Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος

Τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ εντός τετραετίας και την αποκλιμάκωση του χρέους από το 2012 έθεσε χθες ως στόχους της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός. Με εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων άμεσης εφαρμογής και μακροπρόθεσμης προοπτικής ο κ. Γ. Παπανδρέου περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής την οποία θα εφαρμόσει για τη δημοσιονομική εξυγίανση, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου από το αίθριο του...
Ζαππείου. Υπό την πίεση των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και έπειτα από ένα διήμερο στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Παπανδρέου ήλθε αντιμέτωπος με την αρνητική στάση των εταίρων στην ΕΕ, ακολούθησε ο χθεσινός σαφής προσδιορισμός χρονοδιαγραμμάτων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που θα προκύψουν από τον διάλογο και έθεσε τους εξής στόχους:
* Μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013, με ρυθμό συρρίκνωσης 2% ετησίως (9% το 2010, κάτω από 7% το 2011, κάτω από 5% το 2012 και κάτω από 3% το 2013).
* Αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους το αργότερο από το 2012.
* Στον προϋπολογισμό του 2010 το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 8 δισ. ευρώ, τα μισά από τα οποία θα προέλθουν από μείωση της σπατάλης και τα άλλα μισά από την αύξηση των εσόδων.
Η νέα εξαγγελία του κ. Παπανδρέου ήταν η κατάργηση των μπόνους για τα στελέχη των εμμέσως ή αμέσως κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, καθώς και η εξαντλητική φορολόγηση με συντελεστή 90% των μπόνους στα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών. «Είναι καιρός να εγκαταλείψουν συμπεριφορές και αμοιβές μεγαλοστελεχών που προκαλούν.Εχουμε όλοι να σηκώσουμε το βάρος της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κινούμενος στη γραμμή την οποία χάραξε πρόσφατα ο βρετανός ομόλογός του κ. Γκόρντον Μπράουν.
Ως προς τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε:
* Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 10%, κυρίως από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%.
* Περιορισμό της σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης κατά 10%.
* Αναστολή προσλήψεων το 2010, με εξαίρεση την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια. Εν συνεχεία εφαρμογή της αρχής «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο».
* Περιορισμός ως και κατά το ένα τρίτο των συμβάσεων εργασίας στους περισσότερους τομείς του δημόσιου τομέα.
* Μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο που καλύπτουν τον πληθωρισμό.
* Πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα, στις οποίες θα δοθεί μόνο η μισθολογική ωρίμανση, με τρόπο που θα διευκρινιστεί όμως με την εισοδηματική πολιτική.
* Περικοπή συνολικά της δαπάνης για επιδόματα στο Δημόσιο κατά 10% και δημιουργία ενιαίας υπηρεσίας για τις πληρωμές μισθών στο Δημόσιο.
* Κλείσιμο του 1/3 των γραφείων ΕΟΤ στο εξωτερικό. Ενσωμάτωση των πολυδάπανων γραφείων Τύπου εξωτερικού στις πρεσβείες.
* Μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2011 και το 2012.
* Μείωση κατά 50% στις αμοιβές μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ και στον αριθμό των μελών.
* Πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα για διευθυντικά στελέχη σε ΔΕΚΟ.
Οπως τόνισε δε ο Πρωθυπουργός, το παράδειγμα της δημοσιονομικής προσπάθειας θα το δώσουν η κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί θα πρέπει ως τα τέλη Ιανουαρίου να έχουν ετοιμάσει τριετείς προϋπολογισμούς για το υπουργείο τους με ετήσια μείωση συνολικών δαπανών κάθε χρόνο, καθώς και προτάσεις για δραστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε οργανισμούς του Δημοσίου.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη θέσπιση διπλογραφικού συστήματος καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Ταμεία, την επαναφορά της λίστας φαρμάκων και τους ελέγχους από ορκωτούς λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την είσοδο 150.000 μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για:
* Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. * Εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
* Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.
* Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα και όλα τα μισθολογικά επιδόματα του Δημοσίου.
* Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.
* Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στα φυσικά πρόσωπα.
* Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
* Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
* Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
* Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.
* Αποτελεσματικό έλεγχο όλων των ενδοομιλικών συναλλαγών.
* Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες.
Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς των καυσίμων, για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
* Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
* Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις δηλώσεις και εφαρμογή του καθολικού «πόθεν έσχες» στον έλεγχο. * Σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.
* Κατάρτιση προγράμματος διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων βάσει ευρημάτων από το 2010.
* Δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα (εφαρμογή Ν. 2238/1994).
* Ελεγχος «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος, που με τη λαϊκή παροιμία επέκρινε τον Πρωθυπουργό ο οποίος, όπως είπε, «αφού καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες για τις χθεσινές του δηλώσεις, και πάλι απογοήτευσε» . Ιδιαίτερα σκληρό το ΚΚΕ, ζήτησε να μην υπάρξει καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Για φιέστα πρωθυπουργικού μονολόγου, έκθεση ιδεών και επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Συνασπισμός, ενώ ο ΛΑΟΣ σημείωσε: «Απ΄ ό,τι φαίνεται πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: