Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το μήνυμα Μαντέλα στον Ανδρέα...






Την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό και τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε εκφράσει ο Νέλσον Μαντέλα για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κατά ...
του Άπαρτχάιντ.

Το μήνυμα είχε απευθύνει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του στο σπίτι του στο Σοβέτο, παρουσία της τότε συζύγου του Γουίνι, στον απεσταλμένο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.

Όπως θυμάται ο Κώστας Παπαπέτρου του είχε ζητήσει να μεταφέρει στον Ανδρέα Παπανδρέου την ευγνωμοσύνη του για τους αγώνες του μέσω της «Κίνησης των 6» για την απελευθέρωσή του και την επιθυμία του το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιούσε εκτός Νοτίου Αφρικής να ήταν στην Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, εσωτερικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν να γίνει τότε αυτό το ταξίδι,το οποίο και πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, το 2002, τότε που υπέγραψε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Μίκη Θεοδωράκη την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

*Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους έξι ηγέτες οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία κίνησης υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων. Μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην «Κίνηση των 6» συμμετείχαν ο Σουηδός Πρόεδρος Ούλοφ Πάλμε, η Ινδή Πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους Νιερέρε.

matrix24.gr

Read more...

Απόφαση - σταθμός: Νωρίτερα φέτος η καταβολή συντάξεων



Νωρίτερα φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου, με απόφαση του υπ. Εργασίας Εργασίας. Ποιος ο στόχος. Διαβάστε πότε ξεκινά η καταβολή ανά ασφαλιστικό φορέα
Νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα καταβληθούν, σε περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2014, που καταβάλλουν τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικά ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έλαβε αυτή την απόφαση με στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΕΒΕ- ΤΑΕ-ΤΣΑ) θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του Δημοσίου στις 23 Δεκεμβρίου.
Οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Εργασίας φορείς, εκτός του ΟΑΕΕ, είναι οι εξής: ΙΚΑ- ΟΓΑ -ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας) - ΕΤΑΠ.ΜΜΕ (μέσων ενημέρωσης) - ΕΤΑΑ (ανεξαρτήτως απασχολούμενων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φόρα μετά από 15 και πλέον χρόνια, οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προηγούμενου έτους (2013) ,χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πιστώσεις με τη διαδικασία των προκαταβολών από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

Read more...

Ένταση μετά την πορεία Επεισόδια, εκτεταμένη χρήση χημικών και δεκάδες προσαγωγές στα Εξάρχεια


Επεισόδια, εκτεταμένη χρήση χημικών και δεκάδες προσαγωγές στα Εξάρχεια
Φωτιά σε αναποδογυρισμένο όχημα στην οδό Τζαβέλλα  
Αθήνα
Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια, στο περιθώριο της απογευματινής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά και των επεισοδίων που σημειώθηκαν αργότερα στα Εξάρχεια, προσήχθησαν συνολικά 136 άτομα, εκ των οποίων τα 84 από τα Εξάρχεια.

Τελικά, συνελήφθησαν 7 άτομα, εκ των οποίων 3 από τα Εξάρχεια.

Περίπου μέχρι τις 9 το βράδυ σημειώνονταν οδομαχίες στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, με πετροπόλεμο από ομάδες ατόμων και ρίψεις χημικών και κρότου-λάμψης από πλευράς αστυνομίας.

Αγνωστοι αναποδογύρισαν και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Τζαβέλλα, η οποία σβήστηκε από την πυροσβεστική.

Μικροεστίες φωτιάς σε κάδους απορριμμάτων ήταν διάσπαρτες και σε άλλα σημεία στους δρόμους των Εξαρχείων.

Επέμβαση έκαναν το βράδυ αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα, προχωρώντας σε μαζικές προσαγωγές από τα στενά γύρω από την πλατεία.

Η πλατεία Εξαρχείων ήταν περικυκλωμένη επί ώρες από τα ΜΑΤ. Νωρίτερα έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα εκατοντάδες άτομα.



Μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που ολοκληρωνόταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ομάδα ατόμων άναψε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσε αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, στη διασταύρωση των οδών Ιασωνίδου και Εγνατία, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότων λάμψης.
Ύστερα από λίγα λεπτά η ένταση εκτονώθηκε και οι διαδηλωτές αποχώρησαν, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Εγνατία, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με λεωφορεία σχημάτισαν οδόφραγμα, στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, προκειμένου να τους εμποδίσουν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Τελικά, πέρασαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, όπου φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια κατέληξαν στην Καμάρα, μέσω της οδού Ιασωνίδου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

2,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ απο τη ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

20131206-103416.jpg
Ανοίγει την «ψαλίδα» ο ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Δημοκρατία, καθώς σε δημοσκόπηση της Pulse εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 2,5%, την ίδια στιγμή που η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό και είναι σταθερά τρίτη. Οριακά εντός Βουλής η ΔΗΜΑΡ.
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του bankingnews.gr τα αποτέλεσματα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή είναι:
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΝΔ 22,5%
Χρυσή Αυγή 13,5%
ΠΑΣΟΚ 7,5%
ΚΚΕ 6,5%
ΑΝΕΛ 4,5%
ΔΗΜΑΡ 3%
Σε προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει στις 12 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 24,5%, η ΝΔ 24% και η Χρυσή Αυγή 11,5%. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 11% από το 10% που συγκέντρωναν στις 12 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, το 56% εκτιμά ότι το 2014 η οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη, το 32% μια από τα ίδια και μόλις το 10% καλύτερη, ενώ στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την Τρόικα το 48% απάντησε κανένας, το 24% συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς και 21% ο Αλέξης Τσίπρας.

Read more...

ΠΑΣΟΚ: Το ΙΚΑ να αποσύρει την εγκύκλιό του για τις συντάξεις


neosimapasokTo Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με εγκύκλιο του ΙΚΑ, ερμηνευτική του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του.

Read more...

Αγρότης με 12,5 εκατ. Ευρώ το ΣΔΟΕ βρήκε λαβράκια

20131206-172719.jpg
Δεν έχουν τέλος οι ιστορίες φοροδιαφυγής, ενώ επιτήδειοι εξακολουθούν να γεμίζουν την αγορά με εικονικά τιμολόγια. Για ακόμα μία φορά οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έβγαλαν νέα λαβράκια στην επιφάνεια, καθώς αποκάλυψαν σωρεία υποθέσεων με εικονικά τιμολόγια.
Την ίδια ώρα από τις εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ για υποθέσεις φοροδιαφυγής και εικονικών τιμολογίων αφορούν σε υπαλλήλους ΥΠΕΘΑ που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά, ιατρούς που δεν εξέδιδαν αποδείξεις και αγρότες με τεράστια περιουσία.
Χαρακτηριστικό είναι πως αγρότης την περιοχή της Σπάρτης, προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.558.000 ευρώ, όπως έδειξε ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεών του, τη στιγμή που έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει πως το 99% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000
Μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Στην περιοχή Αττικής διαπιστώθηκε ότι, 21 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 9.850.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν ΦΠΑ ύψους 2.265.000 ευρώ και 31 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια ύψους 64.269.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αποδοθεί ΦΠΑ από τους λήπτες ύψους 14.782.000 ευρώ.
Υπάλληλος του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με την έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 250.000 ευρώ.
Συγγενικό πρόσωπο σχετιζόμενου με την έρευνα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, προσαύξησε την περιουσία του κατά 230.000 ευρώ.
Κόρη τέως Προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας, κατά την έρευνα των παράνομων στοιχημάτων- στημένων αγώνων, προσαύξησε την περιουσία της κατά 1.000.000 ευρώ.
Ιατρός πλαστικός χειρουργός στο Κολωνάκι, δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 1.356.000 ευρώ προς τους ασθενείς του.
Ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Μαρούσι, δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ύψους 595.000 ευρώ.
Αγρότης στην περιοχή της Σπάρτης, προσαύξησε την περιουσία του κατά 12.558.000 ευρώ, όπως έδειξε ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεών του.
Επιχείρηση εμπορίας αγροτικών προϊόντων εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 3.660.000 ευρώ και επίσης αγροτική επιχείρηση έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 830.000 ευρώ, όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου σε ελέγχους επιδοτήσεων.
Μονάδα Βιομηχανικής παραγωγής στην Ημαθία, έλαβε εικονικά τιμολόγια ύψους 1.050.000 ευρώ, προκειμένου να υπερτιμολογήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 4.830.000 ευρώ. Ζητείται η επιστροφή της επιδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
23 επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη, έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 15.157.000 ευρώ, από αθλητικά σωματεία.
Επιχείρηση καθαρισμού στις Σέρρες , σύμφωνα με πόρισμα του ΣΔΟΕ Π.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, έλαβε εικονικά τιμολόγια ύψους 2.111.731 ευρώ, προκειμένου να μην αποδοθεί Φ.Π.Α. ύψους 398.215 ευρώ.
Στην Νέα Καρβάλη της Καβάλας επιχείρηση πετρελαιοειδών, νόθευε το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με καμμένα ορυκτέλαια σε ποσοστό 46%. Μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης από το ΣΔΟΕ Δυτ. Μακεδονίας, είχαν διατεθεί στην αγορά 650.795 λίτρα καμμένων ορυκτελαίων ως πετρέλαιο κίνησης , τόσο με οικονομικές συνέπειες για το Δημόσιο όσο και περιβαλλοντολογικές συνέπειες.
Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Στερεάς Ελλάδας επέβαλε πρόστιμα 2.921.000 ευρώ σε 11 αγρότες της περιοχής Θηβών, γιατί έλαβαν και εξέδωσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια τα οποία σχετίζονται με αγροτικές επιδοτήσεις.
Πηγή: iefimerida.gr

Read more...

Διαβάστε ποιος είναι ο ρόλος του Γ. Στουρνάρα τι λεει ο ίδιος

20131206-173823.jpg
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά απάντησε στην κριτική, που δέχεται τις τελευταίες μέρες από μερίδα βουλευτών, δηλώνοντας ότι :
«Ακούω την κριτική όταν είναι δημιουργική, τη λαμβάνω υπόψη αλλά ξέρετε ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος. Είναι να είναι αποτελεσματικός. Κι έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας. ».
Ερωτηθείς για το αν θα έχουν κλείσει οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση δήλωσε ότι «δεν το γνωρίζω αυτό. Δε νομίζω, γιατί το Eurogroup δεν ανακοινώνει εκταμίευση αλλά αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τότε».
Ενώ για την αυριανή ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2014 απάντησε ότι: «Δε περιμένω εκπλήξεις».

Read more...

Κ. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό θα φύγει



Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό θα φύγει, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, για τα πορίσματα της αξιολόγησης των δομών στο Δημόσιο
Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, που θα επιφέρουν μείωση των επιτελικών δομών του κράτους σε ποσοστό περίπου 48%.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ΠΔ θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του Δημόσιου και των ανωνύμων εταιρειών, προσθέτοντας πως όπου υπάρχει περιττό προσωπικό αυτό θα φύγει.
«Για πρώτη φορά έχουμε για το 2014 ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης με στόχους, προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, ο πρώτος πυλώνας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών όλου του Δημοσίου, με έμφαση στα υπουργεία «ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στις νέες μειωμένες του διαστάσεις». «Αυτό σημαίνει, εντός του επόμενου τετραμήνου να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ΠΔ που θα αποτυπώνουν τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, την καινούργια αποστολή τους με ξεκάθαρους όρους, αρμοδιότητες και επικαιροποίηση της αποστολής του κάθε υπουργείου» υπογράμμισε.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θύμισε ότι από την άσκηση της αξιολόγησης, η οποία και θα αποτυπωθεί τελικά σε αυτά τα ΠΔ, έχει προκύψει μία σημαντικότατη μείωση των επιτελικών δομών του κράτους. «Προτείνεται να μειωθούν κατά περίπου 48% οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τμήματα, και αυτές είναι οι αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και αποτελεί κατάκτηση για τη δημόσια διοίκηση, την οποία ελπίζω να στηρίζετε» συμπλήρωσε. Διευκρίνισε, δε, ότι αυτή η αξιολόγηση δεν περιορίζεται στον πυρήνα του Δημοσίου, αλλά επεκτείνεται και στην περιφέρειά του και, όπως τόνισε, «έχουμε χρέος να μπορούμε να αξιολογήσουμε όλα τα ΝΠΔΠ, τα ΝΠΙΔ και τις ανώνυμες εταιρείες». «Και ναι, αν μέσα από αυτή την αξιολόγηση προκύψει ότι υπάρχουν φορείς και οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν με περιττό προσωπικό, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους υψηλούς προϋπολογισμούς τους, αυτό το προσωπικό πρέπει να φύγει. Και αυτή η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αξιολόγηση του προϊόντος του Δημοσίου
Ο δεύτερος πυλώνας της μεταρρύθμισης, μετά την αξιολόγηση και την οριστικοποίηση των κεντρικών δομών του κράτους, είναι η επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία, έτσι ώστε να πραγματοποιείται με τον απλούστερο τρόπο και με τη χρήση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Εδώ οι κανόνες πρέπει να είναι πάρα πολύ σαφείς» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, εξειδικεύοντας «πως αν μία διαδικασία δεν προσθέτει προστιθέμενη αξία, αυτή πρέπει να καταργείται, μία σύνθετη διαδικασία να απλοποιείται και αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βαρύνονται με υπερβολικά διοικητικά βάρη να επαναξιολογούνται.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλέστηκε τη μελέτη του ΟΟΣΑ -η οποία θα προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για τη μείωση των διοικητικών βαρών- αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονται 30 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων, κάτι που πρέπει καταργηθεί. Επίσης, σχετικά με την αδειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης ανακοίνωσε ότι, ήδη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για μία ΚΥΑ, με την οποία η άδεια άσκησης δραστηριότητας θα αντικαθίσταται, στον αρμόδιο δήμο, με μία δήλωση ότι η επιχείρηση θέλει να ξεκινήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και πληροί όλες τις προδιαγραφές.
Σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης προσωπικού
Ως τρίτο πυλώνα, ο κ. Μητσοτάκης καθόρισε την απόκτηση σύγχρονης στρατηγικής διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, ώστε να αποκατασταθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί αυτή η μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχουν, η κεντρική στρατηγική προσλήψεων, ο αμερόληπτος και αξιοκρατικός τρόπος προαγωγής διευθυντικών στελεχών μακράν του μηχανιστικού τρόπου μοριοδότησης με βάση τα τυπικά προσόντα (μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ) και η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση, ώστε να μην αντιμετωπιστεί η δημόσια διοίκηση με τις πρακτικές που οδήγησαν στη χρεοκοπία και πρόσθεσε: «Ένα είναι βέβαιο. Ότι στον διάλογο αυτόν δεν έχουν θέση οι νοσταλγοί του μεγάλου πελατειακού κράτους».

Read more...

Παπανδρέου: Έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του Μαντέλα ζωντανό..




«Ο Μαντέλα με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις...
προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου  για τον θάνατο του μεγάλου Αφρικανού ηγέτη.

Ακολουθεί η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:

«Ο Νέλσον Μαντέλα με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις διώξεις και τα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στα ιδανικά του, απέδειξε ότι μέσα απο την ατομική και τη συλλογική δράση υπάρχει πάντα ελπίδα και προοπτικη για τους λιγότερο προνομιούχους.

Ως ηγέτης της αντίστασης, γκρέμισε τα τείχη των φυλετικών διακρίσεων που κρατούσαν υπόδουλη την πλειοψηφία του λαού της Νότιας Αφρικής.

Ως Πρόεδρος της χώρας του, με τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, γκρέμισε τα ψυχολογικά τείχη του μίσους που είχαν χτιστεί για να διαιρούν τον αφρικανικό λαό.

Ως ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ως Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, άνοιξε το δρόμο για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας για τη χώρα του.

Ως δραστήριο μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οραματίστηκε μια αφρικανική ήπειρο απαλλαγμένη από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας.

Οι μάχες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμφιλίωση, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ταυτίζονται με τις μάχες του Κινήματος μας.

Σε μας η ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό».

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, ακολούθημα της ΝΔ...




Για …κεντροδεξιά σενάρια μίας υποτιθέμενης «Κεντροαριστεράς» μιλά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μεγάλη εκδήλωση της «Κίνησης των 58» τη Δευτέρα στο θέατρο Ακροπόλ.

Κάνοντας λόγο για...
«Κεντροαριστερά που προωθείται από συγκεκριμένα ΜΜΕ και τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», καταλογίζει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ότι «έχει μετατραπεί σε ακολούθημα της ΝΔ». Όσο για την ‘κίνηση’ στην οποία συμμετέχουν πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι μίας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που σηματοδότησε συντηρητική μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ, όπως λέει, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει πρόταση διεξόδου. Αναφερόμενος δε στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού που νοιώθει «πολιτικά άστεγη» δεν αναζητά σκελετούς στις ντουλάπες του πολιτικού συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζει απαξιωμένο, αλλά εθνικά ανεξάρτητη χώρα, κυρίαρχο λαό και κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «βαθιά συντηρητικό» κόμμα που θέλει να καλυφθεί με την προβιά μιας υποτιθέμενης προοδευτικότητας, σημειώνει ότι «η μοίρα των μικρών, των ηττημένων και αυτών που προδίδουν τις αξίες τους, μόνο και μόνο για να επιβιώσουν οι ίδιοι, δεν είναι άλλη από τη μοίρα του κομήτη που εξαφανίζεται μετά την πρόσκαιρη λάμψη του». Προειδοποιεί δε, ότι «η λύση θα έρθει από την κοινωνία και τις διεργασίες της και όχι από τα παιχνίδια ηγεσιών που παραπαίουν».

Read more...

Μετάθεση της απολογίας Στις 11 Ιανουαρίου θα απολογηθούν οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής


Στις 11 Ιανουαρίου θα απολογηθούν οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής
(φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στις 11 Ιανουαρίου θα απολογηθούν τελικά στις ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Π.Ηλιόπουλος, Γ.Γερμενής και Στ. Μπούκουρας, οι οποίοι αρχικά είχαν πάρει προθεσμία για το Σάββατο το πρωί.

Η μετάθεση της απολογίας τους έγινε λόγω της διαβίβασης νέων στοιχείων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας στις δύο ανακρίτριες.

Πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται μετά από την επεξεργασία σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και κινητών τηλεφώνων που είχαν κατασχεθεί σε σπίτια κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ.

Παρόντες στο Εφετείο, εκτός από τους τρεις βουλευτές που επρόκειτο να απολογηθούν το Σάββατο ήταν και οι βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μπαρμπαρούσης και Κουκούτσης.

Μετά από κάλεσμα της ΧΑ έξω από το Εφετείο είχαν συγκεντρωθεί 30 υποστηρικτές του κόμματος.

Με απόφαση των δύο ανακριτριών απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του βουλευτή Χρήστου Παππά. 
       
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή από τον ειδικό φρουρό Επ.Κορκονέα.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Κατά τη διάρκεια της πορείας έκλεισαν οι οδοί Πανεπιστημίου, Σταδίου και Γεωργίου Α' μπροστά από τα ξενοδοχεία.

Αυτήν την ώρα, η πορεία έχει χωριστεί σε δύο τμήματα. Η κεφαλή (αντιεξουσιαστές) κινείται στην οδό Ακαδημίας προς τα Εξάρχεια, ενώ ένα δεύτερο τμήμα (μαθητές) κινείται στην Πανεπιστημίου προς την πλατεία Ομονοίας.

Ισχυρή η αστυνομική παρουσία. Ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, καθώς και ορισμένα αντιφασιστικά.

Η ετικέτα συζήτησης (hashtag) στο Twitter για την πορεία και τις εκδηλώσεις μνήμης είναι #6dgr.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται συγκέντρωση στην Καμάρα, από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στο Βόλο έχει προγραμματιστεί πορεία από το θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κλειστοί είναι από τις 10:00 το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ευαγγελισμός», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των λεωφορείων.

29 φωτογραφίες
Μικροένταση υπήρξε νωρίτερα στο μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 55 άτομα και συνελήφθησαν άλλα δέκα για επιθέσεις κατά αστυνομικών, φθορές και άλλα συναφή αδικήματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι ομάδες των νεαρών που απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς εγκατέλειψαν κατά την αποχώρησή τους διάφορα αντικείμενα, όπως 4 μολότοφ, 20 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 50 στειλιάρια (μερικά με σημαίες), 2 πυροσβεστήρες, 2 κράνη, γάντια, κουκούλες - σκούφους, θώρακα μοτοσικλετιστή κ.λ.π

Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις – ταυτοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή τους δήλωση, οι βουλυτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Στρατούλης αναφέρουν:

»Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήσαμε διάβημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το ζήτημα των προσαγωγών 27 μαθητών, που συμμετείχαν στην πρωινή μαθητική συγκέντρωση στα προπύλαια, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ζητήσαμε να δούμε τον διοικητή της ΓΑΔΑ, ο οποίος αρνήθηκε να μας συναντήσει και αφού μας κράτησαν όρθιους στην είσοδο επί μισή ώρα, μας παρέπεμψαν στον διοικητή ασφαλείας και στον αρμόδιο για τις ανακρίσεις αστυνομικό. Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν ότι έχουν προσαχθεί 26-27 ανήλικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές, από τους οποίους θεωρούνται ότι έχουν συλληφθεί δέκα, που θα προσαχθούν μέχρι το βράδυ στον εισαγγελέα.
»Ζητήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, γιατί με βάση ενημέρωση που είχαμε από δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, ήταν συλλήψεις παιδιών που συμμετείχαν ειρηνικά σε μαθητική πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν πέντε χρόνια. Επισημάναμε στους αρμόδιους ότι τις θεωρούμε συλλήψεις πολιτικής σκοπιμότητας, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» ενόψει της βραδινής διαδήλωσης κοινωνικών και πολιτικών φορέων για το ίδιο θέμα.
»Επίσης ζητήσαμε και είδαμε τους συλληφθέντες, όπου διαπιστώσαμε ότι είναι ανήλικοι μαθητές μεταξύ των οποίων 14χρονα και 15χρονα παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν χτυπημένα από τα ΜΑΤ και για αυτό απαιτήσαμε να τα δει ιατροδικαστής. Επίσης απαιτήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να τους επιτρέψουν να επικοινωνήσουν με τους γονείς και δικηγόρους τους, γιατί τους είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα.
»Όμως το πιο ακραίο, το πιο εξωφρενικό και το πιο παράλογο είναι ότι μεταξύ των συλληφθέντων διαπιστώσαμε ότι είναι και γερμανός τουρίστας 21 ετών, που δεν μιλάει καθόλου ελληνικά και μας είπε στα αγγλικά ότι δεν ξέρει πού τον έχουν και για ποιο λόγο, ενώ μας ανέφερε ότι τον συνέλαβαν ενώ περπατούσε στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των τυποποιημένων καταθέσεων των ανδρών των ΜΑΤ, με βάση τις οποίες κάποιες προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
»Η σημερινή αστυνομική επίθεση εναντίον της μαθητικής διαδήλωσης, των προσαχθέντων και συλληφθέντων ανηλίκων μαθητών αποτελεί μία νέα και ανεγκέφαλη αυταρχική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας. Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και ο αρχηγός της αστυνομίας έχουν την αποκλειστική πολιτική ευθύνη. Ο λαός και η νεολαία με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στους συλλογικούς κοινωνικούς αγώνες, θα βάλουν ένα τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...