Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ανασχηματισμός μέσω... ΦΕΚ...






Νέα πόρτα για ανασχηματισμό, με ενδεχόμενη αναδόμηση υπουργείων και αρμοδιοτήτων και με επίκεντρο τη διοικητική μεταρρύθμιση, ανοίγει μία απόφαση του ... πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και μίας θέσης υφυπουργού, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως αρ. 937, τεύχος δεύτερο, με ημερομηνία 17 Απριλίου 2013.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι: «1. Συνιστάται από μία θέση αναπληρωτή υπουργού σε όσα υπουργεία δεν προβλέπεται αντίστοιχη θέση ήτοι: α) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γ) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δ) Τουρισμού, ε) Ναυτιλίας και Αιγαίου και στ) Μακεδονίας και Θράκης. 2. Συνιστάται μία θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί όπως είναι φυσικό η σύσταση θέσης αναπληρωτή υπουργού στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των απολύσεων στο Δημόσιο. Η θέση του Αντώνη Μανιτάκη φέρεται να έχει ισχυροποιηθεί μετά τη συμφωνία με την τρόικα για τη μείωση του δημόσιου τομέα, όμως φαίνεται από την απόφαση ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να τοποθετήσει κάποιο πρόσωπο της επιλογής του στη θέση του αναπληρωτή για να συμβάλει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών κ.λπ. εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Νομικό κενό

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι η απόφαση δεν συνδέεται με την προετοιμασία κάποιας συγκεκριμένης κίνησης, αλλά έχει στόχο την κάλυψη ενός νομικού κενού για την εξομοίωση όλων των υπουργείων. Και αυτό καθώς, όπως έλεγαν, μετά τις τελευταίες θεσμικές αλλαγές στην κυβέρνηση με συγχώνευση αρμοδιοτήτων υπουργείων και «σπάσιμο» ορισμένων άλλων, σε κάποια υπουργεία είχαν δημιουργηθεί θέσεις αναπληρωτών υπουργών και σε άλλα όχι. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι δεν είναι αναγκαίο οι θέσεις αυτές να καλυφθούν και πάντως είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν και πότε θα τοποθετήσει αναπληρωτές στα νέα πόστα, κάτι που όπως έλεγαν δεν τον απασχολεί άμεσα.

«Ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει τώρα, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τρέξιμο για να προλάβουμε να εφαρμόσουμε όσα συμφωνήσαμε με την τρόικα. Αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι να γίνουν πράξη τα θετικά της συμφωνίας και να προχωρήσουν όλα όσα πρέπει να προχωρήσουν για να πάνε όλα καλά στο Eurogroup της 13ης Μαΐου και στην αξιολόγηση του Ιουνίου», τονίζουν εξάλλου στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
enet.gr


Read more...

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ...


...ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ Η ΠΟΛΗ...
Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αρχές στη Βοστώνη για τον εντοπισμό του Τσετσένου βομβιστή, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που μαζί με τον αδελφό του αιματοκύλησαν τον Μαραθώνιο της Βοστώνης την Δευτέρα...
Είναι το παιδί με το λευκό καπελάκι που εδώ και ώρες η αστυνομία έχει ορίσει ως βασικό ύποπτο για τα χτυπήματα στον μαραθώνιο και σήμερα εμφανίστηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στη συνέχεια στην περιοχή Watertown εν μέσω πυροβολισμών και εκρήξεων. Μαζί του ήταν ο αδελός και συνεργός του, ο οποίος είναι πλέον νεκρός, καθώς συνελήφθη τραυματισμένος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το NBC, οι Αρχές πλέον αναζητούν και ένα τρίτο πρόσωπο, που φέρεται να βοήθησε τους δύο δράστες στην προετοιμασία της επίθεσης.

Έρημη πόλη η Βοστώνη
H κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή θυμίζει κάτι από θρίλερ αλλά και ταινία δράσης μαζί. Ο νεαρός, σύμφωνα με την αστυνομία, κυκλοφορεί στους δρόμους ζωσμένος με εκρηκτικά και είναι επικίνδυνος.

Οι εκκλήσεις των αρχών προς τους κατοίκους στην Watertown είναι δραματικές.

"Πιστεύουμε ότι είναι τρομοκράτης, πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήρθε εδώ για να σκοτώσει", σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης "να παραμείνουν μακριά από τα παράθυρα" των σπιτιών τους και "να μην ανοίγουν την πόρτα τους".



Μάλιστα η αστυνομία στέλνει συνεχώς λεωφορεία προκειμένου να εκκενωθεί από κατοίκους η περιοχή καθώς φοβούνται μήπως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

Οι άντρες των SWAT «κυνηγούσαν» ένα γκρι αυτοκίνητο Hondo CRV, καθώς πίστευαν ότι ο δράστης ήθελε να διαφύγει με αυτό στο Μανχάταν. Ωστόσο, πριν από λίγο το εντόπισαν εγκαταλειμμένο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνηκε στον μεγαλύτερο αδελφό του Τζοχάρ, ο οποίος έπεσε νεκρός τοπρωί.


Άντρες των SWAT ελέγχουν ένα σπίτι 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε σήμερα (επτά ώρες πίσω από την Ελλάδα) να μην κυκλοφορήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς σε ολόκληρη τη Βοστώνη, να σταματήσουν τη λειτουργία τους τα ταξί, να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Περιορισμοί έχουν τεθεί και στην εναέρια κυκλοφορία, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές.Επίσης για λόγους ασφαλείας, κλειστό θα μείνει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6921.html

Read more...

Αλλαγές στον Κανονισμό Στο ΦΕΚ, πλέον, όλες οι προσλήψεις προσωπικού στη Βουλή


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αλλαγές στον Κανονισμό, με τις οποίες εναρμονίζεται η Βουλή στην ισχύουσα αναλογία «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, η Βουλή υποχρεούται να δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλες τις προσλήψεις με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, ενώ ορίζεται ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Στις αλλαγές δήλωσε «παρών» ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής διότι, όπως τόνισε, το κόμμα του είναι αντίθετο με το γεγονός ότι άλλες προσλήψεις στη Βουλή γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και άλλες όχι και διότι υπάρχουν εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων.

Υπέρ των αλλαγών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ αν και ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί διαφορετική προσέγγιση στα εργασιακά. Αναγνώρισε πάντως ότι η Βουλή κάνει βήματα για τη στήριξη του εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι αλλαγές προκάλεσαν ερωτήματα από δημοσιογράφους ως προς τον βαθμό εναρμόνισης της Βουλής με την αναδιοργάνωση των δομών στο δημόσιο και την αξιολόγηση. Όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θάνος Παπαϊωάννου, «αξιολόγηση έχει γίνει και έχει οδηγήσει στην κατάργηση 280 οργανικών θέσεων, δύο γενικών διευθύνσεων και 15 τμημάτων».

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε επίσης ότι «η Βουλή είναι πλήρως συντονισμένη με τη Δημόσιο αλλά με δικά της όργανα και δικές της αξιολογήσεις». Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο απολύσεων λέγοντας «δεν μπορώ να πιστέψω ότι εδώ μας περισσεύει κανείς, με δεδομένο ότι έγιναν 104 συνταξιοδοτήσεις».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο» Τον Σημίτη και τους υπουργούς του θέλει να φέρει στη δίκη ο Τσοχατζόπουλος


Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τον Κώστα Σημίτη και υπουργούς της κυβέρνησής του επιχειρεί να φέρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ως μάρτυρες στη δίκη του, που ξεκινά τη Δευτέρα, για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» από εξοπλιστικά προγράμματα.
Λίγες ώρες πριν βρεθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μαζί με τους 18 συγκατηγορουμένους του, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει δέκα εξώδικες επιστολές στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου που εγκρίθηκαν οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TOR-M1, στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιεί «προσωπικό τόνο» προς τους παραλήπτες τους και τους καλεί να προσέλθουν να καταθέσουν στη δίκη του.
«Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ» φέρεται να γράφει στα εξώδικα, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η κίνηση αυτή του Άκη Τσοχατζόπουλου έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος που έχει υποβάλει, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, για περαιτέρω ανάκριση, ώστε να κληθούν να καταθέσουν τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν εμπλοκή με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Το αίτημά του αυτό δεν έγινε δεκτό από τη Δικαιοσύνη, καθώς κρίθηκε ότι «πρέπει να απορριφθεί διότι στο παρόν στάδιο το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε είναι επαρκές», όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Με μαύρο περιβραχιόνιο οι δρομείς Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Λονδίνο για τον Μαραθώνιο της Κυριακής


Σε επιφυλακή η Σκότλαντ Γιαρντ εν όψει του Μαραθωνίου
Σε επιφυλακή η Σκότλαντ Γιαρντ εν όψει του Μαραθωνίου   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Περισσότεροι από 36.000 δρομείς, μεταξύ των οποίων και ο Ολυμπιονίκης Μο Φάραχ, θα συμμετάσχουν την Κυριακή σε έναν από τους διασημότερους και σημαντικότερους μαραθώνιους του κόσμου, αυτόν του Λονδίνου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αρχές έχουν αυξήσει κατά τουλάχιστον 40% τον αριθμό των αστυνομικών που θα αναπτυχθούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση της Βοστώνης.

Από την επομένη της τραγωδίας στη Βοστώνη, οι οργανωτές του Μαραθωνίου του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά. Αναθεωρήθηκαν ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί μέχρι τότε.

«Αύξησα κατά πολλές εκατοντάδες τον αριθμό των αστυνομικών που θα περιπολούν» ανέφερε η αστυνομική διευθύντρια της Σκότλαντ Γιαρντ Τζούλια Πέντρι. «Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι έρθουν στο Λονδίνο την Κυριακή θα αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη» προσέθεσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ και η αστυνομία της Βοστώνης βρίσκονται σε στενή και συνεχή επαφή και προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία σύνδεση» μεταξύ του Μαραθωνίου της Λονδίνου και των επιθέσεων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική μεγαλούπολη, κατέληξε η Πέντρι.

Εκατοντάδες χιλιάδες θεατές αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής των 42.195 μέτρων που ξεκινά από το Γκρίνουιτς, στο ανατολικό Λονδίνο, συνεχίζει κατά μήκος του Τάμεση μέχρι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και περνά από πολλά κτίρια-ορόσημα της πόλης, όπως οι ουρανοξύστες της Κάναρι Γουόρφ, το Μπιγκ Μπεν και το Κοινοβούλιο, προτού καταλήξει στο Μολ.

Οι δρομείς θα φορούν μαύρο περιβραχιόνιο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προτού δοθεί η εκκίνηση θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της Βοστώνης. Για κάθε αθλητή που θα τερματίζει οι οργανωτές σκοπεύουν να καταβάλουν δύο λίρες (2,35 ευρώ) σε ένα ίδρυμα που θα παράσχει βοήθεια στα θύματα της Βοστώνη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...
Ο Μωραϊτης για τα ανοικτά καταστήματα την Κυριακή
Ο Εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, δήλωσε τα εξής:

«Η εμμονή του υπουργείου για το θέμα του ωραρίου είναι ακατανόητη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική. Το Υπουργείο χωρίς καμία συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους αιφνιδίασε πριν δυο μήνες θέτοντας ένα θέμα που δεν υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία των κόμματων. Σήμερα, αιφνιδιάζει ξανά παρά την γνωστή και κατηγορηματική διαφωνία όχι μόνο των δυο κυβερνητικών εταίρων αλλά και του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων.  
Την ώρα που η ύφεση και ο τζίρος της αγοράς βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο βαφτίζεται μεταρρύθμιση μια νεοφιλελεύθερη εμμονή η οποία μπορεί να αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μια «μεταρρύθμιση» που δεν θα αυξήσει αλλά θα ανακατανείμει μέσα στις μέρες της εβδομάδας τον τζίρο των καταστημάτων. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των εργαζομένων διακινδυνεύοντας να υπάρξουν φαινόμενα καταχρηστικής εργασίας.
Το  ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το ωράριο πρέπει να ρυθμίζεται σε περιφερειακό επίπεδο βάσει των αναγκών της κάθε περιοχής.
Η πρόταση μας :
- εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του καταναλωτικού κοινού
- επιτρέπει σε επίπεδο Περιφέρειας στους τοπικούς φορείς, στους καταναλωτές και τους εμπορικούς συλλόγους να διαμορφώνουν τις συνθήκες αγοράς όπως εκείνοι κρίνουν
- προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
enikos.gr

Read more...

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ...


... ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ...
Κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ να στείλει στη Μανωλάδα Ηλείας κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, με αφορμή τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ...
Γι­άν­νης Βρούτσης.
Σε δήλωση του, ο Γ. Βρούτσης καταδίκασε τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση, τονίζοντας ότι  η νομιμότητα στην αγορά εργασίας και η τήρηση των νόμων είναι αδιαπραγμάτευτη.
«'Εχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Ήδη, με εντολή μου, επιλαμβάνεται του θλιβερού περιστατικού η Επιθεώρηση Εργασίας. Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αναμιχθεί στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και η οικονομική αστυνομία» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Την επίθεση και τον τραυματισμό αλλοδαπών καλλιεργητών στη Μανωλάδα καταδίκασε νωρίτερα και η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου έκανε λόγο για «απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και πρωτοφανή και επονείδιστη ενέργεια».
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5852.html

Read more...

ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑ...


ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗ ΔΙΑ ΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ
Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, φαίνεται όμως που πάει το πράγμα... Οι έλεγχοι τηςΔιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν ότι την περίοδο που είχε τηλίστα Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνουδιεγράφησαν...
οι τρεις συγγενείς του από τη λίστα. Είναι ίσως η κρισιμότερη εξέλιξη από την περίοδο που η Προανακριτική ξεκίνησε τις εργασίες της. Και πολύ καθοριστική για το μέλλον του Παπακωνσταντίνου...
http://fimotro.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4672.html

Read more...