Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Υπάρχει θέμα με την επιλαχούσα που θα αντικαταστήσει τον Εκτ. Νασιώκα...



Read more...

Το Press-gr την "ξήλωσε"...



Read more...

Απόστολος Ταμβακάκης, υπουργός Οικονομικών...




Τεχνοκράτης, το "κρυφό χαρτί" του Παπανδρέου ...
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης είναι το πρόσωπο, που ο Παπανδρέου εδώ και μέρες είχε αποφασίσει να τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών.
Πριν από... μια εβδομάδα μάλιστα, ο Ταμβακάκης είχε επισκεφτεί τον πρωθυπουργό και είχε μακρά συνομιλία μαζί του.
Ήταν το κρυφό χαρτί του Παπανδρέου, για την αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου...



Read more...

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ


Με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2015. Παρόντες στη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν τις...
ενστάσεις τους για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο. Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, προέβλεψε ότι θα βαθύνουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, που υπολόγισε ότι θα φτάσει στο 22-23% έως το τέλος του έτους. "Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκτιμάμε ότι το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και συνταξιούχων το 2015 θα βρίσκεται στο 40 - 45% του έτους 2008", προειδοποίησε τους βουλευτές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. "Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι δανειστές μας τεντώνουν το σχοινί επικίνδυνα, και για μας και γι’ αυτούς", δήλωσε εκ μέρους των βιοτεχνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. χαρακτήρισε «επιλογή αυτοκτονίας» την αύξηση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και υπογράμμισε ότι αποτελεί πράξη αναστολής και πισωγυρίσματος για τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, το μοναδικό σοβαρό αναπτυξιακό μέτρο που εξαγγέλθηκε, όπως είπε. Σχολιάσε και τις προτάσεις Σαμαρά για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, λέγοντας πως δεν είναι ζήτημα προτεραιότητας. Αντιθέτως, ζήτησε μείωση των εμμέσων φόρων και φοροαπαλλαγές με παράλληλη υποχρέωση επενδύσεων. Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, κανείς δεν έχει την διάθεση να καρφώσει ένα καρφί στην επιχείρησή του», είπε. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο «περιλαμβάνει μέχρι και λογιστικά λάθη - και από κει καταλαβαίνουμε το πώς διαπραγματευτήκαμε και γιατί μας αντιμετωπίζουν, όπως μας αντιμετωπίζουν σήμερα». Πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια, αλλά στην αγορά "δεν υπάρχει σάλιο". Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, μίλησε για στοχοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, "στη βάση ότι ανήκει σε παλιανθρώπους και φοροφυγάδες και είναι δίκαιη η τιμωρία τους". Πρότεινε να εξαιρεθούν τα απρόσοδα ακίνητα από την φορολόγηση και να πραγματοποιηθεί άμεση μείωση των συντελεστών εμπορικότητας.
Read more...

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια αστυνομικών με αναρχικούς


newpost.gr
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια αστυνομικών με αναρχικούς

Επεισόδια αυτή την στιγμή έξω από το κατηλειμμένο από αναρχικούς ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Γ.Λαμπράκη στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Την στιγμή που αστυνομικοί έβαζαν στην κλούβα 4 αναρχικούς που είχαν συλλάβει οι συγκεντρωμένοι στο σημείο σύντροφοί τους άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και αυτη την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη πετροπόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών.


Read more...

Χειροκρότησε τον Σαμαρά ο Καραμανλής, που αποθεώθηκε από την ΚΟ της ΝΔ

newpost.gr
Χειροκρότησε τον Σαμαρά ο Καραμανλής, που αποθεώθηκε από την ΚΟ της ΝΔ
Έμμεση αναφορά στον Κώστα Καραμανλή έκανε από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός «απωθεώθηκε» από σύσσωμη την ομάδα της αντιπολίτευσης.


«Όταν εμείς λέγαμε «πάγωμα μισθών και συντάξεων», εκείνοι έλεγαν «λεφτά υπάρχουν»! Όταν εμείς λέγαμε «ξεκολλήστε - πάρτε μέτρα», εκείνοι μοίραζαν επιδόματα. Όταν εμείς μιλούσαμε για την βέβαιη αποτυχία του Μνημονίου, αυτοί μας έλεγαν ανεύθυνους», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Καραμανλής τον χειροκρότησε δυνατά μετά την ομιλία του, ενώ ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα αποθέωσε και τους δύο.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην έξοδο, όπου ο κ. Καραμανλής έδωσε την προτεραιότητα στον κ. Σαμαρά για να περάσει την πόρτα.

«Πρόεδρε, πρώτα εσύ», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

πηγή: parapolitika.gr
Read more...

«Κλειδί» ο Βενιζέλος για το υπ. Οικονομικών

Δραματικές διαβουλεύσεις, το πρωί της Παρασκευής ο ανασχηματισμός


http://img.protothema.gr/B6CABA0E756B19CA268F78D392C8FA3D.jpg

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διεργασίες για τον ανασχηματισμό, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναδεικνύεται σε πρόσωπο κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Βενιζέλο προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου η αντιπροεδρία της κυβέρνησης με το υπουργείο Οικονομικών, όμως λέγεται ότι δεν έχει δεχτεί επιθυμώντας μόνο αντιπροεδρία με αντικείμενο τα οικονομικά.

Πάντως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού από το μεσημέρι της Τετάρτης και στη συνέχεια έκλεισε τα τηλέφωνα για να μην εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου!

Αν ο κ. Βενιζέλος δεν μετακινηθεί τελικά, στο υπουργείο Οικονομικών, πληροφορίες θέλουν ως διεκδικητή του συγκεκριμένου θώκου τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το πιθανότερο είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να παραμείνει υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενισχυμένος με τις αρμοδιότητες της ενέργειας.

Για την ίδια θέση ακούστηκε και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου η οποία παραμένει, όπως φαίνεται, στο Παιδείας .

Θα υπάρξει και θέση υφυπουργού αποκρατικοποιήσεων στο οικονομικό επιτελείο με επικρατέστερη την Έλενα Παναρίτη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται οριστικά εκτός κυβέρνησης, ενώ παίζει το σενάριο να οριστεί και δεύτερος αντιπρόεδρος – πέραν του κ. Βενιζέλου, εφόσον αποδεχθεί – με αρμοδιότητα το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται, πιθανότατα, στο υπουργείο Άμυνας.

Η Τίνα Μπιρμπίλη σε κάθε περίπτωση τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των «κηπουρών», ενώ φεύγει σίγουρα και ο Δημήτρης Δρούτσας.

Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται και ο Χάρης Παμπούκης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ρόλο υπουργού Επικρατείας με αντικείμενο την επικοινωνιακή πολιτική.

Επικρατέστερος για το Πολιτισμού και Τουρισμού φέρεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και κάποιοι προτάσσουν τη λύση της Λούκας Κατσέλη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναβαθμίζεται και πέραν της Υγείας αναλαμβάνει και τον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σίγουρος για το νέο σχήμα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος προορίζεται είτε για θέση στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε για υπουργός Τύπου, εάν αποφασιστεί μετακίνηση του Γιώργου Πεταλωτή. Υποψήφιος για το νέο σχήμα είναι και ο Κώστας Καρτάλης.
Read more...

Τα δύο σενάρια του ανασχηματισμού - Ανακοινώνεται αύριο στις εννέα

newpost.gr
Τα δύο σενάρια του ανασχηματισμού - Ανακοινώνεται αύριο στις εννέα
Για την Παρασκευή το πρωί στις εννέα παραπέμπεται η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Η ορκωμοσία της νέας σύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημερί Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό στα οποία θα προέβαινε ο κ. Παπανδρέου.


Με κάθε επιφύλαξη μεταδίδουμε τις πληροφορίες όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις


Πρώτο σενάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr υπάρχουν μετακινήσεις υπουργών και συγχωνέυσεις υπουργείων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν:

Υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υπουργείο Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος (εάν οι συνομιλίες με το Λουκά Παπαδήμο δεν ευοδώσουν). Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει και καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Υπουργείο Υγείας και Εργασίας: Ανδρέας Λοβέρδος

Υπουργείο Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη : Δήμήτρης Ρέππας

Υπουργείο Επικρατείας: Παύλος Γερουλάνος

Υπουργείο Υποδομών και Περιβάλλοντος: Γιάννης Ραγκούσης

Υπουργείο Ανάπτυξης και Γεωργίας: Μιχάλης Χρυσοχοίδης

Υπουργείο Παιδείας: Άννα Διαμαντοπούλου

Υπουργείο Πολιτισμού: Κώστας Σκανδαλίδης



Δεύτερο σενάριο:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Ασφαλίσεων με δύο αναπληρωτές υπουργούς: Τον κ. Ηλία Μόσιαλο αναπληρωτή υπουργό Υγείας και το Γιώργο Κουτρουμάνη αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται ή στο υπ. Εξωτερικών ή Δημοσίων Έργων ενώ συζητείται και η περίπτωση του υπ. Εθνικής Άμυνας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν ευοδώσουν οι συνομιλίες με το Λουκά Παπαδήμο θα αναλάβει και υπουργός Οικονομικών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παραμένει αναβαθμισμένος στο υπουργείο Ανάπτυξης αφού συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει τον τομέα της ενέργειας που μέχρι σήμερα είχε αναλάβει η Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο Δημήτρης Ρέππας θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο ενώ σε περίπτωση που παραμείνει στο υπ. Υποδομών θα αναλάβει και τον τομέα του Περιβάλλοντος που μέχρι σήμερα είχε η κ. Μπιρμπίλη.

Ο Γiάννης Ραγκούσης παραμένει αμετακίνητος υπουργός Εσωτερικών, όπως και η Άννα Διαμαντοπούλου στο Παιδείας και ο Κώστας Σκανδαλίδης στο υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης.

Σε εξέλιξη ντέρμπι για τους τομείς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν τον κ. Γιώργο Πεταλωτή να παραμένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκτός απροόπτου.
Read more...

Το πρωί της Παρασκευής ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

Μικρή αναβολή στον ανασχηματισμό

Κατά τα φαινόνα σχεδιάζεται ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων
Κατά τα φαινόνα σχεδιάζεται ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στις 9 το πρωί της Παρασκευής θα ανακοινωθεί τελικά το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς καθυστέρησε η διαδικασία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες στην τελική συγκρότηση του νέου σχήματος. Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει στη 1 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κεντρικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα συζητείτο να αναλάβει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είτε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είτε, σε περίπτωση που ο κ. Λουκάς Παπαδήμος πειστεί να αναλάβει υπουργικό θώκο, στη θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το νέο υπερ-υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου παραμένουν στις θέσεις τους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σαμαράς: «Εμείς δεν λέμε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ»

newpost.gr
Σαμαράς: «Εμείς δεν λέμε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ»
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για όλη τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στη Βουλή και έστειλε «σαφές μήνυμα πως η χώρα αγωνιά».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρέπει το κόμμα του να κρατήσει στάση ψυχραιμίας και συνέπεια στη πολιτική του.

«Εμείς ποτέ δεν λαϊκίσαμε. Δεν πρέπει να γίνουμε σαν και αυτούς που άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιπλέον, ο Α.Σαμαράς επεσήμανε πως στη ΝΔ «είχαν προβλέψει πως θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε του προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία και τόνισε πως «πρώτοι εμείς εξηγήσαμε πώς μπορούν να βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ».

Επίσης, ο ίδιος διαπίστωσε πως «οι θετικές προτάσεις μας διαστρεβλώθηκαν απίστευτα, εντός και εκτός Ελλάδας» ενώ επανέλαβε πως «το Μεσοπρόθεσμο επιμένει στο λάθος και το επεκτείνει».

«Ο πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη και της κοινωνίας και της αγοράς», είπε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε εξηγησεις για το τι συνέβη πραγματικά στις διαπραγματεύσεις της Τετάρτης.

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργο για τη συμφωνία δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «ήταν μια ιστορική ευκαιρία, αλλά συνέχεια δεν υπήρξε».

Ο κ. Σαμαράς άσκησε έντονη κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην κυβέρνηση, κατηγορώντας για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση προς το εξωτερικό, τονίζοντας «η προπαγάνδα προσπαθεί να μας παρουσιάσει ίδιους με την κυβέρνηση».
Read more...

“Δεν μπορείς να λειτουργείς με παρέες!”

Η Βάσω …σώζει τα προσχήματα


http://img.protothema.gr/008882DD4A70B81D6ED0A72B86C49EFD.jpg
Επίθεση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πρώην υπουργός, έως τώρα, σώζει τα προσχήματα, καθώς οι περισσότεροι εκ των ομιλητών τοποθετούνται σαν να μην …έχει γίνει και τίποτε όλο αυτό το διάστημα.
“Δεν μπορείς να λειτουργείς με παρέες”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι ο ίδιος έχει στηρίξει πλήρως την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου η οποία συνίσταται απλώς στο να επιβάλλονται νέοι φόροι και να περικόπτονται οι μισθοί.
Η ίδια αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου για επιτυχία στον περιορισμό του ελλείμματος, καθώς απέδωσε την εξέλιξη στο ότι το Δημόσιο χρωστά σε διάφορες πληρωμές περί ατ 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κ. Βάσω Παπανδρέου είχε από το πρωί …δείξει τις διαθέσεις της. Είχε ηγηθεί της συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ΚΟ ενώ ήταν και η μόνη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής που δεν χειροκρότησε την πρωθυπουργική εισήγηση.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Πρώτος στον κατάλογο των τοποθετήσεων ήταν ο Αντρέας Μακρυπίδης που είπε :

«Σήμερα ζούμε ιστορικές στιγμές οι οποίες απαιτούν ιστορικές αποφάσεις από ηγέτες που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Είμαι αλληλέγγυος στις προσπάθειες και τους αγώνες του πρωθυπουργού».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Παπουτσής.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε όσους «μαγεύονται» από τις σειρήνες των τηλεοπτικών καμερών και κάνουν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ είπε πως υπάρχουν ορισμένοι και μέσα στην αίθουσα στην οποία συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα που επεξεργάζονται σενάρια συνταγματικής εκτροπής και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ψήφο εμπιστοσύνης στο μεσοπρόθεσμο.

Οι πρώτες φωνές κριτικής ακούστηκαν από τον Οδυσσέα Βουδούρη, βουλευτή Μεσσηνίας, ο οποίος ζήτησε να κάνει αυτοκριτική το υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνέχεια η βουλευτής του Έβρου Όλγα Ρεντάρη , τόνισε ότι είμαστε πιο αυστηροί στα μέτρα του ΔΝΤ προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχω να προπηλακίζομαι κα να με φωνάζουν κλέφτρα. Τι σωτηρία είναι αυτή να τρέχουμε πίσω από το Μνημόνιο; Θέλω να ξέρω ποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους».
Δραματικές διαβουλεύσεις
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο κάποιος κυβερνητικές πηγές "χρέωναν" νωρίτερα το όλο κλίμα καθώς και τις παραιτήσεις των βουλευτών Φλωρίδη και Νασιώκα που είχαν ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πριν την έναρξη της ΚΟ συναντήσεις και με άλλους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η σφοδρή εσωκομματική κρίση.

Read more...

Πρότεινα άλλον πρωθυπουργό...


Προεκλογική ομιλία...
Για χαμένη ιστορική ευκαιρία, μίλησε ο Σαμαράς, και κατηγόρησε τον Παπανδρέου ότι "απέρριψε μόνος του, αυτό που ο ίδιος είχε προτείνει".
Στην ... ομιλία του στα μέλη της Κ.Ο της Ν.Δ. ο Σαμαράς είπε πως πρότεινε αυτός στο Παπανδρέου να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, κι εκείνος το δέχτηκε.
Επίσης είπε πως δεν υπήρξε διαφωνία στην διάρκεια της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, κι ότι ξαφνικά ο Παπανδρέου τον ειδοποίησε τηλεφωνικά, πως δεν μπορούν να προχωρήσουν αυτά για τα οποία είχαν συμφωνήσει.
Η ομιλία του Σαμαρά είχε σαφώς ύφος κι άρωμα προεκλογικής συγκέντρωσης..



Read more...

Όλα τα σενάρια και τα ονόματα για τον ανασχηματισμό

newpost.gr
Όλα τα σενάρια και τα ονόματα για τον ανασχηματισμό
Έντονες είναι οι διεργασίες και το παρασκήνιο που βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλα με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Ασφαλίσεων με δύο αναπληρωτές υπουργούς: Τον κ. Ηλία Μόσιαλο αναπληρωτή υπουργό Υγείας και το Γιώργο Κουτρουμάνη αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετακινείται ή στο υπ. Εξωτερικών ή Δημοσίων Έργων ενώ συζητείται και η περίπτωση του υπ. Εθνικής Άμυνας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν ευοδώσουν οι συνομιλίες με το Λουκά Παπαδήμο θα αναλάβει και υπουργός Οικονομικών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παραμένει αναβαθμισμένος στο υπουργείο Ανάπτυξης αφού συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει τον τομέα της ενέργειας που μέχρι σήμερα είχε αναλάβει η Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο Δημήτρης Ρέππας θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο ενώ σε περίπτωση που παραμείνει στο υπ. Δημοσίων Έργων θα αναλάβει και τον τομέα του Περιβάλλοντος που μέχρι σήμερα είχε η κ. Μπιρπμίλη. Ο Γiάννης Ραγκούσης παραμένει αμετακίνητος υπουργός Εσωτερικών όπως και ο Κώστας Σκανδαλίδης στο υπ. Γεωργικής Ανάπτυξης.

Σε εξέλιξη ντέρμπι για τους τομείς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν τον κ. Γιώργο Πεταλωτή να παραμένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εκτός απροόπτου.

Άγνωστο παραμένει ακόμη εάν ο κ. Παπανδρέου θα αξιοποιήσει τη Βάσω Παπανδρέου σε υπουργικό πόστο ενώ δεν αποκλείεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Read more...

ΔΝΤ: Έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη της Ελλάδας...



Την στήριξη προς την Ελλάδα επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο με ανακοίνωση της εκπροσώπου του, Καρολάιν Άτκινσον, ενώ προσθέτει ότι περιμένει θετικές εξελίξεις στο επόμενο Eurogroup.
"Είμαστε έτοιμοι να...

συνεχίσουμε την στήριξη μας προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που θα εγκριθούν τα νέα μέτρα από τις ελληνικές αρχές" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Προσθέτει ότι παρατηρείται πρόοδος στις συζητήσεις για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και αναφέρει ότι αναμένει θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Λίγο νωρίτερα, πηγές από την Ε.Ε., ανέφεραν πως η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα θεωρείται βέβαια...



Read more...

Έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο στη σκιά των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονόμασαν «υπηρεσιακό» υπουργό
Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονόμασαν «υπηρεσιακό» υπουργό
Αθήνα
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το «ναυάγιο» της πρότασης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως, το Μεσοπρόθεσμο υπερψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οδεύει προς την Ολομέλεια.O υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίσθηκε το μεσοπρόθεσμο, ενώ χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» το κρατικό χρέος των 350 δισ. ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» την ομιλία του υπουργού και εκφράστηκε απαξιωτικά και για τον πρωθυπουργό, υποτιμώντας την αξία της συζήτησης του νομοσχεδίου πλάι στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του απάντησε στην αιτίαση της ΝΔ πως το μεσοπόθεσμο πρόγραμμα αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, υπενθυμίζοντας πως τα spreads σταμάτησαν να μειώνονται, όταν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έστειλαν τα λάθος μηνύματα στους ιδιώτες επενδυτές και τους απέτρεψαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», ανέφερε.

Στο ερώτημα γιατί στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν καταγράφονται οι εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά είναι πάγια τακτική των εταίρων, να έχουν εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την εκτίμηση των εσόδων. Η συμμόρφωση είναι κάτι που πρώτα το πετυχαίνεις και μετά το υπολογίζεις», παρατήρησε.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτικό θράσος» να εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με «δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ» στον συγκεκριμένο τομέα.

«Αναρωτιέμαι τί θα συνέβαινε στη χώρα κι αν τον Ιούνιο του 2009, η τότε κυβέρνηση λάμβανε μέτρα σαν αυτά που παίρνουμε εμείς, αντί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, την ώρα που είχε παραλάβει έκθεση από το Eurogroup πως πάμε σε διψήφιο έλλειμμα, την οποία κράτησε μυστική», σημείωσε.

Απέναντι σε διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί και από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός των Οικονομικών δήλωσε πως αντιλαμβάνεται καλά την δυσκολία που έχουν πολλοί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αγγίζει και ζητήματα ταμπού»:

«Η χώρα, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να μην το εφαρμόσει, αλλά έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την συμμετοχή του Δημοσίου σε λιμάνια, νερά κ.ά. Θα προχωρήσουμε, έχοντας το δημόσιο συμφέρον πρώτο απ' όλα», τόνισε.

«Στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές, εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος. Η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης. Με όλα αυτά που κάνουμε, θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρέος στα 350 δισ. -ποσό τεράστιο, αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό σημαίνει 15.000 ευρώ χρέους λιγότερα για τον κάθε πολίτη. Θα συγκρατήσουμε και τους τόκους», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η ΝΔ έδειξε φανερή απροθυμία να περιορίσει την συζήτηση στο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς «έχουμε σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) χαρακτήρισε «υπηρεσιακή» την κυβέρνηση και «υπηρεσιακό» τον πρωθυπουργό: «Μόνος του ο κ. πρωθυπουργός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και δεν μπορεί πλέον να τους κλείσει. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», υποστήριξε.

«Οι στιγμές είναι τραγικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο -και μπροστά σε αυτό έχει τιμονιέρη έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων, που παραιτήθηκε, το μετάνιωσε και προχωρά σε πρόταση μομφής κατά της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατήρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν ξέρουμε εάν θα εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε καν αν θα το υπερασπιστεί ο ίδιος υπουργός», παρατήρησε ο βουλευτής, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

«Για «κωλοτούμπα του πρωθυπουργού», έκανε λόγο ο Θ. Καράογλου (ΝΔ) διαπιστώνοντας πως ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στήσει κυβέρνηση.

Όσο για το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είπε ότι «αν ο υπουργός Οικονομικών επεδίωκε την συναίνεση, δεν θα το έφερνε σε ένα και μόνο άρθρο. Η λογική του «πάρτο όπως είναι, αλλιώς καταψήφισέ το» μας οδηγεί μοιραία στην καταψήφιση», σημείωσε.

Ο κ. Τραγάκης κατηγόρησε επίσης της κυβέρνηση πως αυτή προκάλεσε την κρίση εμπιστοσύνης, καθώς «τα spreads τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στις 130 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2010 στις 200 μονάδες και σήμερα, στις 1240 μονάδες. Όταν σας διετέθησαν τα 49 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με 200 μονάδες, γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε αυτ ήν την ευκαιρία και την αφήσατε;», ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δανειστεί από κράτη και όχι κερδοσκόπους θα αποδειχθεί στο μέλλον σοφή επιλογή», αντέτεινε ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, ο βουλευτής εκτίμησε πως η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντλήσει πόρους από τα χρεωστούμενα στο κράτος, που να διατεθούν ειδικά για αναπτυξιακές προσπάθειες:

«Αν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και εισπραχθούν περισσότερα (ο κ. Καραμανλής έλεγε πως είναι εφικτό να αντληθούν 10 δισ.) τότε καταλαβαίνουμε πως έχουμε πολλά περιθώρια να κινηθούμε και σε ό,τι αφορά τις οριζόντιες αποδοχές», υποστήριξε.

Ο Γ. Βρούτσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως «αγνόησε τις παρατηρήσεις της ΝΔ, ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ήταν πρόχειρο» -κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Ηλία Θεοδωρίδη (ΠΑΣΟΚ) να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η ΝΔ έχει πάρει θέση ήδη: Αμνήστευση του πλούτου».

«Η παραοικονομία φτάνει στα 100 δισ. - ένας πλούτος που δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Υπολογίστε σε 10-20 χρόνια, σε τι επίπεδα φθάνουμε. Ποια η θέση της ΝΔ για την απόδοση του πλούτου αυτού στον ελληνικό λαό; Θα συλληφθεί ο πλούτος ή όχι;», ρώτησε ο βουλευτής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε, ξεκαθαρίζει ο Γ.Παπανδρέου

«Σας έχω εμπιστοσύνη»

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τα στοιχήματα -ανέφερε στη συνέχεια- είναι τρία:

  • η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
  • την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
  • η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης χρέους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.

Μάλιστα επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν μπορούμε να φυγομαχήσουμε

Ο κ. Παπανδρέου επανέλανε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε.

» Θα δώσουμε τη μάχη και εγώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξέρω τις δυσκολίες των βουλευτών, αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να στηριχθείτε επάνω μου και εγώ πάνω σε εσάς.»

Η προσπάθεια συναίνεσης

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που ια συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.

Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περιατέρω εσωστρέφεια.

Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.

Η νέα κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η προηγούμενη πέτυχε άθλους, όπως η μείωση του ελλείμματος.

Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι η κριτική είναι οξυγόνο για την κυβέρνηση και το κόμμα.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική» είπε.

Για την αγανάκτηση

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.

«Τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Η χώρα πρέπει να σταθεί στις δικές της παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις» τόνισε, δηλώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πώς φτάσαμε στην εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ

Το παρασκήνιο των κρίσιμων εξελίξεων


http://img.protothema.gr/2D65901FFA9FE6C3BF5684A85EC4C851.jpg
Όταν το μεσημέρι της Πέμπτης η Βάσω Παπανδρέου αποφάσιζε να προτείνει τη συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος είχαν ήδη προηγηθεί δύο παραιτήσεις βουλευτών, μία ανεξαρτητοποίηση και βρισκόταν σε εξέλιξη ο προαναγγελθείς από χθες ανασχηματισμός. Μία ακόμα κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη ξεσπάσει, χωρίς όμως να έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων. Αυτή τη φορά το καζάνι της αγανάκτησης ξεχείλιζε, όχι έξω από τη Βουλή, παρά μέσα, στην αυλή του πρωθυπουργού.

Περισσότεροι από είκοσι βουλευτές έσπευσαν δίπλα στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κα Παπανδρέου στην αίθουσα του εντευκτηρίου να προσθέσουν την υπογραφή τους, ενώ στη Βουλή κατεύθυναν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές. Οι φήμες για περισσότερες παραιτήσεις οργίαζαν και στην κυβέρνηση έδειχναν απολύτως αιφνιδιασμένοι με τους περισσότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού να μην απαντάνε στα τηλέφωνα. Παραίτηση, δε, βουλευτή στην οποία δεν επέμεινε – από τις αρχές τις εβδομάδας – έπειθαν το επιτελείο του Παπανδρέου πως είναι κοντά το ενδεχόμενο να αρχίσουν να πέφτουν οι παραιτήσεις σωρηδόν, όχι μόνο από τους συνήθεις ύποπτους, αλλά κυρίως από τους ασυνήθεις…

Όλη εκείνη την ώρα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή. Παρακολουθούσε τις εξελίξεις περιμένοντας εντολές άνωθεν. Λίγο μετά τις δύο έφτασε και ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι βουλευτές Παπαϊωάννου, Τσούρας και Ρομπόπουλος είχαν μπει ήδη στο γραφείο του γραμματέα πριν φτάσει ο πρωθυπουργός και είχαν ζητήσει την άμεση σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού όπως εκτιμούσαν η κατάσταση είναι έκρυθμη ειδικά μετά την χθεσινή αποτυχία για να επιτευχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο μεγάλα κόμματα. Χαρακτηριστικά έλεγε ο κ. Γιάννης Βούρος, ο οποίος λίγο πριν είχε υπογράψει για τη σύγκληση: «Εχθές χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία».

Με την κίνηση συλλογής υπογραφών, πάντως, ήταν αρκετά εκείνα τα στελέχη που δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους. Θεωρούσαν πως τη δεδομένη στιγμή η ενδεχόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής ηγεσίας θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. Έξαλλος στο μπαλκόνι του εντευκτηρίου ο υπουργός υγείας κ. Χρόνης Αηδόνης έλεγε: «Δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτή η υπογραφή σήμερα; Το παίζουν όλοι παρθένες;».

Οι ερμηνείες που δόθηκαν για τη συλλογή των υπογραφών και ειδικά αυτή που δόθηκε περί απευθείας αμφισβήτησης του κ. Παπανδρέου από συγκεκριμένα στελέχη μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, ανάγκασαν τον βουλευτή κ. Γιάννη Αμοιρίδη να αποσύρει την υπογραφή του. Μάλιστα υπήρξε σχετικός διαπληκτισμός με την κα Παπανδρέου όταν ο κ. Αμοιρίδης ζήτησε εγγυήσεις ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα «πλασαρηστεί» ως κίνηση αμφισβήτησης. Η κα Παπανδρέου επέμενε: «εγώ είμαι καθαρή, υπάρχουνε προβλήματα που πρέπει να συζητήσουμε».

Καθ’ όλη τη διάρκεια συλλογής υπογραφών πλήθαιναν τα «πηγαδάκια» μεταξύ των βουλευτών με περιζήτητο πρόσωπο αυτό της κας Παπανδρέου με την οποία επεδίωξαν να συνομιλήσουν οι περισσότεροι βουλευτές. Ο κ. Λιντζέρης και ο κ. Σαλαγιάννης είχαν αρκετή ώρα συνομιλία μαζί της. Λίγα λεπτά πριν ο κ. Λιντζέρης είχε ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ο κ. Σαλαγιάννης άφηνε σε έντονους τόνους ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Όταν ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο γραφείο του στη Βουλή κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, με τα οποία θέλησε να συνομιλήσει λίγο πριν την σύγκληση της ΚΟ.

Read more...

Χρυσοχοΐδης: Η χώρα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση ...



«Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό και όποιος επιχειρεί να το παρακάμψει διαπράττει ύβρη», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του κατά την... είσοδό του στη Βουλή.

«Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας. Το κυβερνών κόμμα έχει την υποχρέωση από τη λαϊκή εντολή να αναστηλώσει την οικονομία, αλλά και να αποτρέψει την ελληνική κοινωνία από το χάος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
voria.gr



Read more...

Δηλώσεις αμφισβήτησης και από τον Νίκο Σαλαγιάννη...


Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης ο οποίος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του. Χαρακτήρισε "απίστευτα και ακατανόητα όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες", είπε ότι "σαπίζει το πολιτικό σύστημα αλλά το θέμα είναι τι κάνει η δική μας ηγεσία, υπάρχει πρόβλημα στη δική μας λειτουργία. Δεν κυβερνάμε τη χώρα με τον τρόπο που πρέπει να κυβερνήσουμε. Πάμε από βυθό σε άλλο βυθό και...
από δίλημμα σε δίλημμα". Κατά τον βουλευτή "την πρώτη ευθύνη έχει αυτός που κυβερνά". Πρόσθεσε ότι "δεν θέτω κανένα θέμα αυτή τη στιγμή" αλλά και ότι "δεν πρόκειται να δώσω ψήφο αν δεν πειστώ ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι".

Read more...

Υπέρ του Γ. Παπανδρέου και κατά των διαφωνούντων ο Χρ. Μαγκούφης...


Υπέρ του Γ. Παπανδρέου τάχθηκε ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης ο οποίος κάλεσε όσους διαφωνούν "να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν την πατρίδα και το λαό ή τις προσωπικές φιλοδοξίες τους".
Και απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι "είναι πολύ δύσκολο να αποδομηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Σκέψεις μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα ευδοκιμήσουν. Δεν μπορώ να...
μιλήσω για οργανωμένο σχέδιο αυτή τη στιγμή".

Read more...

Ψήφος εμπιστοσύνης από το Παρίσι στον Γιώργο Παπανδρέου

«Θα συνεχίσει το θαρραλέο πρόγραμμα»

Ο Γ.Παπανδρέου με τον Ν.Σαρκοζί
Ο Γ.Παπανδρέου με τον Ν.Σαρκοζί (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Παρίσι, Γαλλία
Η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε τις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει σήμερα (Πέμπτη) ο Έλληνας πρωθυπουργός. Του έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και ότι θα συνεχίσει το θαρραλέο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.

«Οι διαφορές απόψεων που μπορεί να εκφράσθηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες για το ελληνικό ζήτημα αφορούν τους όρους, αλλά όχι την αρχή ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έκανε το πρωί ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε «όλους να επιδείξουν το πνεύμα ευθύνης και συμβιβαστικότητας που είναι αναγκαίο για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Read more...

200.000 πολίτες έμειναν χωρίς δουλειά μέσα σε έναν χρόνο!

Αγγίζουν τις 800.000 οι άνεργοι


http://img.protothema.gr/E09038AFFC25D552A6CCC6A7C52B1E8D.jpg
Μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου και ενώ η κυβέρνηση καταρρέει, οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 200.000!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, πριν εφαρμοστεί το Μνημόνιο, στο α΄ τρίμηνο πέρυσι, ο αριθμός των ανέργων ήταν 590.000 αλλά τώρα ξεπέρασε τους 790000.

Στο α΄ τρίμηνο, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 15,9%, από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 11,7% το α΄τρίμηνο πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε σε 4.194.429 άτομα και των ανέργων αυξήθηκε σε 792.601.
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 35,1% σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2010, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Χαρακτηριστικά της ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (19,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (13,3%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (30,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 35,8%
Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (23,4%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (18,9%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (18,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (10,6%).
Από το σύνολο των ανέργων, το 88,9% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 51,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Ένα ποσοστό ανέργων (6,8%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:
α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,4%),
β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (25,1%),
γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,3%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 22,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 46,6%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (19,8% έναντι 15,5%). Επίσης, το 73,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 52,0%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 24,3% και τη Δυτική Μακεδονία με 22.3%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 12,4% και στο Βόρειο Αιγαίο με 12,6%.

Χαρακτηριστικά της απασχόλησης

Κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2011, βρήκαν απασχόληση 84.278 άτομα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 47.690 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 195.193 άτομα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 101.609 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 102.329 άτομα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.
Εξετάζοντας την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρούμε ότι σε όλους τους τομείς παρατηρείται μείωση στον αριθμό των απασχολούμενων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στον πρωτογενή τομέα η μείωση ανέρχεται σε 7,7%, στο δευτερογενή 13,8% και στο τριτογενή 2,2%.
Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,8% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 54,1% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 5,9% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες.
Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.
Read more...

ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ...


ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Nα καταγγείλει αποστασία και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρωθυπουργό κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα οποία ανήκουν στο λεγόμενο Παπανδρεϊκό μπλοκ. Πριν από λίγο βγήκε ο Χρ. Παπουτσής από...
το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κινήθηκε σε αυτό το κλίμα. Να καταγγείλει δηλαδή αποστασία και να μην στήσει κάλπη γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κερδίσει μια εσωκομματική αναμέτρηση. Το κλίμα αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση είναι κλίμα πανωλεθρίας. Και φυσικά ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει...
Read more...

Συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς έχει ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος
Οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Συνάντηση με κορυφαίους υπουργούς έχει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ώρα συναντάται με τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ενώ λίγο πριν συναντήθηκε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Την συνάντηση ζήτησε ο κ. Βενιζέλος.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευση του στη Βουλή, ο κ. Παπουτσής δήλωσε: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε από τα τεκταινόμενα. Είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχω πλήρη συνείδηση της τιμής, της ευθύνης και της εντολής των πολιτών».

Πριν από την κ. Διαμαντοπούλου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ αναμένεται συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΛΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Aυτή τη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο γραφείο του στη βουλή αναμένοντας να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το Fimotro έμαθε οτι σκέφτεται να ζητήσει κάλπη μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ!Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα...
θέσει το θέμα και στη συνάντηση που θα έχει σε λίγα λεπτά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του σημερινού υπουργού Εθνικής Άμυνας...
Read more...

Για ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ μιλάει ο Κακλαμάνης...



Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης με... αφορμή την παραίτηση Νασιώκα άφησε υπαινιγμούς για νέα Αποστασία.
"Δεν τον κατηγορώ " είπε για τον κύριο Νασιώκα και στη συνέχεια μίλησε για διεργασίες και κέντρα αποσταθεροποίησης που τα συνέδεσε με τη περίοδο του '67 . Τότε που η Αποστασία οδήγησε στη χούντα...



Read more...

Όχι στον κανιβαλισμό. Δεν υπογράψαμε για να θέσουμε θέμα ηγεσίας...



"Κάποιοι πονηροί θέλησαν να το εκμεταλλευτούν"...
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, - ένας από εκείνους που υπέγραψαν για τη σύγκληση της ΚΟ - δήλωσε πριν από λίγο από το βήμα της βουλής:
"Υπογράψαμε για να... φέρουμε την ηρεμία και όχι για να πυροδοτήσουμε το χάος. Κάποιοι πονηροί θέλησαν αυτό να το εκμεταλλευτούν για άλλους σκοπούς. Όχι στον κανιβαλισμό".
Καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε, γιατί του ζητάγαν την υπογραφή?...



Read more...

Πως απέκτησαν τα σπίτια τους αυτοί που μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν τον Παπανδρέου;...


kourdistoportocali
Ποιοι χορηγοί πληρώνουν την αποστασία;

Αυτό είναι το αμείλικτο ερώτημα και επειδή η Ελλάδα είναι μικρή χώρα όλοι γνωριζόμαστε και ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί που πρωταγωνιστούν σήμερα επιχειρώντας να... μαζέψουν υπογραφές για ανατροπή του Παπανδρέου;

Αλήθεια αυτοί οι βουλευτές του Κινήματος μπορούν να μας πουν πως απέκτησαν τα σπίτια στα οποία μένουν σήμερα;

Όλη η πιάτσα το γνωρίζει και σε λίγο θα γράφονται ονόματα και διευθύνσεις...



Read more...

Συνεδριάζει στις 7 μμ η ΚΟ της ΝΔ

ΝΔ


http://img.protothema.gr/D85575CF2566BE3F39F4A2B7B2CCE9A0.jpg
Έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ συγκάλεσε για τις 7 μμ ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από πηγές της λεωφόρου Συγγρού.

Read more...

TEΛΟΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΣΤΙΣ 4 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΚΟ


Επισπεύδονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς όπως ανακοινώθηκε πριν απο λίγο η συνεδρίαση της ΚΟ θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει οτι δεν πρόκειται να γίνει σήμερα ανασχηματισμός διότι...
η συνεδρίαση θα διαρκέσει αρκετές ώρες!...
Read more...

EΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ FIMOTRO


"ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΨΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ"!
Στενότατος συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου επικοινώνησε πριν απο λίγο με το Fimotro και μας μετέφερε την απόφαση τoυ πρωθυπoυργού να διαγράψει άμεσα όποιον βουλευτή θέσει θέμα ηγεσίας το απόγευμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο στενός συνεργάτης του...
Παπανδρέου, στην επικοινωνία που είχε με το Fimotro, μας μετέφερε οτι ο πρωθυπουργός εάν τεθεί σήμερα θέμα ηγεσίας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα τους διαγράψει όλους, θα τους καταγγείλει, θα μιλήσει για νέα αποστασία και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Θα επανέλθουμε σε λίγο...
Read more...

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"


Να αποδεχτεί την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά με άλλον πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro o Ευάγγελος Βενιζέλος απο τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει σε μισή ώρα και απο αυτήν θα εξαρτηθεί το μέλλον του...
ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου. Επι της ουσίας ο πρωθυπουργός έχει δύο λύσεις. Η πρώτη να καταγγείλει αποστασία, να πάει σε εκλογές και να συντριβεί και η δεύτερη να αρχίσει τα τηλέφωνα με τον Σαμαρά και να αποδεχθεί τη λύση συγκυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.
Read more...

Δημιουργούν κόμμα "εκσυγχρονιστών"...



Ποιοι κινούν τα νήματα ...
Πίσω από τις κινήσεις των βουλευτών λέγεται ότι βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος. Αυτό, άλλωστε, ενισχύεται από το γεγονός ότι οι... περισσότεροι βουλευτές που αμφισβητούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχαν στηρίξει τον ένοικο του Πενταγώνου για την ηγεσία του κόμματος το 2007.

Οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αποβλέπει στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα, που ουσιαστικά θα εκπροσωπεί την πάλαι ποτέ ισχυρή πτέρυγα των εκσυγχρονιστών. Οι ίδιες πηγές λένε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διεργασίες αναπτύσσουν και οι πρώην υπουργοί Αλέκος Παπαδόπουλος και Χρίστος Βερελής.
parapolitika.gr



Read more...

Πατέρα, έμαθες τα νέα; Καταρρέουμε...

http://newpost.gr/var/thumbs/NAINAINAINAI_300___.jpgΑλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Μετά την επιστολή παραίτησης του βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη ακολούθησε ο Έκτορας Νασιώκας, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του από το βήμα της Βουλής, ενώ η Βάσω Παπανδρέου σε δηλώσεις ζήτησε «την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για να συζητηθούν όλα, ακόμα και θέμα ηγεσίας»! Η ΚΟ συνεδριάζει στις 4.30 μμ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης, βουλευτής Β' Πειραιά, με δηλώσεις του έξω από τη Βουλή έκανε έκκληση στους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ να συλλέξουν υπογραφές για σύγκληση της ΚΟ, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα στη διακυβέρνηση». Στο μεταξύ, 35 βουλευτές υπέγραψαν κείμενο ζητώντας την άμεση σύγκληση της ΚΟ, που δεν αποκλείεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα. Ήδη ο πρωθυπουργός σπεύδει στην Βουλή.

Στο ΠΑΣΟΚ τρέχει η επίσης πληροφορία ότι υπάρχει ομάδα βουλευτών που σκέφτονται να ακουλουθήσουν το παράδειγμα του κ. Φλωρίδη ή να ζητήσουν με κοινή τους επιστολή από τον πρωθυπουργό να δρομολογήσει την αποχώρησή του. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να καταγγείλει σχέδιο εσωκομματικής αποσταθεροποίησης.

Μεταξύ των ονομάτων που φέρονται να κινούνται στην κατεύθυνση παραίτησης από το Μέγαρο Μαξίμου συγκαταλέγονται οι Κώστας Σπηλιόπουλος, Βασίλης Γερανίδης Εύα Καϊλή και η Σούλα Μερεντίτη. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος διέψευσε ότι έχει αποστείλει επιστολή ή ότι σκέφτεται να παραιτηθεί.

O κ. Νασιώκας δήλωσε ότι η παραίτησήείναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει «για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο καθεστώς για τη σωτηρία της πατρίδας». Μάλιστα επισήμανε ότι το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε χθες, ενώ κατηγόρησε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι την ώρα που «η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους, πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα».

Ευχαρίστησε επίσης τους Λαρισαίους, οι οποίοι τον τίμησαν, όπως είπε, με την ψήφο τους και ανέφερε ότι θα διοργανώσει συγκέντρωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και θα μιλήσει στους ψηφοφόρους του, παραδίδοντάς τους την έδρα του.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που ζήτησε και έλαβε το λόγο, αμέσως μόλις κατήλθε από το βήμα της Βουλής ο κ. Νασιώκας σχολίασε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό.»

«Προσβολές δεν δεχόμστε από κανέναν», τόνισε με έντονο ύφος ο κ. Λοβέρδος.

Ακόμη, άμεση ήταν και η αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη:

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του στη Βουλή, αμέσως μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έκτορα Νασιώκα, ότι παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα».

«Υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία», δήλωσε πριν από λίγο ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, υιοθετώντας το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο», είπε ο κ. Σαλαγιάννης και στο ερώτημα για την ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: «Εγώ δεν δίνω ψήφο αν δεν πειστώ ότι θα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στο λαό που μας ψήφισε».

«Πρέπει να επιλέξουμε τι υπηρετουμε. Τη χώρα, το λαό ή τις προσωπικές μας φιλοδοξίες», είπε με αιχμηρό ύφος ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης αφήνοντας σαφείς αιχμές σε όσους έχουν αντιδράσει στην κυβερνητικη πολιτική.

Σήμερα το πρωί ο Γ. Φλωρίδης κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής δισέλιδη επιστολή με την οποία παραιτείται από βουλευτής. Στην επιστολή χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό και τις επιλογές στον οικονομικό τομέα.
«Δυστυχώς οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των περιστάσεων. Το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το κομματικό συμφέρον», εκτιμά στο κείμενο της επιστολής του ο πρώην υπουργός και καταλήγει: «Με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών υποβάλω την παραίτησή μου».

Τη θέση του κ. Φλωρίδη καταλαμβανει ο Γιώργος Φραγγίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι φήμες ήθελαν τον Γιώργο Φλωρίδη να καταλαμβάνει θέση στο οικονομικό επιτελείο.


Την ίδια ώρα Πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών της προγραμματίζει για τις 10 το πρωί του Σαββάτου η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Αναλυτικά η επιστολή


Αθήνα, 16 Ιουνίου 2011

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Από το περασμένο φθινόπωρο, αντιλαμβανόμενος ότι η κυβερνητική προσπάθεια για το έργο ανόρθωσης και βαθιάς αλλαγής της χώρας παρουσίαζε εμφανή σημάδια κάμψης, διατύπωσα δημόσια την άποψη ότι χρειαζόταν επειγόντως η συγκρότηση Εθνικού Μετώπου Ευθύνης με Συναίνεση, προκειμένου να συνεχιστεί με την απαιτούμενη δύναμη το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο. Είχα επανειλημμένα εκφράσει με έμφαση την άποψη ότι «η λύση ή θα είναι εθνική ή δεν θα υπάρξει».

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν θέλησαν ν' ασχοληθούν σοβαρά με αυτή την πτυχή του εθνικού ζητήματος. Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά το Φθινόπωρο, με λανθασμένες επιλογές στην οικονομία και στο κράτος, με αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, με εμφανώς άνιση και άδικη κατανομή των βαρών και πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, οδηγήθηκε ταχύτατα σε μεταρρυθμιστική εξάντληση. Η αποτυχία της έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων να διατυπώσουν λόγο εναντίον, του τόσο απαραίτητου για τη χώρα πλαισίου τομών στο κράτος, στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Να συκοφαντήσουν με το λαϊκίστικο λόγο τους κάθε απόπειρα αλλαγής του παρασιτικού μοντέλου σε παραγωγικό υπόδειγμα. Η Ν.Δ, με πρωτοφανείς για τη φυσιογνωμία συντηρητικού κόμματος εξουσίας επιλογές και ακολουθώντας τα χειρότερα πρότυπα αντιπολίτευσης, επένδυσε στη φθορά της Κυβέρνησης, με έπαθλο τον κίνδυνο καταστροφής της χώρας.

Η κορύφωση της εθνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η αδυναμία στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και η ογκούμενη έκφραση αγανάκτησης των πολιτών για την οικονομική και πολιτική χρεοκοπία σε συνδυασμό με τη σύγχυση που δημιουργεί ένας ανεύθυνος δημαγωγικός λόγος, φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια ανυπολόγιστη καταστροφή.

Οι μονοκομματικού χαρακτήρα προσπάθειες, έστω και με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δύσκολη σημερινή αποστολή. Ταυτόχρονα, οι εκλογές, παρότι αποτελούν πάγια και αναντικατάστατη δημοκρατική διέξοδο, στην ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, ορισμένες πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά ΜΟΝΟ ένα μεταβατικό σχήμα Εθνικής Σωτηρίας, με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Τα απολύτως συγκεκριμένα καθήκοντα αυτού του σχήματος θα μπορούσαν να είναι:

1. Η διασφάλιση της άμεσης χρηματοδότησης της χώρας
2. Η προσπάθεια επανατοποθέτησης του «Ελληνικού Ζητήματος», σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους
3. Η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και ομοψυχίας της κοινωνίας
4. Η προετοιμασία των όρων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η άμεση νομοθέτηση στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
5. Η προκήρυξη εκλογών σε χρόνο που θα θεωρούνταν κατάλληλος από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν για μία ακόμη φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο. Αντί του Εθνικού Συναγερμού επικράτησε η λογική της κομματικής προσποίησης, των πολιτικών προφάσεων, των υστερόβουλων υπολογισμών και των στενοκομματικών πιέσεων. Δεν υπήρχε χειρότερος τρόπος να πιστοποιηθεί το τέλος ενός φθαρμένου και απερχόμενου πολιτικού συστήματος.

Τιμώ το Κίνημά μας και τους αγώνες του, αλλά στη συγκεκριμένη οριακή για τη χώρα στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από Βουλευτής.

Γιώργος Φλωρίδης newpost.gr

Read more...

Ραγδαίες εξελίξεις και για την βοήθεια Ζητά αναβολή αποφάσεων το Βερολίνο, δίνει τη δόση το ΔΝΤ

http://img.protothema.gr/37355F7F9440CF143594BD09CC0DC823.jpgprotothema.gr
Ανατροπών συνέχεια στο χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης φέρνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα.

Ενώ νωρίτερα το κυρίαρχο σενάριο, έτσι όπως το περιέγραψε στις δηλώσεις του στο Bloomberg ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ήταν η οριστικοποίηση της “μεθόδου διευθέτησης” του ελληνικού προβλήματος χρέους στις 11 Ιουλίου, νέο τηλεγράφημα του Reuters αναφέρει πως το Βερολίνο προωθεί ένα είδος “αναβολής”, υπό την έννοια πως ζητά να εκταμιευθεί πρώτα η δόση του Ιουλίου από το ΔΝΤ και στη συνέχεια, ήτοι τον Σεπτέμβριο, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.
Μάλιστα γερμανικές τραπεζικές πηγές δηλώνουν πως σε αυτή την λύση φαίνεται να συναινεί και το ΔΝΤ, αφού κατανοεί την αναγκαιότητα του να κερδηθεί χρόνος για την ΕΕ ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες της αναφορικά με την προτιμητέα για την Ελλάδα λύση ...

Την ίδια ώρα, και εν μέσω της ραγδαία επιδεινούμενης πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, οι αγορές σοκαρισμένες ακόμα από τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις ποντάρουν, σωστότερα φοβούνται, την πιθανότητα ενός "ελληνικού ατυχήματος", όπως χαρακτηριστικά γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Ουσιαστικά η εφημερίδα αποτυπώνει τις διαρκώς αυξανόμενες εκτιμήσεις των επενδυτών και των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων πως η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε μια χρεοκοπία μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, κάτι που αναπόφευκτα θα “προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες της χώρας και μια βαθύτερη κρίση στην ευρωζώνη”.

Οι φόβοι για το “ελληνικό ατύχημα”

Οι FT εστιάζουν, όπως εξάλλου όλα τα διεθνή δίκτυα και ΜΜΕ, στην πολιτική κρίση στη χώρα θεωρώντας αυτήν ως τον μείζονα κίνδυνο εκτροχιασμού των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα το σύνολο των αγορών τρεκλίζει υπό το βάρος και την “απειλή” της Ελλάδας. Το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και τα χρεόγραφα των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχωρούν για δεύτερη ημέρα και οι ανησυχίες των ιθυνόντων θεριεύουν.

Ενδεικτικά τα δημοσιεύματα του Bloomberg που από το πρωί εστιάζει και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάντζιο που “βλέπει” ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης την “απειλή της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης χρέους στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος”. Μιλώντας στην Φρανκφούρτη ο κύριος Κονστάντζιο τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει σημαντικές μεταδοτικές επιπτώσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ παραμένει σταθερά αντίθετη με κάθε είδους κουρέματα τα οποία θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ή να προκαλέσουν 'πιστωτικό γεγονός'”.

Το Reuters μεταδίδει πως η έλλειψη ενότητας, πολιτική και κοινωνική, στην Ελλάδα “βαθαίνει την κρίση χρέους” και τονίζει πως οι πλέον διορατικοί στην ΕΕ αρχίζουν πια να ανησυχούν σφόδρα για μετάσταση της κρίσης στην Ισπανία !

Με δυο λόγια τα κυριότερα διεθνή δίκτυα “παίζουν” πλέον στις διαρκώς αυξανόμενες πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό που πια ονομάζουν ευθέως "σενάριο ατυχήματος" ...

Οι περισσότεροι αναλυτές στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πια πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ΕΕ ως προς την λήψη μιας απόφασης για την Ελλάδα, καθώς όσο αναβάλλουν την τελεσίδικη απόφασή τους, τόσο επιδεινώνονται τα δεδομένα κι έρχεται πιο κοντά ένα γενικευμένο ντόμινο.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία προσπάθησε εκ νέου σήμερα να “ελέγξει” ο Επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος, μιλώντας στο Bloomberg, εμφανίστηκε βέβαιος πως η χώρα μας θα λάβει εντός του Ιουλίου την 5η δόση, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για μια επικείμενη στάση πληρωμών. Κάλεσε παράλληλα άμεσα τους Έλληνες πολιτικούς να φτάσουν σε μια συμφωνία για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης της Ελλάδας και διευκρίνισε πως στο προγραμματισμένο για τις 11 Ιούλιου Eurogroup θα δοθεί η “τελική απάντηση στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, με μια λύση τύπου Βιέννης και με τη συμμετοχή ιδιωτών”!

Δεν συμμερίζεται πάντως αυτή την αισιοδοξία ο κύριος Zhu Min, ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters και εξέφρασε την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο αλλά και την ετοιμότητα του να παράσχει στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση.

Σκέψεις για διπλασιασμό κεφαλαίων ESM

Ομοίως έντονη ανησυχία εκφράζουν κάποια από τα στελέχη της ΕΚΤ για την τύχη των ... εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνει η σημερινή έκκληση του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους του διοικητικού συμβούλιο της ΕΚΤ, Νουτ Γέλινκ, για διπλασιασμό (!) των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στα 1,5 τρισ ευρώ, εφόσον τελικώς αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κύριος Γέλινκ διευκρίνισε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να διπλασιάσουν τις εισφορές τους προς τα κεφάλαια που θα “προικίσουν” τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που θα αναλάβει ουσιαστικά την διαχείριση της κρίσης και τη χρηματοδότηση των προβληματικών χωρών από το 2013. Ο λόγος που απαιτείται μια τέτοια ενίσχυση κεφαλαίων για τον ESM είναι, κατά τον κύριο Γέλινκ, οι “αβεβαιότητες και τα ρίσκα που ενέχει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα οδηγούν σε αύξηση των πιθανοτήτων να μεταδοθεί το πρόβλημα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία”.

Read more...

Η αναταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σκιάζει τον ανασχηματισμό

Πολιτικό θρίλερ


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ένα 24ωρο μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε για την κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζονται με τον ίδιο ραγδαίο τρόπο. Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον ανασχηματισμό, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτωρ Νασιώκας ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους από τις βουλευτικές τους έδρες, ενώ εν συνεχεία εκδηλώθηκε το αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης πήρε αναβολή.

Τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό άρχισαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα αργούσε - ενδεχομένως να γινόταν πολύ αργά το βράδυ.

Επισήμως, είχε ανακοινωθεί πως η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γινόταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα ζητούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η συζήτηση στη Βουλή αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες που ακούγονταν ήθελαν το νέο κυβερνητικό σχήμα «απαλλαγμένο» από ορισμένους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, «εμπλουτισμένο» με τεχνοκράτες, αλλά σαφώς μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το υπουργείο Οικονομικών και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής υπουργών και βουλευτών.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον ΒΗΜΑ 99,5, που χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» τόσο το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, όσο και γενικότερα τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Τόνισε, πάντως, ότι «αυτή είναι η αξία της πολιτικής και η αξία να λες είμαι εδώ, όρθιος» και δίνω μάχη.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή τεχνοκρατών στην νέα κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε υπέρ της επιλογής πολιτικού προσώπου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως μόνο ένας πολιτικός μπορεί να λογοδοτήσει στο λαό, από τον οποίο είναι εκλεγμένος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας, λέει ο Κ.Παπούλιας

Ανησυχία για τις εξελίξεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου την Τετάρτη (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γ.Καρατζαφέρη.

Ο κ. Παπούλιας επισήμανε την ανάγκη να μην εξελιχθεί σε κρίση Δημοκρατίας η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, για να μην μεταβάλουμε την οικονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας» ήταν το σχόλιο του Προέδρου.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι «οδηγούμεθα σε επικίνδυνες ατραπούς», προβλέποντας «ότι η ευθύνη θα είναι συλλογική και δεν θα εξαιρεθεί κανείς».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, λέγοντας: «αυτό που φάνηκε χθες από τις εκδηλώσεις του πλήθους, είναι ότι (το πλήθος) πολύ εύκολα μεταβάλλεται σε όχλο, κάτω από κάποιες συνθήκες πιέσεως.

» Πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψη μας, γιατί οι καιροί ου μενετοί.»

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε εμμέσως την παρέμβαση του Προέδρου στις εξελίξεις, λέγοντας ότι ο κ. Παπούλιας δεν είναι εδώ μόνο για να ορκίζει κυβερνήσεις.

«Το ταξίδι για την Ιθάκη είναι μακρύ. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε μικρόπνοες πολιτικές ηγεσίες. Ανοητίζουν όσοι πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εδώ για να ορκίζει μόνο κυβερνήσεις.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κίνημα αμφισβήτησης του Γ.Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, συγκαλείται εκτάκτως η ΚΟ

Κρίση στο κυβερνών κόμμα

Από παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Από παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ορισμένοι βουλευτές του κόμματος, μετά τους χειρισμούς για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας. Με πρωτοβουλία της Βάσως Παπανδρέου συντάχθηκε κείμενο, με το οποίο ζητείτο η σύγκληση της ΚΟ. Δεκτό το αίτημα από τον πρωθυπουργό, στις 4.30 μ.μ. η συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί θέμα ηγεσίας. Είναι σχέδιο συγκεκριμένης ομάδας, απαντούν άλλοι βουλευτές. Παραιτήθηκαν από βουλευτές οι Γιώργος Φλωρίδης και Έκτωρ Νασιώκας. Να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη χώρα. Ζητώ να συγκληθεί άμεσα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε προσερχόμενη στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου. Ερωτηθείσα τι πρόκειται να συζητηθεί απάντησε: «Τα πάντα».

Με πρωτοβουλία της κ. Παπανδρέου συντάχθηκε κείμενο, το οποίο υπέγραψαν βουλευτές, και ζητείτο η σύγκληση της ΚΟ. Θετικός ο πρωθυπουργός στο αίτημα και η συεδρίαση της ΚΟ ορίστηκε για τις 4.30 μ.μ.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του βουλευτή Β' Πειραιά Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειμμα στη διακυβέρνηση της χώρας» και ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία, δήλωσε και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, υιοθετώντας το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο» είπε ο κ. Σαλαγιάννης και στο ερώτημα για την ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: «Εγώ δεν δίνω ψήφο, αν δεν πειστώ ότι θα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στο λαό που μας ψήφισε».

Η δήλωση του κ. Λιντζέρη προκάλεσε άλλους βουλευτές, όπως τον Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος, καθώς και άλλοι, ζήτησαν να αποσύρουν τις υπογραφές τους από το αίτημα, γιατί δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενό του.

Τελικώς, η διαδικασία της συλλογής υπογραφών δεν ολοκληρώθηκε, ούτε το γραπτό αίτημα κατατέθηκε, καθώς ο γραμματατέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος πρόλαβε την εξέλιξη και έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ.

Κατά πληροφορίες έχει συνταχθεί κείμενο, με το οποίο αμφισβητείται η ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ και άλλοι βουλευτές φέρονται έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης δήλωσε στη Βουλή ότι υπέγραψε το αίτημα για σύγκληση της ΚΟ, για να συζητηθούν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και ότι κάποιοι «καπηλεύτηκαν τις υπογραφές για να τεθούν κι άλλα θέματα».

«Τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν ευθύνες πρέπει να είναι παρόντα και όχι απόντα» δήλωσε ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις των συναδέλφων του Γιώργο Φλωρίδη και Έκτορα Νασιώκα.

Επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Μιχελογιαννάκης επισήμανε ότι η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο την σωτηρία της χώρας.

Της δήλωσης της Βάσως Παπανδρέου προηγήθηκαν οι παραιτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη και Έκτορα Νασιώκα.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Φλωρίδης υποστηρίζει ότι «οι ηγεσίες των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων στάθηκαν κατώτερες των εθνικών περιστάσεων, με πολιτικά ασυγχώρητο τρόπο».

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε η παραίτηση από το βήμα της Βουλής του βουλευτή Λάρισας Έκτορα Νασιώκα.

«Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα» είπε, επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε, «με γνώμονα το λαϊκισμό».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Νασιώκα.

«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, με παρέμβασή του αμέσως μετά τη δήλωση παραίτησης του Έκτορα Νασιώκα.

«Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον λαό μέχρι τις προσεχείς εκλογές να εκτελούμε τις εντολές του» τόνισε με έμφαση ο κ. Κακλαμάνης.

Προς αναβολή η συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο

Το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο προσπαθεί να αναβάλει για την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι πολιτικές εξελίξεις, και ειδικότερα το θέμα του ανασχηματισμού, της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, θέματα με τα οποία ασχολείται ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβάλουν την αναβολή της επίσκεψης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...