Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ



Σρέντερ: Είμαι εδώ για να βοηθήσω την Ελλάδα


Σρέντερ: Είμαι εδώ για να βοηθήσω την Ελλάδα
Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και έκκληση στους γερμανούς πολιτικούς «να σταματήσει επιτέλους η ρητορική εναντίον της Ελλάδας» απεύθυνε από την Κω ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. 






Ο πρώην καγκελάριος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας, στην οποία όπως είπε «η Ευρώπη χρωστά πολλά». Ο κ. Σρέντερ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα μας «να μοιράσει τα βάρη», αφού όπως είπε «δεν μπορούν οι εργατικοί Έλληνες που αγωνίζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους να φορτώνονται τα λάθη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ».

Ο κ. Σρέντερ τόνισε πως πρέπει οι πλούσιοι Έλληνες να πληρώσουν τους φόρους τους και το πολιτικό σύστημα να φροντίσει ώστε η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί σωστά και να συλλέγονται οι φόροι. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί και βάρος στην ανάπτυξη,καθώς κατά τη γνώμη του υπάρχουν στην χώρα μας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.  

Ο πρώην καγκελάριος σημείωσε ότι εύχεται και θεωρεί εφικτή την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν είναι εφικτή.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα, είπε ότι η επιλογή προορισμού ήταν «απόλυτα συνειδητή» και ήθελε να δείξει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό.   

Επίσης, σημείωσε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να επιδείξει ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη στην επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης.

Read more...

Στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης...



Για τρίτη συνεχή χρονιά, η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Στην πανηγυρική θεία λειτουργία προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Πλήθος... Ποντίων συρρέουν στην ιστορική Μονή, από την Ελλάδα, την Ρωσία και χώρες της πρώην ΕΣΔΔ.

Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μΧ), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.

Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».

Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά επαναλειτούργησε το 2010, με άδεια του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού...


Read more...

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 20 ΔΙΣ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


FT: Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει παράταση για 4 χρόνια


FT: Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει παράταση για 4 χρόνια
Την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, που επικαλούνται έγγραφο που είδαν οι συντάκτες της. 


Όπως αναφέρουν οι FT, το θέμα θα συζητηθεί τόσο με την κυρία Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο την προσεχή εβδομάδα. 

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθουπουργός θα ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ προκειμένου να υποστηριχθεί ο προϋπολογισμός καθώς η μείωση του ετήσιου ελλείμματος για τη διετία 2013-2014 προβλέπεται μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί. Τα 20 αυτά δισ. όμως, δεν θα τα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους. 

Οι πόροι θα βρεθούν από ένα ήδη υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση ομολόγων και την καθυστέρηση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου που είχε λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2016 στο 2020, όπου και κανονικά θα ξεκινούσε η αποπληρωμή του δευτερου δανείου. 

Σύμφωνα με τους FT, η υπομονή των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα εξαντλείται και μία ακόμα σύγκρουση Αθήνας και Βερολίνου ίσως να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω της αγορές. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα και αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ανοιχτά ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε από την πλευρά του πως καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει την αποτίμηση της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας τον Σεπτέμβρη. 
«Για την κα Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση, αυτό που ισχύει είναι το μνημόνιο κατανόησης όπως αυτό συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της», σημείωσε. 

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο στις 25 στο Παρίσι.

Read more...

Δραστικές περικοπές σε 171 ΔΕΚΟ...



Νέο κύμα περικοπών περιμένει τις ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δίνει εντολή στις διοικήσεις τους να εφαρμόσουν τις ήδη θεσμοθετημένες μειώσεις αποδοχών και περικοπής κόστους λειτουργίας τους.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι...

, όσες ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν με δέσμευση των εσόδων τους από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εγκύκλιος, που εστάλη από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών προς 171 ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα, καταλήγει επισημαίνοντας ότι «νέες κατευθύνσεις πολιτικής θα σας κοινοποιούνται με νεότερα έγγραφά μας».

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ότι θα ακολουθήσει και νέο κύμα μειώσεων σε μισθούς και λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που υπάρχει είναι να περικοπούν κατά 30–35% οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και κατά 30% τα λειτουργικά έξοδα.

Στο μεταξύ, δύο κρατικές επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο για την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Πρόκειται για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) και τη ΛΑΡΚΟ, δύο από τις πιο υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Στη συμφωνία για το κλείσιμο φέρεται να έχει καταλήξει το ΤΑΙΠΕΔ με την Κομισιόν.
Η Καθημερινή


Read more...

Σχέδιο για νέο «κούρεμα» ώς και 100 δισ. ευρώ επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

«Τελευταία ευκαιρία»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο «τελευταίας ευκαιρίας» για την περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη, με στόχο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που προέρχονται από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το νέο «κούρεμα» θα κυμαίνεται μεταξύ 70 - 100 δισ. ευρώ, με την προοπτική να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως, ενώ οι Financial Times αποκάλυψαν ελληνικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από την Άνγκελα Μέρκελ επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής κατά δύο έτη.

  • Διαβάστε το άρθρο εδώ
Αν η Ελλάδα λάβει το πράσινο φως για τη διετή επιμήκυνση, τότε θα χρειαστούν περίπου άλλα 20-50 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών.

Επειδή όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό, η Αθήνα ελπίζει να καλύψει το ποσό από το υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, από πωλήσεις εντόκων γραμματίων ή μια πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου του 2010.

Ήδη η γερμανική καγκελαρία απάντησε στις πληροφορίες που έφεραν στο φως οι FT περί του ελληνικού αιτήματος, λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ θα συζητήσει με τον κ. Σαμαρά το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις τόσο από την γερμανική κυβέρνηση όσο και από τις άλλες κυβερνήσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της τρόικας.

  • Διαβάστε το άρθρο εδώ
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εθνική ενότητα για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε ο Δ.Αβραμόπουλος από την Τήνο

«Κρατηθήκαμε όρθιοι και σε πιο δύσκολες στιγμές»


Εικόνα από την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο
Εικόνα από την περιφορά της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο   (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Τήνος
Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο. Αν και λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, χιλιάδες πιστοί προσέτρεξαν για να ευχαριστήσουν και να προσευχηθούν στη μητέρα του Θεανθρώπου.
«Ο λαός μας έχει κρατηθεί όρθιος και σε πιο δύσκολες καταστάσεις» δήλωσε από την Τήνο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής του κλιμακίου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ακόμη πως «η εθνική ενότητα αποτελεί υπέρτατη αξία και όλοι μαζί μπορούμε να προβάλουμε την Ελλάδα μπροστά», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «μεγάλη για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό» και επισήμανε ότι «είμαστε εδώ ως προσκυνητές πάνω από όλα, αλλά και για να ζητήσουμε τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας».
Ο κ. Βρούτσης, σημείωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της υπευθυνότητας που θα οδηγήσει τη νέα γενιά σε κάτι θετικό.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εκ μέρους της εκκλησίας ο μητροπολίτης Σύρου– Τήνου Δωρόθεος Β’, ενώ εκ μέρους της πολιτείας ο κ. Παπαθεοδώρου.
Οι εκδηλώσεις στην Τήνο εκτός από θρησκευτικό χαρακτήρα έχουν και εθνικό, αφού τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από ιταλικό υποβρύχιο, μέσα στο λιμάνι του νησιού, ανήμερα της Παναγιάς, το 1940.
Οι εορτασμοί στο Βέρμιο

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας.

Ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Βεροίας, Παντελεήμονα, τον οποίο πρωτογνώρισε πριν 35 χρόνια, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, και του απένειμε τον «Σταυρό του Ευαγγελιστή Μάρκου». Ταυτόχρονα προσκάλεσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον κ. Τανιμανίδη για να τον τιμήσει.

Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, τη ΝΔ ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Κουρουμπλής, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, τους Ανεξάρτητους Έλληνες η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τη ΔΗΜΑΡ. ο συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Αμοιρίδης.

Παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Καλαντζής και εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης.

Μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ακολούθησε κατάθεσε στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Μετά την έκθεση της τρόικας η απόφαση για επιμήκυνση, επαναλαμβάνει η Γερμανία

Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα


Η Άνγκελα Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- αναμένεται να διατυπώσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Γερμανίδα καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έσπευσε την Τετάρτη να ξεκαθαρίσει πως η Άνγκελα Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε πως το Βερολίνο επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων της Αθήνας, αλλά είναι ανοιχτό σε συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου.
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι η Ελλάδα επιζητεί μια παράταση δύο ετών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας».
Πρόσθεσε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει τον Σεπτέμβριο την αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Για όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνον τη γερμανική κυβέρνηση, η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούμε για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα θα ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που ακολουθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλα δύο χρόνια, δηλαδή ώς το 2016.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 25 στο Παρίσι.
Κληθείς από το Reuters να σχολιάσει μια πιθανή παράταση, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τσέζαρι Λεβάνοβιτς δήλωσε: «Δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο στην παρούσα φάση».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...