Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η αναταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σκιάζει τον ανασχηματισμό

Πολιτικό θρίλερ


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ένα 24ωρο μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε για την κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζονται με τον ίδιο ραγδαίο τρόπο. Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τον ανασχηματισμό, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτωρ Νασιώκας ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους από τις βουλευτικές τους έδρες, ενώ εν συνεχεία εκδηλώθηκε το αίτημα για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης πήρε αναβολή.

Τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό άρχισαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα αργούσε - ενδεχομένως να γινόταν πολύ αργά το βράδυ.

Επισήμως, είχε ανακοινωθεί πως η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γινόταν νωρίς το πρωί της Παρασκευής και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα ζητούσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η συζήτηση στη Βουλή αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες που ακούγονταν ήθελαν το νέο κυβερνητικό σχήμα «απαλλαγμένο» από ορισμένους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής, «εμπλουτισμένο» με τεχνοκράτες, αλλά σαφώς μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το υπουργείο Οικονομικών και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής υπουργών και βουλευτών.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον ΒΗΜΑ 99,5, που χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» τόσο το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών, όσο και γενικότερα τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Τόνισε, πάντως, ότι «αυτή είναι η αξία της πολιτικής και η αξία να λες είμαι εδώ, όρθιος» και δίνω μάχη.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή τεχνοκρατών στην νέα κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε υπέρ της επιλογής πολιτικού προσώπου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας πως μόνο ένας πολιτικός μπορεί να λογοδοτήσει στο λαό, από τον οποίο είναι εκλεγμένος.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: