Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις από τον ξενοδοχειακό κλάδο για το ειδικό τέλος ακινήτων

Καταβαραθρώνει την ανταγωνιστικότητα

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Για αιφνιδιασμό του ξενοδοχειακού κόσμου με αφορμή το ειδικό τέλος στα ακίνητα κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι ρυθμίσεις καταβαραθρώνουν την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος και φορτώνουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επιβαρύνσεις δυσανάλογες της οικονομικής θέσης και αντοχής τους.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΞ κάνει λόγο για μη ισότιμη μεταχείριση στην επιβολή του τέλους ανάμεσα στους κλάδους, δεδομένου ότι με το επιχείρημα του εξαγωγικού προσανατολισμού, δικαίως, εξαιρούνται τα ακίνητα άλλων παραγωγικών κλάδων (βιομηχανία, βιοτεχνία), ενώ την ίδια στιγμή ο κατ' εξοχήν εξαγωγικός κλάδος, ο τουρισμός, επιβαρύνεται υπέρμετρα.

Όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, ανατράπηκαν ουσιαστικά, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω τέλους, αφού από έκτακτο τείνει να μετατραπεί σε ετήσιο (ήδη προβλέπεται η ισχύς του έως το 2014), η καθολική εφαρμογή (η αρχή "όλοι πληρώνουν") έχει ήδη χαθεί, καθώς έχουν προβλεφθεί ρητά, εξαιρέσεις πολλών επαγγελματικών χώρων πλην αυτών των ξενοδοχείων, ενώ οι συντελεστές προσδιορισμού των επιβαρύνσεων, έχουν κατά πολύ αυξηθεί και θα αυξάνουν, εφόσον, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, επίκειται και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Δυνατή η ελεγχόμενη χρεοκοπία χώρας με την λειτουργία του ESM, λέει η Μέρκελ

«Φράχτης κατά του ντόμινο»

H Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται βήματα «που μπορούμε να ελέγχουμε»
H Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται βήματα «που μπορούμε να ελέγχουμε» (Φωτογραφία: Reuters )


Βερολίνο
Η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) για την Ευρωζώνη θα καταστήσει δυνατή μία ελεγχόμενη χρεοκοπία κράτους στην Ευρωζώνη «όπως συμβαίνει με τις τράπεζες», σημειώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Αφού γίνει λειτουργικός ο μόνιμος μηχανισμός, ανέφερε η καγκελάριος σε συνέντευξή της στο ARD, «δεν αποκλείω σε κάποια στιγμή... το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός κράτους με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να γίνεται για μία τράπεζα».

Ο μόνιμος μηχανισμός θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να στήσει έναν «φράχτη» που θα προστατεύει τη ζώνη του κοινού νομίσματος από ένα πιθανό φαινόμενο ντόμινο, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ.

Με βάση τον παρόντα προγραμματισμό, ο ESM προβλέπεται να διαδεχθεί τον EFSF το 2013, την στιγμή όμως που ορισμένα σενάρια θέλουν την ΕΕ να εξετάζει επίσπευση της εφαρμογής του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

Εμμένει στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος η Ζ.Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ

Εξάωρη κατάθεση στον εισαγγελέα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τον ισχυρισμό της για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009» προσπάθησε -σύμφωνα με πληροφορίες- να ενισχύσει η καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, στην εξάωρη κατάθεσή της στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ.Πεπόνη.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της κυρίας Γεωργαντά και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων και στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, έξι ώρες διήρκησε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ.Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, με αφορμή τις καταγγελίες της, ως μέλους, μέχρι πρότινος, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας Οικονομετρίας και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

Κατά πληροφορίες στην κατάθεσή της η καθηγήτρια, η οποία, όπως και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, παύθηκαν από τα καθήκοντα τους με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, προσπάθησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της, ότι, δηλαδή, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπανών των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες, όπως έχει υποστηρίξει η μάρτυρας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας.

Η μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή, αντίκειται στα οριζόμενα από την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Η προκαταρκτική έρευνα, που κρίνεται σημαντική στο Εφετείο και, για το λόγο αυτό, θέλησε να είναι παρών στην κατάθεση ο κ. Πεπόνης, θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσουν σύντομα, οι επόμενοι μάρτυρες, που θα κληθούν, όπως πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, έχει κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο, μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, που αναμένεται επίσης να κληθεί σε κατάθεση από την κυρία Παπανδρέου και ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η υλοποίηση των μέτρων στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου - Μέρκελ

Ραντεβού στο Βερολίνο, την Τρίτη

Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ηγετών
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ηγετών (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την Τρίτη στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μία σημαντική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας το πρόβλημα χρέους απασχολεί αυτό το διάστημα ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα συναντήσει, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Ρέσλερ, καθώς και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συζητηθούν εκ νέου η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ημερίδα στις 10 το πρωί. Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης»

Στις 8 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση του σχεδίου της εταιρίας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικνομικών Μάρτιν Κότχαους επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από το χώρο της επιστήμης, της οικονομίας και από άλλους, με πολλές προτάσεις, πώς θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κλπ, υπολογίζονται σε 125 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 145% σήμερα στο 90% του ΑΕΠ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ο Βούρος ανακοινώνει αύριο στις 12 την παραίτησή του;...



ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...
Συνέντευξη Τύπου ετοιμάζεται να παραχωρήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος. Εκεί, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, σχετικά με την στάση που θα κρατήσει στην αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία που θα...
πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Ο Βούρος, είναι έντονα προβληματισμένος. Τις τελευταίες μέρες έχουν περάσει από το μυαλό του διάφορες σκέψεις. Μια από αυτές έχει να κάνει με την παραίτησή του. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η συγκεκριμένη έχει κυριαρχήσει όλων των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι ο Παπανδρέου, θα κληθεί να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος...
papapolitika.gr



Read more...

Όχι μόνο δεν δίνουν στοιχεία για εφεδρείες, αλλά ζητούν και προσλήψεις!

Η Τρόικα έχει αγριέψει, αλλά οι φορείς…


http://img.protothema.gr/86CE06E5F86989EA7918D9BCF83AA66F.jpg

Την ώρα που η χώρα βουλιάζει και που παλεύει να γλιτώσει από τη χρεοκοπία αλλά και τις πιέσεις που της ασκούνται σε όλα τα διεθνή φόρα, οι ηγεσίες των 120 υπό κρίση φορέων του Δημοσίου που πρέπει να στείλουν στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό τους, ζώντας σε άλλη εποχή, πετούν την μπάλα στην εξέδρα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr πολλές είναι οι περιπτώσεις καθυστέρησης ακόμα και άρνησης αποστολής στοιχείων με την αιτιολογία από τη μεριά των ηγεσιών της υποστελέχωσης των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου κι όχι της ύπαρξης πλεονάζοντος προσωπικού.

Ειδικότερα, ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται πως είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πολλοί από τους οργανισμούς δεν έχουν αποφασίσει πώς θα απαντήσουν, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις οργανισμών όπου, κατά τις διοικήσεις, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση άρνησης είναι αυτή της διοίκησης του ΕΟΜΜΕΧ που αρνήθηκε να στείλει λίστα με ονόματα ατόμων που θα μπουν στην εφεδρεία, ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν από τους Οργανισμούς Λαϊκών αγορών κυρίως της Θεσσαλονίκης, από το Ίδρυμα Νεότητας κ.α.

Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι οι πρόεδροι φορέων που ζητούν παράταση μέχρι την Παρασκευή ή ακόμα και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, παρά την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση ανταπόκριση λόγω του κατεπείγοντος προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως πρόσφατα ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Κώστας Καπελώνης υποστηρίζει ότι από την εταιρεία αυτή «λείπει προσωπικό» ενώ ανάλογες διαρροές έχουν υπάρξει για τουλάχιστον 20 φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις συμβουλίων στην περίπτωση που δεν σταλούν στοιχεία ή να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις εξυγίανσης και τοποθέτησης σε εφεδρείες.
Read more...

Εl Pais: «Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του»

newpost.gr
Εl Pais: «Ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του»
«O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του», είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία αναφέρεται συχνά στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ίσως γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού της ισπανικής κοινής γνώμης υπάρχει ο φόβος της εισόδου της Ισπανίας στο μηχανισμό στήριξης. «Ο Έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του» γράφει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή μιας παλιάς αλλά συνηθισμένης εικόνας. Ο πρωθυπουργός συνήθιζε να πηγαίνει σε μια ψαροταβέρνα στα βόρεια προάστια, όπου προτού καθίσει για να φάει, μιλούσε με αρκετούς από τους πελάτες. Άλλοι τον πλησίαζαν για να ανταλλάξουν μερικά λόγια. Στη συνέχεια καθόταν με την οικογένειά του ήσυχα και έτρωγε.

«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες. Ένας από τους τακτικούς θαμώνες του μαγαζιού θυμάται ότι την τελευταία φορά που πήγε ήταν μετά από μια Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Ήταν εκείνους τους μήνες του Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα εξαιρετικά σκληρό πακέτο μέτρων, το οποίο έβαλε «φωτιά» στους δρόμους. «Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν» είπε ο συγκεκριμένος θαμώνας, μιλώντας στην εφημερίδα.

Η εφημερίδα στο άρθρο της περιγράφει την αποστολή του πρωθυπουργού, η οποία θυμίζει κάτι από τραγωδία με πρωταγωνιστή τον Οιδίποδα. Είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος σε αυτό το υπετροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο με τόσο ενθουσιασμό κράτησαν ζωντανό οι διάδοχοί του. «Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον πατέρα του, την άνοδό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τελικά την εκλογή του στην πρωθυπουργία, η οποία συνοδεύτηκε από την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης και την απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα συμβεί.

Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και να αποφύγει έτσι έναν σεισμό με συνέπειες μη αναστρέψιμες.»

Πηγή: in.gr

Read more...

Έρχεται τσουνάμι νέων φόρων και «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές- Αναλυτικά παραδείγματα

http://newpost.gr/var/thumbs/meiosiiiiiiiiiiiiii11111111111_300___.jpgΤα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στο γεύμα που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) στην Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, απίστευτης έκτασης είναι τα νέα φορολογικά μέτρα που σαρώνουν όλους τους εργαζομένους, αλλά και τους συνταξιούχους.

Οι πίνακες που ακολουθούν είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που διαμορφώνεται πλέον για τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Η νέα φορολογική κλίμακα του 2011

(μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες)


ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΥ
5.000 € 0% 0 € 5.000 € 0€
7.000 € 10% 700€ 12.000 € 700 €
4.000 € 18% 720€ 16.000 € 1.142 €
6.000 € 24% 1.440 € 22.000 € 2.860 €
4.000 € 26% 1.040 € 26.000 € 3.900 €
6.000 € 32% 1.920 € 32.000 € 5.820 €
8.000 € 36% 2.880 € 40.000 € 8.700 €
20.000 € 38% 7. 600 € 60.000 € 16.300 €
40.000 € 40% 16.000 € 100.000 32.300 €
Υπερβάλλον 45%



ΠΟΣΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ


ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ
ΕΤΗΣΙΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΓΑΜΟΣ ΕΓΓΑΜΟΣ ΕΓΓΑΜΟΣ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ -ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ

5000 357 0 0 0
6000 429 7 0 0
7000 500 14 0 0
8000 571 21 7 0
10.000 714 35 21 7
12.000 857 49 35 21
14.000 1.000 75 61 46
16.000 1.143 100 86 72
18.000 1.286 134 120 106
20.000 1.429 167 153 139
22.000 1.571 201 187 173
24.000 1.714 238 224 210
26.000 1.857 274 260 246
28.000 2.000 319 305 291
30.000 2.143 364 350 336
32.000 2.286 409 395 381
34.000 2.429 460 446 432
36.000 2.571 511 497 483
38.000 2.714 561 547 533
40.000 2.857 612 598 584
42.000 3.000 666 652 637
44.000 3.143 719 705 691
46.000 3.286 773 758 744
48.000 3.429 826 812 798
50.000 3.571 879 865 851
60.000 4.286 1.147 1.133 1.119




ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙΣ…ΤΟ ΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ!



ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2010 2011 ΦΟΡΟΣ

Άγαμος- έγγαμος χωρίς παιδιά 12.000€ 5.000€ +700€
Έγγαμος με 1 παιδί 13.000€ 7.000€ +770€
Έγγαμος με 2 παιδιά 15.000€ 9.000€ + 840€
Έγγαμος με 3 παιδιά 23.000€ 17.500€ +1.470€
Έγγαμος με 4 παιδιά 25.500€ 20.000€ + 1.390€


Εν τω μεταξύ στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος από την Ουάσιγκτον, περιλαμβάνονται τα εξής:

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011

- Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

- Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. Ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δις Ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. Ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτρουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης.



Σχετικά Θέματα: Έγγραφους όρους για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ζήτησε η Λαγκάρντ newpost.gr

Read more...

Μέσα στο προσεχές τρίμηνο η διάθεση του 23,1% του ΟΛΠ

Στόχος η αποφυγή εφεδρείας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτης
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ.Ανωμερίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Πειραιάς
Εντός του προσεχούς τριμήνου θα διατεθεί το 23,1% του ΟΛΠ διά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ο Γ.Ανωμερίτης, ενημερώνοντάς τους για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον ΟΛΠ και προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως στόχος του είναι ο ΟΛΠ να αποφύγει την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, σημειώνοντας πως «ως γνωστόν, εξαιρείται από το μέτρο ως εισηγμένη στο ΧΑΑ ανώνυμη εταιρεία».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ανέφερε στο ΔΣ πως εντός του προσεχούς τριμήνου θα πρέπει να διατεθεί ποσοστό 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου, με σχετικές διαδικασίας, που θα κινηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο, λέγοντας πως «το θέμα αυτό δεν αφορά την εσωτερική λειτουργία του ΟΛΠ προς το παρόν».

Όσον αφορά δε την εφεδρεία, ο Γ.Ανωμερίτης σημείωσε πως «ο ΟΛΠ ως γνωστόν είναι ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και εξαιρείται από την εργασιακή εφεδρεία», λέγοντας επίσης πως θα επιδιωχθεί αύξηση της παραγωγικότητας ορισμένων τομέων, ώστε να μη χρειασθεί ο ΟΛΠ να απολύσει ή να θέσει σε εφεδρεία μέρος του προσωπικού του.

Τόνισε δε, ότι τα δύο τελευταία χρόνια αποχώρησαν από τον οργανισμό 280 άτομα, ενώ το ποσοστό των αμοιβών επί των συνολικών εσόδων μειώθηκε κατά 50,3% από 71,% που ήταν πριν από λίγα χρόνια και πρόσθεσε ότι στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν και οι αμοιβές υπερωριών και αργιών κατά 30% έναντι του 2010, καθώς και οι συνολικές αμοιβές κατά 20,3%.

Ο Οργανισμός, συνέχισε, «δεν μπορεί μέσα σε μια γενικευμένη οικονομική κρίση να μην ακολουθήσει μέσα από συναινετικές διαδικασίες οδούς αναδιάρθρωσης των εργασιακών της θεμάτων».

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της -μετά τη «λίστα» των 151 οργανισμών που θα ενταχθούν στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας- έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διάλυση των λιμανιών και τον αφανισμό των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους 151 φορείς που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, στους οργανισμούς που εντάσσονται στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, συμπεριλαμβάνονται οι Οργανισμοί Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει ότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ότι τα λιμάνια που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξυπηρετούνται από τον υπερβάλλοντα ζήλο των εργαζομένων. Τονίζει επιπλέον ότι, οι υπερωρίες έχουν περιοριστεί στο 10% της τακτικής μισθοδοσίας.

Ο Γ.Ανωμερίτης αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έκκληση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ να απογραφούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

«Δεν θα δοθεί παράταση»


(Φωτογραφία: Motionteam )


Αθήνα
Έκκληση σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί να το πράξουν έκανε, μέσω της τηλεόρασης του Σκάι, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί χρονική παράταση, πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι όποιος δεν απογραφεί σε καμία περίπτωση δεν χάνει το δικαίωμα της σύνταξης, αλλά θα αργήσει να πληρωθεί την επόμενη φορά.

Γι' αυτό, κάλεσε αυτούς που δεν θα είναι εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων να σπεύσουν για απογραφή το συντομότερο δυνατόν, τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Υπενθύμισε ότι αυτό που χρειάζεται για την απογραφή είναι να μεταβεί ο δικαιούχος στο υποκατάστημα της τράπεζας από όπου λαμβάνει τη σύνταξη, με το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

«Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του δικαιούχου, έχει τη δυνατότητα να ορίσει πληρεξούσιο, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν κάποιος είναι ανάπηρος και βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, μπορεί να επικοινωνεί με το ΙΚΑ και θα απογράφεται στο σπίτι του από υπάλληλο της υπηρεσίας».

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε απογραφεί περίπου το 75% των συνταξιούχων.

Αναφορικά με όσους εισπράττουν συντάξεις-μαϊμού, δηλαδή συντάξεις ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, τόνισε ότι τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από αυτούς που τα εισέπρατταν, ακόμα και μέσα από τη δικαστικό οδό, αν χρειαστεί.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να μη διεκδικήσουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού και του Ταμείου», δήλωσε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κάθε μέρα διαψεύδονται οι φόβοι όσων υποστηρίζουν ότι δεν θα έχει λεφτά το κράτος να πληρώνει συντάξεις.

Ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι το ΙΚΑ έχει καταφέρει να μειώσει την εισφοροδιαφυγή, έχει μειώσει τα έξοδα και έχει εξοικονομήσει περίπου 60 εκατ. ευρώ από την περικοπή της σπατάλης στα φάρμακα.

Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η εξοικονόμηση 100 - 150 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση, προκειμένου να αντισταθμίζονται οι απώλειες του Ταμείου από την αύξηση της ανεργίας και άρα τη μείωση των εισφορών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Μέτρα θα έρθουν, δόση ποιος ξέρει…

Επιμένει η Κομισιόν ότι δεν θα δοθεί έγκριση στις 3 Οκτωβρίου


http://img.protothema.gr/1E226C958BD0F5A4DF3754A2E80473CE.jpg

Το κλίμα παραμένει βαρύ για την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο και το ότι ουδείς εκ των δανειστών πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τις οποίες έδωσε στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Κυριακής με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τον εκπρόσωπο της Τρόικας στους ελεγκτές κ. Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Όπως μετέδωσε από τα ξημερώματα της Κυριακής το protothema.gr, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες από βήματος του IIF, κωδικοποίησε τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να προκύψουν έσοδα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για:
o Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

  • Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
  • Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
  • Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
  • Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα παρουσιάστηκαν και στις συναντήσεις του υπουργού, αλλά οι δανειστές δεν έχουν πεισθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε συνέχεια των χτεσινών δηλώσεων του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος παρέπεμπε την εκταμίευση της 6ης δόσης στα μέσα Οκτωβρίου – και αν…- ήρθε σήμερα ο εκπρόσωπός του κ. Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, απάντησε χαρακτηριστικά ότι “Μπορείτε να αποκλείσετε ότι θα ληφθούν αποφάσεις για την έκτη δόση στο επόμενο Eurogroup…”, το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 και στις 4 Οκτωβρίου…

Όπως μετέδωσε και χτες το protothema.gr , στον αέρα βρίσκεται και η έλευση εκπροσώπων της Τρόικας – ή και μόνο του ΔΝΤ – στην Αθήνα, κάτι που περιγράφηκε ήδη από την κυριακάτικη λιτή ανακοίνωση του Ταμείου.
Read more...

Με την προαναγγελία νέων μέτρων διέλυσε τη Βουλή ο Χοσέ Θαπατέρο

Τέλος εποχής για τον «Ζ»

Ο ίδιος ο Θαπατέρο θα αποχωρήσει οριστικά από τη Μονκλόα (το πρωθυπουργικό γραφείο) άσχετα από ποιος θα κερδίσει τις εκλογές
Ο ίδιος ο Θαπατέρο θα αποχωρήσει οριστικά από τη Μονκλόα (το πρωθυπουργικό γραφείο) άσχετα από ποιος θα κερδίσει τις εκλογές (Φωτογραφία: APE )


Μαδρίτη, Ισπανία
Με την προαναγγελία νέων μέτρων για την οικονομία, διέλυσε τη Βουλή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Θαπατέρο, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 20ής Νοεμβρίου.

Η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 18 Νοεμβρίου. Η Βουλή και η Γερουσία θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στη διάρκεια ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

«Σήμερα δεν είναι η ημέρα του απολογισμού» δήλωσε ο Θαπατέρο, που δεν είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι απλώς επιθυμεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους πολίτες.

Ο Θαπατέρο είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουλίου. Κανονικά οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) ζητούσε επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς εθεωρείτο το φαβορί μετά τη σοβαρή ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα El Periodico, ο υποψήφιος του PP Μαριάνο Ραχόι ενδέχεται να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που είχε κερδίσει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 2000.

Το PP φέρεται να εξασφαλίζει το 46,1% των ψήφων, έναντι 31,4% του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Όσον αφορά την οικονομία ο Θαπατέρο δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι: «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα αν είναι απαραίτητο μέχρι τις εκλογές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στον αέρα και πάλι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας;

Θολώνει και πάλι τα νερά ο Σόιμπλε


http://img.protothema.gr/D02687B1DBB0DA1E12FD1B7C6293F93F.jpg
Θολώνει και πάλι τα νερά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, ώρες μετά την αρχική του δήλωση περί επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, δηλώνει τώρα, σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV, πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αύξηση του μεγέθους, των προς διαχείριση κονδυλίων δηλαδή, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Kαι δεν έμεινε εκεί, αλλά εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως ο υπάρχων μηχανισμός, ο EFSF, έχει «τα εργαλεία για να δουλέψει αν χρειαστεί», ενώ τόνισε πως το θέμα δεν είναι πόσα λεφτά θα έχει το Ταμείο, αλλά πως θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά!

Στη συνέχεια δε εξέφρασε μεν την ευχή (!) να επισπευσθεί η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) πριν από το 2013 – όπως είχε δηλώσει ο ίδιος από την Ουάσινγκτον – αλλά θεωρεί τώρα πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο …

Οι νέες δηλώσεις Σόιμπλε αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που έρχονται σε ρήξη με τις πρότερες δηλώσεις του ιδίου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και ελάχιστες ώρες πριν από την μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde κάνει λόγο για φήμες που θέλουν την Γερμανίδα Καγκελάριο να συναντάται, το Σάββατο, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με αντικείμενο τις επόμενες κινήσεις για τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μόλις προ ολίγων ωρών, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η ίδια η φράου Μέρκελ είχε δηλώσει πως μόνο η εφαρμογή του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης…
Read more...

Στο ΣτΕ κατά της έκπτωσής του από το αξίωμα του δημάρχου Ζαχάρως ο Π.Χρονόπουλος

Ζητά να ακυρωθεί η απόφαση

Ο Πανταζής Χρονόπουλος
Ο Πανταζής Χρονόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο τέως δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ζητώντας να δοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του γενικού γραμματέα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμά του.

Παράλληλα, κατέθεσε προσφυγή με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος υποστηρίζει ότι η απόφαση έκπτωσής του από το αξίωμα του δημάρχου είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντισυνταγματική και παράνομη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Το “καλό” και το “κακό” σενάριο για την επόμενη μέρα…

Πού πάει η Ελλάδα…


http://img.protothema.gr/424075CBEBD4570DBD4F7A1C9A85B3D3.jpg

Δυο σενάρια πλέον έχει μπροστά της η χώρα, σε σχέση με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Στο πρώτο, που είναι και το καλό σενάριο, η κυβέρνηση αντέχει παρά την επιβολή των σκληρών μέτρων και η Ευρώπη προχωράει σε μια «παραλλαγή» της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου όπου το EFSF - το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρώπης - αποκτά μεγαλύτερες αρμοδιότητες και οικονομικές δυνάμεις προχωρεί απευθείας σε αγορές χρέους απευθείας από τη δευτερογενή αγορά.

Αγοράζει δηλαδή ομόλογα της Ελλάδας και άλλων «προβληματικών» χωρών σε τιμές αγοράς.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το κακό, είναι ότι η κυβέρνηση λυγίζει υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων και των μέτρων που πρέπει να προωθήσει, η χώρα προχωράει σε εκλογές όπου είτε προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είτε προκύπτει συγκυβέρνηση όπου τον πρώτο λόγο έχει πάλι η Νέα Δημοκρατία.

Η νέα κυβέρνηση παλινωδεί και χάνει πολύτιμο χρόνο χωρίς να προχωρεί στα κρίσιμα μέτρα και η χώρα χρεοκοπεί...

Read more...

Χωρίς Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ την Τρίτη - Κανένα μέσο μεταφοράς την Τετάρτη

Εβδομάδα ταλαιπωρίας

Τα ταξί θα λειτουργούν κανονικά την Τρίτη, χειρόφρενο θα τραβήξουν την Τετάρτη και την Πέμπτη
Τα ταξί θα λειτουργούν κανονικά την Τρίτη, χειρόφρενο θα τραβήξουν την Τετάρτη και την Πέμπτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μόνο ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και τα ταξί θα κυκλοφορούν αύριο, Τρίτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς θα απεργήσουν, αντιδρώντας στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Πιο συγκεκριμένα, χειρόφρενο τραβούν αύριο, Τρίτη, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το Μετρό.

Δυσκολότερες θα είναι οι μετακινήσεις την Τετάρτη, καθώς δεν θα λειτουργήσει κανένα μέσο μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, Προαστιακός και ΟΣΕ.

Χειρόφρενο θα τραβήξουν για 48 ώρες, την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι ιδιοκτήτες ταξί.

Την ερχόμενη Δευτέρα τα λεωφορεία θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι τις 17:00, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει επίσημη λίστα η οποία θα περιλαμβάνει έστω και έναν εργαζόμενο στο σύστημα των αστικών συγκοινωνίων για εργασιακή εφεδρεία, την επομένη μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

«Η αδιαλλαξία και η αδιαφορία ταυτόχρονα του υπουργού Μεταφορών» αναφέρει το ΣΑΤΑ στην ανακοίνωσή του «δεν έχουν ούτε όρια ούτε τελειωμό. Υποτίθεται ότι άνοιξε ο διάλογος και η διαβούλευση.

»Όλα αυτά στα λόγια. Στόχος είναι να καμφθεί η αγωνιστική διάθεση του κλάδου να υπονομευθεί η ενότητα του κλαδικού μας αγώνα και να υποβαθμιστεί το δίκαιο του κλάδου που είναι η επιβίωση και όχι η διάλυση».

Την Τετάρτη οι αυτοκινητιστές προγραμματίζουν και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών στις 11:00.

«Παρόλο που καταθέσαμε προτάσεις εδώ και τόσες μέρες καμία κίνηση και καμία προσπάθεια διαλόγου δεν υπάρχει από τον Υπουργό. Ούτε καν προσδιορισμού έστω κάποιας συνάντησης με την συμφωνία ότι θα συζητήσουμε πριν την ολοκλήρωση του νόμου. Οι πόρτες του Υπουργείου παραμένουν ερμητικά κλειστές και κανένας αρμόδιος δεν συγκινείται» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Λέμε στον πρωθυπουργό της χώρας που ζήτησε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες ότι αυτή είναι η αλήθεια και υπεύθυνος δεν είναι ο κλάδος για την συνεχιζόμενη κατάσταση αλλά ο ίδιος ο υπουργός. Ο κλάδος μπροστά στην αδιαλλαξία και την αδιαφορία δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη συνέχιση του αγώνα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Μίλησα για εγγυήσεις όπως η Φινλανδία"


Ο ευρωβουλευτής της Δανίας Μόρτεν Μέσερσμιντ που προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του, ανέφερε στο NEWS 247 ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν και παρερμηνεύθηκαν. Ουδέποτε μίλησε για την ελληνική ιδιοκτησία, όπως λέει. Διαβάστε τι υποστήριξε

news247.gr

Στροφή 180 μοιρών φαίνεται πως κάνει ο ευρωβουλευτής της Δανίας Μόρτεν Μέσερσμιντ, μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν τεράστιες αντιδράσεις στη κοινή γνώμη, ζητώντας ως υποθήκη από την Ελλάδα το νησί της Κω ώστε η Δανία να στηρίξει χρηματικά την χώρα μας.

Το News 247 επικοινώνησε με τον Δανό ευρωβουλευτή ζητώντας διευκρινίσεις για τα όσα προκλητικά είπε σε συνέντευξή του στην μεγάλης κυκλοφορίας "BT".

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εν λόγω πηγή ερμήνευσε τα λεγόμενά μου λάθος", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν απαίτησε τίποτε για κανένα ελληνικό νησί.

"Εγώ αυτό που υπογράμμισα ήταν πως η ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της μη "υγιούς" σχέσης που έχει με τη ζώνη του ευρώ", τόνισε.

Υπογράμμισε δε πως σε αυτήν την κατάσταση η χώρα του δε θα πρέπει να δεχτεί να χαθούν τα χρήματα των Δανών αλλά αντ'αυτού απαιτείται να υπάρξει κάποιο είδος εγγύησης για αυτό. "Για παράδειγμα", είπε, "ένα νησί που είναι γνωστό ότι αποτελεί σταθερή αξία στον τουρισμό".

"Εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζω την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Μάλιστα, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι προέτρεπα όλους τους Ευρωπαίους να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα", σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως

"Αυτό που είπα ήταν πως χρειάζεται ένας είδος ασφαλιστικής δικλείδας για τις εγγυήσεις της Δανίας, όπως κατάφερε και έκανε η Φινλανδία, και πρότεινα ένα "μοντέλο υποθήκης" αλλά δεν έκανα επουδενί λόγο για την ελληνική ιδιοκτησία".

"Ο σκοπός μου είναι να υποστηρίζω και να βοηθώ την Ελλάδα αλλά και να προστατεύω παράλληλα τους φορολογούμενους Δανούς. Αυτή την ισορροπία προσπαθώ να τηρώ", κατέληξε.


Read more...

Έρχεται το ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες"


Νέο "όπλο" κατά της φοροδιαφυγής. Στόχος του υπουργείου ο εντοπισμός μαύρου χρήματος. Υπέρογκοι φόροι και πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους.


news247.gr

Καταθέσεις σε τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητα, ΙΧ, πισίνες και γενικά κάθε στοιχείο ακίνητης και κινητής περιουσίας θα μπει στο ηλεκτρονικό "μάτι" της Εφορίας, σύμφωνα με διάταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" το νέο ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες" θα υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο, μαζί με το Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και περιλαμβάνεται στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το σχέδιο νόμου του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2012, την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το νέο σύστημα ελέγχου οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το "πόθεν έσχες" της Εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.

Πώς θα εφαρμοστεί

* Σε ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς και έξοδα διαβίωσης

* Αμέσως θα διενεργείται αυτόματα διασταύρωση στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια Εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.

Οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την Εφορία για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:

- καταθέσεις σε τράπεζες.

- τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).

- συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.

- ανέγερση οικοδομών.

- απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

- αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

- αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

- δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

- ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.

- λοιπές δαπάνες διαβίωσης.


Read more...

Για τη Τρίτη, μάλιστα, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, δημοσιεύοντας και την αντίστοιχη αφίσα.

http://newpost.gr/var/photos/blog/newpost/afisaaaa.jpg
Read more...

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μπας και αντιμετωπίσουν το μπάχαλο!


http://img.protothema.gr/9148FB99875BC1D0463C6F50729E7D32.jpg
Το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης, που για τους ημιυπαίθριους οι εφορίες ακόμη υπολογίζουν τα πρόστιμα από τις δηλώσεις του περασμένου Ιανουαρίου (!), σκοπεύει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην περίπτωση των αυθαιρέτων, επιστρατεύοντας την τεχνολογία.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης για την υποβολή αιτήσεων, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα ξεκινήσουν μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία σε πρώτη φάση θα έχουν πρόσβαση μόνο οι μηχανικοί, για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις και αργότερα, αφού πιστοποιηθεί η ταυτότητα των αιτούντων μέσω κωδικού, και οι πολίτες. Η εφαρμογή αυτή δοκιμάζεται πιλοτικά τις τελευταίες μέρες.

Καταβάλλεται αγώνας δρόμου, ώστε να μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά της δεύτερης φάσης (εξαρτημένα τοπογραφικά, τεχνική έκθεση, πιστοποιητικά κ.ά.). Στην ιστοσελίδα θα περιλαμβάνονται όλα τα στάδια μιας αίτησης τακτοποίησης και η πορεία της, όλα τα αυθαίρετα μιας περιοχής, θα ενημερώνεται από τις τράπεζες για την πληρωμή των παραβόλων, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, αλλά και πρόσβασης σε αυτήν συμβολαιογράφων και δικηγόρων, για να ελεγχθεί η νομιμότητα των βεβαιώσεων.

«Αν ρωτήσεις σήμερα το υπουργείο πόσα είναι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους, το βέβαιο είναι ότι δεν θα ξέρει να απαντήσει» επισημαίνει μηχανικός που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αποδίδει το ξεχαρβάλωμα στην έλλειψη ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος στις πολεοδομίες και τις εφορίες, που θα μπορούσε να παρέχει τις πληροφορίες αυτές και να καταγράφει αντίστοιχα τα ποσά που κατατίθενται σε έναν κωδικό. Ακόμη και τον αριθμό των αιτήσεων, το υπουργείο τον παίρνει σήμερα από το ΤΕΕ!

Για τους λόγους αυτούς, η γραμμή του ΥΠΕΚΑ που συνεπικουρείται από την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη για άμεση είσπραξη εσόδων (σ.σ. 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους) είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου και οι τεχνολογίες του Ίντερνετ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί καλύτερος εποπτικός έλεγχος αλλά και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απογύμνωσης των πολεοδομιών από προσωπικό, αλλά και των ουρών που θα δημιουργηθούν το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, που θα υποβάλλονται οι δηλώσεις των αυθαιρέτων.

Εκτιμάται επίσης ότι με τον ηλεκτρονικό τρόπο κατάθεσης δηλώσεων ο πολίτης δεν θα έρχεται σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία και έτσι θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν και τα κυκλώματα των πολεοδομιών. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο πολεοδομίες να «πασάρουν» στους πολίτες μηχανικούς με το αζημίωτο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις μηχανικών που, με ένα χρόνο προϋπηρεσίας, έχουν 800 δηλώσεις ημιυπαίθριων!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κ. Χρίστο Σπίρτζη, μέσα στις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει παράλληλα και τηλεφωνικό κέντρο, προκειμένου να υπάρχει μια ανοικτή γραμμή ενημέρωσης του κόσμου και των μηχανικών για τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα και εκκρεμούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να εξειδικευτούν τα μέτρα.

Εντός των ημερών αναμένεται η ΚΥΑ, με την οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο και η ακριβής διατύπωση του πιστοποιητικού του μηχανικού που θα χορηγείται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο νόμος προβλέπει ότι στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνεται ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί παράνομες κατασκευές που επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου. Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, η πρόβλεψη του νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ, προκειμένου να αποφευχθούν εμπλοκές στις μεταβιβάσεις με μικροαποκλίσεις από την άδεια, που ούτως ή άλλως προβλέπονται και από τον κτηριοδομικό κανονισμό σε ποσοστό 2%.

Υπουργική απόφαση αναμένεται επίσης και για τη διαδικασία είσπραξης του προστίμου, ενώ για τις αμοιβές των μηχανικών ενδέχεται να βγουν από το υπουργείο μόνο ενδεικτικές τιμές. Άλλωστε, σύμφωνα με το ΤΕΕ, οι αμοιβές αποτελούν συμφωνία μεταξύ μηχανικού και ιδιώτη.

Read more...

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας για τη μείωση πόρων και προσωπικού του ΚΕΘΕΑ

«Τα προγράμματα θεραπείας θα κλείσουν»

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Μια ανθρώπινη αλυσίδα δημιούργησαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Υγείας, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, των οικογενειών τους, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη δραματική -όπως λένε- μείωση της επιχορήγησης, τη μείωση του προσωπικού, που οδηγούν, όπως υποστηρίζουν, στο κλείσιμο τα προγράμματα θεραπείας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ.

Στην Αθήνα, η πρωινή «κραυγή», με την οποία ξεκινά καθημερινά η λειτουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, ακούστηκε στην οδό Αριστοτέλους.

Το ίδιο μήνυμα θα στείλουν οι θεραπευτικές κοινότητες και από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας και τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου βρίσκονται.

«Η ζωή δεν μπαίνει σε εφεδρεία», φώναξαν μέλη του ΚΕΘΕΑ και γονείς, ζητώντας να στηριχθούν τα προγράμματα και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εργασιακή εφεδρεία, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο «κλείσιμο μονάδες, οι οποίες εξυπηρετούν ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ


Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η κατάσταση στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά την...
ανακοίνωση των νέων επώδυνων μέτρων είναι εκρηκτική, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί η ανοιχτή επιστολή δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, οι οποίοι θέτουν ακόμη και θέμα απομάκρυνσης υπουργών που έχουν προσωπικές στρατηγικές. Την ίδια ώρα αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί και η συνεχιζόμενη κόντρα του Δ. Ρέππα με το Γ. Ραγκούση, που αυτή τη φορά είχε ως αιτία τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου μισθολόγιου και εξελίχθηκε σε «πόλεμο» διαρροών και ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρων.
Συναντήσεις
Ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, για την κρίσιμη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, συνεχίζει και σήμερα τις συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες διαρροών ή παραιτήσεων.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η παρατήρηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μεταφέροντας το κλίμα προβληματισμού που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο όχι μόνο για την αυριανή ψηφοφορία, αλλά και για όσες θα ακολουθήσουν μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 στα τέλη Οκτωβρίου, σημείωνε με νόημα ότι «η αυριανή ψηφοφορία είναι το κρισιμότερο κρας τεστ για την κυβέρνηση μέχρι τώρα. Αν πάει όμως καλά μπορεί να γίνει 'οδηγός' για τις επόμενες ψηφοφορίες».
Θέμα συζήτησης τόσο στα υπουργικά γραφεία όσο και στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί η ανοιχτή επιστολή του βουλευτή Οδ. Βουδούρη (Μεσσηνίας) και Θ. Οικονόμου (Ιωαννίνων) προς τον πρωθυπουργό, καθώς φαίνεται πως απηχεί τις απόψεις και άλλων συναδέλφων τους. Οι δύο βουλευτές στην επιστολή τους θέτουν τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια για την αποφυγή της χρεοκοπίας:
Πρώτη. Να υπάρχει δέσμευση για το αποτέλεσμα. «Τα σκληρά μέτρα λιτότητας» επισημαίνουν «πρέπει να συνδεθούν ρητά με συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος θα αποτελεί ξεκάθαρη οριστική και αμετάκλητη δέσμευση. Στόχος που θα αποτελέσει κυριολεκτικά «συμβόλαιο» με τους πολίτες: η χώρα να μπει σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη του 2012».
Δεύτερη. Τα μέτρα να είναι με όρους δικαιοσύνης και με διάλογο. «Τα μέτρα λιτότητας» προτείνουν «πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο δίκαια (ή τουλάχιστον όσο λιγότερο άδικα). Η διανομή των βαρών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης, έστω και στο χρονικά περιορισμένο πλαίσιο που διαθέτουμε, όχι αδιαπραγμάτευτη και τελεσίδικη αναγγελία».
Τρίτη. Κυβέρνηση αποφασισμένη και αποτελεσματική. «Είναι πλέον επιτακτικό» σημειώνουν «να μπουν στην άκρη ψευτοδιλήμματα και προσωπικές πρακτικές, που μόνο μεταχρονολογούν τις αναγκαίες αποφάσεις, με μεγαλύτερο όμως κόστος για όλους. Και ενώ ορισμένοι υπουργοί μάχονται αποφασιστικά χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, άλλοι δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο. Θεωρούμε πλέον επιβεβλημένο, όσα μέλη της κυβέρνησης δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία, να αποχωρήσουν απ' αυτή».
Τέλος, υπογραμμίζουν πως αν δεν γίνουν αυτές οι υπερβάσεις «δεν θα χάσει η κυβέρνηση ή κάποια συγκεκριμένη παράταξη, αλλά η Ελλάδα στο σύνολό της».
Read more...

Εντός της εβδομάδας οι συμφωνίες για «Ελ. Βενιζέλος» και τις άδειες του ΟΠΑΠ

Με ταχείς ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο ΟΠΑΠ συμφώνησε στις βασικές γραμμές της ρύθμισης για την επέκταση της σύμβασής του και για την απόκτηση της αποκλειστικής άδειας για τα VLT's
Ο ΟΠΑΠ συμφώνησε στις βασικές γραμμές της ρύθμισης για την επέκταση της σύμβασής του και για την απόκτηση της αποκλειστικής άδειας για τα VLT's (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Η κυβέρνηση ίσως ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις συμφωνίες για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και για δύο άδειες του ΟΠΑΠ, δήλωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χριστοδουλάκης.

«Πρόκειται για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας, ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και πώληση αδειών για τα λεγόμενα videolottery terminals (VLTs)», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Είναι δυνατόν να ανακοινωθεί η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα για τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης», προσέθεσε.

Ο ΟΠΑΠ συμφώνησε στις βασικές γραμμές της ρύθμισης για την επέκταση της σύμβασής του και για την απόκτηση της αποκλειστικής άδειας για τα VLT's.

Οι δύο συμφωνίες είναι κρίσιμης συμφωνίας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να αντλήσει έσοδα 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011 .

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η συμφωνία για την πώληση των κρατικών λαχείων θα μπορούσε γίνει το Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι παραμένει ο προγραμματισμός για την πώληση ποσοστών σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, καθώς για την επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας.
 

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Εμμανουήλ Τιμόνης: Ο Χιώτης γιατρός που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς...



Πριν τρεις αιώνες, την ανθρωπότητα την μάστιζαν τρομερές επιδημίες, γνωστότερες με τον όρο «λοιμός». Μια από τις αρρώστιες της εποχής, που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους ήταν και η ευλογιά. Το 1713 η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου, έκανε ανακοίνωση για την ανακάλυψη μιας μεθόδου ανοσοποίησης κατά της ευλογιάς.
Τη μέθοδο...
ανακάλυψε ο Χιώτης γιατρός Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720), καθηγητής του Πανεπιστημίου Παδούης Ιταλίας. Μετά απ` αυτό ανακηρύχθηκε και Διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Εμμανουήλ Τιμόνης ασκούσε την ιατρική στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αρχίατρος του Σουλτάνου. Δυο χρόνια αργότερα ένας άλλος Έλληνας ιατρός ο Ιάκωβος Πυλαρινός από την Κεφαλονιά, έκανε μια παρόμοια ανακάλυψη. Ο ίδιος ήταν αρχίατρος του Μεγάλου Πέτρου του τσάρου της Ρωσίας. Η πρωτοκαθεδρία όμως, ανήκει δικαιωματικά στον Τιμόνη.
Ο Εμμανουήλ Τιμόνης ήταν γόνος της Χιώτικης οικογένειας των Τιμόνηδων, που είχε και ιδιόκτητο ναό στη συνοικία του Παλαιοκάστρου, την Αγία Άννα των Τιμόνηδων. Η μέθοδος του ευλογιασμού που εφάρμοσε ως μέτρο για την πρόληψη της ευλογιάς, βρήκε ένθερμο οπαδό την λαίδη Μαίρη Ουώρτλυ Μοντάγκιου σύζυγο του πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη, που εμβολίασε και τα παιδιά της με τη μέθοδο που πρότεινε ο Τιμόνης. Η ίδια έπεισε τον κλινικό γιατρό του Λονδίνου Richard Mead (1673-1754), να διαδώσει την μέθοδο πανευρωπαϊκά.
Η ανακάλυψη του εμβολίου του δαμαλισμού από τον Edward Jenner (1749-1823), πήρε πολλά στοιχεία από την μέθοδο του ευλογιασμού.
Ο ευλογιασμός που εισήγαγαν οι δυο Έλληνες, ήταν μια μέθοδος εμπειρικής ιατρικής, που ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα μ` αυτήν, έπαιρναν πύο από τις φλύκταινες που σχηματιζόταν στην επιφάνεια του δέρματος των πασχόντων από ευλογιά, όταν τα άτομα αυτά βρισκόταν στο στάδιο της αναρρώσεως ώστε να εξασθενήσει ο ιός και εμβολίαζαν με τσιμπήματα ή εντομές στο δέρμα υγιών ατόμων και κυρίως των παιδιών. Μ` αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν ανοσία στους περισσότερους εμβολιασθέντες, η οποία διαρκούσε εφ` όρου ζωής, αν ο εμβολιασμός ήταν επιτυχής. Η ανακοίνωση του Τιμόνη για τον ευλογιασμό έγινε στην συνεδρία της 27ης Μαίου 1714 της Royal Society. Η δημοσίευση της εργασίας στο επιστημονικό περιοδικό της Βασιλικής Εταιρίας έγινε τον Δεκέμβριο του 1713. Στην εργασία του ο Τιμόνης περιγράφει τον τρόπο συλλογής του πύου από τους πάσχοντες τη δωδέκατη ή δέκατη τρίτη μέρα από την αρχή της νοσήσεώς τους και τον εμβολιασμό στα υγιή άτομα. Εκθέτει επίσης τους πειραματισμούς του και τα αποτελέσματά τους θετικά ή αρνητικά και διερευνά τα αίτια της αποτυχίας ορισμένων εμβολιασμών. Τέλος εκθέτει την κατά τη γνώμη του ερμηνεία του φαινομένου.
Η καθοριστική συμβολή του ιατροφιλοσόφου Εμμανουήλ Τιμόνη με την ανακάλυψή του, άνοιξαν τον δρόμο στον Edward Jenner για να επιτύχει την ανακάλυψη του εμβολίου του δαμαλισμού. Απ` αυτές τις ανακαλύψεις επωφελήθηκε όλη η ανθρωπότητα.



Γράφει: η Μαρία Χρονοπούλου www.chiospress.gr.



Read more...

Αγώνας δρόμου στο υπουργείο Οικονομικών για τις ιδιωτικοποιήσεις

Στο Ταμείο το πρώτο πακέτο

Ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»
Ακόμα και εντός της εβδομάδας αναμένεται εξελίξεις στο μέτωπο της επέκτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε αγώνα δρόμου είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Οι τρεις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις είναι στην τελική ευθεία και εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος, για την οποία οι δύο πλευρές σχεδόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καθώς και για τις δύο συμβάσεις του ΟΠΑΠ, δηλαδή την επέκταση της υφιστάμενης άδειας και την παραχώρηση νέας για βιντεολόττο, όπου επίσης η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ κοντά.

Ο γγ Αποκρατικοποιήσεων δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι η κυβέρνηση ίσως ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις συμφωίες.

«Πρόκειται για ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας, ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και πώληση αδειών για τα λεγόμενα videolottery terminals (VLTs)», είπε. «Είναι δυνατόν να ανακοινωθεί η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα για τις τρεις συμβάσεις παραχώρησης», προσέθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η συμφωνία για την πώληση των κρατικών λαχείων «θα μπορούσε να γίνει» το Νοέμβριο.

Παρότι τα έσοδα δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου εντός της εβδομάδας ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, το ύψος του ποσού θα υπερκαλύπτει τον στόχο για 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατ. ευρώ από το 10% του ΟΤΕ).

Για αργότερα φαίνεται ότι μετατίθενται για οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Κρατικών Λαχείων. Ο διαγωνισμός για τα Λαχεία προγραμματίζεται για το Νοέμβριο, ενώ για τους δύο οργανισμούς της Θεσσαλονίκης το 2012, μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ με πώληση πακέτου μετοχών του, καθώς και στην επέκταση της σύμβασης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για τα ΕΛΠΕ κανονικά το πρόγραμμα προβλέπει ιδιωτικοποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Την περασμένη Παρασκευή εντάχθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ο ΟΠΑΠ και η χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων, μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του ΟΔΙΕ και της ΛΑΡΚΟ, καθώς επίσης και 35 ακίνητα.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εντάχθηκαν:

* 9.000.000 μετοχές της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου.

* 108.430.304 μετοχές της εταιρείας ΕΛΠΕ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 35,477% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

* 15.000 μετοχές της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ», οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

* 7.686.362 μετοχές της εταιρείας ΛΑΡΚΟ Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 55,19% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

* Το προβλεπόμενο δικαίωμα σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της Hochtief για την παράταση της συμβατικής περιόδου.

* Τη διαχείριση των κρατικών λαχείων συμπεριλαμβανόμενου και του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου για χρονικό διάστημα 12 ετών.

* Τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών της ΔΕΠΑ οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

* 4.592.422 μετοχές του ΟΔΙΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

* Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει, μέχρι την 31/12/2027, από την εκχώρηση σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για το σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών.

* 35 ακίνητα (από 2.000 - 35.000 τ.μ.) κυριότητας του δημοσίου, των οποίων η διοίκηση και η διαχείριση ασκείται από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Τα ακίνητα αυτά είναι τα εξής:

1) Λ. Θηβών 196-198, Ρέντης, 2) Θεσσαλονίκης και Χανδρή, Μοσχάτο, 3) Αθηνών και Αντιγόνης 4-6, Αθήνα, 4) Πειραιώς και Επωνιτών, Πειραιάς, 5) Φραγγούλη 11, Καλλιθέα, 6) Ακαδημίας 3, Αθήνα, 7) Ακαδημίας 3, Αθήνα - Κριεξώτου και Ζαλοκώστα, 8) Ακαδημίας 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα, 9) Βασ. Σοφίας 1 και Πανεπιστημίου, Αθήνα, 10) Ζαλοκώστα 1, Αθήνα, 11) Μοναστηρίου 326, Θεσσαλονίκη, 12) Πέτρου Ράλλη 24, Αθήνα, 13) Δημοκρατίας 3, Κομοτηνή, 14) Νέστου και Πλάτωνος, Ξάνθη, 15) Γ. Παπανδρέου και Θεσσαλονίκης, Σέρρες, 16) Μεσολογγίου 13, Ξάνθη, 17) Αναξαγόρα 6 - 8 , Ομόνοια - Αθήνα, 18) Δαμάρεως 175, Αθήνα, 19) ΕΟ Αθηνών-Πατρών, Κόρινθος και 20) Δημ. Σκούρα, Χαλκίδα.

21) Καραολή και Δημητρίου 13-15, Θεσσαλονίκη, 22) Αγ. Δημητρίου 2, Αλεξανδρούπολη, 23) Πριγκ. Όλγας και Πριγκ. Σοφίας, Αγ. Ανάργυροι, 24) Τζανακάκη 3, Χανιά, 25) Εθν. Αντιστάσεως και Δερβενεκίων 43, Παλλήνη, 26) Ευελπίδων και Λευκάδος, Αθήνα, 27) Γούναρη 227, Γλυφάδα, 28) Ελ. Βενιζέλου 100, Χολαργός, 29) Αχαρνών 43, Κηφισιά, 30) Τσακάντζα 8-10 & Χρυσοστόμου, Θεσσαλονίκη, 31) Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα, 32) Αλεξάνδρας και Δημητσάνας, 33) Μανωλίδου 5 & χίου 8, Καισαριανή, 34) Μεσογείων 96, Αθήνα και 35) Κηφισίας 39, Μαρούσι.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τουλάχιστον πέντε βουλευτές φοβάται το Μαξίμου...



Τουλάχιστον πέντε βουλευτές φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου ότι βρίσκονται σε κατεύθυνση καταψήφισης του τέλους για τα ακίνητα, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια παραίτηση ενόψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα με ... βουλευτές της πλειοψηφίας σε μια ύστατη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα που θα επιτρέψει την συμπαγή εμφάνιση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αύριο.

Το μεσημέρι επιστρέφει από την Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και θα χειριστεί την Τρίτη την όλη συζήτηση στη βουλή, καθώς την ώρα εκείνη ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται σε γεύμα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Χθες συνεχίστηκε η νευρικότητα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με επιστολές βουλευτών, όπως ο κ. Χρήστος Οικονόμου και ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης αλλά και ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ενώ ο κ. Γιάννης Βούρος επιβεβαίωσε ότι σκέφτεται παραίτηση.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τις εξελίξεις, με υπαρκτό τον φόβο ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην κερδίσει τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, ενώ προβληματίζεται και για το σενάριο να καταψηφίσουν 2 ή 3 βουλευτές και η ΚΟ να μείνει με 151 ή 152.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για ψήφο εμπιστοσύνης με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ώστε η κυβέρνηση να κρατήσει τουλάχιστον έως τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί ή η ψήφιση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε. ή η νέα συμφωνία που κυοφορείται με κούρεμα 50 έως 60%, αλλά και η ανταλλαγή των ομολόγων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, προσανατολίζεται σε μια τέτοια περίπτωση να επιλέξει αμέσως τις πρόωρες κάλπες, επαναφέροντας την θεωρία της «αποστασίας», ενώ μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση, όπου εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική αναμέτρηση.
real.gr



Read more...

Αβέβαιο αν θα παραδοθούν οι λίστες της εφεδρείας των 151 φορέων του Δημοσίου

Λήγει η προθεσμία

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Αβέβαιο παραμένει εάν θα παραδοθούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς του Δημοσίου, σήμερα, Δευτέρα, που λήγει η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 4.200 υπαλλήλους από τους συνολικά 42.000 που απασχολούνται στους φορείς αυτούς, οι οποίοι αναμένεται να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι από τους φορείς αρνούνται να στείλουν τις λίστες, καθώς επισημαίνουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τα εν λόγω αιτήματα απεστάλησαν προς εξέταση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν στο αμέσως προσεχές διάστημα να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι. Ωστόσο, η απροθυμία των διοικήσεων των φορέων να υποδείξουν τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν και τα εύλογα στην νομική τους βάση αιτήματα εξαίρεσης ανατρέπουν τα κυβερνητικά σχέδια που προέβλεπαν πως ο αριθμός του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία. Αρκετοί φορείς ωστόσο δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντος προσωπικού.

Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων -υπολογίζονται σε περίπου 300- ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Οι επικεφαλής των εταιρειών προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο σταυρόλεξο, ενώ ορισμένοι μάλιστα, έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.

Όπως εκτιμούν, η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του έργου, η οποία θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων, τους οποίους ήδη ελέγχει η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στον όμιλο ΟΑΣΑ το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 1.000 υπαλλήλους εκ των οποίων 700 θα πρέπει να απομακρυνθούν από λεωφορεία και τρόλεϊ τη στιγμή που έχουν ήδη προηγηθεί χιλιάδες μετατάξεις.

Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.

Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που αρνούνται να στείλουν λίστες, καθώς -όπως υποστηρίζουν- είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.

Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταραχή στους εργαζομένους των επίμαχων φορέων και αρκετοί εξ αυτών δηλώνουν διατεθειμένοι να κινηθούν δικαστικά σε περίπτωση που υπαχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Der Spiegel: Ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας


newpost.gr
Der Spiegel: Ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται Reuters και BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση όμως μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία τουνέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.

Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του ESM, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που εξάλλου δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Read more...

Δημόσιο: Πέντε κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία

newpost.gr
Δημόσιο: Πέντε κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία
Πέντε βασικά κριτήρια και μοριοδότηση θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές του Οκτωβρίου με την οποία θα καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο και «στενό» δημόσιο τομέα, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι το τέλος του 2011.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με τη νομοθετική ρύθμιση το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί και στον «στενό» δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, δηλαδή, εκτός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στους δημόσιους οργανισμούς, θα αξιολογηθούν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και οι μόνιμοι στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Το επικρατέστερο σενάριο για τη ρύθμιση που προετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό, εμπεριέχει τη θεσμοθέτηση 5 βασικών κριτηρίων με τα οποία θα προταχθούν:

* Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και πάνω, οι οποίοι σύμφωνα με την περσινή απογραφή είναι 43.743. Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

* Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (μεταξύ 50-60 ετών) που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να βρεθούν έναν χρόνο στην εφεδρεία και κατόπιν να συνταξιοδοτηθούν.

* Οσοι δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο, δηλαδή ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

* Οσοι απασχολούνται σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος προσωπικού καταγράφεται στους διοικητικούς υπάλλήλους, οι οποίοι αριθμούν περίπου το 45% του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο.

* Οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Υπολογίζεται ότι περίπου 67.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διοριστεί την τελευταία 8ετία με διαδικασίες χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και ανήκουν κυρίως στον διοικητικό κλάδο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρχει «αρνητική» μοριοδότηση σε όσους έχουν προσληφθεί με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επιβεβαιώνουν όμως το γεγονός ότι πρώτα θα τεθούν σε «εφεδρεία» οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υπάλληλοι και εάν δεν συμπληρωθούν οι 30.000 θέσεις πλεονάζοντος προσωπικού τότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην αξιολόγηση των προσλήψεων της τελευταίας 10ετίας, όπου θα υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση μοριοδότηση των υποψηφίων.

Την ίδια ώρα, αβέβαιο παραμένει εάν θα παραδοθούν οι λίστες του πλεονάζοντος προσωπικού από τους 151 φορείς του Δημοσίου, σήμερα, Δευτέρα, που λήγει η προθεσμία αποστολής τους στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 4.200 υπαλλήλους από τους συνολικά 42.000 που απασχολούνται στους φορείς αυτούς, οι οποίοι αναμένεται να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένοι από τους φορείς αρνούνται να στείλουν τις λίστες, καθώς επισημαίνουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τα εν λόγω αιτήματα απεστάλησαν προς εξέταση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικώς.



Πηγή: 'Εθνος/in.gr

Read more...

Συνάντηση της ΝΔ με υποψήφιους «εφέδρους» στη Συγγρού

«Όχι» σε απολύσεις

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τους εργαζόμενους σε φορείς όπου εφαρμόζεται το καθεστώς εφεδρείας και ενδεχομένως οδηγηθούν σε απόλυση καλεί η γραμματεία συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ το απόγευμα της Δευτέρας (18:00) στα γραφεία του κόμματος στη Λ.Συγγρού.

Ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος με νέες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της εφεδρείας, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο απολύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι εργαζόμενοι μπουν στην εργασιακή εφεδρεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μας διατηρούν την εργασιακή τους σχέση και δεν πρόκειται να απολυθούν».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο, αλλά και στον στενό Δημόσιο Τομέα, που είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας ή άρνησης ή ανικανότητας (ή και τρία) της κυβέρνησης να μειώσει το λειτουργικό κόστος, το σπάταλο κράτος· έτσι κυβέρνηση και τρόικα ψυχρά αποφασίζουν και "τιμωρούν" τους εργαζομένους».

Σε ερώτηση εάν η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρούσε σε εφεδρεία, ο κ. Νικολόπουλος απαντά: «Αν χρειασθεί, ναι. Εμείς όμως θα υλοποιήσουμε το μέτρο όπως το έχουμε εξαγγείλει. Μια εφεδρεία που δεν θα οδηγεί σε απόλυση. Και επίσης, καμία πρόσληψη στο Δημόσιο για δέκα χρόνια, έτσι ώστε οι ίδιες οι ανάγκες του Δημοσίου που θα δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις να καλυφθούν από τους ευρισκόμενους στην εργασιακή εφεδρεία».

Ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ καταλήγει, λέγοντας: «Για μας η εργασιακή εφεδρεία είναι εργαλείο περιορισμού του λειτουργικού κόστους και όχι διαδικασία απολύσεων. Όσοι εργαζόμενοι μπουν στην εργασιακή εφεδρεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μας διατηρούν την εργασιακή τους σχέση και δεν πρόκειται να απολυθούν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...