Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Θετικό κλίμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, με αντικείμενο τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε ότι "είναι σημαντικό το αποτέλεσμα της συνάντησης, πολλές προτάσεις που κατέθεσα έγιναν ευμενώς αποδεκτές- θα αξιολογήσουμε θετικά προτάσεις που κατατέθηκαν".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "θέλουμε να δώσουμε νέα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη χτυπώντας τη διαφθορά και την αδιαφάνεια", προσθέτοντας ότι "η διαφθορά είναι ένα μεγάλο μέρος της ανομίας που πλήττει τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του λαού". Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι "η οικονομική συγκυρία ήταν μέσα στη συζήτηση μας".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι ο ίδιος συμφώνησε σε προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Παπανδρέου με δικές του. Λέγοντας ότι "για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει, πρέπει να είναι αυστηρός με τον εαυτό του", επισήμανε ότι συμφώνησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στην ανάγκη εξίσωσης της παραγραφής των αδικημάτων ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη .

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι "δεν ήταν μία θεατρική παράσταση. Όλοι ήταν πιο υπεύθυνοι και πιο σαφείς από ό,τι είναι στο Κοινοβούλιο". Και πρόσθεσε: "Είδαν θετικά την πρόταση μου να γίνεται αυτή η συνάντηση σε τακτά χρονικά διαστήματα".

Πλαίσιο πέντε αξόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστική συζήτηση. Υπογράμμισε ότι "η σημερινή συζήτηση έγινε στο κάδρο της οικονομικής κρίσης". "Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, δεν είναι όμως προαπαιτούμενο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση" είπε, δίνοντας το παράδειγμα της Ισλανδίας. "Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης", πρόσθεσε και ανέφερε ότι "χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο".

Τι προηγήθηκε

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με τελευταίο τον Κ. Παπούλια, προσήλθαν στην αίθουσα της σύσκεψης πριν από τις 13.30. Η συνάντηση άρχισε ακριβώς στην ώρα που είχε προγραμματιστεί.

Αφότου έκλεισαν οι πόρτες, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έμειναν μόνοι στην αίθουσα, με τέσσερις στενογράφους. Μετά το τέλος της συνάντησης θα υπάρχει κοινό ανακοινωθέν.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη, και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα (στις 13.20) συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου, στις 13.23 ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο και στις 13.26 ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Στην κορυφή του τραπεζιού κάθισε ο κ. Παπούλιας. Εκ δεξιών του βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει δίπλα του την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα. Απέναντι κάθονται ο κ. Σαμαράς και δίπλα του ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο Κ. Παπούλιας συγκάλεσε τη σύσκεψη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, τη Δευτέρα στο Ζάππειο, με περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ανέφερε ο ίδιος. Τόνισε ότι είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τις έχει ήδη αναλάβει.

Το απόγευμα, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Προηγήθηκε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου ο Αντ. Σαμαράς καταλόγισε "αναβλητικότητα" στον Γ. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της συνάντηση η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Τη Δευτέρα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνισε ότι η διαφθορά δεν είναι το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης και κάλεσε την πολιτική ηγεσία να πει τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Το ιστορικό των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών

Πρόκειται για την 6η σύσκεψη που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση μείζονος θέματος της χώρας από το 1992, όταν στις 18/2 εκείνης της χρονιάς, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε συγκληθεί σύσκεψη για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Στη σύσκεψη εκείνη είχαν λάβει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Δαμανάκη εκ μέρους του Συνασπισμού. Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος ως Υπουργός των Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθησε μια ακόμη σύσκεψη για το ίδιο θέμα, στις 13 Απριλίου του 1992 με την ίδια σύνθεση και ακολούθησε η παραίτηση του τότε υπουργού των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε λάβει μέρος στο πρώτο μέρος της συσκέψεως.

Στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη, με την ίδια σύνθεση όσον αφορά τους αρχηγούς και με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα της ΠΓΔΜ, καθώς και μία ακόμη, στις 10 Μαΐου της επόμενης χρονιάς (1993), με αντικείμενο επίσης τα Βαλκάνια.

Στις 15 Απριλίου του 2004, υπό την προεδρία του τότε προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του τότε αρχηγού του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν.

Στη σύσκεψη εκείνη είχε λάβει μέρος και ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μετάσχει σε δύο συσκέψεις (μαζί με τη σημερινή) πολιτικών αρχηγών, η Αλέκα Παπαρήγα σε πέντε, ενώ για πρώτη φορά μετέχει σε σύσκεψη, υπό την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς (σε άλλες δύο είχε λάβει μέρος ως υπουργός των Εξωτερικών). Για πρώτη φορά μετέχουν σε σύσκεψη αρχηγών οι κ.κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: