Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Der Spiegel: Ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας


newpost.gr
Der Spiegel: Ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται Reuters και BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση όμως μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία τουνέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.

Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του ESM, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που εξάλλου δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: