Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Προς έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα;

Εντείνονται οι προσδοκίες της αγοράς ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει νέα ομολογιακή έκδοση την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για «μία κίνηση υψηλού ρίσκου που στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ανάμεσα στους επενδυτές», γράφουν οι Financial Times.

Τραπεζίτης από το Λονδίνο που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι οι διοργανώτριες τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με επενδυτές. «Οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί, επομένως, θα μπορούσε να είναι μία καλή στιγμή για να εκδώσουν οι Έλληνες έστω και ένα μικρό ποσό», είπε. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ερωτήθηκε από την εφημερίδα δήλωσε ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

«Όμως, τραπεζίτες προειδοποιούν ότι άλλη μία καταστροφή κοινοπρακτικής έκδοσης θα μπορούσε να αποκλείσει τη χώρα από τις αγορές και να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μετατρέψει τη ρητορική στήριξή της προς την Αθήνα σε πραγματικά δάνεια», γράφουν οι FT.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής έκδοση 15ετών ομολόγων ύψους 5 δισ. ευρώ από την Ισπανία, την Τετάρτη, δημιουργεί ένα θετικότερο κλίμα στις αγορές. Η ισπανική έκδοση προκάλεσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και τιμολογήθηκε στις 106 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά bunds.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: