Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

"Προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη μείωση του ελλείμματος"

Κύκλο επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές άρχισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Πριν τη συνάντηση δήλωσε: "Η εφαρμογή των μέτρων για περικοπή δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων θα πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε κατόπιν με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Εκεί δήλωσε: "Έρχομαι να παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες που πήρε ο πρωθυπουργός χθες, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από το δημόσιος χρέος, πρωτοβουλίες που εντάσσονται και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού, καθώς και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Ήρθα για να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Πρακτορείου Reuters για το πώς σχολιάζει την αντίδραση των αγορών την Τρίτη, είπε: "Στις αγορές μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις. Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη μείωση του ελλείμματος κυρίως μέσα από τη μείωση των δαπανών. Πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν με μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία για την οποία θα προτείνουμε καινούργια νομοθεσία το Φεβρουάριο".

Σημειώνουμε ότι κατά την προσέλευσή της στο υπουργείο λίγο πριν τον κ. Παπακωνσταντίνου η υπουργός κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τα μέτρα που πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στα αγγλικά "execute" (άμεση εφαρμογή).

Ακολουθούν συναντήσεις την Τετάρτη στην Αγγλία με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με στελέχη μεγάλων γερμανικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν μεγάλο ποσοστό των ομολόγων του Δημοσίου.

Αλμούνια- Μπαρόζο


Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προσβλέπει στην εξέταση του προγράμματος σταθερότητας, τον Ιανουάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας πως θα έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. "Είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια", ανέφερε.
nooz.gr

Read more...

Ειδικό Σώμα για λαθρεμπόριο- παράνομες προμήθειες

Την έγκριση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη δημιουργία ειδικού σώματος, το οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα λαθρεμπορίας καυσίμων αλλά και παράνομων προμηθειών στα νοσοκομεία, έχει λάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε ο ίδιος, στο περιθώριο της συνάντησης του με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι από το λαθρεμπόριο καυσίμων η Ελλάδα χάνει 5 δισ. ευρώ ετησίως, υπογραμμίζοντας επίσης ότι τεράστια είναι και τα ποσά που σπαταλώνται στις προμήθειες των νοσοκομείων, χωρίς νόμιμη αιτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό αυτό σώμα θα στελεχωθεί με τη διαδικασία του επείγοντος από ειδικούς σε διάφορους τομείς, δηλαδή από εφοριακούς ή πρώην και σήμερα συνταξιούχους εφοριακούς, από ειδικούς στα συστήματα πληροφορικής, στη λογιστική και από όποια άλλη ειδικότητα είναι απαραίτητη.

"Η Ελλάδα θα θωρακίσει τα σύνορα με την Τουρκία"


Αποφασισμένη να θωρακίσει τα σύνορα με την Τουρκία είναι η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντής της Frontex, Ίλκα Λαϊτινεν, και του παρουσίασε το εθνικό σχέδιο δράσης της χώρας.

"Στόχος είναι να σφραγίσουμε την έξοδο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει να είναι τόσο ελκυστική ως πύλη εισόδου λαθρομεταναστών", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Το 75% των συλλήψεων των παράνομων μεταναστών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται στην Ελλάδα".

Ο υπουργός έκανε λόγο για ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη συνθήκη του Σέγκεν, ώστε να περιοριστεί η εσωτερική μετακίνηση των μη νόμιμων μεταναστών.

Επίσης, ο υπουργός και ο διευθυντής της Frontex αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε, μάλιστα, ότι η παρουσία του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex στην Ελλάδα δείχνει την αυξημένη ευαισθησία της ΕΕ στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και την προσπάθεια που θα κάνουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ από κοινού, για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει.

Επανέφερε, τέλος, στον συνομιλητή του την πρόταση για δημιουργία περιφερειακού γραφείου της Frontex στην Ελλάδα.
nooz.gr

Read more...

Αλμούνια: Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προσβλέπει στην εξέταση του προγράμματος σταθερότητας, τον Ιανουάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

"Σημειώνουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, μέσα από μόνιμες περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις στα έσοδα. Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, στο φορολογικό σύστημα και στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

Ο προϋπολογισμός του 2010, που είναι υπό συζήτηση στην Ελληνική Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Προσβλέπουμε στην ανάλυση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα διασφαλίσουν την άμεση σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων".

Spread

Ως ανεπαρκή κρίνουν οι διεθνείς αγορές τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη μείωση του ελλείμματος. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού σημειώνει σήμερα νέα άνοδο, στις 257 μονάδες βάσης, έναντι των 231 μονάδων που ήταν χθες.

Με πτωτικές τάσεις συνεδριάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών.


"Στο ζύγι των αγορών τα… μέτρα", "Ελληνικές κινήσεις κατά κόστους-διαφθοράς", "Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σημαντικές περικοπές δαπανών", "Γάγκρενα της Ευρώπης η Ελλάδα", είναι μόνο μερικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, παρουσιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου.

nooz.gr

Read more...

Θετικό κλίμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, με αντικείμενο τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι "είναι σημαντικό το αποτέλεσμα της συνάντησης, πολλές προτάσεις που κατέθεσα έγιναν ευμενώς αποδεκτές- θα αξιολογήσουμε θετικά προτάσεις που κατατέθηκαν".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "θέλουμε να δώσουμε νέα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη χτυπώντας τη διαφθορά και την αδιαφάνεια", προσθέτοντας ότι "η διαφθορά είναι ένα μεγάλο μέρος της ανομίας που πλήττει τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του λαού". Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι "η οικονομική συγκυρία ήταν μέσα στη συζήτηση μας".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι ο ίδιος συμφώνησε σε προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Παπανδρέου με δικές του. Λέγοντας ότι "για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει, πρέπει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του", επισήμανε ότι συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη εξίσωσης της παραγραφής των αδικημάτων ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη .

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι "δεν ήταν μία θεατρική παράσταση. Όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι είναι στο Κοινοβούλιο". Και πρόσθεσε: "Είδαν θετικά την πρόταση μου να γίνεται αυτή η συνάντηση σε τακτά χρονικά διαστήματα".

Πλαίσιο πέντε αξόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο κάδρο της οικονομικής κρίσης". "Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, δεν είναι όμως προαπαιτούμενο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση" είπε, δίνοντας το παράδειγμα της Ισλανδίας. "Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης", πρόσθεσε και ανέφερε ότι "χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο".

Τι προηγήθηκε

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με τελευταίο τον Κ. Παπούλια, προσήλθαν στην αίθουσα της σύσκεψης πριν από τις 13.30. Η συνάντηση άρχισε ακριβώς στην ώρα που είχε προγραμματιστεί.

Αφότου έκλεισαν οι πόρτες, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έμειναν μόνοι στην αίθουσα, με τέσσερις στενογράφους. Μετά το τέλος της συνάντησης θα υπάρχει κοινό ανακοινωθέν.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα (στις 13.20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου, στις 13.23 ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13.26 ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Στην κορυφή του τραπεζιού κάθισε ο κ. Παπούλιας. Εκ δεξιών του βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει δίπλα του την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα. Απέναντι κάθονται ο κ. Σαμαράς και δίπλα του ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο Κ. Παπούλιας συγκάλεσε τη σύσκεψη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, τη Δευτέρα στο Ζάππειο, με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ανέφερε ο ίδιος. Τόνισε ότι είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη αναλάβει.

Το απόγευμα, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Προηγήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου ο Αντ. Σαμαράς καταλόγισε "αναβλητικότητα" στον Γ. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της συνάντηση η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Τη Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι η διαφθορά δεν είναι το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να πει τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Το ιστορικό των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992, όταν στις 18/2 εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας.
nooz.gr

Read more...

Αντ. Σαμαράς: Συμφωνήσαμε στην εξίσωση παραγραφής αδικημάτων για πολίτες-πολιτικούς...


Eνας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει, πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του...
Στην ανάγκη εξίσωσης της παραγραφής των αδικημάτων ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαφάνεια.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι πρώτα πρώτα αυστηρός προς τον εαυτό του, επισημαίνοντας πως πρώτα η ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να είναι διαφανείς. Επίσης...
ανέφερε ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι σε συγκεκριμένες προτάσεις του πρωθυπουργού είχε τη δυνατότητα να συμφωνήσει όπως και σε δικές του προτάσεις συμφώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και συμφώνησαν πολλές φορές όλοι όσοι συμμετείχαν στη συζήτηση...

nonews-news


Read more...

Παραιτήθηκε από υφυπουργός Εσωτερικών ο Ντ. Ρόβλιας



Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την παραίτηση που υπέβαλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Ρόβλιας, ο οποίος -όπως υποστηρίζει- προχώρησε σε αυτή την κίνηση για λόγους αρχής.

Η παραίτηση του κ. Ρόβλια ήρθε μετά τη διαρροή σημειώματος που προήρχετο από το πολιτικό του γραφείο του ιδίου και ζητούσε τη μετάθεση αξιωματικών του στρατού και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Στο εν λόγω σημείωμα αναφέρονταν ονόματα αξιωματικών που ζητούσαν ευνοϊκή μεταχείριση- μετάθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν έφθασαν ποτέ στα γραφεία των κυρίων Βενιζέλου και Χρυσοχοΐδη.

"Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ρόβλιας διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πώς παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή ότι δεν διακινήθηκαν από το γραφείο του. Πλην, όμως, για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε δεκτή", τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός για όλα αυτά τα θέματα επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες δεοντολογίας, που θα δεσμεύουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης από εδώ και πέρα και ανέθεσε τη σχετική εισήγηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο.

Τη Δευτέρα ο κ. Ρόβλιας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, χθες κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ο παραιτηθείς υφυπουργός έκανε λόγο για χαλκευμένα στοιχεία και σε τίποτα δεν προϊδέαζε για τη σημερινή παραίτηση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρόβλιας δεν είχε- μέχρι και την παραίτηση του- αναλάβει καμία αρμοδιότητα στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Ντίνου Ρόβλια.


Read more...

ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ...


Πρησμένος. Πρέπει να έχει πάρει δέκα κιλά από την περίοδο των εκλογών. Άκεφος και βαρύς, κάθισε στις τελευταίες θέσεις στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδριάζει τώρα. Δεν χειροκρότησε τον Σαμαρά μόλις ανέβηκε στο βήμα της αίθουσας της Γερουσίας στη Βουλή. Του μιλούσαν ελάχιστοι. Μέχρι και ο... Ανδριανός απομακρύνθηκε από κοντά του. Κάθισε στην άλλη πλευρά. Πως έγινε ο κάποτε πανίσχυρος Καραμανλής;
fimotro


Read more...

ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ...


Στην αίθουσα Γερουσίας βρίσκεται και η Ντόρα. Κοιτάζει τον Σαμαρά με μισό μάτι. Δίπλα της τα πρωτοπαλίκαρά της. Οι βουλευτές Κεδίκογλου και Κοντογιάννης. Δεν χειροκρότησε όταν ανέβηκε στο βήμα ο νέος πρόεδρος της... Ν.Δ. Δεν έκανε κανένα μορφασμό, τον χειροκρότησε όμως χλιαρά και χωρίς να σηκωθεί, όταν τελείωσε την ομιλία του. Κοιτάζει από κάτω τον Σαμαρά με ύφος εντελώς απαξιωτικό και υποτιμητικό. Ο φακός κατέγραψε τα πάντα. Ποιος ξέρει τι θα σκέφτεται από μέσα της η Ντόρα.
Σ.Σ. Προσέξτε το ύφος του Ντοράκια Κιλτίδη πίσω από τη Ντόρα...
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σκληρές και δύσκολες αποφάσεις πρέπει να πάρει η κυβέρνηση αλλά όχι εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των μέτρων που θα εξήγγελλε αργότερα στο Ζάππειο. Αλλά η ίδια η κυβέρνησή του διχάστηκε και πάλι ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν τη λήψη άμεσα σκληρών...
μέτρων για να σταλεί ένα μήνυμα στο εξωτερικό και εκείνων που εξακολουθούν να επιμένουν στην ήπια προσαρμογή. Ο διχασμός αυτός εξανάγκασε τον Πρωθυπουργό να ζητήσει από τους υπουργούς του να επιδείξουν μεταξύ τους αίσθημα αλληλεγγύης, να υποστηρίξουν τις πολιτικές της κυβέρνησης, και να αποφύγουν κάθε διαφοροποίηση η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενιαία εικόνα που επιχειρείται να δοθεί. «Η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή πολλών και σημαντικών αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή».
Ο Πρωθυπουργός, που δέχθηκε κι αυτός εμμέσως κριτική για την πρόθεσή του να ανοίξει κοινωνικό διάλογο για πράγματα αυτονόητα, απάντησε ευθέως ότι «προχωράμε στον διάλογο που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, απαιτούνται συμμαχίες και ανατροπές. Ο διάλογος γίνεται για να δώσουμε λύσεις».
Στη διάρκεια της μακράς συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου σχηματοποιήθηκαν και πάλι οι δύο τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης, με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή να τάσσονται υπέρ της ήπιας προσαρμογής και της αποφυγής μέτρων που θα υπακούουν στις πιέσεις της Κομισιόν και των διεθνών αγορών, και μια σειρά υπουργούς να υποστηρίζουν ότι η λήψη μέτρων είναι αναγκαία προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι έχει αρχίσει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας. Το μπλοκ των υπουργών αυτών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο (τοποθετήθηκαν επίσης υπέρ των μέτρων οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναπληρωτής Εθν. Άμυνας Παν. Μπεγλίτης) ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώσει ξεκάθαρα ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα. Ενδιαφέρουσα υπήρξε η στάση του υπουργού Εθν. Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος διατύπωσε σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με πιθανά μέτρα που εξετάζονται και δήλωσε υπέρ της λήψης μέτρων.
Αντιθέτως, μια σειρά υπουργών, που ανήκουν στον στενό πυρήνα των ανθρώπων του Γ. Παπανδρέου, όπως η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, συντάχθηκαν με την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υποκύψει στις πιέσεις για μέτρα. Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί αυτής της τάσης, ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου να μην δεσμευθεί ότι στο τέλος της 4ετίας το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ "ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" ΚΑΙ "ΠΑΝΔΩΡΑ"...



fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Με ομοβροντία μέτρων άρχισε τη μάχη για τον περιορισμό του ελλείμματος και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είπε ο Πρωθυπουργός. O Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση...
της χώρας. Τα μέτρα, που ακουμπούν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών τάξεων που μέχρι τώρα δεν τις άγγιζε αρκετά ή και καθόλου η φορολογία, απαντούν θετικά στο αίτημα της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των διεθνών αγορών για τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος της χώρας.
Το σχέδιο του Γιώργου Παπανδρέου, που έ χει ορίζοντα 4ετίας, προβλέπει σειρά μεγάλων ανατροπών στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που στόχος τους είναι η ριζική ανασυγκρότηση της χώρας, με παράλληλη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% και ορατό περιορισμό του δημόσιου χρέους.
Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο που απετελείτο από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την οικονομία και την ανασυγκρότηση της χώρας και δήλωσε αποφασισμένος να μην κάνει «ούτε βήμα πίσω», δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει τις δυνάμεις να τα καταφέρει και θα το αποδείξει!
Προσκλητήριο
Ο Πρωθυπουργός, που κάλεσε όλους να μετάσχουν στην εθνική προσπάθεια για να επιτευχθεί ανασυγκρότηση της χώρας, δήλωσε αποφασισμένος να λάβει μέσα στο επόμενο τρίμηνο τις αποφάσεις που δεν έλαβαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις που προηγήθηκαν της δικής του στη διακυβέρνηση της χώρας.
Χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησής του «θα είναι επώδυνες», προειδοποίησε ότι «όλοι θα ξεβολευτούν» και ξεκαθάρισε ότι την κρίση δεν θα την πληρώσουν ούτε οι χαμηλόμισθοι ούτε η μεσαία τάξη, αλλά αυτοί που επί χρόνια υπονόμευσαν την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.
Ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή για το χάος που του παρέδωσε, της χρέωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρέλαβε από αυτήν ήταν το διεθνές έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει σήμερα η χώρα και εξαιτίας του οποίου διακυβεύονται ακόμη και κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Ν.Δ.
Η κυβέρνηση «πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεσμευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Σε μια τέτοια προσπάθεια που συνδυάζει την ανάπτυξη με τη σταθεροποίηση, η κυβέρνηση θα μας βρει στο πλευρό της. Μόνον έτσι θα πειστούν οι αγορές ότι υπάρχει εθνικό και αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Με αίσθημα ειλικρινούς ανησυχίας διαπιστώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των καιρών», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Το ΚΚΕ. Αρνητικά απάντησαν στο αίτημα για συναίνεση τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αναφέρει: «Καμιά συναίνεση στα αντεργατικά- αντιλαϊκά μέτρα (...). Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται ο νεκροθάφτης όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει».
Ο ΣΥΝ. Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού χαρακτήρισε «έκθεση ιδεών» την ομιλία Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «το μέτρο της αξιοπιστίας της οικονομικής μας πολιτικής δεν μπορεί να είναι οι αντιδράσεις των κερδοσκοπικών αγορών αλλά η αμφισβήτηση της ηγεμονίας τους μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές στο ευρωπαϊκό επίπεδο».
fimotro


Read more...

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΜΕ ΗΠΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά... πενήντα επτά μέτρα-στόχους άμεσης εφαρμογής (ή επίτευξης) περιείχε τελικά η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Παρουσιάζοντας τη δική του πλατφόρμα απέναντι στη λογική τόσο των αγορών όσο και των κρατιστών- λαϊκιστών, έθεσε τον πήχη ψηλά. «Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι λεφτά υπάρχουν», διακήρυξε και έθεσε το δόγμα «ούτε ήπια προσαρμογή - ούτε σκληρά μέτρα».
Νωρίτερα, στη...
συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, είχε πει και μία φράση που έμεινε σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού οργάνου: «Δεν θα γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης»!
Προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη των αλλαγών, έδωσε χρονοδιάγραμμα μόλις τριών μηνών, το χαρακτήρισε οδικό χάρτη, επαναφέροντας, μάλιστα, το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»! Προφανώς, πλέον, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος...
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα να ελέγξουμε άμεσα τις δαπάνες στο Δημόσιο», τόνισε, και δεσμεύτηκε πως «το έλλειμμα θα είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ πριν από το τέλος της πρώτης τετραετίας διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το 2013». Η κυβέρνηση θα δώσει πρώτη το καλό παράδειγμα του νοικοκυρέματος, με άμεσα μέτρα, όπως:
1. Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
2. Περιορισμό της ανεξέλεγκτης σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%.
3. Αναστολή προσλήψεων για το 2010, με εξαίρεση την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο από το 2011.
4. Περιορισμός μέχρι και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.
5. Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό. Οπως έχουμε ήδη πει, για όσους έχουν αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί με την εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινωθεί στην αρχή του 2010 (σ.σ.: Το σημείο αυτό χρήζει περαιτέρω διευκρίνησης, καθότι ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για αποδοχές και όχι για βασικό μισθό, όπως είχε συμβεί μετά την παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή στη Βουλή).
6. Περικοπή συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10%.
7. Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ενσωμάτωση των πολυδάπανων γραφείων Τύπου εξωτερικού στις πρεσβείες.
8. Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012.
9. Μείωση κατά 50% τόσο στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ όσο και στον αριθμό των μελών.
10. Πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.
11. Ολα τα ΝΠΔΔ και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα δημοσιεύουν ισολογισμούς σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και υπογεγραμμένους από ορκωτό λογιστή.
12. Οι υπουργοί έλαβαν εντολή να ετοιμάσουν έως τα τέλη Ιανουαρίου: τριετή προϋπολογισμό για το υπουργείο τους, με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο και προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.
13. Οι ελεγχόμενες -άμεσα ή έμμεσα- από το Δημόσιο τράπεζες δεν θα δώσουν bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, ακόμα και μετά την επιστροφή των χρημάτων του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε μία... παρένθεση: «Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει το ίδιο στις ιδιωτικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να το νομοθετήσουμε - να τους το απαγορεύσουμε. Μπορούμε όμως να φορολογήσουμε τα μπόνους των στελεχών. Και αυτό θα κάνουμε - με συντελεστή 90%»! Θέλησε, έτσι, να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
14. Εισαγωγή του διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία.
15. Εφαρμογή αποκεντρωμένων διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών.
16. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία.
17. Επαναφορά της λίστας.
18. Θα μπουν ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία.
19. Οι δαπάνες όλων των υπουργείων θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση. Από τον Ιανουάριο του 2010 θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος καθώς και προγραμματισμός δαπανών.
20. Θα λειτουργήσει ενιαία αρχή πληρωμής όλων των μισθών στο Δημόσιο έως τα μέσα 2010 για τον έλεγχο της δαπάνης για μισθούς.
21. Θα συσταθεί στη Βουλή Σώμα Ελεγκτών εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των δαπανών στο πρότυπο αντίστοιχων άλλων χωρών.
Μετά τα δημοσιονομικά ο Γ. Παπανδρέου πέρασε στα φορολογικά:
22. Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
23. Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
24. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
25. Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης - για όλα τα εισοδήματα, για όλα τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.
26. Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.
27. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.
28. Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
29. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
30. Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
31. Λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
32. Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
33. Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (off shore) εταιρείες.
34. Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων.
35. Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
36. Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού «πόθεν έσχες» στον έλεγχο.
37. Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
38. Κατάρτιση προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων βάσει ευρημάτων από το 2010.
39. Δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα (εφαρμογή Ν. 2238/1994).
40. Ελεγχος «πόθεν έσχες» στους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σειρά μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων. «Θα διατηρήσουμε όποιες επιχειρήσεις πρέπει, αλλά θα εφαρμόσουμε και πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, για την απαραίτητη μείωση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά.
41. Με τη δημιουργία και μετοχοποίηση στην κεφαλαιαγορά εταιρείας συμμετοχών του Δημοσίου.
42. Με ένα πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
43. Με τη δημιουργία ενός «καλαθιού» αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου και εισαγωγή στην κεφαλαιαγορά.
44. Με την ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
45. Με την τιτλοποίηση εσόδων από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στους τομείς ανάπτυξης, κοινωνικού κράτους και της δημ. διοίκησης:
46. Το 2010 θα πέσουν 26 δισ. στην αγορά, με βασικό εργαλείο το ΕΣΠΑ.
47. Θα ψηφιστεί νέος αναπτυξιακός νόμος για την άρση των αντικινήτρων και των γραφειοκρατικών εμποδίων. Στόχος είναι οι υπηρεσίες μίας στάσης και η ίδρυση μιας επιχείρησης σε 15 ημέρες.
48. Δημιουργία Ταμείου αναχρηματοδότησης.
49. Διάλογος για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για την ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς.
50. Νομοθετική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου.
51. Ενταξη των μεταναστών.
52. Πάταξη της μαύρης εργασίας.
53. Δραστική καταπολέμηση της σπατάλης στον χώρο της Υγείας.
54. Προσλήψεις στο Δημόσιο μόνο με το ΑΣΕΠ.
55. Νέος εκλογικός νόμος.
56. Διοικητική μεταρρύθμιση και αιρετός περιφερειάρχης.
57. Σύσταση ειδικού σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το λαθρεμπόριο καυσίμων, την ανομία στα νοσοκομεία, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στο Δημόσιο.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Σήμερα θα καταθέσω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή που χρησιμοποίησε.
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής και σε ό,τι αφορά το επείγον του πράγματος. «Σε τρεις μήνες θα πάρουμε αποφάσεις που δεν πήραμε για δεκαετίες», τόνισε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για εγκληματική διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
Υπογράμμισε και το διακύβευμα. «Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

fimotro

Read more...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ εντός τετραετίας και την αποκλιμάκωση του χρέους από το 2012 έθεσε χθες ως στόχους της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός. Με εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής και μακροπρόθεσμης προοπτικής ο κ. Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής την οποία θα εφαρμόσει για τη δημοσιονομική εξυγίανση, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου από το αίθριο του...
Ζαππείου. Υπό την πίεση των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και έπειτα από ένα διήμερο στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Παπανδρέου ήλθε αντιμέτωπος με την αρνητική στάση των εταίρων στην ΕΕ, ακολούθησε ο χθεσινός σαφής προσδιορισμός χρονοδιαγραμμάτων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τον διάλογο και έθεσε τους εξής στόχους:
* Μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013, με ρυθμό συρρίκνωσης 2% ετησίως (9% το 2010, κάτω από 7% το 2011, κάτω από 5% το 2012 και κάτω από 3% το 2013).
* Αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους το αργότερο από το 2012.
* Στον προϋπολογισμό του 2010 το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ, τα μισά από τα οποία θα προέλθουν από μείωση της σπατάλης και τα άλλα μισά από την αύξηση των εσόδων.
Η νέα εξαγγελία του κ. Παπανδρέου ήταν η κατάργηση των μπόνους για τα στελέχη των εμμέσως ή αμέσως κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, καθώς και η εξαντλητική φορολόγηση με συντελεστή 90% των μπόνους στα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών. «Είναι καιρός να εγκαταλείψουν συμπεριφορές και αμοιβές μεγαλοστελεχών που προκαλούν.Εχουμε όλοι να σηκώσουμε το βάρος της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κινούμενος στη γραμμή την οποία χάραξε πρόσφατα ο βρετανός ομόλογός του κ. Γκόρντον Μπράουν.
Ως προς τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε:
* Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%.
* Περιορισμό της σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%.
* Αναστολή προσλήψεων το 2010, με εξαίρεση την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια. Εν συνεχεία εφαρμογή της αρχής «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο».
* Περιορισμός ως και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.
* Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό.
* Πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, στις οποίες θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί όμως με την εισοδηματική πολιτική.
* Περικοπή συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10% και δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για τις πληρωμές μισθών στο Δημόσιο.
* Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ενσωμάτωση των πολυδάπανων γραφείων Τύπου εξωτερικού στις πρεσβείες.
* Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012.
* Μείωση κατά 50% στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ και στον αριθμό των μελών.
* Πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.
Οπως τόνισε δε ο Πρωθυπουργός, το παράδειγμα της δημοσιονομικής προσπάθειας θα το δώσουν η κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί θα πρέπει ως τα τέλη Ιανουαρίου να έχουν ετοιμάσει τριετείς προϋπολογισμούς για το υπουργείο τους με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο, καθώς και προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία, την επαναφορά της λίστας φαρμάκων και τους ελέγχους από ορκωτούς λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την είσοδο 150.000 μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για:
* Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. * Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
* Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
* Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα και όλα τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.
* Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.
* Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.
* Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
* Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
* Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
* Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.
* Αποτελεσματικό έλεγχο όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
* Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
* Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
* Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού «πόθεν έσχες» στον έλεγχο. * Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
* Κατάρτιση προγράμματος διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων βάσει ευρημάτων από το 2010.
* Δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα (εφαρμογή Ν. 2238/1994).
* Ελεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος, που με τη λαϊκή παροιμία επέκρινε τον Πρωθυπουργό ο οποίος, όπως είπε, «αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις χθεσινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε» . Ιδιαίτερα σκληρό το ΚΚΕ, ζήτησε να μην υπάρξει καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Για φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου, έκθεση ιδεών και επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Συνασπισμός, ενώ ο ΛΑΟΣ σημείωσε: «Απ΄ ό,τι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
fimotro


Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ", ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσουπαρόπουλος

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανατροπών -έστω με ατέλειες και κενά- για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την έξοδο από την οικονομική κρίση παρουσίασε χθες, εν μέσω χειροκροτημάτων ενός φιλικού ακροατηρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Επιμένοντας προφανώς στον εξευμενισμό των αγορών και της Ε.Ε. -η οποία αποδίδει εξαιρετική σημασία στις μόνιμου χαρακτήρα περικοπές των κρατικών δαπανών- ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες περαιτέρω σφίξιμο των...
δαπανών το 2010, ανεβάζοντας το ποσό στα 4 δισ. ευρώ, από περίπου 2 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό.
Ετσι επιχειρεί, όπως φαίνεται, να διατηρήσει σχεδόν ανέπαφο τον δικό του δρόμο για την έξοδο από την κρίση «ποντάροντας» στη στήριξη της αγοράς με τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και στην ανάπτυξη που θα προέλθει από τη διάχυσή τους στην οικονομία.
Παράλληλα -και αυτό φαίνεται να αποτελεί μέρος του 4ετούς σχεδίου και της εσωτερικής του συνοχής- αποφεύγει να θίξει εισοδήματα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των μεσαίων στρωμάτων, τουλάχιστον όπου και όπως μπορεί. Ετσι, ο κ. πρωθυπουργός επέμεινε στην εισοδηματική πολιτική της κάλυψης του πληθωρισμού στο θέμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στο πλαφόν για καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ (θα δοθεί μόνον η «ωρίμανση»).
Αποκλείοντας «μερεμέτια» στην οικονομική πολιτική ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ανατροπές στη μέχρι τώρα διαχείριση του δημόσιου χρήματος (την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική» στην περίοδο της Ν.Δ.) και ανακοίνωσε μείωση δαπανών υπουργείων 10%, αναστολή προσλήψεων, περικοπή επιδομάτων, κλείσιμο του ενός τρίτου των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό και ενσωμάτωση των γραφείων Τύπου στις πρεσβείες, πλαφόν στα κρατικά κυβερνητικά στελέχη. Προανήγγειλε τη δημιουργία σειράς ελεγκτικών μηχανισμών -και με ηλεκτρονικό τρόπο- με τους οποίους θα προστατευθεί το δημόσιο χρήμα και θα τιθασευθεί η διαφθορά και έδωσε έμφαση στα μέτρα περιορισμού του μαύρου χρήματος που διακινείται στον χώρο της Υγείας. Ετσι, θα καταγραφούν ηλεκτρονικά οι προμηθευτές των νοσοκομείων, θα επαναφερθεί η λίστα φαρμάκων και θα οριστούν ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη και οι πράξεις των υπουργών που έχουν χρηματικό αντικείμενο τίθενται υπό τον έλεγχο του Διαδικτύου, αλλά και της Βουλής, όπου συστήνεται σώμα ελεγκτών δαπανών του προϋπολογισμού.
Η διαφθορά θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής. Ομως ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να χτυπήσει μια ανοιχτή πληγή, που «ευδοκιμεί» στη δημοσιονομική διαχείριση. Οι εξαγγελίες για «πόθεν έσχες», για δαπάνες με αποδείξεις, για έλεγχο των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε. Σ' αυτά θα προστεθεί, όπως είπε χθες, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εφοριακών.
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα υπάρξουν μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι ανατροπές, κατέληξε, θα γίνουν «εδώ και τώρα», ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν τη διαβούλευση διότι χάνεται πολύτιμος χρόνος ο κ. Παπανδρέου είπε: «Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε όλες τις απόψεις απ' όπου και αν προέρχονται και συμπληρώνουν τη δική μας ατζέντα, να διορθώσουμε παραλείψεις, να συμφωνήσουμε μαζί τον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών μας».
fimotro


Read more...