Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Στον αρμόδιο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη οι αλλαγές στην ΕΡΤ

Ενημέρωση από τον Ηλ.Μόσιαλο


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, θα ενημερώσει την Πέμπτη τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αναδιοργάνωση της ΕΡΤ ΑΕ».

Ο ΚΤΕ θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση στις 10.00 π.μ. στην Βουλή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άλλο συναίνεση, άλλο «γενική συνενοχή»

Η ΝΔ ξεκαθαρίζει τη στάση της


http://img.protothema.gr/9C8018BFF2293BD8B4ED6B15C81E7685.jpg

Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπερψήφιζε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας συνειρμούς για συναίνεση και σε άλλα πεδία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης συνέχιζε το σερί των επιθέσεών του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτήν τη φορά για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Για να μεταστρέψει την στάση της στο θέμα του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η ΝΔ, χρειάστηκε να τηλεφωνήσει στον κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, σε μία ύστατη προσπάθεια.

Ο κ. Σαμαράς έβαλε νερό στο κρασί του και δέχθηκε συμβιβαστική λύση στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων. Η κυβέρνηση δέχθηκε τον όρο του κ. Σαμαρά να εκλέγονται οι πρυτάνεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΝΔ συμφώνησε να προτείνονται τα πρόσωπα από το Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση δέχθηκε και τον όρο να καταργηθεί εντελώς το άσυλο. Είχε προηγηθεί και συνομιλία της κυρίας Διαμαντοπούλου με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος όμως είναι εξ ορισμού υπέρ της συναίνεσης με την κυβέρνηση Παπανδρέου και, όπως λένε οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν χρειάστηκε και πολλά για να πεισθεί.

Ενόσω όμως ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και πριν προκύψει ο συμβιβασμός, ένας άλλος βουλευτής, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση και το κόμμα του θα έπρεπε να το ψηφίσει επί της αρχής ούτως ή άλλως.

Στο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΝΔ, σαν δεξιό συστημικό κόμμα, δεν είχε επί της ουσίας πρόβλημα στο να υπερψηφίσει ένα συντηρητικό στον πυρήνα του νομοσχέδιο. Η επιφύλαξη για τον τρόπο ανάδειξης των πρυτάνεων οφειλόταν στις σχέσεις που έχει το κόμμα με το πανεπιστημιακό προσωπικό.

Με τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής, ο κ. Σαμαράς αφενός εμφανίστηκε ότι δεν έχει ταμπού να προσφέρει συναίνεση, ενώ πιστώθηκε και έναντι των πρυτάνεων τη συμβιβαστική λύση. Στέλεχος της ΝΔ έλεγε: «Συναίνεση φυσικά και μπορεί να υπάρξει σε επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, εμείς εδώ και δύο χρόνια υποστηρίζουμε την ίδρυση υπουργείου Ναυτιλίας. Τώρα που η κυβέρνηση το σχεδιάζει, ποιος συναινεί με ποιόν;».

Εξηγούσε όμως ότι άλλο η κατά περίπτωση συναίνεση σε ό,τι μπορεί να είναι ωφέλιμο και άλλο η συνενοχή που ζητά η κυβέρνηση για την καταστροφική οικονομική της πολιτική. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη, στην οποία αναφέρει: «Μας φαίνεται αδιανόητο ο καθηγητής της Νομικής, κ. Βενιζέλος, να μην γνωρίζει ότι είναι παράνομο να “τιμωρεί” τον Έλληνα πολίτη, βάζοντας τον να πληρώνει ΦΠΑ 23%, στον τουριστικό τομέα, ενώ όσοι κλείνουν το ίδιο πακέτο από το εξωτερικό, να απολαμβάνουν ΦΠΑ 10 μονάδες μικρότερο, δηλαδή 13%. Και η αρχή, μάλιστα, της ίσης μεταχείρισης είναι θεμελιώδης για τον ΦΠΑ. Τραγικά λάθη, που φανερώνουν το μέγεθος της προχειρότητας, αλλά και της επιπολαιότητας στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της κυβέρνησης».

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ έλεγε: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρότασή μας για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας, θα καθίσουμε να συζητήσουμε για το ύψος του. Επίσης, συζητούμε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που είναι και η πρότασή μας και θα κάνει πιο ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισμό. Αν επιμείνει όμως στην αδιέξοδη φορολογική της πολιτική, μην περιμένει από εμάς καμία συναίνεση».

Το γενικότερο θέμα της συναίνεσης πάντως εξακολουθεί να απασχολεί τη ΝΔ. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος και Μητσοτάκης ανήκουν στην ευάριθμη ομάδα των βουλευτών της ΝΔ που είναι υπέρ της συναινετικής γραμμής με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του μνημονίου, προκαλώντας συχνά-πυκνά πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία, αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, χωρίς να συνιστούν ομάδα, εντάσσονται και βουλευτές όπως οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ενίοτε δε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι συναινετικές παραινέσεις τους συνιστούν μεν ενόχληση, αλλά ελάχιστα επηρεάζουν την κυρίαρχη γραμμή του κόμματος.

Στέλεχος περί τον κ. Σαμαρά αναφέρει επ' αυτού: «Οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν απαντούν στο ερώτημα τι απέδωσε η πολιτική του μνημονίου, στην οποία από την αρχή ήθελαν να συνταχθούν, ούτε ποια θα ήταν η θέση της ΝΔ, αν εθεωρείτο συνυπεύθυνη στην κατάσταση που επικρατεί τώρα».

Η θέση της ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει σε σημείο να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία συνέβαλε με τα λάθη της και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα της προσφέρει χείρα βοηθείας.

Read more...

Επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα λόγω ύφεσης

Υπεραμύνθηκε ο Βενιζέλος της διαπραγμάτευσης με τη Φινλανδία


http://img.protothema.gr/3371D1EE113AFCB2147B7BF94D5585DE.jpg

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως αναμένεται να είναι δύσκολο το επόμενο δίμηνο για την πορεία της οικονομίας, ενώ απέδωσε τις δυσκολίες στη συνεχιζόμενη ύφεση. Την ίδια στιγμή, άφησε να διαφανεί συγκρατημένη αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία ορισμένων δεικτών.

Σύμφωνα με πηγές από τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα του χρονοδιαγράμματος και των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι πρόκειται να στείλει τις επόμενες μέρες επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του, κατόπιν συνεννόησης με το Eurogroup, ζητώντας τους να επικυρωθεί το συντομότερο από τα εθνικά τους κοινοβούλια η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ανέφερε ότι η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης με την Φινλανδία, καθώς το επιβάλλουν οι αποφάσεις της ΕΕ και χαρακτήρισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανήθικη τη στάση της ΝΔ, καθώς, όπως φέρεται να είπε, ο κ. Σαμαράς γνώριζε τη στάση των Φινλανδών, αφού είχε συζητήσει μαζί τους προ μηνών, όταν οι τελευταίοι ήταν ακόμη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε προβληματισμένος σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση, άμεσα, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων, επειδή ο δείκτης τους είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο η Βάσω Παπανδρέου όσο και άλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 23% στην εστίαση και εκείνος δεσμεύτηκε να ξαναδεί τους φορολογικούς συντελεστές στη διάρκεια κατάρτισης του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Η κυρία Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε τον προβληματισμό αν θα προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ της 21ης Ιουλίου, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας ότι δανείζεται με σχεδόν 7% και θα δανείζει την Ελλάδα με 3,5%.

Read more...

Ένταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα περί επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας

Αιχμές Παπουτσή κατά Παμπούκη

O κ. Χρ.Παπουτσής προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο
O κ. Χρ.Παπουτσής προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ένταση σημειώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο όταν ο κ. Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για το δικό του νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ. Χ. Παμπούκη περί επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς όμως να κατονομάσει τον συνάδελφό του ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

«Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού», φέρεται να είπε.

Υπέρ του κ. Παπουτσή συνηγόρησε και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε

«Δεν θέλω υπουργούς κολλημένους στις καρέκλες. Η δουλειά είναι συλλογική», απάντησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

«Είμαστε κολλημένοι με την αξιοπρέπεια μας», επανήλθε στο θέμα ο κ. Παπουτσής.

Σύμφωνα με Το Βήμα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εννοούσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά έκανε μια γενική παρατήρηση.

Έλεγαν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας και απέδιδαν στον Πρωθυπουργό τη φράση ότι «προχωρούμε κανονικά στη δουλειά μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταργούνται τα μυστικά κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης

newpost.gr
Καταργούνται τα μυστικά κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης
Τα μυστικά κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καταργούνται, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.


"Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας, που αποτρέπει την αναγκαία δημοσιότητα και λογοδοσία στη διάθεση του δημόσιου χρήματος, προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 "Απόρρητες δαπάνες" των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό", ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση) που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας. Η εν λόγω πίστωση (για τα μυστικά κονδύλια) εχρησιμοποιείτο κανονικά στο παρελθόν.

Ωστόσο,όπως υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009, σταμάτησε να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη του σχετικού κονδυλίου και αυτόχρονα δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια.

"Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν, υπό καμία εκδοχή, το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Αντίθετα, απαξίωναν την λειτουργία των Γενικών Γραμματειών και τις εξέθεταν στην κριτική της χειραγώγησης. Και προφανώς δεν χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους.

Στα πλαίσιο αυτό, θα προγραμματιστούν μειώσεις δαπανών σε μια σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας, όπως, μεταξύ άλλων το κόστος μετακινήσεων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών, της αd hoc ίδρυσης κέντρων τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (π.χ. εκλογών) τις συναντήσεις - δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας, τις εκτυπώσεις εντύπων και την οργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες, καθώς και την αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.

Read more...

«Γκρεμίστηκε» ο ΓΔ - Κάτω και από τις 900 μονάδες

newpost.gr
«Γκρεμίστηκε» ο ΓΔ - Κάτω και από τις 900 μονάδες
Σημαντικές απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών με την αγορά να κινείται κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 898,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,41%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως και 3,23%, υποχωρώντας έως τα επίπεδα των 881,63 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,365 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,99%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,77% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,66%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο καταγράφουν μόνο οι μετοχές της Jumbo(+1,33%) και της Κύπρου (+0,89%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του Τ.Τ (-4,48%), του ΟΤΕ (-4,25%), της Alpha Bank(-4,64%) και της Eurobank(-4,43%). Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί σε ποσσοτό 1,24%, στα 3,19 ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χημικών (+4,17%) και των Ασφαλειών (+2,50%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,75%) και των Ταξιδιών (-1,91%).

Ανοδικά κινούνται 38 μετοχές, 51 πτωτικά και 32 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Paperpack- Τσουκαρίδης +16,67%, Εβροφάρμα +10,00%, Centric Πολυμέσα +9,52% και Βιοτέρ +9,09%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μοχλός -17,86%, Unibios -16,67%, Audiovisual -15,15% και ΑΛΚΟ -8,82%.

Στον αντίποδα, ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο τα spreads στα ομόλογα, με εκείνο του 10ετούς να έχει ξεπεράσει τις 1.575 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 19% για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, και μετά το χτεσινό ράλι στην Wall, η Ευρώπη ανεβαίνει, με τα κέρδη να προσεγγίζουν το 1,4% στην Φρανκφούρτη.
Read more...

Τί αλλάζει στη ζωή μας με την «κάρτα του πολίτη»

newpost.gr
Τί αλλάζει στη ζωή μας με την «κάρτα του πολίτη»
Στα 160 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος αντικατάστασης των αστυνομικών ταυτοτήτων των Ελλήνων με την «κάρτα πολίτη», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας, στο περιθώριο του διπλού συνεδρίου για την ασφάλεια του Διαδικτύου και την ηλεκτρονική δημοκρατία, στη Θεσσαλονίκη.

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι τα 160 εκατ. είναι τάξη μεγέθους, καθώς το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, αν και η κάρτα πολίτη αποτελεί βασικό ζητούμενο για την εφαρμογή των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σημαντικές αποφάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να παραμένει ασαφές το πότε οι πολίτες θα τη βάλουν στο πορτοφόλι τους.

«Το όλο εγχείρημα βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της διακυβερνητικής διαβούλευσης. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο», σημείωσε, μιλώντας -όπως διευκρίνισε- με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού (είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς) και όχι του στελέχους της κυβέρνησης.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει η νέα κάρτα

Η νέα κάρτα, που χάρη στα αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας της θα είναι -σύμφωνα με τον κ.Κάτσικα- «πολύ δύσκολο να πλαστογραφηθεί», θα ενσωματώνει τσιπ και θα έχει πιθανότατα δεκαετή ισχύ.

Θα περιλαμβάνει -πέραν του ονοματεπώνυμου και του αριθμού ταυτότητας του πολίτη- στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ και ο αριθμός δημοτολογίου, επιτρέποντας στον κάτοχο να συναλλάσσεται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, κατόπιν εγγραφής

Ωστόσο, αν και η κάρτα- που θα χρησιμεύει και ως ταξιδιωτικό έγγραφο- είναι πολύ δύσκολο να αντιγραφεί, δεν θα μπορούσε, κατά τον καθηγητή, να εγγυηθεί την πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Όπως είπε, χαριτολογώντας, κάτι τέτοιο «είναι δυνατόν μόνο αν έχεις έναν κλειστό υπολογιστή, εκτός πρίζας, σε ένα υπόγειο με κλειστά παράθυρα».

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τα προσωπικά δεδομένα

Οι οριστικές αποφάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Ωστόσο, η πλάστιγγα φαίνεται ότι γέρνει περισσότερο προς την πλευρά τής ενσωμάτωσης 'ανεπαφικού τσιπ' μνήμης (σ.σ. που ‘διαβάζεται' χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί σε κάποια συσκευή, γεγονός που εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποκλοπής στοιχείων). Παράλληλα, η κάρτα θα διαθέτει ολογραφήματα ασφαλείας, μικροσκοπική γραφή και εκτυπώσεις με laser, ώστε η πλαστογράφησή της να είναι σχεδόν αδύνατη.

Σημείο ...κοντραρίσματος για τους συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα αποτελεί το θέμα της χρήσης ενός ή πολλών 'αναγνωριστικών' ('identifiers') για την κάρτα, θέμα που σχετίζεται ευθέως με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κάτσικας.

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο των πανεπιστημίων Μακεδονίας και Ανατολικού Λονδίνου, ο καθηγητής εξήγησε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πλην Γερμανίας και Αυστρίας, έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει για τις κάρτες πολίτη τη χρήση ενός αναγνωριστικού ('unique identifier'), ενώ σε σχεδόν όλες, εκτός Ισπανίας και Ιταλίας, άπαντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του χρήστη, χωρίς να απαιτείται η συναίνεσή του (στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει)!

«Γιατί οι κυβερνήσεις προτιμούν το ένα αναγνωριστικό»

Στην περίπτωση της χρήσης του ενός αναγνωριστικού (identifier), σημείωσε, είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των προσωπικών δεδομένων του πολίτη. «Οι κυβερνήσεις προτιμούν τη χρήση ενός identifier για τον ίδιο λόγο που ο πολίτης δεν τη θέλει», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κάτσικας και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι θα προτιμηθούν τα πολλαπλά αναγνωριστικά, αλλά η τελική απόφαση εκκρεμεί. «Η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων έχει ισχυρή άποψη για το θέμα κι αυτή σίγουρα θα μετρήσει», πρόσθεσε.

Απευθύνοντας νωρίτερα χαιρετισμό στο συνέδριο, ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης, σημείωσε ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά αναγκαία επιλογή.

Αναφέρθηκε δε, στους τρεις πυλώνες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας την ομογενοποίηση των μητρώων, την κάρτα πολίτη και το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα οργανωθεί και θα απλοποιηθεί η σχέση της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Read more...

Με ΦΠΑ 13% το «all enclusive» και για τους Έλληνες

Διευκρινίσεις Πλασκοβίτη


http://img.protothema.gr/9EE2A9FD432293CB0597CAC3796DFE9D.jpg
Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίζονται τελικά και οι ξένοι και οι Ελληνες που τυχόν επιλέξουν το τουριστικό πακέτο all inclusive.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας στη ΝΕΤ, ξεκαθάρισε ότι το ΦΠΑ για όσους αγοράζουν υπηρεσίες διατροφής και διαμονής ως «πακέτο» θα είναι και για Έλληνες και για ξένους 13%: «Το τουριστικό πακέτο, πράγματι στη συντριπτική πλειοψηφία απευθύνεται στους ξένους. Όπως ξέρουμε, δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που πάνε με το "all inclusive", αλλά, αν τύχει να είναι και Έλληνας, δεν εξαιρείται φυσικά, δεν μπορεί και με βάση την κοινοτική νομοθεσία να εξαιρεθεί».

Για το ΦΠΑ της εστίασης στα ξενοδοχεία διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά τα εστιατόρια θα είναι 23%.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των ανακοινώσεων που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξεταζόταν η διατήρηση του ΦΠΑ στο 13% στα ενιαία πακέτα τουρισμού από το εξωτερικό (all inclusive) και η αύξησή του στο 23%, αν ένα τέτοιο πακέτο κλειστεί από την Ελλάδα.

Read more...

«Προσωπική διαφορά» για την κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο

Μπαίνει πλαφόν στους υψηλόμισθους


http://img.protothema.gr/6E996295DA68EEA205C64C11BFCE157F.jpg
Μέσω του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς» θα προχωρήσει η κυβέρνηση τη διαδικασία για την κατάρτιση του ενιαίου βαθμολογίου - μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».

Μεγάλη είναι η πιθανότητα, εξάλλου, να υπάρξουν νέες μειώσεις δαπανών, πέραν της περικοπής των επιδομάτων, που έχει ήδη γίνει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα καταστεί αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το ανώτατο επίπεδο (πλαφόν) της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας.

Το ζήτημα, όμως, αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αφορά στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που, ήδη, έχουν ψηφιστεί, για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν η δικαιούνταν έως την 30ή Ιουνίου 2011. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι χάνουν 20-41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280-481 ευρώ ετησίως.

Από 1ης Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες.

Read more...

Η πρώτη συναίνεση Παπανδρέου - Σαμαρά

Συμφώνησαν για τα ΑΕΙ


http://img.protothema.gr/07A7B5451BCAA249DCF92535E62A0850.jpg

Ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, η ΝΔ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι Παπανδρέου-Σαμαράς.

Την πρωτοβουλία πήρε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχοντας δίπλα του και την αρμόδια υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι για να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο πρέπει να καλυφθούν δύο βασικοί όροι: Πρώτον να καταργηθεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο και δεύτερον να εκλέγεται ο πρύτανης από την πανεπιστημιακή κοινότητα μετά από πρόταση του Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε και κατόπιν τούτου η ΝΔ μετέβαλε την στάση της και υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Τις τελευταίες ώρες αντίστοιχη επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ Αννας Διαμαντοπούλου και του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, βουλευτή Αρη Σπηλιωτόπουλου.
Read more...

«Πράσινο φως» από το Υπουργικό στα νέα μέτρα εποπτείας και εξυγιάνσης των τραπεζών

Προσεχώς στη Βουλή


Ο Ευ.Βενιζέλος προσέρχεται στο Υπουργικό
Ο Ευ.Βενιζέλος προσέρχεται στο Υπουργικό (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου που εκσυγχρονίζει και συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο του χρηματο-οικονομικού τομέα.

Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Κομισιόν.

Κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της ΕΚΤ και της Επιτροπής.

Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών.

Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.

Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται, επίσης, στην ελληνική έννομη τάξη τρεις Οδηγίες, που ενισχύουν την διαφάνεια στην χρηματο-οικονομική αγορά:

  • Η πρώτη Οδηγία αφορά τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)
  • Η δεύτερη Οδηγία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας
  • Η τρίτη Οδηγία αφορά το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.
Χωριστό κεφάλαιο το νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011.

Ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της Ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μηδενικό έργο τον Ιούνιο σε 34 εφορίες!

Πώς να κλείσει έτσι η «μαύρη τρύπα»;


http://img.protothema.gr/538E1F56876BCFF000E9CB11684E0FD7.jpg
Σχεδόν μηδενικό έργο εμφάνισαν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, οι οποίες και εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία απόδοσης των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ, που ανάρτησε στο Διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο, στην πρόοδο των προσωρινών ελέγχων και στην προώθηση των διασταυρώσεων.

Επίσης, αφορούν στα έσοδα που προκύπτουν από αυτές, στην ένδειξη μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στον αριθμό των κατασχέσεων σε σχέση με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, στις 28 από τις 34 ΔΟΥ, κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο, ενώ στις υπόλοιπες έξι Εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν έως το 1,82 (ΔΟΥ Χαλκίδας). Επίσης, οι 12 μεγαλύτερες ΔΟΥ δεν έχουν ελέγξει ούτε καν μία υπόθεση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις οχλήσεις των Εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Ενδεικτικά, στη ΔΟΥ Παλλήνης η μη συμμόρφωση ανέρχεται στο 46,12% και στη Β' Ηρακλείου στο 37,96%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάντως, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των επιτηδευματιών, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις Εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Με αργούς ρυθμούς κινείται και η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κατασχέσεων, καθώς οι 33 από τις 34 Εφορίες παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια Εφορία (Β' Θεσσαλονίκης) έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Read more...

Λεηλατήθηκε ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην πρωτεύουσα της Λιβύης

«Δεν άφησαν τίποτα όρθιο»

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεηλατήθηκε από αγνώστους
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λεηλατήθηκε από αγνώστους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Τρίπολη, Λιβύη
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.

Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.

«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991.

Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του είπε πως «δεν άφησαν τίποτα όρθιο».

«Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας» διερωτήθηκε.

«Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και ουδείς γνωρίζει πως θα τελειώσουν όλα. Το τι έφταιξε άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν» δήλωσε.

«Ζούμε τη δική μας Ανάσταση»

«Μετά από σαράντα δύο χρόνια σκλαβιάς ήρθε η σειρά να γιορτάσουμε τη δική μας "Ανάσταση". Με το προηγούμενο καθεστώς, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα μιλάμε ελευθέρα», δήλωσε από την πλευρά του ο 67χρονος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τριπόλεως, Δημήτρης Αναστασίου.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Ήμασταν πάντα υπό έλεγχο, σε αυστηρό καθεστώς αστυνόμευσης. Ειδικά όσοι είχαμε ξένη υπηκοότητα, δεν τολμούσαμε να μιλήσαμε, γιατί δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά τον ήλιο. Όπως συνέβη με τόσους και τόσους. Για παράδειγμα έναν φίλο γιατρό από τη Βουλγαρία τον συνέβαλαν οι αρχές, στην αρχή των γεγονότων, γιατί είχε τραβήξει φωτογραφίες, που τις κυκλοφόρησε. Τον κλείσανε μέσα και η εγκυμονούσα σύζυγός του δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του. Τους αφαίρεσαν τα διαβατήρια, ευτυχώς, όμως, κατάφεραν να διαφύγουν μέσω Τυνησίας».

Στην Τρίπολη της Λιβύης, από τις περίπου 20 οικογένειες Ελλήνων, έχουν απομείνει περίπου 12 άτομα.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αποκλειστεί στα σπίτια μας. Τρεις μέρες δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα, είχαμε διακοπές νερού, δύσκολη ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία. Ευτυχώς, σήμερα έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μετά από έξι μήνες. Ακούμε τις μάχες που μαίνονται γύρω μας και προσευχόμαστε να τελειώσουν σύντομα όλα και να ζήσουμε σε ένα ελεύθερο καθεστώς».

Ο κ. Αναστασίου δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη, όπου έζησαν ο παππούς του -από το 1895- και ο πατέρας του.

«Δεν έφυγα στα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, θα φύγω τώρα; Πρέπει να προστατεύσουμε τα κτήρια της Κοινότητας, την εκκλησία μας, τον Άγιο Γεώργιο, που [...] λεηλάτησαν άγνωστοι», λέει ο κ. Αναστασίου.

«Επί Καντάφι, πάντως, η εκκλησία μας λειτουργούσε ελευθέρα και επιτρεπόταν η περιφορά του Επιταφίου» πρόσθεσε.

Με τους Έλληνες ομογενείς στη Βεγγάζη η επικοινωνία έχει διακοπεί. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απομείνει τρεις-τέσσερεις Έλληνες, μαζί με τον πρόεδρο της εκεί κοινότητας, Μανδαλιό Κανάκη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προληπτική εκκένωση οικισμών λόγω πυρκαγιάς στον Έβρο

Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Μία ακόμα δύσκολη μέρα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε όλη τη χώρα. Στον Έβρο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης από τη φωτιά στη Λευκίμμη, αποφασίστηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και 10 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Δεν απειλεί το δάσος της Δαδιάς, καθώς η κατεύθυνση του ανέμου είναι αντίθετη προς αυτό.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Πράσινο Λόφο στη Βραυρώνα Αττικής, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μάρε Νόστρουμ».

Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες, με 19 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Χέρωμα στην Βάρη Αττικής. Επί τόπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αν και το μέτωπο της φωτιάς είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, δεν απειλούνται σπίτια.

Στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας επιχειρούν 12 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, σε φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, είναι από χθες και τα μέτωπα στην Κορπή Βόνιτσας και στην περιοχή Στάνος Αμφιλοχίας, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μέτρα για τις τράπεζες που έχουν διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ

Εισήγηση Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο…


http://img.protothema.gr/9ED9684BF8E32B07413AF582C6D71C80.jpg
Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις 12.00, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή. Συγκεκριμένα –μεταξύ άλλων- θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, που θα εισηγηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών έχουν απομείνει περί τα 3 δισ. ευρώ. Το θέμα θα συζητηθεί και μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των κορυφαίων στελεχών της τρόικας που έρχονται αύριο στην Αθήνα και τα οποία θα ζητήσουν να ενημερωθούν για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και για τους επικείμενους ελέγχους της
Black Rock.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι έλεγχοι της Black rock αυξήσουν δραματικά τις προβλέψεις για επισφάλειες των τραπεζών και οι βασικοί μέτοχοι δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες όπως φημολογείται μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τότε δεν αποκλείουν κάποιες από αυτές να αναζητήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).

Αυτό θα σημάνει ότι το κράτος θα έχει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας που θα υπαχθεί. Κορυφαίοι τραπεζίτες πάντως σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους λένε ότι ο τράπεζες έχουν προστατεύσει τους ισολογισμούς τους με υψηλές προβλέψεις πάνω από 15 δισ. ευρώ και δεν θα υπάρξει ζήτημα από τους ελέγχους της Black Rock Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να προστατεύσει τις τράπεζες ενεργοποίησε τον μηχανισμό Emergency Liquidity Assistance (ELA), για να παράσχει άμεση παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη μια τράπεζα έχει τραβήξει ρευστότητα από τον μηχανισμό ενώ επίκειται και μια δεύτερη. Σχετικές αιτήσεις έχουν υπογράψει σχεδόν όλες οι ελληνικές τράπεζες εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

Read more...

Π. Γερουλάνος : Σκοπός μας να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο...



«Σκοπός μας δεν είναι να σκοτώσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά να το εξυγιάνουμε» δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, μετά την αποβολή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας από τη Σούπερ Λίγκα.

Κατέστησε δε... σαφές ότι εάν υπάρξουν νέα στοιχεία και για άλλες ομάδες εν μέσω του πρωταθλήματος τότε και εκείνες θα αποβληθούν από τη Σούπερ Λίγκα ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Σημείωσε πως το εάν και πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αυτό είναι θέμα της Σουπερλίγκας, λέγοντας ότι είναι θέμα της ΕΠΟ με ποιες ομάδες θα ξεκινήσει.

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν αποφάσισε να υποβιβάσει ομάδες. Είναι υποχρεωμένη να δει αν πληρούν κάποια κριτήρια. Ήταν μία φυσική απόφαση» διευκρίνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του γγ. Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή ότι η ποινή της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα δεν είναι χάδι, ο υπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις: «απλώς εξέφρασε τις δικές του απόψεις, καταλαβαίνω ότι μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες» ανέφερε.

«Δεν υποβιβάζει μία ομάδα η Δικαιοσύνη, αλλά οι παράγοντες της, δεν πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι στο μικρό μας κόσμο» επισήμανε επικαλούμενος και την ποινή της UEFA στον Ολυμπιακό Βόλου.

Κατά της απόφασης της ΕΠΟ -με την οποία υποβιβάστηκαν Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου στην Δ' Εθνική για την υπόθεση των στημένων αγώνων- τάχθηκε ο δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτζής μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε.

«Η απόφαση με έχει ξενίσει» δήλωσε ο κ. Σιμιτζής, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί η εξυγίανση του ποδοσφαίρου να ξεκινάει από την καταστροφή δύο ομάδων.



Read more...

Σε …αναμμένα κάρβουνα οι Σοσιαλιστές λόγω Στρος Καν!

Μετά την αθώωση…


http://img.protothema.gr/2395E874497F2632354E725D89A68F5B.jpg

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα πουλέν του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά την απόσυρση των κατηγοριών του Ντομινίκ Στρος Καν σχετικά την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης σε καμαριέρα του ξενοδοχείου “Sofitel” στη Νέα Υόρκη, καθώς η υποψία και μόνο της διεκδίκησης της θέσης του υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία από τον DSK προκαλεί τρόμο στα ηγετικά στελέχη του κόμματος που είχαν προεξοφλήσει το μέλλον του.

«Θα μιλήσω εκτενώς όταν επιστρέψω στη Γαλλία» διεμήνυσε ο Ντομινίκ Στρος Καν βγαίνοντας από το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου διαδραματίστηκε η τελευταία πράξη του δράματος “DSK”. Μια δήλωση που ήταν αρκετή για να προκαλέσει σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

Εννέα μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Ντομινίκ Στρος Καν, το πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητο φαβορί για την ανάληψη της θέσης του Προέδρου της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας συνεχίζει να φοβίζει τους υποψηφίους που θεωρούσαν τον τέως Monsieur ΔΝΤ ως «καμένο χαρτί». Το φαβορί του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, Φρανσουά Ολάντ, φρόντισε να πάρει αποστάσεις για την πιθανή επιστροφή του Ντομινίκ Στρος Καν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, δηλώνοντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει να διεκδικεί την υποψηφιότητα του κόμματος ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Στρος Καν και του επιτελείου του.

Μία δήλωση που καρφώνει στο ψαχνό την συνυποψοφία Μαρτίν Ομπρί η οποία είχε έλθει σε εσωκομματική συμφωνία με τον Στρος Καν ώστε να μην καταθέσουν από κοινού υποψηφιότητα. Από την πλευρά της η κα. Ομπρί εξέφρασε την χαρά της για το τέλος της περιπέτειας του Στρος Καν υπογραμμίζοντας πως αναμένει και η ίδια τις εξελίξεις…

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει ο γαλλικός Τύπος, ο Ντομινίκ Στρος Καν διατηρεί τη τεράστια δημοτικότητά του, αν και φαίνεται δύσκολο να καταφέρει να λάβει το χρίσμα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μεταξύ του Φρανσούα Ολάντ και της Μαρτίν Ομπρί, ο Ντομινίκ Στρος Καν φαίνεται να παραμένει ο αγαπημένος των γάλλων ψηφοφόρων για τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας στις εκλογές του 2012 «αφανίζοντας» από τις λίστες των υποψηφίων τόσο τον Νικολά Σαρκοζί και τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, όσο και την ακροδεξιά Μαρί Λεπέν που φαίνεται πως πέρασαν ανεπιστρεπτί τα 10 λεπτά δημοσιότητας που της αναλογούσαν.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο γαλλικός Τύπος, έπειτα από μια τέτοια περιπέτεια, ο μόνος λόγος για τον οποίο ένας υποψήφιος Πρόεδρος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος, θα ήταν απλώς επειδή είναι Γάλλος.

Αλλωστε ο κ. Στρος Καν ακόμα δεν έχει ξεμπερδέψει με τις δικαστικές περιπέτειες καθώς μπορί να ξεμπέρδεψε με τις ΗΠΑ, αλλά η γαλλική δικαιοσύνη καραδοκεί, καθώς η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τριστάν Μπανόν έχει καταθέσει στο Παρίσι μήνυση για απόπειρα βιασμού της από τέως ισχυρό άντρα του ΔΝΤ.

Read more...

Αλλάζουν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Δεδομένη η εισφορά στο ΙΚΑ


http://img.protothema.gr/C48E86FE0530FF202A837D3E6982BAF5.jpg
Αναπροσαρμογή προστίμων για τα αυθαίρετα με κοινωνικά κριτήρια επιλέγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σχεδιάζοντας την ελάφρυνση του κόστους τακτοποίησης για την πρώτη κατοικία, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και αυξάνοντας τα πρόστιμα σε περιοχές με ακριβή αντικειμενική αξία όπου εντοπίζονται και μεγάλης κλίμακας παρανομίες.

Το «χαράτσι» δεν θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες ούτε από τις εισφορές του ΙΚΑ αφού το αίτημα του ασφαλιστικού οργανισμού να έχει «μερίδιο» από τα έσοδα της αυθαίρετης δόμησης φαίνεται να ικανοποιείται από το ΥΠΕΚΑ.

Μελετάται ο τρόπος που θα γίνει, εάν δηλαδή θα είναι ξεχωριστή η πληρωμή ή εάν θα ενσωματωθεί σε ένα ενιαίο πρόστιμο και εν συνεχεία θα γίνει συμψηφισμός από το υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας. Ενδέχεται πάντως οι απαιτήσεις του ΙΚΑ για την πληρωμή των χαμένων εισφορών από την μη έκδοση οικοδομικών αδειών να ανεβάσουν το κόστος.

Το σχέδιο νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να περάσει από δεύτερη ανάγνωση από την αρμόδια επιτροπή της βουλής με στόχο να εισέλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις ρυθμίσεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο συζητά να ενδώσει και στις πιέσεις που δέχεται από τους κατασκευαστές αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων για ένταξη στην ρύθμιση και ημιυπαίθριων χώρων που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια μετά τις 2 Ιουλίου του 2009 που ήταν με βάση το νόμο Μπιρμπίλη το όριο για να μπορεί να μπει κάποιος στην ρύθμιση.

Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ανάλογα της αυθαίρετης δόμησης που είναι πιο τσιμπημένα σε σχέση με τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους, που αφορούν τα ακίνητα έως και τις 2 Ιουλίου του 2009 και θα τακτοποιηθούν με νεώτερη απόφαση του ΥΠΕΚΑ έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010 για δημοσιονομικούς λόγους.

Το ΥΠΕΚΑ, δέχεται πιέσεις να ενταχθούν στην ρύθμιση και αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τον Απρίλιο του 2010 που η υφιστάμενη ρύθμιση απαγορεύει.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες είναι ότι από τις 1 Ιανουαρίου του 2012 δεν θα μπορεί να γίνεται καμία μεταβίβαση ή πώληση εάν δεν υπάρχει πιστοποιητικό «καθαρότητας» του ακινήτου ότι δεν έχει πολεοδομική εκκρεμότητα.
Read more...

«Νίκη ή θάνατο» ορκίζεται ο Καντάφι


newpost.gr
«Νίκη ή θάνατο» ορκίζεται ο Καντάφι
«Νίκη ή θάνατο» ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν "κίνηση τακτικής", που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του Συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ -Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, χθες Τετάρτη, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT) των εξεγερμένων της Λιβύης θα μεταφέρει το γενικό του επιτελείο στην Τρίπολη-από το ανατολικό προπύργιο του στη Βεγγάζη-εντός δύο ημερών, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Αχμεντ Μπάνι.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στο αρχηγείο του Μουάμαρ Καντάφι στην πρωτεύουσα αλλά η τύχη του βετεράνου ηγέτη παραμένει ασαφής.

Περισσότεροι από 400 νεκροί και τουλάχιστον 2000 τραυματίες, δήλωσαν χθες Λίβυοι επαναστάτες πως είναι ο τραγικός απολογισμός των προσχεδιασμένων ελέγχων των τελευταίων τριών ημερών που πραγματοποίησαν δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, στην Τρίπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια.

Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στην Τρίπολη προφανώς από αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πετά πάνω από την λιβυκή πρωτεύουσα, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης, στη διάρκεια της νύχτας σποραδικά πυρά ακούγονταν στην πόλη, στην οποία βρίσκονται ακόμα πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

To Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών, κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη Λιβύη στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χάμαντ Μπεν Γιάσεμ αλ Τάνι. Στη σύνοδο θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα θέματα οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λιβύη και την Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Read more...

Δεκαέξι εκατομμύρια πήραν οι συνδικαλιστές των ΕΛ.ΤΑ.

newpost.gr
Δεκαέξι εκατομμύρια πήραν οι συνδικαλιστές των ΕΛ.ΤΑ.
Παράνομες είναι τόσο οι ενισχύσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) όσο και κρατήσεις των ταχυδρομικών υπαλλήλων από τη συνδικαλιστική τους ένωση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή.


Η έκθεση παραδόθηκε την Τρίτη στον υπουργό Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούση, ο οποίος, διέταξε να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ έδωσε εντολή να αποκατασταθεί η νομιμότητα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Στο πόρισμά του, ο κ. Ρακιντζής σημειώνει ότι τα ΕΛΤΑ έχουν ενισχύσει την ΠΟΣΤ με 4,2 εκατ. ευρώ από το 1999 έως το 2010, τόσο στο πλαίσιο της εκάστοτε συλλογικής σύμβασης εργασίας όσο και με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου ή διευθύνοντος συμβούλου. Στα εν λόγω χρήματα περιλαμβάνονται δαπάνες για μισθώματα και κοινόχρηστα των γραφείων της ΠΟΣΤ, αλλά και οι αποδοχές δύο υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί εκεί.

Κατά την άποψη του κ. Ρακιντζή, οι πάσης φύσεως ενισχύσεις - επιχορηγήσεις της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Π.Ο.Σ.Τ. από τα ΕΛ.ΤΑ «προσκρούουν ευθέως στον Ν. 1264/1982, που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέπει δε, κατ΄ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς».

Στην έρευνα του κ. Ρακιντζή εκτιμάται ότι οι πρόνοιες της σύμβασης εργασίας καθίστανται «άκυρες και μη εφαρμοστέες» και ότι «οι σχετικές Αποφάσεις των Οργάνων της Διοίκησης των ΕΛ.ΤΑ. είναι παράνομες». «Άλλωστε, σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές ανάγκες της Π.Ο.Σ.Τ., οι οποίες ενισχύονται από τα ΕΛ.ΤΑ., έχουν ήδη εξασφαλίσει θεσμική χρηματοδότηση από πόρους της Εργατικής Εστίας» σημειώνεται.

«Σοβαρή επιφύλαξη εκφράζεται για την νομιμότητα πληρωμής από τα ΕΛ.ΤΑ. των μισθωμάτων των γραφείων που έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ο.Σ.Τ., καθόσον η σχετική πρόβλεψη του νόμου για παραχώρηση γραφείων από τον εργοδότη εκτιμούμε ότι αφορά σε πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ η κάλυψη των εν λόγω δαπανών για δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει θεσμοθετηθεί να χρηματοδοτείται από πόρους της Εργατικής Εστίας (από μέρος των εισφορών των εργαζομένων σε αυτήν)» αναφέρεται στα συμπεράσματα του πορίσματος. .

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι «δεν είναι νόμιμη …η διάθεση από τα ΕΛ.ΤΑ. δύο υπαλλήλων στα γραφεία της Π.Ο.Σ.Τ., καθώς και η πληρωμή από την Εταιρεία των κοινοχρήστων δαπανών και των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εν λόγω γραφείων, καθόσον αυτές θεωρούνται έμμεσες ενισχύσεις».

«Διαπιστώθηκε ότι τα ΕΛ.ΤΑ. δεν προβαίνουν σε οιονδήποτε έλεγχο των δαπανών που καλύπτουν (με εξαίρεση το κονδύλιο του ενοικίου και των κοινοχρήστων των γραφείων της Π.Ο.Σ.Τ.). Η επιλογή των προμηθευτών και η διενέργεια των σχετικών προμηθειών διενεργείται από την Π.Ο.Σ.Τ., η οποία έχει και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των σχετικών πόρων» τονίζεται στο πόρισμα.

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ότι τα ΕΛΤΑ. παρακρατούν από τη μισθοδοσία των εργαζομένων μηνιαίες συνδρομές υπέρ της Π.Ο.Σ.Τ, οι οποίες ανήλθαν την περίοδο 1999-2010 σε 11,7 εκατ. ευρώ. Από το συνδυασμό των σχετικών νόμων «συνάγεται ότι η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων των ΕΛ.ΤΑ. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της (Β΄θμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης) Π.Ο.Σ.Τ. και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτήν είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική».

Επίσης, ο κ. αρεοπαγίτης επί τιμή χαρακτηρίζει παράνομη τη συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Τ. στο εταιρικό σχήμα των θυγατρικών των ΕΛ.ΤΑ, ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Α.Ε. και ΚΕΚ - ΕΛΤΑ, διότι «ο νόμος απαγορεύει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ασκούν κερδοσκοπική δραστηριότητα».

«Τα ΕΛ.ΤΑ. αποτελούν μεν Ανώνυμη Εταιρεία, υπαγόμενη στις διατάξεις του ν. 2190/1920, διατηρούν, ωστόσο, δημόσιο χαρακτήρα, καθόσον κύριος μέτοχός τους είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την τήρηση κανόνων δεοντολογίας και των γενικών αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας στη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων» καταλήγει ο κ. Ρακιντζής.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα ΕΔΩ

Πηγή: Tοvima.gr
Read more...

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο επίκεντρο του γερμανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος

Συνάντηση την Πέμπτη στην Αθήνα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (στη φωτό μαζί με την Αν. Μέρκελ) θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (στη φωτό μαζί με την Αν. Μέρκελ) θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου
Αθήνα
Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές, τουρισμός και ευρυζωνικά δίκτυα, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχουν την Πέμπτη στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Στέφαν Κάπφερερ, με τους υπουργούς Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.

Ο κ. Κάπφερερ θα συνοδεύεται από τον γενικό διευθυντή του γερμανικού συνδέσμου επιχειρήσεων (BDI) Μ. Κέρμπερ και τον πρόεδρο της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KFW, Κ. Φούνκε.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να προετοιμασθεί το έδαφος για την επίσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που θα ηγηθεί πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής, με θέμα την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπακωνστανίνου δηλώνει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Κομισιόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το είδος των προτεινόμενων επενδύσεων και τη χρηματοδότησή τους.

Το υπό κατάρτιση σχέδιο, σύμφωνα με Τα Νέα, που θα συζητηθεί και στη συνάντηση, θα προβλέπει από δίκτυα για τη μεταφορά ηλιακής ενέργειας στις βορειοευρωπαϊκές αγορές μέχρι επενδύσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομίλων στη χώρα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, καθώς και εργοστασίων παρασκευής πάνελ ή άλλου συναφούς εξοπλισμού με προορισμό όχι μόνο την ελληνική, αλλά την ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της ΝΑ Μεσογείου.

Ο βασικός λόγος που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται, σχετίζεται με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας τους σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές, αφού μέχρι και το 2022 έχουν πάρει την απόφαση να έχουν απεξαρτηθεί εντελώς από τα πυρηνικά.

Τον ρόλο να διερευνήσει τις δυνατότητες της ελληνογερμανικής συνεργασίας, μεταφέροντας παράλληλα τις επενδυτικές προθέσεις των επιχειρηματιών της χώρας του στους εκπροσώπους των ελλήνων βιομηχάνων, έχει αναλάβει το στέλεχος του γερμανικού ΣΕΒ Μ. Κέρμπερ, που θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο.

Τη λίστα των προς συζήτηση θεμάτων συμπληρώνει και η πρόθεση των Γερμανών να αναμειχθούν, καταρχήν μέσω της παροχής τεχνογνωσίας στη δημιουργία της ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απ' αυτή την άποψη δεν είναι τυχαίο ότι τον Γερμανό υφυπουργό συνοδεύει ο επικεφαλής της τράπεζας KFW, που εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε χρηματοδοτήσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Στο σφυρί» δύο ή τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ


newpost.gr
«Στο σφυρί» δύο ή τρεις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Πρόκειται για εκκρεμότητα, την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το ζήτημα αυτό η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα: τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Αμύνταιο:

Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η καθεμία), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης. Π

Βεύη:

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι' αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο.

Στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Read more...

Αλλάζουν όλα στις αποκρατικοποιήσεις και τη φορολογία

Έρχονται οι ελεγκτές της τρόικας…


http://img.protothema.gr/E2ECB807340E0A88A8CF8765B2A08DED.jpg

Αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις και στο φορολογικό σύστημα (και ... στο βάθος νέοι φόροι) φαίνεται ότι θα είναι το μενού των συζητήσεων που θα έχουν σε λίγες ώρες τα κορυφαία στελέχη της τρόικας με τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπό τις παρούσες συνθήκες έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις κάποιων εισηγμένων εταιριών, όπως για παράδειγμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι πλέον σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για αυτό τον λόγο ήδη έχει επιλέγει να πωληθεί κυρίως ακίνητη περιουσία και κάποιες εισηγμενες στο ΧΑ ώριμες προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις όπως είναι τα ΕΛΠΕ.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συζητήσει επίσης με την τρόικα:

- Την περικοπή των περίπου 980 φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα

- Την τόνωση των εσόδων παρά την ύφεση η οποία βρίσκεται ήδη πέριξ του 7%


και

- Το επείγον της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ, την οποία η


Ελλάδα θα πρέπει να λάβει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις από τα 3 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στα ταμεία των τραπεζών.

Κορυφαία πηγή που βρίσκεται κοντά στο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έλεγε στο protothema.gr ότι η δόση εκτός απρόοπτου θα εκταμιευθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Read more...

Αναζητούν το στίγμα της ομιλίας Σαμαρά στην ΔΕΘ


newpost.gr
Αναζητούν το στίγμα της ομιλίας Σαμαρά στην ΔΕΘ
Σε αναζήτηση γραμμής εν όψει της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην ΝΔ, επιχειρώντας ουσιαστικά να προβλέψουν –στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό- τις πολιτικές εξελίξεις εντός και, κυρίως, εκτός συνόρων και να προσδιορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ.


Στην Συγγρού, τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί οι συσκέψεις ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη, προκειμένου να αποσαφηνίσουν τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ. Ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός είναι έωλος, δεδομένου αφ’ ενός ότι οι θέσεις Σαμαρά θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα όσα θα έχει πει ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα και αφ’ ετέρου από το γεγονός ότι την εβδομάδα ανάμεσα στις εμφανίσεις των δύο αρχηγών μεσολαβεί η προγραμματισμένη εκταμίευση της 6ης δόσης.

Στην κατεύθυση αυτή, στην Συγγρού πιθανολογούν ο Πρόεδρος της ΝΔ να επιχειρήσει να καταστήσει σαφές τι σημαίνει για την ΝΔ η λέξη «ανάπτυξη» προσδιορίζοντας με ακρίβεια τις πολιτικές που σχεδιάζει να δρομολογήσει, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό.
Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πρώτη φάση, οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου το ελληνικό περιβάλλον να γίνει επενδυτικά φιλόξενο, αφορούν στα πεδία του φορολογικού, του χωροταξικού και των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Α. Σαμαράς να αναπτύξει και σειρά άλλων θεμάτων όπως η καθετοποίηση της μεταποιητικής διαδικασίας, η ενεργειακή πολιτική, η αξιοποίηση πηγών φυσικού πλούτου της χώρας κ.α.

Όλα αυτά βέβαια, πάντοτε υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα αντέξει στις επαπειλούμενες κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται να ξεκινήσουν αρχής γενομένης το Φθινόπωρο, κυρίως όμως εάν θα καταφέρει να διαχειριστεί τις διαμορφούμενες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές σκηνικό. Επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να εμφανίσει αδυναμία διαχείρισης και των εσωτερικών ισορροπιών στο κόμμα του, την ώρα μάλιστα που σε πολιτικά αδρανή χρόνο, οι παραινέσεις ή έστω οι έμμεσες συστάσεις από στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, πληθαίνουν.

Συνεργάτης από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της ΝΔ επισήμανε στο Newpost.gr ότι «αν προσπεράσουμε το σκόπελο των διεθνών εξελίξεων, η κρίσιμη συνιστώσα που θα καθορίσει και τη στάση Σαμαρά, θα είναι το περιέχομενο της ομιλίας Παπανδρέου» τονίζοντας με νόημα ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει ή διατυπώνει πρόθεση να αρχίσει τις «εκπτώσεις» σε διάφορα θέματα: στα φορολογικά, στο ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ.». Το ίδιο στέλεχος πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι βαλίτσες του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να συμπεριλάβουν εξαγγελίες κοινωνικού περιεχομένου, πέραν μόνον των όσων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από το «Ζάππειο ΙΙ» για αποκατάσταση των συντάξων των 700 ευρώ και των πολυτεκνικών επιδομάτων. «Δικός μας στόχος δεν είναι να χαϊδέψουμε αυτιά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποκαταστήσουμε την ελπίδα στους πολίτες πείθοντάς τους ότι η εναλλακτική πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι εφαρμόσιμη».

Read more...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή !...



Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ...
ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ
των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ)...



Read more...

Επί τάπητος το ενιαίο μισθολόγιο στη σύσκεψη Βενιζέλου - Ρέππα


newpost.gr
Επί τάπητος το ενιαίο μισθολόγιο στη σύσκεψη Βενιζέλου - Ρέππα
To ενιαίο μισθολόγιο επί τάπητος στην εν εξελίξει ευρεία σύσκεψη των ηγεσιών των δύο συναρμόδιων αρμοδίων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Βενιζέλος και Ρέππας θέτουν στο μικροσκόπιο μισθούς και επιδόματα αλλά και το βαθμολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του.

Αποτέλεσμα των αλλαγών για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι να δουν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους να περικόπτεται σημαντικά. Οι απώλειες ορισμένων υπουργείων όπως Οικονομικών, Εσωτερικών, που διαθέτουν μεγάλα επιδόματα και θα καταργηθούν, θα φθάσουν ακόμη και το 40%.

Kυρίαρχα αγκάθια των διαβουλέυσεων μεταξύ των δύο υπουργείων οι μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς αλλά το «μαχαίρι» στα επιδόματα και αυστηρότερες καθώς και ο χρόνος εξέλιξης και η απαιτούμενη προϋπηρεσία για την κατάληψη θέσεων.

Η διαφορά έγκειται στην αφετηρία από την οποία ξεκινάει κάθε υπουργείο, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επικεντρώνεται μόνο στα οικονομικά μεγέθη και τον στόχο περιστολής του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιχειρεί να συνδυάσει τις αναγκαίες περικοπές και να διατηρήσει κάποια στοιχεία ώστε να είναι ελκυστική η απασχόληση στους δημόσιους φορείς. Ετσι, για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου για αλλαγή βαθμού αλλά και διαφοροποίηση ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία των εργαζομένων: οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα χρειάζονται περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους συναδέλφους τους της πανεπιστημιακής και της τεχνολογικής.

Ωστόσο, στις προθέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν να καταλαμβάνει τον ανώτερο βαθμό υπάλληλος των κατηγοριών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ύστερα από προϋπηρεσία 16 - 18 ετών αντί 13 - 15 που ορίζεται με το ισχύον σύστημα. Αντιθέτως, στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών οριζόταν ως χρόνος για να φτάσει κάποιος στον ανώτερο βαθμό τα 26 χρόνια. Η κατάληψη του ανώτερου βαθμού αποτελεί, όμως, κλειδί για να μπορέσει κάποιος να διεκδικήσει θέσεις ευθύνης - τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή - και ως εκ τούτου να λάβει και ένα από τα ελάχιστα επιδόματα που θα παραμείνουν σε ισχύ και αναμένεται να φτάνει έως τα 800 ευρώ για θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης.
Κοινή γραμμή πλεύσης εμφανίζουν πάντως τα δύο υπουργεία ως προς τα επιδόματα που θα διατηρηθούν από το σύνολο των 100 και πλέον επιδομάτων που δίνονται σήμερα.
Εκτός από το επίδομα θέσης ευθύνης, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα, επίδομα απασχόλησης ειδικών συνθηκών, επίδομα παραμεθόριων περιοχών και θα καθιερωθεί και ένα νέο επίδομα παραγωγικότητας.

Το κίνητρο απόδοσης

Σε αντίθεση με τη σημερινή πρακτική όπου σε όλους τους υπαλλήλους καταβαλλόταν το αντίστοιχο κίνητρο απόδοσης, για τη χορήγηση του επιδόματος παραγωγικότητας θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ανάλογα με τους στόχους που θα επιτυγχάνει κάθε εργαζόμενος. Συμφωνία έχει επιτευχθεί και για τη θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης προκειμένου κάποιος υπάλληλος να εξελιχθεί στη βαθμολογική κλίμακα και να λάβει τις μισθολογικές ωριμάσεις. Δεδομένη θεωρείται και η μείωση των μισθολογικών κλιμακίων και οι κυρίαρχες σκέψεις είναι να γίνουν 10 - 11 από 18 που υπάρχουν. Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα θεσμοθετηθούν και γραπτές εξετάσεις για καθήκοντα προϊσταμένου.


Πηγή: Τα Νέα

Read more...

Έξι υπό εξέταση νομοσχέδια επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ανεργία

Από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Από παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έξι υπό εξέταση νομοσχέδια τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ θα συζητηθεί αναλυτικά το μείζον πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα και η άντληση επιπλέον κεφαλαίων για την αντιμετώπισή της. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού θα ακολουθήσει σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα υπό εξέταση νομοσχέδια είναι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων».

Επίσης, θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ένα αφορά τη «συγχώνευση οργανισμού 'Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - 'ΔΗΜΗΤΡΑ', συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων» και το δεύτερο τη «διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει νομοσχέδιο για τη «Σύσταση και λειτουργία επικουρικής ακτοφυλακής» και το υπουργείο Ανάπτυξης για την «τροποποίηση διατάξεων του νόμου 2168/1993 και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Μαΐου 2009 σχετικά με την απλούστευση όρων για μεταφορές προϊόντων συνδεομένου με τον τομέα της άμυνας εντός της Κοινότητας».

Ο πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, συνεχίζει τις συσκέψεις που ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ.

Την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεργασία με τους κ.κ. Κουτρουμάνη και Τζωρτζάκη για την ανεργία και την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αυξανόμενη ανεργία αποτελεί έναν από τους εφιάλτες της κυβέρνησης και χθες συζητήθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της, αλλά και το ενδεχόμενο να αντληθούν «παγωμένα» κοινοτικά κονδύλια από άλλα υπουργεία, ώστε το ποσό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που υπολογίζεται σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ να φθάσει έως και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες στην Βουλή για την F16

http://www.newscode.gr/photos/images/sized/articles/f163-458x315.jpgΣτην βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία κατά πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, αναφορικά με την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολεμικής αεροπορίας, από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δικογραφία σχηματίστηκε, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, σύμφωνα με το οποίο, από την προκαταρκτική εξέταση, προέκυψαν στοιχεία κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η δεύτερη έπειτα από μηνυτήριες αναφορές δύο δικηγόρων Θεσσαλονίκης, κατά των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, των πρώην υπουργών Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, Νίκου Χριστοδουλάκη Γιώργου Αλογοσκούφη και των πρώην υπουργών Μεταφορών Ευρ। Στυλιανίδη, Μιχάλη Λιάπη και Κωστή Χατζηδάκη.

newscode.gr
Read more...

Τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Λιβύη

Συζήτησαν για το ρόλο της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας, όπως και την ετοιμότητά της να παρέχει βοήθεια για μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση προς μια δημοκρατική διέξοδο, αλλά και για θέματα θεσμών και δημοκρατικών διαδικασιών.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε τη Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρώην γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε χθες, Δευτέρα με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Εξέγερση» στο Βόλο με δακρυγόνα και τραυματίες

Μετά τον υποβιβασμό της ομάδας


http://img.protothema.gr/952DB1E567B318D251BCA6B3CE9B6864.jpg

Πεδίο μάχης έγινε το βράδυ της Τρίτης η οδός Δημητριάδος στο κέντρο της πόλης του Βόλου, με εκατοντάδες φιλάθλους του Ολυμπιακού να βρίσκονται μπροστά στα γραφεία της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε εκτεταμένοι χρήση δακρυγόνων.

Από τα επεισόδια επτά άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οπαδοί του Ολυμπιακού Βόλου, αργότερα, ανέβηκαν στα γραφεία του βουλευτή Μαγνησίας Κ. Καρτάλη και από το μπαλκόνι πετούσαν έπιπλα και αντικείμενα.

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης ήταν έκρυθμη μέχρι αργά το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ

Read more...

Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των επικουρικών συντάξεων, λέει ο Κουτρουμάνης

«Για να υπάρχουν και τα επόμενα χρόνια»


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων και να είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων, τόνισε ο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επικουρικά ταμεία που έδιναν, κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξεως των 850 και 1.500 ευρώ.

«Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ώστε να εξασφαλίσουμε επικουρικές συντάξεις και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα οικονομικά των ταμείων θα βελτιωθούν από το μέσα του 2012, οπότε εκτιμά ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» ο κ. Κουτρουμάνης είπε: «Υπάρχουν επικουρικά ταμεία, τα οποία δίνουν πολύ υψηλές συντάξεις. Βεβαίως, εφόσον είχαν τη δυνατότητα, καλώς κάνουν. Αλλά, ήδη, τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε στάση πληρωμών, σε τρία επικουρικά ταμεία. Ήταν ταμεία που έδιναν, κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξεως των 850 και 1.500 ευρώ.»

»Δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτά τα επίπεδα, όταν η αναλογία έχει ανατραπεί - δηλαδή, όταν δύο εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε έναν συνταξιούχο - γι΄αυτό οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ώστε να εξασφαλίσουμε επικουρικές συντάξεις και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε πως υπήρξε πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και πρόσθεσε:

«Έχουμε στην αναμονή περίπου 38.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ. Γι' αυτό και υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 10%, για όσους δεν έχουν πάρει το εφάπαξ και έχουν υποβάλει αίτηση μετά το 2010, προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο έλλειμμα, που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο ταμείο».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν απώλειες στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ 3,3 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών από τις μειωμένες αποδοχές, αλλά εκτίμησε ότι «αυτός ο χειμώνας - που είναι ο δυσκολότερος - ίσως είναι ο τελευταίος, γιατί φαίνεται - σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις - ότι από τα μέσα του 2012 θα υπάρξει σταθεροποίηση, ώστε να περάσουμε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, έστω μικρής, το πρώτο διάστημα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Read more...

Δημόσιοι υπάλληλοι κατά δημοσίων υπαλλήλων!

Ένας πρωτότυπος …κοινωνικός αυτοματισμός στους συνδικαλιστές


Από Αριστερά, ο πρόεδρος των Εφοριακών κ. Γιάννης Γρίβας, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος και  ο νέος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς http://img.protothema.gr/A9E7BBDD1C99B5E2AAA570C66FB80E0D.jpg

Από Αριστερά, ο πρόεδρος των Εφοριακών κ. Γιάννης Γρίβας, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος και ο νέος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πληροφορίες για “μυστική συμφωνία” ανάμεσα στο υπ. Οικονομικών με τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους εργαζόμενους στο ΚΕΠΥΟ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για μικρότερες απώλειες των εισοδημάτων τους με το νέο μισθολόγιο, μέσω της αναπλήρωσης των επιδομάτων που θα χάσουν, από τη σταδιακή αύξηση των βασικών μισθών.

Εκπρόσωποι κλάδων δημοσίων υπαλλήλων όπως οι εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για άδικη μεταχείριση και για νέο μισθολόγιο που διατηρεί τις παλιές ανισότητες.

Σε πιο έντονο, δε, ύφος ο Γεν. Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας Ηλιόπουλος προειδοποίησε ότι αν οι πληροφορίες αληθεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών.


Ο νέος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Τσικρικάς -που προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ Εκπαιδευτικών και διαδέχτηκε την Τρίτη τον Σπύρο Παπασπύρο ο οποίος βρισκόταν 11 χρόνια στο τιμόνι της ΑΔΕΔΥ- δεν θέλησε να τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί .

Σύμφωνα με τους ίδιους εφοριακούς, οι οποίοι έχουν ως επικεφαλής τον κ. Γιάννης Γρίβα, τα υψηλά επιδόματά τους, ύψους 800-1.500 ευρώ θα καταργηθούν σταδιακά στα χαρτιά αλλά θα παραμείνουν ως προσωπική διαφορά στο μισθό τους! Κάθε μείωση στο ποσοστό τους θα αναπληρώνεται με αντίστοιχη αύξηση στους βασικούς μισθούς τους ώστε να μην υπάρχουν δραματικές απώλειες…

Μετά τις αντιδράσεις, πάντως, το υπουργείο οικονομικών διαμήνυσε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε το μοντέλο της προσωπικής διαφοράς να "διασώσει" και άλλους κλάδους, με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης που έχει τεθεί ως βασικός στόχος στο Μεσοπρόθεσμο…
Read more...

Απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων διακρίνει ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη»

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την διάρκεια συζήτησης για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με την δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά βάση είναι νομοσχέδιο Παπανδρέου και έχει να κάνει με την εμμονή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής του Συντάγματος που καταδικάστηκε από τις κινητοποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν από λίγα χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος γιατί είναι αντισυνταγματικός, ενώ υποστήριξε ότι έχει την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μιας μόνο μικρής μερίδας πανεπιστημιακών που έχουν, όπως είπε, «άμεσο και έμμεσο συμφέρον, προσδοκώντας να κάνουν καριέρα εκεί που απέτυχαν ή να έχουν θεσμική κατοχύρωση σε εξωθεσμικές τους πρωτοβουλίες».

«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί για ένα ακόμα λόγο. Γιατί δεν θα είστε για πολύ κυβέρνηση. Έχοντας καταστρέψει την ελληνική κοινωνία θα βρείτε απέναντι σας δυνάμεις κοινωνικές που θα αγωνιστούν για μια άλλη προοπτική. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και με αυτές τις δυνάμεις, αργά ή γρήγορα, θα δημιουργηθεί ο συνασπισμός εξουσίας που αυτές, τις βαθιά συντηρητικές αντιλήψεις, θα τις βάλει πράγματι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η επιμονή της κυβέρνησης Παπανδρέου να προχωρήσει σε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αναδεικνύει την βαθιά ιδεολογική μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτός ο νόμος αποδεικνύει «ιδεολογία μετανεωτερικότητας και ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων» που έχουν η κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα του μνημονίου.

«Έχουμε μια απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Είναι η τελευταία πράξη κατεδάφισης ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού και μιας καταστροφικής κυβέρνησης. Ο νόμος είναι εμπνευσμένος από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, συμπλεγματικούς, αποτυχημένους υποψήφιους πανεπιστημιακούς που δεν κατάφεραν να εκλεγούν από την ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια μίλησε για βάναυση, άδικη και συλλήβδην επίθεση κατά των ελληνικών πανεπιστημίων που όπως είπε έχουν προβλήματα αλλά δεν είναι όμως αυτή η εικόνα που θέλουν ορισμένοι να τα παρουσιάζουν ως άνδρα διαφθοράς.

«Σταματήστε αυτή την έκρηξη μίσους απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπήρξαν φαινόμενα ευνοιοκρατίας, κομματοκρατίας, που δεν τιμούν τα πανεπιστήμια αλλά δεν ήταν γενικευμένη η κατάσταση αυτή», σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...