όλα γίνονται μόνο εάν έχεις ισχυρό κομματικό ή κυβερνητικό παράγοντα. Ήθελα να παινέσω τη γυμνάστρια στο Αγαθονήσι -το όνομά της Δώρα- που αποφάσισε, νέα κοπέλα, να ζητήσει να διοριστεί στο Αγαθονήσι, υπηρετώντας όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και έναν εθνικό σκοπό. Τη ρώτησα λοιπόν «πώς και ήρθες στο Αγαθονήσι»; Και η απάντησή της ήταν αφοπλιστική. «Όχι, μου λέει, δεν έβαλα μέσο για να έρθω στο Αγαθονήσι».

Βλέπει ο νέος σήμερα ένα πολιτικό σύστημα, που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, στις διακρίσεις, στην ανισότητα των ευκαιριών. Οι νέοι μας σήμερα δεν μπορούν να ονειρευτούν, δεν μπορούν να χτίσουν οι ίδιοι το μέλλον που θέλουν. Και αυτό, πρέπει να αλλάξει.

Η Ελλάδα των λαμπρών Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα που μπήκε στη ζώνη του ευρώ και κατάφερε να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα της στρατηγικής του Ελσίνκι, της οικοδόμησης νέων, καλών σχέσεων με την Τουρκία, η Ελλάδα που συντέλεσε αποφασιστικά στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που στήριξε και πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, η δημοκρατική Ελλάδα του πολιτισμού, του τουρισμού, των τεράστιων δημοσίων έργων, των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που αποτέλεσαν τον προπομπό των σημερινών ΕΣΠΑ, η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, αυτή η Ελλάδα, κατάντησε σήμερα ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέντε χρόνια κακοδιαχείρισης από τη Νέα Δημοκρατία ήταν αρκετά για να αλλάξει η εικόνα, για να αλλάξει η θέση μας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η χώρα μας σήμερα είναι αυτή με τα μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα, με τη χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα, τις οξύτερες κοινωνικές ανισότητες στην Ευρωζώνη. Η διαφθορά αγγίζει άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, από την δημόσια υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες, την περιφερειακή ανάπτυξη, μέχρι την ποιότητα ζωής.

Η Ελλάδα, χωρίς φωνή σήμερα, χωρίς διαπραγματευτική ισχύ. Άπρακτή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Αμήχανη απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας για ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη.

Χωρίς στρατηγικό σχέδιο και συγκεκριμένο προσανατολισμό, ούτε στην οικονομία, ούτε στην εξωτερική της πολιτική, ούτε βέβαια και στην ευρωπαϊκή της πολιτική.

Στις κάλπες του Ιουνίου, θα κάνουμε την αρχή μιας νέας πορείας.

Μιας νέας πορείας για την Ελλάδα.

Μιας νέας πορείας για μια δημοκρατική, κοινωνική, Πράσινη Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ.

Να είστε καλά.


Read more...