Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

"Προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη μείωση του ελλείμματος"

Κύκλο επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές άρχισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αρχικά συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Πριν τη συνάντηση δήλωσε: "Η εφαρμογή των μέτρων για περικοπή δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων θα πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε κατόπιν με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Εκεί δήλωσε: "Έρχομαι να παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες που πήρε ο πρωθυπουργός χθες, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από το δημόσιος χρέος, πρωτοβουλίες που εντάσσονται και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού, καθώς και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Ήρθα για να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Πρακτορείου Reuters για το πώς σχολιάζει την αντίδραση των αγορών την Τρίτη, είπε: "Στις αγορές μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις. Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια μακράς διάρκειας για τη μείωση του ελλείμματος κυρίως μέσα από τη μείωση των δαπανών. Πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν με μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη φορολογία για την οποία θα προτείνουμε καινούργια νομοθεσία το Φεβρουάριο".

Σημειώνουμε ότι κατά την προσέλευσή της στο υπουργείο λίγο πριν τον κ. Παπακωνσταντίνου η υπουργός κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τα μέτρα που πήρε ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά στα αγγλικά "execute" (άμεση εφαρμογή).

Ακολουθούν συναντήσεις την Τετάρτη στην Αγγλία με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το πρωί της Πέμπτης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με στελέχη μεγάλων γερμανικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν μεγάλο ποσοστό των ομολόγων του Δημοσίου.

Αλμούνια- Μπαρόζο


Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προσβλέπει στην εξέταση του προγράμματος σταθερότητας, τον Ιανουάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας πως θα έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα. "Είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτήν την προσπάθεια", ανέφερε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: