Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Νεολαία ΠΑΣΟΚ: Τώρα συμπαράσταση, αύριο απαντήσεις




Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά βιώνουμε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στην Ανατολική Αττική παρακολουθώντας τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου να παραδίνεται στις φλόγες, περιουσίες να καταστρέφονται και άνθρώπους να κινδυνεύουν.
Παρόλα αυτά η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού καθώς και η αδυναμία συντονισμού όλων των εμπλεκομενων φορέων, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέχρι τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εγείρουν για μια ακόμη χρονιά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυβέρνησης και των στελεχών της να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουν οι φλόγες μέχρι το σπίτι του Πρωθυπουργού στη Ραφήνα για να ασχοληθούν σοβαρά με το έργο της κατάσβεσης.
Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να ...

...συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και να τους ευχηθούμε καλό κουράγιο στο έργο τους.

Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής




Read more...

"Ερωτώ τον κακό πρωθυπουργό" ...


"Κακό" τον αποκάλεσε ο Χρυσοχοϊδης, αλλά μάλλον κάπως αλλιώς θα 'θελε να τον πει. "Ερωτώ τον κακό πρωθυπουργό και τους κακούς υπουργούς, αν μετά την καταστροφή του 2007 έκανε η πυροσβεστική σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μία άσκηση. Έστω μία" . Τσίμπησε ο "καλός" (καλώς τον, πού ήταν; ) Ντινόπουλος. "Ε, ...


όχι και κακός ο πρωθυπουργός" , είπε μαζί με κάτι άλλες αρλούμπες.
"Δεν έχετε βάλει μυαλό" , του ανταπάντησε ο Χρυσοχοϊδης.
Πού να το βρουν; ...

nonews-news


Read more...

Δήλωση Σπ. Κουβέλη σχετικά με την συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ FOROUM ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


«Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό στο Ελληνικό».
Την πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ μετέφερε στο τριήμερο Φόρουμ στο Πάρκο του Ελληνικού ο Υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος και Βουλευτής Επικρατείας κ. Σπύρος Κουβέλης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την «Κοινή Δράση» των 4 δήμων (Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας κ Ελληνικού).

http://www.spyroskouvelis.gr/article.php?id=52



Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και την Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, σχετικά με την συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/bbc5f16b-9813-4233-91ac-ca263f701ebc

Read more...

-Γιώργο, δεσμεύσου οτι θα προχωρήσεις στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού












Δώσε την απάντησή σου στον φιδέμπορα Σουφλιά.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού αλλά και η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης απο τον Πειραιά ως το Σούνιο, ας γίνει δική σου δέσμευση ζωής, κόντρα στα ψεύδη του Σουφλιά και του πολιτικού του προισταμένου.
Ειδικά μετά το ολοκαύτωμα της ΒΑ Αττικής, το Πάρκο του Ελληνικού, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή του λεκανοπεδίου-κατοίκων αλλά και κατοικιδίων.



Read more...

Μήπως είναι καλύτερα να ζητήσουμε την εξουσιοδότηση των ΗΠΑ ώστε να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας;


Καταφθάνει Τουρκική βοήθεια με εντολή Ερντογάν
Η τουρκική κυβέρνηση στέλνει με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος για να συμβάλει στις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική.
Την πληροφορία για τη διάθεση του τουρκικού αεροσκάφους στην προσπάθεια πυρόσβεσης μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. H Χουριέτ γράφει ότι το αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει 4,5 τόνους νερού θα απογειωθεί από την Αττάλεια και αφού κάνει ανεφοδιασμό θα φθάσει στην Ελλάδα.
Προηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με την Ντόρα Μπακογιάννη, προς την οποία μετέφερε την τουρκική αλληλλεγύη και ετοιμότητα για την προσφορά βοήθειας...
Η συνέχεια στο foreignpress



Read more...

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ...


Από το Έθνος

Δύο χρόνια μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και το «έγκλημα» της Ηλείας, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έργο της και τον βίο της με ακόμη μία καταστροφή, ακόμη ένα έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενιών. Είναι ίσως αδιάφορο για τους ανθρώπους που σήμερα θρηνούν για τις περιουσίες τους αλλά και για όλους εκείνους οι οποίοι βλέπουν τη ζωή στο Λεκανοπέδιο να γίνεται εφιαλτική για τους... ίδιους και τα παιδιά τους, το να ομιλούμε σήμερα για ευθύνες και κυρίως πολιτικές.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΜΕ την κυβέρνηση γιατί δεν υπήρχε ένα πυροσβεστικό ή ένα ελικόπτερο για κάθε πεύκο, για κάθε σπίτι που λαμπάδιασε το τριήμερο αυτό. Αλλά δεν μπορεί να μην υπάρξει αναζήτηση πολιτικών και αντικειμενικών ευθυνών για τη νέα αυτή καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές το ίδιο έγκλημα και να μένει πάντα ατιμώρητο. Η έλλειψη συντονισμού, η απουσία καλά επεξεργασμένου σχεδίου δράσης, η ανεπαρκής οργάνωση των δυνάμεων πυρόσβεσης συμμάχησαν με τους ισχυρούς ανέμους και έφεραν την τωρινή καταστροφή.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν διδάχτηκε τίποτα από το τραγικό πάθημα του 2007. Δεν υπήρξε καμία συντονισμένη προσπάθεια για σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών ειδικά στους δύο πνεύμονες πρασίνου που είχαν απομείνει στην Αττική.
ΜΕ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ Υπηρεσία να παραμένει μηχανισμός πλουτισμού των στελεχών της μέσω της φάμπρικας αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων, τις πολεοδομίες να ακολουθούν κατά πόδας με τη νομιμοποίηση της οικοπεδοποίησης και ανοικοδόμησης δασικών εκτάσεων και τους δήμους απλώς να χαϊδεύουν τα αυτιά των δημοτών τους περιμένοντας υποκριτικά από το... κράτος ακόμη και να καθαρίσει τα ξερόχορτα στα δημοτικά πάρκα, οι συνεργοί στο έγκλημα είναι γνωστοί.
ΣΕ ΑΥΤΟ το νοσηρό σύστημα μόνο ένα αποτελεσματικό και σοβαρό κράτος μπορεί να σβήσει το σπίρτο στο φιτίλι του κάθε εμπρηστή. Αλλά πού να βρεις τέτοιο κράτος, με την κυβέρνηση που νόμισε ότι εξαγόρασε την καταστροφή και τα δεκάδες θύματα με ένα τριχίλιαρο...
ΓΙ ΑΥΤΟ και καήκαμε και θα καούμε ξανά..

fimotro

Read more...

217.710 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΑΧΤΗΣ!


Στα 212.710 στρέμματα ανερχόταν μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο επίσημος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (Εuropean Forest Fire Information System – EFFIS). Τα στοιχεία αυτά αποτελούν... εκτιμήσεις, μέσω δορυφόρου και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον –και σύμφωνα πάντα με το EFFIS- ο απολογισμός της φωτιάς στην Κάρυστο ανέρχεται σε 54.740 στρέμματα.Σημειώνεται ότι το EFFIS είχε ανακοινώσει τον πρώτο επίσημο απολογισμό για τη φωτιά στην Αττική, ο οποίος μέχρι χθες ανερχόταν σε 187.000 στρέμματα.
fimotro


Read more...

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες

Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου


Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου στους πολιτικούς συντάκτες.




Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον ρ/σ «REAL FM» και στη δημοσιογράφο Τ. Ιακωβίδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνομιλήσουμε με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σπύρο Κουβέλη, να του πούμε καλό μεσημέρι, όσο καλό βεβαίως μπορεί να είναι και το σημερινό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι, τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την αισιοδοξία μας ότι θα δούμε σύντομα το τέλος αυτής της καταστροφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, τουλάχιστον να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να υπάρχει και μια ελπίδα ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα. Πραγματικά νομίζω ότι δεν περιμέναμε ότι και σήμερα θα είναι τόσο άσχημη μέρα, είχαμε την αίσθηση ότι κάπως θα κοπάσουν λίγο οι άνεμοι, θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα θέματα αυτά κι έχετε και μια εμπειρία σχετικά μ' αυτά. Περιμένατε κι εσείς, σε προσωπικό επίπεδο το ρωτώ, να ξανασυμβεί αυτό το πράγμα πάλι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ειλικρινά, θ' απαντήσω και με τις δυο πλευρές του νομίσματος. Από τη μια σαν Έλληνας πολίτης και σαν άνθρωπος που έζησα από πάρα πολύ κοντά τις πυρκαγιές του 2007 γιατί και στην Πάρνηθα ήμουν απ' τους πρώτους ανθρώπους που ανέβηκαν μετά την πυρκαγιά και στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου έτυχε να βρεθώ εκεί και να βγάζω ανθρώπους από τα σπίτια τους... Κατ' αρχήν ήλπιζα ότι δε θα ξαναζούσαμε αυτές τις εικόνες και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε δυο χρόνια και μάλιστα να βλέπουμε την ίδια εικόνα όχι σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά προ των πυλών της πρωτεύουσας..

Ξέρετε, επικοινωνούν πολλοί φίλοι μαζί μου από το εξωτερικό και μου λένε «μα είναι δυνατόν η πρωτεύουσα της χώρας να απειλείται από δασικές πυρκαγιές;» Λοιπόν, από τη μια πλευρά ήλπιζα ότι δε θα το ξαναδούμε, από την άλλη είχα ανησυχία και παρ' όλο που δεν είναι ο χρόνος να κάνουμε κριτική, παρακολουθώ προσεκτικά την προετοιμασία και την προσπάθεια για την πρόληψη των πυρκαγιών και δυστυχώς είχα πολύ μεγάλη ανησυχία γιατί έβλεπα ότι υπήρχαν προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά δε νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε σήμερα, θα έχουμε χρόνο ν' αναλύσουμε τι δεν πήγε καλά. Αυτό που δυστυχώς φοβόμουν από χτες και μάλιστα το έλεγα στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Πεντέλη που βρεθήκαμε, ήταν ότι εγώ φοβόμουν ότι και η σημερινή ημέρα θα ήταν πολύ δύσκολη γιατί είχα κάνει κάτι πολύ απλό: Κοίταξα τα προγνωστικά των ανέμων και είδα ότι και σήμερα αναμένονταν δύσκολες καιρικές συνθήκες, φοβόμουν πάρα πολύ για το τι θα γίνει στο μέτωπο του Κιθαιρώνα στο Πόρτο Γερμενό και δυστυχώς και σ' αυτό δεν διαψεύσθηκα κι είναι κρίμα γιατί είναι μια περιοχή, δεν ξέρω αν την έχετε υπ' όψιν σας, με εξαιρετικά σημαντικό δασικό πλούτο, εξαιρετικής ομορφιάς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο, είναι μια καταπράσινη περιοχή και είναι ένας πνεύμονας πρασίνου...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ανοίξει και μια κουβέντα σε σχέση με τις περιοχές, δηλαδή που έπρεπε να πάνε, πού πήγαν, που υπήρχε καλός συντονισμός κτλ. Φαίνεται ότι το Πόρτο Γερμενό αδικήθηκε λίγο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι άλλο κ. Κουβέλη: Έκανε δηλώσεις σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αντώναρος, φαντάζομαι τις πληροφορηθήκατε, τις ακούσατε, ο οποίος είπε ότι «ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος».. Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε σήμερα ο κ. Αντώναρος ο οποίος μάλιστα είπε ότι η αποτίμηση θα έρθει μετά την πλήρη κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς και τότε βεβαίως θα μιλήσουμε για όλα. Αλλά νομίζω ότι έδωσε ένα περίγραμμα..

Εν τω μεταξύ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρονται στο πού θα κινηθούν και τις προηγούμενες μέρες ουσιαστικά τονίζουν το θέμα του συντονισμού. Θεωρείτε ότι είναι ένα σημείο το οποίο είναι σημείο πολύ αρνητικό στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε θέλω να σχολιάσω σήμερα το τι είπε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος, γιατί αυτό που θα το έχετε σημειώσει ήδη, κρατάμε συνειδητή απόφαση στο ΠΑΣΟΚ, όσο δίνεται η μάχη ενάντια στις πυρκαγιές, ενάντια στις φλόγες, όσο κινδυνεύουν δάση, ιδιοκτησίες κτλ., θεωρούμε ότι υπεύθυνη στάση δεν είναι να κάνουμε κριτική στο τι κάνει ο κρατικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή αλλά να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε ν' αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα.

Πέρα από την παράμετρο ότι συνεχίζεται η καταστροφή, υπάρχει κι ένας ακόμα κίνδυνος που εγώ τον σημειώνω, ότι κάθε μέρα που περνάει οι άνθρωποι και οι μηχανές που συμμετέχουν σ' αυτή την προσπάθεια έχουν και έναν ακόμα βαθμό κόπωσης παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο. Κι εκνευρισμό παραπάνω και κούραση και απογοήτευση..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι άνθρωποι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να τους υποστηρίξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όχι μόνο αυτό, μάθαμε ότι και σήμερα παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα μ' ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, νομίζω εκεί στην περιοχή της Νέας Μάκρης ότι έγινε αυτό, παρουσίασε ένα πρόβλημα το οποίο βεβαίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αεροσκάφη πετούν συνεχώς το τελευταίο διάστημα, εν τω μεταξύ έχω την αίσθηση ότι και τα εναέρια μέσα δεν επαρκούν, έχει ζητηθεί η συμβολή και άλλων δυνάμεων και από τη Γαλλία και από την Κύπρο έχουν στείλει ένα σημαντικό αριθμό πυροσβεστών για να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, μέχρι και η Τουρκία έστειλε πυροσβεστικό αεροσκάφος, μετά τουλάχιστον από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν χτες το βράδυ με τον Πρωθυπουργό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Την εικόνα που έβλεπα, γιατί γύρισα εσπευσμένα απ' όπου βρισκόμουν εκτός Αθήνας, περνώντας από την Ελευσίνα που είναι η βάση των καναντέρ, των πυροσβεστικών αεροπλάνων, έβλεπα μέσα στο αεροδρόμιο που φαίνεται από το δρόμο όπως περνά κανείς, κοντά στη Χαλυβουργική, να γίνεται πραγματική κοσμογονία. Δηλαδή ήταν όλα τα φώτα του αεροδρομίου αναμμένα και καταλάβαινα τι προσπάθεια έκαναν οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τη συντήρηση των αεροπλάνων εκείνη την ώρα για να τα έχουν έτοιμα εκείνη την ώρα.

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Και για την αποτίμηση βεβαίως, να σας πω ότι δε μιλάμε τώρα, δε σημαίνει όμως ότι δε θα μιλήσουμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνουμε τι λέτε, απλά θέλετε τώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία να μην περάσετε σε μια επιθετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Περιμένετε πακέτο τριχίλιαρων;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ελπίζω να μην την ξαναδούμε αυτή την κωμωδία στην Ελλάδα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχουν πάρει πίσω βέβαια τα περισσότερα, το γνωρίζετε, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα γι' αυτό μιλάω για κωμωδία, γιατί ελπίζω τουλάχιστον σε αυτό η κυβέρνηση να δείξει ένα διαφορετικό ήθος γιατί δε λύνονται έτσι τα προβλήματα και γιατί αυτό που πρέπει να δούμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό έχει σημασία να το πούμε κι από σήμερα, είναι ότι ακριβώς επειδή η περιβαλλοντική ζημιά αλλά και η ζημιά στον κοινωνικό ιστό της Αττικής είναι πάρα πολύ μεγάλη, πρέπει να επεξεργαστούμε μια πολύ σοβαρή πρόταση αποκατάστασης αυτής της υπόθεσης.

Εμείς από την πλευρά μας και προτάσεις έχουμε και τις επεξεργαζόμαστε και μόλις προ ολίγου τελείωσε μια σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ πολύ ουσιαστική πριν από μερικές ώρες, για να επεξεργαστούμε κυρίως το επίπεδο των προτάσεων πρώτον για το πώς θ' αποκατασταθεί αυτή η πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε γιατί η Αττική βρίσκεται σε πολύ πιο δυσμενή θέση απ' όσα ήταν πριν από αυτή την πυρκαγιά και δεύτερον για το πώς και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές και οι διαδικασίες ώστε πραγματικά να μην ξαναδούμε αυτή την εικόνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι χρειάζονται και θεσμικές πρωτοβουλίες;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Οπωσδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το ρωτώ γιατί είχαμε μια τοποθέτηση από την κα Αλέκα Παπαρήγα που ζήτησε την άμεση σύγκληση της Βουλής, της Ολομέλειας κιόλας της Βουλής και είχαμε και μια τοποθέτηση από πλευράς του κ. Τσίπρα ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ο ρόλος μου να σας το πω... Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τα ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα που θα πρέπει μια υπεύθυνη κυβέρνηση να εφαρμόσει και σε επίπεδο σχεδιασμού, γιατί στην Αττική, κακά τα ψέματα, πρέπει να πάρουμε μερικές αποφάσεις, τι θέλουμε να είναι η Αττική. Θέλουμε να είναι ένας χώρος τον οποίο οποιοσδήποτε και οποιουδήποτε μπορεί να οικοδομεί και να φτιάχνει κτλ.; Θέλουμε ν' αλλάξουμε το σχεδιασμό της πόλης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς μπορεί να επιβιώσει η πόλη, αν μπορεί να επιβιώσει, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Άρα αυτά είναι σημαντικές επιλογές και βέβαια και κάποια νομοθετήματα που θ' αλλάξουν και την πολιτική προστασίας αυτού του ελάχιστου πράσινου που απέμεινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ως ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχετε μια συντεταγμένη, ας το πω, επικοινωνιακή τακτική σε σχέση με τις φωτιές που είναι διαφορετική από τα δυο χρόνια που ήταν πριν με την Ηλεία. Δηλαδή αντιδράσατε διαφορετικά τώρα, εννοώ συνολικά, όχι μόνο σ' εσάς, απ' ότι πριν δυο χρόνια που ήταν η φωτιά της Ηλείας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι και διαφορετικές εποχές και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι πολύ πιο ώριμο και με μεγαλύτερη εμπειρία, από τις πυρκαγιές της Ηλείας, παρ' όλο που πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ είχε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης αμέσως μετά τις πυρκαγιές. Παρ' όλα αυτά μετά έγινε και πρόταση νόμου, την οποία επεξεργαστήκαμε πολύ καλά. Και χαίρομαι που το λέτε αυτό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ και πάνω στη φωτιά ακολουθήσατε διαφορετική τακτική αυτή τη φορά, έτσι; Εντελώς διαφορετική τακτική κι επίσης να προσθέσω σε όλα αυτά ότι τώρα που βλέπουμε αυτή την τεράστια, την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, σκεφτόμαστε ότι ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κι ένας ξεχωριστός θεσμικός φορέας. Αναφέρομαι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως είχε υποσχεθεί και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα πράξει ευθύς εξαρχής...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και ποτέ δεν το έκανε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποτέ δεν το έκανε, ούτως ώστε αυτό το Υπουργείο να παίζει κι έναν άλλο ρόλο. Αλλά σε κάθε ανασχηματισμό πάλι κάνουμε την ίδια συζήτηση, γιατί δεν έχουμε Υπουργείο Περιβάλλοντος και πώς θα μπορούσαμε ν' αποκτήσουμε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρ' όλο που δεν είναι στιγμές για να χαλαρώσουμε, να εύχομαι τουλάχιστον να μην είναι αυτή η αντίδραση που θα δούμε τώρα, να γίνει για λόγους επικοινωνιακούς από την κυβέρνηση, ξαφνικά..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξαφνικά να δούμε ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος.. Ξέρετε όμως, ο κόσμος δεν είναι τόσο αφελής για να πιστέψει ότι μετά από μια τέτοια φωτιά είναι αναγκαίο το Υπουργείο ενώ πριν δεν ήταν, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ έτσι νομίζω, συμφωνώ μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δύναμη...




Read more...

Μια "καταπράσινη" πόλη...


Βιαστήκαμε και τους παρεξηγήσαμε... Αυτό είναι το πρότυπο που θέλει να επιβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση.. Αυτή είναι η "καταπράσινη" Αθήνα που τόσο έχουμε ανάγκη. Χαρίζει χαρά στους πολίτες της και δεν καίγεται με τίποτα. Λίγη μπογιά να έχετε και μην σας νοιάζει τίποτα...




Read more...

Aρνηθήκαμε δωρεάν πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, αλλά δεχθήκαμε της Τουρκίας!



Μπορεί να αρνηθήκαμε την βοήθεια της Ρωσίας σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά δεχθήκαμε την Τουρκίας! Ήδη αυτή την στιγμή ένα παλαιό τουρκικό CL-215 βρίσκεται στην Ελευσίνα, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των ξένων αεροσκαφών που επιχειρούν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις αεροπυρόσβεσης.
Δωρεάν πυροσβεστικά αεροσκάφη προσέφερε η...Ρωσία πριν από λίγες ώρες στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά μετά από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι "οι πυρκαϊές ελέγχονται"! Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του www.defencenet.gr, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε την άμεση αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, του γιγαντιαίου IL-76P και του γνωστού Beriev Be-200, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την ελληνική πλευρά, αλλά η απάντηση μετά τις διαβεβαιώσεις των "αρμοδίων" ήταν αρνητική! (Ανανέωση 14:10): Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, "Η ρωσική προσφορά δεν έγινε δεκτή λόγω διαφορετικών συστημάτων επικοινωνιών"
troktiko

Read more...

Οι Τελευταίες Μέρες της Πομπηίας;



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πιο μεστά λόγια για να περιγράψει κάποιος την κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα από αυτά του Tennessee Williams: «Ζούμε όλοι σε ένα σπίτι που καίγεται, δεν υπάρχει πυροσβεστική για να ειδοποιήσουμε, δεν υπάρχει έξοδος, μόνο το επάνω παράθυρο για να βλέπουμε έξω όσο οι φωτιές καταστρέφουν το σπίτι με εμάς παγιδευμένους, κλειδωμένους μέσα του». Έτσι είναι, μόνο που οι κάτοικοι της Αττικής έβλεπαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να περνούν, χωρίς να μπορούν να τα σταματήσουν.

Το πρώτο θέμα συζήτησης στην agenda της παγκόσμιας πολιτικής είναι η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπισή της. Σε εθνικό, διεθνές και ανθρώπινο επίπεδο ασφάλειας, η κλιματική αλλαγή έρχεται να προσθέσει νέους παράγοντες πρόκλησης ανασφάλειας. Στο πιο απλό επίπεδο, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές, εντάσεως μεγαλύτερης από ότι έχουμε δει ως σήμερα. Το αποτέλεσμα, έγραφα το 2007, όπως μπορούμε να πούμε και από το πρόσφατο παράδειγμα των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας και η ανάδειξη της ανικανότητας μίας χώρας να αντεπεξέλθει με την πρόληψη, αλλά και τον χειρισμό περιβαλλοντικών κρίσεων από μόνη της.

Είναι απλό, η κλιματική αλλαγή εντατικοποιεί και πυκνώνει την περιβαλλοντική ανασφάλεια, μία ανασφάλεια η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στην ίδια μας την ύπαρξη. Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς μελετητές, μεταξύ αυτών και του γράφοντα, για να αναδείξουμε ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τους μηχανισμούς πρόληψης των φυσικών καταστροφών και του βραχίονα της πολιτικής προστασίας στη νέα κατάσταση που δημιουργεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, όμως η επανάληψη του 2007 δεν είναι φάρσα, είναι τραγωδία. Δεν μπορεί η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αρχέτυπο μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις φυσικές καταστροφές να παραμένει, μόλις 2 χρόνια μετά, μόλις 2 το ξαναλέω, ανέτοιμη και ανοχύρωτη.

Ο Βεζούβιος έστελνε μηνύματα στην Πομπηία, έστελνε μηνύματα για την καταστροφή που θα ακολουθούσε, όμως οι πολίτες της βουτηγμένοι στην ομαδική αλαζονεία και αβελτηρία δεν τα άκουσαν. Στην Ελλάδα τα μηνύματα τα ακούμε και τα αναπαράγουμε όλοι, χρόνια τώρα, ο μόνος που δεν θέλει να τα ακούσει είναι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του. Δεν μπορεί όμως μία μειοψηφία, ακόμη και αν αυτή είναι εκλεγμένη, αλλά πλέον δεν είναι πολιτικά νομιμοποιημένη, να καταδικάζει το μέλλον των επόμενων γενεών της χώρας, γιατί αυτό είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η υποβάθμιση της ίδιας της υπάρξεως, του μέλλοντος μας.

Αλήθεια, είμαστε τόσο πολλοί μαζοχιστές που θέλουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα αναστηθεί ξανά από τις στάχτες; Δεν κουραστήκαμε να επενδύουμε στο υστέρημα καρδιάς, θάρρους και αγάπης για την πατρίδα που έχει ο Έλληνας;

Ας είναι αυτές οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας της ακυβερνησίας και της αδιαφορίας…




Read more...

Να λάμψει η αλήθεια για όλους και για όλα

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη της «μεγάλης αλλαγής» εκφράζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε άρθρο - παρέμβασή του για την διαφάνεια και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, στην ιστοσελίδα του Κινήματος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές ότι είναι διατεθειμένος να μην υποχωρήσει ούτε σπιθαμή στην απαίτηση - δέσμευση του ίδιου και του Κινήματος, αλλά και όλου του Ελληνικού λαού, «να λάμψει η αλήθεια για όλους».

Ακόμα ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της ατιμωρησίας και της αδιαφάνειας στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση,

Αναφερόμενος σε επίσημες εκθέσεις και στοιχεία που αποδεικνύουν την επικίνδυνη κατάρρευση όλων των δεικτών της οικονομίας μας, διατυπώνει την ανάγκη να γίνει άμεσα νοικοκύρεμα με σχέδιο και κανόνες. Διότι διαφορετικά, όπως τόνισε και από στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «θα μας πάρουν με τις πέτρες».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκφράζει την κοινή πια διαπίστωση της ελληνικής κοινωνίας, ότι ο Κ. Καραμανλής είναι μέρος του προβλήματος και όμηρος συμφερόντων, ενώ αποδεικνύεται συνεχώς κατώτερος των περιστάσεων, αφού ενώ μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης, δεν το έπραξε. Όπως τονίζει, ο τόπος χρειάζεται ηγεσία με βούληση που σέβεται αξίες, ενώ κυρίαρχο αίτημα αποτελεί η αυτονομία της πολιτικής, που ισοδυναμεί με εκπροσώπηση των συμφερόντων του λαού και μόνο. Για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος για τον Έλληνα πολίτη είναι αξίωμα να βγει η χώρα από την πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ηθική.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Α. Παπανδρέου διατυπώνει τις δεσμεύσεις του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε καίρια ζητήματα:

  1. Μείωση εκλογικών δαπανών με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές.
  2. Όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων να είναι διαφανείς.
  3. Δημοσιοποίηση όλων των πράξεων του Δημοσίου στο διαδίκτυο
  4. Ριζική αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε εκείνοι που δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά στοιχεία αυτά να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου.



Read more...

Άρθρο – παρέμβαση Γιώργου Α. Παπανδρέου για τη διαφάνεια και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ

Άρθρο – παρέμβαση Γιώργου Α. Παπανδρέου για τη διαφάνεια και την αυτονομία του πολιτικού συστήματος στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ


Read more...

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στον Ρ/Σ «Αθήνα 984» και στον Β. Πάικο


ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα μιλήσουμε τώρα με τον κ. Σπύρο Κουβέλη, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και κυρίως Πολιτικό Υπεύθυνο για τα θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Κουβέλη γεια σας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Απ' ότι διαβάζουμε σήμερα, δεν το ξέραμε να σας πω την αλήθεια, η θερμοκρασία θα ανέβει - λέει- κατά 6 βαθμούς Κελσίου, επειδή χάθηκε ο μηχανισμός δροσισμού του λεκανοπεδίου. Όπως επίσης δεν ξέραμε ότι μετά τη φωτιά της Πάρνηθας καταγράφηκαν 20 έως 30% μεγαλύτερες συγκεντρώσεις όζοντος. Δηλαδή οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ασύλληπτες, είναι πολύ πέρα απ' αυτά που μπορούμε να φανταστούμε, έτσι;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας δώσω μία απλή εικόνα για το τι σημαίνει αυτό που λέτε. Όταν έχεις έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και έχει κλειστό όλο το σύστημα της αναπνοής του, απομένει ένα κομμάτι από τον έναν πνεύμονα και του κλείσεις κι αυτό, τι θα πάθει; Ασφυξία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ε, βέβαια, θα πεθάνει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλά. Σκεφτείτε ότι το κομμάτι αυτό της Β.Α. Αττικής που κάηκε ήταν ουσιαστικά η τελευταία πραγματικά δασική περιοχή που υπήρχε μαζί με ό,τι σώζεται στον Υμηττό και ένα κομματάκι στην Πεντέλη. Ουσιαστικά χάσαμε το τελευταίο πράσινο που είχαμε στο Νομό Αττικής.

Αυτό έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στη θερμοκρασία, γιατί όπως όλοι ξέρουμε το βοριαδάκι που δροσίζει την Αθήνα περνούσε πάνω απ' αυτές τις περιοχές.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και γινόταν δροσερό, ναι - ναι. Αλλιώς θα είναι καυτό.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σκεφτείτε ακριβώς να περνάει πάνω από περιοχές οι οποίες πλέον είναι πέτρα, είναι καμένες και δεν έχουν όλο αυτό το δυναμικό, ας πούμε, που μπορούσε να κατακρατηθεί τη θερμοκρασία σ' αυτό το δάσος για να μπορέσει να προσφέρει αυτό.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η δε έκταση απ' ότι με τις πρώτες μετρήσεις, η έκταση της καταστροφής είναι πρωτοφανής, 150.000 στρέμματα δηλαδή σε καμία άλλη περίπτωση δεν είχαμε κάτι ανάλογο, εφιαλτικό πράγμα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα μιλάμε περίπου για το 1/5 της επιφάνειας όλου του Νομού Αττικής, είναι μια πάρα - πάρα πολύ μεγάλη έκταση και μάλιστα είναι μια μεγάλη έκταση η οποία εκτείνεται και γεωγραφικά πολύ. Όλη αυτή η πλευρά, ας πούμε, η ασπίδα αν θέλετε κλιματικά της Αττικής που ήταν από την Β.Α. μέχρι Ανατολική Αττική, αυτό ακριβώς είναι που έπεσε, καταστράφηκε η ασπίδα μας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Έχουμε παρατηρήσει κ. Κουβέλη, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, παρ' ότι οι αρχηγοί των κομμάτων όλοι πήγαν επιτόπου στα καμένα κλπ., όλα τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν ως τώρα να ασκήσουν αντιπολίτευση, δηλαδή να ρίξουν ευθύνες, να μιλήσουν για πολιτικές ευθύνες, έτσι να μιλήσουν έντονα εννοώ. Ωστόσο φαντάζομαι ότι από τις βόλτες που κάνετε εκεί και από τις επαφές που έχετε, θα έχετε ακούσει διάφορα παράπονα από Τοπική Αυτοδιοίκηση, από παράγοντες, από δικές σας πηγές που εντοπίζονται κυρίως αυτά;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, γιατί από τη μία πλευρά υπάρχει και καταγεγραμμένη και η οργή - αν θέλετε - του κόσμου που ξαναβλέπει το ίδιο έργο μετά από δύο χρόνια. Γιατί όλοι θυμόμαστε ότι ...

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι - ναι, βέβαια το 2007.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μάλιστα έχουμε χθες ή σήμερα αν θυμάμαι και το μνημόσυνο αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν στην Ηλεία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχουμε πραγματικά μια επέτειο θλιβερή αυτής της υπόθεσης. Άρα από τη μία πλευρά έχουμε την αντίδραση του κόσμου. Από την άλλη πραγματικά και εγώ το είδα στις επισκέψεις που έκανα στις περιοχές ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα παράπονα και προβλήματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κρατική μηχανή.

Αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σ' αυτήν την κατά την γνώμη μου υπεύθυνη στάση που κράτησε και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, ότι την ώρα που δίνεται η μάχη, γιατί η μάχη ακόμα δίνεται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Βέβαια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στη Νέα Μάκρη, στο Πικέρμι, σε πολλά σημεία έχουμε και αναζωπυρώσεις και βέβαια έχουμε και το μέτωπο το οποίο είναι στην πλευρά του Πόρτο Γερμενό που είναι εξίσου επικίνδυνο και σημαντικό. Είναι μια περιοχή πολύ σημαντική κι αυτή και δασικά και ένα δάσος πολύ πυκνό και πολύ παλιό, που είναι πραγματικά έγκλημα να καταστραφεί.

Οπότε νομίζω σ' αυτή τη φάση ακόμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ...

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Να μείνουμε εδώ, ναι - ναι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται, γιατί - κι αυτό να το πούμε και έχει πολύ σημασία - ότι οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη αυτή τη στιγμή και τα επίγεια μέσα και τα εναέρια είναι σε μια κατάσταση απίστευτης πίεσης.

Δηλαδή όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, τόσο απομακρυνόμαστε και από έναν κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες, δηλαδή κάθε μέρα που περνάει μας βάζει σε πιο μεγάλο κίνδυνο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είναι πολύ μεγάλη η κόπωση έτσι, ήδη των πυροσβεστών.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και των ανθρώπων και των μηχανημάτων.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι - ναι, βέβαια.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Οπότε το σημαντικό τώρα είναι να σταματήσει αυτή η καταστροφή για να μην δούμε και χειρότερα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Και υπάρχει χρόνος για όλα λέτε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά για να απαντήσω και το ερώτημά σας, πρέπει να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δουλεύω αυτό ακριβώς το θέμα, γιατί το ζήτημα ξέρετε, δεν είναι να ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή. Είναι να δούμε ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει, ώστε επιτέλους να τα διορθώσουμε και να μην ξαναδούμε αυτό το κακό. Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει μετά το 2007.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τι ακριβώς είπατε ότι δουλεύετε στον υπολογιστή σας τώρα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δουλεύω αυτό ακριβώς, την καταγραφή των θεμάτων που θα πρέπει να διορθωθούν για να μην ξαναδούμε αυτή την ιστορία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουβέλη, πιθανότατα θα χρειαστεί να σας παρακαλέσουμε να ξαναβγείτε και αύριο, που θα έχουμε έτσι μια πιο ώριμη εικόνα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως - βεβαίως.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ώρα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ευχαριστώ. Γεια σας.




Read more...

ΣΤΑΧΤΗ ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ


Ανέλαβε ο Μάνεσης πριν από λίγο το έκτακτο ενημερωτικό μαγκαζίνο του Alpha και μπόρεσε ο κόσμος να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και στη Δυτική Αττική. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Πόρτο Γερμενό. Η καταστροφή είναι τρομακτική. Το υπέροχο πευκοδάσος έχει γίνει στάχτη...
fimotro


Read more...

Η επανίδρυση του... Προκόπη σε όλο της το μεγαλείο


@ Βιβλική είναι η καταστροφή στην Ανατολική Αττική.
@ Περισσότερα από 150.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.
@ Για τέταρτη μέρα η φωτιά καίει ότι βρίσκει μπροστά της.
@ Το μόνο παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.
@ Όμως, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και αυτό αποτελεί την χαριστική βολή για την Αττική.
@ Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες για να ελεγχθούν τα πύρινα μέτωπα.
@ Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την ένταση των ανέμων.
@ Πάντως οι προσπάθειες της πυροσβεστικής, όλες αυτές τις μέρες, είναι υπεράνθρωπες.
@ Όμως δεν αρκούν.
@ Είναι τεράστιες οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.
@ Υπάρχει έλλειψη πυροσβεστικών μέσων και έλλειμμα συντονισμού στο επιχειρησιακό επίπεδο.
@ Για όλα αυτά είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης.
@ Δυστυχώς, ελάχιστα διδάχθηκε από τις πυρκαγιές του 2007.
@ Η επανίδρυση του Προκόπη σε όλο της το μεγαλείο.
@ Βέβαια η συζήτηση για τις ευθύνες των κυβερνώντων τώρα ανοίγει.
@ Και θα ενταθεί μόλις σβήσει τελείως η φωτιά.
@ Και τότε η κυβέρνηση Καραμανλή … «θα φάει πολύ ξύλο».
@ Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλα τα ΜΜΕ.
@ Γιατί η οργή των πολιτών είναι μεγάλη.
@ Έτσι θα πάει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.
@ Απομένει, ωστόσο, να δούμε τις υπόλοιπες πολιτικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής.
@ Και τις πιθανές αλλαγές στον πολιτικό σχεδιασμό των κομμάτων.
@ Παρόλα αυτά, ας μην βιάζονται κάποιοι να προεξοφλήσουν ότι «κάηκε» το σενάριο των άμεσων εκλογών.
e-politico-gr


Read more...

Καίγονται τα Μαστιχοχώρια της Χίου...



Αναγνώστες μας πληροφορούν ότι, έχει ξεσπάσει εδώ και ώρα, μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό "Κοινή" στα Νότια της Χίου, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα και ανεξέλεγκτα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία βοήθεια από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, και οι τοπικές δυνάμεις είναι εντελώς ανήμπορες να παρέμβουν.
Ελλάδα δεν είναι μόνον η Εκάλη, μας λένε...
nonews-news.




Read more...

"ΚΑΡΒΟΥΝΟ" ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!


Μετά από 3 ημέρες πυρκαγιών η κυβέρνηση έχει διαλυθεί πλήρως. Σήμερα η φωτιά έχει περάσει στη Δυτική Αττική! Προφανώς από άλλες εστίες και ενδεχομένως εμπρησμούς. Καίγεται το Πόρτο Γερμενό και το υπέροχο δάσος που συνδέει το γνωστό θέρετρο με την παραλία της Ψάθας και το Αλεποχώρι. Φοβερά πράγματα. Ακόμα δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Ούτε από φιλότιμο...
fimotro


Read more...

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΛΟΓΩ... ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ!


Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Σπ. Ζάγαρης ήταν από τους πιο στενούς φίλους του Θ. Ρουσόπουλου. Ήταν ένα εκ των πρωτοπαλίκαρων του πρώην υπουργού και δεν το έκρυβε στις επαφές που είχε με δημοσιογράφους και τοπικούς παράγοντες. Στην κυβέρνηση το ξέρουν αυτό. Όπως ξέρουν ότι ο Πέτρος Δούκας βρίσκεται σε... συνεχή πολιτική διαμάχη μαζί του. Σήμερα το πρωί στα πολιτικά γραφεία κυκλοφορούν περίεργα σενάρια. Ένα από αυτά το κυκλοφορεί ο ίδιος ο Δήμαρχος : "δεν με βοηθάνε γιατί μου χρεώνουν τον Ρουσόπουλο" καταγγέλλει δεξιά και αριστερά! Απίθανα πράγματα.
fimotro


Read more...

Να επανέλθει η θανατική ποινή...


Nα επανέλθει εδώ και τώρα η θανατική ποινή
για τους εμπρηστές.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ είναι ευχολόγια και πολιτικαντισμός.



press-gr

Read more...

Νέρωνες, ανίκανοι και μια κοινωνία ένοχη...


Τι άλλο θες να σου κάνουν για να τους στείλεις ...στο σπίτι τους;
.

Από τον Χρήστο Λουτράδη
.
Ένα κράτος-θεατής που μετατράπηκε σε 2 24ώρα σε κράτος-δολοφόνος. Μια πολίτεια ανίκανη, έρμαιο του κομματισμού και της μετριοκρατίας. Μια κοινωνία εθισμένη στην λαμογιά και στην αρπαχτή παρακουλουθεί να καίγεται το μέλλον της προσβλέποντας, χαμηλοφώνα, για τις "ευκαιρίες'' των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Δεν κάηκε μόνο ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμετώποι με την θεσμοθετημένη ή μη ανεπάρκεια μας.
Οι κυβερνώντες μέσα στην ανεπάρκεια τους κατοχύρωσαν με...

επιτύχια τον τίτλο του σύχρονου Νέρωνα, η πολιτεία βαφτίζει την ανικανότητα της ''Σχέδιο Ξενοκράτης" και εμείς ως κοινωνία το μίζερο, μικροαστικό , ''ελληνικό όνειρο'' για ένα σπιτάκι στην εξοχή αποκαίδι του μέλλοντος μας.
Για αυτό μην απορείς γιατί δεν τους έχεις στείλει ακόμα στον αγύριστο. Πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις απο τον ψηφοφόρο που κρύβεις μέσα σου.
press-gr


Read more...

Στις πληγείσες περιοχές ο Αρχιεπίσκοπος



Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, της...

Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Βουτσά, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα.

Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία.

«Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη διάρκεια των συναντήσεων με φορείς της τοπικής κοινωνίας τόνιζε διαρκώς την διάθεση της Εκκλησίας μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» για τη παροχή οιασδήποτε βοήθειας όπου και όταν απαιτείται με κάθε δυνατό τρόπο.

troktiko


Read more...

Το Προσύλι στις φωτιές, καίγονται σπίτια, οι κάτοικοι εγκλωβισμένοι



Έχουν ανέβει πάνω στο λόφο και παρακολουθούν τα σπίτια τους στο Προσύλι στον Πόρτο Γερμενο, να παραδίδονται στις φλόγες. Οι κάτοικοι είναι απεγνωσμένοι, ζητούν βοήθεια, εναέρια μέσα δεν επαρκούν.

troktiko

Read more...

Έντρομη η κυβέρνηση από το μέγεθος της καταστροφής και την κοινωνική κατακραυγή




του Σπύρου Γκουτζάνη

Έντρομη μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει την Αττική αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Απαισιοδοξία και κατήφεια επικράτησε στην σύσκεψη που συγκάλεσε για λόγους εντυπώσεων ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βαγγέλη Μειμαράκη και Γιώργο Σουφλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε απλώς ενημέρωση για το μέγεθος της καταστροφής, εκτιμήθηκε ότι η πυρκαγιά δύσκολα θα τεθεί υπό έλεγχο στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες και αποφασίστηκε να περιμένουν πριν περάσουν στα μέτρα της επόμενης ημέρας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά περιμένοντας να σβήσει η φωτιά από μόνη της πριν ριχθεί στο παιχνίδι των εντυπώσεων με την ανακοίνωση των αποζημιώσεων και των μέτρων αποκατάστασης. Χαρακτηριστικές της γενικότερης αμηχανίας ήταν οι δηλώσεις των δύο υπευθύνων υπουργών κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Παυλόπουλου οι οποίοι περιορίστηκαν «να εξάρουν την προσπάθεια των όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες και να συστήσουν ψυχραιμία». Ο κ. Παυλόπουλος αν και είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος αφού σαν υπουργός Εσωτερικών έχει και την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης έβγαλε μπροστά τον κ. Μαρκογιαννάκη. Υπουργοί και βουλευτές είναι εξαφανισμένοι αφού κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού. Το χάος η έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού των διαθέσιμων δυνάμεων η απουσία ενιαίου κέντρου αναφοράς, η ανυπαρξία σχεδιασμού είναι η κατάσταση και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία δεν διδάχθηκε τίποτε από το καλοκαίρι του 2007.

Ο κ. Καραμανλής προσπαθώντας να διασώσει την προσωπική του εικόνα πήγε δύο φορές στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής και πέταξε με ελικόπτερο για να δει από ψηλά της εικόνες της καταστροφής. Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί ένα μικρό μέτωπο την Παρασκευή υποτιμήθηκε ξέφυγε από κάθε έλεγχο και επεκτάθηκε σε όλη την Ανατολική Αττική.

Οι επιτελείς της κυβέρνησης αναζητούν πάλι προφάσεις εν αμαρτίαις και διακινούν στο παρασκήνιο φήμες περί σχεδίου εμπρηστών κλπ ενώ επικαλούνται πάντα τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Πάντως διστάζουν να προβάλουν τις αιτιάσεις τους δημοσίως καθώς φοβούνται ότι ο κόσμος έχει απαυδήσει πια από την ανικανότητα και τις δικαιολογίες τους και κάθε φορά που τους βλέπει αγανακτεί και εξοργίζεται περισσότερο.

Με τις συνθήκες αυτές βέβαια παγώνουν τα κυβερνητικά σχέδια για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό. Η παράλυση του κρατικού μηχανισμού που αναδείχθηκε θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα. «Πρόωρες εκλογές υπ αυτές τις συνθήκες είναι αυτοκτονία» έλεγε υπουργός και πρόσθετε ότι «το 2009 δεν είναι 2007 για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση η κυβέρνηση». Ήδη βουλευτές και υπουργοί λένε ότι «υπάρχει θέμα ευθυνών για τους δύο συναρμόδιους υπουργούς κ.κ. Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη και ότι ο ανασχηματισμός μόλις σβήσουν οι πυρκαγιές θα πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς».

Γενικότερα υπάρχει μούδιασμα στο πολιτικό σκηνικό. Η πυρκαγιά στην Αττική έδωσε την χαριστική βολή σε μία ανίκανη και απαξιωμένη στην συνείδηση της κοινής γνώμης κυβέρνηση η οποία φυσικά δεν μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει μπροστά της. Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη αφού αυτή τη φορά δεν διασώζεται ούτε ο κ. Καραμανλής με επικοινωνιακά κόλπα όπως η πτήση με το ελικόπτερο ενώ δεν υπάρχουν εφεδρείες.

protothema




Read more...

Ποιός στρατηγός άνεμος; Οι μαλάκες γαμώτο, οι μαλάκες...


Οι αξιωματικοί του στρατηγού άνεμου
Του Κώστα Βαξεβάνη
Το σπίτι έχει γεμίσει καπνό και στάχτη. Ελπίζω να μην γεμίσει και φλόγες. Ο άνεμος είναι προς το παρόν ευνοικός. Μάλλον δεν θα κάψει εμένα, θα κάψει άλλους. Αλλά κανένας δεν ξέρει. Αν γυρίσει, πρέπει να φύγω απ το σπίτι. Τι να πάρω μαζί; Τα σκυλιά, μερικά αρχεία, δυό ρούχα. Τι άλλο; Δεν ξέρω τι παίρνεις σε τέτοιες περιπτώσεις; Τόσα χρόνια που καταγράφω τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν πρόσεξα τι παίρνουν μαζί τους; Τα σκυλιά ουρλιάζουν και με κοιτάνε με αγωνία. Τα παιδιά ευτυχώς λείπουν. Αν ο αέρας δεν γυρίσει θα γλυτώσω. Θα καούν άλλοι. Ποιός ξέρει όμως; Το μόνο σίγουρο σε αυτή τη χώρα είναι πως οι υπουργοί της κάθε καλοκαίρι πάνε στη Μύκονο και φωτογραφίζονται. Τίποτα άλλο.
Η τηλεόραση λέει πως ο πρωθυπουργός πήγε στο συντονιστικό. Τώρα ανακουφίστηκα. Τον λυπάμαι και αυτόν. Να ψάχνει να βρει τι θα πει στις δηλώσεις βγαίνοντας. Άγχος και αυτό. Τα ελικόπτερα έχουν ξανάρθει το πρωί. Κάτι ξένα πρέπει να είναι με άγνωστα χρώματα. Θα μπορούσαν να έχουν έρθει δυό μέρες πριν αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες...
Η συνέχεια στο "Κουτί της Πανδώρας"



Read more...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Κρατάνε σε αχρηστία 2 πανάκριβα κέντρα Συντονισμού, γιατί δεν ξέρουν να τα χειριστούν!...


Ο Έλληνας φορολογούμενος τα ακριβοπλήρωσε. 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τ' αγοράσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Siemens κι εδώ).

Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήξεραν να τα χειριστούν, αποστρατεύτηκαν. Μιλάμε για δύο...

...κινητά κέντρα που μοιάζουν σαν διαστημικά λεωφορεία. Μπαίνουν στη φωτιά χωρίς κανένα πρόβλημα λόγω της πυρίμαχης κατασκευής τους. Έχουν όργανα με απίστευτες δυνατότητες και μέσα απ' αυτά και από τον τόπο της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει ένας τέλειος από πλευράς τεχνολογίας συντονισμός.

Αυτά τα πανάκριβα "διαστημικά λεωφορεία" είναι αραγμένα κι άχρηστα στο προαύλιο του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής...

nonews-news


Read more...

Εγκλημα χωρίς ελαφρυντικά...


Σε ρόλο απλού θεατή, στην ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, περιορίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του πύρινου εφιάλτη ανήμποροι να αντιδράσουν.
Χωρίς ίχνος προετοιμασίας, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των φορέων και - κυρίως - χωρίς ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο κ. Καραμανλής και οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ότι δεν...

μπορούν να προστατεύσουν (όπως και πριν από δύο χρόνια στην Ηλεία) τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των επικοινωνιακών κινήσεων (περιοδεία με ελικόπτερο του πρωθυπουργού, επισκέψεις μέσα στη νύχτα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κ.λπ.), το τελευταίο 48ωρο δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.
Από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ακούστηκαν μόνον ευχολόγια και συστάσεις περί ψυχραιμίας, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν για πλήρη διάλυση του κράτους.

Ουσιαστικά, οι διάδοχοι του κ. Β. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επανέλαβαν χθες με άλλη φρασεολογία αυτό που εκείνος είχε πει (και το «πλήρωσε» αργότερα με τη μη είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα το 2007) περί του «στρατηγού ανέμου»...

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, λοιπόν, από την καταστροφή της Ηλείας, τον Αύγουστο του 2007, η κυβέρνηση διέπραξε τα ίδια λάθη. Συγκεκριμένα:

Ολιγωρία κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών. Οπως κατήγγειλε δημόσια ο «γαλάζιος» νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, η υπόθεση χάθηκε από τη στιγμή που το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο δεν ελέγχθηκε η σχετικά μικρή - έως εκείνη την ώρα - φωτιά στο Γραμματικό. Εάν αυτό είχε γίνει, τότε σίγουρα η φωτιά θα είχε ελεγχθεί στο σύνολό της πολύ γρήγορα.

Κακή εκτίμηση, σε ό,τι αφορά το αίτημα για συνδρομή ξένων χωρών. Η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να ζητήσει ουσιαστική βοήθεια - σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό - από χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να φτάσουν όταν πια ήταν αργά για πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο.

Κακός σχεδιασμός στην κατανομή των επίγειων μέσων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέλεξε να δημιουργήσει με τα πυροσβεστικά δύο ουσιαστικά τεχνητές αντιπυρικές ζώνες (σε Ανθούσα και Ν. Μάκρη) προκειμένου να μην περάσει η φωτιά.

Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αβοήθητοι οι κάτοικοι στις περιοχές Παλλήνη, Πικέρμι, Μαραθώνας, Διόνυσος, Γραμματικό και Δροσιά και αργότερα, όταν άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος, να καταρρεύσουν και οι αντιπυρικές ζώνες. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των δημάρχων στις περιοχές αυτές που όλη μέρα χθες αναζητούσαν, μάταια, έστω ένα πυροσβεστικό όχημα.

Αργά χθες το μεσημέρι και αφού είχε γίνει η πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης απέφυγαν να πουν κάτι συγκεκριμένο και περιορίστηκαν μόνο σε ευχολόγια.

«Ψυχραιμία»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία από τους πολίτες, διότι ο χειρότερος σύμβουλος ο οποίος μπορεί να υπάρξει σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο πανικός». Από την πλευρά του ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος δεν έκρυψε την αγωνία του σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που υπήρξαν ακόμη και από γαλάζιους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής περί έλλειψης συντονισμού.

«Η κατάσταση η οποία εξελίσσεται» - υπογράμμισε - «είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης περιοχής. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέλυσε τα δεδομένα, εξέφρασε - σύμφωνα με πληροφορίες - την άποψη ότι η φωτιά πολύ δύσκολα θα ελεγχθεί μέσα στις επόμενες ώρες και ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί εκ νέου βοήθεια από το εξωτερικό.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους αδειούχους του Αυγούστου να παρατείνουν για μία ημέρα την παραμονή τους εκτός Αθηνών, προκειμένου να μην μπλοκαριστούν οι είσοδοι και έξοδοι της Αττικής και να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

ΕΠΙΡΡΙΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ
Δείχνουν Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, και ο αναπληρωτής του, Χρ. Μαρκογιαννάκης, βρίσκονται από χθες στο στόχαστρο «γαλάζιων» βουλευτών της περιφέρειας Αττικής, αλλά και δήμαρχων των περιοχών που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη.

Η κριτική που ασκείται από όλους αφορά την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και τη δραματική καθυστέρηση τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο γαλάζιος νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής, μίλησε δημόσια για αργά αντανακλαστικά, ενώ σφοδρή κριτική έχουν ασκήσει οι δήμαρχοι Παλλήνης και Μαραθώνα και ο κοινοτάρχης Πικερμίου.

Χαρακτηριστικά δε είναι τα όσα λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια για την κακή κατανομή των δυνάμεων πυρόσβεσης, όταν πια η φωτιά είχε κυκλώσει περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συνειδητοποίησε πολύ νωρίς ότι η κατάσταση θα έπαιρνε δραματική τροπή, επέλεξε (για πρώτη φορά) να μείνει ο ίδιος πίσω από τον κ. Μαρκογιαννάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος έκανε χθες δηλώσεις μετά την κυβερνητική σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και μετά ο κ. Παυλόπουλος.

Οι τελικές αποφάσεις για την απόδοση πολιτικών ευθυνών, που αναμφισβήτητα υπάρχουν, ανήκουν προφανώς στον πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο κατά το παρελθόν έχει αποφύγει συνειδητά να αποδεχθεί την ύπαρξή τους αποπέμποντας τους υπεύθυνους.

Σήμερα, πάντως, το κλίμα στην κοινή γνώμη αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι διαφορετικό απ ό,τι το 2007, και βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορέσει και αυτήν τη φορά να μείνει στις ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Σόου με ελικόπτερο από τον Καραμανλή

Σε μια σειρά από επικοινωνιακά τρικ, που κάθε άλλο παρά τόνωσαν την εικόνα του πρωθυπουργού, κατέφυγαν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι «παρών» στις εξελίξεις.

Η αρχή έγινε με τις διαρροές, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, περί συσκέψεων του πρωθυπουργού με τους... στενούς του συνεργάτες και περί διαδοχικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Η συνέχεια στην επικοινωνιακή προσπάθεια δόθηκε με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, η εικόνα που προέβαλε η κρατική τηλεόραση με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται μπροστά στον χάρτη της καταστροφής, ανήμπορος να αντιδράσει, απλά και μόνον επιβεβαίωσε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα. Αργά το βράδυ, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται σε ευχολόγια.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, μέχρι το ξημέρωμα που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις. Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ όλα είναι ψυχραιμία. Και καλό είναι αυτή την ώρα να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των αρμοδίων», ήταν η ακριβής δήλωσή του.

Νωρίς χθες το πρωί υιοθέτησε εισηγήσεις συνεργατών του και πέταξε με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πάνω από τους τόπους της καταστροφής.

Η εικόνα όμως και πάλι ενός πρωθυπουργού να κοιτά -ανήμπορος να αντιδράσει- την εξάπλωση της πυρκαγιάς και πάλι δεν ενίσχυσε το πολιτικό του προφίλ. Προφανώς θέλησε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται περί αδράνειας, αλλά είναι βέβαιο ότι όσοι -και μέσα από τη ΝΔ- υποστηρίζουν αυτή την άποψη, μιλούν επίσης και για την ανάγκη αποτελεσματικής δράσης και αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πιθανόν καταστροφής που υφίσταται η Αττική.

Τέλος, από τις δύο κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών κ. Σουφλιά, Μεϊμαράκη. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη, δεν προέκυψαν σημαντικές αποφάσεις καθώς έγινε μόνον η καταγραφή της κατάστασης και ένας πρώτος απολογισμός της μεγάλης καταστροφής.

Επίσκεψη στο συντονιστικό της πυροσβεστικής
Την εκτίμηση ότι η μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και τις επόμενες ώρες εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που προηγήθηκε με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο μέτωπο στον Αγιο Στέφανο.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής τού είπαν ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί και ότι έχει κυκλωθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ
Καμένο χαρτί τώρα και το σχέδιο για πρόωρες εκλογές

Σε πλήρη (;) ανατροπή των πολιτικών σχεδιασμών του πρωθυπουργού οδηγεί η μεγάλη καταστροφή στην Αττική.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πράγματι αποφασίσει -υπό την πίεση των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων αλλά και με δεδομένα τα προβλήματα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας- την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβρη και την προώθηση ορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα λίγο νωρίτερα προκειμένου να εξέπεμπε μήνυμα ανανέωσης πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην Αττική, η εικόνα της πλήρους διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, είναι πιθανόν να ανατρέψουν πλήρως τα όσα ο κ. Καραμανλής είχε επιλέξει και είχε ανακοινώσει μάλιστα σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό υπουργών.

Οπως είναι φυσικό, πάντως, κανείς αυτή την ώρα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το τι πρόκειται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Οπως ανέφερε δε στο «Εθνος» κορυφαία κυβερνητική πηγή, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν υπάρξει πλήρης έλεγχος των πύρινων μετώπων στην Αττική και πριν γίνει ο απολογισμός της μεγάλης καταστροφής.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποκλειστεί, εκτός εάν υπάρξει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία καταλογισμός πολιτικών ευθυνών, ενώ σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον ένα ακόμη γεγονός να «μετρήσει» στις δημοσκοπήσεις που έχει ήδη παραγγείλει.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, είναι διάχυτη η απογοήτευση, καθώς όλοι θεωρούν δεδομένο ότι η παρουσίαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία και ο ίδιος πόνταρε για την ανατροπή του πολιτικού κλίματος (ορισμένοι συνεργάτες του μάλιστα μιλούσαν για τη ρεβάνς σε σχέση με την αποτυχημένη εμφάνισή του πέρυσι), θα «σκιαστεί» για ακόμη μία φορά από μια μεγάλη καταστροφή.

Ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη να μιλά για μεταρρυθμίσεις, τομές, δύσκολα μέτρα για την οικονομία κ.λπ., την ώρα που η Αττική θα «μετρά» τις πληγές της και την ώρα που ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα έχει χάσει την περιουσία του.

Το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Οκτώβρη παραμένει ανοιχτό», καθώς δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που εκτιμούν ότι τα χειρότερα θα έρθουν μέσα στον χειμώνα, εννοώντας προφανώς την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής θα εκφράσει την τελική του θέση, το αργότερο μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου, ημέρα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεών του στη ΔΕΘ.
ΕΘΝΟΣ

nonews-news


Read more...

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ...


Πολύ σκληρός και καταγγελτικός για τους υπευθύνους που έχουν μερίδιο ευθύνης για τα 150.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη, επέστρεψε εκτάκτως σήμερα στον Real fm και στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου. Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε ότι "το θέμα του ΧΥΤΑ πυροδότησε τον εμπρηστικό μηχανισμό που έκαψε την Αττική" ενώ δεν... παρέλειψε να σχολιάσει το χοντρό παιχνίδι που παίζεται με τα 20 εκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρνε η κοινοπραξία του μεγαλο-κατασκευαστή Γ. Μπόμπολα για να πάρει το έργο. Μπήκε δυνατά ο Χατζηνικολάου. Με επώνυμες καταγγελίες. Μας αρέσει αυτό.

fimotro

Read more...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΕ;


Παρακολουθήσαμε ολόκληρη την παρέμβαση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου πριν από λίγο στον ΑΝΤ1. Είχε πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που τοποθετήθηκε. Κατήγγειλε μάλιστα ότι "κορυφαίος πολιτικός παράγοντας έχει πάρει το διπλανό οικόπεδο από το σπίτι του στην Ραφήνα δια χρησικτησίας!". Πες ονόματα κύριε Μάκη Τριανταφυλλόπουλε. Πες ονόματα για να μην μπερδευτούμε. Γιατί το δικό μας μυαλό πάει στον Καραμανλή. Έτσι δεν είναι;
fimotro


Read more...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ "ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟ"


ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ Γ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Έχει πάρει φωτιά και το πολιτικό σκηνικό. Κάποιοι ανοίγουν το στόμα τους και εκτοξεύουν τρομερές καταγγελίες. Μια από αυτές ακούσαμε πριν από λίγο στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real fm από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Η Λιάνα Κανέλλη αποκάλυψε ότι... "η Πυροσβεστική προστάτευε τα μηχανήματα που είχε αγοράσει και εγκαταστήσει πολύ γνωστός μεγαλοεργολάβος ο οποίος φτιάχνει βιομηχανικό πάρκο στην Βορειοανατολική Αττική"! Η Λιάνα Κανέλλη φωτογράφισε τον μεγαλοεργολάβο Γιώργο Μπόμπολα. Πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη. Έχει στοιχεία η βουλευτής του ΚΚΕ;
fimotro


Read more...

ΘΕΡΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Ρεπορτάζ : Χάρης Καρανίκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή προκαλούν οι πρόσφατες πυρκαγιές που μαίνονται από το βράδυ της Παρασκευής στη Βορειοανατολική Αττική. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μαζί με τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης που κάηκαν, χάθηκε και ο μηχανισμός δροσισμού του... Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η θερμοκρασία του αέρα στην Αττική στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικάσενάρια δε κάνουν λόγο για άνοδο έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι τα δάση που βρίσκονταν στη βόρεια- βορειοανατολική πλευρά του νομού έριχναν τη θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο Λεκανοπέδιο. Έτσι, όταν ο αέρας θα περνάει πλέον πάνω από τις καμένες περιοχές, αντί να δροσίζεται θα θερμαίνεται. «Πρόκειται για μία θερμική βόμβα μεγαλύτερη από εκείνη της Πάρνηθας», εικάζουν οι ειδικοί. Η αναγέννηση των δασών «Οι εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής που έχουν ξανακαεί τα τελευταία 20 χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στη φυσική αναγέννηση των δασών χαλεπίου πεύκης, τα οποία κυριαρχούσαν στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει η κ. Μαργαρίτα Αριανούτσου- Φαραγγιτάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Κανονικά η χαλέπιος πεύκη έχει τη δυνατότητα να αναγεννάται με φυσικό τρόπο μέσω των κουκουναριών ακόμα και έπειτα από μία πυρκαγιά. Αν όμως τα δέντρα δεν έχουν προλάβει να βγάλουν σπόρους και καούν, τότε είναι απαραίτητη η τεχνητή αναγέννηση, η οποία θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή», συμπληρώνει η κ. Αριανούτσου. Διπλοκαμμένες «Οι περισσότερες από τις περιοχές που καίγονται αυτές τις ημέρες είναι διπλοκαμμένες και τριπλοκαμμένες», εξηγεί και ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπόκαρης, «το οικολογικό κόστος είναι τεράστιο, ίσως μεγαλύτερο και από αυτό της Πάρνηθας. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα υπάρξουν τεράστιες πιέσεις για την εξαίρεση εκτάσεων από τις αναδασώσεις». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μιχάλη Πετράκη, η επιβάρυνση του αττικού αέρα με ρύπους- κυρίως μικροσωματίδια- είναι αναπόφευκτη: «Κατά τη διάρκεια της καταστροφής απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα πολύ μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων, που μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες ουσίες, όπως διοξίνες, οι οποίες εκλύονται κατά την καύση σκουπιδιών που πιθανότατα να βρίσκονταν σε μικρές χωματερές μέσα στις καμένες δασικές εκτάσεις. Επιπλέον, μακρόχρονα αναμένεται να έχουμε αύξηση των συγκεντρώσεων των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα καθώς καταστράφηκε φίλτρο του αέρα της Αττικής», λέει ο κ. Πετράκης. Καρκινογόνες ουσίες Όπως εκτιμά ο κ. Αλέξης Παπαγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που πραγματοποιεί μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο, οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων κατά την ώρα της πυρκαγιάς πρέπει να κυμάνθηκαν ανάμεσα στα 2.000 με 5.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, την ώρα που το όριο ανέρχεται στα 50. «Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τα μικροσωματίδια από πυρκαγιές, πέραν των διοξινών από την καύση σκουπιδιών, περιέχουν και καρκινογόνες ουσίες από λάστιχα και αυτοκίνητα που καίγονται, καθώς και αμίαντο από στέγες ελενίτ», εξηγεί ο κ. Παπαγιάννης και επισημαίνει ότι μετά τις φωτιές της Πάρνηθας το 2007 παρατηρήθηκε αύξηση των συγκεντρώσεων όζοντος κατά 20%-30%. ● «Δυο χρόνια μετά το “μαύρο” καλοκαίρι του 2007, το τραγικό πάθημα εκείνης της εποχής, δεν δείχνει να μας έχει γίνει μάθημα...», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «στο σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί καμία ουσιαστική βελτίωση, η δασική υπηρεσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό, ενώ η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένει προβληματική».
fimotro


Read more...