Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Ιδού OΛΗ η συνομιλία του Μ.Χριστοφοράκου για την siemens - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ CD


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!!

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι πραγματικά η μεγαλύτερη αποκάλυψη που βγήκε ποτέ στο διαδίκτυο στην χώρα μας αφού το troktiko σας αφήνει να ακούσετε ΌΛΗ την συνομιλία του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του.

Αφορά στο σκάνδαλο siemens και η συνομιλία μας λέει με λίγα λόγια(Στα πρώτα λεπτά έχει μεγάλο κενό και πάτε παρακάτω):

1).Οι πολιτικοί τα έπαιρναν για λογαριασμό των κομμάτων

2).Ο Χριστοφοράκος επιτίθεται στον Καρατζά επειδή είναι νεκρός και δεν μπορεί να αντιδράσει!!! Και αναφέρει ότι θα πει άλλα δύο ονόματα που βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους.

3). Αναφέρεται σε ένα ραντεβού που είχε με την Μπακογιάννη , όταν ήταν υπουργός εξωτερικών(επί Καραμανλή) στο Μόναχο.

4). Προσπαθεί να πει όσο το δυνατόν μικρότερα ποσά ότι έδωσε για να μην έχει πρόβλημα με την δικαιοσύνη.

5). Λέει ότι ο Καράβελας πλήρωσε δημοσιογράφους για να τον προστατεύσουν.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ(αν και δεν έχει νόημα αφού είναι στα Γερμανικά και υπάρχουν τα κυριότερα σημεία της απομαγνητοφώνησης)

Τα συμπεράσματα θα τα...


βγάλετε μόνοι σας. Το video είναι ανεβασμένο στο διαδίκτυο και έτσι επειδή το δημόσιο συμφέρον το επιτάσσει το δημοσιοποιούμε.

Δεν έχουμε κανένα κέρδος και όφελος όπως το κάνουν άλλοι για να πουλήσουν φύλλα την Κυριακή και να βγάλουν χρήματα από πωλήσεις και διαφημίσεις.

Από την στιγμή που η βουλή του αποδέχεται και καλεί κόσμο στην εξεταστική επιτροπή σημαίνει ότι το νομιμοποιεί. Τώρα επειδή δεν το βγάζει ο Μάκης πρώτος και το βγάζουμε εμείς , ε δεν χάλασε ο κόσμος. Περαστικά του. Μάκη, μπανάνα!

Οπότε δεν θα μπείτε στον κόπο να πληρώνεται την Κυριακή για να αγοράσετε την εφημερίδα του. Το κάνουμε επειδή κοκορευόταν ότι έχει μόνο αυτός το dvd και εμείς επιμέναμε ότι το έχουν αρκετοί.

Παρακαλούμε όλα τα blogs(όσα θέλουν) να το πάρουν χωρίς να βάλουν πηγή(αν δεν θέλουν).
ΌΛΟΙ μπορείτε να βοηθήσετε στην "μετάφραση"-επεξήγηση των κειμένων και κυρίως όσοι ξέρουν τα περισσότερα. Βοηθούμε και το έργο της δικαιοσύνης.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:


(Ακούστε απόσπασμα σε πολύ λίγο και οι τρεις ώρες)

"Δικηγόρος:

Αν ασχοληθεί η εισαγγελία: Απόφαση, Ποινή, Παραγραφή. Τότε δεν θα μπορούν πια οι Έλληνες να ασχοληθούν με αυτό, για να σας το πω λίγο πιο απλά. Υπήρχαν 10 σημεία/αδικήματα από τα οποία τα 7 έχουν παραγραφεί.

Χριστοφοράκος:

… Έχουν λοιπόν 10 σημεία, τα 7 έχουν παραγραφεί, άρα δε γίνεται να με εκδόσουν για αυτά.

Δικηγόρος:

Ακριβώς…

Χριστοφοράκος:

Τα άλλα τρία είναι άλλη υπόθεση, αλλά ας αφήσουμε το θέμα της έκδοσής μου για αργότερα, που θα είναι το κεντρικό μας ζήτημα. Τα 7 αδικήματα που έχουν παραγραφεί, αν υποθέσουμε ότι όλα έχουν παραγραφεί, και πει η Εισαγγελία ότι έχουν παραγραφεί, άρα καταρχάς δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσής μου, μπορεί αυτό να κάνει τους Έλληνες να κλείσουν την υπόθεση;

Δικηγόρος:

Ναι

Χριστοφοράκος:

Μπορούν, ή είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν;

Δικηγόρος:

Πρέπει να διαχωρίσουμε τελείως τη διαδικασία έκδοσης με το δικαίωμα της Ελληνικής Εισαγγελίας να κάνει έρευνες εναντίον σας. Αν υποθέσουμε ότι στη Γερμανία, δεν έχουν παραγραφεί τρεις πράξεις, άρα μπορεί να γίνει η έκδοσή σας, τότε θα το κάναμε, με την προϋπόθεση όμως να διαβεβαιώσουν οι Έλληνες ότι δεν θα σας ενοχλήσουν για τις πράξεις που έχουν παραγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν να σας κυνηγήσουν για τις πράξεις που έχουν ήδη παραγραφεί.

Χριστοφοράκος:

Ας απλοποιήσω τα πράγματα. 10 πράξεις, και έχουν παραγραφεί και οι 10. Τι θα συμβεί εδώ και τι στην Ελλάδα;

Δικηγόρος:

Τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά… Αν εδώ πουν ότι οι πράξεις έχουν παραγραφεί, και δεν μπορούμε να σας εκδόσουμε, τότε δε θα γίνει έκδοσή σας. Δεν θα πάρετε όμως και καμία διαβεβαίωση ότι οι Έλληνες δεν θα ερευνήσουν άλλο εις βάρος σας.

Δικηγόρος:

Μια ερώτηση, υπάρχει ανάμεσα στους υπόλοιπους 30 μάρτυρες και κάποιος κατηγορούμενος, για να μην μα πει μετά η Ελληνική Εισαγγελία «δεν ξεκαθαρίσαμε ακριβώς το ζήτημα…».

Χριστοφοράκος:

Αυτό είπα κι εγώ προηγουμένως, δεν έχουν όλοι την ίδια βαρύτητα. Ήταν και ο Μαυρίδης και ο Γεωργίου, αλλά ο Μαυρίδης κατέθεσε… (δεν ακούγεται καθαρά).

Δικηγόρος:

Τώρα μπορείτε να τα πείτε όλα αγαπητέ μου, γιατί η κυρία Μπούμλερ θα βοηθήσει κι εμάς κι εσάς. Πείτε μας μια οποιαδήποτε ιστορία. Θα λέει το όνομα μου είναι «Λαγός» και δεν έχω κάνει τίποτα.

Δικηγόρος:

Και στο θέμα Fairways μπορούμε να βοηθήσουμε. Πρέπει να πούμε «αυτοί οι άθλιοι τύποι του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου τα γνωρίζουν όλα». Και σας λέω το εξής αγαπητέ κύριε Χριστοφοράκο, μπορείτε να πληρώσετε μόνος σας όλην την υπόθεση… τα διοικητικά συμβούλια όλου του κόσμου… οι Έλληνες πολιτικοί φίλοι… ο Μπάουμαν θέλει να ξέρει, ποιος είναι ο κίνδυνος, για να μην χαθούν τα λεφτά του…. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε πιστεύουμε τον Σήκατσεκ, πιστεύουμε τον Κουτσενρόυτερ. Κατέθεσαν πειστικά και οι Γερμανοί θέλουν να πιστέψουν τα λεγόμενά τους. Εμείς πρέπει να πούμε ότι γύριζε στο μόναχο και ζητούσε λεφτά.

Δικηγόρος :

Θα κάνετε μια έγγραφη κατάθεση, όπου θα λέτε, «το είπα σε αυτόν και σ’ αυτόν στο Διοικητικό Συμβούλιο, και σ’ αυτόν και σ’ αυτόν τον Πολιτικό…» Αν καταφέρουν να ξεφύγουν αυτοί οι Πολιτικοί τι μπορεί να συμβεί μετά;

Χριστοφοράκος:

Θα με καταστρέψουνε, είναι η Δικαιοσύνη, τα Real Estate στην Ελλάδα, μπορούν να κατάσχουν τα πάντα, και δεν ξέρω τι άλλο… Τι λέει εκείνη (εννοεί την Μπούμλερ-Χεσλ);

Δικηγόρος:

Ναι, αλλά δεν ξέρω πόσο… Θέλεί μια έγγραφη κατάθεση τύπου «Εγώ, ο Χριστοφοράκος καταθέτω…» και θα πείτε μετά «έδωσα την 1η Μαΐου 2003 αυτά και αυτά τα λεφτά…» αυτό συμπίπτει με αυτά που κατέθεσε ο Σήκατσεκ. Θα πείτε τι κάνατε και σε ποιόν μιλήσατε. Κάποιοι έσωσαν τον εαυτό τους, και δεν υπάρχουν πια στο προσκήνιο, γιατί; Γιατί πρέπει να τους προστατεύσω… δεν ξέρω, επειδή εμένα με ενδιαφέρει μόνο το δικό σας καλό, πρέπει να πείτε κάτι. Αφήστε απ’ έξω τον αγαπημένο σας Πολιτικό αλλά κατά τα άλλα κάντε μια εξομολόγηση ζωής.

Δικηγόρος :

Ας κάνουμε όντως μια εξομολόγηση σαν αυτήν που προτίνει ο κύριος Κουρσάβε: εδώ κι εδώ είναι οι πολιτικές πληρωμές… αυτό τιμωρείται και σύμφωνα με το Γερμανικό Δίκαιο. Αν μπορούσαμε να βρούμε και κάποια άλλη υπόθεση χρηματισμού που δεν έχει κλείσει... Πρέπει να ξέρουμε αν ήταν μόνο η Siemens Hellas ή η Siemens Γερμανίας.

Δικηγόρος :

Οι φίλοι σας Πολιτικοί στην Ελλάδα, πάντα έλεγαν ότι θα σας βοηθήσουν, και όντως βοήθησαν, όμως τελικά σας συνέλαβαν. Για αυτό λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε , όσο γίνεται περισσότερο και να κάνουμε αυτήν την εξομολόγηση για τα πολιτικά πρόσωπα, που να ικανοποιεί την κυρία Μπόυμλερ και να αποδεικνύει οτι στην Ελλάδα δεν έχετε να φοβηθείτε πολλά. Να πείτε, δωσαμε τόσα σε πολιτικά κόμματα, το τετράμηνο, ή το χρόνο, τόσα σε αυτούς, τόσα σε εκείνους και να μην πούμε δώσαμε σε αυτόν τον Ταμεία ή σε αυτόν τον πολιτικό για ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα. Τότε ο συγκεκριμένος πολιτικός που δώσατε χρήματα, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν αναφέρατε το όνομά του.

Χριστοφοράκος:

Είχα όντως μεγάλη επιρροή σ’ εκείνη την φάση κα γνωρίζω σημερινούς πολιτικούς. Κάποιοι απ΄αυτούς προσπάθησαν να βοηθήσουν, αλλά πολλά πράγματα «δούλεψαν» εναντίον της Siemens, για τι δεν ήθελα να επιβαρύνω το διοικητικό συμβούλιο. Εκτός αυτού, αν πω κάτι αντίθετο με τις κατευθύνσεις της Siemens, θα χάσω τα δικαιώματά μου, είναι και οι ΗΠΑ, θα χάσω την αστική δίκη, η απόλυση θα είναι διακιολογημένη, θα παραδεχτώ στη Debevoise ότι έπρεπε να πάρω ένα ανοιχτό δάνειο για το σπίτι μου 850.000 που πρέπει να αποπληρώσω αμέσως. Ολα αυτά είναι τα μειονεκτήματα αν παραδεχτώ κάτι.

Συνεχίζει ο Χριστοφοράκος ρωτώντας αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι 30 μάρτυρες, λέει επίσης ότι οι μάρτυρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες σε αυτούς που έδωσαν ενορκη κατάθεση και σε αυτούς που έκαναν απλή κατάθεση.

Ο Χριστοφοράκος λέει ότι ο ανακριτής, πριν πάει Γερμανία, του πρότεινε να συμφωνήσουν μόνο σε «μη επιτρεπτή χρηματοδότηση κομμάτων».Ο δικηγόρος του ρωτάει αν προκύψουν στοιχεία που μπορούν να ενοχοποιήσουν τον Χριστοφοράκο και να τον καταστρέψουν οικονομικά, ποιοί άλλοι το γνωρίζουν και ο Χριστοφοράκος απάντησε, ο Σήκατσεκ, ο Μαυρίδης και ο Γιάγκεμαν. Συνεχίζουν να συζητούν ότι αν το Διοικητικό Συμβούλιο παραδεχτεί ότι έδωσε άδεια να γίνουν οι πληρωμές, τότε την βγάζουν όλοι καθαροί. Οι δικηγόροι συζητάνε πώς να ξεμπλέξουν τον Χριστοφοράκο, ρίχνοντας το βάρος των κατηγοριών σε άλλον. Μιλούν για το πρόγραμμα Αμνηστίας και το πρόγραμμα Βασικών Μαρτύρων της Siemens.

Χριστοφοράκος:

Θα σας πώ τι δεν έχω κάνει. Δεν χρημάτισα κανέναν και λυπάμαι αν σας στενοχορώ. Πρέπει να σας διηγηθώ την ιστορία χρονικά. Εχω ένα χαρτί , χρηματοδοτήσεις άνω των 50.000 ανά άτομο, το χρόνο, αν το κάνεις αντιμετωπίζεις ένα χρόνο φυλακή και 15.000 Ευρώ πρόστιμο. Αν πρόκειται για εταιρία, είναι το διπλάσιο, 2 χρόνια. Ο δικηγόρος μου στην Ελλάδα μου είπε, ή λέμε ονόματα. ή ότι 2-3 ονόματα πήραν τα χρήματα στο όνομα της εταιρίας....αυτή είναι η σωστή κατάθεση....Δεν ξέρω αν συμφωνεί η κυρία Μπόυμλερ γιατί είχε μιλήσει για «χρηματοδότηση κομμάτων». Στην Ελλάδα με ρώτησαν και για την Placid Blue και είπα ότι δεν ξέρω τίποτα. Πληρωμές σε πολιτικούς και Υπουργεία, όλα αυτά είναι βλακείες, αυτά κατέθεσα στην Ελλάδα. Αφησα απ’έξω τα κόμματα, πολιτικοί έπαιρναν τα χρήματα στο όνομα των κομμάτων, δεν επρόκειτο για μεγάλα ποσά, και στο τέλος θα πω ότι δεν γνωρίζω τίποτε για δυο εταιρίες. Τεράστια πληρωμή ύψους ενός εκατομμυρίου για τον Κόκκαλη στην Ericson, που ήταν στην ίδια θέση αλλά τελικά δεν έγινε τίποτα.


Χριστοφοράκος:

Βρισκόμαστε στο 1996, 1995. Μεγάλος αγώνας γιατί υπήρχαν 4 μεγάλες επιχειρήσεις. Ο Κόκκαλης ήταν αντιπρόσωπος επενδύσεων της πρώην Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.... Η Κυβέρνηση είπε τότε: Κόκκαλη εσυ θα πάρεις την Ericson και θα πάρουμε και την Siemens. Ο Σήκατσεκ γνώριζε οτι θα φύγει, δεν ήθελε πια την Placid Blue, γιατί κάπως το πήραν χαμπάρι και ήθελε μια άλλη διεύθυνση. Γνώριζε ότι θα φύγει τον Νοέμβριο. Ηθελε να συμπεριλάβει το 1,7-2%. Αυτό το κάνουν όλες οι εταιρίες όχι μόνο στην Ελλάδα.

Δικηγόρος:

Η Μπόυμλερ δεν θα κάνει τίποτα αν δεν «κατεβάσουμε τα παντελόνια»και της δώσουμε κάτι χειροπιαστό. Αλλιώς δεν θα κάνει κάτι στην Γερμανία για να εμποδίσει την διαδικασία έκδοσής σας. Δεν θα τα καταφέρουμε λοιπόν αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό στη Γερμανία.

Δικηγόρος:

Στην αρχή είπε (η Μπόυμλερ) ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, γιατί είναι υπόθεση της Ελλάδας αλλά μετά το ξανασκέφτηκε εφόσον υπάρξουν χρήματα για την Γερμανία. Το Ταμείο του κράτους είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο...

Στη συνέχεια ο Χριστοφοράκος λέει ότι δεν μπορούν να της δώσουν αμέσως στοιχεία και θα καθυστερήσουν λίγο, αλλά ο δικηγόρος του, λέει ότι δεν γίνεται αυτό γιατί η Μπόυμλερ δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει τόσο. Τον Οκτώβριο 2009 θα έχουν παραγραφεί και οι πληρωμές στη Fairways. O Χριστοφοράκος περιγράφει πως πήγε στην Siemens Hellas… «O Κόκκαλης ήξερε να λαδώνει, καλύτερα απ’ όλους»...»Στην αρχή υπήρχαν εντάσεις, προσπάθησε να με εμποδίσει...»

Χριστοφοράκος:

Μου είπαν να μην ασχοληθώ με τον Public Sector με αυτόν θα ασχολούνταν ο Πριμπίλα και ο Γιούνγκ και τους ρώτησα, τότε πως είναι δυνατόν να διευθύνω την εταιρία. Πρέπει να σταματήσουμε, αυτό ήταν το 98’ , δίνουμε κάθε χρόνο μεγάλα χρηματικά ποσά σε κόμματα. Ο Πριμπίλα μου είπε, να μην ασχοληθώ με αυτό, τελικά απο 2%, δινόταν το 0,5% όλου του τζίρου της Siemens Hellas. O Μπερνσάου είπε τα χρήματα να δοθούν απευθείας στα κόμματα. Οι πρώτες πληρωμές (Sandbury) πήγαν απευθείας σε κάποιους φίλους απο τους ταμείες των κομμάτων, μια φορά 500.000 Ευρώ, 1 εκατομμύριο, στο σύνολο 2 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Μετά ησύχασα, γιατί έπρεπε να περνάω μόνο μια φορά το χρόνοαπο τον Μπέρνσάου, για να τα ελέγχει, γιατί δεν το κάνουν ευχαρίστως... πάντα προσπαθούσε να βάζει μπροστά τον Γεωργίου ή τον Μαυρίδη. Ο Γιούνγκ βοηθούσε πάντα, ο Μπέρνσάου απείλησε ότι θα απολύσει εμένα και τον Μαυρίδη αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, ρώτησε μάλιστα για μένα και στην Ελλάδα, αν ο κόσμος δηλαδή έχει πρόβλημα με το νέο αφεντικό που δεν γνωρίζει τους κανόνες λειτουργίας της εταιρίας. Οι λιγότεροι γνώριζαν βέβαιαγια τον «καλλωπισμό του περιβάλλοντος» (Landschaftspflege). Για την υπόθεση Sandsbury δεν είχα καμμία ιδέα , νόμιζα ότι κάτι πληρώθηκε και τελείωσε. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό και την επίβλεψη την είχε ο Μαυρίδης. Σχετικά με τα κανάλια μου είπαν να μιλήσω με τον Λέτσα απο την Placid και όχι την Fairways, επειδή ο πατέρας μου ήταν τραπεζικός και μια απο τις βασικές του ασχολίες ήταν να μεταφέρει λεφτά σε τραπεζικούς λογαριασμούς απο άλλους, αλλά κάτι δεν πήγε

καλά... Μετά έπρεπε ο Λέτσας στο δρόμο του...πρώτα την Sandbury, μετά την Placid Blue και μόνο τους τελευταίους έξι μήνες την Fairways, γιατί το ήθελε ο Σήκατσεκ. Το ποσοστό 2% ήταν το μεγαλύτερο στο συμβόλαιοτου ΟΤΕ, που ήταν μόνο 100 εκατομμύρια. Το 2% έπρεπε να το βγάλουν ο Πριμπίλα με τον Μπερνσάου.Αρχικά πήγαιναν τα χρήματα απευθείας και μετά μέσω του Λέτσα και (δεν ακούγεται), Αυτοί οι δύο είχαν πολύ καλές σχέσεις με πολιτικούς και δημοσιογράφους. Κάποια χρήματα τα πήγα προσωπικά στο δεξί χέρι του Πρωθυπουργού, παλαιότερης Κυβέρνησης, ήταν ο ανώτερος τραπεζικός στην Ελλάδα. Επαιρναν τηλέφωνο και έλεγαν ότι ήθελαν τουλάχιστον 500.000 με 800.000 το χρόνο και στις δημοτικές εκλογές...

Δικηγόρος Β:

Ποιός επικοινωνούσε μαζί σας;

Xριστοφοράκος:

Σε μια περίπτωση ήταν ο Ταμίας και απο τα δυο κόμματα. Σε μια άλλη περίπτωση ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, ο οποίος δεν ζεί πια. Ούτε ο Πριμπίλα ζει πια. Ο Μπερνσάου ζει, αλλά αν και θα θέλει να προστατεύσει τους φίλους του, δεν νομίζω ότι θα το διαψεύσει. Ολα οσα σας είπα ήταν ιδέα του Πρίμπιλα που εκτελούνταν μέχρι το 2004. Εδω ήθελαν το C4I, οχι όμως στην Γερμανία. Το Διοιοκητικό Συμβούλιο ναι, έπαιρναν ότι μπορούσαν. Η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ συμβόλαια consulting και αυτό ήταν ένα τέτοιο συμβόλαιο, για την προώθηση αυτού του συστήματος. Μόλις είχαμε κένει την Ολυμπιάδα και ενα μήνα μετά μας καλεί το Βερολίνο, ότι έχουν έρθει απο το Κατάρ και θέλουν την τεχνογνωσία για τους Πανασιατικούς αγώνες.

Στη συνέχεια ο Χριστοφοράκος λέει ότι πουλήσανε στο σύστημα στο Κατάρ. Βρίζει τον Κούτσενρόυτερ και ισχυρίζεται οτι λέει ψέματα. Ο Χριστοφοράκος συνεχώς τονίζει ότι με ότι πει δεν θέλει να βλάψει την Siemens. Λέει στους δικηγόρους του, πόσο του λειπε η ελευθερία του και ότι έχει βάλει δυο γνωστούς συνταγματολόγους στην Ελλάδα να ψάχνουν το ζήτημα.

Χριστοφοράκος:

Ο λογαριασμός της Fairways ήταν του Σήκατσεκ και αυτός είπε «νόμιζα ότι ήταν της Siemens» λείπουν 350000Ευρώ. Αυτό το γνωρίζει ο Ελβετός Εισαγγελέας και έκανε αυτη την κατάθεση στην Ελλάδα πρίν απο ένα χρόνο.

Χριστοφοράκος:

Εδω και 3 χρόνια ασχολούμαι με το τι μπορεί κανείς να πεί και τι όχι. Είπα στους ηλίθιους της Devevoise...

Δικηγόρος:

Κάτι που δεν έπρεπε να πείτε, αλλά ο δικηγόρος σας δεν το γνώριζε...

Ο Χριστοφοράκος ισχυρίζεται ότι είχε πρόβλημα με τον προηγούμενο δικηγόρο του γιατί παρακολουθούσαν μεταξύ άλλων και τα τηλέφωνα.

Χριστοφοράκος:

Δεν έδωσα τα ονόματα των γνωστών πολιτικών που έδωσα τα χρήματα, Υπάρχουν, για τα κόμματα.

Δικηγόρος:

Αυτό ακριβώς θέλουμε, δηλαδή αυτό θέλει η κα Μπόυμλερ.

Χριστοφοράκος:

Και ο Κωλ το έκανε, αλλά μπορεί κανείς ότι πήγαν στα κόμμματα...

Δικηγόρος:

Ο Κωλ καταδικάστηκε μάλιστα γι αυτό και παρόλα αυτά δεν έδωσε ονόματα

Χριστοφοράκος:

Ο ένας Ταμίας πέθανε πριν από ενάμισυ χρόνο, αυτό το όνομα μπορούμε να το δώσουμε. Ο Διοικητής της Τράπεζας που με έστειλε στον ταμία του άλλου κόμματος και το δικό του όνομα μπορούμε να πούμε. Μετά μπορούμε να διαλέξουμε αλλα δύο ονόματα που βρίσκονται λίγο στο τέρμα της καριέρας τους και να πούμε στην Εισαγγελία: Παρακαλώ μην εκθέσετε τα πρόσωπα αυτά, γιατί ξέρετε πως είναι οι Ελληνες δημοσιογράφοι....

Ο Χριστοφοράκος λέει ότι πριν από δυόμιση χρόνια ήταν μαζί με την Υπουργό Εξωτερικών Μπακογιάννη, τον Σταινμάγερ και τον διευθυντή της Allianz στο Μόναχο, πρώτα στην «Μικρή Οπερα» και μετά στου «Σουμπεκ». Μιλήσανε για την Ευρώπη, αλλά σε εξώφυλλο έδειχνε μόνο τον Χριστοφοράκο με την Υπουργό Εξωτερικών.

Χριστοφοράκος:

Ο Καραβέλας μπορώ να σας πω ότι πλήρωσε πολλες εφημερίδες και πήγε στους παλιούς του φίλους...

Δικηγόρος:

Το ίδιο πιστεύουν και για εσάς..."Read more...

Απόφαση Γιώργου Α. Παπανδρέου - Ορίστηκαν οι Γραμματείς των Τομέων του ΠΑΣΟΚ


Συνάντηση των υπευθύνων Αγροτικού και του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ. by ΠΑΣΟΚ.

Με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ορίστηκαν οι Γραμματείς των Τομέων του Κινήματος, ως ακολούθως:

Τομέας Εσωτερικών : Λάμπρος Μίχος

Τομέας Οικονομίας: Αφροδίτη Παπαθανάση

Τομέας Ανάπτυξης : Χρήστος Ιωάννου

Τομέας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας: Γιώργος Ηλιόπουλος

Τομέας Δημοσίων Έργων: Μανώλης Στρατάκης

Τομέας Παιδείας: Χρυσή Βιτσιλάκη

Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Γιώργος Κουτσιμπογιώργος

Τομέας Υγείας: Χρήστος Κατσούρας

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Λευτέρης Κατσικαρέλης

Τομέας Δικαιοσύνης: Άγγελος Τόλκας

Τομέας Πολιτισμού: Δημήτρης Γιολάσης

Τομέας Αθλητισμού: Κώστας Παταβούκας

Τομέας Μεταφορών και Επικοινωνιών: Στράτος Παπαδημητρίου

Τομέας Τεκμηρίωσης: Μαρία Κυριακοπούλου

Τομέας Περιφερειακής Οργάνωσης:

Πενταμελής Γραμματεία

Νίκος Φωτόπουλος

Χρήστος Σπίρτζης

Νίκος Μαδεμλής

Ζέφη Δημαδάμα (με πρόσθετη αρμοδιότητα τον Τομέα Γυναικών)

Ειρήνη Σενατάκη (με πρόσθετη αρμοδιότητα τη διασύνδεση με το Συμβούλιο Επιμόρφωσης)

Τομέας Μαζικών Χώρων: Στέφανος Ξεκαλάκης

Τομέας ΕΒΕ: Μενέλαος Κουλούρης

Τομέας Επιστημόνων: Γρηγόρης Νικήτας

Τομέας Κινητοποιήσεων: Γιώργος Κόκιος

Τομέας Απόδημου Ελληνισμού: Κώστας Τάτσης

Τομέας Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης: Σούλα Ευθυμίου\

Τομέας Κοινωνικής Ένταξης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόνοιας : Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα

Τομέας Τύπου και ΜΜΕ: Μαρία Καρακλιούμη

Τομέας Επικοινωνίας-Συντονισμού: Πέτρος Σφηκάκης

Τομέας Άμυνας: Σταυρούλα Δήμου

Τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής : Μαρία Λεκάκου

Υπεύθυνη για θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς : Πωλίνα Λάμψα

.pasok.gr


Read more...

Αναβολή για τις 23 Σεπτεμβρίου πήρε η δικαστής Μαρία Ψάλτη. Εμφάνιση – έκπληξη του Εφραίμ στο 5μελές Εφετείο Θράκης


Αναβολή για τις 23 Σεπτεμβρίου πήρε η δίκη στο 5μελες Εφετείο Θράκης των Βατοπεδινών ηγούμενου Εφραίμ και μοναχού Αρσένιου, καθώς και της εφέτου Μαρίας Ψάλτη, στην Κομοτηνή. Στους προαναφερόμενους είχε επιβληθεί στις 9 Οκτωβρίου ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείου Κομοτηνής για την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης σχετικά με τις διεκδικήσεις της Μονής σε βάρος του Δημοσίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων, τελώντας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ως προς την δικαστή εφέτη Μαρία Ψάλτη με την μη έκδοση απόφασης στην αγωγή της Μονής και της παραβίασης δικαστικού απορρήτου, ενώ για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές καταδικάστηκαν οι μοναχοί.
Στο 5μελές Εφετείο Θράκης θα προσπαθήσουν να βρουν το δίκιο τους οι Βατοπεδινοί
Ενδιαφέρον προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η παρουσία του ηγούμενου Εφραίμ, καθώς ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ το παρών κατά την ακροαματική διαδικασία της πρώτης δίκης και εκπροσωπούνταν δια των δικηγόρων του. Πάντως με την χθεσινή δίκη ξεκινάει και πάλι ένας δικαστικός μαραθώνιος για τους Βατοπεδινούς, αφού εκκρεμούν νομικές υποθέσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν ανακρίσεις σε εξέλιξη, πολιτικά δικαστήρια, εξεταστική επιτροπή!
piazzadelpopolo
Read more...

"Επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για Δομημένα Ομόλογα και Ασπίς Πρόνοια"ΖΗΤΑ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Την επίσπευση της διαδικασίας και την εισαγωγή στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα των υποθέσεων των "Δομημένων Ομολόγων" και της "Ασπίς Πρόνοια", ζητεί με παραγγελία του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.

Στο έγγραφο του ...


ο υπουργός επικαλείται το άρθρο 30 παρ. 3 ΚΠΔ. Ζητά την κατ' απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή των συγκεκριμένων υποθέσεων στο ακροατήριο και την ταχεία ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Στο έγγραφό του επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις πως κατασπαταλήθηκε προκλητικά δημόσιος πλούτος ή ότι υπήρξε προκλητική εκμετάλλευση της περιουσίας των πολιτών.

Ο κ. Καστανίδης τονίζει μεταξύ άλλων στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου " ότι η χρονίζουσα εκκρεμότητα των παραπάνω υποθέσεων είναι αντίθετη με κάθε έννοια εύρυθμης και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης".

troktiko

Read more...

“Πράσινες” επενδύσεις 1,5 δισ. για 12.000 θέσεις εργασίας

Μέσα σε μία τριετία

Προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη με τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία, δίνει η κυβέρνηση μέσα από ένα μαμούθ πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας κυρίες Τίνα Μπιρμπίλη και Λούκα Κατσέλη και ο Πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Όπως τονίστηκε το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, με τις εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες για την συνολική επενδυτική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς αναφέορνται στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισ. ευρώ ως το 2014 από τα οποία τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.

Το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμήθηκε ότι μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ως το 2022 και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σάλλα το καλύτερο της τελευταίας 25ετίας.

Αρχικά τα πλάνα της κυβέρνησης θα κινηθούν σε πέντε άξονες:
- Βιολογικούς καθαρισμούς (70 εκατ. ευρώ)
- Βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες (350 εκατ. ευρώ)
- Δέκα μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (80 εκατ. ευρώ)
- Νέες πράσινες βιομηχανικές περιοχές - ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε 10 επιλεγμένα- νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο (560 εκατ. ευρώ), με σκοπό την αυτάρκεια των νησιών σε ενέργεια, υδροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικές καλλιέργειες.
protothema.gr

Read more...

Νέο “πακέτο”, αν χρειαστεί, και στο ασφαλιστικό

Καθησυχαστικός ο Λοβέρδος για τον 14ο μισθό, αλλά...

Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπό την πίεση των Βρυξελλών αν δεν αποδώσουν οι ρυθμίσεις άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος προσθέτοντας όμως ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.

Στο “τραπέζι” έχουν πέσει σενάρια που αναφέρονται είτε στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους της περιόδου 1983-1992, είτε για θέσπιση ορίου ηλικίας ακόμη και για εργασία 37 ετών, είτε και, ως ακραία περίπτωση, για γενικευμε΄νη αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι, μέσα στο Μάρτιο, θα προωθηθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το προσχέδιο με το ασφαλιστικό καθώς στις αρχές Μαρτίου αναμένεται ο δεύτερος έλεγχος από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην προσπάθεια τους να ανακόψουν το κύμα φυγής από το δημόσιο υπό την απειλή των αλλαγών οι κύριοι Λοβέρδος και Κουτρουμανης καθησύχασαν τους υπάλληλους ότι θα γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα τους.

Ακόμα, για τα άδεια ταμεία που δυσκολεύονται να καταβάλλουν συντάξεις, με δεδομένη την άρνηση του υπουργού Οικονομίας για έξτρα χρηματοδότηση, ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιούσιας. Αντίθετα δεν σκέφτονται τη ρευστοποίηση ομολόγων και μετοχών λόγω του αρνητικού κλίματος στην αγορά.

Ο κ. Λοβέδρος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού και έστειλε μήνυμα στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να μην σκεφτούν να περικόψουν δώρα και επιδόματα γιατί, «οι ορέξεις τους θα μείνουν ορέξεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου, από τους πρόσφατους έλεγχους των μικτών κλιμακίων από το ΙΚΑ και από το ΣΕΠΕ, από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν (πάνω από 5.000) οι οποίες απασχολούσαν 6.196 εργαζόμενους, βρέθηκαν ανασφάλιστοι 1.211( ποσοστό 19,54 %) εργαζόμενοι.
protothema.gr

Read more...

Η Aegean απορροφαει την Olympic Air


Εκλεισε η συμφωνια συγχωνευσης της Aegean με την Olympic Air! Η Aegean απορροφαει την Olympic, η MIG περνει μετοχικο πακετο ισο με τις μετοχες της οικογενειας Βασιλακη! Δεν εχει ανακοινωθει ακομα ποιος θα ειναι προεδρος, αλλα μαλλον απο την πλευρα της ΑΕΕ θα ειναι. Επισημη ανακοινωση και λεπτομεριες αναμενονται αυριο Παρασκευη ή τη Δευτερα, ενω η συμφωνια θα πρεπει να επικυρωθει και απο την Ελληνικη αλλα και Ευρωπαϊκη Επιτροπη Ανταγωνισμου.
stefos-muc

Read more...

Διαβάστε στο «Π» που κυκλοφορεί

thumb

«Χειροπέδες εδώ και τώρα!» τις έξι καραμπινάτες περιπτώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών για φοροδιαφυγή …Θα τολμήσει η Κυβέρνηση; Φόβοι ότι οι «διαρροές» περί συλλήψεων οδηγούν στην εξαφάνιση των φοροφυγάδων! Σελ.9

Ακόμη… Τι συμβαίνει με την εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες στα θέματα της οικονομίας; Πως οδηγούμαστε ολοταχώς στην πόλωση; Γιατί ο Γιώργος χρησιμοποιεί την απειλή για το ΔΝΤ σελ. 4-5.

Και την ίδια ώρα, ενώ ο τόπος καίγεται στο γαλάζιο στρατόπεδο οξύνονται με τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα…σελ. 10-11.

Επίσης το θέμα για το εκμεταλλεύσιμο πετρέλαιο που διαθέτει η χώρα μας και το έβγαλε το «Π» στο προηγούμενο φύλλο….άναψε φωτιές στα πατζάκια του Γιώργου για το πως θα το διαχειριστεί. Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι υπουργοί και Αμερικανοί το ήξεραν το από τον Νοέμβριο!!! Σελ.12.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος γράφει για το ασφαλιστικό και τον ακρωτηριασμό του, ενώ θα βρείτε απαντήσεις σε δεκατρείς ερωτήσεις για τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό.

Στο ένθετο Ποντίκι Art θα διαβάσετε για όσα συμβαίνουν στο πολιτισμό με συνέντευξη του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Μην χάσετε επίσης την προσφορά με τα βιβλία της συλλογής Πολιτικά Κείμενα στην Αθήνα το βιβλίο του Κροπότκιν «Το κράτος και ο ιστορικός του ρόλος» και στην επαρχία το βιβλίο του Δάντη Αλιγκέρι « Περί μονομαχίας»…

topontiki.gr


Read more...

Η Eurostat ελέγχει την Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος

Η Eurostat, το ευρωπαϊκό ινστιτούτο που ελέγχει τους αριθμούς που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί η πραγματικότητα του χρέους της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας.

Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο στατιστικής "Eurostat διεξάγει έρευνα επιτόπου στην Ελλάδα, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο δημόσιο ραδιοσταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τις αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

"Η Eurostat, η οποία είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου των αριθμών που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά για το μέλλον έναν αριθμό υποχρεώσεων αποπληρωμής", εξήγησε η Λαγκάρντ.

"Πρέπει να μάθουμε (...) αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε", συνέχισε.

"Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε την σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σ' αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε (...) να επαναληφθεί", πρόσθεσε η υπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επικαλούμενο "τον Τύπο" πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.
nooz.gr

Read more...

Γίναμε ...Αγγλία στα καύσιμα!

Η Ελλάδα στις 10 ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.


Την χρυσοπληρώνουμε – όταν την βρίσκουμε, γιατί αυτό δεν είναι αυτονόητο εδώ και λίγες ημέρες – την βενζίνη, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ότι ως προς την τιμή της γίναμε ...Αγγλία!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι η χώρα, ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες βρίσκόμασταν στην 8η θέση της λίστας με τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των “27”, η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μας έφερε αυτομάτως στην πρώτη δεκάδα των ακριβότερων, με τις χρεώσεις στα πρατήρια να θυμίζουν εκείνες των ...βρετανικών νησιών.

Για του λόγου το αληθές, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,243 ευρώ ανά λίτρο τις προηγούμενες ημέρες, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, λόγω της μεγάλης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.

Η τιμή αυτή είναι κατά 13,3 λεπτά αυξημένη σε σχέση με την προ της αύξησης του φόρου τιμή. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν είχε επιβληθεί η κατά 14,3 λεπτά το λίτρο αύξηση του φόρου, η μέση τιμή θα είχε μία μείωση περί το 1 λεπτό, δηλαδή περί το 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Και εδώ αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η κλοπή που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών, αφού στο ίδιο διάστημα η διεθνής τιμή της αμόλυβδης υποχώρησε κατά 7% και πλέον σε προ φόρων επίπεδο ή περίπου κατά 3,5% μετά φόρων...

Τέλος πάντων, το καινούργιο δεν είναι ότι μας κλέβουν αλλά ότι γίναμε ...Αγγλία. Μία εβδομάδα νωρίτερα, η μέση τιμή στην Γηραιά Αλβιόνα ήταν κοντά στα 1,25 ευρώ ανά λίτρο και, στο μεταξύ, έχει προφανώς υποχωρήσει, ακολουθώντας την διεθνή τάση.

Μπροστά από εμάς στην λίστα με τις ακριβότερες χώρες είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία και βεβαίως η Ολλανδία, η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει μέση τιμή πάνω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Η Ολλανδία και, βεβαίως, αρκετά βενζινάδικα στην Κρήτη και σε άλλες, κυρίως νησιωτικές, περιοχές της δικής μας χώρας...
protothema.gr


Read more...

Προς έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα;

Εντείνονται οι προσδοκίες της αγοράς ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει νέα ομολογιακή έκδοση την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για «μία κίνηση υψηλού ρίσκου που στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ανάμεσα στους επενδυτές», γράφουν οι Financial Times.

Τραπεζίτης από το Λονδίνο που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι οι διοργανώτριες τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με επενδυτές. «Οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, επομένως, θα μπορούσε να είναι μία καλή στιγμή για να εκδώσουν οι Έλληνες έστω και ένα μικρό ποσό», είπε. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκε από την εφημερίδα δήλωσε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

«Όμως, τραπεζίτες προειδοποιούν ότι άλλη μία καταστροφή κοινοπρακτικής έκδοσης θα μπορούσε να αποκλείσει τη χώρα από τις αγορές και να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατρέψει τη ρητορική στήριξή της προς την Αθήνα σε πραγματικά δάνεια», γράφουν οι FT.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής έκδοση 15ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ από την Ισπανία, την Τετάρτη, δημιουργεί ένα θετικότερο κλίμα στις αγορές. Η ισπανική έκδοση προκάλεσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και τιμολογήθηκε στις 106 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά bunds.
nooz.gr

Read more...

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 2-2,5 ΕΥΡΩ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)


Στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα έχουν δημοσιονομικό όφελος περίπου 1% του ΑΕΠ ή 2-2,5 δισ. ευρώ, προτίθεται να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση. Μετά και τη συνεδρίαση του EcoFin της Τρίτης, κατά το οποίο το οικονομικό επιτελείο δέχτηκε έντονες πιέσεις να προσθέσει και άλλα μέτρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να προλάβει τυχόν νέα αρνητική αντίδραση των αγορών και κινείται όσο πιο γρήγορα γίνεται προς την υιοθέτηση μέτρων που θα εξασφαλίζουν...
τη δημοσιονομική προσαρμογή. Στόχος των νέων μέτρων είναι επίσης να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση ότι φέτος το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θέλει η ίδια η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα μέτρα, πριν τα επιβάλει η Κομισιόν στις 16 Μαρτίου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «γύρισε» από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια «πρακτική» στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα. Δηλαδή, παρέμεινε η πολιτική δέσμευση ότι η χώρα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αφήνει «έκθετη» την Ελλάδα απέναντι στις αγορές, σε μία περίοδο που καλείται να δανειστεί από αυτές.
Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για το πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και για το ποια θα είναι αυτά, είναι καθαρά πλέον στα «χέρια του πρωθυπουργού». Προς το παρόν, εξετάζονται όλα τα μέτρα, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και σε αυτό των εσόδων, ενώ υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν μετ' επιτάσεως από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα για να «στηρίξει» τους στόχους του ΠΣΑ.
Πρώτον, οι εξελίξεις στην οικονομία. Η ύφεση του 2009 τελικά ήταν βαθύτερη απ' ό,τι αναμενόταν (συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% αντί 1,2%), με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΣΑ στον «αέρα». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, για κάθε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος, θα απαιτούνται 0,3% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα φέτος θα βιώσει ύφεση της τάξης του 1-1,5% αντί για 0,3% που προβλεπόταν στο ΠΣΑ. Δηλαδή θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, το ΠΣΑ έχει πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού για φέτος. Η εκτίμηση του Προγράμματος για το μέσο ετήσιο μακροπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού, είναι ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Ομως, λίγο μετά την κατάθεση του ΠΣΑ, η Ελλάδα δανείστηκε μέσω 5ετών τίτλων, καταβάλλοντας επιτόκιο 6,2%. Ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και είναι ενδεικτικό του τι μέλει γενέσθαι και στις επόμενες εκδόσεις. Πλέον, για να καλυφθεί η απόκλιση στα επιτόκια δανεισμού το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 0,3% του ΑΕΠ, ή περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι χθες υπήρξε έντονη φημολογία ότι πιθανόν την επόμενη εβδομάδα το Δημόσιο θα προχωρήσει στην κοινοπρακτική έκδοση 10ετών ομολόγων που έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι προτίθεται να κάνει εντός του Φεβρουαρίου. Πάντως, αρμόδια στελέχη σημείωναν ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση επί του θέματος. Επίσης, χθες, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό κινήθηκε στην περιοχή των 315 μονάδων βάσης, έχοντας «ανοίξει» στις 328 μονάδες, ενώ υποχώρησε έως και τις 309 μονάδες.
fimotro


Read more...

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Ενα δύσκολο Υπουργικό Συμβούλιο συγκλήθηκε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του συζητούσαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες εναλλακτικά σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα που από ό,τι φαίνεται είναι μονόδρομος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ένα μέτρο που θεωρείται άμεσης απόδοσης, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση. Ο Πρωθυπουργός...
επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα, να κόψει σημαντικά τα ελλείμματα και να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία. «Δεν θέλουμε όμως να είμαστε το αλεξικέραυνο στις κινήσεις κάποιων κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν να ασχοληθούμε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν ζητούμε στήριξη για να αποφύγουμε την εφαρμογή του προγράμματος, ζητούμε στήριξη για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ακριβώς αυτό το πρόγραμμα» επισήμανε.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ελήφθη απόφαση για επιτάχυνση των μέτρων υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας ώστε να έχουν υλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις στον πρώτο έλεγχο που θα γίνει στις 15 Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να συζητούμε για νέα μέτρα όταν δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε» είπαν πολλοί υπουργοί. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , πάντως, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του ζήτησε να περικόψει τον 14ο μισθό και να αυξήσει τον ΦΠΑ.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας θα αποτρέψει «τη γενική και ανεύθυνη πολλές φορές “μετρολογία” σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και τι χρειάζεται η Ελλάδα» επισήμανε. Ο έλεγχος, είπε, θα είναι μηνιαίος σε κάθε υπουργείο. «Και θα έχει δείκτες που νομίζω ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν είχαμε ή δεν είχαμε καν καταφέρει να διαμορφώσουμε». Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δήλωση στήριξης της Ελλάδας που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μίλησε για «θεσμικό παράδοξο» της ΕΕ να εισάγεται ξανά το θέμα για συζήτηση στο Εco/Fin (όπου ασκήθηκαν ισχυρότατες πιέσεις προς τη χώρα μας για ακόμη πιο σκληρά μέτρα).
«Δεν ζητούμε χρήματα από άλλους, ούτε του Γερμανού ούτε του Γάλλου ή του Ιταλού ή οποιουδήποτε άλλου φορολογούμενου. Ζητήσαμε όμως χρόνο για να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα μας δώσει την αξιοπιστία και τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με κανονικούς όρους. Θέλουμε δηλαδή την πολιτική στήριξηώστε να σταματήσει αυτή η ευκολία της κερδοσκοπίας και του διασυρμού της χώρας μας με κρυφούς ή φανερούς στόχους» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία τόνισε ότι «δεν έχει καμία ρεβανσιστική λογική». «Θέλουμε να χτίσουμε την επόμενη σελίδα για τη χώρας μαςπάνω στο φως της αλήθειας και στην γνώση του τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλιώς θα εγκαλείται συνεχώς η Ελλάδα για αυτά που έκανε ή δεν έκανε, για όσα έκρυψε ή δεν έχει κρύψει» επισήμανε. Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι η συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου, όχι στην απόκρυψη της αλήθειας αλλά σε κάποιες κοινές αξίες που μοιράζεται το πολιτικό σύστημα.
fimotro


Read more...

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Γρηγόρης Τζιοβάρας
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Την απόδοση ακόμη και ποινικών ευθυνών για τους πολιτικούς υπευθύνους της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων της χώρας κατά τα τελευταία χρόνια προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΝΔ αντήλλασσαν κατηγορίες για τις ευθύνες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, προθερμαίνοντας το κλίμα για τη σκληρή αντιπαράθεση που αναμένεται να...
λάβει χώρα όταν συγκροτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
«Δεν μπορεί να μην προσωποποιούνται οι ευθύνες» υπογράμμισε ο υπουργός, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της στατιστικής υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «δεν φταίνε οι υπάλληλοι, φταίνε αυτοί που έδωσαν τις πολιτικές εντολές και αυτοί θα λογοδοτήσουν» .
Με έμφαση επίσης αναφέρθηκε στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις Βρυξέλλες με ρωτούν:“Μετά από όλα αυτά δεν πρέπει να πάει κάποιος φυλακή;”».
Ο υπουργός Οικονομικών δεν άφησε ασχολίαστη την αντίδραση της ΝΔ και την προσπάθεια... συμψηφισμού που επιχειρούν στελέχη της με τις συμφωνίες που συνήψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2001. «Οταν όλη η υφήλιος έχει βουίξει για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, αγγίζει τα όρια του πολιτικού να πηγαίνουν κάποιοι πίσω στο παρελθόν» είπε. «Κυβέρνηση ήσασταν, γιατί δεν κάνατε Εξεταστική και δεν πήγατε στον εισαγγελέα; Δεν το κάνατε γιατί η συμφωνία που τώρα αναδεικνύεται δεν ήταν παράνομη και ήταν απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Εurostat».
Τα πνεύματα στη Βουλή είχαν εξαφθεί από νωρίς, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση για την Εξεταστική εκτόξευσε απειλές προς την κυβερνητική πτέρυγα ότι «θα βγουν όλα στη φόρα από το 1980 που έχετε δημιουργήσει αυτό το τεράστιο, δυσβάστακτο χρέος στην πλάτη του ελληνικού λαού».
Και συμπλήρωσε: «Γι΄ αυτό σας λέμε καλοδεχούμενη η Εξεταστική. Θα απολογηθείτε... Θα πείτε τον Χριστό Μανώλη...» !
«Ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ μια φράση μού έρχεται αμέσως στο στόμα:“Αιδώς Αργείοι”! Ντροπή φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ! Ντροπή για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να γίνεστε εσείς τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας» ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή.
Σε ηπιότερους τόνους παρενέβη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, προσκομίζοντας έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας στο οποίο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 υπολογιζόταν ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν 25 δισ. ευρώ, όταν η τότε κυβέρνηση επέμενε ως και τις αρχές Οκτωβρίου ότι ήταν στο 6%. «Με ποιο μαγικό τρόπο θα οδηγούσατε εσείς το έλλειμμα πίσω;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...
Read more...

9 ΜΕΤΡΑ-ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Με πακέτο εννέα μέτρων, ενταγμένο σε νομοσχέδιο που θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να βάλει φρένο στην ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά εργασίας προστατεύοντας όσους εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο παρά πέντε το υπουργείο προχώρησε σε δύο αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο νόμου. Έτσι αυξάνεται από τους τρεις στους έξι μήνες το διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται με...
Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) αποκλειστικά στον ίδιο εργοδότη χωρίς να τεκμαίρεται ότι έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ περιορίζεται στο 50%, από 100%, το ποσοστό προσαύξησης της αμοιβής για όσους θα απασχολούνται το Σάββατο, κατά παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας για το πενθήμερο.
Τι προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο
Το τελικό νομοσχέδιο για τους εργαζομένους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει:
● ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ: η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη, για 6 συνεχείς μήνες.
● ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ: η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα με παραβίαση του πενθημέρου, εκτός από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 50% ημερομίσθιο (δηλαδή ως παράνομη υπερωρία).
● ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά θα θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα. Ο απασχολούμενος κάτω των τεσσάρων ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, προσαύξηση 10%. ● ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως και 6 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους.
● ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ.ά.) που ισχύουν για το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση με αμοιβές κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών- μαζί με τις ανανεώσεις- και 18 μηνών σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού, διαφορετικά η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
● ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: δεν θα μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ετησίως και θα αποφασίζεται υποχρεωτικά ύστερα από διαβούλευση και έγκριση του υπουργού Εργασίας, αν πρόκειται για ΔΕΚΟ.
● ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ: καθιερώνεται περίοδος προσαρμογής τριών μηνών, μετά την παρέλευση των οποίων και εντός 15ημέρων ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (κανονικής εργασίας).
● ΑΔΕΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ: θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους ύστερα από αίτημα του μισθωτού. ● ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: για να εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων (τον λόγο θα έχουν τα κλαδικά σωματεία ή οι ομοσπονδίες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα).
Πρωταθλητές στην παράνομη ευελιξία
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι χαμηλοί μισθοί και η ανεργία οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), καθώς και σε αναζήτηση δεύτερης ή και τρίτης δουλειάς. Η ελληνική αγορά εργασίας παρουσιάζει τον υψηλότερο βαθμό παράνομης ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας), το ποσοστό ανασφάλιστων που απασχολούνται στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 20%- 22% (7 στους 10 είναι Έλληνες). Παράλληλα παρατηρείται εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας (ύψος μισθού, καταβολή δεδουλευμένων, ωράρια, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση αδειών, υγιεινή ασφάλεια κ.λπ.).
fimotro


Read more...

ΜΕ... ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ!


Ρεπορτάζ : Μιχάλης Μητσός - Γιώργος Κανελλόπουλος

Στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ανέθεσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να ερευνήσουν κατά πόσον τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με τα δημοσιεύματά τους, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία. Επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα Ελ Παΐς έγραψε ότι το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας (CΝΙ) ερευνά κατά πόσον...
«πίσω από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς και τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας ή κάτι παραπάνω».
Ο Ισπανός υπουργός Υποδομών Χοσέ Μπλάνκο προκάλεσε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι σκοτεινές δυνάμεις ασκούν συντονισμένη πίεση στη χώρα. «Η Ισπανία είναι το θύμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με στόχο την καταστροφή του οικονομικού της κύρους και στη συνέχεια του ευρώ», τόνισε. «Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφολογικών κύριων άρθρων ορισμένων ξένων εφημερίδων, δεν είναι τυχαίο. Τουναντίον, όλα υπηρετούν τα συμφέροντα ορισμένων ατόμων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικοί ηγέτες στην Ισπανία καταγγέλλουν επιθέσεις ξένων κέντρων με στόχο το νόμισμα της χώρας. Το ίδιο είχε γίνει και στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ο Θαπατέρο έχει υπαινιχθεί επανειλημμένα ότι οι επιθέσεις του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου έχουν στην πραγματικότητα στόχο το ευρώ. Σε ιδιωτικές του συζητήσεις, μάλιστα, έχει εκφράσει την έκπληξή του για τη βιαιότητα ορισμένων από αυτές τις επιθέσεις, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Την έδρα της εφημερίδας αυτής επισκέφθηκε μάλιστα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έλενα Σαλγκάδο για να υπερασπιστεί την ισπανική οικονομία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χοσέ Μανουέλ Κάμπα, πάντως, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι «δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία».
Πηγές του CΝΙ, μιας υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της οικονομικής αντικατασκοπίας για να προστατεύει τα οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα στρατηγικών τομέων, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Ελ Παΐς. Όπως γράφει πάντως το Σπίγκελ, αν το δημοσίευμα αυτό είναι αληθές, σημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά. «Σοβαρευτείτε»
Στο τελευταίο του τεύχος, ο Εκόνομιστ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις καταγγελίες για μια αγγλοσαξονική συνωμοσία, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη απάντηση είναι: «σοβαρευτείτε». Ακόμη πιο επιθετική ήταν χθες η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αρέσουν στους επενδυτές. Σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Η ευρωπαϊκή θεωρία συνωμοσίας», η εφημερίδα γράφει ότι «τα παρανοϊκά επιχειρήματα θα τρομάξουν τους επενδυτές πιο πολύ και πιο γρήγορα απ΄ ό,τι θα έκανε οποιοδήποτε επικριτικό άρθρο μιας εφημερίδας».
Η εφημερίδα συγκρίνει μάλιστα τον Χοσέ Μπλάνκο με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχατίρ Μοχάμαντ, ο οποίος είχε κατηγορήσει το 1998 Εβραίους κερδοσκόπους ότι υπονομεύουν το νόμισμα της χώρας του. Αναφερόμενη σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης που μιλούν για «σκοτεινές δυνάμεις» και «ξένα βαμπίρ», γράφει ότι τα θύματα (δηλαδή «οι επενδυτές που εξαπατήθηκαν και αγόρασαν ελληνικά ομόλογα σε φουσκωμένες τιμές») παρουσιάζονται ως φαύλοι. Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ δεν διστάζει να τα βάλει και με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, επειδή είπε ότι πολλά από αυτά που γράφονται στον αγγλοσαξονικό Τύπο αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που έχουν αυτές οι χώρες. «Η Βρετανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ανάλογο με της Ελλάδας, ενώ και το αμερικανικό έλλειμμα είναι πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Προκαλεί έκπληξη όταν βλέπει κανείς από πού εκτοξεύονται οι περισσότερες κριτικές εναντίον του ευρώ», τόνισε ο Σταρκ.
«Μακαρθισμός»
Με «κυνήγι μαγισσών αντάξιο του ΜακΚάρθι» παρομοίασε τις έρευνες των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UΒS. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της που υπογράφει ο αναλυτής Πολ Ντόνοβαν, η τράπεζα αναφέρει ότι «η Ισπανία είναι θύμα της ένταξης σε μια ανεπαρκή Ένωση (την ευρωζώνη) και ενός πυραμιδικού σχήματος στην αγορά ακινήτων». Στη συνέχεια ειρωνεύεται τις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις οποίες τα ασφάλιστρα επενδυτικών κινδύνων (credit default swaps, CDS) αποτέλεσαν πηγή αναταραχής στην περίπτωση του ελληνικού χρέους. «Φυσικά, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων ή στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, αλλά στα CDS», αναφέρει σαρκαστικά το σημείωμα της UΒS.
fimotro


Read more...

ΕΞΤΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ 2,-2,5 ΕΥΡΩ!


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Θέμα χρόνου είναι η λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων με στόχο την εξεύρεση 2 με 2,5 δισ. Ευρώ, καθώς Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμμένουν ότι λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων απαιτείται επιπλέον προσαρμογή κοντά στο 1% του ΑΕΠ, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων πριν από τις 16 Μαρτίου, ημερομηνία που εκπνέει το...
τελεσίγραφο των Βρυξελλών.
Κι αυτό γιατί τότε οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Εκοφίν ερήμην της Ελλάδας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα συμμετάσχει στο συμβούλιο, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.
Δεν είναι τυχαίο πως χθες το υπουργείο εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι για να μειωθεί το ρίσκο επίτευξης των στόχων για το 2010, θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό.
Επιπλέον, αν η κυβέρνηση κινηθεί άμεσα, εκτιμάται ότι θα στείλει μήνυμα στις αγορές, θα υποχωρήσουν τα spreads και θα μπορέσει να προχωρήσει στην κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου. Χθες μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες στη χρηματιστηριακή αγορά ότι το 10ετές μπορεί να βγει ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Υπό κανονικές συνθήκες, η αύξηση του ΦΠΑ θα έφερνε επιπλέον έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως . Με την αναμενόμενη όμως μείωση της κατανάλωσης, τα έσοδα εκτιμώνται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα θα έχουμε νέα αναπροσαρμογή στη φορολογία των καυσίμων, αλλά και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας, όπως για παράδειγμα τα ακριβά ΙΧ υψηλού κυβισμού. Πέρα από τα καύσιμα, εξετάζεται και αύξηση της φορολόγησης σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Από εκεί και πέρα οι κοινοτικοί εταίροι επιμένουν πως θα πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο σε περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού.
Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η κατάργηση του 14ου μισθού θα πρέπει να είναι η ύστατη λύση, αναζητούν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων, μια και το μέτρο της κατάργησης θα μείωνε τις δαπάνες κατά 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Στις εναλλακτικές λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνονται:
Νέο ψαλίδισμα των επιδομάτων και των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένων και των υπερωριών. Να υπενθυμίσουμε ότι για τα επιδόματα έχει ανακοινωθεί μείωση της τάξης του 10% και για τις υπερωρίες 30%.
Περιστολή των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκοινωνιακών φορέων και λοιπών οργανισμών.
«Πάγωμα» των εξόδων κίνησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πλήρης «απορρόφηση» του αποθεματικού 10% επί των λειτουργικών εξόδων των υπουργείων, το οποίο έχει θεσπιστεί για να αποτελέσει... μαξιλάρι στον προϋπολογισμό. Το μέτρο δεν αφορά τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.
Πάγωμα
Εξάλλου θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, όπως έγραψε το «Εθνος», το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε «πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.
Να σημειώσουμε πως δύο είναι οι λόγοι που στις Βρυξέλλες επί της ουσίας απαιτούν πρόσθετα μέτρα με απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ.
Ο πρώτος σχετίζεται με την αναμενόμενη βαθύτερη ύφεση εντός του 2010. Εκτιμάται ότι για να ισοσταθμιστεί ενδεχόμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,5% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι ίσοι με το 0,3% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται λοιπόν πως από το -0,3% που οριοθετείται η ανάπτυξη στο ΠΣΑ, θα οδηγηθούμε τελικά κοντά στο -1,5% με αποτέλεσμα να απαιτηθούν μέτρα της τάξης του 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ. Ο δεύτερος λόγος αφορά την πρόβλεψη του Προγράμματος για το ύψος των επιτοκίων που έχει ήδη ξεπεραστεί από το άλμα των spreads και γι’ αυτό οι κοινοτικοί ζητούν επιπλέον προσαρμογή κατά 0,3% του ΑΕΠ.
fimotro


Read more...

"ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ";


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη

Τη λήψη νέων, ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά και την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή, τονίζοντας ότι ακόμη και στις Βρυξέλλες τον ρωτούν αν θα λογοδοτήσουν κάποιοι για τις αλχημείες στην...
οικονομία (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8).
Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε ειδική σύσκεψη με βουλευτές του ΠαΣοΚ, υπογράμμισε ότι δέχεται πλέον ισχυρές πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα μπορεί να αντιστέκεται για πολύ στις απαιτήσεις της Κομισιόν. «Δέχομαι ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες για νέα μέτρα» ομολόγησε ο υπουργός ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα του υπουργείου του. Για πρώτη φορά οι βουλευτές δεν σήκωσαν τους τόνους της κριτικής, αντιθέτως σε ατμόσφαιρα έντονου προβληματισμού προσπάθησαν να καταλάβουν τι άλλο σχεδιάζεται στην κυβέρνηση και πώς θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα νέα αυτά μέτρα στις περιφέρειές τους. «Δυστυχώς, μας έχουν ήδη κόψει νέο κοστούμι» σχολίαζαν έπειτα από τη συνεδρίαση οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι έθεσαν την απορία τους στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Στην αρχή μάς είπατε για μέτρα, μετά μας παρουσιάσατε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Στη συνέχεια εξαγγείλατε επιπλέον μέτρα και τώρα ακούμε ότι οι Βρυξέλλες ζητούν και άλλα. Πού θα σταματήσει αυτό;» ρώτησε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος .
Την ίδια απορία εξέφρασε και ο κ. Ι. Κουτσούκος. «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας εγκρίθηκε μεν, αλλά επειδή υπάρχουν κάποια ρίσκα, οι Ευρωπαίοι πιέζουν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε άλλες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για τα εναλλακτικά σενάρια που μελετώνται και πιθανώς θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.
O υπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πολύ μεγάλες πιέσεις, επειδή η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια». Και όπως πρόσθεσε, παρά τη θετική στάση της Γαλλίας, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο υπό αυτές τις συνθήκες. Στη συζήτηση ετέθη και το θέμα της πιθανής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι η λύση που αναζητείται θα είναι οπωσδήποτε εντός της ευρωζώνης, αφήνοντας όμως ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον οι διαπραγματεύσεις δεν εξελιχθούν ομαλά ή αν η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο. «Αν ήμασταν στο ΔΝΤ θα παίρναμε πάνω κάτω τα ίδια μέτρα και θα είχαμε 30 δισ. στα ταμεία μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αποφάσεις ερήμην της Ελλάδας
Οι βουλευτές που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ ρώτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αν είναι αλήθεια ότι μπορεί η Κομισιόν να πάρει μέτρα ερήμην της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε θετικά και στη συνέχεια ρωτήθηκε αν προτίθεται να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα. «Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους βουλευτές για το κλίμα των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες και για τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
fimotro


Read more...

ΕΒΑΛΑΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή - Πάνος Σώκος

Σε κλίμα σύγκρουσης κινήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Α. Σαμαρά και έβαλε ταφόπλακα στην όποια προσπάθεια συναίνεσης για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση, γεγονός...
που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται πλέον απέναντι, ακολουθούν χωριστούς δρόμους.
«Ζητάμε ευρύτατη συναίνεση γιατί πρόκειται για θέμα εθνικής ανάγκης. Η Ιστορία θα κρίνει όλους μας κατά πόσο συμβάλαμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της οικονομίας από μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας», απάντησε εκείνος με δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση. «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της», προειδοποίησε.
«Ευρωζώνη, όχι ΔΝΤ»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης στη 40λεπτη συνάντηση των δύο στο Μαξίμου:
* Στο αίτημα του Α. Σαμαρά για νέα μέτρα τώρα, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «προτού η κυβέρνηση πάρει αποφάσεις για τη λήψη νέων μέτρων θα αξιολογήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση». Αντίθετα, ο Σαμαράς επέμεινε ότι πρέπει «να τα αποφασίσει και να τα πάρει από μόνη της η κυβέρνηση παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες μετά τις 16 Μαρτίου». Υποστήριξε επίσης ότι «το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν για να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και όχι να υπάρξει μονομερής προσφυγή στο ΔΝΤ».
* Στο αίτημα του Α. Σαμαρά να γίνει διερεύνηση από το 1981, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτά που έγιναν στο παρελθόν δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που έγιναν πρόσφατα και έφεραν τη χώρα στην τωρινή κατάσταση, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρέπει να αποδοθούν». «Εγώ λέω ναι», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό. «Η Ν.Δ. δεν φοβάται τίποτε, δεν έχει να κρύψει τίποτε. Ολα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981. Γιατί το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».
* Συζητήθηκε η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η εξεταστική. «Η κυβέρνηση με την εξεταστική προκαλεί χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω, ούτε για τις συνέπειες», υποστήριξε ο Α. Σαμαράς. «Η ζημιά για τη χώρα γίνεται τώρα με τη φημολογία που υπάρχει και την αναξιοπιστία, δεν θα γίνει με τη διερεύνηση της υπόθεσης», απάντησε με σκληρή γλώσσα ο Γ. Παπανδρέου.
Κύκλοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν για «ψυχρό κλίμα» και «αυστηρούς τόνους του ενός προς τον άλλον». Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. μιλούσαν πλέον ευθέως για «τέλος στη συναίνεση». Ηταν σφοδρή η ενόχληση της Ρηγίλλης και από την κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει εξεταστική αφού κλείστηκε το ραντεβού των δύο στο Μαξίμου αλλά και για την πρόσκληση Παπανδρέου στον Καρατζαφέρη με διαφορά μισής ώρας από τον Σαμαρά. «Συναίνεση με τέτοιες πρακτικές και τεχνάσματα δεν μπορεί να υπάρξει», τόνιζαν.
Στον Μπαρόζο
Ο Σαμαράς υποσχέθηκε, πάντως, στον Παπανδρέου ότι «θα βάλει πλάτη» στην προσπάθεια της Ελλάδας στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μπαρόζο στις 25 Φεβρουαρίου. «Πηγαίνω εκεί ως Ελλάδα» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό. «Με τον Μπαρόζο συνδέομαι φιλικά πολλά χρόνια. Εξελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η Ν.Δ. και πηγαίνω να βάλω πλάτη στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Το στοίχημα είναι η Ε.Ε. να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις και όχι προς τις απόψεις του κυρίου Τρισέ».
Η στροφή 180 μοιρών του Σαμαρά από τη συναίνεση έχει και άλλες ερμηνείες:
1 Διαπιστώνει ότι η Ν.Δ. παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένη και επιχειρεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την κοινωνική αναταραχή που βλέπει να έρχεται από τα νέα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση. «Με απασχολεί και κάτι ακόμα, για το οποίο επίσης αγωνιούν οι πάντες, αλλά δεν φαίνεται να το υπολογίζει η κυβέρνηση». «Με απασχολεί η ίδια η αντοχή της κοινωνίας. Που δεν αποτελείται από αφηρημένα μεγέθη. Αλλά από πραγματικούς ανθρώπους», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.
2 Καθώς η στρατηγική της συναίνεσης βρίσκει αντίθετα πολλά στελέχη της Ν.Δ., ιδιαίτερα της λαϊκής Δεξιάς, βρήκε τη διέξοδο που ήθελε στην πολιτική συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει ρότα. «Η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ευθύνη δεν είναι δική του που διασπάται το πολιτικό μέτωπο. «Κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ...».
3 Επιχειρεί να κάνει επίθεση φιλίας στους μικρομεσαίους και στροφή προς τα αριστερά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει τον μονόδρομο των σκληρών μέτρων, παρουσιάζοντας «κόκκινες γραμμές» της Ν.Δ. στην οικονομία και σήμερα ανακοινώνει δέσμη 23 μέτρων. «Για μας "κόκκινη γραμμή" είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Αλλά και η αντοχή της μεσαίας τάξης. Αν συντρίψουμε τη μεσαία τάξη, συντρίβουμε και την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε στη δήλωσή του.

fimotro

Read more...