Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

“Πράσινες” επενδύσεις 1,5 δισ. για 12.000 θέσεις εργασίας

Μέσα σε μία τριετία

Προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη με τη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία, δίνει η κυβέρνηση μέσα από ένα μαμούθ πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομίας κυρίες Τίνα Μπιρμπίλη και Λούκα Κατσέλη και ο Πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Όπως τονίστηκε το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, με τις εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες για την συνολική επενδυτική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς αναφέορνται στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 12 δισ. ευρώ ως το 2014 από τα οποία τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.

Το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμήθηκε ότι μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ως το 2022 και χαρακτηρίστηκε από τον κ. Σάλλα το καλύτερο της τελευταίας 25ετίας.

Αρχικά τα πλάνα της κυβέρνησης θα κινηθούν σε πέντε άξονες:
- Βιολογικούς καθαρισμούς (70 εκατ. ευρώ)
- Βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες (350 εκατ. ευρώ)
- Δέκα μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (80 εκατ. ευρώ)
- Νέες πράσινες βιομηχανικές περιοχές - ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε 10 επιλεγμένα- νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο (560 εκατ. ευρώ), με σκοπό την αυτάρκεια των νησιών σε ενέργεια, υδροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικές καλλιέργειες.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: