Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

"Δεν υπάρχει ελληνικό κράτος"

Έξαλλος με τους καταληψίες υπουργείων εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος. Έκανε λόγο για συνταγή καταστροφής και διακοπή της λειτουργίας του κράτους. "Δεν έχουμε δυνατότητα να δουλέψουμε" είπε χαρακτηριστικά

news247.grhttp://news247.gr/ellada/politiki/article1398672.ece/ALTERNATES/w620/loverdos.jpg

Η ρήση του Γιώργου Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση αποτελείται από "αντιεξουσιαστές στην εξουσία", έχει κάποια βάση αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, πλέον δεν υπάρχει κράτος.

Ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ξέσπασε λόγω της κατάληψης του γραφείου του και άλλων υπουργικών γραφείων από απεργούς.

Μάλιστα εξέφρασε και την ανησυχία του για το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν, παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα.

"Ξέρετε, ότι σήμερα δεν μπορούμε να πάμε στα γραφεία μας, ότι δεν υπάρχει, με τη λογική του σεβασμού στις κινητοποιήσεις, ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή, με την Τρόικα εδώ και τη χώρα να βρίσκεται εκεί που είναι;" αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού εξέφρασε τον σεβασμό του στις κινητοποιήσεις τόνισε χαρακτήρισε την παράλυση του κράτος ως συνταγή και αγωγό καταστροφής.

"Αν δεν είχαμε Βουλή σήμερα, δεν θα μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου", παραπονέθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.

"Διακόψαμε τη λειτουργία του κράτους, δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα να δουλέψουμε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να διακόπτει τη λειτουργία του κράτους" είπε ο υπουργός εμφανώς εκνευρισμένος και κάλεσε όσους ευθύνονται για αυτό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Read more...

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί, λέει το ΔΝΤ

«Καμία βιασύνη» για την 6η δόση

Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία
Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί -συγκεκριμένα, σημειώνει το Ταμείο, η πρόβλεψη για ανάκαμψη 0,6% το 2012 και το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΔΝΤ, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, ωστόσο προσθέτει πως δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, «απαραίτητα», να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε.

Ωστόσο, αργότερα ο κ. Μπόρχες σε δήλωσή του ανακάλεσε το σχόλιο αυτό επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει τη δυνατότητα να δανείζει μόνο σε κράτη και δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατευθείαν στην αγορά ομολόγων.

Όπως πρόσθεσε, η χρήση των πόρων του ΔΝΤ για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα απαιτούσε μια διαφορετική νομική δομή και διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

Επομένως η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ είναι η χορήγηση πιστώσεων στις δύο χώρες,.

Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία κατά της κρίσης» για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Υπό όρους το ΔΝΤ στο β' πακέτο

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι το ΔΝΤ θα «συμμετάσχει σίγουρα» στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της.

«Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο», δήλωσε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

Ακόμα, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους.

«Oι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τον Ιούλιο πολύ καλούς όρους για τις τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα όσο χρειάζεται γι' αυτό», είπε.

«Το πρόγραμμα θα πρέπει εξ ανάγκης να αναθεωρηθεί γιατί από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως, ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής, αν και όσο μεγάλη και να είναι αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση, προσέθεσε.

Το ΔΝΤ, σημείωσε ο Μπόρχες, δεν έχει κανένα πρόβλημα είτε με μεγαλύτερη είτε με μικρότερη απομείωση, σημειώνοντας πάντως πως το ύψος του «κουρέματος» θα είναι αντιστρόφως ανάλογο της συμμετοχής των χωρών της Ευρωζώνης στο νέο πακέτο.

Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.

Ακόμη επισήμανε ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητα του EFSF.

«Όταν ο κόσμος μιλάει χαλαρά για μόχλευση του EFSF, έχουν στο μυαλό τους την αξιοποίηση του EFSF με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο ώστε να φέρουν άλλους επενδυτές πίσω στις αγορές κρατικού χρέους, μια παρέμβαση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη.»

»Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και ένα τέτοιο μεγαλύτερο EFSF έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά», είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΝΔ: Νέοι διορισμοί σε υπουργικά γραφεία κόστους 3,5 εκατ. ευρώ


newpost.gr
ΝΔ: Νέοι διορισμοί σε υπουργικά γραφεία κόστους 3,5 εκατ. ευρώ
«Ενώ δηλώνει ότι υιοθετεί προτάσεις για νοικοκύρεμα και περιορισμό του σπάταλου κράτους και ετοιμάζει 30.000 απολύσεις, την ίδια ώρα προχωρά σε διόγκωση του κράτους, παράνομες προσλήψεις, αύξηση της σπατάλης», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διατήρηση του υδροκέφαλου κράτους.



«Υπάρχει, όμως, και ένα μείζον οικονομικό, αλλά κυρίως πολιτικό ζήτημα με το προσωπικό που εργάζεται στα γραφεία των αντιπροέδρων και ορισμένων υπουργών. Έτσι, ενώ μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό δημιούργησε επιπλέον 84 θέσεις μετακλητών με συνολικό κόστος 3.438.178, λίγους μήνες μετά αυξάνει ακόμη περισσότερο τους μετακλητούς.

Μόνο στα γραφεία των Αντιπροέδρων και ορισμένων Υπουργών απασχολούνται 234 υπάλληλοι από τους οποίους οι 176 είναι πρόσφατα διορισμένοι" συμπληρώνει η Νέα Δημοκρατία, καταγράφοντας μάλιστα σε αναλυτική λίστα τις νέες θέσεις, όπως υποστηρίζει, στα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και στα γραφεία των Αντιπροέδρων.

Εξάλλου, «έχουμε μιλήσει για τη δημιουργία περισσότερων από 70 νέων γραμματειών και νέων κρατικών δομών» συνεχίζει η ανακοίνωση, και «για τις σχεδόν 30.000 προσλήψεις που έγιναν το 2010».

Αναλυτικά τα στοιχεία που έδωσε η Νέα Δημοκρατία:

1. Σύσταση πολιτικού γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλου
- 10 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 5 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
- 5 υπάλληλοι με απόσπαση .
Κόστος 895.280 ευρώ. YA 1/ΦΕΚ΄/Β΄/1763/2011.
(σύνολο 20)

2. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου
- 4 μετακλητοί υπάλληλοι (Οικονομολόγοι)
- 1 μετακλητός υπάλληλος, ως Διευθυντής
- 3 ειδικοί συνεργάτες
- 3 ειδικοί σύμβουλοι
- 8 διοικητικοί υπάλληλοι
- 1 δημοσιογράφος
Αποφάσεις διορισμού : Δ1Α 1115688 ΕΞ 2011 /17.8.2011, Δ1Α 1105890 ΕΞ 2011 /22.7.2011, Δ1Α 1106152 ΕΞ 2011 /22.7.2011, : Δ1Α 1108580 ΕΞ 2011 /28.7.2011, Δ1Α 1108911 ΕΞ 2011 /1.8.2011, : Δ1Α 1108581 ΕΞ 2011 /29.7.2011, Δ1Α 1101785 ΕΞ 2011 /18.7..2011, Δ1Α 1101784 ΕΞ 2011 /18.7.2011, Δ1Α 1101783 ΕΞ 2011 /18.7.2011, Δ1Α 1101786 ΕΞ 2011 /18.7.2011.
(σύνολο 20 θέσεις)

3. Πολιτικό γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Πάγκαλου.
- 10 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 5 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών
- 5 υπάλληλοι με απόσπαση.
Κόστος 1.015.000, αριθμ. Απόφ. 3/19.10.2009, ΦΕΚ 2316/Β΄/2009.
- Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 14/19.5.2010, ΦΕΚ 82/Α΄/31.5.2010
- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 5 θέσεις ειδικών συμβούλων – ειδικών συνεργατών
- 5 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
(σύνολο 35 θέσεις)

4. Σύσταση πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 3 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 283.022 ευρώ.
ΥΑ 2/58690/0004/ΦΕΚ/Β΄/1875/25.8.2011.
Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.2011.
- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη
- 5 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
(σύνολο 14 θέσεις)

5. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 4 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 286.908,60 ευρώ.
ΥΑ ΔΙΔΚ/12989/ΦΕΚ/Β΄/1593/5.7.2011
Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.
- 6 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 9 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
(σύνολο 29 θέσεις)

5. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλια
- 4 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 2 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 200.951,4 ευρώ.
ΥΑ ΔΙΔΚ/13313/ΦΕΚ/Β΄/1601/8.7.2011
Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.
- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη
- 3 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 8 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
(σύνολο 18 θέσεις)

6. Σύσταση πολιτικού γραφείου Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη
- 4 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 2 ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών. Κόστος 200.951,4 ευρώ. ΥΑ ΔΙΔΚ/13195/ΦΕΚ/Β΄/1598/7.7.2011.
- Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.
- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη
- 3 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 8 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση .

Πρόσθετες θέσεις ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.20

- 1 θέση ειδικού συμβούλου – ειδικού συνεργάτη
- 2 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
(σύνολο 21 θέσεις)

7. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
- 15 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων.
- 12 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
- 13 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
ΠΥΣ 30/15.9.2011, ΦΕΚ 207/Α΄/16.9.20
(σύνολο 40 θέσεις)

8. Πολιτικό γραφείο Υπουργού Εσωτερικών Καστανίδη
- 9 θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
- 7 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων.
- 7 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση
ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011.
(σύνολο 23 θέσεις).

9. Πολιτικό γραφείο Υφυπουργού Εσωτερικών Χ. Κουκουλόπουλου
- 3 θέσεις ειδικών συμβούλων – ειδικών συνεργατών
- 5 θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων
- 6 θέσεις υπαλλήλων με απόσπαση.
ΠΥΣ 21/12.7.2011, ΦΕΚ 160/Α΄/13.7.2011. (σύνολο 14 θέσεις)
Read more...

Για αναπροσαρμογή του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα μιλά και η Μέρκελ

«Πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της»

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ζοζέ Μπαρόζο
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ζοζέ Μπαρόζο (Φωτογραφία: Associated Press )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η ευρωζώνη πρέπει ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις παραδοχές, πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου που μετέδωσε το Reuters, πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα στην Ελλάδα, και ότι θα πρέπει στην ανάγκη να αναπροσαρμοστούν.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που έκαναν νωρίτερα την εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πίεσε, ωστόσο, τη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, που προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.

Σε ερώτηση για την Ελλάδα, η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να περιμένουν την έκθεση της τρόικας πριν πάρουν αποφάσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο» και τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης και να της δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσει την κατάστασή της».

Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε πιθανή μια ευρωπαϊκή κίνηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν χρειαστεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έρευνα για την επίθεση αστυνομικών κατά δημοσιογράφων στο Σύνταγμα διέταξε η ΓΑΔΑ

Στο περιθώριο της πορείας

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ επί της οδού Αμαλίας στο Σύνταγμα
Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ επί της οδού Αμαλίας στο Σύνταγμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση αστυνομικών σε βάρος ομάδας δημοσιογράφων το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα στο περιθώριο της πορείας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διέταξε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και αστυνομικών, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ επί της οδού Αμαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τραυματιών είναι μία Γαλλίδα δημοσιογράφος και μία Ελληνίδα φωτορεπόρτερ.

Το βράδυ της Τετάρτης φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι επρόκειτο να καταθέσουν μήνυση στην εισαγγελία σε βάρος των αστυνομικών που τους χτύπησαν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Mείωση κατά 30% των υπαλλήλων στα υπουργεία προωθεί η κυβέρνηση

Με νομοθετική ρύθμιση

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κράτους εντάσσει η κυβέρνηση την εφεδρεία στο στενό, κυρίως, δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να «ευθυγραμμιστεί» και με τις απαιτήσεις της Τρόικας που πιέζει για αποχώρηση ως το τέλος του έτους 30.000 υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ.Ρέππας, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους.

Η μείωση αυτή, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας και από τα μέλη της κυβέρνησης με σχετική επιστολή την οποία τους είχε αποστείλει, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση (ελάχιστοι υπουργοί καταδέχθηκαν να απαντήσουν), περιλαμβάνει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τη συγχώνευση «περιττών», όπως ονομάζονται, υπηρεσιών, τη μείωση των τμημάτων που έχουν πληθώρα ή καθόλου υπαλλήλους και την κατάργηση οργανισμών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επικαλείται Το Βήμα, η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει, κατ΄ανάγκην, και απολύσεις προσωπικού. Γεγονός είναι πάντως ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί στους υπό κατάργηση φορείς θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο πλαίσιο και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ένα τμήμα του ωστόσο, στην περίπτωση, βεβαίως που πληροί τα κριτήρια που τίθενται, να του απομένουν δηλαδή δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας.

Η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, από την άλλη πλευρά, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των δομών του κράτους, θα είναι μία συνεχής διαδικασία. Γι΄αυτό το λόγο συνιστάται και ειδικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες, θα μετέχουν και εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες όλων του φορέων του Δημοσίου.

Τυχόν ελλείψεις σε προσωπικό που διαπιστώνονται θα καλύπτονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με βάση και τις ειδικότητές τους -μία διαδικασία η οποία θα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία θα έχει και την αρμοδιότητα για την διαχείριση του προσωπικού σ΄ολόκληρο το δημόσιο τομεά.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από τη μία υπηρεσία στην άλλη να καλύπτουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν:

Πρώτον, από το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ο κανόνας 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι πιθανόν να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2012».

Ο κ. Ρέππας μάλιστα επισήμανε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις συμβασιούχων, «όπου η δέσμευση για μείωση κατά ένα ακόμη 10% σε σχέση με φέτος μέσα στο 2012, μπορεί τελικώς να μετατραπεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσλήψεων για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό ή και μηδενισμό προσλήψεων».

Δεύτερον, από τη συνέχιση του καθεστώτος της εφεδρείας και κατά τη διάρκεια του 2012, με δεδομένο μάλιστα ότι η Τρόικα πιέζει για απολύσεις περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους ως το τέλος του έτους αποτελεί μόνον την αρχή.

Εφεδρεία

Από την άλλη πλευρά, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα νομικά κυρίως προβλήματα που ανακύπτουν από τον «γόρδιο δεσμό» της εφεδρείας.
Σύμφωνα πάντως με τη ρύθμιση που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, η εφεδρεία θα αφορά δύο κύριες κατηγορίες εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρώτον, το σύνολο του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως αν υπηρετεί στο στενό (κεντρικές υπηρεσίες) ή ευρύτερο (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις και ΟΤΑ) δημόσιο τομέα.

Δεύτερον, το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση οργανικών θέσεων των υπουργείων και γενικά των φορέων της Κεντρικής κυβέρνησης.

Κριτήριο και για τις δύο περιπτώσεις, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος υπάλληλος σε εφεδρεία, θα είναι να βρίσκεται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Να του απομένουν, δηλαδή, 24 μήνες για να συμπληρώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έτσι ώστε μετά τη λήξη της εφεδρείας να μπορεί να βγουν στη σύνταξη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε καθεστώς εφεδρείας (έως τη συμπλήρωση με το προαναφερθέν κριτήριο των 30.000 εργαζομένων) θα μπορούν να τεθούν όλοι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι 12.000 υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και οι 15.000 υπάλληλοι στους δήμους που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 41.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο στενό δημόσιο τομέα και το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες που θα τεθεί τελικά σε εφεδρεία θα εξαρτηθεί από το πως θα συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 30.000 που είναι η απαίτηση της Τρόικας.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος της εφεδρείας κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σ΄αυτήν, θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους όπως θα προκύψει από το νέο μισθολόγιο. Αντιθέτως, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση ο χρόνος της εφεδρείας να μην προσμετράται στο ύψος των συντάξεων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Από το 2008 είναι σε ύφεση η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα

Η απόκλιση στο ΑΕΠ του 2010 είναι της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ περίπου και ίσως ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα
Η απόκλιση στο ΑΕΠ του 2010 είναι της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ περίπου και ίσως ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα (Φωτογραφία: ICON )


Αθήνα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή προέβη σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005-2010. Αυτή η αναθεώρηση αφορά κυρίως στην ένταξη νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών.

Αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι ότι έχει αναθεωρηθεί το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 (-0,9%), 2006 (-1,1%), 2007 (-1,9%), 2008 (-1,7%), 2009 (-1,4%), 2010 (-1,2%).

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής: 2006 (σε +5,5% από 5,2%), 2007 (σε +3,0% από 4,3%), 2008 (σε -0,2% από 1,0%), 2009 (σε -3,2% από -2,0%), 2010 (σε -3,5% από -4,5%).

Ειδικότερα για το 2010, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

Το μέγεθος αυτών των αναθεωρήσεων εμπίπτει στο σύνηθες εύρος αναθεωρήσεων που έχουν σημειωθεί σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2012 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του 2010 σε αγοραίες τιμές υπολογίζεται 230,1 δισ. ευρώ, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή το προσδιορίζει πλέον στα 227,31 δισ. ευρώ. Ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί το εάν η αρνητική αυτή μεταβολή θα έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό προγραμματισμό.

Για την αναθεώρηση η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποίησε νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών διάρθρωσης επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και νέων ερευνών στους κλάδους της ενημέρωσης και επικοινωνίας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Ακόμη, προχώρησε σε αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών βάσει κυρίως των νέων αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και στην εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση του σχηματισμού του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες, με χρήση νέων πηγών και μεθόδων. Ακόμη, χρησιμοποίησε νέες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων, με τη χρήση νέων πηγών για την καταγραφή αυτών των συναλλαγών.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Μπλόκο» Άννας στις εξετάσεις για να σταματήσουν οι καταλήψεις- Οργισμένη αντίδραση των πρυτάνεων


newpost.gr
«Μπλόκο» Άννας στις εξετάσεις για να σταματήσουν οι καταλήψεις- Οργισμένη αντίδραση των πρυτάνεων
«Μπλόκο» στις εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω επιχειρεί η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για τη λήξη των καταλήψεων, οι οποίες μπορεί να έχουν περιοριστεί σε 79 τμήματα πανελλαδικά, αλλά επιμένουν, δίνοντας τον τόνο, σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας.

Ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου προχώρησε σήμερα σε ερμηνεία του νέου Νόμου- Πλαίσιο, για τα πανεπιστήμια και έστειλε εγκύκλιο εις γμώσην της υπουργού στις διοικήσεις τους, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα!

Οπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος- Πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει την δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.

Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.

Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο οποίο και έγινε προχθές πολύωρη συνεδρίαση των κοσμητόρων και των προέδρων σχολών με τις πρυτανικές αρχές του.

Ετσι, αποφασίστηκε ότι εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση μαθημάτων. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ωστόσο σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε σήμερα ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.

Η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις. Οπως λέει ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και νομικός, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κ. Ρέμελης, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση.

Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκ των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.

Για το θέμα που προέκυψε αναμένεται, εντός των επομένων ωρών, και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

«Η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη καθώς δεν προκύπτει από καμία διάταξη του νόμου και ταυτόχρονα συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γ. Μυλόπουλος.

«Η λογική του "ολίγον έγκυος" δεν ισχύει στα ακαδημαϊκά ζητήματα. Οι επί πτυχίω φοιτητές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν κανένα λόγο να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις, ανεξαρτήτως χρωστούμενων μαθημάτων», καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.



Πηγή: tovima.gr

Read more...

Πιθανή, αλλά όχι εξασφαλισμένη η 6η δόση, λέει η τρόικα

Απαιτούν εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Οι συνομιλίες με την τρόικα σημειώνουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το διάστημα 2013-2014
Οι συνομιλίες με την τρόικα σημειώνουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το διάστημα 2013-2014 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η τρόικα μάλλον θα αποφασίσει την καταβολή της έκτης δόσης τιυ δανείου στην Ελλάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να την θεωρεί δεδομένη και θα πρέπει να δείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας στο Reuters.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ο βασικός λόγος είναι ότι [η κυβέρνηση] χρειάζεται περισσότερο χρόνο», δήλωσε την Τετάρτη το στέλεχος της τρόικας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα από τα κεφάλαια», προσέθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθεί η επόμενη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος είπε: «Υπάρχει πάντα κίνδυνος, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Αλλά πιστεύω ότι εν τέλει θα τα καταφέρουμε».

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με το κλιμάκιο των επιθεωρητών σημειώνουν πρόοδο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2012, είπε ο αξιωματούχος.

«Προχωρούμε χωρίς προβλήματα όσον αφορά τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει το δημοσιονομικό κομμάτι. Σημειώνεται πρόοδος για το 2012, αλλά δεν έχουμε ακόμη συζητήσει για το διάστημα 2013-2014», ανέφερε.

Το στέλεχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, λόγω της μη έγκαιρης σύστασης του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η τρόικα έχει κατ' επανάληψη προτείνει συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και ο αξιωματούχος είπε ότι οι ελεγκτές ελπίζουν να δουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο μετά την συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank καιτης Eurobank.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς», σημείωσε.

Τέλος, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της τρόικας και πότε αυτή θα παραδώσει την έκθεσή της.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να αναθεωρηθεί, λέει το ΔΝΤ

«Καμία βιασύνη» για την 6η δόση

Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία
Χείρα βοήθειας τείνει στην Ευρωζώνη το ΔΝΤ (στη φωτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ) για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και της αγοράς ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία (Φωτογραφία: Reuters )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, «απαραίτητα», να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.

Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήγη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε.

Επιπλέον, θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές στις δύο χώρες, ανέφερε.

Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία κατά της κρίσης» για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι ο ΔΝΤ θα «συμμετάσχει σίγουρα» στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο», δήλωσε.

Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.

Ακόμα, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ώστε αυτό να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους.

Εναπόκειται στους Ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής, αν και όσο μεγάλη και να είναι αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση, προσέθεσε.

Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.

Ακόμη επισήμανε ότι δεν μπορεί να δει πώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητα του EFSF.

«Όταν ο κόσμος μιλάει χαλαρά για μόχλευση του EFSF, έχουν στο μυαλό τους την αξιοποίηση του EFSF με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο ώστε να φέρουν άλλους επενδυτές πίσω στις αγορές κρατικού χρέους, μια παρέμβαση που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και ένα τέτοιο μεγαλύτερο EFSF έχει περιορισμένους πόρους και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά», είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Ο Παπανδρέου φεύγει, η Ελλάδα χρεοκοπεί"

Μετά το δημοσίευμα-κόλαφο για την ελληνική πραγματικότητα, τη γραφειοκρατία, τα αυξημένα φαινόμενα διαφθοράς και την υπόθεση Βατοπεδίου, ο Michael Lewis επιστρέφει με νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Διαβάστε τι δήλωσε στο Reuters (Pic)

news247.grΟ Michael Lewis ξαναχτυπά. Μετά το εκτενές δημοσίευμα στο περιοδικό Vanity Fair τον Σεπτέμβριο του 2010, που αφορούσε την ελληνική κρίση χρέους και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο - βγάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα "άπλυτα" μας στην φόρα - ο διάσημος συγγραφέας και δημοσιογράφος, επιστρέφει δυναμικά με νέες δραματικές εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία της χώρας.

"Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, η Ιρλανδία επίσης, ενώ σε λίγους μήνες από τώρα Έλληνες και Γερμανοί θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι μέρες τους στην εξουσία είναι λίγες".

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξή του στο Reuters, ο διάσημος αρθρογράφος Μichael Lewis εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα μας θα περάσει πρώτα την οδυνηρή εμπειρία της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και αμέσως μετά, "δεν είναι καθόλου απίθανο ότι θα αναγκαστεί με όλες τις δυσάρεστες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις να αποχωρήσει από το ευρώ", όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ο ίδιος που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κρίσης χρέους ανά τον πλανήτη, επέμεινε ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί, λέγοντας χαρακτηριστικά σε Βρετανό δημοσιογράφο ότι "Η Ελλάδα χρεοκοπεί, έτσι; Όπως και αν θέλετε να το ονομάσετε, η Ελλάδα χρεοκοπεί. Το μόνο ερώτημα είναι το πώς".

Ασχολίαστη δεν θα μπορούσε να παραμείνει η πολιτική στρατηγική Παπανδρέου, για την οποία υπογραμμίζει ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να παραμείνει για καιρό στην εξουσία, καθώς έχει αποξενωθεί από το λαό και τους πραγματικούς οπαδούς του".

Ο κ. Lewis θεωρεί ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να διασώσουν την Ελλάδα, μόνο το αντίθετο προκαλούν. "Είναι σαν μεταδοτική ασθένεια, σε λίγο καιρό από τώρα, μόνο Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αυτόν της βαθιάς δημοσιονομικής ύφεσης. Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο".

Και ενώ παραδέχεται ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επακριβώς το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών, ο ίδιος εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολη η παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ, με τους πιστωτές να αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές απώλειες.

"Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και η Ιρλανδία το ίδιο παράδειγμα. Και καλύτερα, από το να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της".

Όσο για τις αντοχές του ελληνικού λαού και πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει, ο Michael Lewis, δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι "οι Ιρλανδοί έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στην ανέχεια. Αν επιβάλλετε στους Έλληνες τα μέτρα που επέβαλαν στον ιρλανδικό λαό, οι Έλληνες θα αρχίσουν να αυτοκτονούν".


Read more...

Υπό όρους αποφυλάκιση του δεύτερου καταδικασθέντα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Αναστολή εκτέλεσης ποινής

Ο συγκατηγορούμενος του Β.Κορκονέα προσέρχεται στο δικαστήριο
Ο συγκατηγορούμενος του Β.Κορκονέα προσέρχεται στο δικαστήριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ο Β.Σαραλιώτης, ο δεύτερος αστυνομικός που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, (μαζί με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα), ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή με την όρο της παραμονής του στο νομό Δράμας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο- Έως 50% οι απώλειες


newpost.gr
Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο- Έως 50% οι απώλειες
Ουσιαστικό πάγωμα μισθών για την πλειοψηφία των υπαλλήλων (μετά όμως τις μειώσεις) προβλέπει το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου. Ελάχιστη θα είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα φτάσει τα 780, ωστόσο οι νεοεισερχόμενοι που τον λαμβάνουν θα χάσουν καθώς καταργείται η προσωπική διαφορά, ενώ υπάλληλοι με πολλά επιδόματα θα δουν το μισθό τους να πέφτει στο μισό.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Έθνος» μπορεί να υπάρχει το δέλεαρ της παραγωγικότητας που θα αυξήσει ως και 25% τον μισθό, ωστόσο κανένας μισθός δεν θα ξεπερνάει τα 2.700 ευρώ με το σύνολο των επιδομάτων που απομένουν.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΝΑ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΕ ΔΕ ΤΕ ΠΕ
ΒΑΘΜΟΣ
Α - - 1.992 2.096
Β - 1.497 1.811 1.906
Γ 1.134 1.248 1.509 1.588
Δ 986 1.085 1.312 1.381
Ε 858 943 1.141 1.201
ΣΤ 780 858 1.037 1.092


ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Επίδομα: Ποσό
Επικίνδυνης/ανθυγιεινής εργασίας 150
Παραμεθόριων περιοχών 100
Αδειας/εορτών 1.000
Οικογενειακή παροχή 35

Θέσης/βαθμό
Γ δντης 700
διευθυντής 400
τμηματάρχης 250
προϊστάμενος 60

Οι απώλειες για όσους έχουν πολλά επιδόματα


Υπάλληλοι όπως εκείνοι που υπηρετούν στο υπουργείο οικονομικών που μέχρι τώρα λάμβαναν από 30% ως και 50% του μισθού τους μέσω επιδομάτων θα δουν τη μισθοδοσία τους να πέφτει κατακόρυφα, ειδικά όσοι βρίσκονται αρκετά χρόνια σε υπηρεσία θα δουν απώλειες ακόμη και 1.000 ευρώ. Οι απώλειες για υπαλλήλους σε άλλα υπουργεία θα είναι μικρότερες, δεν παύουν όμως να είναι απώλειες.

Για παράδειγμα, υπάλληλος του υπουργείου Οικονομιών με υπηρεσία 14 έτη θα δεί το βασικό του μισθό να αυξάνεται από τα 1.103 στα 1.248 ευρώ, όμως τα επιδόματά του από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσουν στα 124 ευρώ και έτσι θα έχει απώλεια 931 ευρώ. Ο μισθός του από τα 2.303 σήμερα θα πέσει στα 1.372 ευρώ.


Πηγή: Έθνος

Read more...

Απίστευτο ξύλο κατά διαδηλωτή!...




Άγριο ξύλο έφαγε ένας διαδηλωτής από τα ΜΑΤ (δείτε βίντεο). Αφού τον ακινητοποίησαν και τον πέταξαν κάτω χωρίς να παρουσιάσει αντίσταση, άρχισαν να ... τον χτυπούν προκλητικά με τα γκλομπς και να τον κλωτσάνε ο ένας μετά τον άλλο...



Read more...

Κυβερνητική επιτροπή το πρωί της Πέμπτης

Πλήρης επιβεβαίωση του protothema.gr


http://img.protothema.gr/A934FBBCC68DFDC5158A1CB600C01E0F.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του protothema.gr, καθώς ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα κορυφαίων υπουργών, ορίζοντας συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τις 10 το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, προκειμένου οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος να ενημερώσουν για όλες τις φλέγουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, το απηύθυναν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος.

Καθώς φαίνεται, στην κυβέρνηση υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας, καθώς ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί δεν γνωρίζουν στοιχεία για το σχεδιασμό του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Read more...

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κρίση εντός του 2011 ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ

Άγνωστο ο χρόνος και το περιεχόμενο

Ο Χάρης Καστανίδης
Ο Χάρης Καστανίδης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας, δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, χωρίς να διευκρινίσει για τη διατύπωση του ερωτήματος.

Μιλώντας αργότερα στο Βήμα, ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει εντός του 2011. Όσο για το ερώτημα τόνισε ότι θα είναι «θέμα αιχμής» και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τεθεί θέμα στο δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή». Ο κ. Καστανίδης είπε επίσης ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τους όρους που διεξάγονται οι εθνικές εκλογές, αλλά θα στοιχίσει λιγότερα, χωρίς όμως να προσδιορίσει το κόστος.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ο κ. Καστανίδης είπε: «Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης».

«Ο ελληνικός λαός, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών» είπε ο κ. Καστανίδης.

Δεν διευκρίνισε ούτε πότε σχεδιάζεται να γίνει το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα θέτει και δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιος να διατυπώσει το συγκεκριμένο ερώτημα, παρά μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο ή τα 2/5 των βουλευτών.

«Θα αποτελούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν προσδιόριζα εγώ επακριβώς το ερώτημα» είπε.

Πάντως, σε συνομιλητές του το βράδυ της Τρίτης ο κ. Καστανίδης έλεγε ότι το ερώτημα του δημοψήφισματος θα είναι τέτοιο που το αποτέλεσμά του θα κρίνει είτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε υποχρεωτική παροχή συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν σχεδιάζει δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

O εκπρόσωπος της ΝΔ κάλεσε τον Καστανίδη να πει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να παραιτηθεί, εάν ο λαός απορρίψει το ερώτημα που θα διατυπωθεί.

Δαψεύδει ο Ηλ.Μόσιαλος

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους και ότι προς το παρόν την κυβέρνηση την απασχολεί η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πάλι καλά που είμαι εδώ και... σας έσωσα»


newpost.gr
«Πάλι καλά που είμαι εδώ και... σας έσωσα»
Η «παντοδυναμία» ενός υπουργού Οικονομικών φαίνεται από την ικανοτητά του να πείθει τους πολίτες ότι τα δημοσιονομικά της χώρας του βαίνουν αν όχι καλώς τότε άριστα (έστω και αν ενίοτε δεν ισχυεί σε απόλυτο βαθμό) και από την στρατηγική του να οδηγεί την οικονομία της χώρας προς το βέλτιστο, στα πλαίσια που αυτό είναι εφικτό.

Έτσι, οι πολίτες είναι πιο πιθανό να νιώθουν την ασφάλεια ενός υπουργού- «σωτήρα» των οικονομικών τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Informer» που φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε ένα κείμενο «ρεπορτάζ-συνέντευξη», αυτός ο σωτήρας για την χώρα μας είναι μάλλον... ο κ. Βενιζέλος. «Πάλι καλά που είμαι εδώ» δήλωσε ο υπουργός στο περιοδικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι χωρίς την δική του συμβολή η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει.

«Αν δεν ήμουν εγώ μια κοινωνική έκρηξη θα είχε συμβεί» προσθέτει. Πιθανότατα, αν δεν είχε αναλάβει υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα θα ήταν στην ίδια δυσχερή θέση που είναι σήμερα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα είχαν γίνει εκλογές, αναφερέται στη συνέντευξη.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλες τις πολιτικές, οικονομικές, διοικητικές, θεσμικές και οργανωτικές αποφάσεις τώρα, ενώ μιλώντας για τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ότι «Ο πρωθυπουργός κάνει ο,τι μπορεί». Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί ξανά σε... εσωκομματική διαμάχη μετά τις κάλπες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος έχει εκμυστηρευτεί αρκετές φορές σε στενούς συνεργάτες του ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι η χώρα του θα μπορούσε να ζήσει έναν κοινωνικό εμφύλιο, ενώ μια κοινωνική έκρηξη αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη του υπουργού. Μερίδιο ευθύνης όμως για μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη επιρρίπτει στα ΜΜΕ επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά το λάθος που κάνουν οι δημοσιογράφοι όταν παρακινούν τους πολίτες να μην πληρώνουν τους έκτακτους φόρους.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αν και φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει εκ των προτέρων κάθε ευθύνη για τα μέτρα που λαμβάνει, καταλήγει εξηγώντας «Αν η Μέρκελ δεν δίσταζε, η Ελλάδα θα είχε σωθεί το καλοκαίρι».
Read more...

Εκκενώνεται η Πλατεία Συντάγματος- Ξύλο και τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


newpost.gr
Εκκενώνεται η Πλατεία Συντάγματος- Ξύλο και τραυματίες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
Συνεχίζεται η ένταση στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα όπου κατέληξαν νωρίτερα οι πορείες των μαθητών-φοιτητών, των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ.


Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος με ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς, ενώ δύο πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά έπειτα από εισβολή των ΜΑΤ μέσα στο μετρό του Συντάγματος για να απωθήσουν ομάδα κουκουλοφόρων. Νέα προσπάθεια κάνουν οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τόσο τους κουκουλοφόρους που έχουν βρει καταφύγιο στο μετρό όσο και εκείνους που είναι περιμετρικά στην πλατεία Συντάγματος.

Είναι η δεύτερη έφοδος της αστυνομίας στην πλατεία προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων και να εκτονωθεί η κατάσταση στο κέντρο. Ωστόσο, νωρίτερα οι εργαζόμενοι στο μετρό έφτιαξαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην είσοδο προκειμένου να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν.

Μάλιστα, στο εσωτερικό μεταφέρθηκε κι ένας τραυματίας από τις διαδηλώσεις προκειμένου να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. Οι εργαζόμενοι του μετρό καταγγέλλουν ότι τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο Μετρό Συντάγματος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ στην οδό Όθωνος, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με κουκουλοφόρους που βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο.

Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων, ενώ οι ταραξίες κρύβονται στα γύρω στενά και εμφανίζονται ανά διαστήματα προκειμένου να πετάξουν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Επεισόδια σημειώθηκαν και το μεσημέρι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, όταν κουκουλοφόροι βρέθηκαν μέσα στη συγκέντρωση και άρχισαν να πετούν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.


Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και τα επεισόδια συνεχίστηκαν με ρίψεις μολότοφ από τους νεαρούς. Μάλιστα, ομάδα κουκουλοφόρων μεταφέρθηκε στο Μετρό του Συντάγματος, όπου επιτέθηκε σε πολίτες. Η αστυνομία έχει προβεί σε δύο προσαγωγές για τα επεισόδια μέχρι στιγμής.






Σχετικές φωτογραφίες:



1234.jpg12345.jpg321.jpgmat_2.jpgmat_3.jpg

Read more...

Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αθήνα, Βρυξέλλες για τον περιορισμό της κρίσης χρέους

Κρίσιμες ημέρες, αλλεπάλληλες επαφές

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ΕΕ με στόχο τον περιορισμό της κρίσης χρέους. Ενώ η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόταση για απομείωση της αξίας των ομολόγων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 21%, ενδεχομένως και από τον Φ.Ρέσλερ που φτάνει την Πέμπτη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός. Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ συναντάται με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο για την κρίση χρέους.

Στην Αθήνα, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι κύριος στόχος είναι η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ δεν δέχεται ότι υπάρχει συζήτηση για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του Ευ.Βενιζέλου, του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στη συνάντηση γίνεται και η προετοιμασία για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Αργότερα θα ακολουθήσει και δεύτερη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτή, θα εξετασθεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος κατά πληροφορίες κομίζει σχέδιο για τη διαδικασία της «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Ο κ. Ρέσλερ αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη, επικεφαλής πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την Τρίτη το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με δική της πρωτοβουλία, μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup και λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ δεν ανακοίνωσε κάτι καινούργιο και η συνομιλία των δύο ηγετών περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, καθώς και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει και προγραμματισμένη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...