Σε σκληρό παζάρι απόψεων εξελίχθηκε η συνεδρίαση του
Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες, με την πλειονότητα των ηγετών των ομοϊδεατών του
Αντώνη Σαμαρά να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο της ΝΔ, προκιεμένου να διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρέχοντας ουσιαστικά τη συγκατάθεσή του στους νέους σκληρούς όρους που τίθενται, τόσο με το Μεσοπρόθεσμο όσο και με το επικείμενο «πακέτο- μαμούθ».
«Το χορό έσυρε» η
Άγκελα Μέρκελ η οποία με το καλημέρα πέρασε στην επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά προσπαθώντας να «του πάρει τον αέρα». Ο
Πρόεδρος της
ΝΔ επεχείρησε στην εισαγωγική του ομιλία, να ξεκαθαρίσει μέσα σε 13 λεπτά τις θέσεις του κόμματός του και να πείσει ότι δεν αντιτίθεται στους στόχους και ότι συμφωνεί με μία σειρά μέσων που ακολουθούνται με εξαίρεση την επιβολή φόρων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, με το κλείσιμο του Σαμαρά σηκώθηκε όρθια και του απευθύνθηκε λέγοντας:
«Πες μας λοιπόν τι θέλεις για να συμφωνήσεις». Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε, επιχειρώντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι το πρόγραμμα, όπως εφαρμόζεται είναι αναποτελεσματικό για να εισπράξει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια συνολική κριτική από την κ. Μέρκελ και τον τον κ. Λετέρμ (Βέλγος Πρωθυπουργός) ότι αδιαφορεί για τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων από τους οποίους προέρχονται τα χρήματα που περιέχονται στο ελληνικό πακέτο στήριξης. «Το αντίθετο» φέρεται να απάντησε ο κ. Σαμαράς αντιτείνοντας ότι με την ακολουθούμενη αναποτελεσματική πολιτική, τα χρήματα αυτά δε θα επιστρέψουν ποτέ στους πιστωτές και άρα στις τσέπες των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Ηπιότερος στη στάση του αλλά εξίσου επιφυλακτικός απέναντι στον Σαμαρά ήταν και ο Μπαρόζο ο οποίος υπεραμύνθηκε της προστασίας της ΕΚΤ, όταν άκουσε τον Σαμαρά να θέτει –πλην των φόρων- και το ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας από ΕΚΤ και ΕΤΕπ. Δεν είναι απολύτως ακριβής η στάση του Φινλανδού Πρωθυπουργού κ. Κατάινεν, ο οποίος έχει υπάρξει από τους σκληρότερους επικριτές της σττάσης της ΝΔ κατά το παρλελθόν και εμφανώς προσδεμένος στο γερμανικό άρμα. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά, διατύπωσε μεν πιεστικές ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, στο τέλος όμως φάνηκε να αποχωρεί με αρκετές σκέψεις σχετικά με όσα άκουσε.
Το κυριότερο «όπλο» στα χέρια του κ. Σαμαρά ήταν τα Μνημόνια που έχουν υπογραφεί από Πορτογαλία και Ιρλανδία, που ουσιαστικά αποτελεί και ένα «σχέδιο β’» στη διάθεση της Ελλάδας. Πρόκειται δηλαδή επί της ουσίας για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με όρους ελαφρότερους από τους υφιστάμενους. Επιχείρημα που, τουλάχιστον απ’ όσα λένε από την πλευρά Σαμαρά, δεν ακούστηκε μέσα στη Συνάντηση Κορυφής του ΕΛΚ κάποιο επαρκές αντεπιχείρημα.
Απέναντι στον Σαμαρά βρέθηκε και ο
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γεγονός που αντιμετωπίστηκε μάλλον χιουμοριστικά, υπό την έννοια ότι η Ιταλία λίγο απέχει από το να περιέλθει σε κατάσταση αντίστοιχη της ελληνικής. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, εκτιμήθηκε ότι προσπάθησε να «δείξει καλή διαγωγή» απέναντι στους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του, επιχειρώντας να αναδείξει προφίλ συναινούντος σε πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης. Συμμάχους μέσα στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΝΔ βρήκε στο πρόσωπο του Ιρλανδού Κένι, του Ισπανού Ραχόι και του Ούγγρου Όρμπαν, οι οποίοι, προσεκτικά, πήραν το μέρος του Σαμαρά.
Η τοποθέτηση ωστόσο, που κρίνεται ως η περισσότερο ενοχλητική απέναντι στον Πρόεδρο της ΝΔ, κυρίως για τον απαξιωτικό χαρακτήρα της, ακούστηκε εκτός της συνεδρίασης, από τον πρόεδρο του
Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου
Ζ.Κ.Γιουνκέρ ο οποίος είπε ότι η απουσία του από τη συνάντηση –δεν προβλέπεται από τη θέση του- «θα πρέπει να χαροποίησε τον κ. Σαμαρά» συμπληρώνοντας ότι «αν συμμετείχε θα του δήλωνε μετ’ επιτάσεως να αλλάξει συμπεριφορά. Εξίσου απαξιωτική ήρθε η απάντηση από στενό συνεργάτη του Προέδρου της ΝΔ: «Εδώ ο Σαμαράς δεν ενοχλήθηκε από την Καγκελάριο της Γερμανίας. Θα κόλωνε στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου;»...
Σε γενικές γραμμές, μεταξύ των
επιτελών του κ. Σαμαρά επικρατεί σχετική
ικανοποίηση εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έβαλε τις βάσεις προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα πράγματα στο μυαλό των Ευρωπαίων που έχουν μείνει με την εντύπωση ότι ο Σαμαράς έχει στυλώσει τα πόδια για εκλογικούς λόγους. «Από μόνο του το γεγονός ότι ο Σαμαράς μίλησε στην αρχή και στη συνέχεια χρειάστηκε να απαντήσει καμιά 10αριά φορές σε όσα του τέθηκαν από τους άλλους μετέχοντες στη Συνάντηση Κορυφής, είναι πρόδηλο του ότι έχει ανοίξει ο διάλογος».
Επόμενο crash-test αναμένεται να είναι η συνάντηση του κ. Σαμαρά με το σύνολο των ευρωβουλευτών του
ΕΛΚ το οποίο έχει ζητηθεί –και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τον επικεφαλής των ευρωβουελυτών κ. Ντόλ- και μένει να πραγματοποιηθεί. Η συνεδρίαση πιθανώς γίνει τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται όμως ότι στο μεταξύ θα έχουν καλλιεργηθεί στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου με περισσότερη σαφήνεια οι θέσεις της ΝΔ και ως εκ τούτου ίσως να έχουν αμβλυνθεί οι πιέσεις.